Pentru neocomuniştii din PSD, proprietatea a fost şi este un moft… România sub ocupaţia baronilor pesedişti… România furată de baronii pesedişti… Cum a furat miliarde securistul Ioan Niculae in guvernarea Adrian Năstase… Sforarul roşu al capitalismului de cumetrie… În România funcţionează o singură lege: legea junglei…….Fesenia,adica hotia,manipularea,precurvia,minciuna si alte mizerii pesedizde au picioare scurte – EXCLUSIV Grupul de la Scroviștea: Ce s-a ales de oamenii lui Dragnea; BREAKING -Liviu Dragnea a pierdut si procesul cu Comisia Europeană la Tribunalul UE. El a atacat indirect raportul OLAF care a dus la apariția dosarului Tel Drum ; Ne-a mai parasit inca un pilon al Romaniei (eclipsat de compromiterea fesenista) ! A murit ultimul coleg de Clasă Palatină al Regelui Mihai / Lascăr Duiliu Zamfirescu avea 98 de ani și era nepot al scriitorului Duiliu Zamfirescu; Se intelege ca nu este doar o exceptie- Polițist prins în flagrant și reținut. Primea bani ca să ajute o persoană într-un dosar; Noua Ordine Mondiala va incepe cu primii 8 pasii; CE ESTE MIŞCAREA NEW AGE? Răspândirea mişcării (gândirii) New Age; Cele mai frecvente erori de interpretare a Bibliei; O chemare la discernământ; Biblia este adevărul; Profetii mesianice împlinite în Isus Hristos; Ce se întâmplă cu sufletul omului după moartea în trup; Evanghelia pocăitei- după F.B.Meyer; Un avertisment privitor la biserica Nou-Apostolică; Fanteziile, farsele şi credulitatea creştinilor din zilele noastre; Poate un creştin să fie posedat de demoni? de Brent Grimsley şi Elliot Miller; Confruntarea Creştinului Cu Spiritul Postmodernist Al Veacului- Adaptare şi traducere de Teodor Macavei, după Jim Leffel şi Dennis McCallum; Comparaţi 20 de religii şi secte cu Creştinismul biblic-Creştinism, secte şi religii- O comparaţie între 20 de religii, secte şi Creştinismul biblic...
CIUPERCILE ALIMENT SI MEDICAMENT- Autor: Dr. ing. Ioana Tudor- www. totuldespreciuperci. blogspot. ro… B) CIUPERCILE DIN FLORA SPONTANA A ROMÂNIEI…C) TEHNICI INOVATIVE PENTRU OBTINEREA DE ALIMENTE CU MARE VALOARE NUTRITIVĂ ( Cultura ciupercilor Pleurotus spp.)…D ) Champignon sau Agaricus bisporus…
CIUPERCILE ALIMENT SI MEDICAMENT- Autor: Dr. ing. Ioana Tudor- www. totuldespreciuperci. blogspot. ro… B) CIUPERCILE DIN FLORA SPONTANA A ROMÂNIEI…C) TEHNICI INOVATIVE PENTRU OBTINEREA DE ALIMENTE CU MARE VALOARE NUTRITIVĂ ( Cultura ciupercilor Pleurotus spp.)…D ) Champignon sau Agaricus bisporus…
Una dintre personalitatile de referinta ale cercetarii agricole din Romania este doamna dr ing TUDOR IOANA, născută în comuna Buturugeni, jud. Giurgiu.După absolvirea Liceului Agricol Dragomireşti Vale si a Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară, Bucureşti, Facultatea de Horticultură,a parcurs aproape toate treptele specific e afirmarii profesionale, specifice vremurilor trecute… Acum in calitate de Cercetător ştiinţific gradul II şi lector -curs de ciupercar,poate fi considerata -“mama ciupercarilor” din Romania . După ce a obţinut titlul ştiinţific –dr.in ştiinţe agronomice, specializarea Legumicultură, 1998, cu teză: “Optimizarea factorilor biologici şi Tehnologici la Pleurotus spp. -in vederea obţinerii unor producţii ridicate cu un consum minim de energie”, şi după activitatea de cercetare în cadrul Institutului de Cercetări pentru Protecţia Plantelor Bucureşti, Institutul de Cercetări pentru Legumicultură Şi Floricultură –Vidra (Ilfov), inginer şi cercetător ştiinţific gradul II; inspector aprobator în certificarea loturilor semincere de Legume, inspector de specialitate gr. ll la Oficiul Judeţean de Consultantă Agricolă Ilfov, s-a concentrat spre “dragostea” dintii – lector al cursului pentru Specializarea în meseria de ciupercar. Fără a mai vorbi despre funcţiile de Director tehnic la…
S.C. Milenium S.R.L. Fierbinţi, jud Ialomiţa, inginer consultant şi lector al cursului pentru Specializarea în meseria de ciupercar la S.C. Carmen’s, S.R.L.din Com. Hotarele, jud. Giurgiu, la S.C. Divers Piteşti S.R.L. jud. Argeş, ori despre activitatea desfăşurată la o sumedenie de Proiecte, Redacţia Revistei Informaţii Agrorurale îi acorda Diploma de Excelenta si ii rămâne recunoscătoare pentru acest model de OM ,de Cercetator,de Profesionist.De aceea ,vă invităm să adulmecaţi mireasma unei munci responsabile şi durabile a doamnei dr.ing. Tudor Ioana (Detalii puteti citi la finalul acestui material-CURRICULUM VITAE
( Nelipsite din acest material sunt,printre altele, si :MICELIUL DE CIUPERCI. SUŞE ŞI HIBRIZI –Ghid de producere a miceliului-în sistem intensiv şi clasic…CULTURA CIUPERCILOR PENTRU ÎNCEPATORI…CULTURA CIUPERCILOR PLEUROTUS SPP.).. TRUFE – Tuber spp, ciuperci etc…..POEZIE de Paul Corneliu Bodiu)
Ciupercile sunt talofite formate din celule nucleate, lipsite de pigmenţi asimilatori şi de plastide, din această cauză având o nutriţie heterotrofă.
Studii întreprinse de-a lungul timpului menţionează că ciupercile, pe lângă caracteristicile ce ţin de lumea plantelor, au şi unele proprietăţi ce le apropie de regnul animal.
Faraonii considerau ciupercile hrană de la Dumnezeu sau mâncare pentru zei. Într-un mormânt al faraonului Amenemhet de la anul 1450 î.Hr. s-au găsit şi desene cu ciuperci. Egiptenii considerau că cei ce consumă ciuperci devin nemuritori. Vechii egipteni credeau, în conformitate cu hieroglifele de acum 4600 ani , că ciupercile contribuie la prelungirea vieții și chiar la nemurire. Aroma delicioasă a ciupercilor a intrigat faraoniit atât de mult încât aceștia au decretat că ciupercile aparțin numai regilor şi nici un om de rând nu avea voie să le atingă vreodată.
Legendele ca în orice alt domeniu au însoţit şi ciupercile. Se credea despre ele că sunt produsul întâlnirii unei raze de soare cu o picătură de rouă. Chinezii sunt deţinătorii cunoştinţelor despre ciuperci încă din anul 533 î.Hr. Primele consemnări scrise despre ciuperci, ajunse la noi se referă la ciupercile Agaricus spp. şi datează din secolul I î.Hr.
Primele culturi de ciuperci în ţara noastră au fost tot de Agaricus spp. începând cu anul 1950 iar în anul 1962 s-a produs pentru prima dată miceliu, pe suport clasic, renunţându-se la import.
Repartitia speciilor de ciuperci pe Terra
După datele oferite de FAOSTAT din anul 2009, ţara noastră s-a clasat pe locul 27 în rândul ţărilor producătoare de ciuperci, după producţia totală obţinută.
CIUPERCILE în general sunt singurele organisme ce consumă celuloză şi o transformă în hrană umană. Ele au şi un rol vital în menţinerea sănătăţii ecosistemelor. Sunt un fel de fabrici de enzime ce descompun majoritatea tipurilor de deşeuri organice. Alături de bacterii, ciupercile aduc deşeurile la carbon, hidrogen şi azot şi diferite minerale ce intră în circuitul biologic al plantelor, insectelor şi altor organisme. Fiecare specie de ciuperci are setul ei specific de enzime ce pot face o descompunere primară, secundară sau terţiară fiind considerate gunoierii regnului vegetal.
După erupţia vulcanului Sf. Elena în 1980, ciupercile au fost primele organisme care au recolonizat vulcanul.
Ciupercile sunt plante inferioare, fără clorofilă, uni sau pluricelulare, de mărimi şi forme foarte variate, răspândite pe tot globul, în diferite medii de cultură. Ciupercile, pe lângă caracteristicile ce ţin de lumea plantelor, au şi unele proprietăţi ce le apropie de regnul animal. Aceste deosebiri sunt concentrate în următoarele 5 puncte:
- Membrana celulelor conţine chitină, caloză, compuşi pectici şi, în rare cazuri – celuloză. Chitina este o substanţă asemănătoare, din punct de vedere chimic cu celuloza, însă caracteristică regnului animal, intrând în alcătuirea unor insecte, a carapacei broaştelor ţestoase, a unor crustacee etc.
b. Produsele de rezervă din celulă sunt reprezentate prin glicogen şi uleiuri grase, dar niciodată nu se găseşte amidon. Glicogenul este caracteristic de asemenea, celulei animale, fiind prezent în muşchi, ficat etc., constituind rezerva de glucide a organismului. Prezenţa glicogenului în ciuperci, substanţă caracteristică regnului animal, face ca acestea să fie numite ,,carne vegetală”. Ciupercile sunt sărace în grăsimi (1-2,2%), iar acestea sunt numai sub formă nesaturată şi combinată (agaricine, lecitine, ergosterine, fosfatide). Ciupercile conţin puţin sodiu, nu conţin colesterol. - c. Lipsesc pigmenţii clorofilieni, din care cauză ciupercile sunt heterotrofe (saprofite şi parazite). Şi animalele folosesc drept hrană substanţe organice preparate de alte organisme. Plantele superioare sunt autotrofe, adică îşi prepară singure hrana prin cunoscutul proces de fotosinteză.
- Ciupercile sunt în general descompunători de materie organică.
- Au o creştere nelimitată şi sunt imobile.
Ciupercile au fost apreciate în toată lumea atât ca aliment cât şi ca medicament, timp de mii de ani, dar până nu de curând în Occident ciupercile erau asociate cu otrava.
Dar recentul interes asupra ciupercilor dat de către asiatici arată că această atitudine poate fi schimbată. Mulţi specialişti în zilele noastre au început să studieze plantele, ierburile şi astfel sursele de suplimente alimentare au fost sporite.
Ciupercile au unele însuşiri ce le recomandă în dietă precum :
– conţin puţine calorii , 13 kcal/kj în 100 g ciuperci proaspete ;
– conţinut scăzut de sodiu, grăsimi şi nu conţin colesterol;
– constituie o bună sursă de minerale printre care în special potasiul;
– conţin o bună sursă de vitamine, printre care se remarcă cele din grupa B; vitamina D este un grup de substanţe prezente în organismele animale, iar dintre plante numai în ciuperci – din acest grup, cea mai importantă este vitamina D2 – calciferol, al cărui rol esenţial este resorbţia calciului şi fosforului alimentar.
– Proteinele din ciuperci sunt superioare multor proteine din alte vegetale, având în vedere conţinutul în aminoacizi esenţiali. Proteinele din ciuperci sunt uşor digerabile. —– Proteinele din ciuperci au o structură asemănătoare cu cea din cazeina laptelui, albumina din ou, gliadina din grâu, fiind alcătuite din aceiaşi aminoacizi esenţiali precum leucina, isoleucina, treonina, arginina, valina, metionina, fenilalanina, histidina, lizina, triptofanul. De asemenea, proteinele din ciuperci sunt comparabile cu cele din carne şi chiar dacă, din punct de vedere cantitativ, ciupercile conţin mai puţine proteine decât carnea, ele sunt suficiente pentru organismul uman, fapt pentru care pot fi considerate un aliment complet.
Conţinutul în proteină la ciupercile proaspete este de 3-5% în funcţie de specie şi hibrid. – În structura proteinelor complexe sunt prezenţi 18 aminoacizi din care 8 esenţiali.
– Uleiurile eterice sunt substanţe cu aspect uleios, volatile, cu miros pronunţat caracteristic fiecărei specii de plante, inclusiv ciupercilor. Prin conţinutul unor astfel de substanţe, ciupercile împrumută mirosul specific mâncărurilor pregătite din ele, contribuind la ridicarea valorii lor alimentare.
În urma unor analize s–a stabilit că 100-200 g ciuperci uscate consumate de către om într-o zi, pot înlocui consumul de carne şi-i asigură un echilibru azotat normal.
Substanţele minerale (0,5-1,5%) din ciuperci reprezintă acea parte dintr-un organism (viu sau mort) care rezultă după eliminarea apei prin evaporare şi arderea substanţelor organice;
Substanţele minerale determinate în cenuşă sunt: potasiul, fosforul, siliciul şi calciul în cantităţi mai mari, apoi fierul, cuprul, magneziul, sodiul, clorul ş.a. în cantităţi mai reduse. Dar cel mai semnificativ este seleniul, care nu se găseşte în prea multe fructe sau legume. Cu mai mult de 90% conţinut de apă, adăugarea ciupercilor la mesele tale zilnice te poate face să te simţi sătul fără să creşti conţinutul caloric.
Seleniu şi Zn – un alt element ce ajută contra stresului, au fost găsite în 190 de specii de ciuperci din 21 familii şi 56 genuri. În organism, seleniul are rolul de a neutraliza radicalii liberi.
În prezent oamenii trăiesc într-un stres continuu, în condiţii de poluare fără precedent, consumă alimente artificiale cu multe ingrediente chimice, ceea ce duc la slăbirea sistemului imunitar. În aceste condiţii a scăzut rezistenţa naturală a organismului şi a crescut predispoziţia la boli. Alimentaţia tradiţională din ţara noastră bazată pe consum de carne de porc adică proteină animală şi grăsimi saturate face ca numărul afecţiunilor cardiace şi de metabolism să fie în continuă creştere. Dacă luăm în calcul unele boli ce au apărut în ultima perioadă la animalele domestice, precum boala vacii nebune, gripa aviară, ne face să ne orientăm tot mai mult către proteina vegatală. Produsele obţinute din ciuperci numite nutraceutical sau nutriceutice au o toxicitate scăzută, şi pot fi administrate ca suplimente alimentare în diferite diete sau chiar ca medicamente.
Ciupercile medicinale au fost folosite pentru anumite afecţiuni, de către chinezi de peste 2000 de ani.
În ultimii cca 100 de ani, s-au făcut multe progrese în medicină prin utilizarea organismelor inferioare cum sunt mucegaiurile, drojdiile şi ciupercile. Primele antibiotice se cunoaşte că au fost extrase din mucegaiurile produse de ciuperci. Penicilina, tetraciclina şi euromicina au provenit din mucegaiuri produse de unele specii de ciuperci.
Mai aproape de zilele noastre, s-a reuşit nerespingerea de organe în cazul transplanturile cu ajutorul medicamentului CYCLOSPORINA, extras dintr-o insectă ce creşte în simbioză cu o specie de ciupercă Macromyceta.
Din studii recente se poate afirma că ciupercile sunt probiotice, adică ajută organismul să se întărească şi să lupte împotriva bolilor până îşi recapătă rezistenţa naturală. Ciupercile de asemenea mai pot fi folosite ca potenţiatori ai apărării organismului ce stimulează sistemul imunitar să se apere.
Din miceliu se extrag diferite polizaharide ce intră în componenţa diferitelor suplimente fie sub formă uscată, deshidratate sau ca extracte în alcool. Aceste produse au o largă utilizare în alte ţări ca : suplimente alimentare, energizante, anticancerigene, de stimulare a proceselor neuronale, imunomodulatoare, antimicrobiene, antivirale şi nu în ultimul rând de diminuare a proceselor de îmbătrânire.
Compuşii extractibili din ciuperci care în prezent constituie obiectul a numeroase cercetări: s-a stabilit că B-glucanii potenţează însuşirile imunomodulatoare având puternice proprietăţi antitumoarele.
Derivaţii ergosterolilor, sunt un foarte puternic antioxidant natural cu o capacitate antioxidantă ridicată. Extractele de ciuperci constituie în prezent o bază de obţinere nu numai pentru medicaţia anticancerigenă, dar şi pentru acţiuni antiinflamatoare, antivirale, hipoglicemice şi antitrombotice.
Chitina, polimer al N-acetilaminei cu însuşiri certe de inhibare antitumorală.
Se preconizează ca în prezent să se combine terapia cu polizaharide din ciuperci cu antibiotice ca alternativă la vaccinuri. Polizaharidele din ciuperci sunt lipsite de modificatori ai răspunsului biologic. S-a mai evidenţiat de asemenea că polizaharidele din ciuperci nu atacă direct celulele canceroase, dar produc un efect antitumoral propriu.
Cu extracte din Pl.ostreatus şi Pl. eryngii s-a produs PROVASTIN care are proprietăţile de a preveni infarctul de miocard, previne ateroscleroza, scade colesterolul şi este şi un supliment alimentar. Din altă specie de ciuperci Tremella mesenterica s-a obţinut TREMELLASTIN ce se administrează ca adaptogen pentru o sănătate bună şi vitalitatea organismului.
În anul 2005 un grup de cercetători din S.U.A. statul Pensilvania, au descoperit că ciupercile conţin antioxidantul ergotioneină. S-a constatat că ciupercile Agaricus bisporus şi cele exotice printre care şi Pleurotus conţin acest antioxidant. În Pleurotus există aproximativ 13 mg de antioxidant la 100 g proteină adică de 40 de ori mai mult decât cantitatea conţinută de germenii de grâu, consideraţi până acum un puternic antioxidant. Şi un alt aspect este acela că prin fierberea ciupercilor, nu scade cantitatea de antioxidant. În diferite ţări, şi ajunse chiar şi în ţara noastră se vând capsule din Fomitopsis officinalis sub denumirea de Agarikon, capsule din Ganoderma lucidum numite reishi, capsule din Grifola frondosa numite maitake, capsule din Hericium erinaceus numite Lion,s mane, capsule din Inonotus obliquus numite Chaga, capsule din Phellinus linteus numite Mesima, capsule din Trametes versicolor numite Turkey Tail, capsule din Cordiceps sinensis cu Ganoderma lucidum numite CordyChi, Capsule obţinute cu ajutorul a 7 specii de ciuperci medicinale obţinute de Stamets, numite Mushroom Blend, capsule obţinute din 17 specii de ciuperci numite My Community. Din unele specii se vinde şi extract sub formă lichidă. Nu au fost neglijate nici animalele, s-au produs şi pentru ele suplimente nutritive numite Muttrooms şi MUSH- Mushroom Blend For Pets.
- Agaricus bisporus-champignon
Champignon sau Agaricus bisporus, cea mai cultivată şi consumată specie de ciuperci de pe Terra, prin conţinutul de aminoacizi din proteine, de săruri minerale, vitamine, fără colesterol, grăsimi, sare şi zaharuri, ciupercile sunt considerate un aliment complet. Proteina vegetală obţinută din ciuperci se află pe locul doi, pe plan mondial după cea din soia.
Cu un consum de 1000 g ciuperci/locuitor în România faţă de media de 2,2 kg în Europa, spune multe despre ponderea acestei culturi în prezent.
Ciupercile au gust şi savoare aparte, ceea ce a făcut să atragă şi diferite aprecieri încă în Antichitate, precum cea a lui Aristotel 384 Î.Hr. care le considera mâncarea zeilor iar împăratul roman Claudius spunea că o farfurie de ciuperci valorează mai mult decât orice glorie a unui general. Oare gloria unui general pe acele vremuri de expansiune a Imperiului Roman, valora puţin ? sau ciupercile erau foarte apreciate ?
Ciupercile comestibile, în general sunt considerate alimente cu o valoare nutritivă ridicată.
Ciupercile contin Vitamina B 12 necesara vegetarienilor
Un studiu din anul 2012 facut de grupul Watanabe a constatat prezenta vitaminei B12 în următoarele ciuperci (la 100 g de substanță uscată):
2,9-3,9 g- la trompeta neagra ( Craterellus cornucopioides )
1,3-2,1 g – în gălbiori ( Cantharellus cibarius )
1,3 micrograme- buretele şerpesc ( Macrolepiota procera )
3-0,4 micrograme -în hribi ( Boletus sp. )
0,2 micrograme – în bureti sau pastravul de fag ( Pleurotus ostreatus )
0,1 micrograme – în morel negru sau zbârciog ( Morchella conica )
Ciupercile produc vitamina D
Majoritatea oamenilor sunt conştienţi de faptul că organismul uman produce vitamina D la lumina soarelui. Mai puţin cunoscut este faptul că ciupercile produc vitamina D daca sunt expuse cateva ore la soare sau la UV (ultravioleta). Cum pot ciupercile sa ajute la salvarea lumii, micologul american Stamets P. a concluzionat in urma cercetarilor ca in cazul populaţiile în care vitamina D este grav deficitară, ciupercile uscate, expuse la soare pot ajuta la deficitul de Vitamina D.
- Agaricus brasiliensis (Agaricus blazei
MURILL, CIUPERCA LUI DUMNEZEU SAU CIUPERCA
ZEULUI), ABM SAU MILENA
Denumiri populare: ciuperca Piedade, ciuperca regalã
Aceastã specie, prin continutul sãu ridicat de polisaharide precum alfa si
alfa – D – glucan, beta si beta – D-glucan, de proteoglucani, riboglucani, compusi
anti angiogenici si ergosterol este folositã ca anti tumoral, anti cancer, anti
viral, împotriva arteriosclerozei, în diabet, hepatite, hiperlipidemie, îmbogãţeste
sistemul imunitar si este stimulent pentru întregul organism. Prin conţinutul în proteine, vitamine si sãruri minerale, cu sase tipuri de steroizi cu rol de stopare a cresterii numãrului de celule canceroase, aceastã specie de ciuperci diminueazã efectele secundare ale chimioterapiei si radioterapiei, determinând o creştere considerabilã a imunitãţii organismului.
Prin urmare, sunt eliminate stãrile de vomã, lipsa poftei de mâncare, oboseala,
lipsa energiei si, ce este mai important, terapiile, sub influenta ciupercii-minune,
devin mai eficiente de 3 pânã la 7 ori.
Ciuperca este consideratã un aliment functional datoritã continutului de
beta-glucani, fuco-manoglucan, fibre, triterpene, vitamine, 9 aminoacizi si sãruri
minerale. Pentru tratament sau supliment nutritiv se foloseste crudã, deshidratatã
sub formã de pudrã, granule, sub formã de ceai, extract lichid etc. Este
consideratã bioregulator, imunomodulator, mentine homeostazia, regleazã
bioritmul, previne cancerul, scade colesterolul, ca agent antitrombotic, agent
antidiabetic, previne hipertensiunea, are efect în probleme de prostatã s.a.
Agaricus blazei- ciuperca lui Dumnezeu
Agaricus blazei este una dintre cele mai uimitoare specii de ciuperci
medicinale descoperite pânã în prezent. Se presupune sigur cã va revolutiona
lumea medicalã, în urmãtorii câtiva ani. Este la fel de importantã precum
descoperirea penicilinei în anul 1920. Se preconizeazã cã va avea acelasi
impact asupra tratamentului de imuno-deficientã cum ar fi cancerul si SIDA,
precum a avut descoperirea antibioticelor, în infectii.
- PLEUROTUS SPP: OSTREATUS, FLORIDA, SAJIR CAJU, CORNUCOPIE ERYNGII S.A.
Pleurotus ostreatus -pastravul de fag
—
PLEUROTUS CORNUCOPIAE- buretele cornet sau cornul abundentei
PLEUROTUS SAJOR CAJU- buretele brun
PLEUROTUS djamor- buretele feonix
Conţinutul în săruri minerale la două specii de Pleurotus
Elemente minerale mg x kg-1 s.u. | Pl.ostreatus | Pl.sajor-caju |
K-potasiu | 29.900-37.930 | 21.000-25.800 |
Mg-magneziu | 5900 | 1360-1880 |
P-fosfor | 4956-18.000 | 5870-16.200 |
Ca-calciu | 80-330 | 189-400 |
Na-natriu | 300-8370 | 1580-2560 |
Cu-cupru | 192-219 | – |
Fe-fier | 152-334 | 50-116 |
Zn-zinc | 37,3 | – |
Mn-mangan | 44,7-55,2 | – |
Pb-plumb | 7,4 | – |
Cd-cadmiu | 3,9 | – |
Co-cobalt | 2,1-3,7 | – |
Al-aluminiu | 44,3 | – |
Cr-crom | 63,0 | – |
Ni-nichel | 31,5 | – |
Substanţa uscată. În ceea ce priveşte conţinutul în substanţă uscată, ciupercile de cultură ocupă o poziţie medie.
Ciupercile medicinale au fost folosite pentru anumite afecţiuni, de către chinezi de peste 2000 de ani.
În ultimii cca 100 de ani, s-au făcut multe progrese în medicină prin utilizarea organismelor inferioare cum sunt mucegaiurile, drojdiile şi ciupercile. Primele antibiotice se cunoaşte că au fost extrase din mucegaiurile produse de ciuperci. Penicilina, tetraciclina şi euromicina au provenit din mucegaiuri produse de unele specii de ciuperci.
Mai aproape de zilele noastre, s-a reuşit nerespingerea de organe în cazul transplanturilor cu ajutorul medicamentului CYCLOSPORINA, extras dintr-o insectă ce creşte în simbioză cu o specie de ciupercă Macromyceta.
Din studii recente se poate afirma că ciupercile sunt probiotice, adică ajută organismul să se întărească şi să lupte împotriva bolilor până îşi recapătă rezistenţa naturală. Ciupercile de asemenea mai pot fi folosite ca potenţiatori ai apărării organismului ce stimulează sistemul imunitar să se apere.
Deoarece 90% din ciclul lor de viaţă ciupercile îl petrec în stadiul de miceliu sau vegetativ, cercetătorii s-au orientat spre a obţine biomasă miceliană pentru ciuperci cultivate aseptic. Din acest miceliu se extrag apoi diferite polizaharide ce intră în componenţa diferitelor suplimente fie sub formă uscată, deshidratate sau ca extracte în alcool. Aceste produse au o largă utilizare în alte ţări ca : suplimente alimentare, energizante, anticancerigene, de stimulare a proceselor neuronale, imunomodulatoare, antimicrobiene, antivirale şi nu în ultimul rând de diminuare a proceselor de îmbătrânire.
- Extractele de ciuperci constituie în prezent o bază de obţinere nu numai pentru medicaţia anticancerigenă, dar şi pentru acţiuni antiinflamatoare, antivirale, hipoglicemice şi antitrombotice.
- proteoglicanii şi proteinele legate de polizaharide cu o greutate moleculară mică, ca stimulatori specifici ai imunităţii ;
Dintre speciile de ciuperci din care se extrag diferite substanţe active se află şi cele de Pleurotus spp., Agaricus bisporus si Lentinula edodes care se cultivă în ţara noastră.
Cu extracte din Pl.ostreatus şi Pl. eryngii s-a produs PROVASTIN care are proprietăţile de a preveni infarctul de miocard, previne ateroscleroza, scade colesterolul şi este şi un supliment alimentar. Din altă specie de ciuperci Tremella mesenterica s-a obţinut TREMELLASTIN ce se administrează ca adaptogen pentru o sănătate bună şi vitalitatea organismului.
Pleurotus eryngii pot conține în mod natural substante active care stimuleaza sistemul imunitar. Aportul alimentar de Pleurotus eryngii poate funcționa natural impotriva colesterolului. Pleurotus contine beta-D-glucan, vitamine din grupul B, lectina ce mentine in limite normale colesterolul si buna funtionare a colonului.
În anul 2005 un grup de cercetători din S.U.A. statul Pensilvania, au descoperit că ciupercile conţin antioxidantul ergotioneină. Cu ajutorul cromatografiei lichide de înaltă performanţă şi alte metode folosite în chimia analitică au constatat că ciupercile Agaricus bisporus şi cele exotice printre care şi Pleurotus conţin acest antioxidant. În Pleurotus există aproximativ 13 mg de antioxidant la 100 g proteină adică de 40 de ori mai mult decât cantitatea conţinută de germenii de grâu, consideraţi până acum un puternic antioxidant. Şi un alt aspect este acela că prin fierberea ciupercilor, nu scade cantitatea de antioxidant.
CULTURA DE PLEUROTUS OSTREATUS- păstrăvul de fag
PLEUROTUS ERYNGII IN BORCANE DE POLIPROPILENA- regele Pleurotus
Conţinutul de proteine din shiitake uscate este comparabil cu al cărnii de pui, carne de porc şi de vită, dar numărul de unităţi de grăsime este mult mai mic iar numărul de fibre dietetice este considerabil mai mare decât cele din carne. Shiitake conţine aproape toţi aminoacizii esenţiali, ca lizină şi arginină în concentraţii deosebit de mari.
Lentinula edodes- shiitake, ciuperca parfumata
SHIITAKE ESTE CUNOSCUTA DE 2000 DE ANI IN CHINA.
Ele sunt încadrate în cele mai bune 100 produse după un studiu făcut recent în Germania, apoi între cele mai bune 10 superproduse după un studiu făcut în SUA iar asiaticii le consideră printre cele mai bune 5 produse alături de tofu- brânză sau carne din soia, miso-supă tradiţională, agar sau alge şi konjac – o plantă asiatică cu bulb ce se cultivă ca legumă dar care este interzisă în U.E.
Shiitake pe butuci de lemn
Shiitake sunt printre alimentele SUPER pentru întărirea sistemului cardiovascular, la fel cum ar fi ovăzul şi uleiul de măsline. Iată cum arată caracterizarea acestor ciuperci comparativ cu alte specii de ciuperci şi cu fructe şi legume:
Pentru dietă:
- au puţine calorii (numai 20 calorii la 5 ciuperci medii);
- conţinut scăzut în carbohidraţi;
- conţinut scăzut în grăsimi, fără grăsimi saturate.
Ca nutrient:
- fără colesterol;
- excelentă sursă de vatamina B:
– excelentă sursă de Riboflavină-vit. B2;
– bună sursă de Niacin – vit. B3;
– bună sursă de Acid Pantothenic – vit. B5;
- conţinut scăzut în sodiu;
- bună sursă de potasiu;
- bună şi excelentă sursă de cupru;
- bună sursă de seleniu;
- conţinut ridicat de minerale.
Consumul de shiitake creşte vigoarea şi vitalitatea şi permit organismului de a rezista mai bine agresiunilor externe, de a se apăra împotriva diferitelor boli. Prin urmare, shiitake în China a avut de secole reputaţia de „elixir al vieţii”. Cunoscutul vindecător din China antică, Wu Rui susţinea că ciupercile cresc „spiritul de energie de viaţă”, satisfac foamea, vindecă răcelile, îmbunătăţesc circulaţia sângelui şi purifică sângele. Wu Rui de asemenea, credea că ciuperca este utilă impotriva tumorilor şi neutralizează efectul veninului de şarpe.
Constituenţii primari din shiitake sunt: polizaharidele, eritadenina, proteinele, acizii graşi şi vitaminele D, B-2 , B-12 . Proteinele conţin toţi aminoacizii esenţiali şi cel mai frecvent apar şi aminoacizi neesenţiali şi amide.
Iată mai jos câteva efecte medicinale aduse organismului uman prin consumul de shiitake de către componentele active conţinute:
– Lentinanul din ciuperci are efect anticancerigen la intestine, esofag, ovare etc. Lentinan, este un beta-1,3-glucan legat de polizaharidie cu o greutate moleculară mare. Lentinan este un modulator, acţionează prin stimularea sistemului imunitar, mai degrabă decât prin acţiunea directă asupra tumorii .
Eritadenina este singurul amino-acid ce scade colesterolul şi este întâlnit în shiitake.
Lentionina cu funcţie antibacteriană, care a fost testată in vitro împotriva bacteriilor patogene.
– Ergotioneina, un antioxidant natural este conţinută de aceste ciuperci. Antioxidanţii nu sunt distruşi sau dezactivaţi prin gătit, spre deosebire de cele mai multe alte alimente.
– Interferonul – este produs de aceste ciuperci, cu rol în controlul cancerului cu acţiune antivirală, antiinflamatoare, în tratamentul hepatitelor B şi C.
– Ergosterolul, când organismul este expus la razele ultraviolete ajută corpul pentru a produce vitamina D cu rol în absorbţia Ca şi P, cu efecte pozitive în tratamentul cancerului de colon.
– LEM sau MRL extract de miceliu, din pudră miceliană de L. edodes şi din ciuperci recoltate înainte de a creşte piciorul.
Seleniul din shiitake este găsit în concentraţie mai mare decât în orice alte legume şi fructe, cu excepţia usturoiului. Seleniul este un mineral care funcţionează ca un antioxidant pentru a preveni formarea de radicali liberi din organism, a bolilor de inimă, anumite tipuri de cancer şi boli asociate cu înaintarea în vârstă.
Shiitake conţine mai multe proteine decât majoritatea legumelor.
Shiitake sunt o sursă bună de cupru, care este necesar pentru formarea hemoglobinei şi colagenului (proteina utilizată pentru structura şi repararea ţesuturilor), în organism. Cuprul şi anumite enzime, contribuie la apărarea organismului împotriva radicalilor liberi.
Anti-rid: prin prezenţa cuprului în formarea hemoglobinei şi colagenului, se intervine pentru hrănirea subcutanată şi prin urmare pentru prevenirea sau reducerea ridurilor.
Shiitake deshidratate si pudra, Romania
Conţine cantităţi semnificative de:
- Riboflavina (vitamina B2) – menţine celulele roşii din sânge sănătoase;
- Niacina (vitamina B3) – protejează pielea şi funcţionarea eficientă a sistemului digestiv şi nervos;
- Acidul pantotenic (vitamina B5) – ajută producerea de hormoni şi este important pentru funcţionarea sistemului nervos. Shiitake fierte sau uscate sunt surse excelente de acid pantotenic. De asemenea acidul pantotenic este parte a coenzimei cheie care să ne permită să utilizăm în mod adecvat energia din alimentele pe care le consumăm. El participă, de asemenea în mai multe etape în producerea de hormoni steroizi, neurotransmiţători (mesagerii din impulsurile nervoase) şi a hemoglobinei;
- Biotina – ajută la metabolizarea alimentelor;
- Sursă minoră de vitamina B6 (ajută la metabolismul aminoacizilor şi a producţiei şi circulaţiei de anticorpi).
Shiitake uscate (expuse la lumina UV în timpul procesului de uscare) au mult mai multă vitamina D decât cele neexpuse. Vitamina D ajută îndeaproape sănătatea oaselor şi a dinţilor prin calciu pus la dispoziţie şi fosforul din sânge aducând un beneficu la creşterea structurii osoase. Vitamina D joaca un rol în maturarea celulelor, inclusiv a celor din sistemul imunitar. Extractul de shiitake a fost folosit în locul chimioterapiei moderne pentru a diminua efectele toxice asupra ţesuturilor sănătoase şi a proteja sistemul imunitar.
Cuvantul latin lucidum inseamna strălucitor sau lucitor si se referă la suprafata lustruita a palariei ciupercii reishii care este portocaliu rosietic spre negru. Reishi care creste in flora spontana se gaseste pe copaci batrani de prun, dar reishi salbatic este rar intalnit. Ganoderma lucidum este cea mai frumoasã ciuperca din lume. Când este tânãrã are o nuantã de rosu chinezesc, galben deschis si alb. Mai târziu dispar nuantele de alb si galben si se transformã în rosu închis spre maro; dar si asa rãmâne la fel de frumoasã si unicã. Ganoderma lucidum apare în 6 culori diferite, dar cea mai rãspânditã este cea rosie. Aceasta este cultivatã în America de Nord, China, Taiwan, Japonia si Coreea. Existã aproximativ 2500 de specii de Ganoderma în lume iar numãrul acestora creste pe mãsurã ce oamenii de stiintã descoperã noi specii. Tãranii care gãseau ciuperci în sãlbãticie le puteau
schimba pentru greutatea lor în aur.
Ganoderma lucidum
UTILIZARI MEDICINALE
Timp de 4000 de ani chinezii si japonezii au apelat la reishii pentru a trata tulburarile de ficat, hipertensiunea, artrita si alte afectiuni. Studii pe om si de laborator au demonstrat efectele antialergice, antiinflamatorii, antibacteriene si antioxidante. Cand la mai mult de 2000 de pacienti chinezi cu bronsite cornice li s-a administrat sirop de reishi in forma de tablete in timpul anilor 1970, 60 pana la 90% au manifestat o imbunatatire pronuntata a sanatatii cu includerea unui apetit sporit in decurs de doua saptamani. Din 200 de specii de Ganoderma studiate, doar sase au o mare valoare terapeuticã. Ca urmare, din acestea sase este produsã Ganoderma Gano Excel.
Nu întâmplãtor, cele sase specii superioare (în formã de creier, plãmân, inima, ficat, pancreas si rinichi) actioneazã holistic asupra întregului corp, pornind de la sistemul osos, la sânge, inimã, zona muscularã.
Ele au o acoperire totalã asupra corpului. Ciuperca Ganoderma lucidum contine hidrati de carbon, albumine în proportie redusã, grãsimi, alcaloizi, vitamine si sãruri minerale. De asemenea conţine si un numãr de 17 aminoacizi. Albuminele prezintã o valoare biologicã mult superioarã în raport cu orice alte albumine de origine vegetalã, atingând valorile specifice albuminelor de origine animalã. Ganoderma contine mai mult de 200 de elemente active care pot fi împãrtite în 3 categorii: 30% elemente solubile în apã, 65% elemente solubile organic, 5% elemente volatile.
Polizaharidele si germaniul organic îmbunãtãtesc capacitatea naturalã de
vindecare a organismului si fortificã sistemul imunitar. Ele au proprietãti
antitumorale împiedicând degenerarea organelor interne si întãrind celulele
din tesuturi. Aceste elemente determinã cresterea nivelului de oxigen din sânge si faciliteazã eliminarea celulelor moarte si a toxinelor solubile în apã.
Adenozina împiedicã formarea de cheaguri în sânge, îmbunãtãteste circulatia
sanguinã, scade nivelul de colesterol, reduce grãsimile, îmbunãtãteste functionarea cortexului si a glandelor interne determinând mentinerea echilibrului endocrin, regleazã metabolismul, aduce starea de tinerete si de energie în corp si mentine echilibrul pH-ului din sânge. Adenozina întãreste sistemul digestiv, împiedicã alergiile datorate antigenilor, reduce colesterolul. Triterpenoidele fortificã sistemul digestiv si construieste protectia împotriva alergiilor cauzate de antigene. Reduce colesterolul si continutul de substanţe grase, activeazã nucleele celulelor.
Linguriţa zânei românească
Esenta ganodermicã întinereste tesuturile organismului, conservã functiile organismului, mentine starea de tinerete, vindecã problemele pielii si înfrumuseîeazã pielea. Este totodatã eficientã pentru uzul extern în tratarea rãnilor, a ulceratiilor mucoasei bucale si pentru oprirea sângerãrii.
Plantatie de Ganoderma lucidum
Conform cercetãrilor efectuate de medicul japonez Dr. Kazuhiko Asai,
Ganoderma contine 800-2000 ppm de germaniu, ceea ce reprezintã de 4-6 ori mai mult decat continutul de germaniu din Ginseng.
ADMINISTRAREA DE REISHI
Reishi poate fi consumată ca sirop, supă, ceaiuri, tincturi, tablete si injectii.
MAITAKE inseamna in japoneza“ ciuperca dansatoare”, regele ciupercilor. In timpuri stravechi despre oamenii care gaseau aceasta ciuperca se spunea ca dansau de bucurie deoarece ea putea fi schimbata pe echivalentul greutatii sale in argint.
Grifola frondosa-maitake
In mod alternativ numele poate deriva din felul in care corpii de fructificare mici in forma de evantai se suprapun partial, amintind de fluturi in dans salbatic. In SUA ele sunt cunoscute ca “ cloşca de padure” din cauza masei de ciuperci asemanatoare penelor cu puful in sus. Piciorusele ciupercii sunt adesea cotropite, masate la baza bustenilor sau pe radacini. Ele sunt comune in rasaritul Americii de N, Europa si Asia. Culegatorii de maitake intotdeauna umbla singuri si niciodata nu divulga locul comorii lor chiar pentru familia lor. In Japonia culegatorii in mod traditional isi inseamnau terenul de vanatoare cu insemne scrijelite pe copacii care marginesc “comoara “ si indepartau pe alti culegatori din zona lor de vanatoare. Pana in anul 1979 cand au fost imaginate tehnicile de cultura, maitake a fost recoltata din flora spontana. In 1990, cultivatorii din Japonia au produs aproape 8000 tone de maitake iar productia se aşteaptă să crească prin extinderea exporturilor spre Occident.
UTILIZARI MEDICINALE
Studiile de laborator au aratat ca extractul de maitake poate inhiba cresterea tumorilor si stimula sistemul imunitar al soarecilor bolnavi de cancer. Studiile clinice pe pacientii cu cancer de san sau colorectal sunt in desfasurare in Statele Unite. Institutul de Urologie potrivit unui studiu a utilizat pe scară largă extraxtr de maitake în combinaţie cu interferon-alfa, si a obtinut o blocare a cresterii celulelor canceroase cu 75%.
Aceasta ciuperca poate fi gasita in restaurantele experte in arta culinara sau impachetata sau uscata in magazinele de delicatese dar in mod curent in produse preparate in SUA, Asia si Europa. Ca un supliment pentru sanatatea generala se recomanda a se lua 3 pana la 7 grame pe zi sub forma de ceai, supe sau alte feluri de preparate.
Tratament anti-cancer
Multe studii sugereaza ca ciupercile maitake pot proteja impotriva diferitelor tipuri de cancer, gratie unui compus special. Cunoscuta sub numele de D-Fraction, aceasta polizaharida are capacitatea de a imbunatati anumite celule ale sistemului imunitar, cum ar fi macrofagele, celulele T helper si celule T citotoxice, care lucreaza impreuna pentru a ataca celulele tumorale.
Prevenirea diabetului
Maitake previn diabetul prin controlul nivelului de zahar din sange. Potrivit unui studiu, o polizaharida din Maitake numita MT-alfa-glucan a scazut nivelul zaharului din sange, al insulinei si al glicogenului. De asemenea, a crescut capacitatea insulinei de a se lega la celulele hepatice si a imbunatatit functionarea pancreasului. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca Maitake pot fi utile pentru prevenirea si controlul diabetului zaharat, prin scaderea rezistentei la insulina.
Stimularea imunitatii
Un studiu publicat in Journal of Medicinal Food in 2004 a constatat ca D-fraction activeaza celulele ale sistemului imunitar si ar putea ajuta la lupta impotriva infectiilor.
Cultura de Grifola frondosa-maitake
Un mare micolog francez spunea : “această vieţuitoare secretoasă, recoltă domnească sau cadou Dumnezeiesc, un organism nedefinit între animal şi plantă, fiica razelor lunii şi al sevei pământului “.
Plante mitice, trufele se credea că au luat naştere din combinarea apei cu căldura şi lumina din fulger.
Sunt considerate alimente de lux, fiind folosite numai la prepararea celor mai rafinate mâncaruri, în cele mai extravagante restaurante. Există şi o Bursă a trufelor în Italia, ca şi un muzeu. Se organizează Congrese, Simpozioane, mese rotunde, cursuri şi excursii tematice pentru căutarea de trufe în sezonul optim de recoltare, s-au organizat sindicate ş.a.
O trufa alba de 750 de g fost vânduta in cadrul unei licitatii din nordul Italiei (Grinzane Cavour).
Trufa, cea mai mare cu o valoare totala de 250.000 euro, a a fost achiziţionată de un amator bogat din Hong Kong. Acesta a urmarit licitatia prin satelit.
Ştiaţi că o trufă albă se poate vinde cu un preţ între 3000-6500 euro/kg ?
In Europa se recoltateaza 50% din cantitatea mondiala de trufe.
Tuber magnatum sau trufa albă, conţine feromoni care atrage femelele de porci, pentru împerechere. Deci se crede că este afrodisiacă. De aici s-a tras concluzia că nu numai că este afrodisiacă, dar cu certitudine ea face femeile mai afectuoase, iar pe bărbaţi mai amabili. Trufele pot fi adorate şi venerate dar nu şi idolatrizate, dacă nu ai suficient credit.
- Coriolus versicolor (Trametes versicolor) coadă de curcan” Yun Zhi
Aceasta este una dintre cele mai cercetate ciuperci medicinale din lume.Este un modulator al răspunsului biologic.Coada de curcan a fost folosită in medicina chineza ca tonic, de secole.Studiile arata ca aceasta imbunatateste durata de viată si actioneaza ca un modulator si anti-tumoral.Unele studii arată că se poate îmbunătăți efectele chimioterapie cancerului chimioterapie și poate reduce efectele secundare ale radioterapiei.
Trametes versicolor
- Cordyceps sinensis în chineză Caterpillar ciuperca Dong Chong Xia Cao, vara plantă, iarna insectă.
Cordyceps actioneaza ca un stimulator imunitar prin stoparea cancerului si prelungeste durata de viata a celulelor albe din sange, imbunatateste rezistenta la infecții.Ea a demonstrat proprietăți anti-tumorale si protejeaza, de asemenea, rinichii de efectele secundare ale chimioterapiei.Este una dintre cele mai utilizate ciuperci in formulele tonice anti-cancer în medicina chineză.
Cordyceps sinensis
A fost folosită ca o ciupercă medicinală în medicina tradițională rusă și în Europa de Est. Chaga a fost studiată ca un potențial agent anti-cancer. Chaga conține betulină, un precursor al acidului betulinic, care s-a dovedit a inhiba cancerul prin enzima topoizomeraza.Acidul betulinic poate fi activ pe piele, creier, ovarian și cancerul capului si gatului prin promovarea apoptozei, sau progresia naturală de moartea celulelor programate. Adat bune rezultate in gastrite, TBC si psoriazis.Astăzi, betulina și acidul betulinic nu sunt doar studiate pentru a ajuta la lupta impotriva cancerului, dar și ca agenți în lupta împotriva HIV.Ciuperca este de culoare neagră, deoarece are un nivel ridicat de melanina, pigmentul de culoare închisă.
Chaga
Si lista poate continua si cu alte specii precum : Poria cocos, Hericium erinaceum, Flammulina velutipes, Tremella fuciformis Stropharia rubra rugosa etc.
—
-
CURRICULUM VITAENumele şi prenumele: TUDOR IOANALocul şi data naşterii : com. Buturugeni, jud. Giurgiu, 1950Starea civilă : căsatorită.Adresa domiciliu: Bucureşti, Sect.3, tel. 0745 420 536 e-mail:tudorioana2007@gmail.com, site :http://www.totuldespreciuperci.blogspot.rotudor.ioana.735@facebook.comStudii medii : Liceul Agricl Dragomiresti Vale, sectiaHorticultura, 1966-1971.Studii universitare : absolventă a Universităţii de ŞtiinţeAgronomice şi Medicină Veterinară, Bucureşti, Facultatea deHorticultură, 1981.Profesia si ocupaţia actuală : cercetător ştiinţific gradul II, lectorcurs de ciupercar incepand cu anul 2000.Titluri ştiinţifice : dr.în ştiinţe agronomice, specializareaLegumicultură,1998, cu teza: “Optimizarea factorilor biologici şitehnologici la Pleurotus spp. în vederea obţinerii unor producţiiridicate cu consum minim de energie”.Activitate profesională : activitate în cercetare în cadrulInstitutului de Cercetări pentru Protecţia Plantelor Bucureşti ,laborant, 1971-1982 ; Institutul de Cercetări pentru Legumiculturăşi Floricultură –Vidra (Ilfov), inginer şi cercetător ştiinţific gradulII; inspector aprobator în certificarea loturilor semincere delegume,1982-1999; inspector de specialitate gr.II la OficiulJudeţean de Consultantă Agricolă Ilfov şi lector al cursului pentruspecializarea în meseria de ciupercar,1999-2000; inginer consultantşi Director tehnic la S.C. Milenium S.R.L. Fierbinţi, jud Ialomiţa,2000-2001; inginer consultant şi lector al cursului pentruspecializarea în meseria de ciupercar la S.C. Carmen’s, S.R.L.dincom. Hotarele, jud. Giurgiu, 2001-2002; inginer consultant la S.C.Divers Piteşti S.R.L. jud. Argeş, 2002-2003;Am lucrat la urmatoarece Proiecte :
-
LEGRAFORTE, CEEX 36/2005 MEC, 1.10.2005- 13.09.2008, Cercetatorstiintific, Angajator I.C.A Bucuresti, Calea Plevnei nr.45;ENERGOFORT, CEEX 69/2006 MEC, 2006-2008, Cercetator stiintific,Angajator I.C.A Bucuresti, Calea Plevnei nr.45Proiect START-up, 2.05.-2012- 2.05.2013, Cercetator stiintific, AngajatorS.C. Beta Mark Actual SRL, Bucuresti, B-dul Timisoara nr. 149.In prezent – pensionara, colaborez din anul 2011cu SSM ProtectTraining SRL din Bucuresti si predau cursul de ciupercar, singurulcurs acreditat din tara. Pe un proiect POSDRU social in anul 2015am predat programa pentru cursul de ciupercar.Din noiembrie 2015 sunt Director tehnic la East Champion UnionC.A. din loc. Axintele, jud. Ialomita, singura fabrica de compostpentru champignon din tara noastra.Activitate ştiinţifică -domenii de cercetare: obţinerea plantelorlibere de virusuri prin termoterapie şi culturi de meristeme ;tehnologii de producerea a miceliului si a unor specii de ciupercicomestibile, identificarea şi introducerea în cultură de noi specii deciuperci comestibile precum : Pleurotus sajor-caju, Pleurotuscornucopiae, Lentinus edodes şi hibrizi între Pleurotus ostreatus şiPleurotus florida care nu mai necesită şoc termic negativobligatoriu ; obţinere de noi reţete de substraturi ligno-celulozicepentru cultura ciupercilor Pleurotus spp ., combaterea bolilor şidăunătorilor specifici ciupercilor prin metode chimice şi ecologice,coautor la 5 brevete.Am predat cursul de scurtă durată pentru calificare în meseria deciupercar în cadrul Agentiei Naţionale de Consultanţă Agricolă laO.J.C.A.Ilfov, Constanţa şi Dâmboviţa şi în cadrul AgenţieiMunicipale pentru Ocuparea Forţei de Muncă-Bucureşti şiAgenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă –Giurgiu.Carti publicate :1. Sfaturi practice pentru cultivatorii de ciuperci, 1996, Ed. Ştiinţă şiTehnică, Bucureşti, 152 pag.2. Ciuperci şi preparate culinare cu ciuperci, 1996, Ed.Ştiinţifică, Bucureşti,230 pag.
-
3. 475 Reţete culinare cu ciuperci, 1996, Ed.Tehnică, Bucureşti , 188 pag.4. Preparate şi conserve vegetariene din ciuperci, Ediţia I-a, 1999, Ediţiaa-II-a, 2001, Ed.Tehnică, 158 pag. şi respectiv 208 pag.5. Cultura ciupercilor comestibile şi producerea miceliului, 2000, Ed.ExPonto Constanţa, 280 pag.6. Cultura şi protecţia ciupercilor comestibile, 2001, Ed.ŞtiinţelorAgricole, Bucureşti, 320 pag.7. Ciuperci comestibile – agaricus şi pleurotus, 2001,Ed. Alex- Alex, Bucureşti, 126 pag.8. Cultura ciupercilor în gospodăriile populaţiei, 2001, Ed. Ceres,Bucureşti, 156 pag.9. Manualul cultivatorului de ciuperci comestibile, Ediţia I-a 2002,Editia a-II-a 2006, Ed.Lucman, Bucureşti, 233 şi respectiv 246 pag.10.Ciuperci şi miceliu, 2004, 2006, Ed.Lucman, Bucureşti, 266 pag.11.Reţete culinare şi conserve cu ciuperci, 2005, Ed.Lucman, Bucureşti,208 pag.12.Preparate din ciuperci, 2005, Editura Cartea de buzunar, Bucureşti,92 pag.13. Ciuperci comestibile şi medicinale, 2007, Editura Lucman,Bucureşti, 270 pag.14. Tehnici inovative pentru obţinerea de alimente cu mare valoarenutritivă, 2007, Editura CHIMINFORM DATA, Bucureşti, 150 pag.15. Champignon, 2010, Editura Lucman, Bucuresti, 285 pag.16. Trufele- o afacere profitabilă pe termen lung, 2010, Editura NominaLex, Bucureşti , 166 pag.17. Cultura ciupercilor Pleurotus, 2010, Editura Nomina Lex,Bucureşti, 226 pag.18. Cultura ciupercilor pentru începători, 2010, Editura Nomina Lex,Bucureşti, 254 pag.19. Sănătatea la îndemâna oricui, 194 Remedii fitoterapeutice, 2010,Editura Lucman, Bucureşti , 378 pag.20. Ciupercile din flora spontană a Romaniei, Microenciclopedie Ilustrată,2010, Editura Gramen, Bucureşti, 279 pag.21. Reţete culinare şi conserve cu ciuperci, 2010, Editura Nominal Lex,Bucureşti, 243 pag .22. Miceliu de ciuperci, Suşe şi hibrizi, 2012, Editura Gramen,Bucuresti,218 pag.23. Preparate vegetariene si conserve din ciuperci, 2013, EdituraUniversitara, Bucuresti, 158 pag.
-
24. Ghid de cultura ciupercilor, în gospodăriile individuale, Vol. I, 2013Editura Universitară, Bucureşti, 248 pag.25. Cultura shiitake – Lentinus edodes, ciuperca longevităţii, Ghid practicpentru începători şi avansaţi, 2014, Editura Gramen, Bucureşti, 194 pag.26. Ghid de cultura pentru champignon, în sistem intensiv, Vol. II, 2014,Editura Universitară, Bucureşti, 216 pag.27. Manualul cultivatorului de ciuperci comestibile, Editia a III-a Revazutasi adaugita, Editura BLASSCO, Bucuresti 251 pag.28. Ciuperca de paie, ciuperca cu văl, Specie nouă de ciuperci comestibile,Editura Universitară, Bucuresti 2015, 122 pag.29. Sub tipar: Cultura ciupercilor cu costuri minime.La dorinta unor Edituri am publicat carti si din alte domenii precum :1. Melci- Totul despre înmulţirea, creşterea, recoltarea, valorificareaintensivă, 2006, Ed. Lucman, Bucureşti, 189 pag.2. Sănătatea la îndemâna oricui, 194 Remedii fitoterapeutice, 2010,Editura Lucman, Bucureşti , 378 pag.3. Rase de câini – morfologie, anatomie, alimentaţie, îngrijire, sănătate,reproducere, 2010, Editura Lucman, Bucureşti, 348 pag.4. Albinele si albinaritul pentru incepatori, 2011, Editura Gramen, Bucu-resti, 296 pag.5. Mierea, alimentul complet, 2013, Editura Gramen, Bucureşti, 127 pag.Am publicat peste 200 articole ştiinţifice şi de popularizare înreviste de specialitate din ţară şi din Republica Moldova precum sipentru diferite site-uri de specialitate pe Internet şi am participat lanumeroase manifestari ştiinţifice naţionale.Brevete:1. Tulpina de ciuperci de cultură (Agaricus campestrisL.var.bisporus Lange (Moller et Schhaeffer) – Bulgăre de zăpadă5, nr. Brevet RO 120208 OSIM, 19862. Metodă de cultură a ciupercilor ( bureţilor )Pleurotussp. Nr. Brevet RO 100787 OSIM 19913. Substrat de cultură pentru Pleurotus, nr. Brevet RO107076 C l OSIM, 19964. Instalaţie şi procedeu pentru dezinfecţia unui substrat decultură ‘’ , Brevet de inventie Nr. 123395, OSIM 2012.
-
5. Instalatie si procedeu pentru producere de miceliu de ciupercicu ajutorul microundelor, 2012.Distincţii:1.In 1997 – Diploma de merit, cu ocazia Aniversării a 30 de ani deactivitate a Institutului de Cercetări pentru Legumicultură şiFloricultură – Vidra2.In anul 1998- Diploma Societăţii Române a Horticultorilor, cuprilejul a 85 de ani de la fondare.3. In anul 2000- Diploma- Dicţionarul Specialiştilor în Ştiinţa şiTehnica Românească si a aniversarii a 50 ani de existenta a EdituriiTehnice.4.2002- Diploma de onoare- Festivalul Munţilor, Viitor in Carpatipentru rezultatele deosebite obtinute in activitatea de cercetare indomeniul cultivarii si valorificarii superioare a ciupercilorcomestibile, oferita de catre AGENTIA NATIONALA A ZONEIMONTANE-MAAP.5. 2003- Diploma de excelenţă – Salonul Casa ECO, Editia I,World Trade Center, 26-27 mai.6. 2005- Certificate of Aprreciation – Federaţia Naţională Deagricultură Ecologică – România, a 10-a ediţie INDAGRA.7. 2006- Certificate of Award- Enciclopedia Personalitaţilor dinRomânia.8. 2006/ Diploma de merit pentru CEL MAI SOCIABILCERCETATOR STIINTIFIC, acordata de echipa www.ele.ro.9. 2007- Diploma de merit, cu ocazia Aniversării a 40 de ani deactivitate a Institutului de Cercetări pentru Legumicultură şiFloricultură – Vidra10. În anul 2012 pentru cartea apărută “Ciupercile din floraspontană a României” am primit Premiul Ion Popescu –Zeletin.11. Premiul “Ion Popescu-Zeletin”/2010 pentru Ştiinţe Agricoleacordat de Academia Oamenilor de Ştiinţă din România, pentrucartea “Ciupercile din flora spontana a Romaniei” Editura Gramen,Bucuresti.
-
12. 2013 – DIPLOMA de excelenta , “Parintele ciupercariilor dinRomania” pentru rezultate deosebite si pentru contributia adusa inslujba comunitatii si a semenilor acordata de Revista Nationala deDocumentare si Publicitate “Informatii Agrorurale”.13. 2015- Diploma pentru merite deosebite in dezvoltarea stiintei sicercetarii in domeniul horticol, acordata de Cercul stiintificHORTUS MAGICUS al Univertitatii de Stiinte Agronomice siMedicina Veterinara Bucuresti, Facultatea de Horticultura .Societăţi şi asociaţii ştiinţifice din care face parte:Medicina Veterinara Bucuresti, Facultatea de Horticultura .Enciclopedii si dicţionare în care a fost menţionată :1.Dicţionarul Specialiştilor în Ştiinţa şi Tehnica Românească,Ed.Tehnică, 2000 ;2. Who is who ? Enciclopedia Personalităţilor din România, primaEdiţie, 2006 si a doua Editie 2007.CITARI IN ALTE LUCRARI1. Arsenie Horgos, Cultura ciupercilor de consum, 1999,Ed.Mirton Timisoara, 5 citari Mateescu ,N., Ioana Tudor, 1983, Aspecte privindproducerea inoculului si a miceliului de ciuperci, RevistaHorticultura nr.5 Mateescu ,N., Tudor Ioana, l987,Rezultate privindcultura ciupercilor in saci de polietilena, RevistaHorticultura nr.10– Asociaţia Naţională a Cultivatorilor de Ciuperci din România-membru în comitetul director şi membru fondator, 2002,-AsociaţiaGenerală de Sprijin pentru Dezvoltare Rurală-membru,2000,– Societatea Română a Horticultorilor-membru, 1998.
-
Tudor Ioana, 1996, Ciuperci si preparate culinare, Ed.Stiintifica, Bucuresti Tudor Ioana, 1995, 475 Retete culinare cu ciuperci, Ed.Tehnica, Bucuresti Tudor Ioana, 1996, Sfaturi practice pentru cultivatorii deciuperci, Ed. Stiinta si Tehnica, Bucuresti2. Tatiana Sesan, Catalin Tanase, Ghid de recunoastere aciupercilor comestibile si toxice, 2004, GEEA, Bucuresti– o citare Tudor Ioana, 1996, Ciuperci si preparate culinare cuciuperci, Ed. Stiintifica, Buc, pag. 78-1253. Daniela Iosefina Milosescu, Ciupercile otravitoare sicele cu risc din flora spontana a Romaniei, 2004, EdituraCarol Davila – o citare Tudor Ioana, 1996, Ciuperci si preparate culinare cuciuperci, Ed. Stiintifica, Buc.4. Ruxandra Ciofu si col., Tratat de Legumicultura, 2003,Editura CERES, – 7 citari Mateescu N., Tudor Ioana, Aspecte privind producereainoculului si a miceliului de ciuperci, Rev. Horticultura,Buc., 1986 Mateescu N., Tudor Ioana, Rezultate privind culturaciupercilor in saci de polietilena, Rev. Horticultura,nr.10, 1987 Tudor Ioana, Ciupercile Pleurotus- substratul decultura, Rev. Fermierul, nr. 3/25, iulie, 1994 Tudor Ioana, Ciuperci si preparate culinare, Ed.Stiintifica, Buc. 1996. Tudor Ioana, Sfaturi practice pentru cultivatorii deciuperci, Ed. Stiinta si Tehnica, Buc., 1996 Tudor Ioana- Cercetari privind utilizarea unor noisubstraturi pentru cultura ciupercilor Pleurotus sp.,Analele I.C.L.F. Vidra, vol. XV, Buc., 1998
-
Tudor Ioana, Producerea miceliului de ciuperci pediferiti inlocuitori ai cerealelor, Analele I.C.L.F. Vidra,vol. XIV, Buc. 19985. Nistor T. STAN, Neculai C. MUNTEANU Prof. univ. dr.Prof. univ. dr. (coordonator) Teodor N.STAN Şef. lucr. drd.LEGUMICULTURĂ Volumul III Editura “Ion Ionescu de la Brad”IASI – 2003, o citare, Ed. Ceres, Bucureşti.6. Curs Ciupercarie, Scribd., Razvan Constantin Pascal, ocitareTudor Ioana, Ciuperci si miceliu, Editura Lucman Buc, 20077. Ciuperci, Gonta Vasile, ro.scribd.com, o citareTudor Ioana, Ciuperci comestibile, agaricus si pleurotas, Ghidpractic pentru incepatori si avansati, Editura ALEX-ALEX, 2001.8. Cresterea ciupercilor, de Florin Voicila sau Culturaciupercilor de balegar sau de strat, o citareTudor Ioana, Ciuperci comestibile, agaricus si pleurotus, Ghidpractic pentru incepatori si avansati, Editura ALEX-ALEX, 2001.9. http://www.gombaforum.hu/wp–content/uploads/2010/09/cresterea_ciupercilor, o citareTudor Ioana, Ciuperci comestibile, agaricus si pleurotas, Ghidpractic pentru incepatori si avansati, Editura ALEX-ALEX, 2001.10. Teza de doctorat– Cercetari privind optimizarea energetica alucrarilor in sistemele intensive de crestere a ciupercilor, Ing.Schiau Gh. Horia, Brasov, 2014, o citare.Tudor Ioana, Manualul cultivatorului de ciuperci comestibile Ed.Lucman 2009, ISBN : 978-973-8372-32-1.Limbi străine : lb.franceză şi lb. engleză, ambele nivel mediu.Hobbyuri: colecţionarea de timbre şi reproduceri de artă,literatură, călătorii.
-
Lista de carti la vanzare, de la autori
Ciuperca de paie, ciuperci cu văl, 15 leiAlbinele si albinaritul pt. incepatori – 43 leiCultura ciupercilor pentru incepatori 25 ronGhid de cultura ciupercilor, Vol. 1 -30 lei,Ghid de cultura champignon, in sistem intensiv, Vol. 2, 30 lei,SHIITAKE – ciuperca longevitatii, 40 leiBolile si daunatorii legumelor solanacee-55 lei,Mierea aliment complet 23 ronProducerea miceliului- 39 ronCrescatoria de prepelite, 27 ronCresterea curcanilor, 29 lei,Cultura trandafirilor, 37 ronCafeaua, enciclopedie 49 ronGhidul culegatorului de ciuperci, 30 ron- unele ca si aceasta nu sunt scrise de mineManualul cultivatorului de ciuperci comestibile, Editia a III-a revazuta si adaugita – 23 leiCiuperci comestibile si medicinale- 17 leiCrescatoria de crap, 31 leiPreparate vegetariene si conserve cu ciuperci, 20 leiOrganizam curs de CIUPERCAR, acreditat, la Bucuresti si in 2016, taxa 700 ron.www.totuldespreciuperci. blogspot.ro, tel. 0745 420 536e.mail:tudorioana2007@gmail.com
tudor.ioana.735@facebook.com
tel. 0745420536
B) CIUPERCILE DIN FLORA SPONTANA A ROMÂNIEI
CUVÂNT INTRODUCTIV
Această lucrare se doreşte a veni în sprijinul celor ce recoltează ciuperci din flora spontană pentru a putea evita greşelile şi confuziile inerente. Nu este o lucrare pentru micologii specializaţi, nu abordează detaliile ce ţin de expunerea la microscopul optic, electronic sau cu baleaj a unor părţi componente ale ciupercilor. Se face referire la părţile componente ce se pot observa cu ochiul liber, formă, culoare, gust, consistenţă, miros, reacţie la atingere, rupere sau tăiere etc.
În librării au aparut lucrări cu prezentarea de specii de ciuperci, însă acestea nu erau specii ce cresc în ţara noastră, deci erau lucrări traduse iar prezenta carte se doreşte a veni în sprijinul culegătorului şi consumatorului autohton. De aceea am încercat să prezint cele mai importante specii de ciuperci comestibile, toxice şi fără valoare alimentară din ţara noastră şi cu marea diversitate de denumiri populare în funcţie de zona geografică.
Scriu despre ciuperci de aproape 30 de ani şi întotdeauna am crezut că n-am să prezint ciuperci din flora spontană deoarece este mai sigur să recomanzi consumul ciupercilor de cultură. Este foarte adevărată şi acum această convingere, dar în toţi aceşti ani m-am confruntat şi cu dorinţa oamenilor de a învăţa să recunoască şi să recolteze ciuperci din mediul natural. Pădurile de la munte sau câmpiile, Delta, că doar ţara noastră are toate formele de relief, sunt un nesecat şi diversificat izvor şi de ciuperci. În Europa, aceste bogăţii au fost epuizate. În prezent specialiştii lor vin la noi şi recoltează ciuperci cu tot cu pământul pe care cresc şi le duc în pădurile lor.
Am sperat şi urmărit în toţi aceşti ani că va apare şi la noi un albun, un ghid al ciupercilor din România sau chiar a unei părţi din acestea. Au apărut însă traduceri iar lucrările autohtone au prezentat numai câte un sfert sau mai puţin, din numărul speciilor prezentate în actuala lucrare.
Desigur nici în prezenta lucrare nu sunt cuprinse decât o parte din bogăţia de specii din ţara noastră, adică cele mai importante, 310 din cele peste 400 macromicete. Şi sunt convinsă că acest lucru s-a întâmplat din cauza resurselor băneşti pentru a susţine o asemenea lucrare.
Ţin să mulţumesc colectivului de la Editura Nomina Lex pentru publicarea acestei lucrări în condiţii grafice deosebite. Şi sper că datorită cititorilor mei această lucrare să se menţină cât mai mult timp în actualitate.
Autoarea
Dr. Ing. Ioana TudorC) TEHNICI INOVATIVE PENTRU OBTINEREA DE ALIMENTE CU MARE VALOARE NUTRITIVĂ ( Cultura ciupercilor Pleurotus spp.)
PREFAŢĂ
Structurată pe 7 capitole prezenta lucrare este o monografie a culturii ciupercilor Pleurotus spp. în ţara noastră, cu actualizare la zi, ce va răspunde problemelor cultivatorilor cu suprafeţe restrânse, în sistem clasic sau celor cu ciupercării intensive.
După o caracterizare generală morfo-fiziologică din Cap.1, este descrisă cultura clasică a acestor ciuperci ce cuprinde amenajarea spaţiului de cultură, pregătirea şi dezvoltarea substratului precum şi însămânţarea, incubarea miceliului şi condiţiile de microclimat, recoltarea, ambalarea şi evacuarea substratului uzat. Tot în sistem clasic este descrisă cultura pe butuci din diferite esenţe lignicole şi pe substrat de rumeguş.
În Cap.4 sunt aduse elemente noi de tehnologie privind cultura intensiv-industrială, în spaţii cu condiţii de microclimat controlate de computer, cu producţie garantată de 270-300 kg ciuperci/tona de substrat într-o perioadă de 35-40 zile.
Deşi ciupercile Pleurotus spp. sunt rezistente la boli şi dăunători, aşa denumite “rustice”, cu mai puţine pretenţii faţă de ciupercileAgaricus bisporus, în Cap.5 sunt descrise principalele boli şi dăunători ce pot apare precum şi prevenirea sau combaterea acestora.
Cultura ciupercilor Pleurotus spp. poate fi uşor transformată în cultură ecologică dacă celelalte condiţii privind substratul lignocelulozic, miceliul şi folosirea produselor biologice de dezinfecţie şi de combatere a bolilor şi dăunătorilor sunt îndeplinite. Prin păstrarea igienei stricte în ciupercărie, prin utilizarea unui substrat de cultură dezinfectat optim pe bază de abur sau apă fierbinte, se pot obţine ciuperci fără tratamente cu pesticide.
Cap.7 aduce un plus de noutate pentru ţara noastră prin abordarea pentru prima dată a tehnologiei de cultură pentru 7 noi specii de Pleurotus. Unele din aceste specii cresc în zone tropicale şi subtropicale şi se pretează foarte bine pentru a fi introduse în cultură pe perioada verilor toride din ţara noastră.
Ciupercile Pleurotus spp. au reale şi dovedite virtuţi medicinale având rol antioxidant, antibacterian, antiviral, antiinflamator, scad tensiunea arterială, protejează sistemul cardiovascular, reduc colesterolul rău din sânge, întăresc sistemul imunitar al organismului precum şi pe cel nervos. Pot înlocui cu succes carnea animală, fiind bogate în proteină, carbihidraţi, minerale şi vitamine, fără conţinut de colesterol, sare şi zahăr. Şi dacă toate cele menţionate nu v-au convins, atunci ca afacere pot fi foarte rentabile obţinându-se un kg de ciuperci dintr-un kg de paie.
Pentru consultanţă privind infiinţarea de ciupercării, telefoane pentru procurare miceliu autoarea poate fi contactată la tel. 0745420536
Dr. Ing. Ioana TudorD ) Champignon sau Agaricus bisporus, cea mai cultivată şi consumată specie de ciuperci de pe Terra, face subiectul acestei lucrări, când pentru prima dată este prezentată ca o afacere sigură şi rentabilă.
Prin conţinutul de aminoacizi din proteine, de săruri minerale, vitamine, fără colesterol, grăsimi, sare şi zaharuri, ciupercile sunt considerate un aliment complet. Proteina vegetală obţinută din ciuperci se află pe locul doi, pe plan mondial după cea din soia.
Cu un consum de 1 kg ciuperci/locuitor în România faţă de media de 2,2 kg în Europa, spune multe despre ponderea acestei culturi în prezent.
Lucrarea va veni în sprijinul începătorilor şi avansaţilor în această cultură, studenţilor şi doctoranzilor precum şi tuturor celor ce ar dori sa înceapă o afacere şi sunt nehotărâţi. De la cultura în sistem clasic, la cea intensiv industrială sunt prezentate aspecte de producere a compostului, cultura ecologică, boli şi dăunători, pesticide, calitatea ciupercilor şi valorificarea lor precum şi tehnologia de cultură a speciei Agaricus bitorquis alături de Agaricus bisporus.
Fondurile structurale europene îi vor ajuta pe cei din mediul rural să-şi doteze, modernizeze şi extindă ciupercăriile actuale iar pe alţii să se orienteze către o afacere profitabilă şi sigură. Afirm aceste lucruri deoarece au apărut şi la noi furnizori de echipamente, miceliu de calitate, compost însămânţat, adus din afară şi care asigură producţii ridicate şi rentabile.
Desigur poate se putea şi mai bine, şi mai complet dar sper să pot să o fac an de an, atâta timp cât dvs. veţi avea nevoie de aceste informaţii. Sper să vin mereu cu noutăţi şi să vă pot sprijini cu noi informaţii la zi în acest domeniu. Scrieţi-mi despre problemele întâmpinate de dvs., greutăţi, eşecuri, succese, cu fotografii reprezentative, la adresa de e-mail: tudorvioana14@yahoo.co.uk sau sunati la nr. 0745 420 536. Vă pot oferi informaţii despre solarii cu termoizolaţie şi microclimat automatizat şi pus pe computer, miceliu de calitate, compost însămânţat adus din import, proiecte pentru a obţine fonduri sau curs de calificare în meseria de ciupercar.
Autoarea
MICELIUL DE CIUPERCI. SUŞE ŞI HIBRIZI
Ghid de producere a miceliului-în sistem intensiv şi clasic
Prefaţă
Miceliul de ciuperci este un preparat biologic ce se obţine în condiţii sterile de laborator şi care, plasat într-un microclimat optim, poate reproduce ciuperca din care a provenit: specia, tulpina sau hibridul respectiv.
Încă din anul 1588 ne-au rămas referinţe scrise despre specialişti ce şi-au pus întrebări asupra ciupercilor şi mai ales a modului lor de înmulţire. În anul 1925 în Olanda, Haarten este specialistul ce a introdus noţiunea de miceliu.
În ţara noastră primul miceliu s-a produs în sistem clasic pe gunoi de cabaline sau pe compost, în cilindri de sticlă de unde, după incubare, era scos sub formă de role, ambalat şi expediat în vederea însămânţării. Pentru a fi însămânţat se mărunţea şi se amesteca cu compostul. După anul 1977 s-a trecut şi în ţara noastră la producerea industrială a miceliului pe seminţe de cereale (orz, grâu) sau aşa-zisul miceliu granulat.
Această carte este prima lucrare integrală de acest fel din ţara noastră, cu referire directă la producerea miceliului comercial de ciuperci comestibile şi medicinale dar şi cu descrierea şi a celorlalte etape intermediare până la obţinerea acestuia: prelevare de ţesut, recoltare de spori, factorii care influenţează creşterea miceliului, preparare de medii de cultură sau de laborator,inocularea şi transferul miceliului pe mediul de cultură, obţinere de culturi pure, de inocul ş.a. In cadrul tehnologiei de producere a miceliului exista doua faze distincte de lucru, una nesterila si alta sterila. În ultimii 80 ani tehnologia de producere a miceliului s-a perfecţionat continuu, trecând de la utilizarea cerealelor, la suport lignicol, artificial şi până la miceliu lichid.
Miceliul se obţine într-un laborator, unde se lucrează în condiţii foarte stricte de igienă şi de aici a decurs şi înlocuirea lucrărilor manuale cu automatizare şi intervenţie umană minimă. Sunt prezentate şi consecinţele unei igiene precare, adică apariţia unor ciuperci facultativ parazite şi saprofite cele mai răspândite pe suportul de creştere al miceliului comercial, ce produc mucegaiuri de diverse culori: verde, roşu, galben, negru, alb, carmin, orange, precum şi prevenirea şi combaterea acestora.
Alături de tehnologia de obţinere a miceliului în sistem intensiv este abordată pentru prima dată şi metoda obţinerii miceliului în sistem gospodăresc sau casnic, pentru amatorii şi iubitorii de ciuperci.
Prezenta lucrare se doreşte a trage şi un semnal de alarmă ce s-ar putea să ajungă la cunoştinţa investitorilor, precum că în ţara noastră nu există o Staţie de produs miceliu comercial cu tehnologie de ultimă generaţie.
Lucrarea cuprinde 7 capitole, ultimul fiind dedicat descrierii şi prezentării principalelor tulpini şi hibrizi de ciuperci cultivate ca specii comestibile şi/sau medicinale. S-au prezentat hibrizi din 5 specii de Agaricus, din 10 specii de Pleurotus, alături deLentinus edodes sau shiitake şi din alte aproape 20 de specii de ciuperci, cu provenienţă din diferite ţări europene, asiatice sau americane.
Pentru consultanţă privind înfiinţarea de ciupercării, staţii de miceliu, cursuri de ciupercar acreditat sau procurare de cărţi privind tenhologia de cultură a ciupercilor, autoarea poate fi contactată la tel. 0745.420.536 sau prin e-mail de pe pagina blog www.totuldespreciuperci.blogspot.ro.
CULTURA CIUPERCILOR PENTRU ÎNCEPATORI
Pentru a nu vă expune la unele riscuri, chiar ireversibile, vă recomand să cultivaţi dvs. în propria gospodărie, în spaţii dezafectate, nefolosite, asigurând minime condiţii de microclimat, fără consumuri energetice, utilizând materii prime ce sunt considerate în gospodării, auxiliare, deşeuri, gunoaie agricole, rezidii etc.
Desigur acest lucru este mult mai uşor de pus în practică în mediu rural dar atunci când se doreşte, materialele pot fi procurate din mediul rural, pregătit acolo compostul sau substratul de cultură, repartizat în saci şi transportat la oraş. Şi la oraş există spaţii goale, diferite beciuri, subsoluri, magazii, debarale, locuinţe neutilizate, anexe, care de două ori pe an sau chiar mai mult pot fi ocupate cu saci însămânţaţi cu ciuperci.
Ciupercăria poate fi o afacere mai mică sau mai extinsă în funcţie de ceea ce se doreşte. În prezenta lucrare voi veni cu soluţii pentru cultivatorii mici, pentru cei ce vor să cultive în sistem clasic-gospodăresc cu investiţii minime. Diferenţa dintre ciupercariile clasice şi cele intensive fiind reprezentată de suma fondurilor investile şi care determină amploarea şi tehnologizarea.
Înainte de a porni o asemenea cultură, mai întâi trebuie să vă documentaţi, dar nu de pe Net din lucrări postate acolo şi care sunt vechi chiar şi de 30 ani. Citiţi o lucrare actuală, deoarece tehnologiile suferă noi îmbunătăţiri şi adaptări. Nu pot eu să public, să ţin pasul cu noutăţile care apar.
Nu cumpăraţi miceliu decât de la o Staţie de produs miceliu, acredidată, cu factură şi un certificat de calitate sau de garanţie.Păstraţi aceste documente deoarece pe baza lor veţi obţine şi un certificat de calitate cu ajutorul căruia să puteţi dovedi că ciupercile sunt comestibile şi veţi avea voie să le comercializaţi. Certificatul de calitate se obţine de la un laborator Fitosanitar din zona dvs.
Suprafaţa ciupercăriei va fi decisă de dvs. în funcţie de spaţiul pe care îl aveţi deja construit, de suma ce doriţi s-o investiţi, de modul de încălzire al ciupercăriei, dar vă recomand să aveţi peste 50 mp de cultură efectiv, sau şi mai bine 100 mp.
– Cultura practicată în pivniţe, în funcţie de înălţimea acestora poate fi pe jos, pe 2 sau maximum 3 nivele. Şi pivniţele ca spaţii de cultură pot da rezultate foarte bune dacă sunt îndeplinite celelalte condiţii. În Franţa cultura în pivniţe este foarte răspândită iar la Budapesta în subterane.
– Vă puteţi construi singuri un solar bine izolat termic şi cu instalaţii de microclimat de mâna a 2-a, puteţi avea o ciupercărie modernă. Dar mai întâi cereţi relaţii despre suprafaţa solarului.
– Amplasaţi ciupercărie unde să aveţi toate utilităţile adică drum de acces practicabil tot anul, apă- deşi se poate fora un puţ propriu, curent electric, canalizare – sau se va construi o fosă septică. Cultura ciupercilor nu este interzisă de anumite norme de mediu, deoarece nu poluează, nu produce deşeuri în cantitate mare. Compostul uzat va fi transportat pe câmp şi utilizat ca îngrăşământ natural la alte culturi agricole. Aplicând tehnologia chiar şi pe un compost produs şi însămânţat de dvs. puteti obţine 20-25 kg ciuperci/mp/ciclu de cultură şi înmulţiţi cel puţin cu 2 cicluri/an , ce spuneţi ? nu merită ? Şi nu uitaţi că ciupercile prin conţinutul în proteine sunt denumite şi carne vegetală.
—
Dr. Ing. Ioana TudorDr. ing. Ioana Tudor
CULTURA CIUPERCILOR PLEUROTUS SPP.)
PREFAŢĂ
Structurată pe 7 capitole prezenta lucrare este o monografie a culturii ciupercilor Pleurotus spp. în ţara noastră, cu actualizare la zi, ce va răspunde problemelor cultivatorilor cu suprafeţe restrânse, în sistem clasic sau celor cu ciupercării intensive.
După o caracterizare generală morfo-fiziologică din Cap.1, este descrisă cultura clasică a acestor ciuperci ce cuprinde amenajarea spaţiului de cultură, pregătirea şi dezvoltarea substratului precum şi însămânţarea, incubarea miceliului şi condiţiile de microclimat, recoltarea, ambalarea şi evacuarea substratului uzat. Tot în sistem clasic este descrisă cultura pe butuci din diferite esenţe lignicole şi pe substrat de rumeguş.
În Cap.4 sunt aduse elemente noi de tehnologie privind cultura intensiv-industrială, în spaţii cu condiţii de microclimat controlate de computer, cu producţie garantată de 270-300 kg ciuperci/tona de substrat într-o perioadă de 35-40 zile.
Deşi ciupercile Pleurotus spp. sunt rezistente la boli şi dăunători, aşa denumite “rustice”, cu mai puţine pretenţii faţă de ciupercileAgaricus bisporus, în Cap.5 sunt descrise principalele boli şi dăunători ce pot apare precum şi prevenirea sau combaterea acestora.
Cultura ciupercilor Pleurotus spp. poate fi uşor transformată în cultură ecologică dacă celelalte condiţii privind substratul lignocelulozic, miceliul şi folosirea produselor biologice de dezinfecţie şi de combatere a bolilor şi dăunătorilor sunt îndeplinite. Prin păstrarea igienei stricte în ciupercărie, prin utilizarea unui substrat de cultură dezinfectat optim pe bază de abur sau apă fierbinte, se pot obţine ciuperci fără tratamente cu pesticide.
Cap.7 aduce un plus de noutate pentru ţara noastră prin abordarea pentru prima dată a tehnologiei de cultură pentru 7 noi specii de Pleurotus. Unele din aceste specii cresc în zone tropicale şi subtropicale şi se pretează foarte bine pentru a fi introduse în cultură pe perioada verilor toride din ţara noastră.
Ciupercile Pleurotus spp. au reale şi dovedite virtuţi medicinale având rol antioxidant, antibacterian, antiviral, antiinflamator, scad tensiunea arterială, protejează sistemul cardiovascular, reduc colesterolul rău din sânge, întăresc sistemul imunitar al organismului precum şi pe cel nervos. Pot înlocui cu succes carnea animală, fiind bogate în proteină, carbihidraţi, minerale şi vitamine, fără conţinut de colesterol, sare şi zahăr. Şi dacă toate cele menţionate nu v-au convins, atunci ca afacere pot fi foarte rentabile obţinându-se un kg de ciuperci dintr-un kg de paie.
Pentru consultanţă privind infiinţarea de ciupercării, telefoane pentru procurare miceliu autoarea poate fi contactată la tel. 0745420536
Dr. Ing. Ioana TudorTRUFE – Tuber spp, ciuperci
Numite şi diamantele negre ale pământului sau diamantele gastronomiei, perle rare, delicatese de neegalat acestea sunt Ciupercicare cresc în pământ, la adâncime de 10-40 cm, unele chiar la suprafaţă sau mai în profunzime.
Începeţi prin a face o comparaţie: dacă dintre produsele alimentare de origine animală, icrele negre se plasează pe primul loc – de bună seamă şi cu îndreptăţită motivaţie, printre produsele de origine vegetală, folosite în alimentaţie, trufele pot ocupa cu cinste, acelaşi loc.
Trufele ( Tuber spp.) sunt ciuperci comestibile cu un gust şi o aromă excepţionale, bogate în substanţe nutritive, minerale, vitamine şi cu steroizi care sunt feromoni sexuali.
Dacă un restaurant nu are în meniu mâncăruri cu trufe, nu este select. O porţie de trufe cu paste, la restaurantul unui hotel din Bucureşti, costă 30 de euro.
Sunt considerate alimente de lux, fiind folosite numai la prepararea celor mai rafinate mâncaruri, în cele mai extravagante restaurante.
În carte se face descrierea a 15 specii, se menţionează locaţiile în păduri de unde pot fi recoltate precum şi tehnologia de cultură, ce poate fi o afacere pe 50 ani.
Ştiaţi că trufele se recoltează cu câni dresaţi?
Ştiaţi că o trufă albă se poate vinde cu un preţ între 3000-6500 euro/kg ?
În Europa se recoltează 50% din cantitatea mondială de trufe.
În România, trufe de calitate se recoltează în Ardeal. La noi se întâlnesc trei specii de trufe: trufe de vară, trufe de iarna şi trufe comune. Preţul unui kilogram de trufe româneşti variază între 50 şi 150 de euro.
În trecut, se foloseau porcii, sau se observau anumite specii de muşte, pentru găsirea trufelor. Astăzi se folosesc câini special dresaţi şi în curând va fi folosită aparatură electronică, un fel de GPS pentru trufe.
Trufele sunt ciuperci micorizante (gr.mykes – ciupercă şi rhiza-rădăcină).
Termenul desemnează plantele ale căror rădăcini trăiesc în simbioză cu hifele unor ciuperci.
În lume, cererea de trufe e din ce în ce mai mare, şi cantităţile culese din ce în ce mai mici, iar din culesul spontan cantităţile sunt variabile, influenţate 80% de vreme (în special de precipitaţii), iar în aceste condiţii unele trufe sunt chiar în curs de dispariţie (trufa franceză) şi de aceea, unele state au intervenit prin înfiinţarea de culturi. (Franţa – 200 ha, parteneriat public + privat, Spania – 500 ha, Italia – 400 ha).
—
Dr. Ing. Ioana Tudore.mail:tudorioana2007@gmail.com/ tudor.ioana.735@facebook.com/ tel. 0745420536
POEZIE
de Paul Corneliu Bodiu
Nori de ploaie se adună
Dinspre Cluj spre Odorhei.
Unii vor să ne impună
Să jucăm cum cântă ei.
Minţile au luat-o razna;
Umblă zvonul deşănţat
Că-n Harghita şi Covasna
Vor să facă “stat” în Stat !
S-a udat de lacrimi pragul;
În Cristuru e prăpăd!
Imnul românesc şi steagul
Nu se-aud şi nu se văd !
Crişul, Mureşul, Târnava
Poartă jalea în aval.
Nesfârşită e gâlceava;
Nu e linişte-n Ardeal.
Munţii stau să răbufnească;
Fierbe galbenul podiş!
Vatra sfântă strămoşească
E tăiată-n curmeziş.
Se anunţă o furtună
Cu efect devastator:
Impostorii vor să punăPe cultură sigla lor.
Atmosfera prevesteşte
Un pericol iminent!
Tot ce sună româneşte
Capătă un alt accent.
Graiul nostru plâns pe vetre,
Legănat de cărărui,
E lovit mereu cu pietre
Ca un pom al nimănui…
Nu lăsaţi ca vorbitorii
Altor limbi pe-acest pământ,
Să ne umble prin istorii
Şi să muşte din cuvânt!Neamul Românesc nu piere;
Dacii încă mai trăiesc!
Scoateţi steagul la vedere
Şi-n Ţinutul Secuiesc!
De pe stâncile străbune
Decebal ne dă curaj!
Faceţi imnul să răsune
Peste Mureş, pân-la Blaj!
Nu permitem celor care
Se pretind aici stăpâni,
Să ne calce în picioare
Demnitatea de romani.
Ne-a mai parasit inca un pilon al Romaniei (eclipsat de compromiterea fesenista) ! A murit ultimul coleg de Clasă Palatină al Regelui Mihai / Lascăr Duiliu Zamfirescu avea 98 de ani și era nepot al scriitorului Duiliu Zamfirescu
Custodele Coroanei Române, Majestatea Sa Margareta, anunță, pe pagina de Facebook, că regretă moartea ultimului coleg de Clasă Palatină al Regelui Mihai I şi afirmă că prin dispariţia acestuia „România pierde un tezaur viu al istoriei contemporane”.
„Majestatea Sa Custodele Coroanei a aflat cu mare tristeţe de trecerea la cele veşnice a ultimului coleg de Clasă Palatină al Regelui Mihai I, domnul Lascăr Duiliu Zamfirescu. Prin trecerea sa la cele veşnice, România pierde un tezaur viu al istoriei contemporane şi ultimul prieten din tinereţe care l-a cunoscut pe Regele Mihai în anii formării sale educaţionale”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Familiei Regale, citată de Agerpres.
Potrivit sursei citate, fiu al diplomatului Alexandru Zamfirescu şi nepot al scriitorului Duiliu Zamfirescu, Lascăr Zamfirescu s-a născut la Berlin, în 23 mai 1922.
A început şcoala în Olanda, într-o instituţie religioasă, continuându-şi copilăria în capitalele mai multor ţări (Brazilia, Portugalia), unde tatăl său era trimis ca reprezentant al României.
Ajuns în ţară la vârsta de 14 ani, în 1936, el s-a alăturat Clasei Palatine, din anul al V-lea, până în clasa a VII-a (1939). În această perioadă, a devenit foarte apropiat Principelui Moştenitor Mihai, cei doi formând o prietenie care a rezistat peste decenii.
În vacanţele de vară, Lascăr Zamfirescu era la Roma, alături de tatăl său, fiind deseori invitat la Florenţa de Regina-Mamă Elena.
După absolvirea studiilor, la Colegiul Naţional „Sfântul Sava”, a devenit inginer în electromecanică, lucrând 11 ani în uzinele Malaxa, continuând pasiunea pentru inginerie de-a lungul vieţii.
În anul 1945, s-a căsătorit cu Elena Rosetti.
Lascăr Zamfirescu este cunoscut şi pentru că a fost fratele disidentei exilate Sanda Stolojan, pe care a apărat-o în faţa organelor de securitate.
După întoarcerea Regelui Mihai, cei doi au reluat legăturile, Lascăr Zamfirescu fiind devotat regelui şi prietenului său până la capăt, mai informează Familia Regală a României.
Lascăr Zamfirescu, In Memoriam
Majestatea Sa Custodele Coroanei a aflat cu mare tristeţe de trecerea la cele veşnice a ultimului coleg de Clasă Palatină al Regelui Mihai I, domnul Lascăr Duiliu Zamfirescu.
Fiu al diplomatului Alexandru Zamfirescu şi nepot al scriitorului Duiliu Zamfirescu, Lascăr Zamfirescu s-a născut la Berlin, în 23 mai 1922. A început şcoala în Olanda, într-o instituţie religioasă, continuându-şi copilăria în capitalele mai multor ţări (Brazilia, Portugalia), unde tatăl său era trimis ca reprezentant al României.
Ajuns în ţară la vârsta de 14 ani, în 1936 el s-a alăturat Clasei Palatine, din anul al V-lea, până în clasa a VII-a (1939). În această perioadă, a devenit foarte apropiat Principelui Moştenitor Mihai, cei doi formând o prietenie care a rezistat peste decenii. În vacanţele de vară, Lascăr Zamfirescu era la Roma, alături de tatăl său, fiind deseori invitat la Florenţa de Regina-Mamă Elena.
După absolvirea studiilor, la Colegiul Naţional “Sfântul Sava”, a devenit inginer în electromecanică, lucrând 11 ani în uzinele Malaxa, continuând pasiunea pentru inginerie de-a lungul vieţii. În anul 1945, s-a căsătorit cu Elena Rosetti. Este cunoscut şi pentru că a fost fratele disidentei exilate Sanda Stolojan, pe care a apărat-o în faţa organelor de securitate.
După întoarcerea Regelui Mihai, cei doi au reluat legăturile, Lascăr Zamfirescu fiind devotat regelui şi prietenului său până la capăt. Prin trecerea sa la cele veşnice, România pierde un tezaur viu al istoriei contemporane şi ultimul prieten din tinereţe care l-a cunoscut pe Regele Mihai în anii formării sale educaţionale.
Un glosar New Age
În tentativa de a dialoga cu cei se susţin idei New Age ne confruntăm cu o adevărată junglă semantică. Dacă este suficient de greu să detectăm şi să definim noţiunile neclare ale mişcării sau ideile ei ocultice, nu la fel de greu este să şi definim unii dintre termenii vehiculaţi în propagarea lor, iar experienţa ne demonstrează că o corectă înţelegere a lor poate să ne ajute să câştigăm enorm de mult timp în confruntarea acestora cu Evanghelia Domnului Isus Hristos. Iată în continuare câţiva dintre cei mai comuni termeni şi proeminenţi exponenţi ai mişcării pe care o discutăm aici.
Epoca (era) lui Acvarius – se găsesc unii astrologi care pretind că evoluţia omului parcurge diferite cicluri ce corespund semnelor zodiacului, fiecare ciclu cuprinzând de la 2000 la 2400 de ani. Susţinătorii New Age-ului afirmă că acum omenirea face trecerea de sub semnul Peştilor în cel ce stă sub semnul lui Acvarius. Această epocă al lui Acvarius se presupune să fie caracterizată de o exacerbată spiritualitate şi o aprofundare a conştiinţei noastre cosmice.
Agent – o persoană ce emite un mesaj telepatic.
Cronica Akashică – cronici nepieritoare care înregistrează fiecare cuvânt, gând, sau faptă a omului şi care sunt înscrise fie într-un tărâm pământesc fie într-unul spiritual.
Alpha – corpul fizic.
Animism – crezul în posesiunea unui suflet sau a unui spirit de către obiecte fără viaţă (cum ar, plantele, sau copacii, etc.). Susţinătorii New Age consideră animismul calea prin care pământul va fi din nou sacralizat.
Antropozofie – un cult ezoteric întemeiat de către misticul german pe nume Rudolf Steiner. Luat literal termenul înseamnă “înţelepciunea omului”. Ea (antropozofia) ne învaţă că omul posedă adevărul în sinea lui. Sistemul de gândire al antropozofiei este ocultic şi spiritst.
Maeştri Înălţaţi – termenul se referă la acei ghizi spirituali ce au atins cel mai înalt nivel de conştiinţă spirituală, prin revelaţiile lor conducând întreaga omenire la o evoluţie spirituală.
Ascensiunea (înălţarea) lui Hristos – aceasta este reinterpretată într-o formă mistică afirmându-se că se referă la apariţia “conştiinţei hristice” în omenire. Implică realizarea faptului că omul este divin.
Corp astral – un corp spiritual capabil de proiecţie în afara trupului fizic. Corpul astral, supravieţuieşte morţii.
Zbor astral – călătorie a sufletului care se petrece îndeosebi în timpul somnului sau a unei profunde meditaţii.
Acordarea (“attunement”, engl.) – corespondentul New Age al rugăciunii creştine. Se mai referă la expresia ce are sens doar în engleză, “at-one-ment” (“meniţi să fie una”; n.a.) şi care descrie contopirea desăvârşită cu Dumnezeu ce poate fi cunoscută de fiinţele omeneşti.
Aura – un cerc radiant sau un halo ce îi înconjoară pe oamenii aflaţi în viaţă.
Scriere automată – scriere ce este produsă în stare de inconştienţă de către o persoană în transă, sau, un mesaj scris ce este transmis de către un ghid spiritual şi dictat unui om cu un creion sau o maşină de scris.
Avatar – o persoană ce “descinde” în formă umană din manifestările superioare ale divinităţii şi revelează oamenilor adevărul divin. Chipurile, acesta a progresat fără să mai fie reîncarnat într-un alt trup (ca prin urmare nemaifiind nevoie să se treacă printr-o karma rea)
Bhagavad Gita – scrierile sacre ale hinduşilor.
Sângele lui Hristos – este înţeles de către unii adepţii ai New Age-ului ca o referire la “energia vitală” a Hristosului Cosmic. Acest “sânge” a curs de pe cruce pătrunzând în tărâmurile eterice (sau spirituale) ale pământului. De pe aceste tărâmuri, Hristos caută să călăuzească evoluţia spirituală a umanităţii.
Bodhisattva – o fiinţă care chipurile a dobândit dreptul de a pătrunde în Nirvana sau în iluminare, dar în loc să accepte această “promovare”, refuză cu scopul de a ajuta omenirea să atingă acelaşi ţel. Despre Hristos se spune în New Age că a fost un “bodhisattva”.
Buda – “cel luminat”. Un avatar sau mesager.
“Canalizare” (“channeling”, engl.) – o formă New Age de mediumism sau spiritism. “Canalizatorul” îşi cedează controlul capacităţilor lui senzoriale şi cognitive unei entităţi spirituale cu scopul de a recepţiona informaţii paranormale.
Chinook Learning Community – o comunitate educaţională New Age situată în Pacific Northwest. Acest grup New Age sponsorizează programe educative pe termen scurt şi pe termen lung ce privesc transformarea personală şi socială, spiritualitatea de tip New Age, şi un stil de viaţă axat pe considerente ecologice.
Clarauzire – capacitatea de a auzi cu mintea fără utilizarea urechilor.
Clarviziune – capacitatea de a vedea mintal fără utilizarea ochilor, depăşind graniţele obişnuite ale timpului şi spaţiului; mai este numită “vedere secundară” (“second sight”, engl.).
Revoluţia conştiinţei – susţinătorii New Age cheamă la o “revoluţie a conştiinţei”, la un mod nou de a privi lucrurile şi de a trăi viaţa. Ţinta principală a unei noi conştiinţe este contopirea cu Dumnezeu, cu toată omenirea, cu pământul şi cu tot universul.
Controlul – spiritul care trimite mesaje printr-un mediu în transă.
Hristosul cosmic – în şcolile de gândire ezoterice Hristos este considerat a fi un spirit universal sau o forţă cosmică. Scopul principal al acestui spirit sau forţe impersonale este de a călăuzi evoluţia spirituală a omenirii.
Conştiinţă cosmică – o percepţie spirituală sau mistică care susţine că întreg universul este “una”. Pentru a dobândi conştiinţa cosmică universul trebuie privit ca fiind Dumnezeu iar Dumnezeu ca fiind tot universul.
Umanismul cosmic – în contrast cu umanismul binecunoscut care îl consideră pe om ca fiind măsura tuturor lucrurilor, umanismul cosmic îl consideră pe om posesorul practic al unui potenţial nelimitat datorită Dumnezeirii (divinităţii) sale lăuntrice.
Cristalele – susţinătorii New Age cred că cristalele conţin incredibile puteri şi energii vindecătoare. Adeseori cristalele se poartă de către aceştia sub formă de medalioane, etc., sub pretenţia că ele sunt în stare să refacă “unda de energie” din corpul omenesc.
Deja vu – sentimentul de a fi mai trăit un anume eveniment sau trecut printr-un loc.
Descarnare – sufletul sau personalitatea unei creaturi vii care a murit.
“Dowser” – un medium care foloseşte un băţ de lemn bifurcat ce indică prezenţa în sol a unui izvor ascuns de apă, a ţiţeiului, a banilor îngropaţi, a unor obiecte ascunse, sau cadavre.
Logosul pământului – unii susţinători ai New Age-ului cred că “logosul pământului” este o mare fiinţă spirituală care însufleţeşte viaţa planetei Pământ. Pământul este considerat o manifestare fizică, deci o întrupare, a acestei inteligenţe spirituale.
Ectoplasmă – o substanţă albă peliculară care se scurge prin diferite părţi din corpul unui medium şi care, chipurile, indică prezenţa în acel lor a unui spirit descarnat.
Institutul Esalen – un “centru de dezvoltare” ce oferă o largă gamă de cursuri asupra minţii, trupului şi spiritului. Se găseşte în statul California, localitatea Big Sur.
Ezoteric – cuvânt folosit pentru a descrie o cunoaştere avută sau înţeleasă doar de unii.
Creştinismul ezoteric – o formă mistică a Creştinismului care consideră “adevărul ei de bază” ca fiind identic cu “adevărul de bază” al oricărei alte religii. Uneori acest “adevăr” este crezul că omul este divin. Această formă a Creştinismului se împacă de minune (!?) cu “filozofia perenă” (vezi, articolul despre “filozofia perenă”) a lui Aldous Huxley.
Percepţie extrasenzorială – percepţie de depăşeşte capacitatea simţurilor trupeşti ale omului şi implică capacităţi paranormale cum ar fi, telepatia, precunoaşterea, şi clarviziunea.
Creştinismul exoteric – o formă a Creştinismului care se identifică cu Creştinismul ortodox pe care adepţii New Age o descriu ca fiind lipsită de orice autenticitate spirituală.
Căderea omului – referă la decăderea conştienţei umane. O conştienţă decăzută este cea care recunoaşte doar existenţa tărâmului spiritual al acestei lumi. Despre Hristos se crede că l-a “răscumpărat” pe om în sensul că l-a făcut în stare pe acesta să perceapă lumea spirituală din spatele lumii materiale.
Comunitatea Findhorn – o legendară comunitate New Age situată în nordul Scoţiei. Acest grup oferă un program educaţional complet bazat pe principiile spiritualităţii de tip New Age.
Gaia – numele grecesc al zeiţei pământului. Se mai referă şi la ipoteza ştiinţifică formulată de către James Lovelock prin care toate fiinţele vii de pe Pământ se crede că formează un singur organism viu. În această structură, umanitatea este considerată a fi sistemul nervos al pământului viu.
Globalismul – un termen modern al zilelor noastre care se referă la nevoia unei transformări a diviziunilor prezente sub formă de state naţionale într-o singură comunitate mondială unică.
Gnosticismul – o tradiţie care-şi trage rădăcinile din cel de-al doilea secol şi care susţine că mântuirea se obţine printr-o “cunoaştere” intuitivă a presupusei divinităţi a eu-lui.
Dumnezeu – o fiinţă cu multe “feţe”. El (sau, ea) este considerat o radicală fiinţă imanentă numită adesea “conştiinţa universală”, “viaţa universală”, sau “energia universală”. Dumnezeul New Age-ului este mai mult sau mai puţin o forţă impersonală ce se contopeşte cu universul.
Grafologie – analiză a caracterului şi prezicere ce se bazează pe scrisul de mână al cuiva.
Marea Invocare – o rugăciune New Age care a fost tradusă în peste 80 de limbi ale Pământului. Scopul acestei rugăciuni este de a invoca prezenţa Hristosului cosmic pe Pământ, fapt ce aduce unirea şi înfrăţirea întregii umanităţi.
Grup guru – un jargon New Age care se susţine ideea că Hristosul cosmic se găseşte încarnat în toată omenirea. Atunci toată omenirea este văzută ca un singur “guru”.
Guru – învăţător sau maestru spiritual.
Convergenţă armonică – exprimă adunarea unui grup de meditatori New Age în acelaşi moment astrologic, dar aflaţi în diferite locuri pe Pământ pentru a aduce pacea pe pământ şi un unic guvern mondial.
Holism – teoria care afirmă că întreaga realitate este din punct de vedere organic una. Totul în univers este considerat interdependent şi interconectat.
Sănătate (medicină) holistică – priveşte trupul ca fiind un organism interdependent de tot universul. Scopul ei este de a trata întreg omul (trup, suflet şi spirit) şi nu doar o boală anume.
Hologramă – o proiecţie tridimensională rezultată din interacţiunea razelor de laser. Savanţii au descoperit că imaginea unei întregi holograme poate fi reprodusă din oricare dintre numeroasele părţi componente. Adepţii New Age folosesc ideea hologramei pentru a ilustra unitatea întregii realităţii.
Mişcarea Potenţialului Uman – o mişcare care îşi are rădăcinile în psihologia umanistă obişnuită să sublinieze bunătatea esenţială a omului şi potenţialul său nelimitat.
Iniţiere – acest termen ocultic este folosit în general pentru transformarea sau extinderea conştiinţei unei persoane. Un “iniţiat” este cel al cărui conştiinţă a fost transformată în asemenea fel încât acum percepe realităţile interioare. Există mai multe “niveluri” de iniţiere, sau “iniţiaţi de primul grad”, de “gradul al doilea”, etc.
Eu Interior, Sinele Suprem – termen ce se referă la natura divină interioară posedată de către toate fiinţele umane. Deşi, nu toate, se spune, sunt conştiente de posesiunea acestui “sine suprem” ce este divin.
Interdependenţă, interconectabilitate – aceste cuvinte sunt folosite de către adepţi New Age pentru a descrie contopirea şi unitatea esenţială a întregului univers. Întreaga realitate este privită ca fiind interdependentă şi interconectată.
Isus – un avatar care a obţinut un înalt nivel de armonizare cu Hristosul cosmic. Lucrul acesta l-a făcut în stare să devină vehiculul trupesc al Hristosului timp de trei ani de zile. (vezi, “avatar”)
Kabala – un manual de înţelepciune a misterelor evreieşti care se bazează pe o interpretare mistică a Bibliei. Conţine practici magice şi ocultice ce provin în general din Evul Mediu.
Karma – se referă la “datoria” acumulată de către un suflet ca şi rezultat al faptelor bune sau rele săvârşite în timpul vieţii (sau, vieţilor!) cuiva. Dacă cineva acumulează o karma bună se presupune că va fi reîncarnat într-o stare mai merituoasă. Dar dacă cineva acumulează o karma rea, va fi reîncarnat într-o stare mai nefericită.
Fotografia kirliană – un proces de fotografiere ce măsoară aurele corpurilor vii.
Kundalini – o energie primară a corpului omenesc care asemenea şarpelui se găseşte rezidentă încolăcită la baza şirei spinării.
Levitaţie – ridicarea de la sol a obiectelor sau a unor persoane în viaţă fără utilizarea forţei fizice.
Trustul Lucis – iniţial legalizat ca corporaţie a “Lucifer Publishing Company”, Trustul Lucis supervizează Lucis Publishing Company, World Goodwill, şi Arcane School (Şcoala Arcană). Trustul Lucis deţine toate drepturile asupra cărţilor lui Alice Bailey.
Cercul magic – cerc trasat de ocultişti pentru a-i proteja de spiritele şi demonii pe care-i cheamă prin incantaţii şi ritualuri.
Maitreya – numele îşi are originile într-o legendară figură a lui Buddha. Unii adepţi New Age cred că “a doua venire a lui Hristos” a survenit în 1977 în persoana lui Maitreya.
Mandala – un desen de regulă concentric ca formă ce duce la concentrarea atenţiei asupra unui singur punct.
Mantra – un cuvânt sau o frază care se presupune să fie invocată în mod repetat într-un efort de a se goli mintea şi de a atinge “conştiinţa cosmică” (adică, contopirea cu Dumnezeu sau cu universul).
Încarnarea în masă – o încarnare a Hristosului în întreaga umanitate. Adepţii New Age afirmă că încarnarea are loc în prezent la o scară planetară fără să fie deloc diferită de încarnarea Hristosului cosmic în corpul lui Isus acum 2000 de ani.
Medium – un spiritist al cărui trup este folosit ca vehicul pentru comunicarea cu duhurile.
Metafizica – ştiinţa supranaturalului.
Monism – o teorie metafizică care consideră toată realitatea ca fiind un tot unificat. Tot ce există în univers este privit ca fiind făcut din aceeaşi materie.
Reţea (Network, engl.) – o organizaţie neoficială şi descentralizată creată de indivizi ce gândesc la fel şi care sunt interesaţi în rezolvarea unor probleme sau în oferirea de soluţii posibile. Toate acestea se petrec în afara instituţiilor neconvenţionale.
Mişcarea New Age – o asociere nedefinită de persoane, multe dintre ele “yuppi”, care cred că lumea a intrat în Era lui Acvarius când se vor întrona pe pământ pacea şi guvernul unic mondial. Se cred mult mai avansaţi în conştienţă, resping valorile iudeo-creştine şi Biblia în favoarea filozofiilor şi religiilor orientale. Printre aceştia se pot număra ecologişti, militanţi împotriva energiei atomice, idealişti utopici marxisti, adepţi ai controlului minţii şi implicit ale ştiinţelor minţii, spiritişti, mediumi, practicanţi ai magiei, vrăjitoriei, şi altor ritualuri oculte.
Nirvana – eliberarea de lucrurile pământeşti; paradisul oriental.
Numerologie – analiza sensului profetic sau ascuns la numerelor.
Ocultism – crezul în forţe şi fiinţe supranaturale cu care se intră într-un contact condamnat de Biblie.
Om – un cuvânt ce simbolizează pe Brahma, Dumnezeul creator, conform hinduismului. Adesea este invocat în prelungi şi repetate faze ale meditaţiei orientale.
O nouă lume, o nouă ordine mondială – este fraza îndrăgită a celor ce susţin abolirea naţiunilor şi a statelor naţionale în favoarea unui unic guvern mondial, asemănător ca structură actualei organizaţii a Naţiunilor Unite. Unii dintre aceştia sunt militanţi activi în atingerea acestui scop şi au ocupat, sau ocupă în prezent, înalte funcţii oficiale.
“Ouiji Board” (sau, “Quija”) – un joc de tablă (planşetă) care conţine toate literele alfabetului plus numere de la 0 şi 9 cu opţiuni de “da” sau “nu”. Un indicator glisant formează cuvinte ca răspuns la întrebări puse de jucători.
Experienţe afară din trup (engl., “out-of-body experience”) – părăsirea corpului fizic în timp ce se doarme, în pragul morţii, sau în moartea clinică. Uneori se obţin astfel de experienţe în ritualuri ocultice sau şedinţe de spiritism (n.a.).
Panteism – doctrina care-l identifică pe Dumnezeu cu întreg universul, cu fiecare particulă a lui, cu un pom, animal, obiect, sau persoană, toate lucrurile considerându-se că fac parte din el.
Schimbare de paradigmă – din nou o frază îndrăgită de adepţi New Age sau simpatizanţi cu ideile mişcării, frază ce indică o modificare a concepţiilor despre lume şi viaţă. Aşa numita “nouă paradigmă” (nou model, sau formă) este panteistă (adică, totul este Dumnezeu) şi monistă (totul este un întreg, una).
Paranormal – dincolo sau mai presus de simţurile şi puterile omeneşti.
Parapsihologie – studiul fenomenelor psihice ce foloseşte metode ştiinţifice.
Pendulum – un obiect greu atârnat de o aţă, folosit pentru descoperirea de izvoare ascunse de apă, de comori, etc., sau pentru ghicit (vezi, “dowser”).
Pentagrama – o stea în cinci colţuri folosită în ceremonii oculte. Un popular simbol satanic.
Percipient – persoană care recepţionează mesaje telepatice.
Filozofie perenă – un termen popularizat de către Aldous Huxley care consideră toate religiile şi experienţele religioase unul şi acelaşi lucru. Această teorie susţine că deşi părţile exterioare ale diverselor religii diferă, esenţa sau adevărul de bază, este acelaşi în fiecare din ele.
Planul (engl. “The Plan”) – o expresie care apare des în scrierile lui Alice Bailey. Se referă la pregătiri specifice pentru aducerea unei Noi Ere (deci, “New Age”) şi a unui Hristos al ei (“New Age Christ”). Aceste pregătiri sunt efectuate de către “maeştrii ierarhiei”, un grup de fiinţe glorificate care conduc, chipurile, evoluţia spirituală a oamenilor de pe Pământ. Învăţătura acestui “plan” există în realitate, dar din păcate unii autori creştini au senzaţionalizat termenul crezând în existenţa în culise a unor conspiraţii în care adepţii New Age s-au unificat pentru manipularea evenimentelor mondiale în aşa fel încât să producă cucerirea ei în folosul adevăratului ei dumnezeu, Lucifer.
Cetăţeni planetari – un grup de activişti New Age care sunt angajaţi în zămislirea unei noi “conştiinţe planetare” atât printre adepţi New Age cât printre publicul larg, în general.
“Planetization” (sau, planetizarea) – adepţii New Age pretind că numeroasele ameninţări cu care se confruntă rasa umană necesită o soluţionare globală. Soluţia propusă este “planetizarea”. Cuvântul se referă la unificarea întregii lumi sub o singură înfrăţire comună.
“Poltergeist” – cuvântul german pentru un gălăgios, distrugător şi rău spirit (demon).
Precunoaştere – o cunoaştere în avans a unor evenimente viitoare.
Naştere psihică – o trezire, sau reînviere, a conştiinţei şi a puterii cosmice. Această nouă conştiinţă este cea care recunoaşte uniunea cu Dumnezeu cât şi cu întreg universul. Naşterea psihică este corespondentul ocult la naşterii din nou creştine.
Energie psihică – energie extrasenzorială care îi capacitează pe oameni să săvârşească miracole.
Vindecător psihic – o persoană ce vindecă boli mintale sau psihice prin intermediul energiei cosmice ce emanează din mâinile acestuia.
Psihanaliză – identificarea bolilor fizice şi mintale cu experienţele dureroase ale copilăriei. O pseudo-ştiinţă a zilelor noastre bazată pe cercetarea şi teorie lui Sigmund Freud.
Psihometria – analiza informaţiei unui obiect implicat într-un eveniment pentru a afla lucruri despre persoana căreia îi aparţine. Se face de obicei prin palparea cu mâinile.
Psihotehnologie – se referă la diverse metode sau sisteme orientate spre modificarea deliberată de conştiinţă, sau conştienţă a omului.
Reîncarnare – se referă la evoluţiile ciclice ale sufletului unui om care în moarte trece de la un corp la altul. Acest proces continuă până ce sufletul respectiv atinge o stare de perfecţiune.
Retrocunoaştere – cunoaşterea unor evenimente din trecut ce este obţinută pe cale paranormală (supranaturală?!).
Învăţarea cu creierul drept (engl., “right brain learning”) – emisfera dreaptă a creierului se crede că este centrul gândirii creative şi intuitive (în opoziţie faţă de natura raţională a emisferei stângi). Adepţii New Age se folosesc de această justificare pentru a introduce “tehnici de învăţare cu creierul drept” în învăţământ. Aceste tehnici cuprind meditaţia transcedentală, yoga, sau vizualizarea.
Şedinţă de spiritism – o adunare a celor ce caută să intre în legătură cu cei decedaţi, dragi lor, sau cu celebre figuri istorice prin intermediul unui medium.
A doua venire a lui Hristos – este interpretată ca pătrunderea Hristosului Cosmic în toată omenirea, idee asociată cu conceptul New Age menţionat mai sus şi denumit “încarnarea în masă”. Cea de-a doua venire se spune că are loc acum în inimile şi minţile oamenilor de pe întreg pământul. Alţii o leagă de apariţia lui Maitreya ca avatar al acestei ere.
Realizarea sinelui (engl., “self-realization”) – este folosit ca sinonim pentru descoperirea lui Dumnezeu. Se referă la recunoaşterea personală a divinităţii umane.
“Sensitive” (o fi bioterapeutul nostru?) – o persoană ce în mod frecvent dă dovadă de capacităţi extrasenzoriale ca, clarviziunea, telepatia, sau premoniţia.
Şaman – vraci sau vrăjitor vindecător.
Logosul solar – este considerat de unii ca fiind o puternică fiinţă spirituală care însufleţeşte viaţa sistemului solar. Sistemul solar material este doar o manifestare fizică (sau, trupească) a acestei inteligenţe vii.
Controlul spiritului – un spirit fără trup ce transmite mesaje de la morţi celor vii prin intermediul unui medium aflat în transă.
Spirit ghid – o entitate spirituală care oferă informaţii ce “ghidează”, uneori prin intermediul unui medium sau canal uman. Spiritul oferă călăuzire doar după ce mijlocul uman şi-a lăsat în voia acestuia puterile sale cognitive sau perceptive.
Ierarhia spirituală a maeştrilor – adepţii New Age cred că aceşti “maeştri” spirituali sunt nişte oameni extrem de evoluaţi care după ce au atins ei înşişi perfecţiunea, călăuzesc acum restul umanităţii spre atingerea aceluiaşi obiectiv.
Spiritualist, sau spiritist – persoana ce crede în puterea de a contacta sufletele dispărute printr-un medium.
Subiect – persoană folosită pentru experimente extrasenzoriale.
Sufism – religie mistică persană bazată pe Islamism.
Sincretism – tentativa de a combina sau unifica diferitele sisteme religioase. Diferiţi guru New Age pretind adesea că toate religiile lumii au la bază acelaşi adevăr care este faptul că toţi oamenii posedă o divinitate interioară.
Sinergie – principiul care afirmă că întregul este mai mare decât suma părţilor lui.
Taoism – o religie şi filozofie de provenienţă chineză care priveşte întreg universul ca fiind angajat într-o necontenită mişcare şi activitate. Totul se consideră a fi într-o stare permanentă de flux, de schimbare. Universul este intrisec dinamic. Acest continuu proces cosmic este numit pe chineză “tao”. Procesul în sine este descris în termenii “yin” şi “yang”. (vezi, “yin/yang”)
Cărţile de Tarot – un rând de 78 de cărţi de joc care se spune că revelează secretele omului şi ale universului.
Telekineza – capacitatea de a mişca obiectele fizice prin forţa voinţei, sau a minţii. Mai este denumită, “psihokineză”.
Telepatia – comunicarea care chipurile se realizează între minţile oamenilor prin mijloace extrasenzoriale.
Tetragrama – o diagramă magică de forma unei stele cu patru colţuri.
Teozofia – o şcoală de gândire întemeiată de Helena P. Blavatsky. Luat literal, termenul înseamnă “înţelepciunea divină”. Scopurile teozofiei sunt de a produce o înfrăţire universală a tuturor oamenilor, a face un studiu comparativ al tuturor religiilor lumii, al ştiinţei, şi filozofiei, şi de a investiga puterile psihice şi spirituale latente în om. Despre teozofie se poate spune că este o adevărată înaintaşă a gândirii New Age.
Cel de-al Treilea ochi – un imaginar ochi aflat în frunte care se crede că este centrul viziunii psihice.
Transă – o stare mintală (psihică) care se aseamănă somnului în timpul căreia mintea conştientă se odihneşte iar entitatea spirituală preia controlul asupra corpului mediumului.
Transformare – adepţii New Age promovează atât o transformare individuală cât şi planetară. Transformarea personală implică schimbări produse în viaţa individului printr-o accentuată “realizare a sinelui”. Cu cât mai mulţi indivizi sunt transformaţi cu atât mai mult se va realiza o înfrăţire globală a planetei.
“Unity-in-Diversity Council” (Consiliul Unităţii în Diversitate) – o super-reţea New Age ce cuprinde peste 100 de reţele şi grupuri ce militează pentru cooperare şi interdependenţă globală.
Veda – cele mai străvechi scrieri sacre hinduse.
Vizualizare – formă cunoscută şi sub numele de “imaginaţie ghidată/stimulată”, vizualizarea subliniază în principal superioritatea minţii asupra materiei. Ea sugerează posibilitatea provocării de schimbări pe tărâmul material prin intermediul puterilor minţii.
World Goodwill (“Bunăvoinţă Mondială”) – un grup New Age ce face lobby politic în încercarea de a duce la îndeplinirea “Planului” trasat de scrierile lui Alice Bailey.
Ying/Yang – numele chinezeşti ce se referă la principiile active şi pasive ale universului. Yin se referă la forţa negativă feminină (sau, inactivă), yang la forţa bărbătească (sau activă). Aceste două forţe polarizate interacţionează în permanenţă una cu cealaltă. Cuvintele sunt folosite pentru a descrie unda constantă de mişcare şi schimbare din univers. (vezi, “tao”).
Yoga – o metodă de a te uni cu fiinţa supremă, sau cu sufletul universal.
Yogi – un practicant de yoga.
Confruntarea Creştinului Cu Spiritul Postmodernist Al Veacului
Adaptare şi traducere de Teodor Macavei, după Jim Leffel şi Dennis McCallum
Trăim vremuri ciudate…
Până nu demult Creştinismul era criticat în universităţi şi mediile ştiinţifice fiindcă se credea că este neştiinţific şi ca prin urmare, neadevărat. Astăzi însă, Creştinismului este respins pentru simplul fapt că susţine că este adevărat. Se poate observa cum în zilele noastre, atât mediile ştiinţifice cât şi mas-media îl condamnă ca fiind intolerant şi arogant pe cel ce susţine că ar cunoaşte un adevăr obiectiv sau un adevăr universal.
Noul consens spiritual al veacului
Care este explicaţia acestui bizar consens dominant al zilelor noastre? În primul rând acesta este spiritul postmodernist al vremii. Conform observaţiilor unor gânditori extrem de influenţi, astăzi adevărul este esenţialmente politic. Afirmaţiile adevărate sunt create de către “comunităţile de crezuri” şi nu se descoperă de raţiune, prin observaţie, sau prin revelaţie. Lynne Cheney, fostă preşedintă al Fundaţiei Naţionale pentru studii umaniste a informat recent Congresul american că grupurile academice înregistrează o majoră schimbare ideologică de orientare postmodernistă.1
Postmodernismul reprezintă totuşi mai mult decât o mişcare a intelectualilor. El afectează profund întreaga noastră cultură.2 De fapt, postmodernismul intelectual este cel ce a dus la activarea şi evidenţierea relativismului latent al culturii americane a anilor ’60 şi i-a acordat respectabilitatea socială pe care n-a avut-o niciodată. În acest fel noua perspectivă postmodernistă a devenit populară şi este acum susţinută de mase. George Barna ne arată că astăzi peste 80% dintre americani sunt practic relativişti şi că nici biserica evanghelică nu este cu mult în urma lor.3 Între timp, vedem că biserica din America de Nord nu răspunde cum se cuvine postmodernismului şi că pierde teren cu o atât de mare repeziciune încât mulţi lideri creştini se alătură de fapt puternicului curent postmodernist.
Dacă dorim să comunicăm eficient culturii noastre trebuie să înţelegem modul de gândire aflat în spatele acestui consens dominant al vremii. Trebuie de asemenea să-l înţelegem pentru a ne proteja familiile şi bisericile împotriva infiltrării lui. De aceea, în acest articol vom explica ce este postmodernismul şi în ce fel influenţează vederile religioase ale oamenilor. După aceea, vom oferi o strategie de evanghelizare a gânditorilor postmodernişti sau celor ce sunt într-un fel sau altul influenţaţi în gândirea lor de postmodernism.Aroganţa şi adevărul religios
Nu demult în emisiunea “Dear Abby”4 s-a comentat asupra dezacordurilor în chestiuni religioase. Astfel, s-a tipărit o scrisoare provenită de la unul din criticii ei în care se spunea:
“Răspunsul pe care l-ai dat femeii care se plângea de rudele ei ce se certau în permanenţă asupra religiei, este ridicol! Ai sfătuit-o să declare subiectul interzis! Sugerezi cumva ca oamenii să discute numai despre subiecte triviale, banale şi fără sens ca să evite o potenţială controversă? … Este arogant să le spui oamenilor că există subiecte pe care nu le pot menţiona înaintea ta. Poate puteai să-i sugerezi acelei femei să se informeze asupra sectei la care sunt membri rudele ei pentru a putea să demonstreze erorile învăţăturilor pe care le susţin!”
La această scrisoare “Dear Abby” a răspuns, “În opinia mea, culmea aroganţei este să încerci să le arăţi altora “erorile” religiei pentru care au optat!”5
Răspunsul postmodernist al lui “Abby” întruchipează gândirea populară a vremurilor în care trăim asupra toleranţei religioase şi a opţiunilor de credinţă. Observaţi care sunt două dintre ideile cheie dezvăluite în comentariul lui “Abby”. Prima este cea care consideră drept “arogantă” afirmaţia (judecata) adevărată a cuiva asupra religiei. A doua este cea care sugerează că opţiunea personală asupra religiei legitimează orice religie.
De ce în zilele noastre se consideră de către un aşa de mare număr de oameni că este arogant să afirmi că crezurile religioase ale cuiva pot fi greşite? În plus, mulţi prin “aroganţă” înţeleg de fapt “intoleranţă”, un alt termen care în anii din urmă a ajuns să posede o cu totul altă semnificaţie. În trecut, intoleranţa se referea în mod normal la bigotism şi la prejudecată, adică la atacul personal la adresa altora pentru ceea ce sunt sau pentru ceea ce cred. În acel sens intoleranţa era într-adevăr, jignitoare. Acum însă, intoleranţa a ajuns să însemne adesea simplul fapt de a afirma că unele crezuri religioase sunt adevărate, iar altele, false.
Într-un film recent intitulat, “La joacă pe pajiştile Domnului” (“At Play in the Fields of the Lord”) această atitudine este limpede demonstrată într-o conversaţie ce are loc între un indian amazonian şi un misionar creştin. Astfel indianul îi atrage atenţia creştinului că, “Domnul i-a făcut pe indieni aşa cum sunt, cine sunteţi voi să-i schimbaţi?”. Acesta este într-adevăr unul dintre cele mai definitorii sentimente ale epocii noastre. A încerca să-i converteşti pe alţii este socotit inacceptabil (deci, intolerant) pentru că înseamnă a emite o judecată asupra “adevărului” susţinut de celălalt.Poate fi adevărul obiectiv?
Miezul problemei constă în a determina dacă există, sau nu, un adevăr obiectiv. Adevăr obiectiv înseamnă adevărul care este independent de crezuri individuale sau de contexte culturale. Când ceva este adevărat în mod obiectiv (cum ar fi de pildă, existenţa lunii), acel lucru este adevărat pentru oricine indiferent că se recunoaşte acest fapt, sau nu. Obiectivitatea presupune că toţi trăim în aceeaşi realitate, chiar dacă o percepem (o trăim, o simţim) în mod diferit, sau susţinem crezuri diferite asupra ei. Aceia dintre noi care credem într-un adevăr obiectiv, ştim că avem o bază comună pe care să purtăm orice discuţii despre ce-i adevărat şi ce nu, fiindcă cu toţii trăim în aceeaşi lume reală.
Postmoderniştii neagă această realitate comună. În schimb, ei susţin că grupurile care provin din culturi/societăţi diferite trăiesc în realităţi diferite. Pentru ei realitatea unui grup de oameni este reprezentată de percepţia sau de interpretarea de către acesta a lumii externe, şi nu a lumii propriu-zise. Postmoderniştii susţin că de fapt noi creăm adevărul atunci când îl interpretăm şi nu descoperim adevărul. După postmodernişti, ceva este adevărat fiindcă noi îl credem, şi nu îl credem fiindcă este adevărat!6
Ca şi creştini noi acceptăm atât realitatea adevărului subiectiv cât şi a celui obiectiv şi credem că le putem descoperi pe amândouă printr-o utilizare combinată a revelaţiei şi a propriei noastre raţiuni. Biblia afirmă că noi putem ajunge să cunoaştem o dragoste care întrece orice pricepere omenească (vezi, Efeseni 3:19) şi că relaţia noastră cu Dumnezeu întrece simpla afirmare a unor adevăruri care-l privesc pe El. Acesta este adevărul subiectiv, sau experimental. Însă sub nici o formă realitatea adevărului subiectiv sau experimental nu elimină realitatea adevărului obiectiv. De partea cealaltă, postmoderniştii susţin că tot adevărul este subiectiv. Cu aşa ceva noi nu putem fi de acord.
Accentul pus de Biblie asupra revelaţiei istorice (1Corinteni 15:13-15), propoziţiile ei doctrinare (Romani 10:9) şi revelaţia naturală (Romani 1:18-20) presupun că adevărul obiectiv există. Faptul acesta îl pune pe creştin în directă opoziţie cu mentalitatea postmodernistă.Postmodernismul înseamnă moartea oricărui adevăr
În zilele noastre educaţia superioară promovează în mod deschis cinismul asupra adevărului şi a raţiunii umane.7 Pedagogii afirmă că de fiecare dată când cineva susţine că se află în posesia adevărului, îndeosebi a unuia religios, acel om va ajunge în mod inevitabil să reprime sau să oprime pe cei ce nu sunt de acord cu el.
De aceea, în zilele noastre este “la modă” să nu se facă nici un fel de afirmaţii adevărate. Cum a putut oare o astfel de idee să devină atât de influentă în istoria celei mai avansate civilizaţii omeneşti? (autorii se referă aici, probabil, la Statele Unite ale Americii; n.tr.) Pentru a înţelege cum, avem nevoie să descoperim în ce fel concep postmoderniştii ultimii trei sute de ani de istorie apuseană.În primul rînd, postmodernismul abandonează modernismul care a fost filozofia umanistă a Iluminismului european. Iluminismul a apărut odată cu ideea lui Rene Descartes a omului autonom (independent), adică a celui care începe de la propriile sale gânduri (celebra maximă “gândesc, deci exist”), şi începând de la el însuşi exclude orice necesitate a lui Dumnezeu sau a revelaţiei, omul iluminat construindu-şi sistematic o concepţie despre lume şi viaţă bazându-se exclusiv pe raţiune.
Moderniştii au presupus că mintea reprezintă o “oglindă a naturii” care înseamnă că percepţiile noastre asupra realităţii corespund de fapt lumii aşa cum este. Din această presupunere moderniştii şi-au format propria lor viziune despre progres ridicând în slăvi descoperirile tehnologice şi controlul omului asupra naturii. Dezvoltarea capitalistă, democraţia liberală, şi comunismul care împreună reprezintă roadele gândirii moderniste, au încercat să subjuge Pământul acestei perspective eurocentriste.
În acelaşi timp, modernismul a semănat şi seminţele propriei nimiciri. Aşa cum moderniştii au cucerit globul pământesc în numele progresului, aceia pe care i-au oprimat şi marginalizat au început să întrebe tot mai insistent “progres spre ce?” Postmoderniştii afirmă că raţionalismul modern şi proliferarea tehnologică ne-au adus în pragul dezastrului global. Mitul “progresului modern” se sfârşeşte într-un coşmar de violenţă atât pentru cei pe care îi marginalizează cât şi pentru întreg Pământul. De aceea, vedem cum în zilele noastre sunt mulţi care arată un interes deosebit faţă de culturile primitive şi faţă de acele concepţii despre lume şi viaţă care promovează unitatea dintre umanitate şi natură, şi care renunţă să mai considere umanitatea mai presus ca natura.
Postmoderniştii administrează totuşi nişte critici bune umanismului, progresului şi gândirii autonome. În plus, raţionaliştii modernişti nu au demonstrat niciodată că raţiunea umană poate descoperi adevăruri finale fără ajutorul revelaţiei divine. Ca şi creştini noi nu am acceptat niciodată pretenţia modernismului că dezvoltarea tehnologică şi raţiunea umană vor rezolva vreodată toate problemele sociale.
Autorii atei existenţialişti ca Nietzsche şi Sartre sunt cei ce au pregătit apariţia postmodernismului contemporan. Ei au înţeles că respingerea de către modernism a transcendentului reprezintă o mentalitate prea costisitoare deoarece anihilează orice standarde de obiectivitate în moralitate, în valorile umane, şi în adevăr.8 Privit în felul acesta, postmodernismul reprezintă consecinţa firească a gândirii moderniste pentru că dezvăluie lipsa de finalitate a gândirii omeneşti autonome.
În timp ce creştinii ar trebui să se bucure pentru multe din criticile administrate modernismului de către postmodernism, se poate totuşi observa că acestea sunt fundamentate pe nişte presupuneri la fel de dubioase şi că duc la nişte concluzii dezastruoase. Puterea retorică a unor termeni ca, “toleranţă”, “deschidere”, şi “integrare”, maschează eficace un obiectiv mai insidios, şi anume, distrugerea oricărui adevăr absolut.
Deschiderea faţă de spiritualitate a postmodernismului ar putea părea că este o îndepărtare sănătoasă de naturalismul modernist, însă acest tip de spiritualitate este inerent anti-creştin deoarece consideră mesajul creştin (precum şi alte concepţii despre lume şi viaţă) ca fiind “adevărat” doar pentru aceia care şi-l însuşesc ca atare.9Antiumanismul postmodernist
În loc de a-i privi pe oameni ca indivizi raţionali, fapt mărturisit de modernişti, postmoderniştii îi privesc pe oameni ca fiind produse ale culturii lor. În felul acesta se neagă complet individualitatea. Psihologul şi criticul social Kenneth Gergen spune: “Odată cu răspândirea conştiinţei postmoderniste putem observa decesul definiţiei personale, a raţiunii şi a autorităţii… Se pierd din vedere toate proprietăţile înnăscute ale fiinţei umane împreună cu însuşirea sa morală şi opţiunea personală.”10
Antropologia modernă este întemeiată pe ideea că oamenii sunt “produse sociale”, sau fiinţe a căror identitate este determinată social. Perspectivele noastre asupra vieţii şi percepţiile noastre sunt, toate, rezultatul culturalizării noastre. Peter Berger explică ceea ce se numeşte sociologia cunoaşterii, concepţia pe baza căreia se susţine că tot ceea ce ştim este produsul culturii şi limbii noastre:“Un gând, de orice fel ar fi, este fundamentat în societate… De aceea, individul îşi derivă din societatea care-l înconjoară concepţia sa despre lume într-un chip foarte asemănător celui în care îşi derivă rolurile şi identitatea sa. Cu alte cuvinte, sentimentele sale, interpretarea sa de sine, şi faptele lui, îi sunt definite în prealabil de către societatea în care se află, şi îi dictează modul de abordare cognitiv al universului care-l înconjoară.”11
În loc de a concepe mintea ca o oglindă a naturii, postmoderniştii susţin că noi deformăm realitatea prin lentila culturilor şi limbilor noastre.12 Această concluzie îi face să respingă posibilitatea descoperirii adevărului obiectiv devreme ce, spun ei, fiecare cultură abordează diferit realitatea, în funcţie de limba ei, de nevoile ei specifice, şi de condiţiile ei istorice. Pentru a cunoaşte obiectiv ceva, ar fi nevoie să se traverseze această prăpastie, să se ajusteze această lentilă culturală, iar conform postmodernismului, lucrul acesta este imposibil.
În locul adevărului obiectiv şi a ceea ce postmoderniştii numesc “metanaraţiuni” (adică, nişte concepţii despre lume şi viaţă cuprinzătoare) ei propun “naraţiunile locale”, sau “descrierile”, “istorisirile” realităţii care se potrivesc respectivelor comunităţi, dar care nu au nici un sens în afara lor. Într-adevăr, postmoderniştii resping orice termeni descriptivi pentru adevăr şi realitate în favoarea unor expresii literare ca naraţiune sau relatare.13 Pretinsa lor realitate este numai o interpretare, nu adevărul.14
Postmoderniştii susţin că atunci când un modernist sau un credincios exprimă un adevăr obiectiv el arată îngustime de opinii pentru că exclude toate celelalte voci şi califică ca fiind nefundamentate restul de opinii despre lume şi viaţă. Astfel, se crede că ideile despre adevăr şi realitate îi marginalizează pe cei vulnerabili prin “a-i lăsa în afara relatării”, iar afirmaţiile adevărate, se spune că nu sunt decât unelte de legitimizare a puterii. Michael Focault scria că, “nu putem să exercităm putere decât prin producerea (afirmarea) adevărului”.15 Pentru postmodernişti afirmaţiile adevărate nu sunt în realitate decât propagandă menită să elimine celelalte idei prin a le numi superstiţii, sau nonsens.
De aceea, în cultura postmodernistă, persoana de care ar trebui să ne temem este acela care crede că posedă, sau cunoaşte nişte adevăruri fundamentale. Acela este dogmaticul, totalitaristul, sau absolutistul care în postmodernism este considerat atât naiv cât şi periculos, fără să mai menţionăm, arogant!
În loc de a-i domina pe alţii cu “versiunea noastră asupra realităţii”, postmoderniştii ne solicită să recunoaştem că toate ideile şi crezurile sunt deopotrivă egale şi valabile. În loc de a afirma existenţa unui singur adevăr, ar trebui să recunoaştem că există “multe adevăruri”. Deschiderea fără restricţiile raţiunii care ar trebui arătată împreună cu toleranţa, dar fără o evaluare morală, reprezintă caii de bătaie ai postmodernismului.Crezurile personale (individului) definesc adevărul
În cultura postmodernistă este imposibil de separat ceea ce oamenii cred de ceea ce ei sunt, fiindcă se spune că a crede ceva face respectivul lucru să fie adevărat (pentru cei ce-l cred). Ca prin urmare, a respinge conţinutul unui crez este interpretat ca reprezentând respingerea persoanei care şi-a definit respectivul “adevăr”. Astfel, s-a ajuns acum ca adevărul să însemne doar o preferinţă personală şi o convingere personală. Aşa s-a ajuns să fie la fel de nepotrivit să se pună la îndoială valabilitatea crezurilor unei persoane (sau, a unei culturi) cum este să critici opţiunea la restaurant a articolelor alese din meniu de comesenii tăi. (aţi auzit sloganul postmodernist, “gusturile nu se discută!”? Dar, adevărul nu este pe gustul tuturor! Şi a-l afla nu este o chestiune de “gust”! ) (n.tr.)
Un efort comun de a dezbate şi de a pune în discuţie ceva pentru a se afla adevărul este ceva complet repudiat în zilele noastre. Luaţi de pildă, marile religii ale lumii. Puţini sunt cei ce înţeleg ceva din ele. Cu toate acestea, majoritatea susţine că acestea învaţă aproximativ acelaşi lucru. Preocuparea majoră a devenit a găsi spiritualitatea care se “potriveşte” fiecăruia. Sondajele lui George Barna ne arată că “aproape patru din zece adulţi au căzut de acord că atunci când un creştin, un iudeu şi un budist, se roagă la dumnezeul lui, toţi se roagă de fapt aceluiaşi dumnezeu, şi doar folosesc denumiri diferite pentru acesta. Doar unul din şase adulţi chestionaţi, nu au fost de acord sub nici o formă cu această părere”.16
America zilelor noastre reprezintă un adevărat evantai religios. Singura întrebare care contează azi este, “ce ţi-ai dori să crezi?”, iar gustul a devenit mai important decât conţinutul. De aceea, oamenii rămân în general nepăsători atunci când le evidenţiem că unele credinţe, sau religii, sunt absolut contradictorii, sau complet iraţionale.
Majoritatea oamenilor se întâmplă să “adopte” această perspectivă postmodernistă în loc de a fi ajuns singuri la concluzia că este credibilă. Un număr impresionant de americani (evident, nu doar ei, devreme ce am văzut necesară traducerea în româneşte a articolului de faţă!) cred că adevărul este relativ.17 Cu toate acestea, puţini ştiu de ce cred asta. Şi mai puţini au vreo idee în ce fel propriile crezuri le influenţează vieţile într-un mod concret. În general, oamenii sunt mai mult confuzi ideologic decât convinşi de propriile lor crezuri. De aceea, când auzim retorica deschiderii şi a toleranţei faţă de orice şi oricine, găsim foarte puţini care într-adevăr înţeleg ce înseamnă acestea. Relativismul nu este decât atitudinea socială potrivită a momentului. Cumva, ideologii postmodernişti au reuşit să facă ideea lor să devină curentul popular de gândire al vremii.
Este foarte ironic că într-o epocă a antidogmatismului această radicală subiectivitate produce o concluzie periculos de arogantă, aceea că omul nu poate greşi niciodată în crezurile sale personale. Dacă am fi liberi de orice constrângeri ale raţiunii, atunci nimic nu ne-ar mai putea feri de amăgirea de sine, nu ne-ar mai putea împiedica să ne înşelăm singuri. Într-adevăr, cuvintele lui Gergen sunt în aceeaşi măsură sincere şi înspăimântătoare: “O evaluare poate avea loc doar în cadrul unei perspective asupra vieţii… Dacă în concepţia mea, “adevăr obiectiv” este un termen fals, răuvoitor, îmi este cu neputinţă să condamn o idee pentru că este obiectiv falsă”.18Epoca anti-dogmatismului ajunge să devină şi epoca antiintelectualismului. Mai ales în rândul a numeroşi intelectuali observăm că adevărul a fost înlocuit de către naraţiunea justificabilă din punct de vedere politic.19 Acest tip de gândire a devenit baza istoriei revizioniste20, a metodei critice a feminismului21 şi a numeroaselor concepte populare ale multiculturalismului.22
În climatul postmodernist de deschidere şi de toleranţă, crezurile personale devin adevărate bariere împotriva unui dialog autentic asupra adevărului spiritual şi moral. De exemplu, partizani ai corectitudinii politice (aşa se mai numeşte principiul după care se refuză judecarea credinţelor şi criticarea concepţiilor diferite despre viaţă; n.tr.) ca Stanley Fish au afirmat că devreme ce orice discurs public nu este decât un joc al puterii politice, ideile trebuiesc moderate şi monitorizate şi nu utilizate raţional şi constructiv.23 Aceste criterii de control îi fac chiar pe unii intelectuali liberali ca Alan Dershowitz de la Harvard să declare public că un nou tip de McCarthyism24 se răspândeşte în viaţa intelectuală de astăzi a Americii.25
Istoria ne oferă un avertisment serios arătându-ne că un asemenea tip de dogmatism antiraţional poate să coste enorm de scump. Într-adevăr, există o şocantă conexiune filozofică şi istorică între “constructivismul” postmodernist şi fascismul deceniilor trecute. Ambele refuză adevărul obiectiv. Ambele afirmă că nu există o natură umană esenţială, sau nişte drepturi înnăscute ale omului. Ambele celebrează înlocuirea adevărului cu puterea. Un fapt deosebit de interesant de notat în acest moment este că unii dintre principalii intelectuali care au contribuit la apariţia ideologiei postmoderniste, Martin Heidegger şi Paul de Mann, au fost nişte fascişti convinşi.26
Subiectivismul postmodernist produce în acelaşi timp şi o inhibare a convingerilor personale ale omului. Din moment ce se crede că credinţa este determinată de chestiunea personală a gusturilor şi a experienţelor, majoritatea tinde să îmbrăţişeze şi să abandoneze credinţa în funcţie de cerinţele momentului. Când la urma urmei, adevărul este o “creaţie” personală în loc de a fi stimat ca fiind ceva independent de noi înşine, putem trece la un “alt adevăr” ori de cîte ori ni se pare potrivit, sau este de folos. Cât de tragic este atunci când unii prieteni ne spun, “am încercat Creştinismul pentru o vreme, dar pur şi simplu, la mine nu a mers!”Comunicarea dintre culturi
În zilele noastre creştinii evanghelici se găsesc la o distanţă mai mare de lumea cu care comunicau în urmă, să zicem, cu 20 de ani. Pe vremea aceea, chiar şi cei ce respingeau Creştinismul erau pregătiţi să discute dacă dovezile în favoarea adevărului creştin erau convingătoare sau nu. Astăzi, lucrurile nu mai stau deloc aşa. Înainte de a putea să deschidem discuţia cu un contemporan şi să întrebăm dacă Evanghelia este adevărată sau nu, trebuie mai întâi să determinăm dacă acesta crede că există ceva adevărat. (într-adevăr, se mai găsesc excepţii printre unii care nu au fost afectaţi de “noul fascism”! n.tr.)
Pentru a întinde o punte de comunicare între noi şi victimele postmodernismului trebuie să apelăm la nişte mijloace suplimentare în procesul de comunicare a Evangheliei. Cu toate acestea dorim să precizăm că dialogul cu cultura postmodernistă nu este imposibil, ci doar mai dificil. (mă bucur că autorii arată aici convingerea că, “evanghelia este puterea lui Dumnezeu…” – Romani 1:16 – şi recunosc implicit că noi nu predicăm înţelepciunea acestui veac, ci nebunia crucii! Vezi, 1 Cor.1:17-24)
Să presupunem că un băştinaş dintr-o altă ţară începe să discute cu tine despre metodele de apărare ce trebuiesc luate împotriva viermilor-demon care găuresc dinţii oamenilor în timp ce dorm. (sper că bănuiţi în contextul culturii d-voastră că este vorba de banalele carii dentare?!) Nu-l veţi întrerupe oare imediat pe interlocutorul d-voastră spunându-i, “scuză-mă, dar…avem o problemă aici! Nu-ţi împărtăşesc vederile cu privire la protecţia împotriva viermilor-demon ce vin din pădure, deoarece eu nu cred că… există!”
Prăpastia dintre punctul de plecare al interlocutorului şi punctul tău de plecare a oricărei discuţii pe tema cariilor dentare este prea mare pentru a putea ajunge vreodată la discutarea contramăsurilor care trebuiesc luate împotriva viermilor-demon (pur şi simplu, veţi îngheţa în bloc-starturi!)! De aceea, succesul în evanghelizarea altor culturi necesită puţin mai multă răbdare şi grijă în abordarea fiecărei discuţii. Misionarii către alte culturi pot petrece ani întregi doar învăţând limba şi cultura celor pe care au plecat să-i evanghelizeze. În aceeaşi măsură, o evanghelizare fără a lua în calcul aceste date, are foarte rar parte de succes în contextul unor culturi străine, ameninţă lucrarea altor creştini şi îi jigneşte grosolan pe localnici în numele lui Hristos!
În mod similar, dacă este să avem parte de succes în comunicarea Evangheliei culturii postmoderniste a veacului nostru, care poate i-a înghiţit deja pe proprii noştri copii şi prietenii lor(!), avem nevoie să deosebim (pricepem) această perspectivă postmodernistă.Reacţia antiraţională
Noi nu suntem de acord cu acei lideri evanghelici care sugerează că o evanghelizare bazată pe adevăr (să-i zicem, frontală sau, directă) şi raţională în această epocă postmodernistă, nu va avea succes. Credem că totuşi are. Dacă susţinem că o evanghelizare adevărată nu are succes înaintea contemporanilor noştri, afirmăm de fapt că nu are succes deloc. Oricare ar fi “evanghelia” comunicată contemporanilor noştri, dacă nu conţine adevărul obiectiv al Scripturilor, nu reprezintă mesajul creştin! Mesajul nostru este unic nu doar fiindcă conduce la cea mai deosebită experienţă spirituală de care omul poate avea parte, ci fiindcă este adevărat. Apostolul Pavel a răspândit Evanghelia lui Hristos într-o cultură comparativ iraţională, dar vedem că nu a ezitat deloc să-i “înduplece” pe contemporanii săi (vezi, 2Corinteni 5:11, sau Fapte 17:2-4). De aceea, să nu ne grăbim să ne alăturăm curentului veacului în abandonarea raţiunii şi a aşa-numitelor argumente “left-brain”.27 În ziua când vom renunţa la raţiune va fi şi ziua cînd vom pierde adevărul din vedere. La urma urmei, dacă o afirmaţie poate fi adevărată, iar opusul ei este la fel, ce este minciună? Adevărul lui Dumnezeu nu depinde de gândirea noastră. El este adevărat indiferent de ceea ce credem, gândim, noi. Însă, acest adevăr, adevărul obiectiv, nu se poate recunoaşte fără utilizarea unor termeni raţionali, sau definiţii raţionale.
Desigur, nu vrem să lăsăm să se înţeleagă că creştinii sunt obligaţi să prezinte doar adevăruri obiective în timp ce-şi evanghelizează semenii. Credem că relaţia este mai importantă ca oricând în această lume postmodernistă. A demonstra dragostea lui Hristos, a avea o viaţă creştină de calitate şi a cunoaşte puterea lui Dumnezeu sunt aspecte foarte importante în zilele noastre, însă ele ar trebui doar să suplimenteze şi să ilustreze adevărul Evangheliei, şi nu să-l înlocuiască!Cum se “topeşte” dogmatismului postmodernist – o strategie de combatere şi înfrângere a lui
Misiunea noastră ce poartă denumirea “Xenos Fellowship” se ocupă serios de bariera întâmpinată în dialogul cu cultura/societatea postmodernistă de azi. Am înregistrat unele succese şi de aceea dorim să sugerăm aici nişte direcţii pe care creştinii le pot explora în efortul lor de a comunica Evanghelia acestui veac.
Întâi de toate, noi găsim că pre-evanghelizarea bazată pe dialog este deosebit de utilă în subminarea unor idei care paralizează minţile oamenilor şi-i împiedică să înţeleagă adevărul lui Dumnezeu. Observăm că dialogul purtat prin ridicarea unor întrebări este într-adevăr mai digerabil pentru ascultătorii noştri postmodernişti, decât declaraţiile autoritare. Mai încolo când sunt ceva mai capabili să audă ce spunem şi să se gândească singuri la aceste lucruri, putem să-i îndemnăm să ia cu chibzuinţă în considerare standardul moral al lui Dumnezeu şi să-şi schimbe mentalitatea. Dar din nou, trebuie să luăm în calcul necesitatea unor paşi suplimentari înaintea atingerii acelui stadiu al discuţiei.
Apoi, avem nevoie de o strategie menită să-i ducă pe postmodernişti în punctul în care pledoariile şi argumentele tradiţionale (ale Evangheliei) să aibă în cele din urmă efect. Astfel, în primă instanţă, punem acele întrebări menite a descoperi şi a înţelege prejudecăţile şi presupoziţiile oamenilor, şi apoi ajutăm la clarificarea acestora în minţile lor. În al doilea rând, încercăm cu grijă să-i facem pe interlocutorii noştri să realizeze tensiunea creată de inerentele contradicţii ale gândirii postmoderniste. Un al treilea pas, constă în a-i ajuta să-şi dea seama de problemele pe care le au vederile lor, pregătind astfel o nouă receptivitate. După care vine clipa când se poate oferi alternativa sigură a Creştinismului!Dezvăluirea presupoziţiilor şi a prejudecăţilor
Când stăm de vorbă cu membrii culturii postmoderniste putem observa că doar puţini dintre aceştia înţeleg pe deplin fundamentul ideilor lor. De aceea, ţinta noastră devine să-i ajutăm să-şi înţeleagă propriile idei pe care le avansează, plus, să evidenţiem unele din contradicţiile inerente pe care le conţin.
Uneori ne place să invităm grupuri de creştini care să se întâlnească cu prietenii lor necreştini pe “terenul” nostru, în contextul intim al unui eveniment culinar botezat, “Conversation and Cuisine event” (petrecere cu discuţii şi mâncare). Din timp, îi asigurăm pe invitaţii noştri că este binevenită exprimarea oricăror vederi şi că nu se găsesc în cadrul unei slujbe la biserică unde ar trebui să se răspundă cum se “cade”. După cină, se deschide subiectul unei discuţii care se poate intitula “să judecăm sau să nu judecăm?”. Cineva care conduce discuţia poate prezenta nişte situaţii care atrag anumite judecăţi, iar grupul este invitat să discute dacă găseşte potrivite judecăţile respective, sau nu. Permiteţi-ne mai jos, să prezentăm câteva scenarii de discuţie:Primul scenariu
Colegul tău de muncă care este un alb îl ajută pe un altul, un afro-american (deci, probabil un negru sau mulatru) să înlăture o problemă din baza de date a calculatorului de la birou. Atunci se întâmplă să-l auzi pe colegul tău alb că-i spune foarte frustrat negrului că este, un negru ….! Vezi, apoi cum respectivul îşi ridică privirile profund jignit. Tu îl condamni pe colegul tău alb pentru prejudecăţile lui rasiale grave şi pentru că l-a jignit pe omul de culoare.Scenariul al doilea
Un alt coleg al tău de muncă, de data aceasta o doamnă, te informează că va divorţa. Ea susţine că s-a îndrăgostit de un alt bărbat şi chiar dacă are doi copii, ea i-a mărturisit soţului ei că, citez, “nu mai poate trăi o minciună”. Atât soţul cât şi copii sunt complet devastaţi, dar ea susţine că trebuie să fie sinceră cu sine şi de aceea acţionează ca atare. Atunci, tu o condamni aspru pentru egoism, lipsă de fidelitate, cruzime faţă de sentimentele altora, îndeosebi ale copiilor şi soţului ei.Se observă cum majoritatea gânditorilor postmodernişti, sau a celor ce sunt influenţaţi de relativismul lui moral, se dovedesc mult mai înclinaţi să fie de acord cu condamnarea abuzului din primul scenariu, decât a tragediei din cel de-al doilea. De ce oare? În ambele cazuri sunt grav rănite sentimentele altora. În timp ce unii pot ridica anumite întrebări pertinente asupra celui de-al doilea scenariu, cum ar fi faptul că nu avem o descriere a caracterului soţului doamnei, principalul efect al alăturării situaţiilor respective este de a crea confuzie.
În acest moment cel ce conduce discuţia pune o întrebare interesantă: “Cum s-ar fi răspuns acestor situaţii în urmă cu 30 de ani?” Majoritatea celor prezenţi sunt de acord că în urmă cu două, trei decade, publicul larg ar fi judecat fără ezitare şi cu asprime fapta femeii din al doilea scenariu. În acelaşi timp vor fi de acord că deşi s-ar fi indignat la auzul epitetului rasial din primul scenariu chiar şi în urmă cu 20, 30 de ani, totuşi ar fi fost posibil să arate şi o atitudine ca cea inspirată de maxima următoare: “bâtele şi pietrele îmi pot sfărâma oasele, dar injuriile nu mă ating”?! Cu toate acestea, marea majoritate a necredincioşilor de azi (şi nu doar!!) cred că crima din primul scenariu este mult mai gravă din punct de vedere moral decât cea din scenariul al doilea, dacă într-adevăr, se poate spune că aceasta reprezintă ceva greşit la urma urmei(!?), ceea ce este exact opusul pentru ce ar fi decis în urmă cu 30 de ani.
De unde această diferenţă de opinii între prezent şi în urmă cu 30 de ani? Intelectualii postmodernişti răspund invariabil că în lume s-au produs schimbări de concepţii fiindcă moralitatea nu este obiectivă, ci ea este doar un produs al contextelor culturale. Atunci trebuie să punem o întrebare foarte importantă: “sugerăm noi prin asta că în urmă cu 30 de ani nu era greşit să se folosească respectivul cuvânt insultător la adresa unui negru? Sau, era greşit, dar credeam că nu-i greşit?”
Această întrebare are darul să inspire confuzie intelectualului postmodernist. Dacă spune că odată nu era greşit să se adreseze cuiva această injurie, atunci încuviinţează rasismul trecutului (şi puteţi să i-o spuneţi delicat; n.tr.). Dar dacă spune că pe atunci oamenii s-a întâmplat să creadă că era voie să se exprime aşa, atunci recunosc că există de fapt un standard universal de bine şi rău. Oricare dintre aceste poziţii contrazice presupunerile şi concepţiile postmoderniste de bază.
În conflictul intern produs de aceste contradicţii, deşi aflat într-un mediu prietenos, omul influenţat de postmodernism îşi dă seama că este gata să judece, însă propriile reguli nescrise care-i guvernează judecata îl fac să ezite. Cu aceleaşi probleme se confruntă şi moderniştii, sau agnosticii şi ateiştii, care pun mare bază pe raţiune, pentru că nu posedă un criteriu mai solid de judecată decât postmoderniştii şi de aceea nici nu pot explica de ce totuşi susţin, sau au susţinut în trecut unele concepţii morale. La baza acestor probleme se găseşte lipsa evidentă de autoritate morală în viaţa lor.Cum să-i punem în încurcătură pe cei ce susţin relativismul postmodernist
Desigur că nu vrem să-i lăsăm încurcaţi pe interlocutorii noştri. Confuzia creată nu are decât scopul de a nărui dogmatismul gândirii postmoderniste. Când nu putem răspunde întrebărilor puse pentru convingerile noastre, sper că ne este clar că formulele noastre pregătite mai dinainte sunt ineficiente şi că mai este nevoie de ceva. În faţa aceluiaşi grup se prezintă un alt scenariu:
Scenariul al treilea
Vă aflaţi în vizită într-un trib african tocmai în mijlocul unei ceremonii de circumcizie care se face la femei şi priviţi cum o tânără africană este supusă unei operaţii de clitorectomie. Vă plângeţi ghidului turistic din cauza “spectacolului”, dar acesta vă atrage atenţia asupra valorilor d-voastră eurocentrice (occidentale) care spune el că vă împiedică să judecaţi limpede situaţia.Acest scenariu provoacă mai multe contradicţii complexe gânditorului postmodernist. Circumcizia femeilor este o manifestare vădită a unui spirit bărbătesc misogin (deci, care discriminează femeia), cât şi a unei dominaţii masculine absolute asupra femeii. Procedura cu pricina o va lipsi pentru totdeauna şi cu desăvârşire pe femeie de posibilitatea orgasmului şi ca prin urmare nu va cunoaşte niciodată plăcerea contactului sexual. Dar, în cuvintele unui apologet african, practica aceasta “le eliberează pe femei din sclavia poftei şi le ajută să-şi descopere adevărata lor identitate de mame”(!?). Evident, tinerele africane nu au absolut nici un cuvânt de spus, nu au nici o opţiune în problema în cauză. Privită obiectiv, această practică este o brutală şi sălbatică încălcare a drepturilor elementare ale femeii şi ar trebui să pară deosebit de repulsivă activistelor din mişcarea feministă.
Dar iată ce problemă avem! Circumcizia femeilor este în acelaşi timp un vechi şi foarte onorat ritual religios al unei alte culturi, fie şi una oprimată, necreştină şi neoccidentală. Ca prin urmare, este complet interzis postmodernismului să exprime vreo judecată sau evaluare de vreun fel asupra situaţiei date. În culturile/societăţile postmoderniste se pot găsi foarte multe persoane care sunt de acord cu ghidul nostru turistic! Aceştia cred că nu au absolut nici un drept de a judeca situaţia dată, pentru că în contextul în care se găsesc cred că nu pot avea un punct de vedere obiectiv asupra “realităţii” culturale a altora.
Între timp, această dilemă produce confuzie altor intelectuali postmodernişti. A încuviinţa mutilarea genitală a femeilor poate produce nervozitate şi nelinişte în rândul femeilor din grupul invitat. Dar, asta nu-i totul! Să presupunem că ne gândim la Noua Guinee unde timp de mai multe secole membrii unui trib i-au vânat pe membrii altuia tăindu-le capetele şi purtându-le ca fetişuri. În zilele noastre, ca urmare a influenţei coloniale de provenienţă occidentală, guvernul Noii Guinee a interzis vânătoarea de capete. Sunt de acord cei din grupul de invitaţi cu această decizie, sau nu? Este de aşteptat în acest moment să se nască şi mai multă confuzie!
Postmoderniştii militanţi vor rămâne totuşi inflexibili pe poziţii. Adică, vor susţine că s-a greşit din capul locului de către guvernul supus influenţelor străine şi ar putea spune, “cum putem noi judeca o practică care s-a respectat timp de sute şi sute de ani şi de ce să interzicem o practică religioasă a poporului băştinaş din Noua Guinee?” sau, “cine credem că suntem noi să judecăm această cultură (societate), când noi avem în propriile noastre societăţi rele ca…? (fiecare să contextualizeze aici ce crede; n.tr.)
Astfel, ideea lor pare credibilă chiar dacă tolerează uciderea. În felul acesta omul postmodernist repetă un adevăr pe care Francis Schaeffer (un ilustru gânditor creştin) l-a observat şi afirmat în urmă cu 20 de ani : “dacă nu există nici un fel de absoluturi după care să judecăm statul (în cazul de aici, culturile, sau diversele societăţi umane), atunci statul (cultura/societatea) devine absolutul”.28 Trebuie să recunoaştem că a judeca aspecte ale altor culturi/societăţi umane ne-ar fi cu totul imposibil dacă nu ar exista nişte absoluturi morale care să fie valabile pentru toate, fie că le cunosc, sau nu le recunosc. Dar, când facem o asemenea afirmaţie, de regulă omul postmodernist, fie se împietreşte, fie se dezintegrează.29
Atunci când partizanii postmodernismului apără uciderea în cazul expus mai sus, putem observa cum ceilalţi invitaţi la discuţie încep să protesteze tăcut. Poate că nu vom reuşi să-l cucerim pe cel mai militant postmodernist al grupului, dar ţineţi minte că majoritatea societăţii noastre urmează îndemnurile postmodernismului tot aşa cum urmează şi capriciile modei. Marea majoritate a oamenilor nu este pe deplin convinsă de mentalitatea postmodernistă şi dacă vede cum în unele situaţii (ca cea de faţă) presupunerile ei relativiste sunt spulberate, se va simţi încurajată să-şi reconsidere poziţia.Realizarea unei comunicări eficiente (a Evangheliei)
Într-adevăr, Evanghelia nu ajunge să fie împărtăşită la toate aceste discuţii. Petrecerile cu “discuţii şi mâncare” sunt doar premergătoare evanghelizării propriu-zise. Dacă însă invitaţii noştri la o asemenea petrecere pleacă acasă revizuindu-şi gândirea şi poziţia, noi considerăm că sarcina noastră pre-evanghelistică este îndeplinită şi victorioasă pentru moment. Am reuşit să-i facem să treacă dincolo de binecunoscutele formule cinice, “ce bine pentru tine!” (de pildă, că te-ai întors la Dumnezeu în pocăinţă!? n.tr.) şi care i-au ţinut deoparte de participarea la o discuţie directă.
Sperăm în acelaşi timp să ne fi format o relaţie cu aceşti oameni pe care să o putem întări şi să adăugăm alte discuţii la prima avută. Odată ce minţile lor sunt mai puţin îngrădite şi în plus, dăm greutate mesajului nostru prin mărturia personală subiectivă a unei prietenii sincere şi dezinteresate, sperăm în cele din urmă să reuşim şi comunicarea Evangheliei ca adevăr obiectiv.Ocazii postmoderniste de evanghelizare
Dacă aflăm care sunt regulile nescrise ale societăţii de azi vom putea descoperi mai multe prilejuri în care să aducem o mărturie eficientă ce lipseşte culturii moderniste precedente. (cred că asta-i cel puţin situaţia societăţii româneşti de după comunism; n.tr.). La urma urmei, biserica Noului Testament s-a născut într-o lume ce avea o mentalitate foarte asemănătoare cu cea din zilele noastre. De aceea, unele dintre cele mai viguroase mădulare ale trupului lui Hristos (a se citi, biserici) de azi, provin din Asia, Africa, şi America Latină. Este greu ca azi Creştinismul să mai primească caracterizarea de “occidental” şi să se spună că este o cultură apuseană. Şi mai important, nihilismul30 şi singurătatea societăţii postmoderniste par să implore dragostea lui Dumnezeu absentă din atâtea suflete pustii. Dacă avem dragoste pentru oameni, ne bizuim pe puterea Lui, şi rămânem fideli adevărului Său, vom putea să-i vedem pe mulţi dintre aceştia ajungând să-l cunoască pe El.
1 Vezi, Lynne V. Cheney, “Telling the Truth: A Report on the State of the Humanities in Higher Education” (Washington, DC: National Endowment for the Humanities, September 1992).
2 Pentru o demonstrare a efectului pe care postmodernismul îl are asupra fiecărei faţete a societăţii contemporane, vezi recenta noastră carte, “Moartea adevărului” (Minneapolis: Bethany House Publishers, 1996), de Jim Leffel and Dennis McCallum.
3 Sondajele lui George Barna demonstrează cum gândirea postmodernistă din cultura seculară prosperă şi în biserica evanghelică. Vezi, George Barna, “Ce cred americanii – un sondaj anual al valorilor şi vederilor religioase din Statele Unite ale Americii” (Ventura, California: Regal Books, 1991).
4 Este vorba de o celebră emisiune de televiziune din S.U.A care oferă răspunsuri la cele mai diverse şi delicate întrebări ale publicului larg, se pare de către un cler pretins creştin.
5 “Întrebarea dacă să se discute despre religie dă naştere la dezbateri”, din aceeaşi emisiune “Dear Abby”, din 19 septembrie, 1989.
6 Pentru o explicaţie clară a acestei concepţii, vezi, cartea lui Richard Rorty, intitulată, “Contingency, Irony, and Solidarity” (publicată în Cambridge: Cambridge University Press, 1989), xiii-10.
7 Cheney, pag.7.
8 Friedrich Nietzsche, “The Gay Science,” în cartea lui Walter Kaufmann, “The Portable Nietzsche” (publicată în New York, de editura Viking Press în 1954), pag. 93-102; Jean-Paul Sartre, Essays în cartea sa, “Existentialism” (publicată în Secaucus, New Jersey, la editura, “The Citadel Press”, 1965), pag. 31-62.
9 Ne exprimăm îngrijorarea faţă de numărul crescând al teologilor evanghelici care sunt atraşi de postmodernism şi care nu au răspuns cum se cuvine acestei tendinţe. Un exemplu al acestei neglijenţe se găseşte în cartea lui J. Richard Middleton şi Brian Walsh, cu titlul “Reality Isn’t What It Used to Be” (Downers Grove, IL: InterVarsity Press, 1994), pag. 88-71.
10 vezi, cartea lui Kenneth Gergen, “The Saturated Self” (New York: Basic Books, 1991), pag. 228-29.
11 vezi, Peter Berger, “Invitation to Sociology” (Garden City, NJ: Doubleday & Co., 1963), pag. 117. Berger nu se autointitulează un postmodernist, dar ideile sale au devenit extrem de influente în cercurile postmoderniste.
12 O lucrare remarcabilă care detailează această poziţie este cea a lui Frederick Jameson, “The Prison House of Language” (Princeton: Princeton University Press, 1972).
13 Vezi, cartea lui Jacques Derrida, “Structure, Sign and Play in the Discourse of the Human Sciences”, capitolul intitulat, “Writing and Difference”, în traducerea lui Alan Bass (Chicago: University of Chicago Press, 1978), pag. 278-93.
14 Pentru o discuţie excelentă a acestei poziţii, vezi cartea lui Roger Lundin, “Culture of Interpretation” (Grand Rapids: Eerdmans, 1993).
15 Vezi, cartea lui Michel Foucault, “Power/Knowledge” (New York: Pantheon Books, 1980), pag. 132.
16 Barna, pag. 275.
17 Idem, pag. 83-85
18 Gergen, pag. 229.
19 Vezi de pildă, cartea lui Paula S. Rothenber, “Racism and Sexism: An Integrated Study” (New York: St. Martin’s Press, 1988), pag. 6-7 şi pag. 350.
20 Vezi de pildă, cartea lui Ellen Somekawa and Elizabeth A. Smith, “Theorizing the Writing of History” sau, “I Can’t Think Why It Should Be So Dull, For a Great Deal of It Must Be Invention,” din Journal of Social History, publicat în toamna lui 1988, pag. 154.
21 Vezi de pildă, cartea lui Margaret A. Farley, “Feminist Consciousness and the Interpretation of Scripture,” citată în editorialul lui Letty M. Russell, “Feminist Interpretation of the Bible” (Philadelphia: The Westminster Press, 1985).
22 Vezi, cartea lui Christine E. Sleeter intitulată, “Empowerment through Multicultural Education” (Albany: State of New York Press, 199 1).
23 Din articolul lui Stanley Fish, “There’s No Such Thing as Free Speech and It’s a Good Thing Too,” apărut în Boston Review, publicat în februarie 1992, pag. 3.
24 Un curent politic de prin anii 60 care în SUA a vizat îndeosebi vânătoarea de comunişti (sau, simpatizanţi ai lui) într-un stil ce aducea a adevărată vânătoare de vrăjitoare, şi care a ajuns să fie definit după numele celui l-a promovat prima dată, J. McCarthy, senator între anii 1946-1957, care s-a remarcat prin utilizarea unor metode inchizitoriale, a acuzaţiilor nefondate şi a senzaţionalismului pentru suprimarea acelor oponenţi politici consideraţi subversivi.
25 Vezi, articolul lui AIan M. Dershowitz, cu titlul “Harvard Witch Hunt Burns the Incorrect at the Stake,” din ziarul “Los Angeles Times”, Washington ed., apărut în 22 aprilie 1992, A 11.
26 Pentru o excelentă introducere la aceste afirmaţii vezi cartea lui Gene Edward Veith, “Modern Fascism” (St. Louis: Concordia Publishing House, 1993).
27 “left brain thinking” – reprezintă emisfera stângă a creierului unde se susţine că se petrec procesele de gândire logică, au loc calculele numerice şi are loc asimilarea limbilor, în mod popular ajungând să fie identificat la om ca fiind centrul gândirii raţionale.
28 Francis Schaeffer, “How Shall We Then Live?” (seriale filmate), episodul nr. 10.
29 Pentru mai multe astfel de exemple de întrebări şi discuţii, cât pentru alte articole despre postmodernism vizitaţi site-ul www.crossrds.org, al lucrării “Crossroads Project”.
30 Nihilism – 1) negarea existenţei vreunei baze de cunoaştere a adevărului; 2) tendinţa de respingere a convingerilor morale şi religioase tradiţionale; 3) crezul că nu există nici un sens sau scop al existenţei. (din Webster’s Dictionary, Š1995 Zane Publishing, Inc. Š1994, 1991, 1988 Simon & Schuster, Inc.)Jim Leffel este directorul departamentului de educare al “Xenos Christian Fellowship” (care tradus ar însemna, “Părtăşia creştină a ospitalităţii faţă de străin” – în limba greacă cuvântul “xenos” semnifică exact acest lucru; n.tr.), cât şi serveşte în acelaşi timp ca director al lucrării “Crossroads Project”, organizaţie apologetică din Columbus, statul Ohio.
Dennis McCallum este pastorul principal al “Xenos Christian Fellowship”. Locuieşte de asemenea în Columbus, Ohio, şi este autor a numeroase cărţi. Împreună, cei doi conlucrează la o nouă carte intitulată, “Moartea Adevărului” (în grija editurii Bethany House) în care evaluează efectul gândirii postmoderniste asupra societăţii zilelor noastre. Pentru mai multe informaţii despre postmodernism, vizitaţi pe Internet site-ul: www.crossrds.org
Articolul de faţă a fost preluat din “Christian Research Journal” ediţia din toamna lui 1996. “Jurnalul CRI” ca şi organ al lui CHRISTIAN RESEARCH INSTITUTE, are ca obiectiv principal îndeplinirea însărcinării din Epistola lui Iuda, vers.3, şi anume aceea de a “lupta pentru credinţa, care a fost dată sfinţilor odată pentru totdeauna”. JURNALUL este devotat continuării proclamării şi apărării evangheliei istorice a Domnului Isus Hristos, şi facilitării creşterii bisericii Sale în doctrina sănătoasă şi în formarea discernământului spiritual. Astfel, el slujeşte atât unor scopuri evanghelistice cât şi educaţionale.
Răspândirea mişcării (gândirii) New Age
1. Medicina holistică
Marily Fergusson comentează spunând că, “atât medicii cât şi pacienţii caută deopotrivă să vadă dincolo de simptome, contextul bolii: stresul, societatea, familia, dieta, sezonul, sentimentele.1” Acesta a fost începutul medicinei holistice.Cuvântul “holistic” atunci când este aplicat sănătăţii se referă la metoda de tratament care “respectă interacţiunea minţii, corpului şi a mediului înconjurător.” Într-adevăr medicina holistică se concentrează asupra întregii persoane şi asupra mediului ce o înconjoară.2
În general, adepţii New Age critică medicina tradiţională ca fiind reducţionistă de fel. Aşa cum ne spune Fritjof Capra ea se face vinovată de “a se concentra pe părţile şi fragmentele mai mici ale corpului omenesc, de aceea medicina modernă pierde din vedere faptul că pacientul este o fiinţă omenească, reducând medicina la funcţii mecanice, astfel nemaifiind în stare să se ocupe de fenomenul vindecării.3”
Medicina reducţionistă este privită în New Age ca fiind concentrată pe boală, nu pe persoana umană, tratând doar părţile corpului ce suferă. În schimb, se susţine că medicina holistică este un “fenomen multidimensional ce implică aspecte fizice, fiziologice şi sociale interdependente.4” Metoda holistică caută să trateze tot omul trup, minte şi spirit şi ia în considerare aspectele sociale ale vieţii pacientului ca fiind un factor ce poate conduce la sănătate.
Totul sună foarte frumos, dar din păcate modelul de medicină holistică se bazează în principal pe conceptul New Age al energiei. Editorii The New Age Journal declară: “Toate sistemele de sănătate ce se pot numi holistice împărtăşesc crezul comun al câmpului unificat de energie al universului care produce toate formele şi substanţele… Această forţă vitală, ce sprijină şi susţine viaţa, a purtat multe nume. Chinezii o numesc chi’i, hinduşii o numesc prana, evreii îi spun ruach, iar indienii americani o denumesc Marele Spirit.5” “Această energie nu este vizibilă, măsurabilă sau explicabilă ştiinţific, ci este o energie “cosmică” sau “universală” bazată pe o concepţie despre lume şi viaţă panteistă (Dumnezeu este totul) şi monistă (totul este una).6”
Pentru a face să sporească prezenţa în corp a “energiei tămăduitoare” ne este spus că trebuie să “intrăm în armonie” cu universul şi să realizăm unitatea noastră cu toate lucrurile. Multe din terapiile mediciniste New Age se bazează pe această premisă.
2. Exemple ale unor populare terapii New Age
Acupunctura şi acupresura caută să deblocheze şi să redirecţioneze unda de energie din corp producând vindecarea. Chiropractica caută să corecteze tulburări ale coloanei readucând sănătatea. Unii chiropracticieni sunt susţinători ai Noii Ere şi de regulă declară că în tratamentul diverselor tulburări combină ajustările spinale cu o “echilibrare a balanţei energiei”7. Cu toate acestea nu toţi chiropracticienii afirmă Noua Eră şi folosesc pur şi simplu chiropractica ca o terapie pentru tulburările neuromusculoscheletale, cum ar fi durerile de spate. De fapt, există chiropracticieni creştini care în mod explicit dezavuează ideea oricărei “echilibrări a balanţei de energie” a corpului.8Iridiologia caută să diagnosticheze bolile trupului prin a deosebi iregularităţile irisului.
Kinesiologia aplicată testează muşchii căutând să diagnosticheze bolile corpului şi să depisteze problemele undei de energie. Ea porneşte de la presupunerea că există o legătură directă între muşchi şi organele interne, dacă un muşchi fiind slăbit aceasta indicând suferinţa unui organ intern.
“Rolfing”-ul, după numele medicului american Ida Rolf este o formă de masaj dureros menită să declanşeze tensiunile emoţionale prin relaxarea şi repoziţionarea muşchilor.9
Atingerea terapeutică este aceea atingere prin care terapeutul “canalizează” pentru pacient unda universală de energie a vieţii şi apoi îl ajută pe acesta să asimileze această energie.
Biofeedback-ul este o tehnică prin care undele creierului sunt monitorizate pentru a se reuşi controlarea voluntară şi conştientă a funcţiilor în mod normal inconştiente şi involuntare ale corpului. Biofeedback-ul îl poate aduce pe pacient în stări modificate de conştienţă şi să-i stimuleze experienţe mistice. Tehnica respectivă este un popular instrument de “iluminare” printre susţinătorii New Age. Cu toate acestea, nici biofeedback-ul nu este neapărat o tehnică New Age. Un om cu discernământ poate participa la tratamentul cu biofeedback pentru scopuri strict medicale, cum ar fi de pildă controlul hipertensiunii, fără să sufere nici un fel de efecte spirituale adverse.10
3. Valabilitatea ştiinţifică a terapiilor New Age
În timp ce unele din aceste terapii, cum ar fi biofeedback-ul, au o anumită bază ştiinţifică, multe altele nu posedă aşa ceva şi au fost adesea condamnate de comunitatea medicală.11 Cercetării ştiinţifice îi rămâne încă să demonstreze că, de pildă, acupunctura este un tratament medical eficient din punct de vedere medical. O analiză publicată în The Clinical Journal of Pain (iunie 1991) a concluzionat că acupunctura este cel mult un puternic stimulent.12Pe de altă parte, tehnici ca iridiologia au fost complet discreditate în publicaţii ca Journal of the American Medical Association (28 sept., 1979), Australian Journal of Optometry (iulie 1982), şi Journal of American Optometric Association (octombrie1984).
Doctorul Paul C. Reisser evidenţiază faptul că “un bine documentat studiu efectuat la Universitatea Californiei din San Diego a demonstrat că iridiologia este mai puţin capabilă să identifice pacienţii cu avansate blocaje renale decât ghicitul la întâmplare.13”
În consecinţă, bolnavii trebuie să fie conştienţi de numeroasele noi tratamente care tind să înlocuiască practicile medicale tradiţionale şi cărora le lipsesc o adevărată bază ştiinţifică.
Impactul mişcării New Age asupra psihologiei
Preocuparea exagerată faţă de potenţialul uman
Mişcarea potenţialului uman este rezultanta naturală a concepţiei New Age, îndeosebi aceea a ideii că totul este una, şi că Dumnezeu este totul, sau că întreaga omenire este divină. Seminariile potenţialului uman îi învaţă pe cei ce le frecventează că, “tu eşti propriul tău dumnezeu” şi că, “îţi poţi crea propria ta realitate”. O asemenea învăţătură este răspândită prin seminarii care Lifespring, est sau The Forum. Asemenea seminarii suferă de o profundă influenţă orientală, promiţând luminare sau descoperire a adevăratului potenţial uman. De regulă, prin aceste cursuri se încearcă fărâmiţarea concepţiilor despre lume şi viaţă a celor ce le frecventează şi înlocuirea lor cu concepţii orientale mistice despre lume şi viaţă. Uneori aceste seminarii caută să inducă o stare de inconştienţă, sau transă stimulând subiecţii lor să pună la îndoială percepţia lor obişnuită a realităţii. Aceste experienţe mistice îi fac pe consumatorii lor să caute să-şi formeze o nouă înţelegere a realităţii (dobândirea unei concepţii New Age), care le poate explica experienţa.Puterile minţii şi potenţialul uman
David Gershon şi Gail Straub spun că “împuternicirea” este secretul care le oferă oamenilor capacitatea de a-şi crea propria lor realitate prin intermediul puterilor minţii.14 Gershon şi Straub spun că împuternicirea se poate atinge prin utilizarea efectivă a afirmaţiilor (deci, nu a negaţiilor), a formării unei exprimării strict pozitive şi vizualizare (formarea mintală a imaginilor lucrurile pe care doreşti să le creezi).Impactul mişcării New Age asupra moralei
1. Privitor la deosebirile dintre bine şi rău.
Pentru că “totul este una” nu există nici o deosebire între bine şi rău.15 Nu există nici un fel de absoluturi morale. Totul este relativ. Exponentul New Age David Spangler afirmă că morala mişcării New Age “nu este bazată pe un concept dualist de bine şi de rău”. Apoi, Shirley MacLaine spune că, “până ce umanitatea nu înţelege că în adevăr nu există nici un bine, sau nici un rău, nu va fi pace.16”2. Implicaţiile morale ale crezului că omul este divin.
Fiindcă fiinţele omeneşti sunt Dumnezeu ele îşi creează propria lor realitate. Lucrul acesta înseamnă că oamenii trăiesc într-o lume făurite de ei înşişi, o lume care include tot ceea ce-şi fac singuri cât şi ceea ce li se face lor de către alţii. Dacă oamenii divinizaţi îşi creează propria lor realitate, atunci ei nu pot să-i condamne pe cei ce le fac rău altora.Spre exemplu, cineva poate susţine că milioanele de evrei ce au fost exterminaţi sub regimul lui Hitler şi-au creat propria lor realitate. Ca prin urmare, faptele lui Hitler nu pot fi condamnate ca fiind greşite din punct de vedere moral devreme ce el a fost doar o parte a realităţii pe care ei înşişi au creat-o. Sau, nimeni nu poate să-i condamne pe teroriştii care aruncă în aer avioanele de pasageri pentru că oamenii din acele avioane şi-au creat propria lor realitate. Când profesoara de actorie a fiicei celebrei Shirley MacLaine a suferit arsuri grave într-o coliziune de automobil, MacLaine a exclamat, “de ce oare a ales să moară în felul acesta?17” Şoferul celeilalte maşini nu era vinovat din punct de vedere moral în acest accident din moment ce se spune că ambii conducători auto şi-au ales propriile lor realităţi.
3. Privitor la reîncarcare şi karma.
Mulţi adepţi ai New Age-ului îşi înrădăcinează conceptele lor morale în reîncarnare şi karma. Reîncarnarea reprezintă procesul de naşteri continue până ce sufletul atinge o stare de perfecţiune şi se contopeşte din nou cu sursa lui (Dumnezeu, sau Sufletul Universal).Karma se referă la datoria acumulată de un suflet datorită faptelor bune sau rele comise în timpul vieţii actuale a omului, sau a vieţilor trecute. O karma bună va conduce la reîncarnarea într-o stare mult mai fericită, iar o karma rea va conduce la reîncarnarea într-o stare mult mai nefericită. Astfel, mulţi dintre adepţii mişcării New Age explică şi înfruntă existenţa răului din lume strict în lumina karmei. Gary Zukav spune că nu ar trebui să îndrăznim să emitem o judecată atunci când oamenii suferă îngrozitor deoarece, “noi nu ştim ce anume se vindecă (prin karma) în aceste suferinţe”18. Ceea ce Zukav numeşte “justiţie/dreptate nejudecătoare” ne scuteşte să ne impunem ca judecători şi juraţi ai răului vizibil din lume. Legea karmei va impune dreptatea în cele din urmă.
Odată nişte tineri hippie aduşi în tribunal pentru vandalism au sfidat judecătorul curţii districtuale spunându-i că “nu are dreptul să condamne deoarece ceea ce el consideră dreptate pentru ei nu este valabilă pentru că dreptatea şi ordinea sunt în realitate relative”. Judecătorul care se pare că a mai avut de-a face cu nesupunerea civică a unor astfel de tineri, a spus: “Poate că nu sunt Curtea Supremă de Justiţie, dar am autoritatea să mă ocup de voi…30 de zile de închisoare!”
Impactul mişcării New Age asupra educaţiei
Susţinătorii New Age recunosc că dacă urmează să aibe succes în instaurarea unei “noi ere de iluminare şi armonie” trebuie să penetreze instituţiile educaţionale ale lumii.
1. Programa şcolară şi manualele.
Din manualele şcolare ale şcolilor publice s-au înlăturat toate referinţele privitoare la Creştinism şi s-au înlocuit cu idei New Age. În cartea lui Paul Vitz, “Censorship: Evidence of Bias in Our Children’s Textbooks”, se documentează cum Creştinismul şi valorile lui au fost şterse din manualele şcolare pentru copii. Cu toate acestea, se pot găsi referinţe privitoare la budism, hinduism, meditaţie orientală, magie, spiritualitate indiană, şi yoga.19Marilyn Ferguson afirmă că în programa educaţională a New Age-ului se pune accentul pe stările modificate de conştiinţă, pe meditaţie, relaxare, yoga şi biofeedback.20
Programa educaţională a New Age-ului pune de asemenea un accent deosebit asupra autonomiei personale a individului. De exemplu, copii sunt învăţaţi să se răzvrătească “într-un mod cuvenit/limitat” împotriva principiilor mărginite ale părinţilor. Ferguson explică: “aceasta se bazează pe principiul libertăţii copiilor noştri care dacă este să se aplice înseamnă că ei trebuie să fie liberi şi faţă de noi, faţă de crezurile noastre mărginite, gusturile şi obiceiurile pe care le-am dobândit. Uneori lucrul acesta înseamnă a îndemna la o rebeliune sănătoasă, potrivită şi nu la conformitate.21”
2. Educaţia transpersonală (sau, educaţia holistică).
Educaţia transpersonală se concentrează pe ceea ce este dincolo de tărâmul realităţii obiective, fiind subiectivă şi mistică în natură. Ea include, dar nu se limitează la învăţarea cu partea dreaptă a creierului, meditaţia, centering-ul, sugestia, educaţia confluentă şi modificările de valori.Despre învăţarea cu partea dreaptă a creierului se spune de către educatorii New Age că guvernează capacităţile umane creative şi intuitive. Deosebirea care se face între partea dreaptă şi partea stângă a creierului nu este neapărat un concept specific mişcării New Age, însă adepţii acesteia au exploatat această distincţie pentru a justifica introducerea în educaţie a “tehnicilor învăţării cu partea dreaptă a creierului”.
Printre aceste tehnici ale învăţării cu partea dreaptă a creierului se numără yoga, meditaţia, invocările şi vizualizarea. Prin aceste practici, copii din clase sunt stimulaţi să aibe experienţe mistice. Prin includerea acestor tehnici ale învăţări cu partea dreaptă a creierului în programele şcolare adepţii New Age speră să se ajungă la învăţarea “integrală a creierului” spre deosebire de învăţarea strictă (şi obiectivă) cu partea stângă a creierului.
Meditaţia este învăţată în clase copiilor în unele din şcolile Americii. Când cartea lui Deborah Rozeman, “Meditating with Children” a pătruns în sistemul şcolar al Californiei o metodă de vizualizare recomandată următoarele: “meditaţi şi pătrundeţi în Sursa din interior, şi în aceea Sursă Unică să simţiţi că sunteţi Una cu Lumina, Inteligenţa, Dragostea şi Puterea fiecăruia… repetaţi încet ‘om’ pentru a completa cercul şi a umple încăperea cu experienţa ta a Sursei din lăuntru.22”
Centering-ul implică anumite exerciţii de relaxare a corpului (cum ar fi, imaginaţia sugestivă şi respiraţia profundă). Tehnica poate părea nevinovată dar în realitate este o formă de meditaţie orientală.23
Imaginaţia stimulată (engl., “guided imagery”), ce mai este numită şi vizualizare este adesea recomandată pentru a se descoperi “un ajutor interior”, “un ghid spiritual”, sau “eu suprem”.24
Educaţia confluentă, teorie înrădăcinată în concepţia panteistă despre lume caută să-i facă pe copii în stare să-şi recunoască divinitatea lăuntrică şi să acţioneze conform ei. Sistemul de educaţie confluentă ce a fost pus la punct de Beverly Galyean apelează din belşug la imaginaţia stimulată şi la meditaţie. Galyean spune că un aspect cheie al meditaţiei “reprezintă capacitatea sporită de a contacta şi de a învăţa de la sursa înţelepciunii, dragostei şi inteligenţei din noi, adesea numită ‘sinele suprem’, Dumnezeu, înţelepciune sau spirit universal, sau conştiinţă.25” Metoda aceasta s-a folosit în unele şcoli californiene.
Clarificarea valorilor caută să-i ajute pe studenţi/elevi să-şi descopere propriile lor valori. Ideea de plecare presupune că valorile nu pot fi impuse din afară (cum ar fi, din Scriptură, sau de părinţi), ci trebuie descoperite interior. Temeiul unei asemenea concepţii se găseşte în convingerea că nu există nici un fel de adevăruri sau valori absolute.26
Educaţia globală constă în educarea tinerilor să gândească şi să acţioneze ca “cetăţeni planetari”, lucru potrivit cu agenda politică a New Age-ului. Educaţia globală răspândeşte noţiuni ca frăţia omului, sincretismul religios, şi guvernul unic mondial.27 Educaţia globală reprezintă un aspect important al învăţământului de tip New Age.
Impactul mişcării New Age asupra mediului de afaceri
Afacerile şi mişcarea potenţialului uman – mişcarea potenţialului uman a înflorit prin ani ’70.28 De atunci şi până în zilele noastre un număr crescând de companii s-au folosit de serviciile diferitelor seminarii New Age asupra potenţialului uman.
Într-un articol din Wall Street Journal din 1989 s-a preciza că “firmă după firmă îşi trece managerii prin ‘seminarii New Age’… toate acestea promiţând o ‘evoluare a conştiinţei’ şi o convertire nereligioasă ce produce o ‘persoană schimbată’.29” O duzină de companii americane importante printre care se include, Ford Motor Co., Procter and Gamble Co., TRW Inc., Polaroid Corp., şi Pacific Telesis Group Inc. cheltuiesc milioane de dolari pe aşa-numitele cursuri New Age.30”
Un motiv pentru care atât de multe companii Fortune 500 au fost dornice să folosească seminarii New Age este speranţa că le vor spori productivitatea, vor îmbunătăţi relaţiile dintre angajaţi, vor stimula creativitatea muncitorilor şi toate acestea se vor materializa prin mai multe vânzări!
Cursurile New Age de business au fost uneori terenul cel mai fertil pe care s-au făcut convertiţi ai mişcării New Age.
Seminarii sau cursuri New Age devenite populare
Printre acestea se pot aminti, est, The Forum şi Lifespring. Acestea precum şi o duzină de altele noi îi învaţă pe cei ce le frecventează că- tu eşti propriul tău dumnezeu
- tu poţi să-ţi creezi propria ta realitate
- tu ai un potenţial nelimitat
Uneori aceste seminarii le induc celor ce le frecventează stări modificate de conştienţă, transă şi meditaţie. Nu sunt rare cazurile când conducătorii lor trec întâi la demontarea sau distrugerea concepţiilor despre lume şi viaţă a celor ce le frecventează, mai înainte ca să le ofere principii New Age. Se induc stări alterate de conştienţă care se declanşează cu speranţa producerii unor experienţe mistice atât de puternice încât să-i facă pe seminarişti să pună la îndoială sau să abandoneze complet concepţiile anterioare despre lume şi viaţă. În cazul intervenţiei unor astfel de experienţe mistice se oferă explicaţii tip New Age de felul, “eşti propriul tău Dumnezeu”, sau, “îţi poţi crea propria ta realitate”.
1. Fergusson, pag.242
2. idem, pag.246
3. Capra, pag.123
4. idem, pag.322
5. Rick Fields et al., eds, Chop Wood, Carry Water (Los Angeels: J.P. Tarcher, 1984), pag.186.
6. Miller, pag.187
7. John Thie, Touch for Health (Marina del Rey, Calif.: DeVorss, 1973).
8. Vezi, “Policy Statement on New Age Healing” a Christian Chiropractors Association (CCA, 3200 S.Lemay Ave., Fort Collins, CO 80525-3605).
9. Š1995 Zane Publishing, Inc. Š1994, 1991, 1988 Simon & Schuster, Inc.
10. vezi, Groothuis, Confronting the New Age, pag.187-190.
11. Luarii de pozitii asupra practicilor medicale în context New Age se pot obtine de la National Council Against Health Fraud, Box 1276, Loma Linda, CA 92354.
12. Vezi si, Journal of Clinical Epidemiology, vol.43 (1990), pag.1191-1199.
13. Paul C. Reisser, “Holistic Health: Marcus Welby Enters the New Age”, din The New Age Rage, ed. Karen Hoyt (Old Tappan, N.J.: Revell, 1987), pag.65.
14. David Gershon si Gail Straub, Empowerment: The Art of Creating Your Life as You Want It (New York: Dell, 1989).
15. David Spangler, Revelation: The Birth of a New Age (Middleton, Wisc.: Lorian Press, 1976), pag.13
16. MacLaine, pag.357, într-un citat al entitatii numite Higher Self (Eu-l Suprem) pe care ea a “canalizat-o”.
17. Shirley MacLaine, It’s All in the Playing (New York: Bantam Books, 1987); pentru o critica a cartii acesteia, vedeti “A Summary Critique” de Douglas Groothuis, din Christian Research Journal (toamna lui 1987), pag.28.
18. Gary Zukav, The Seat of the Soul (New York: Simon and Schuster, 1989), pag.45.
19. Berit Kjos, Your Child and the New Age (Wheaton, Ill.: Victor Books, 1990), pag.26
20. Marilyn Ferguson, pag.315.
21. Marilyn Ferguson, pag.316.
22. Deborah Rozeman, “Meditating with Children” (Boulder Creek, Calif.: Univ. of the Tree Press, 1975), pag.42.
23. Jack Canfield si Paula Klimek, “Education in the New Age”, New Age (februarie, 1978), pag.36.
24. Shirley Correll, “Quieting Reflex and Guided Imagery: Education for the New Age”, Pro-Family Forum Alert (septembrie 1985), pag.5.
25. Beverly Galyean, “Meditating with Children: Some Things We Learned”, AHP Newsletter (august/septembrie 1980), pag.16.
26. vezi, Berit Kjos, pag.39.
27. Vander Velde si Hyung-Chan, Global Mandate, pag.3, 17, 25, 26; citat în “Terminal Vision”, de Erich Buehner în Education Newsline (februarie-martie 1987), pag.1-3.
28. Printre sursele ce vorbesc de miscarea potentialului uman se enumera, Werner Erhard and Associates, The Forum (1986), George Leonard, The Transformation – A Guide to the Inevitable Changes in Humankind (New York: Delacorte Press, 1972), si Michael Ray si Rochelle Myers, Creativity in Business (Garden City, N.Y.: Doubleday, 1986).
29. Peter Drucker, Wall Street Journal, 9 februarie 1989, citat în SCP Journal, 9:1, pag.8.
30. Peter Waldeman, “Motivate or Alienate? Firms Hire Gurus to Change Their ‘Cultures’ “, Wall Street Journal, 24 iulie, 1987, sectiunea a II-a.Comparaţi 20 de religii şi secte cu Creştinismul biblic-Creştinism, secte şi religii- O comparaţie între 20 de religii, secte şi Creştinismul biblic.
Un rezumat concis al crezurilor de bază.
O ediţie nouă de pliant împăturit.
Cercetări actualizate şi date noi.
Cine este Dumnezeu?
Cine este Isus?
Cine este Duhul Sfânt?
Cum este omul mântuit?
Ce se întâmplă după moarte?
Fondatori, data, locul?
Scrierile de bază.
Alte date relevante.Veţi afla ce propuneri la întrebările de mai sus avansează:
Mormonismul
Martorii lui Iehova
Biserica Unificării
Ştiinţa Creştină
Spiritismul
Scientologia
New Age-ul
Hinduismul
Hare Krishna
Meditaţia Transcedentală
Islamul
Bahaismul şi altele…
şi ce răspunsuri are Creştinismul biblic?
Creştinismul biblic
Personajul cheie sau fondatorul, data şi locul Isus Hristos. Întemeiat în jurul anilor 30-33 din primul secol în provincia evreiască a Palestinei (Israelul de azi) aflată în ocupaţia Imperiului Roman. Urmaşii lui Isus Hristos au rămas cunoscuţi sub numele de “creştini”. Scrieri de bază Biblia, scrisă iniţial în ebraică şi aramaică (Vechiul Testament) şi în greacă (Noul Testament). Cine este Dumnezeu? Dumnezeul adevărat este trinitar (un singur Dumnezeu descoperit în trei Persoane, dar nu trei dumnezei): Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt. Cel mai des titlul “Dumnezeu” desemnează prima Persoană a Trinităţii, Dumnezeu Tatăl. Dumnezeu este o fiinţă spirituală neavînd un corp fizic. El este personal, lucrând cu omul. A creat universul din nimic, este etern, neschimbător, sfânt, iubitor şi perfect. Cine este Isus? Isus este Dumnezeu, a doua Persoană a Trinităţii. Ca Dumnezeu Fiul El a existat din totdeauna şi nu este creat. El este cu desăvârşire Dumnezeu şi cu desăvârşire om (cele două naturi fiind unite, nu amestecate). Fiind a doua Persoană a Trinităţii, El este deopotrivă egal cu Tatăl şi cu Duhul Sfânt. Când s-a făcut om, El a fost conceput prin Duhul Sfânt şi s-a născut din fecioara Maria. Isus este singura cale la Tatăl, la mântuire şi la viaţă veşnică. El a murit pe cruce, potrivit cu planul lui Dumnezeu, devenind jertfa perfectă şi ispăşitoare a păcatelor noastre. A înviat dintre morţi a treia zi, este nemuritor spiritual şi fizic. În următoarele 40 de zile, a fost văzut de mai mult de 500 de martori oculari. Rănile i-au fost atinse de om şi a mâncat mâncare alături de ucenici. S-a înălţat trupeşte la ceruri. Isus se va întoarce din nou vizibil şi trupeşte pentru a instaura Împărăţia lui Dumnezeu la sfârşitul lumii şi pentru a face judecata lumii. Cine este Duhul Sfânt? Duhul Sfânt este Dumnezeu, a treia Persoană a Trinităţii. Duhul Sfânt este o persoană, nu o forţă sau un câmp de energie. El mângâie, se întristează, mustră, convinge, învaţă, vorbeşte şi îi umple pe creştini. El nu este Tatăl, nici Fiul, Isus Hristos. Este o Persoană distinctă. Cum eşti mântuit? Mântuirea se obţine prin harul lui Dumnezeu şi nu prin faptele bune făcute de om. Mântuirea trebuie primită prin credinţă. Omul trebuie să creadă din inimă că Isus a murit pentru păcatele lui şi că a înviat trupeşte din morţi, fapt care reprezintă atât asigurarea iertării cât şi a învierii trupului. Acesta a fost planul atent al lui Dumnezeu prin care a procurat iertarea păcătoşilor. Ce se întâmplă după moarte? Credincioşii merg la Domnul. Se alătură lui Isus. După moarte, toţi aşteaptă judecata finală. Atât cei mântuiţi cât şi cei pierduţi vor învia. Cei mântuiţi vor locui împreună cu Isus în ceruri. Cei pierduţi vor suferi chinul separării eterne de Dumnezeu (în iad). Învierea trupească a lui Isus din morţi garantează credincioşilor că şi ei vor fi înviaţi şi că vor primi trupuri noi nemuritoare. Alte date, crezuri şi practici Închinarea se aduce în grup, de regulă în biserici. Nu există ritualuri secrete. Botezul şi Comuniunea (Cina Domnului) sunt publice. Se depun eforturi misionare voluntare. Ajutor celor în nevoie, săracilor, orfanilor, văduvelor şi celor suferinzi. Creştinii cred că Isus este Mesia Israelului făgăduit iudeilor în Vechiul Testament. Isus a spus că urmaşii Lui vor fi cunoscuţi după dragostea lor unul pentru celălalt. Martorii lui Iehova
(Societatea Turnului de Veghere şi a Tractatului)
Personajul cheie sau fondatorul, data şi locul Charles Taze Russell (1852-1916) şi Joseph F. Rutherford (1869-1942). Mişcarea a început în anul 1879 în Pennsylvania, S.U.A.. Sediile de azi ale organizaţiei se află în Brooklyn, New York. Scrieri de bază Toate publicaţiile actuale, incluzând Biblia (doar pretinsa “Traducere a Lumii Noi”, o adaptare făcută propriilor crezuri), “Să înţelegem Scripturile”, “Tu poţi să trăieşti veşnic în paradisul de pe Pământ”, cunoscutele reviste “Turnul de Veghere” şi “Treziţi-vă!”. Cine este Dumnezeu? Dumnezeu este o singură persoană numită “Iehova” al cărei nume martorii l-au redescoperit (sic!). Trinitatea este respinsă. Isus a fost întâia creatură făcută de Iehova. Cine este Isus? Isus nu este Dumnezeu ca Tatăl, ci unul mai mic. Înainte de a trăi pe Pământ, el era arhanghelul Mihail. Prin el Iehova a creat universul. A fost un om care a trăit o viaţă perfectă pe Pământ. După ce a murit pe un stâlp (nu pe o cruce!), el a fost înviat ca şi creatură spirituală, iar trupul i-a fost distrus. Isus nu va veni a doua oară, el a “revenit” invizibil în anul 1914, în spirit. Foarte curând, împreună cu îngerii îi va nimici pe toţi cei ce nu sunt “martori ai lui Iehova”. Cine este Duhul Sfânt? Impersonalul “spirit sfânt” nu este Dumnezeu, ci mai degrabă invizibila şi activa forţă a lui Iehova Dumnezeu. Cum eşti mântuit? Dacă te botezi ca şi “martor al lui Iehova”. Marea majoritate a membrilor trebuie să dobândească viaţa veşnică prin lucrarea “din uşă-n uşă”. Mântuirea în ceruri se limitează doar la cei 144.000 de “unşi”. Numărul a fost deja atins. Ce se întâmplă după moarte? Cei 144 de mii trăiesc ca spirite în ceruri. Restul celor drepţi, “marea gloată” vor trăi pe pământ şi vor trebui să-l asculte cu desăvârşire pe Iehova timp de 1.000 de ani, altfel vor fi anihilaţi. Alte date, crezuri şi practici Sunt cunoscuţi sub numele de Biblia Turnului de Veghere şi Societatea Tractatului. Se strâng în “Sălile Regatului” în loc de biserici. Membrii activi sunt îndemnaţi să distribuie literatura organizaţiei din uşă în uşă. Odată pe an se ţine serviciul de “Comemorare” (Cina Domnului) la care doar cei “unşi” pot lua parte. Nu ţin sărbătorile, zilele de naştere. Le este interzis să voteze, să salute drapelul ţării, să servească în armată, sau să primească transfuzii de sânge. Mormonismul
(Biserica Sfinţilor din Zilele din Urmă)
Personajul cheie sau fondatorul, data şi locul Joseph Smith Jr. (1805-1844) este cel ce în anul 1830 a întemeiat Biserica lui Isus Cristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă în New York. Sediile actuale se găsesc în Salt Lake City, statul american Utah. Scrieri de bază Cartea lui Mormon, Doctrina şi Legămintele, Perla de Mare Preţ, Biblia (doar versiunea King James, sau propria “Versiune Inspirată” a lui Smith), învăţăturile autoritare ale profeţilor mormoni sau ale altor “autorităţi generale” ale grupării. Cine este Dumnezeu? Dumnezeu Tatăl a fost odată un om, însă a “progresat” atingând dumnezeirea. El are un corp fizic asemenea nevestei lui (Maica Cerească). Nu există trinitate. Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt sunt trei dumnezei deosebiţi. Oamenii vrednici vor putea într-o zi să devină ei înşişi dumnezei. Cine este Isus? Isus este un dumnezeu diferit de Tatăl (Elohim). El este copilul de spirit al Tatălui şi Mamei din Ceruri şi este “fratele mai vârstnic” al tuturor oamenilor şi al fiinţelor spirituale. Trupul său a fost creat din unirea sexuală dintre Elohim şi Maria. Isus a rămas necăsătorit. Moartea sa de pe cruce nu oferă ispăşire completă pentru toate păcatele, dar oferă tuturora şansa învierii. Cine este Duhul Sfânt? “Spiritul sfânt” este diferit de “Sfântul Duh”. “Spiritul sfânt” nu este Dumnezeu, ci este o influenţă sau emanaţie asemenea electricităţii ieşită de la Dumnezeu (sau o “lumină” a lui Hristos). Cum eşti mântuit? Învierea vine prin har, însă mântuirea (care constă din înălţarea la dumnezeire) se obţine prin faptele bune, inclusiv prin ascultare faţă de liderii bisericii, de botezul mormon, de zeciuială, de ordinare, de căsătorie şi de ritualuri secrete din templul mormon. Viaţa veşnică nu este posibilă fără apartenenţa la grupare. Ce se întâmplă după moarte? În cele din urmă aproape toată lumea ajunge într-unul dintre cele trei “regate cereşti” diferite, unii dobândind dumnezeirea. Apostaţii şi ucigaşii merg totuşi în “întunericul de afară”. Alte date, crezuri şi practici Alcoolul, tutunul, cafeaua sau ceaiul sunt interzise. Se săvârşeşte un botez pentru cei morţi. Un angajament misionar de 2 ani este încurajat. Prozelitism făcut din uşă în uşă. Ritualurile secrete din templu sunt accesibile doar membrilor cu bună reputaţie. O reţea socială extinsă. Persoanelor de origine africană nu le-a fost permis accesul liber la preoţia mormonă şi privilegiile ei decât începând din anul 1978. Biserica Unificării
Personajul cheie sau fondatorul, data şi locul Sun Myung Moon (născut în 1920). În anul 1954 acesta a întemeiat “Asociaţia Spiritului Sfânt pentru Unificarea Creştinismului Mondial” (Holy Spirit Association for the Unification of World Christianity), în Coreea de Sud. Sediile actuale se află în oraşul New York. Scrieri de bază Principiul Divin de Sun Myung Moon considerat “Testamentul completat”. Rezumatul Principiului, Nivelul 4 şi Biblia. (“Biblia însă nu este ea însăşi adevărul, ci doar un manual care învaţă adevărul”.) Cine este Dumnezeu? Dumnezeu este atât pozitiv cât şi negativ. Dumnezeu a creat universul din el însuşi, universul fiind “trupul” lui Dumnezeu. Dumnezeu nu cunoaşte viitorul, suferă şi îi este necesar omul (Sun Myung Moon) care să-l facă fericit. Nu există trinitate. Cine este Isus? Isus a fost un om desăvârşit, dar nu era Dumnezeu. Este fiul lui Zaharia, nu a fost născut din fecioară. Misiunea lui era de a-i strânge pe iudei în jurul Lui însuşi, să-şi găsească o mireasă perfectă şi să pună bazele unei familii perfecte. Misiunea însă, a eşuat. Isus nu a înviat fizic din morţi. A doua venire a lui Hristos este împlinită în persoana lui Sun Myung Moon, care îi este superior lui Isus şi va duce la îndeplinire misiunea acestuia. Cine este Duhul Sfânt? Duhul Sfânt este un spirit feminin care lucrează împreună cu Isus în lumea spirituală călăuzindu-i pe oameni la Sun Myung Moon. Cum eşti mântuit? Ascultarea şi recunoaşterea Adevăraţilor Părinţi (Moon şi nevasta lui) va elimina păcatul şi va conduce la desăvârşire. Cei ce sunt cununaţi de Moon şi nevasta lui beau un vin sfânt special care conţine 21 de ingrediente (inclusiv sânge de la Părinţii Adevăraţi). Ce se întâmplă după moarte? După moarte omul ajunge în lumea spiritelor. Nu există înviere. Membrii avansează convingându-i şi pe alţii să-l urmeze pe Sun Myung Moon. Toată lumea va fi mântuită, inclusiv Satana. Alte date, crezuri şi practici Cunoscuţi şi sub numele de “Federaţia Familială pentru Pacea Lumii şi Unificare” (Family Federation for World Peace and Unification). Cununii în masă între diferite etnii care sunt aranjate şi oficiate de Moon. Membrii cred că Isus se pleacă înaintea lui Sun Myung Moon şi că acesta este Împăratul împăraţilor, Domnul domnilor şi Mielul lui Dumnezeu. Este încuviinţat contactul cu spiritele morţilor. Ştiinţa Creştină
Personajul cheie sau fondatorul, data şi locul Mary Baker Eddy (1821-1910). Fondată în Massachusetts, S.U.A., în anul 1875. Sediile actuale în Boston, statul Massachusetts. Scrieri de bază Ştiinţă şi Sănătate, cu Trimiteri la Scripturi, Scrieri Diverse, Manualul Bisericii Mamă şi altele scrise de d-na Eddy. Biblia (nu prea creditată). Jurnalul Ştiinţei Creştine, Santinela Ştiinţei Creştine şi alte publicaţii periodice oficiale. Cine este Dumnezeu? Conform d-nei Eddy, Dumnezeu este un principiu impersonal al vieţii, adevărului, dragostei, inteligenţei şi spiritului. Dumnezeu este tot ce există cu adevărat, materia este o iluzie. Cine este Isus? Isus nu era Hristosul, ci un om care a manifestat ideea hristică (Hristos însemnând perfecţiune, nu o persoană). Isus nu era Dumnezeu iar Dumnezeu nu putea niciodată să devină om sau trup. El nu a suferit şi nu putea să pătimească pentru păcate. Nu a murit pe cruce. Nu a înviat trupeşte din morţi. Nu se va întoarce literal înapoi. Cine este Duhul Sfânt? Duhul Sfânt este definit ca fiind învăţătura Ştiinţei Creştine. O putere impersonală. Cum eşti mântuit? Umanitatea este deja mântuită etern. Păcatul, răul, boala şi moartea, nu sunt reale. Ce se întâmplă după moarte? Moartea nu este reală. Cerurile şi Iadul nu sunt decât nişte stări ale minţii. Modalitatea prin care se poate ajunge în ceruri este să se intre în armonie (să fii una cu Dumnezeu). Alte date, crezuri şi practici Membrii apelează la “profesionişti” (engl., practitioners) de Ştiinţă Creştină (vindecători profesionişti autorizaţi care “tratează” presupuse boli contra unei taxe), în loc de medici. Vindecarea intervine în urma conştientizării faptului că nu poţi fi într-adevăr bolnav, sau rănit şi că trupul nu se poate îmbolnăvi, nu poate să simtă durerea sau nu poate să moară (materia este o iluzie). Atragerea de noi membri se face prin invocarea unor vindecări miraculoase. Publică ziarul Christian Science Monitor. Şcoala Unităţii Creştinismului
Personajul cheie sau fondatorul, data şi locul Soţii Charles (1854-1948) şi Myrtle (1845-1931) Fillmore. Fondată în 1889 în Kansas City, Missouri. Sediul în Unity Village, Missouri. Scrieri de bază Revista “Unitatea”. Cărţile Lecţii din adevăr, Dicţionarul biblic metafizic şi Biblia (dar nu foarte creditată şi supusă intepretărilor cu sensuri “ascunse”). Cine este Dumnezeu? O putere impersonală invizibilă. Lui “Dumnezeu” i se mai spune “principiul”, “legea”, “fiinţa”, “mintea”, “spiritul”. Dumnezeu se găseşte în tot la fel cum sufletul se află în corpul omului. Nu există trinitate. Spiritul este realitate, materia nu. Cine este Isus? Isus a fost un om, dar nu Hristosul. A fost totuşi un om care poseda “conştiinţă hristică”. “Hristos” înseamnă o stare de perfecţiune regăsită în fiecare om. Isus a trăit de mai multe ori înainte căutându-şi propria lui mântuire. Isus nu a murit ca jertfă pentru păcatele nimănui. Nu a înviat trupeşte din morţi şi nu se va întoarce niciodată pe Pământ în trup. Cine este Duhul Sfânt? Duhul Sfânt este legea lui Dumnezeu în acţiune, “puterea executivă atât a Tatălui cât şi a Fiului”. Un gând “distinct” din mintea omului. Cum eşti mântuit? Recunoscând că fiecare om este la fel de mult Fiul lui Dumnezeu cum Isus a fost. Nu există rău, nici diavol, păcat, sărăcie, sau bătrâneţe. Omul suferă mai multe reîncarnări până ce învaţă aceste adevăruri şi devine “perfect”. Ce se întâmplă după moarte? Moartea este rezultatul unei gândiri greşite. Omul migrează într-un alt corp (reîncarnare) până atinge iluminarea. Nu există un iad sau rai literal. Alte date, crezuri şi practici Servicii de închinare ţinute în bisericile Unităţii. Se oferă consiliere şi rugăciuni prin corespondenţă şi la telefon (“Silent Unity”). Se crede că Unitatea primeşte anual milioane de cereri de rugăciune. Calendare devoţionale ale Unităţii precum Cuvântul de zi cu zi, sunt folosite de membrii altor religii şi biserici. În fiecare an milioane de publicaţii ale grupării văd lumina tiparului. Scientologia
Personajul cheie sau fondatorul, data şi locul Fondată în anul 1954 de L. Ron Hubbard (1911-1986), în California. Sediile actuale în Los Angeles, California. Scrieri de bază Dianetica, Ştiinţa modernă a sănătăţii mintale, alături de alte cărţi scrise de Hubbard. Calea spre fericire. Cine este Dumnezeu? Nu-l defineşte pe Dumnezeu sau Fiinţa Supremă şi respinge descrierile biblice ale lui Dumnezeu. Fiecare este un “tetan”, adică un spirit nemuritor care posedă puteri nelimitate asupra propriului univers, dar nu toţi sunt conştienţi de acest lucru. Cine este Isus? Isus este rareori menţionat în Scientologie. Isus nu este Creatorul, nici nu a fost un “tetan activ/operativ” (deţinând puteri supranaturale şi beneficiind de ştergerea defectelor mintale). Isus nu a murit pentru păcatele oamenilor. Cine este Duhul Sfânt? Duhul Sfânt nu este menţionat în această credinţă. Cum eşti mântuit? Nu există păcat, nici necesitatea pocăinţei. Mântuirea înseamnă scăparea de reîncarnări. Se aşteaptă ca fiecare să lucreze cu un “auditor” la “engramele” (complexe) sale pentru a atinge condiţia de “curat”, apoi să progreseze urcând pe “puntea ce duce la eliberarea completă”. Ce se întâmplă după moarte? Iadul este un mit. Oamenii care reuşesc să-şi şteargă engramele devin tetani operativi. Alte date, crezuri şi practici Membrii celebrează naşterea lui Hubbard şi aniversarea publicării Dianeticii. În întreaga lume pluteşte controversa în jurul grupului. Revistele Time şi Reader’s Digest au publicat demascări zdrobitoare la adresa grupului. Printre organizaţiile asociate Scientologiei se numără Narconon, Criminon, Way to Hapiness Foundation, WISE, Hubbard College of Administration, Applied Scholastics. Organizaţia are în rândurile ei câteva nume de actori celebri. Spiritismul
(sau, spiritualismul)
Personajul cheie sau fondatorul, data şi locul Un crez străvechi popularizat de surorile Kate şi Margaret Fox în jurul anului 1848, în Hydesville, New York. Există mai multe grupuri mici, fără un sediu oficial. Scrieri de bază Manualul Spiritistului, Evanghelia Aqvariană a lui Isus Hristosul, Oahspe, Biblia (pasaje la alegere), şi altele. Cine este Dumnezeu? Dumnezeu este o inteligenţă infinită. Puterea impersonală care controlează universul. Cine este Isus? Isus a fost un om, nu Dumnezeu. Când a fost pe Pământ, el era profet sau medium avansat (cel despre care se crede că intră în legătură cu lumea spiritelor). Acum Isus este un spirit prin care omul poate comunica cu lumea spiritelor. Cine este Duhul Sfânt? Duhul Sfânt nu este cuprins în această credinţă. Cu toate acestea, unii folosesc termenul când se referă la spiritul unui om sfânt care nu mai trăieşte. Cum eşti mântuit? Cunoaşterea şi faptele bune îmbunătăţesc statutul omului în viaţa de apoi. Ce se întâmplă după moarte? După încheierea vieţii pe acest plan pământesc, viaţa continuă pe tărâmul spiritelor unde duhul omului poate progresa de la un nivel la altul. Raiul şi iadul sunt stări ale minţii. Unii cred în reîncarnare. Alte date, crezuri şi practici Se ţin şedinţe pentru contactarea morţilor. Se fac demonstraţii spiritiste. Servicii asemănătoare celor din biserică în care se cântă, se transmit mesaje spirituale din partea celor morţi şi se fac profeţii. Uneori se utilizează plăcile de Quija. Cei care au suferit pierderea cuiva drag sunt adeseori atraşi de perspectiva contactului cu cei decedaţi. New Age
Personajul cheie sau fondatorul, data şi locul Rădăcinile mişcării se găsesc în misticismul oriental, în hinduism şi în păgânism. Prin anii ’80 şi ’90 ideile New Age au fost popularizate de actriţa Shirley MacLaine (născută 1934). Crezurile variază substanţial. Scrieri de bază Nu există o carte sfântă. Se folosesc pasaje biblice pe sărite. I Ching-ul, scrierile hinduismului, budismului şi taoismului, la care se adaugă superstiţii ale indienilor americani. Cărţile publicate despre astrologie, misticism şi magie. Cine este Dumnezeu? Totul şi fiecare este Dumnezeu. Dumnezeu este o forţă impersonală sau un principiu, nu o persoană. Omul posedă o nelimitată putere interioară pe care are nevoie să o descopere. Cine este Isus? Isus nu este singurul Dumnezeu adevărat. El nu este un mântuitor, ci un model spiritual, un guru şi este acum unul dintre “maeştrii înălţaţi”. El era un adept al New Age-ului care s-a conectat la puterea divină aşa cum o poate face fiecare. Mulţi cred că Isus a ajuns în Orient, în India sau Tibet, pentru a descoperi adevăruri mistice. Nu a înviat trupeşte din morţi, ci s-a “ridicat” la un nivel spiritual superior. Cine este Duhul Sfânt? Uneori este perceput drept o forţă spirituală. Omul este divin şi poate trăi fenomenul spiritist prin contactarea unor fiinţe nepământeşti. Cum eşti mântuit? Este nevoie de compensarea karmei rele cu o bună karma. Omul poate primi putere supranaturală prin meditaţie, prin conştientizarea eu-ului (descoperirea sinelui) şi prin intermediul unor “spirite ghid”. Se utilizează termeni ca “renăscut” pentru descrierea descoperirii de sine (a intrării în contact cu propriul sine). Ce se întâmplă după moarte? Reîncarnarea omului are loc până se atinge dumnezeirea sau identificarea cu Dumnezeu. Nu se crede într-o viaţă veşnică după înviere. Nici într-un iad şi rai literal. Alte date, crezuri şi practici Yoga, meditaţia, vizualizarea, astrologia, mediumismul, hipnotismul, transele şi interpretarea cărţilor de Tarot, pot fi incluse în New Age. Utilizarea de cristale pentru armonizarea cu Dumnezeu (care trece drept o energie), pentru vindecări spiritiste, contactarea spiritelor, şi pentru expansiunea conştiinţei, sau a altor puteri spirituale. Se militează fervent pentru pacea mondială şi unitate. Se accentuează vindecarea holistică. Islamul
Personajul cheie sau fondatorul, data şi locul Mahomed (570-632) este “pecetea” finală a mai multor profeţi trimişi de către Allah (Dumnezeu). Calendarul islamic a debutat în anul 622 d.H. când Mahomed a fugit din Mecca. Principalele secte ale islamului: Shia şi Sunni. Scrieri de bază Coranul (Qur’an) i-a fost revelat lui Mahomed de către îngerul Gabriel. Legea lui Moise din Biblie, Psalmii lui David şi Evanghelia lui Isus (Injil-ul) sunt acceptate în Coran, însă cărturarii musulmani susţin că creştinii şi evreii au denaturat respectivele revelaţii originale. Cine este Dumnezeu? Dumnezeu (Allah) este Unul. Cel mai mare păcat în Islam este shirk care înseamnă asocierea cu ceva a lui Dumnezeu. Mulţi musulmani cred că creştinii cred în trei dumnezei şi ca prin urmare se fac vinovaţi de păcatul shirk-ului. Atributele umane de felul “Dumnezeu Tatăl” nu sunt permise. Cine este Isus? Isus (Isa în arabă) este unul dintre cei mai respectaţi peste 124.000 de profeţi trimişi de Allah. Isus a fost fără de păcat, născut din fecioară şi un mare vindecător miraculos, dar nu este fiul lui Dumnezeu. Naşterea sa din fecioară este asemănată cu crearea lui Adam. Isus nu este Dumnezeu iar Dumnezeu nu este Isus. El nu a fost crucificat ci a fost înălţat înainte de moarte de către Allah scăpându-l ca pe Avraam sau Moise. Isus, nu Mahomed se va întoarce pentru a juca un rol special înaintea zilei judecăţii, poate pentru a-i converti pe creştini la Islam. Cine este Duhul Sfânt? Allah are un spirit sau este el însuşi un spirit. Musulmanii resping noţiunea biblică a trinităţii. Cum eşti mântuit? Oamenii sunt de fel buni, dar greşesc şi au nevoie de călăuzire. Echilibrul dintre faptele bune şi cele rele determină dacă destinul etern al omului va fi iadul sau paradisul. Mila lui Allah poate înclina balanţa în favoarea paradisului, devreme ce voia lui este supremă. Ce se întâmplă după moarte? Învierea trupurilor. Teama de chinul veşnic reprezintă o temă predominantă în Coran. Paradisul include o grădină populată de houris, nişte fecioare rânduite de Allah să ofere plăceri sexuale bărbaţilor neprihăniţi. Alte date, crezuri şi practici Urmaşii sunt numiţi musulmani. Frecventează moscheea în vederea rugăciunilor, pentru predică, şi sfătuire. Se fac eforturi sfinte şi se dă toată silinţa pentru răspândirea Islamului (jihad-ul). Islamul constă din 5 stâlpi: mărturisirea că Allah este singurul Dumnezeu adevărat şi că Mahomed este profetul său, rugăciunea de cinci ori pe zi îndreptat cu faţa către Mecca, facerea de milostenii (în bani), postul din timpul lunii Ramadanului, pelerinajul la Mecca (odată în viaţă). Naţiunea Islamului
(o sectă “americană”)
Personajul cheie sau fondatorul, data şi locul Fondată în anul 1930 de Wallace D. Fard (1891-?) în Detroit, dar ulterior a fost condusă de Elijah (Ilie) Muhammad (1897-1975) începând cu anul 1934. Conducătorul actual este Louis Farrakhan (născut 1933). Sediul se află în Chicago, Illinois, S.U.A. Scrieri de bază În public, Sfântul Coran reprezintă autoritatea, Biblia este de asemenea citată frecvent, dar Mesaj către negrul din America, Salvatorul nostru a sosit şi alte cărţi ale lui Elijah Muhammad alimentează crezurile aparte ale mişcării. Învăţăturile din prezent se regăsesc în ziarul The Final Call şi în discursurile Predicatorului Farrakhan. Cine este Dumnezeu? Oficial, există doar un singur Dumnezeu, Allah aşa cum este descris în Coran. Dar şi învăţăturile lui Elijah Muhammad sunt adevărate: Dumnezeu este un om de culoare, milioane de Allahi au trăit şi au murit de la creaţie încoace, luată în mod colectiv rasa neagră este Dumnezeu iar Stăpânul Fard este Allah-ul Suprem şi Mântuitorul. Cine este Isus? Oficial, Isus este un profet fără păcat al lui Allah. În particular, Isus s-a născut din adulterul Mariei cu Iosif care era deja căsătorit cu o altă femeie. Isus nu a fost crucificat, ci înjunghiat în inimă de către un ofiţer de poliţie. Se află încă îngropat în Ierusalim. Profeţiile despre a doua venire a lui Isus se referă la Stăpânul Fard (Master Fard), la Elijah Muhammad sau la Louis Farrakhan. Cine este Duhul Sfânt? Duhul Sfânt nu este important în credinţa Naţiunii Islamului, ci este în general considerat a fi puterea lui Dumnezeu sau ca îngerul Gabriel atunci când i-a vorbit profetului Mahomed. Cum eşti mântuit? Oamenii păcătuiesc, dar nu sunt născuţi păcătoşi. Mântuirea se primeşte prin supunere lui Allah şi pentru faptele bune. Alte crezuri mai vechi reapar: Fard este Salvatorul (mântuitorul), mântuirea rezultă în urma cunoaşterii de sine şi a realiza că albii sunt diavolii a căror rasă a disclocat-o pe cea a negrilor. Ce se întâmplă după moarte? Nu există conştienţă sau vreo altă existenţă spirituală după moarte. Cerul şi Iadul sunt simboluri. Afirmaţiile făcute despre înviere se referă la trezirea persoanelor “moarte mintal” prin prezentarea învăţăturilor adevărate. Alte date, crezuri şi practici Mesajele publice ale lui Farrakhan coexistă cu învăţăturile esoterice mai timpurii. Vederile mai vechi ale lui Elijah Muhammad (cum sunt politeismul, Dumnezeu este rasa neagră, Stăpânul Fard este Allah încarnat, albii sunt diavolii care se înmulţesc pentru a face rău) sunt încă distribuite, dar discursul public din prezent se axează pe teme islamice (un singur Dumnezeu etern, diversitate rasială), cu referiri repetate la Biblie. Credinţa Baha’i
Personajul cheie sau fondatorul, data şi locul Siyyid ‘Ali-Muhammad (1819-1850), supranumit “Bab” (poarta) şi Mirza Husayn-‘Ali, “Baha’u’llah” (1817-1892). Fondată în 1844 în Iran. Sediul în Haifa, Israel. Scrieri de bază Scrierile lui Baha’u’llah şi cele ale lui Abdu-l’Baha, singurul interpret autorizat al credinţei, printre care se numără Kitab-i-Aqdas (“Cartea cea mai sfântă”) şi Kitab-i-Iqan (“Cartea certitudinii”), cât şi Biblia interpretată spiritual încât să se conformeze teologiei Bahai. Cine este Dumnezeu? Dumnezeu este o fiinţă divină de neînţeles şi care s-a descoperit pe sine prin intermediul a nouă “manifestări” (lideri religioşi), inclusiv prin Adam, Moise, Krishna, Buda, Isus, Mahomed şi Baha’u’llah. Trinitatea este respinsă. Cine este Isus? Isus este una dintre cele nouă manifestări ale lui Dumnezeu. Fiecare manifestare o depăşeşte pe cea precedentă, aducând învăţăminte noi despre Dumnezeu. Isus care l-a înlocuit pe Moise, a fost la rândul lui înlocuit de Mahomed, depăşiţi şi înlocuiţi ulterior de cea mai mare şi mai importantă dintre toate manifestările, cea a lui Baha’u’llah (“Gloria” sau “splendoarea lui Allah”). Isus nu este Dumnezeu şi nu a înviat din morţi. El nu este singura cale la Dumnezeu. Isus s-a întors pe Pământ în chipul lui Baha’u’llah. Cine este Duhul Sfânt? Duhul Sfânt este energie divină provenită de la Dumnezeu şi care a dat putere fiecărei manifestări. “Spiritul Adevărului” se referă la persoana lui Baha’u’llah. Cum eşti mântuit? Prin credinţa în manifestarea lui Dumnezeu (care este Baha’u’llah). Prin a cunoaşte şi a trăi principiile şi învăţăturile lui Baha’u’llah. Ce se întâmplă după moarte? Nemurirea fiecăruia este asigurată de faptele bune făcute, iar celor credincioşi li se acordă răsplăţi. Cerul şi iadul sunt nişte stări, nu locuri. Alte date, crezuri şi practici Credinţa Baha’i este la origine o sectă islamică aspru persecutată în Iran. Credinţa Baha’i învaţă că toate religiile au aceeaşi sursă, aceleaşi principii şi urmăresc acelaşi lucru. Un accent deosebit se pune pe integrare şi unitate mondială. Se ţin cu regularitate adunări locale denumite “sărbători” şi întâlniri administrative numite “adunări spirituale”. “Casa Universală a Dreptăţii” din Haifa, Israel, este totodată un mausoleu, dar şi principala structură de conducere a grupării. Iudaismul (credinţa mozaică)
Personajul cheie sau fondatorul, data şi locul Biblicii Avraam şi Moise, cu aproape 2.000 de ani înainte de Hristos, în Orientul Mijlociu. Există trei mari ramuri principale ale iudaismului. Iudaismul ortodox, iudaismul conservator şi iudaismul reformist, fiecare având crezuri proprii. Scrieri de bază Tanakh (Vechiul Testament) şi îndeosebi Tora (primele cinci cărţi ale Bibliei). Talmudul (un comentariu al Vechiului Testament). Învăţături ale fiecărei ramuri. Scrierile înţelepţilor, precum Maimonide. Cine este Dumnezeu? Dumnezeu este duh. Pentru iudeii ortodocşi Dumnezeu este personal, atotputernic, etern şi milos. Pentru alţi iudei, Dumnezeu este impersonal, de nepătruns, fiind definit în mai multe feluri. Nu există trinitate. Cine este Isus? Isus este privit fie ca un mesia fals extremist, fie ca un bun rabin (învăţător) evreu care a fost martirizat. Mulţi iudei nu-l recunosc deloc pe Isus. Iudeii (cu excepţia celor “mesianici” şi a evreilor creştini) nu cred că el era Mesia, Fiul lui Dumnezeu sau că ar fi înviat din morţi. Evreii ortodocşi cred că Mesia va restaura împărăţia iudaică şi că în cele din urmă aceasta va stăpâni Pământul. Cine este Duhul Sfânt? Unii cred că Duhul Sfânt este un alt nume pentru activitatea lui Dumnezeu pe Pământ. Alţii susţin că este puterea sau dragostea lui Dumnezeu. Cum eşti mântuit? Unii evrei cred că rugăciunea, pocăinţa şi respectarea Legii sunt necesare mântuirii. Alţii cred că mântuirea înseamnă progresul societăţii. Ce se întâmplă după moarte? Va avea loc o înviere fizică. Cei ascultători vor trăi pe veci împreună cu Dumnezeu iar cei nedrepţi vor suferi. Unii iudei nu cred într-o existenţă conştientă după moarte. Alte date, crezuri şi practici Adunări la sinagogă de ziua sabatului (care începe de vineri seara şi durează până sâmbătă seara). Ritul tăierii împrejur (circumciziei) băieţilor. Se ţin mai multe zile sfinte şi sărbători precum, Paştele (evreiesc), Şucotul, Hanukah, Rosh Hashanah, Yom Kippur (Ziua Işpăşirii), Purimul. Ierusalimul este considerat oraşul sfânt. Hinduismul
Personajul cheie sau fondatorul, data şi locul Nu are un fondator. Există mai multe secte. A început cu 1.800-1.000 de ani înainte de Hristos în India. Scrieri de bază Mai multe scrieri sacre printre care se includ, Veda (cele mai vechi, circa 1.000 de ani înainte de Hristos), Upanishad-ele şi Bhagavad–Gita. Cine este Dumnezeu? Dumnezeu este “Absolutul”, un spirit universal. Fiecare face parte din Dumnezeu (Brahman) asemenea contopirii picăturilor de apă în mare, dar majoritatea oamenilor nu-şi dau seama de asta. Închinătorii venerează manifestării fizice ale Brahman-ului (zei şi zeiţe). Cine este Isus? Isus Hristos este un învăţător, un guru, sau un avatar (o încarnare a lui Vishnu). El este un fiu al lui Dumnezeu asemenea altora. Moartea lui nu ispăşeşte păcatele şi nu a înviat din morţi. Cine este Duhul Sfânt? Duhul Sfânt nu este recunoscut în această credinţă. Cum eşti mântuit? Eliberarea din ciclul de reîncarnări. Se realizează prin yoga şi meditaţie. Poate necesita mai multe vieţi. Mântuirea finală constă din absorbirea sau integrarea în Brahman. Ce se întâmplă după moarte? Reîncarnarea într-o viaţă mai bună (o karma pozitivă) are loc dacă omul s-a purtat cumsecade. Dacă însă nu a făcut-o, acesta se poate renaşte urmând să plătească pentru păcatele din trecut (o karma negativă) prin suferinţă. Alte date, crezuri şi practici Unii discipoli port robe portocalii şi au capetele rase. Mulţi hinduşi se închină idolilor de piatră şi lemn aflaţi în temple. Unii guru (ghizi spirituali) pretind supunere absolută. Discipolii meditează asupra unui cuvânt, a unei fraze, sau asupra unei imagini. Yoga implică meditaţia, incantaţiile, poziţiile, exerciţiile de respiraţie. Hinduismul reprezintă o temelie a mişcării New Age şi a Meditaţiei Transcedentale. Hare Krishna
(I.S.K.C.O.N.)
Personajul cheie sau fondatorul, data şi locul The International Society for Krishna Consciousness (vezi, iniţialele din titlu) (Societatea Internaţională pentru Conştiinţa Krishna) a fost fondată în anul 1965 de către A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada (1896-1977), în New York şi se întemeiază pe învăţături hinduse provenite din sec.al XVI-lea în.de H. Scrieri de bază Revista Back to Godhead (Revenirea la dumnezeire). Traducerile şi comentariile scrierilor sacre hinduse de către Prabhupada, îndeosebi cele ale Bhagavad-Gita, As It Is. Cine este Dumnezeu? Dumnezeu este Domnul (Lord) Krishna. Krishna este un creator personal. Sufletele tuturor fiinţelor vii fac parte din el. Societatea Internaţională pentru Conştiinţa Krishna învaţă că ceea ce Krishna face după bunul său plac şi pentru propria-i plăcere (beţii, relaţii sexuale) este interzis discipolilor săi. Cine este Isus? Pentru această grupare Isus nu contează. Este conceput de regulă ca fiind un învăţător vegetarian iluminat care a predat meditaţia. El nu este o încarnare a lui Dumnezeu. Unii discipoli Krishna îl consideră pe Isus ca fiind Krishna. Alţii, susţin că este un mare avatar (învăţător). Cine este Duhul Sfânt? Duhul Sfânt nu este recunoscut în această credinţă. Cum eşti mântuit? Doar prin invocarea constantă a numelui lui Krishna, a devotamentului absolut faţă de acesta, venerarea imaginilor şi respectarea regulilor Societăţii în timpul mai multor vieţii reîncarnate, îl scapă pe om de karma negativă. Ce se întâmplă după moarte? Cei care nu sunt iluminaţi continuă ciclul neîntrerupt de reîncarnări (constând din renaşteri repetate pe Pământ) din cauza faptelor păcătoase săvârşite de om într-o viaţă anterioară. Alte date, crezuri şi practici Incantarea publică a mantrei Krishna, practica yoga, jertfele de mâncare, solicitarea de donaţii. Dieta vegetariană. Respingerea tuturor băuturi alcoolice, a jocurilor de noroc. Relaţiile sexuale limitate doar pentru procreare. Gruparea îşi atrage noi membri prin intermediul unor zile festive şi iniţierea de programe culturale indiene. Discipolilor le sunt date nume noi, de multe ori aceştia abandonează orice legături cu familiile lor. Meditaţia transcedentală
Personajul cheie sau fondatorul, data şi locul Maharishi Mahesh Yogi (născut 1917). Fondată între 1955 şi 1958 în India gruparea ce poartă numele de Meditaţia transcedentală se bazează pe învăţăturile hinduismului şi ale karmei yoga. Sediul se află în Olanda. Se mai numeşte şi World Plan Executive Council. Scrieri de bază Scrierile sacre hindu, incluzând Bhagavad-Gita. Meditaţiile lui Maharishi Mahesh Yogi, Ştiinţa Fiinţei şi Arta de a trăi, alături de alte scrieri ale fondatorului. Cine este Dumnezeu? Fiecare parte a creaţiei îl alcătuieşte pe “Dumnezeu” (Brahman-ul). Fiinţa Supremă nu are personalitate. Întreaga creaţie este divină, “totul este una”. Cine este Isus? Isus nu este singurul Dumnezeu. Asemenea fiecărei persoane, Isus a posedat esenţa divină. Spre deosebire de majoritatea, el a descoperit-o. Hristos nu a suferit şi nu putea să sufere pentru păcatele oamenilor. Cine este Duhul Sfânt? Duhul Sfânt nu este recunoscut în această credinţă. Cum eşti mântuit? Oamenii şi-au uitat dumnezeirea lor lăuntrică. Mântuirea constă din a face bine într-o măsură care să depăşească răul săvârşit pentru ca astfel omul să evolueze la cea mai superioară condiţie (contopirea finală a sinelui în Brahman), prin reîncarnare. Ce se întâmplă după moarte? Reîncarnare bazată pe karma (care înseamnă a suferi consecinţele faptelor făcute) până la integrarea sinelui prin unirea cu Brahman. Nu există rai sau iad. Alte date, crezuri şi practici Repetarea în gând a mantrei (un cuvânt asociat unui zeu hindus). Meditaţia de două ori pe zi în vederea relaxării şi a realizării unirii cu Brahman. Universitatea Maharishi din statul american Iowa oferă programe avansate de meditaţie transcedentală specializate în “levitaţie” şi “invizibilitate”. Practicile mai includ yoga, astrologie hindusă, folosirea de cristale şi venerarea idolilor (închinarea de ofrande din flori, fructe şi ţesături maestrului mort al lui Maharishi, Guru Dev). Budismul
Personajul cheie sau fondatorul, data şi locul Gautama Siddhartha (563-483 în.de H.) cunoscut şi sub numele de “Buddha” (Luminatul). Fondat în Nepalul modern şi în India ca reformă a hinduismului. Scrieri de bază Mahavastu (“Marea Poveste”, o colecţie haotică care descrie povestea vieţii lui Buda), Basmele Jataka (550 de povestiri ale vieţilor anterioare ale lui Buda), Tripitaka (“Trei coşuri”) şi Tantrele (în versiunea tibetană a budismului). Cine este Dumnezeu? Buda nu a crezut personal în existenţa lui Dumnezeu. Alţii îl consideră pe Buda ca fiind o conştiinţă universală iluminată sau un dumnezeu. Cine este Isus? Isus Hristos nu este inclus în concepţia istorică despre lume şi viaţă a budismului. Budiştii de azi din Occident îl consideră în general pe Isus ca fiind un învăţător înţelept (iluminat) în timp ce budiştii din Asia cred că Isus este un avatar sau un Bodhisattva (dar nu un dumnezeu). Cine este Duhul Sfânt? Duhul Sfânt nu este recunoscut în această credinţă. Budiştii cred totuşi în spirite, unii practicând yoga divină şi invitând posesiunea de către spirite. Cum eşti mântuit? Ţelul vieţii este nirvana, eliminarea tuturor dorinţelor sau poftelor, sperându-se ca în felul acesta să se scape de suferinţă. Calea celor 8 paşi (“The Eightfold Path”) se doreşte să-i elibereze pe budişti de orice dorinţă. Ce se întâmplă după moarte? Moartea înseamnă reîncarnare. Omul nu are propriul său suflet sau spirit, ci poate moşteni dorinţele şi sentimentele altcuiva în urma reîncarnării. Alte date, crezuri şi practici Calea celor 8 paşi recomandă cunoaşterea corectă, intenţiile bune, vorbirea sănătoasă, conduita bună, hrănirea corectă, eforturile cuvenite, înţelepciunea şi meditaţia. Unele grupuri budiste fac referire la un “Buda etern” (o forţă a vieţii). Prin intermediul “doctrinei asimilării” credinţele altor religii pot fi aduse într-un cadru de referinţă budist propriu. Budismul Nichiren Shoshu
Personajul cheie sau fondatorul, data şi locul Nichiren Daishonin (1222-1282). Secta Nichiren Shoshu a fost fondată în anul 1253 în Japonia. Soka Gakkai a fost fondat în 1930 de către Tsunesaburo Makiguchi (1871-1944). Scrieri de bază Lotus Sutra (o “sutra” este un discurs al lui Buda istorisit de către ucenicii acestuia). Principalele scrieri ale lui Nichiren Daishonin, plus scrierile lui Daisaku Ikeda. Cine este Dumnezeu? Nu există Dumnezeu în versiunea Nichiren Shoshu a budismului. Adepţii aderă la o concepţie monistă despre lume şi viaţă, crezând că nu există nici o separare între Creator şi creatură şi că ei sunt ocrotiţi de către zeii budişti, hinduşi şi shintoişti pe care-i consideră forţe spirituale. Cine este Isus? Isus Hristos nu este recunoscut în această credinţă. Cine este Duhul Sfânt? Duhul Sfânt nu este recunoscut în această credinţă. Cum eşti mântuit? Iluminarea, prosperitatea şi vindecarea rezultă în urma invocării mantrei nam-myoho-renge-kyo, o frază ce exprimă devotamentul faţă de legea karmei. Satisfacerea dorinţelor lumeşti aduce iluminarea (sau, înţelepciunea) care poate fi dobândită în timpul vieţii de om. Ce se întâmplă după moarte? Reîncarnări repetate au loc până ce omul îşi descoperă natura Buda din el, apoi intră în nirvana (evadând din cercul de renaşteri). Raiul şi iadul sunt două dintre cele zece stări ale existenţei. După moarte, omul ajunge într-o stare de suspensie numită Ku. Alte date, crezuri şi practici Se venerează un sul intitulat Gohonzon prin incantarea mantrei nam-myoho-renge-kyo (tradusă aproximativ, “slavă legii mistice a cauzei şi efectului”). Shakubuku (literal, “sfâşierea şi zdrobirea altor credinţe”), reprezintă forma de prozelitism adoptată de discipoli prin care cred că pot fi ajutaţi să-şi modifice karma personală. Universitatea Soka este principala instituţie de educaţie de gen din Statele Unite ale Americii. Secularism
Personajul cheie sau fondatorul, data şi locul Nu există un fondator anume. Populaţiile ateiste se regăsesc îndeosebi în ţările cu regimuri foste şi actuale comuniste. Prin definiţie, un ateist este cel ce susţine că există suficiente dovezi pentru a nu crede în existenţa unui Dumnezeu. Scrieri de bază Cărţile filozofilor umanişti renascentişti şi iluminişti…lucrările lui Darwin, etc. Cine este Dumnezeu? Materia, sub o formă sau alta, este tot ceea ce există din eternitate. Ea este realitatea finală, singura. Filozofic vorbind, materia este dumnezeul secular. Un crez fundamental al secularismului este reprezentat de negarea existenţei supranaturalului. Materia este singura realitate. Credinţa în Dumnezeu nu este nimic altceva decât o proiecţie a gândurilor şi năzuinţelor omului. Nu Dumnezeu l-a făcut pe om după chipul Său, ci omul l-a făcut pe Dumnezeu după asemănarea sa! Cine este Isus? Cel mult, un om bun şi un învăţător moral. Dar fiindcă scriitorii biblici au înfrumuseţat detaliile vieţii lui Isus, putem fi siguri de foarte puţine date istorice din viaţa Lui. Cine este Duhul Sfânt? În general, nu este luat în considerare. Cum eşti mântuit? Prin aplicarea cercetării ştiinţifice în fiecare domeniu al vieţii omului. Prin eliberarea omului de orice fel de prejudecăţi, inclusiv cele religioase. Dacă este ca omenirea să-şi găsească soluţii pentru problemele ei, oamenii trebuie să se încreadă în ei înşişi şi în puterile lor, nu în Dumnezeu. Ce se întâmplă după moarte? Nu există nici un fel de supravieţuire a conştiinţei omului după moarte. La moarte omul încetează să mai existe în vreo formă, coerentă sau conştientă. Semnatarii “Celui de-al II-lea manifest umanist” au declarat că “nu există nici o dovadă credibilă că viaţa continuă după moartea trupului”. Alte date, crezuri şi practici Seculariştii îi refuză umanităţii existenţa absoluturilor morale, mai ales a celor derivate din existenţa unui Dumnezeu sfânt. Ei susţin că umanităţii nu-i trebuie un standard moral absolut din afara ei ca motivaţie pentru un comportament moral. Din fire (natură) omul este bun şi tot ceea ce-i lipseşte este educaţia şi nu transformarea religioasă. Religia este considerată drept o prejudecată şi o formă de evadare din realitate. Religia nu face nimic altceva decât să aline temerile ignoranţilor. Marxism-Leninismul (comunism)
Personajul cheie sau fondatorul, data şi locul Karl Marx (1818-1883) and Friedrich Engels (1820-1895) sunt principalii teoreticieni ai mişcării. Cei doi filozofi germani, primul un economist sărac, celălalt, fiu de industriaş bogat, s-au stabilit la Londra după 1850 unde şi-au elaborat tezele. Practicanţi, Lenin, Stalin şi mulţi din dictatorii secolului XX. Scrieri de bază Ideologia marxistă se inspiră din scrierile lui Marx şi Engels. Cele mai cunoscute sunt Capitalul, de Karl Marx şi Manifestul Comunist al lui Friedrich Engels. Cine este Dumnezeu? Fiind strict materialist, marxismul neagă categoric existenţa lui Dumnezeu. În schimb, afirmând că materia este realitatea finală, a creat altă structură de autoritate, una mult mai nemiloasă şi într-adevăr crudă. Cine este Isus? După unii Isus a fost “primul comunist”?! În concepţia multora, Isus a fost primul care a propus şi a militat pentru o societate bazată pe egalitate. Însă nu i se recunoaşte originea divină şi jertfa ispăşitoare de pe cruce. Credinţa în Isus şi ascultarea de toate preceptele Lui nu sunt necesare mântuirii. Natura umană păcătoasă este complet ignorată. Cine este Duhul Sfânt? Nu este luat în considerare. Cum eşti mântuit? Omul se trage din animale. Comportamentul omului este influenţat de factori economici. Ca prin urmare, redistribuirea bunurilor astfel încât fiecare să aibă, va elimina nedreptatea şi relele care decurg din aceasta. Speranţa umanităţii stă în revoluţia politică. “Omul nou” este creat prin mijloace economice şi politice. Ce se întâmplă după moarte? Omul îşi încetează existenţa după moarte. Viaţa aceasta este totul. Alte date, crezuri şi practici Nici un mijloc nu este greşit pentru a instaura comunismul. Nu există absoluturi morale transcedente. Istoricii ne spun că Stalin este vinovat de moartea mai multor oameni chiar decât Hitler. Proprietatea privată este un obstacol în calea comunismului şi trebuie eliminată. Înlăturarea oricăror temeiuri pentru moralitate prin negarea lui Dumnezeu în societăţile unde s-a încercat “experimentul comunist”, a produs orori greu de imaginat. Mărturie stau gulagurile sovietice, închisorile comuniste, etc. Omul de rând a fost deprins să-şi urmărească cu egoism păstrarea şi câştigarea existenţei în dauna şi chiar cu preţul vieţii altora. Confucianism
Personajul cheie sau fondatorul, data şi locul Confucius, numele latin al lui K’ung Fu-tzu (551-479 în. de H.), un filozof şi învăţat chinez. Supranumit şi “înţeleptul”. Confucianismul nu este o religie oficială în sensul convenţional. Este un sistem de crezuri religioase care determină valorile majorităţii popoarelor asiatice, ale unei bune părţi dintre chinezi, japonezi, coreeni şi vietnamezi. Prin confucianism s-a urmărit reînvierea culturii muzicii rituale presupusă să aducă armonie. Scrieri de bază Canonul confucian cuprinde Cele Cinci Clasice: I-Ching (Cartea schimbărilor), Shi, (Cartea poeziei şi cântecului), Shu (Cartea documentelor), Li (Cartea ritualurilor) şi Chun-Chi (Cartea primăverii şi toamnei, sau Cronica istoriei). Fiindcă Cartea ritualurilor şi Cartea primăverii şi toamnei conţin fiecare trei cărţi de comentarii, scrierile de bază se ridică la nouă. Adăugând încă patru cărţi, Analects (o colecţie de zicale ale lui Confucius), Meng-Zi (Cartea lui Mencius), Erha-Ya (Cartea cuvintelor străvechi) şi Hsiao-Ching (Cartea pietăţii filiale) se pot număra 13 lucrări clasice care constituie canonul confucianist. Neo-confucianiştii de mai târziu, au considerat Meng-Zi, Chung-Yung şi Da-Hsueh interpretări ortodoxe ale ideilor lui Confucius. Ulterior aranjate sub denumirea de Cele Patru Cărţi, ele au devenit în China standardul oficial de educaţie după sec. al XIV-lea până la perioada Republicii Chineze (1911) şi a comunismului maoist (1949). Cine este Dumnezeu? Înaintea lui Confucius se spunea despre Dumnezeu că este o fiinţă personală numită Ti sau Shang-ti. Dar, Confucius a vorbit de o realitate finală numită Tien care nu posedă trăsături personale. Cine este Isus? Nu este recunoscut în această credinţă. Cine este Duhul Sfânt? Nu este recunoscut în această credinţă. Cum eşti mântuit? În firea lucrurilor stă o ordine morală. Dacă se doreşte armonie între oameni, aceştia trebuie să se străduiască să trăiască după această ordine. Umanitatea posedă o bunătate înnăscută (inerentă) pe care trebuie să o “actualizeze”. Răul intervine doar atunci când suntem forţaţi să facem răul, sau când îngăduim minţii să se gândească la rău. “Actualizarea” bunătăţii umane se poate obţine prin educaţie, reflecţie de sine, cultivarea sinelui, şi printr-un comportament potrivit cu normele recunoscute de societate. Ce se întâmplă după moarte? Veşnicia nu este definită ca fiind o continuare a existenţei după moarte într-o viaţă transcendentă în prezenţa lui Dumnezeu, ci a influenţei etice a omului asupra ideilor şi valorilor urmaşilor după dispariţia sa. Dobândirea vieţii veşnice nu intră în preocupările confucianiste, cerul fiind doar un temei în care creativitatea se manifestă în lume. Cerul este uneori considerat personal, alteori o putere morală, sau un principiu impersonal. Alte date, crezuri şi practici Lumea este considerată locul unde scopul omului este să practice binele, să-şi iubească aproapele, să fie harnic în munca lui de susţinere a lumii. Cel care-şi “actualizează” propria bunătate devine un “partener de lucrare” al cerului. Acesta devine creativ în felul în care transmite bunătate altor oameni sau lucrurilor. Un asemenea om dobândeşte armonia care se presupune să existe între umanitate şi natură. În loc de încheiere…
Cum poţi să devii un creştin: Biblia ne spune că Dumnezeu a iubit atât de mult această lume încât l-a dat pe singurul Lui Fiu pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică (vezi, Ev.Ioan 3:16). Astfel că Dumnezeu te iubeşte şi pe tine şi-ţi oferă posibilitatea împăcării personale cu El şi a începerii unei legături de suflet cu El. Iată care sunt afirmaţiile Sale în această privinţă:
A. Toţi oamenii au păcătuit şi au părăsit gloria lui Dumnezeu (o parafrazare a lui Romani 3:23; mai vezi şi Romani 6:23, 1Ioan 1:10)
B. Crede în Domnul Isus Hristos şi vei fi mântuit din păcat (Fapte 16:31, Ioan 1:12).
C. Dacă-l mărturiseşti pe Domnul Isus cu gura ta şi crezi din inimă că Dumnezeu l-a înviat din morţi, vei fi mântuit (Romani 10:9, Efeseni 2:8,9).Dacă ai ajuns să crezi sincer în Domnul Isus şi să-ţi vezi nevoia personală de iertare şi mântuire în urma citirii acestui pliant ar fi bine să cauţi o biserică creştină bună. Iată nişte criterii ajutătoare după care se poate găsi:
1. Acordă Cuvântului scris locul cuvenit? Este acesta etalonul de credinţă şi standardul după care se compară altă scriere, interpretare, tradiţie, experienţă spirituală, sau regulă de credinţă?
2. Este Domnul Isus Hristos respectat prin felul de viaţă al membrilor şi al liderilor bisericii?
3. Se îndeamnă la o aplicare a celor ştiute şi aflate din Scripturi şi nu se face doar cultură intelectuală?
4. Se susţin doctrine ce vin în contradicţie cu Biblia, sau se respectă doctrinele ortodoxe ale Trinităţii, dumnezeirii lui Hristos, învierii Sale trupeşti din morţi, ale mântuirii prin har şi prin credinţă, nu prin fapte şi lege, ale personalităţii şi naturii Duhului Sfânt? Dacă undeva se redefinesc aceste crezuri şi par ambigue, evitaţi locul acela. Aveţi de-a face cu o mişcare religioasă falsă, cu un cult eretic.
5. Se caracterizează această biserică, adunare, creştină prin dragoste, toleranţă, sau prin judecată, legalism, şi fanatism? Isus a spus că cei ce sunt ai Lui vor fi caracterizaţi de dragoste, nu de religiozitate. De dragoste, nici măcar de cunoştinţă!
6. Sunt liderii ei nişte slujitori ai adunării, sau nişte conducători autoritari şi tiranici ce nu acceptă nici o abatere de la “linia teologică”, respectiv, tradiţia bisericii?
7. Sunt predicile nişte studii biblice sau discursuri demagogice, manipulări psihologice şi tehnici de stimulare a emoţiilor ascultătorilor?
8. Ce loc deţine Domnul şi Mântuitorul Isus Hristos în liturghia, închinarea, practica, crezurile şi faptele respectivei biserici? Dacă El nu este persoana cea mai glorificată, cea mai pomenită, probabil că acea biserică nu este a Lui chiar dacă îi poartă numele!Alte afirmaţii făcute cu privire la Isus şi răspândite de grupuri religioase aberante, şi replica biblică cuvenită:
- Isus nu era Dumnezeu – vezi versetele de la literele D, I, U, Y
- Isus a fost creat de către Dumnezeu – vezi versetele de la literele J, M, U
- Există trei dumnezei separaţi, Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt şi nu un singur Dumnezeu din trei persoane – vezi versetele de la literele A, B, J, Z
- Isus nu este necesar deoarece nu există păcat – vezi versetele de la literele F, O, P, R
- Isus nu a înviat trupeşte din morţi – vezi versetele de la literele C, R, S
- Isus a fost un mare profet, dar nu şi Dumnezeu – vezi versetele de la literele H, J, V
- Există multe căi care duc la Dumnezeu, nu doar una singură – vezi versetele de la literele F, K, X
- Isus nu este necesar fiindcă omul trebuie să plătească el însuşi pentru propriile păcate – vezi versetele de la literele P, Q, T
- Isus a murit într-adevăr pentru păcate, dar omul nu poate fi mântuit dacă nu respectă toate învăţăturile bisericii – vezi versetele de la literele K, Q, T
- Isus este Dumnezeu, dar mai mic decât Dumnezeu Tatăl – vezi versetele de la literele H, K, V
- Isus a fost doar un om – vezi versetele de la literele J, E
- Isus nu este singurul Fiu al lui Dumnezeu – vezi versetele de la literele F, G, Z
- Isus nu se va întoarce niciodată – vezi versetele de la literele N, W
A. Deuteronomul 6:4, Isaia 43:10, 44:6-8 B. Matei 28:18-19; 1Petru 1:2 C. Luca 24:36-53 D. Ioan 1:1-5, 1:6-18 E. Ioan 2:18-22 F. Ioan 3:14-17 G. Ioan 3:36 H. Ioan 5:17-18; Ioan 5:23 I. Ioan 8:56-56 J. Ioan 10:30-38; Isaia 7:14; Matei 1:18 K. Ioan 14:6-7 L. Ioan 17:2, 3 M. Ioan 17:5 N. Fapte 1:11 O. Romani 3:23-30; 1Ioan 1:8-10 P. Romani 6:23 R. Romani 10:3-10 S. 1 Corinteni 15:12-23 T. Efeseni 2:8.9 U. Coloseni 1:15-20 V. Coloseni 2:9-10 W. 1Tesaloniceni 4:13-18 X. 1Timotei 2:5,6 Y. 1Timotei 3:16 Z. Evrei 1:1-14 Multe mulţumiri celor care ne-au pus la dispoziţie cercetările lor originale, au făcut revizuiri şi au oferit clarificări: dr. James Bjornstad, Rob Bowman Jr., Paul Carden, dr. H. Wayne House, Eric Pement, Brad Sparks, Viola Larson.
Este ilegal să se fotocopieze, să se afişeze pe Internet sau să se reproducă sub orice formă acest material. Pliantul este disponibil şi sub formă de prezentare media Powerpoint pe calculator.
Toate drepturile rezervate.
© 1996, 2000 Rose Publishing, Inc., 4455 Torrance Blvd., #259, Torrance, CA 90503-4398, U.S.A., www.rose-publishing.com.
Pentru neocomuniştii din PSD, proprietatea a fost şi este un moft…
Parveniţii capitalismului de cumetrie, adică pesediştii, au avut, şi au, o ură viscerală faţă de respectarea legii, faţă de respectarea drepturilor omului, în general. Aşa se face că, de-a lungul celor douăzeci de ani de capitalism bananier, neocomuniştii au încercat mereu să legifereze furtul proprietăţilor de către bolşevici, veniţi în România pe tancurile sovietice. În cel mai pur dispreţ faţă de valorile lumii civilizate, urmaşii clanului Ceauşescu, cu sprijinul securiştilor din PRM şi a altor rătăciţi în tranziţie, 10 ani au ţinut foştii proprietari la uşa tribunalelor, fie că aceştia solicitau o amarâtă de casă, din care au fost izgoniţi de bolşevici, fie proprietăţi mai importante. De abia după anul 2000, atunci când foştii comunişti s-au gândit că nu-i aşa rău să fie la braţ cu americanii în NATO sau cu britanicii în UE, au început să apară primele semne de respect al proprietăţii.
De exemplu, tovarăşii pesedişti ţipau din gură de şarpe, în 1999, că torţionarul sârb Miloşevici este bombardat de americani, durându-i undeva de masacrul de la Srebrenica, unde, în iulie 1995, au fost ucişi aproape 8.000 de bosniaci, mai ales bărbaţi cu vârste între 12 şi 77 de ani, al căror cadavre au fost aruncate în gropi comune. Acesta a fost, tovarăşi pesedişti, cel pe care-l apăraţi în 1999, prin Parlament şi pe la tembelizor. Din cauza acestei politici de aservire a României spaţiului slav, fără atacurile teroriste 11.09.2001, România nu era admisă prea curând în NATO. Revenind la problema proprietăţii, iată şi câteva legi introduse de tovarăşii lui Ilici Iliescu, prin care dreptul de proprietate devenea un moft. Legea 112/1995 punea piedică retrocedărilor, iar legea 10/2001 dădea la cap proprietarilor de imobile naţionalizate. România a plătit ani de zile, din bani publici, adică ai noştri, toate despăgubirile acordate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), în perioada cât pesediştii se jucau de-a democraţia în România. Pentru binele României, acest partid bolşevico-mafioto-securist nu trebuie să mai guverneze niciodată în această ţară, care nu este numai a lui Vanghelie, Năstase sau Voiculescu.
Citeste si articolele:
- Sforarul roşu al capitalismului de cumetrie
- În 2008, prin presiuni, şantaj, trafic de influenţă şi ignoranţa ‘boborului’, au obţinut pesediştii mandate de parlamentari
- Pe neocomuniştii din PSD şi pe PNL-iştii roşii îi doare-n cot de rezultatele Referendumului din 2009
- Cum abordăm Politica şi care-i tariful
- Ce mai înseamnă România pentru “intelectualii” din Moldova kaghebistului Iliescu
România sub ocupaţia baronilor pesedişti…
Este ciudat că o parte a populaţiei României crede în continuare că în această ţară se poate trăi bine fără să se muncească eficient, cu o corupţie cvasiprezentă, cu o selecţie a valorilor îndoielnică, cu televiziuni care promovează tot ce este mai urât într-o societate (certuri, scandaluri, ţigăneli etc) precum OTV-ul. Recent, într-un scenariu (?) la o emisiune pe “Prima TV” (“Părinţi versus copii” pe numele ei, cred) un elev, absolvent al clasei a VIII-a, este întrebat ce note a luat la Evaluarea naţională. “La mate am luat 6, deoarece am avut colegi de la care să copii (sîc!)” a afirmat cel promovat de o televiziune cu pretenţii, dintr-o ţară cu un imn naţional intonat multă vreme, poate şi astăzi, într-un cor de fluierături şi scandări de genul “Ţiganii! Ţiganii!” pe stadioanele lumii civilizate. Ce se înţelege din scenariul prezentat de “Prima TV”? La Evaluarea naţională se poate copia. Ciudat este că toată lumea ştie şi nimeni nu face nimic. Doar legile sunt pentru fraieri în această ţară, băieţii deştepţi se antrenează de pe băncile şcolii (nu aşa cum îşi imaginează ‘ziariştii’ mogulilor Vîntu şi Voiculescu că apar, aşa, din senin).
Dar să revenim. Se numeşte Marian Oprişan, baron pesedist din provincia europeană Vrancea. A absolvit Liceul nr.5 (industrial) Focşani, ulterior încercând să-şi continue studiile la particulara ‘Petre Andrei’, instituţie de învăţământ implicată într-un imens scandal al diplomelor false. În declaraţia de avere, postată pe site-ul CJ Vrancea, datată 15.06.2009 (oare declaraţiile de avere nu trebuie reactualizate? chiar în ţara aceasta nu te întreabă nimeni nimic?), Marian Oprişan pare cel mai sărac politician. Deşi trăieşte într-un lux descris pe larg de presa locală, declaraţia de avere este cu rubrici goale. În afara câtorva bunuri, Oprişan, nefiind fraier, nu şi-a trecut altceva în declaraţia de avere. La un moment dat, presa a semnalat că a fost turnător la Securitatea comunistă.
Dar ce făcea acest baron roşu în 2009? “Academia Caţavencu” (nr.8/2009) ne informează ce preocupări ‘nobile’ avea acest fost ‘sculer-matriţer’. Astfel, odată cu intrarea pesediştilor la guvernare, Oprişan trage sfori în partid pentru ca soţii judecătoarelor din Vrancea să primească funcţii înalte. Într-o Românie cu politicieni de rahat şi o justiţie de cacao, Oprişan aducea combinaţia mortală pentru România, în judeţul în care este tătuc. Iulian Matache, soţul preşedintei Judecătoriei Focşani, Daniela Matache, este numit secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale; Vasile Pintilie, soţul judecătoarei Dorina Pintilie (secţia civilă a Judecătoriei Focşani) este numit director la Apele Române; Gică Duţă, soţul judecătoarei Silvia Duţă (secţia contencios a Tribunalului Focşani) este numit subsecretar de stat în Ministerul Agriculturii etc. Şi acum să ne imaginăm că Marian Oprişan comite vreo ilegalitate în regiunea europeană Vrancea. Firesc, dosarele ajung la doamnele judecătoare, iar fraierii de cetăţeni obişnuiţi vor aştepta în zadar aplicarea acelui articol din Constituţia României cu ‘toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii’. Numai că Oprişan a fost, este şi va fi (?) mai egal decât egalii României.
Citeste si articolele:
România furată de baronii pesedişti…
În ‘buna’ tradiţie a înaintaşilor din PCR (Partidul Comunist Român), neocomuniştii din PSD îşi iubesc ţara furând-o bucată cu bucată sau milion de euro după milion de euro. Iar dacă bolşevicii dinainte de 1989 au aservit ţara ruşilor, cei de azi doar o fură.
De exemplu, Liviu Dragnea este prezent în fiecare seară pe la televiziunile lui Vîntu, pentru a explica ‘prostimii’ cum va face PSD-ul râuri de lapte şi miere în România. Ce nu spune acest politruc roşu este cum a făcut milioanele de euro pe care le posedă, sub diferite forme.
Informaţii în acest sens găsim în “Academia Caţavencu” (nr.6/2009). Astfel, Liviu Dragnea este mare baron local pesedist al judeţului Teleorman. În acest judeţ, a prins două mandate de preşedinte de Consiliu Judeţean, calitate din care a obţinut, prin mijloace pur bolşevice, controlul firmei Tel-Drum, cea care se ocupă de asfaltarea drumurilor în judeţul Teleorman. Adică, firma Tel-Drum a fost privatizată pe nimic, deşi avea beneficii în calitate de firmă publică locală.
Tovarăşul Dragnea însă nu s-a mulţumit doar cu furturile din România, ci a poftit şi la bani europeni. În 2003, drumul comunal care leagă comunele Viişoara de Vînători, cu o lungime de trei kilometri, a fost asfaltat printr-un program SAPARD, pe baza unei licitaţii publice, câştigată, evident, de firma lui Dragnea, Tel-Drum. În caietul de sarcini, în studiul de fezabilitate, dar mai ales în legislaţia în vigoare se specifică clar că în cazul unui astfel de drum “lăţimea platformei va avea 7 (şapte) metri”. Câţi metri credeţi că avea lăţimea drumului la recepţia lucrării, făcută cu mult fast de reprezentanţii Consiliului Judeţean Teleorman, unde naş era tovarăşul Dragnea?
Ei bine, dragi tovarăşi şi ‘preteni’, cei care mai credeţi în cinstea şi corectitudinea pesediştilor, drumul avea lăţimea de 5 (cinci) metri şi ceva. Adică, mai mult de 1,5 metri au fost furaţi de firma lui Dragnea, cea care a executat lucrarea. Păi, nu merită aceşti ‘cinstiţi’ tovarăşi să guverneze România?
Citeste si articolele:
- Despre un personaj al sistemului ticăloşit Iliescu-Năstase
- Cum apără CSM-ul infractorii din România
- Pentru neocomuniştii din PSD proprietatea a fost şi este un moft
- Sforarul roşu al capitalismului de cumetrie
- În 2008, prin presiuni, şantaj, trafic de influenţă şi ignoranţa ‘boborului’, au obţinut pesediştii mandate de parlamentari
Cum a furat miliarde securistul Ioan Niculae in guvernarea Adrian Năstase…
Ascunzându-se în spatele (sau în faţa) unui Parlament roşu-infracţional, Năstase Adrian a avut şi are un dispreţ profund faţă de Justiţia română. Cât de vinovat, oare, trebuie să fii pentru a-ţi fi frică de o justiţie obedientă faţă de infractori şi suspect de politizată. Cu 0,001% corupţi băgaţi după gratii, justiţia română este, totuşi, o sperietoare pentru penalul Bombonel. Dar iată un alt tun dat de foştii securişti bolşevici în guvernarea Adrian Năstase. Datele sunt preluate dintr-un articol publicat de “Academia Caţavencu” (nr.13/2009).
„În 2003, ministrul Agriculturii era Ilie Sârbu. În acel an, Guvernul a dat subvenţii pentru îngrăşăminte la tot ţăranul agricultor. Fabricile care le produceau au obţinut profit din plin din acele subvenţii. Este şi cazul combinatului de la Turnu Măgurele, care atunci era de stat. Cu 200 de miliarde de lei primiţi pe filiera subvenţiilor din mâinile agricultorilor care au luat de aici îngrăşăminte, combinatul de la Turnu s-a retehnologizat. Şi ce se face la noi cu un combinat de stat modernizat pe banii statului? Intră brusc în faliment. Moment în care a venit firma de lichidare Sierra Quadrant din Bacău, oraşul lui Hrebenciuc, şi l-a subevaluat la maxim. Combinatul a fost vândut securistului Ioan Niculae pentru 177 de miliarde de lei, deşi, cum spuneam, numai retehnologizarea recentă făcuse 200 de miliarde de lei. În plus, combinatul deţinea active bune de dat la fier vechi în valoare de peste 10 milioane de dolari, deci alte 300 de miliarde de lei. Trăgând linie, securistul Niculae a luat cu 177 de miliarde de lei un combinat ce cu siguranţă valora peste 500 de miliarde. Surse oficiale ne-au declarat, şi o vor face şi în faţa DNA, că acea afacere a fost instrumentată din biroul fostului ofiţer de Securitate Ristea Priboi şi a fost girată de prea civilul Adrian Năstase şi de prea popitul Ilie Sârbu.„
Dar ce aflăm despre securistul Ion Nicolae în 2010 (12 martie):
„Omul de afaceri Ion Niculae este noul roman intrat in topul miliardarilor lumii realizat de revista Forbes.
Nou intrat în clasament, omul de afaceri Ioan Niculae figurează, cu o avere de 1,1 miliarde de dolari, pe locul 880, sursa veniturilor fiind agricultura.
În vârstă de 55 de ani, a lucrat în industria chimică întreaga sa viaţă, mai întâi pentru o companie deţinută de stat, ulterior pe cont propriu, scrie Forbes. În prezent este acţionarul majoritar în cinci mari uzine chimice din România. Deţine InterAgro, cel mai mare producător intern din domeniul agriculturii. Anul trecut a achiziţionat teren la preţuri mici. A investit peste 100 de milioane de dolari într-o uzină de bioetanol în Zimnicea, în septembrie 2009. Are un portofoliu divers de afaceri, care include acţiuni în rafinării, hoteluri de patru stele, firme de consultanţă, restaurante, abatoare, echipe de fotbal şi imobiliare. Spune că, de departe, preferă România altor destinaţii îndepărtate şi că preferă Dunărea litoralului, scrie Forbes despre Ioan Niculae.”
Şi tovarăşul preferă România, după cum se vede mai sus. Normal, doar în România poţi să dai tunuri financiare de proporţii cosmice şi să nu te întrebe nimeni de sănătate. Aceasta deoarece dosarul de care se amintea în articolul din ‘Caţavencu’ zace printr-un sertar prăfuit al justiţie române de cacao.
Citeste si articolele:
- Ce-ar fi fost într-o posibilă guvernare pesedistă
- Cum promovau pesediştii posibili infractori în posturile înalte ale guvernării
- Mulţumim PSD-ului şi Curţii Constituţionale pentru creşterea preţurilor
- România sub ocupaţia baronilor pesedişti
- Despre un pesedist ‘sărac’ şi averea sa ‘micuţă’ şi ‘muncită’
În România funcţionează o singură lege: legea junglei
România este ţara unde nu se mai moare de foame, ci se moare din cauza lipsei aplicării legii, în cele mai variate cazuri. Credeţi cumva că poliţiştii din Argeş, care eliberau permise auto unor ţigani analfabeţi contra unei şpăgi, au făcut aceasta doar în 2008, atunci când au fost descoperiţi? Evident, nu. O făceau din 1990 încoace.
Credeţi că prin comuna europeană Havîrna (o comună de pe aici) hoţii păţesc ceva dacă sunt prinşi? (Majoritatea nici măcar nu ajung să aibă dosar penal.) Evident, nu. Procuratura “europeană” nu-i consideră un pericol social, doar, nu-i aşa, n-au omorât pe nimeni. Credeţi că cei amendaţi de poliţie, de la ţiganul prins la furat până la cei fără muşchi la creier care au o plăcere sadică în a colecţiona amenzi, plătesc vreo amendă în România? Răspunsul este, evident, nu.
Doar fiscul din România nu-i “aberant” ca cel din Germania, unde toţi cei care ocolesc legea au mari probleme. Până la urmă în ţara aceasta tot cel care munceşte şi are o firmă este ştrangulat cu tot soiul de impozite, iar contravenienţii şi infractorii sunt păsuiţi, doar sunt de-ai noştri, dintre noi. Pentru cei care fac legi în această ţară, muncă în folosul comunităţii nu există, pentru cei care n-au bani să-şi plătească amenda. Iar tu sau eu, român onest şi corect, dacă am greşit mergem repede să plătim. Până la urmă cei harnici şi cinstiţi îi ţin în spate pe asistaţii sociali, dar până când? Despre ce fel de egalitate în faţa legii poate fi vorba, atunci când între cel care respectă legea şi cel care o încalcă nu-i nici o deosebire? Sau aşa-i în România veşnicilor cercetaţi penal (şi nicioodată condamnaţi) Năstase Adrian şi Becali George?
Citeste si articolele:
Sforarul roşu al capitalismului de cumetrie…
Viorel Hrebenciuc, alias ‘Guzganul rozaliu’, a intrat în atenţia unei ţări ieşite din întunericul dictaturii comuniste prin 1992, odată cu instalarea celui mai incompetent guvern de după 1989, guvern susţinut de formaţiuni securisto-comuniste (PRM, PSM, PUNR, PDSR) şi cu un premier pe care-l interesau doar stelele de pe sticlele de tărie, nu intrarea în lumea bună a Europei. Şi de atunci acest neica nimeni, venit din ‘oraşul european’ Bacău, a devenit un personaj de ‘legendă’ pentru filmul de groază ce rulează, uneori, în România.
Este parlamentar din 1996, adică la al patrulea mandat, iar din declaraţia de avere rezultă că tovarăşul Hrebenciuc este unul din cei mai săraci parlamentari. Are trecut acolo nişte mizilicuri: un teren forestier de 500 m2 (valoare 25.000 RON), o locuinţă de 100 m2 (valoare 100.000 RON, dacă am înţeles bine scrisul tovarăşului), plus alte venituri de câteva mii de euro din active financiare. Mi-a atras atenţia ceasul de 6.000 de euro (marca ‘Vacherot’), cu care probabil îi dă gata pe asistaţii social ce votează cu PSD=PCR, şi faptul că are un credit de doar 10.000 de euro, probabil pentru bani de buzunar.
Cum doar fraierii îşi trec toate veniturile în declaraţia de avere, Hrebenciuc Viorel are cu siguranţă multe alte bunuri şi bani trecuţi pe numele rudelor sau în conturi din străinătate. În 2008, atunci când a fost ales parlamentar, a beneficiat de sprijinul nemijlocit al înalţilor prelaţi ortodocşi din zonă, cei care, în schimbul unor arginţi, au început să-l lingă pe Hrebenciuc (vezi “Academia Caţavencu”, nr.48/2008). Ce contează că în judeţul Bacău bătrânii sunt ucişi de indivizi care la ultimul recensământ s-au declarat creştini (?) ortodocşi, din moment ce, prin judeţul Bacău, Biserica Ortodoxă are preocupări mult mai ‘importante’, cum ar fi propaganda electorală pentru partidul celor mai iubitori de arginţi politicieni din România, PSD-ul Bunicuţei. Mulţumim tovarăşe Viorel Hrebenciuc pentru cei 20 de ani în care ne-ai luat banii şi te-ai îmbogăţit pe seama statului roman, iar nouă (de fapt lor) ne-ai dat ajutorul social, adică atât cât să nu murim de foame, pentru a avea cine să te voteze odată la patru ani.
P.S. În comuna ‘europeană’ Havîrna (sau Havârna), acolo unde a fura, a arunca gunoaiele oriunde, inclusiv pe drumurile publice, a circula fără permis, a avea drumri ca în Africa, a nu respecta nici o lege, a avea directori de şcoli numiţi pe criterii politice, a avea primari semianalfabeţi, aleşi doar după cantitatea de vodcă sau după gradul de rudenie reprezinta normalitatea, ei bine, dragii mei, PSD-ul a obţinut întotdeauna, pe aici, în ultimii 20 de ani, cele mai multe voturi. Şi ca să citez un ‘clasic’ în viaţă de pe aici, care a spus “Aşa merită cei care l-au votat pe Băsescu!” (adică nu merită salarii la timp în învăţământ), cei care au votat tot timpul PSD-ul merită democraţia de cacao inventată de tovarăşul Ilici Iliescu. Victimele colaterale sunt doar românii inventivi, inteligenţi, muncitori, harnici, cei care-i ţin în spate pe politicienii corupţi din PSD+PNL=PCR, pe electoratul asistat social al PSD-ului, pe pensionarii înşelaţi de măririle pensiilor fără suport economic ale guvernului Tăriceanu, pe toţi cei care, fără să facă nimic în România, trăiesc din miliardele furate în timpul capitalismului de cumetrie. În China erau executaţi de mult, dar aici, cu ‘dictatura Băsescu’, ne dau lecţii de moralitate la televizor. Iar ca ei sunt milioane, doar că aceştia, ‘micii Becali şi Voiculeşti’, au furat mai puţin, neavând de unde. Nu putem noi cerceta, cât au putut ei fura.
Citeste si articolele:
- În comuna “europeană” Havîrna, religia este opiumul “boborului”
- Prin Havîrna (sau Havârna), lipsa de civilizaţie este totală
- La Havîrna, praful ucide mai ceva decât combinaţiile politice
- Cum este Moldova de la vest de Prut? Vanghelizată şi becalizată
- În România funcţionează o singură lege: legea junglei