Înfiinţarea plantaţiilor de arbuşti fructiferi

images (12)Cerinţele faţă de factorii de mediu
Afinul, coacăzul, zmeurul şi murul au cerinţe moderate faţă de căldură, se dezvoltă bine în zone colinare, cu un regim de precipitaţii mai mare de 600 mm anual sau în condiţii de irigare, dar nu suportă stagnările de apă. Deşi unele suportă semiumbra, se obţin fructe de calitate în condiţii bune de lumină.


Afinul preferă o climă răcoroasă, umedă şi poate fi cultivat până la altitudini de 600-800 m. Suportă temperaturi scăzute până la – 25°C în perioada de iarnă. Afinul preferă soluri bine drenate, fără exces de umiditate, cu reacţie acidă (pH 4,3-5,5). Reacţia solului este una dintre însuşirile care limitează aria de răspândire a acestei culturi. Această specie nu se va cultiva pe terenuri unde au fost aplicate amendamente calcaroase în anii precedenţi dacă reacţia solului nu a coborât sub 5,5. Dacă ph-ul este mai mare de 5,5, pentru scăderea acestuia se va folosi turbă acidă aplicată în groapa de plantare. Preferă soluri bogate în humus, evitându-se solurile sărace şi cele nisipoase.
Cerinţe murului faţă de factori de mediu
Temperatura: – Este pretenţios la temperatură, atât în perioada de vegetaţie cât în timpul iernii
Lumina: – Nu suportă umbra. – Rândurile vor fi orientate de direcţia N¬S, iar pe terenurile în pantă rândurile vor fi pe curbele de nivel.
Umiditate: – Zonele favorabile sunt unde precipitaţiile anuale depăşesc 750 mm. Sol
– preferă solurile semigrele argilo-nisipoase, bogate în substanţe nutritive.
– PH 6,2-6,5, cu pânză de apă freatică sub 0.6-0.7 m.. Curenţi de aer: se recomandă amplasarea plantaţilor în locuri adăpostite sau înfiinţarea unor perdele de protecţie. La plantare rădăcinile plantei vor fi răsfirate pe muşuroiul de pământ de la baza gropii. Coacăzul suportă geruri de -30°C în timpul iernii, dar nu suportă temperaturi foarte ridicate vara, mai ales, dacă sunt asociate cu seceta. Se dezvoltă bine pe soluri permeabile, fertile, suficient de umede, cu reacţie uşor acidă (phH 5,0-6,5).
Zmeurul suportă bine gerurile din zona noastră, dar lemnul tulpinilor anuale să fie bine copt la intrarea în iarnă. Dacă lemnul nu e copt suficient, vârful lăstarilor îngheaţă. Această specie se cultivă pe diferite tipuri de sol, dar nu suportă solurile grele, calcaroase şi reci. Se dezvoltă bine la un pH de 5,6-6,8. Pentru zmeur, cerinţele faţă de factori de mediu sunt următoarele:
– Preferă temperaturi până la 17 °C.
Lumina: – Este pretenţios faţă de lumină. – În zonele înalte se preferă expoziţiile sudice, sud-vestice şi estice.
– În zonele de câmpie se vor alege expoziţiile nordice sau nord-estice.
Umiditate: – 800-¬900 mm precipitaţii anuale.
– Nu suportă seceta, nici apa stagnată în sol.
– Necesită multă apă în perioada iunie¬-august
Sol: – Nisipos, lutos, sau luto-nisipos, argilo¬-nisipos.
– PH de 5,6 ¬ 6,8
Materialul săditor
Materialul săditor la majoritatea arbuştilor fructiferi se obţine prin butăşire, marcotaj, drajonare, ceea ce înseamnă că sunt plante pe rădăcini proprii. Se mai pot înmulţi şi prin altoire (afinul). Plantaţiile de afin şi coacăz se înfiinţează în general prin folosirea butaşilor înrădăcinaţi, iar cele de zmeur prin folosirea drajonilor. Drajonii trebuie să aibă 60-80 cm lungime, diametrul la bază 10-12 mm şi un sistem radicular bogat. Rădăcinile drajonilor de zmeur sunt subţiri şi se deshidratează foarte repede.

 

Pregătirea terenului în vederea plantării

Se face printr-o arătură adâncă de 40-50 cm şi se încorporează îngrăşămintele organice şi chimice folosite pentru fertilizarea de bază. Pentru plantaţiile de coacăz şi zmeur, dacă pH-ul solulul este prea mic se vor aplica amendamente cu calcar pentru corectarea acidităţii. La solurile cu permeabilitate redusă se poate face o scarificare la 60-80 cm adâncime pentru a mări permeabilitatea acestora. Pentru pichetarea terenului se vor stabili distanţele de plantare.
Coacăzul se poate planta astfel:
– În sistem clasic, unde plantele sunt conduse în formă de tufe, distanţele de plantare sunt de 2,5-3,0 m între rânduri şi de 0,7-1,5 m pe rând;
1. În sistem intensiv, cu distanţe de plantare de 0,75-1,0 m/1,5-2,0 m şi pe rând se va forma un gard fructifer;
2. În sistem superintensiv pentru plantaţii unde se va face recoltarea mecanizată a fructelor, cu distanţe de plantare de 1,8/0,15 m. Aici plantele se conduc sub formă de cordon vertical, sunt foarte dese şi au o durată de exploatare de 3 ani, faţă de 10-12 ani în celelalte sisteme de cultură. Pentru cultura zmeurului, cele mai bune rezultate se obţin pe terenurile în pantă la plantarea în rânduri pe curbele de nivel, la distanţe de 2,5-3,0 m între rânduri şi 0,50 m între plante pe rând. Pe direcţia rândului se va forma un gard fructifer. În grădinile familiale, în condiţiile în care lucrările nu se fac mecanizat, distanţele dintre rânduri pot fi mai mici.

Adauga un comentariu

Nume*

Adresa de email* [Nu va fi publicata]

Comentariu*