Ca şi la pomii fructiferi, la arbuşti plantarea se poate face toamna sau primăvara. Pentru afin dau rezultate mai bune plantările de primăvară, în martie sau aprilie, mai ales în zonele umede sau cu ierni geroase.
Plantarea se face toamna în zonele mai secetoase şi cu ierni mai blânde. Zmeurul se plantează toamna înainte de venirea îngheţurilor sau primăvara devreme. Dacă este secetă primăvara, plantele trebuie udate de mai multe ori pentru a se asigura prinderea, sistemul radicular fiind sensibil la lipsa apei. Cele mai bune rezultate la plantarea coacăzului se obţin când lucrarea se face toamna, pentru că în primăvară va porni în vegetaţie devreme şi în timpul plantării se vor distruge o parte din muguri. Plantarea de primăvară se poate face cu rezultate bune în zonele cu mai multe precipitaţii în această perioadă.
Pregătirea materialului pentru plantare
În vederea plantării, materialul se fasonează şi se mocirleşte, fiind atenţi ca plantarea să se facă înainte ca mocirla să se usuce pe rădăcini. Înainte de plantare, butaşii de coacăz se fasonează, scurtându-se la 3-4 muguri. Drajonii de zmeur trebuie să fie turgescenţi, cu mugurii viabili, neafectaţi de ger. Fasonarea drajonilor de zmeur constă în îndepărtarea rădăcinilor rănite sau uscate şi scurtarea tulpinilor la 20-25 cm. Butaşii înrădăcinaţi, în vârstă de doi ani la afin, au tulpini de 30-45 cm şi un sistem radicular care a păstrat o parte din pământul fixat pe rădăcini printr-o udare abundentă înainte de scoaterea materialului de la stratificare.
Plantarea propriu-zisă
Pentru plantarea coacăzului se fac gropi de 30x30x30 cm sau se deschid şanţuri în lungul rândului. Butaşii înrădăcinaţi se plantează cu 4-6 cm mai adânc decât în pepinieră. Se aşază în groapă, se pune pământ, se tasează, se udă şi se face un muşuroi până la mugurele terminal.
Câteva soiuri de arbuşti fructiferi
Soiuri de coacăz negru: Tsema, Cotswold Cross, Negre mări, Tinker, Black Down, Black Reward
Soiuri de coacăz roşu: Roşu timpuriu, Jonkheer Van Tets, Mărgăritar (coacăz alb), Red Lake, Rondom, Stantza; Soiuri de zmeur: Latham G, Citria, The Latham, Taylor, Cayuga, Heritage – soi remontant; Soiuri de mur: Silvan, Waldo, Smoothstem, Thorn
Plantarea zmeurului
– toamna după căderea frunzelor;
– primăvara după dezgheţ, înainte de pornirea în vegetaţie.
Cultura se pretează la orice tip de sol, dar recolte maxime se obţin pe soluri fertile, calde şi reavene.
Plantarea se face în gropi cu dimensiunile de 40/40/40 cm sau dacă solul nu este arat de 60/60/40 cm, şi în şanţuri executate cu plugul la 30/32 cm adâncime. Distanţa pe rând între plante este de 40-50 cm, iar între rânduri, în funcţie de sistemul de conducere: – cultura în benzi cu spalieri – 2,5-3 m;
– cultura sub formă de gard fructifer – 2,5-3 m;
– cultura sub formă de evantai – 1,5-2,5 m, iar distanţa pe rând 1-l,2 m; – cultura pe haragi -1,2 m.
Tehnica plantării este asemănătoare cu a coacăzului.
Epoca de plantare toamna (inainte de instalarea ingheturilor persistente), primavara ( inainte de dezmugurit); – distante de plantare de 1,5 m intre randuri si 0,5 m intre plante pe rand (pentru plantatii familiale); – radacinile plantei vor fi rasfirate pe musuroiul de pamant de la baza gropii.
Fertilizarea solului
Toamna anului II: – 4-5 kg/m² gunoi de grajd, 40g/m² superfosfat, 30g/m² sare potasica; – ingrasamant fazial (in vegetatie): 20-30 g/m² azotat de amoniu dat in doua reprize (inaintea porniri in vegetatie si perioada formarii si cresterii fructelor).