-
Sa nu uitati despredosarele spalate si despre furtul avutiei obstesti al unor calai -prin privati-hotie …In afara de miliardele furate fara urme,iata Bilanțul Românei Decapitate! Cum scapi de cea mai mare teroare mentala: tehnici psihologice antifrica…(Dupa modelul crizei anterioare ,astazi este si mai si…), Sistemul financiar mondial a devenit periculos de instabil și se confruntă cu o avalanșă de falimente care vor testa stabilitatea socială și politică, potrivit unui bancher de top. William White, … FMI: Criza provocata de coronavirus este cea mai severa de la Marea Depresiune…Vine criza! Economia este aproape de colaps: Recesiunea lovește grav și România…Marea criză din 1930 și efectele pe care le-a produs aceasta. Se îndreaptă omenirea spre același scenariu?
Yuval Noah Harari: Supravegherea oamenilor motivată de pandemie „poate crea un sistem totalitar cum nu a mai existat vreodată” ;Cum au ajuns Hitler, Stalin şi Ceauşescu la conducerea statelor? Si Carmen Avram ii face „sclavi” pe romanii plecati la munca. Reactii dure: „Sclavi sunt angajatii turnatorului Felix”; Averile unora dintre cei mai bogați oameni din lume au crescut în timpul pandemiei; Românii care se duc la sparanghel sunt sclavi în România, nu în Germania…1 – Se pun la cale valuri de falimente la nivel mondial, pentru a fi cerut Anticristul care aduce solutii “magice”/ 2- Iata Pomelnicul cu “oamenii” neamului descurcaret , carora justitiarii le-a rezolvat hotia in detrimentul amarastenilor! De ce “Alesii” neamului se opun sechestrării averilor furate/ Cum a dispărut cea mai cunoscută marcă de ţigări româneşti. Carpaţi – brandul inventat în comunism, îngropat în capitalism/
A.W.Tozer …„Isus, Căpetenia credinţei noastre” de A.W. Tozer; „De ce întârzie trezirea?“ de Leonard Ravenhill… „Dumnezeul risipitor” de Timothy Keller…„C.H. Spurgeon: predicatorul poporului” de Peter Morden… „Torturat pentru credinţă“ de Haralan Popov…„Dumnezeu îmi cunoaște măsura” de Silvia Tărniceriu…„Jurnalul fericirii“ de N.Steinhardt…„Ce pretinde Isus de la lume” de John Piper… „Cu Dumnezeu în subterană“ de Richard Wurmbrand… „Nobleţea suferinţei“ de Sabina Wurmbrand… „Umbra Celui Atotputernic“ de Elisabeth Elliot… Noutăți editoriale pe timp de izolare; Un strop de viață în izolare sau ce să citești/asculți în timpul pandemiei; Care-i faza cu cititul sau cele mai frumoase cărți despre cărți;
Cele şapte încercări ale lui Iov -Iacov 5.11 Roger Liebi; Care sunt primele noastre gânduri când vin probleme? Crezi tu, că tu eşti pe drumul punerii deoparte pentru Dumnezeu? Walter Thomas Turpin; Cei cu inima zdrobită- Hamilton Smith; Eliberarea de sub puterea păcatului- Formalismul şi ceremoniile nu ne duc departe… Ţinut în picioare în furtunile vieţii- Matei 14.22-28 -John Thomas Mawson; Cum reuşeşti să te laşi de păcat-1 Petru 4.1,2- James Butler Stoney; Rugăciunea: Barometru pentru punerea deoparte pentru Dumnezeu; Visul lui Iacov – împlinirea lui nou-testammentală- Geneza 28; Evrei 13.5b-… Ilie şi Elisei- 2 Împăraţi 2.9-15… Ucenicul pe care-l iubea Isus
Ioan 13.21-25; 19.25-27; 20.1-4; 21.1-7,15-22… Pe munte şi în câmpie (1); Gloriile de pe munte: Luca 9.28-36 Har şi glorie- Psalmul 84- Hamilton Smith; Mefiboşet- (Nici) un răspuns la dragostea nemărginită- Sydney M. Anglin- Adventiştii de ziua a şaptea- O analiză critică a acestei comunităţi de credinţă- SoundWords; Ar trebui creştinii să ţină sabatul? Elmo Clair Hadley…Ziua de sabat şi ziua Domnului (duminica); Trebuie noi ca creştini să ţinem ziua de sabat? SoundWords
-
„De ce întârzie trezirea?“ de Leonard Ravenhill
Pentru că în lista cărţilor care i-au marcat viaţa lui Eric Ludy se regăseşte cartea lui Leonard Ravenhill, De ce întârzie trezirea? pe care am prezentat-o într-un episod al emisiunii CARTEA E O VIAŢĂ, m-am gândit să v-o prezint azi.
Această carte este un apel adresat Bisericii de a se întoarce la creştinismul primar, apostolic, nou-testamentar. Autorul ei, Leonard Ravenhill, insistă şi pledează pentru un creştinism permanent, aplicat pretutindeni.
Leonard Ravenhill a fost un evanghelist şi un autor britanic, care a trăit între anii 1907-1994 şi care a fost frământat de subiectul rugăciunii şi al trezirii spirituale.
Faţă de Leonard Ravenhill este imposibil să fii neutru. Cei ce-l cunosc se împart în două tabere: cei care îl iubesc şi îl admiră cu devotament, şi cei care îl urăsc cu înverşunare, scrie A.W. Tozer. Ce se poate spune despre un om se poate spune şi despre cărţile lui, şi despre această carte. Cititorul ori va închide paginile ei ca să caute un loc de rugăciune, ori o va arunca mânios, cu inima închisă la avertismentele şi apelurile din ea.
Nu toate cărţile, nici chiar toate cărţile bune nu vin ca o voce de sus. Dar cred că această carte vine, consideră Tozer. Ştiu lucrul acesta fiindcă ştiu că inspiraţia autorului ei vine de sus şi se simte pe toate paginile acestei cărţi, îşi încheie Tozer cuvântul-înainte.
Scopul cărţii De ce întârzie trezirea? este să ne vedem starea şi să ne pocăim înaintea Domnului. Ştiu că unele pagini nu sunt uşor de citit. Ravenhill este tăios, direct, dur. Cred însă că mesajul este binevenit, scrie traducătorul cărţii, Valentin Popovici.
Deşi este o culegere de articole, tema unificatoare a cărţii este trezirea spirituală. Ravenhill nu o defineşte. Este ceva dincolo de cuvinte. În mod tradiţional, prin trezire spirituală se înţelege acea lucrare măreaţă a Duhului Sfânt prin care mulţimile sunt atrase în masă de mesajul Evangheliei la pocăinţă şi la credinţa în Domnul Isus Hristos.
Aceste articole apărute în 1959 sunt, din păcate, un mesaj actual şi pentru zilele noastre. Spun din păcate, pentru că starea multor biserici sau slujitori nu s-a schimbat cu mult în bine.
Ravenhill trage un semnal de alarmă cu privire la rugăciune, la viaţa Bisericii, la trezire şi la activitatea predicatorilor, la lipsa profeţilor şi la lipsa de Duh Sfânt din oamenii bisericii. Lipsa rugăciunii, a credinţei şi a viziunii împiedică lucrarea lui Dumnezeu şi începerea unei treziri autentice.
Într-unul dintre articolele sale, Leonard Ravenhill enumeră mai multe răspunsuri posibile la această întrebare din titlul volumului, De ce întârzie trezirea?
În primul rând, ea întârzie fiindcă evanghelismul de azi este mult prea comercializat şi fiindcă noi am ieftinit Evanghelia, spune autorul. Evangheliştii de azi sunt pregătiţi să facă orice pentru oricine, doar să atragă lumea să vină în faţă să capete nişte broşuri, scrie el.
Trezirea întârzie şi din cauza neglijenţei şi din cauza fricii. Ca evanghelişti, ţinem gura închisă când vedem falsitatea religiilor de azi, ca şi cum ar fi mai multe nume prin care am putea fi mântuiţi.
Trezirea întârzie pentru că ne lipseşte insistenţa şi urgenţa în rugăciuni. În final, trezirea întârzie pentru că noi furăm slava care aparţine numai lui Dumnezeu. Ne plac laudele oamenilor. Căutăm slava pe care ne-o dăm unii altora.
Care este soluţia? Rugăciunea şi trăirea evlavioasă. Doamne, ajută-ne să ne rugăm! este strigătul cel mai auzit din cartea lui Leonard Ravenhill.
O, dacă ar fi credincioşii Domnului conştienţi de valorile veşniciei! exclamă el. Dacă am trăi fiecare clipă din viaţă sub ochiul lui Dumnezeu, dacă am judeca fiecare lucrare în lumina scaunului Său de judecată, dacă ne-am ruga fiecare rugăciune în lumina scaunului Său de judecată, dacă ne-am aduce zeciuielile din toate bunurile noastre în lumina scaunului Său de judecată, dacă am predica fiecare predică având în vedere că mulţimi de oameni vor fi sub condamnare şi osândă la judecata de apoi – atunci am avea o trezire sub puterea Duhului Sfânt, care ar scutura pământul acesta şi care, în foarte scurt timp, ar elibera milioane de la pierzare.
Această carte se adresează foarte mult slujitorilor de la amvon, şi multe dintre avertizările sale se îndreaptă către cei care sunt sau se pregătesc să fie preoţi, pastori sau evanghelişti. Însă fiecare dintre noi poartă responsabilitatea propriei vieţi, a influenţei asupra altora şi a trezirii pe care o poate stârni sau nu în familie, între prieteni, la şcoală sau la locul de muncă. Cred că avem nevoie de o astfel de carte aspră, care să ne trezească la o viaţă activă de rugăciune, pasiune şi slujire pentru Împărăţia lui Dumnezeu.
A.W.Tozer
Deşi A.W.Tozer a murit în 1963, atât viaţa lui, cât şi moşteniea spirituală pe care a lăsat-o, a continuat sa atragă pe mulţi la o cunoastere mai profundă a lui Dumnezeu. Tozer a păşit pe o cale în viaţa spirituală, pe care prea puţini au ales-o – căutarea necurmată, din dragoste, a lui Dumnezeu. El a tânjit după o cunoaştere mai adâncă a Mântuitorului – cum sa I se închine şi să-I slujească cu toata fiinţa sa.
Pe tot parcursul vieţii şi lucrării sale, Tozer a chemat biserica să se întoarcă la creştinismul autentic prin care se caracteriza biserica primară – sfinţenie şi o credinţă neclintită. James Snyder, în cartea sa, „În căutarea lui Dumnezeu: viaţa lui A.W.Tozer”, spune: „El aparţinea de biserica întreagă. Oriunde găsea creştinism adevărat, folosea cu bucurie prilejul de a şi-l însuşi”.
În tot timpul vieţii sale, Tozer a păstorit câteva biserici creştine şi alianţe misionare, a scris mai mult de 40 de cărţi, a lucrat ca editor la Alliance life – publicaţia lunară denominaţională pentru C&MA. Cel puţin două din cărţile sale fac parte din categoria cărţilor clasice spirituale: „În căutarea lui Dumnezeu” şi „Cunoaşterea Celui Preasfânt” – cărţi de o valoare imensă pentru omul care niciodată nu a primit o educaţie teologică abstractă. Locul de unde a învăţat a fost prezenţa lui Dumnezeu; caietele şi uneltele de lucru au fost rugaciunea, scrierile primilor creştini şi a teologilor – puritani şi oameni mari ai credinţei.
“I-am mulţumit deseori lui Dumnezeu”, mărturiseşte Tozer, “pentru căile dulci şi atrăgătoare ale Duhului Sfânt pe care le-a folosit pentru a lucra în inima acestui puştan neînvăţat, atunci când aveam 17 ani. Aveam un vecin cu numele de Holman. Nu-i cunosc prenumele. Pentru mine era doar Domnul Holman; era vecinul nostru. Auzisem că era creştin, dar mie nu mi-a vorbit niciodată despre Cristos. Într-o zi, pe când mă plimbam pe stradă cu acest vecin prietenos dintr-o dată şi-a pus mâna pe umărul meu şi mi-a spus: ‘Ştii, mă gândesc la tine…mă întreb dacă eşti creştin, dacă eşti convertit. Doream să am ocazia să stau de vorbă cu tine’. I-am răspuns: ‘Nu Domnule Holman, nu sunt convertit. Dar mulţumesc că mi-ai spus asta. Mă voi gândi serios la lucru acesta’. Puţin mai târziu, m-am oprit la un colţ de stradă pentru a asculta un om predicând. A citat invitaţia lui Isus: ‘Veniţi la Mine!’, şi rugăciunea păcătosului: ‘Ai milă de mine!’. M-am dus acasă şi am urcat in masardă ca să nu fiu deranjat. Acolo, în rugăciune serioasă mi-am dat inima şi viaţa lui Isus Cristos. De atunci am fost mereu creştin. Picioarele mele m-au dus acasă şi m-au urcat la masardă, dar nu picioarele mele au fost cele care au mers la Isus, ci inima mea. În inima mea am acceptat să merg la Isus. Am luat hotărârea şi am mers.Acestea au fost cele două lucruri – remarca plină de grijă a vecinului nostru şi explicaţia predicatorului de stradă – care m-au împins Împărăţia lui Dumnezeu”.
“Am fost botezat cu o puternică revărsare a Duhului Sfânt la vârsta de 19 ani, pe când eram pe genunchi, stăruind în rugăciune în camera din casa soacrei mele.Doream voia lui Dumnezeu pentru mine şi mă opusesem aproape tuturor grupărilor şi curentelor ‘ism’-ice care veneau cu formele, teoriile şi îvăţăturile lor. Toate au încercat să mă doboare.Unii spuneau că am mers prea departe, alţii că ajunsesem suficient de departe. Dar eu ştiu sigur ce a făcut Dumnezeu pentru mine şi în mine în acel moment. Nimic din exterior nu avea vreun înţeles important pentru mine. În disperare şi în credinţă, am făcut marele salt de la ceea ce era lipsit de importanţă la ce era încărcat de o importanţă majoră – să fiu stăpânit de Duhul Dumnezeului celui viu. Fiecare lucrare mică pe care Dumnezeu a făcut-o vreodată prin mine şi prin slujirea mea pentru El datează din acel moment când am fost umplut de Duhul. De aceea pledez pentru viaţa spirituală a Trupului lui Cristos şi pentru lucrările veşnice ale Duhului veşnic pe care El le face prin copiii lui Dumnezeu, instrumentele Sale”.
Locul în care se refugia să se roage şi să mediteze la bunătatea lui Dumnezeu era subsolul din casa familiei sale. El a scris odată: „Mi-am dat seama că Dumnezeu este o mângâiere pentru mine, El este bun şi în orice circumstanţă îmi este uşor să trăiesc cu El.” Snyder scrie despre el: „Dragostea şi harul lui Isus Hristos erau pentru el o uimire, un motiv de adorare în orice împrejurare”. Deşi nu a urmat nici un seminar sau colegiu biblic, Tozer a primit două diplome onorifice de doctorat. A acceptat propunerea de a fi pastor pentru prima dată în West Virginia, 1916. În decembrie 1921, el, împreună cu soţia sa, Ada, s-au mutat în Morgantown, unde s-a născut primul lor copil din cei şapte (şase băieţi şi o fată).
În primii ani de lucrare, banii erau extrem de puţini. Familia Tozer a făcut un legământ să se încreadă în Dumnezeu pentru toate nevoile lor, indiferent de circumstanţe. „Suntem ferm convinşi că Dumnezeu poate să trimită bani pentru copii Săi care cred în El – dar acest principiu îşi pierde valoare dacă ne bucurăm de bani şi nu îi dăm slavă Lui, Dătătorului, aşa cum se cuvine!” Tozer nu s-a abătut niciodată de la acest principiu. Lucrurile materiale nu au fost o problemă pentru el. Mulţi au spus că dacă el avea mâncarea necesară, îmbrăcămintea şi cărţile sale, era mulţumit. Familia sa nu a avut niciodată o maşină, în schimb au ales să călătorească cu autobuzul sau cu trenul. Chiar şi după ce a ajuns un autor creştin bine cunoscut, el a cedat în scris majoritatea drepturilor sale pentru cei care se aflau în nevoie. Mesajul pe care îl transmitea era în aceeaşi măsură înviorător şi pătrunzător, dur, care nu permitea compromisuri. Singura lui ţintă în viaţă era să-L cunoască pe Dumnezeu într-un mod personal şi a încurajat pe alţii să facă la fel. Imediat mai apoi a descoperit că o relaţie adâncă şi statornică cu Dumnezeu trebuie să fie cultivată.
În perioada în care păstorea o biserică din Indianapolis, Tozer a observat o schimbare în lucrarea sa. În acea vreme, el nu predica decât evanghelia – singurul subiect despre care vorbea înaintea oamenilor, dar Dumnezeu a început să-l conducă spre o nouă treaptă a lucrării sale. Mai întâi şi-a notat gândurile pe hârtie, dar în cele din urmă această schimbare a făcut din el un scriitor cu mult rod în lucrarea sa.
În 1928, Tozer a acceptat propunerea de a fi pastor în Chicago, la Southside Gospel Tabernacle, timp de 30 de ani. Mica parohie a ajuns să fie neîncăpătoare iar temelia acestei biserici era misiunea şi o viaţă mai profundă cu Isus Hristos. Snyder spunea despre Tozer: „Predicile sale nu erau niciodată superficiale. În spatele acestora era întotdeauna o gândire adâncă care obliga ascultătorii să se gândească la fel de profund la cuvintele pe care le auzeau. El avea această abilitate de a-şi face ascultătorii să se cerceteze pe ei înşişi în lumina a ceea ce Dumnezeu le vorbea. Oamenii neserioşi şi superficiali niciodată nu l-au plăcut pe Tozer; dar cei care vroiau cu adevărat să audă ce avea Dumnezeu să le spună, l-au iubit.”
Fundamentul tuturor predicilor şi învăţăturilor lui Tozer a fost întotdeauna timpul de părtăşie cu Dumnezeu în rugăciune. Acolo, el închidea ochii la confuzia lumii, la tot ce este pământesc şi în schimb îşi concentra toată atenţia asupra lui Dumnezeu. „Activităţile noastre religioase ar trebui să fie ordonate în aşa fel încât să ne permită să avem suficient de mult timp pentru a cultiva liniştea şi solitudinea.” (Tozer)
Încă din prima parte a lucrării sale, Tozer şi-a dat seama că Hristos îl chema la o predare diferită şi specială care cerea o golire de sine şi o foame de a fi umplut din plin cu Duhul lui Dumnezeu. Acest fel de predare l-a mistuit întreaga viaţă.
Într-una din predicile lui, a spus: “Mi se tot spune că am pierdut trenul, dar răspunsul meu este că nici nu am încercat să prind acel tren. Acel tren, ca şi multe altele asemenea lui pot pleca şi fără mine, iar eu voi fi foarte fericit. Dacă vrem, ne putem conforma religiei din zilele noastre. Cântăresc aproximativ 70 de kilograme când sunt ud leoarcă, dar stau aici în faţa voastră pentru a vă spune că sunt un nonconformist, născut de două ori, un rebel, şi nu mă voi conforma vremurilor. Până acum am fost în stare să am auditoriu, deşi am refuzat să mă conformez vremurilor. Dar dacă va veni o zi când a te conforma vremurilor va fi preţul pe care va trebui să-l plătesc pentru a fi ascultat de oameni, atunci voi ieşi şi o voi lua de acolo de unde am pornit la început: de la colţurile străzilor, şi voi predica acolo. Dar nu mă voi conforma vremurilor. Se spune că trebuie să faci asta. “Nu ştii că avem acelaşi mesaj, doar că trăim vremuri diferite?” Când aud asta, recunosc vocea şarpelui. Aud şuierătura şarpelui în asemenea vorbe. Aşadar, putem sau să ne conformăm, sau să ne retragem din toată afacerea. Iar Pavel spune: “Depărtează-te de astfel de oameni”.
Leonard Ravenhill spunea despre Tozer: „Mă tem că nu vom mai vedea niciodată un Tozer. Oameni ca el nu au învăţat în băncile colegiilor, ci în şcoala Duhului.”
„Dumnezeu se revelează pe Sine ‘copilaşilor’, dar Îşi ascunde Faţa într-un întuneric gros de cei înţelepţi şi învăţaţi. Noi trebuie să fim simpli în apropierea personală de Dumnezeu; trebuie să ne dezbrăcăm de orice altceva şi să rămânem la lucrurile esenţiale care, aşa după cum ne vom da seama, sunt puţine şi mult dorite de suflet.”
Spre sfârşitul slujirii lui, A.W.Tozer a făcut observaţia că războiul e pierdut, referindu-se la invazia atroce a lumii în biserică. El a obiectat împotriva creştinismului anemic.”În multe biserici”, s-a plâns Tozer, “creştinismul a fost diluat până când soluţia a devenit aşa de slabă, încât, dacă ar fi otravă, nu ar face rău la nimeni, iar dacă ar fi medicament, nu ar vindeca pe nimeni!”
Singura speranţă pentru creştinismul modern, susţine Tozer, se află în creştinul individual. Din această perspectivă vorbeşte şi scrie el, fiind întotdeauna în căutare de oameni care să i se alăture în “Părtăşia inimii arzătoare”. Dacă o persoană va ajunge la lumină prin predicarea sau scrierile lui, aceasta va fi o răsplată pentru dr. Tozer.
A.W.Tozer a murit luni, 12 mai 1963, după aproximativ o săptămână de la ultima sa predică. Căutarea sa a luat sfârşit – a ajuns la destinaţie. Mormântul său din Akron, Ohio, este gravat cu un simplu epitaf: A.W.Tozer – Un om al lui Dumnezeu.
Căutarea lui Dumnezeu este ceva mai mult decât o moştenire lăsată după moarte – este un mod de viaţă care ni se transmite pentru ca şi noi să putem experimenta o viaţă ca a lui Tozer. Tu ai început să-L cauţi pe Dumnezeu?
„Isus, Căpetenia credinţei noastre” de A.W. Tozer
Astăzi vă aduc în atenţie o altă culegere de predici ale cunoscutului pastor A.W. Tozer ce poartă titlul Isus, Căpetenia credinţei noastre. Aşa cum arată şi titlul şi cum spune şi Gerald B. Smith în prefaţa cărţii, În centrul acestei cărţi este Isus. Ea se bazează pe câteva mesaje predicate de Tozer din capitolele finale ale epistolei către Evrei. Intenţia autorului în fiecare capitol este să evidenţieze necesitatea unei credinţe active, trainice în Isus Hristos. Numai în acest fel Îi putem fi plăcuţi lui Dumnezeu.
În primul capitol al cărţii Tozer ţine să ofere nişte clarificări cu privire la capitolul 11 al Epistolei către Evrei, supranumit „Capitolul credinţei“: Aş vrea să îmbunătăţesc acest titlu denumind Evrei 11 „capitolul credinţei în Dumnezeu“. Sau, chiar mai bine, „capitolul credinţei în caracterul lui Dumnezeu“, spune Tozer.
…credinţa, aşa cum este arătată în Cuvântul lui Dumnezeu, înseamnă încredere şi siguranţă deplină în Dumnezeu şi în planul Lui de mântuire prin Hristos. Credinţa nu se bazează pe făgăduinţe. Credinţa se bazează pe caracter. Credinţa trebuie să se bazeze pe încrederea în Acela care face promisiunile, spune Tozer.
În capitolul 2 autorul porneşte de la exemplul lui Enoh, pentru a vorbi despre credinţa care ne duce la răpire.
Umblarea zilnică a lui Enoh a fost o umblare a credinţei, o umblare de părtăşie cu Dumnezeu, observă el. Ceea ce Scriptura încearcă să ne spună este aceasta: dacă Enoh a putut trăi şi umbla cu Dumnezeu prin credinţă în mijlocul generaţiei lui păcătoase, în mod asemănător şi noi ar trebui să-i putem urma exemplul pentru că rasa umană este aceeaşi, iar Dumnezeu este acelaşi.
În capitolul 3 Tozer vorbeşte despre Noe şi despre credinţa care face ceea ce Dumnezeu cere. Biblia îşi aduce aminte de Noe datorită credinţei lui în Dumnezeu – şi îl laudă pentru că a făcut exact ceea ce Dumnezeu i-a spus să facă. Biblia ne oferă un mesaj direct în ceea ce-l priveşte pe Noe. Iată-l afirmat simplu: Demonstrează-ţi credinţa în Dumnezeu în viaţa ta zilnică!
De asemenea, …credinţa ia seama la avertizările care vin din partea lui Dumnezeu. Când auzi adevărul, ar spune Noe, ori de câte ori auzi adevărul, Cuvântul lui Dumnezeu, fie mergi în direcţia în care eşti mişcat, fie doar aştepţi. Dacă aştepţi, vei descoperi că data viitoare când auzi adevărul, nu te va mai mişca la fel de mult. Următoarea dată te va mişca mai puţin şi va veni timpul când acel adevăr nu te va mai mişca deloc. Există un astfel de lucru precum credinţa ce crede în temeinicia unui avertisment. Există o credinţă căreia nu-i este ruşine să se mişte în direcţia corăbiei de siguranţă.
În capitolul 4 al cărţii Isus, Căpetenia credinţei noastre Tozer prezintă exemplul lui Avraam şi al credinţei care răspunde când Dumnezeu cheamă.
Singurul moment cel mai critic, cel mai important din viaţa lui Avraam a fost atunci când a auzit şi a răspuns chemării lui Dumnezeu, spune el. Într-un mod asemănător, Invitaţia evanghelică este făcută tuturor, dar mulţi sunt prea ocupaţi să audă şi să ia seama. Ei nu permit niciodată chemării lui Dumnezeu să devină un motiv de decizie, remarcă autorul.
Dumnezeu ajunge cu greu la noi din cauză că suntem o generaţie care se mişcă rapid. Se pare că nu avem timp deloc pentru contemplare. Nu avem timp deloc să-I răspundem lui Dumnezeu când ne cheamă, observă Tozer cu tristeţe.
În capitolul 5 el vorbeşte despre viaţa creştină ca pelerinaj. Cum au trăit eroii lui Dumnezeu? Cum au întâmpinat ispitele şi suferinţele? Cum au murit? Totul a fost „prin credinţă“, „printru credinţă“ sau „în credinţă“, remarcă autorul. Niciunul dintre noi nu ar trebui să trăiască pe baza credinţei, căci dacă ne bazăm pe credinţă, avem o înţelegere total greşită a ceea ce este credinţa. Scopul credinţei este să ne facă să ne bazăm în totalitate pe Dumnezeu – pe Însuşi Dumnezeu!
Numai prin credinţă ne putem baza pe Dumnezeu. Printru credinţă ne putem încrede în promisiunile lui Dumnezeu. În credinţă ne putem trăi zilnic vieţile în dependenţă de Dumnezeu, de Cuvântul Lui şi de promisiunile Lui.În ultimele capitole ale cărţii autorul ne atrage atenţia asupra faptului că Dumnezeu nu caută o replică exactă a lui Avraam, a lui Noe sau a lui David. El vrea să binecuvânteze, să echipeze şi să folosească individualitatea noastră – a fiecăruia dintre noi care, prin credinţă, formăm poporul Lui credincios în generaţia noastră.
În concluzie el spune: Într-un sens foarte real credinţa înseamnă să ne fixăm ochii la Isus, păstrându-L pe Isus înaintea ochilor noştri indiferent de ceea ce alţii ar putea face pretutindeni în jurul nostru. El este Domnul nostru, Autorul şi Iniţiatorul credinţei noastre. El este Acela pe care se bazează credinţa creştină. El este Acela care a însemnat traseul. El este Acela care ne conduce prin viaţă la o desăvârşire plină de succes. Pentru că Obiectivul lui Dumnezeu este sfinţenia noastră. …fiecare zi este o altă zi de pregătire spirituală, o altă zi de încercare şi disciplină având în minte destinaţia noastră cerească. Calificarea deplină pentru veşnicie nu este imediată, automată sau nedureroasă. A fi dojenit şi instruit, a fi pedepsit şi mustrat, a fi antrenat şi corectat – nimeni nu alege aceste lucruri pentru că nu sunt nici plăcute, nici distractive. Dar sunt în planul lui Dumnezeu pentru maturizarea noastră spirituală.
Fie ca Dumnezeu să ne ajute pe fiecare dintre noi să acceptăm cu bucurie această lucrare de sfinţire pe care o are El de făcut în viaţa fiecăruia dintre noi!
„Dumnezeul risipitor” de Timothy Keller
Astăzi vă prezint o carte scurtă, ce-și propune să ne ofere o privire proaspătă asupra uneia dintre cele mai cunoscute pilde rostite de Isus Hristos, și anume, pilda fiului risipitor.
Cartea se numește Dumnezeul risipitor – recuperarea esenței creștinismului, este scrisă de Timothy Keller și, după spusele sale din introducere, ea are ca scop prezentarea elementelor de bază ale mesajului creștin, Evanghelia. De aceea, poate să slujească drept introducere în credința creștină pentru cei ce nu îi cunosc învățăturile sau pentru aceia care s-au îndepărtat cu mai mult timp în urmă de ele.
În primele cinci capitole voi decoda sensul de bază al pildei, continuă Keller. În capitolul 6 voi arăta în ce fel ne ajută ea să înțelegem întreaga Biblie și în capitolul 7 voi arăta cum se aplică învățătura ei în viața noastră în această lume.
Isus ni-L arată pe Dumnezeul Marii Generozități, care este literalmente risipitor față de noi, copiii Lui. Harul incalculabil al lui Dumnezeu este nădejdea noastră cea mai mare, o experiență transformatoare pentru noi, și subiectul acestei cărți, încheie Keller introducerea cărții.
Pilda fiului risipitor este poate cea mai cunoscută pildă rostită de Domnul Isus Hristos, pe care chiar și cei care nu au citit niciodată Biblia o cunosc. Un tată avea doi fii. Cel tânăr își cere partea de moștenire din partea tatălui și pleacă în lumea largă unde risipește tot ce are. Ajungând la un loc cu porcii, își vine în fire și decide să se întoarcă acasă ca rob. Tatăl îl primește cu mâinile deschise și dă o petrecere în cinstea lui, dar fiul cel mare este atât de revoltat încât refuză să ia parte la sărbătoare, în ciuda invitației tatălui.
În capitolul 1 al cărții Dumnezeul risipitor Timothy Keller spune că majoritatea interpretărilor care se dau acestei pilde se concentrează pe fuga și întoarcerea fiului mai tânăr – „fiul rătăcitor”. Dar acestea pierd adevăratul mesaj al pildei, fiindcă în pildă se vorbește despre doi frați, fiecare dintre ei reprezentând un fel diferit de a fi alienat de Dumnezeu și un fel diferit de a căuta acceptarea în Împărăția cerurilor.
Isus îi cheamă nu atât pe oamenii imorali din afara comunității credinței, cât, mai degrabă, pe oamenii morali din interiorul comunității credinței. El vrea să arate orbirea, îngustimea și autoîndreptățirea lor și le spune că lucrurile acestea le distrug nu numai sufletele, ci și pe cei din jur. Este așadar o greșeală să credem că Isus spune pilda aceasta în primul rând ca să îl asigure pe „fiul cel tânăr” de dragostea Lui necondiționată, susține Keller.
În capitolul 3, intitulat Redefinirea păcatului, autorul arată că Isus îi folosește pe fratele cel tânăr și pe fratele cel mare ca să prezinte două căi principale în care oamenii încearcă să își găsească fericirea și împlinirea: calea conformării morale și calea descoperirii de sine.
Fratele cel mare din această parabolă ilustrează calea conformării morale. Fariseii din vremea lui Isus credeau că, întrucât erau poporul ales al lui Dumnezeu, tot ce aveau de făcut era să-și mențină poziția în binecuvântarea Lui și să primească mântuirea finală printr-o ascultare strictă de preceptele Bibliei.
Persoana care urmează calea conformării morale spune: „Eu nu fac ceea ce vreau eu, ci ceea ce tradiția și comunitatea vor să fac.”
Persoana care urmează calea împlinirii de sine spune: „Eu sunt singurul care poate să decidă ce este bine și ce este rău pentru mine. Voi trăi așa cum vreau eu, și în felul acesta îmi voi găsi adevăratul sine și fericirea.”
Mesajul pildei lui Isus este că ambele abordări sunt greșite. Pilda lui ilustrează o alternativă radicală, spune Keller.
Fiul cel mare nu pierde dragostea tatălui în ciuda faptului că e bun, ci tocmai fiindcă e bun. Nu păcatele lui ridică o barieră între el și tatăl său, ci mândria realizărilor sale morale; nu nelegiuirile, ci virtutea sa îl împiedică să se bucure de ospățul tatălui.
Fiecare a dorit să ajungă în situația de a spune tatălui ce să facă. Cu alte cuvinte, fiecare s-a răzvrătit – dar unul s-a răzvrătit fiind foarte rău și celălalt s-a răzvrătit fiind extrem de bun. Amândoi au fost alienați de dragostea tatălui; amândoi au fost fii pierduți, arată Keller.
Mesajul pildei fiului risipitor este șocant: împlinirea atentă a legii lui Dumnezeu poate să devină o strategie de răzvrătire împotriva lui Dumnezeu.
Dacă, la fel ca fratele cel mare, crezi că Dumnezeu este dator să te binecuvânteze și să te ajute fiindcă te-ai străduit din greu să-L asculți și să fii o persoană bună, atunci poate că Isus este ajutorul tău, exemplul tău, chiar inspirația Ta, dar nu este și Mântuitorul tău. Tu ești propriul tău Mântuitor.
Iată, deci, redefinirea radicală de către Isus a răului din noi. Aproape toți oamenii definesc păcatul ca pe nerespectarea unei liste cu porunci. Dar Isus ne arată că un om care nu a încălcat virtualmente nicio regulă din lista de contravenții morale poate fi la fel de pierdut din punct de vedere spiritual ca orice persoană imorală și depravată. De ce? Fiindcă păcatul nu înseamnă doar încălcarea poruncilor, ci și punerea ta în locul lui Dumnezeu ca Mântuitor, Domn și Judecător, așa cum fiul cel mare a încercat să înlocuiască autoritatea tatălui în viața lui, spune Keller.
Așadar, Evanghelia este distinctă de celelalte două abordări, cea a conformării morale sau cea a descoperirii de sine. Din punctul ei de vedere, toți greșesc, toți sunt iubiți, și toți sunt chemați să recunoască acest lucru și să se schimbe.
De ce este atât de important de știut că Isus demască starea de pierzanie a fratelui mai mare ca fiind la fel de greșită și distructivă ca starea de pierzanie a fratelui mai mic?
Timothy Keller răspunde acestei întrebări în capitolul 4 al cărții Dumnezeul risipitor, intitulat Redefinirea stării de pierzanie.
Ținta lui Isus în parabola aceasta au fost în primul rând fariseii, pentru a le arăta cine sunt, indirect îndemnându-i apoi să se schimbe. Așa cum am spus deja, fratele mai mic știa prea bine că este înstrăinat de tatăl lui, dar fratele cel mare nu știa acest lucru. De aceea este atât de periculoasă starea de pierzanie a fratelui mai mare. Frații cei mari nu merg la Dumnezeu ca să-L roage să-i scape din starea lor. Ei nu văd nimic în neregulă cu starea lor, ceea ce este fatal. Dacă știi că ești bolnav, poate că vei merge la doctor, dar dacă nu știi că ești bolnav, nu vei merge – și vei muri.
Ca să devenim cu adevărat creștini, spune Keller, trebuie să ne pocăim și de motivele pentru care facem binele. Fariseii se pocăiesc numai pentru păcatele lor, dar creștinii se pocăiesc și pentru rădăcinile neprihănirii lor. Trebuie să învățăm să ne pocăim de păcatul care se regăsește sub toate celelalte păcate ale noastre și sub neprihănirea noastră – adică de păcatul de a căuta să fim propriul nostru Mântuitor și Domn.
Nu vom înceta să fim frați tineri sau frați mari până când nu vom recunoaște nevoia, ne vom odihni în credință și vom vedea minunea lucrării adevăratului nostru frate mare, Isus Cristos.
În capitolul 6 al cărții Dumnezeul risipitor, așa cum spunea în Introducere, Keller arată în ce fel ne ajută pilda fiului risipitor să înțelegem întreaga Biblie. Mesajul Bibliei este că omenirea este un grup de exilați care încearcă să ajungă acasă. Pilda fiului risipitor se referă la fiecare dintre noi.
Isus nu a venit să scape o singură națiune de oprimare politică, ci mai degrabă ca să ne scape pe noi toți de păcat, de rău și de moarte. El a venit ca să ducă rasa umană Acasă. De aceea, El nu a venit în putere, ci în slăbiciune. A venit ca să experimenteze exilul pe care noi îl meritam. A fost izgonit din prezența Tatălui, a fost aruncat în întuneric, în disperarea supremă a înstrăinării spirituale – în locul nostru. A luat asupra Sa întregul blestem al răzvrătirii omenești, al înstrăinării cosmice, pentru ca noi să putem fi primiți în adevărata noastră casă, spune Keller.
Nimic din ceea ce facem noi nu poate să merite harul și favoarea lui Dumnezeu, tot ce putem face este să credem că acestea ne sunt date în Isus Cristos și să le primim prin credință. Dar dacă credem și ne bizuim cu adevărat pe Acela care ne-a slujit într-un mod jertfitor, acest lucru ne transformă în oameni care iubesc în mod jertfitor pe Dumnezeu și pe aproapele. Dacă spunem: „Cred în Isus”, însă credința aceasta nu influențează felul în care trăim, răspunsul este că nu trebuie să adăugăm o muncă istovitoare la credința noastră, ci mai degrabă că nu Îl înțelegem sau nu credem cu adevărat în Isus, continuă Keller.
Isus ne spune că atât calea hedonistă a fratelui cel tânăr, cât și calea etică a fratelui cel mare sunt fundături spirituale. De asemenea, El ne arată că mai există o cale: prin El. Umblarea pe această cale și trăirea unei vieți bazate pe mântuirea Lui ne vor duce în cele din urmă la ospățul absolut, la festinul de la sfârșitul istoriei. Acum putem să ne bucurăm de arvuna viitoare salvări, în toate modurile evidențiate în acest capitol: în rugăciune, în slujirea altora, în transformarea naturii noastre prin evanghelie și în relațiile vindecate pe care Cristos ni le dă. Dar acestea sunt doar o arvună a ceea ce va veni, încheie Keller scurta carte, Dumnezeul risipitor.
Cred că este o carte foarte bună pentru vremurile noastre în care accentul se pune pe stima de sine și pe importanța eului și este mult mai greu să vorbești despre păcat și despre faptul că toți oamenii sunt păcătoși, oricât de buni ar părea. Este o foarte bună prezentare succintă a Evangheliei pe înțelesul unei culturi contemporane, lipsită de limbajul de lemn care poate îi împiedică deseori pe oamenii din ziua de azi să se apropie de Dumnezeu. O recomand atât celor care sunt în căutarea lui Dumnezeu, cât și celor care L-au găsit, dar vor să îi ajute și pe alții să o facă într-un mod care să fie pe înțelesul lor.
„C.H. Spurgeon: predicatorul poporului” de Peter Morden
Astăzi descoperim biografia cunoscutului predicator Charles Spurgeon – „Prinţul predicatorilor”, cum a fost el supranumit – pastor şi autor prolific, cu o influenţă puternică printre creştinii din toate denominaţiunile, intitulată C.H. Spurgeon: predicatorul poporului, scrisă de Peter Morden.
Charles Haddon Spurgeon s-a născut în sătucul Kelvedon, Essex, pe 19 iunie 1834, fiind primul copil al lui John şi Eliza Spurgeon. Atmosfera puritană în care a fost crescut Charles Spurgeon a fost deosebit de importantă. Astăzi, cuvântul „puritan“ are conotaţie negativă pentru mulţi. Imaginea unui puritan este aceea a unei persoane mai degrabă stricte şi care interzice totul, al cărei scop principal în viaţă este să strice distracţia altor oameni. Însă puritanii erau creştini calzi şi devotaţi, departe de a fi băgăreţii lipsiţi de bucurie care apăreau în caricaturile populare. Ce era impresionant la puritani era modul în care doctrina sănătoasă era împletită cu o experienţă profundă, bogată cu Dumnezeu. Putem spune că aveau o credinţă care le atinsese atât minţile, cât şi inimile. Erau, de asemenea, oameni practici, care doreau să trăiască pentru Hristos în lumea reală.
Charles ştia multe lucruri creştine, deoarece văzuse viaţa trăită în credincioşie de părinţii şi bunicii săi, mersese la slujbe, ani de-a rândul luase parte la timpul devoţional regulat al familiei şi cunoştea Biblia, cum să găsească diferite cărţi şi versete, mai bine decât mulţi creştini. Cu toate acestea, Charles nu avea o credinţă vie proprie, nu Îl cunoştea încă pe Isus ca Mântuitor. Convertirea a avut loc curând şi într-un mod surprinzător. Încercând să se adăpostească de viscol într-o seară, Charles a rămas la o capelă, la o predică din Isaia 45:22. „Întoarceţi-vă la Mine şi veţi fi mântuiţi toţi cei ce sunteţi la marginile pământului! Căci Eu sunt Dumnezeu şi nu este altul.“
Charles mărturisea: Predicatorul s-a uitat la mine şi, îndrăznesc să spun, cu aşa puţini oameni prezenţi, m-a recunoscut că sunt un străin. Fixându-şi privirea asupra mea, ca şi când mi-ar fi cunoscut întreaga inimă, a spus: „Tinere, arăţi mizerabil… şi întotdeauna vei fi mizerabil – mizerabil în viaţă şi mizerabil în moarte – dacă nu asculţi ce spune textul meu. Dar dacă asculţi acum, în acest moment, vei fi salvat.“ Apoi, ridicându-şi mâinile, a strigat, cum numai un metodist primar putea striga: „Tinere, priveşte la Isus Hristos. Priveşte! Nu ai nimic de făcut, doar să priveşti şi să trăieşti!“
Spurgeon nu era obişnuit ca predicatorii să-i vorbească direct lui de la amvon. Însă Dumnezeu a folosit această provocare simplă şi directă, de la un vorbitor obişnuit pentru a-i deschide ochii lui Spurgeon. Tânărul „a privit“, iar când a procedat aşa, a văzut ceea ce numea „priveliştea minunată a lui Isus murind pentru mine ca Salvator“. Bucuria şi uluirea convertirii din acea zi nu l-a mai părăsit niciodată.
Curând, a devenit evident faptul că Spurgeon era un predicator dăruit. Oamenii au observat şi dedicarea lui faţă de Dumnezeu şi entuziasmul său veritabil. La doar 16 ani, era deja cunoscut în întreg districtul Fenland drept „băieţandrul predicator al Ţinutului Mlaştinilor“. A fost credincios în lucruri mici. Acum Dumnezeu era gata să deschidă o nouă direcţie de lucrare pentru el.
În 1854, Spurgeon a acceptat chemarea bisericii New Park Street din Londra de a fi pastor, iniţial pentru o scurtă perioadă de probă. Era, însă, destul de clar în ceea ce-i privea pe toţi, că angajamentul va deveni permanent. Spurgeon a predicat aceeaşi Evanghelie ca până atunci şi cu acelaşi efect. Deşi plin de teologie sănătoasă şi conţinut biblic, mesajul era simplu şi direct, pe limbajul poporului. Era, de asemenea, însufleţit şi dramatic, în contrast evident cu mesajele mai degrabă standard şi greoaie pe care locuitorii Londrei care mergeau la biserică erau obişnuiţi să le asculte.
În 1856 s-a căsătorit cu o membră a bisericii New Park Street, Susannah Thompson, într-o capelă aşa de aglomerată încât uşile au trebuit închise cu o jumătate de oră mai înainte de începerea slujbei. Viaţa lor de căsnicie a fost atinsă de triseţe, dar dragostea lor unul pentru celălalt nu s-a răcit. Au fost de asemenea parteneri în lucrarea evanghelistică.
Bisericile în care predica Spurgeon nu erau destul de mari ca să încapă toţi cei care voiau să-l audă. Înainte de finalul primului an la New Park Street, problema supra-aglomerării devenise deja acută.
Pentru a rezolva această problemă, Spurgeon a propus închirierea sălii muzicale din Surrey Gardens, Kennington, care avea o capacitate de 10.000 de locuri. Din nefericire, sala avea să fie scena a ceea ce Spurgeon descria mai târziu drept „criza cea mai însemnată“ din întreaga sa viaţă.
La prima slujbă de la Surrey Gardens, sala a fost periculos de plină. Slujba a început normal. Însă, la un moment dat, s-au auzit strigăte. Unele relatări sugerează că un grup ar fi strigat că balcoanele se prăbuşesc, alţii că s-ar fi declanşat un incendiu. Deşi Spurgeon a încercat să liniştească mulţimea, panica s-a instalat, iar mulţimea s-a călcat în picioare, grăbindu-se să iasă. Spurgeon însuşi s-a prăbuşit, iar unii care au văzut acest lucru au crezut că predicatorul murise. Abia după aceea a aflat proporţiile tragediei. Mulţi oameni au fost răniţi grav, iar şapte persoane şi-au pierdut viaţa.
Dezastrul i-a marcat viaţa. Spurgeon a experimentat o profundă depresie spirituală, retrăind evenimentele groaznice şi chinuindu-se zi şi noapte. Biserica lui Spurgeon a fost copleşită de ceea ce s-a întâmplat. Dar credincioşii au rămas loiali pastorului lor şi erau profund preocupaţi de luptele lui de după eveniment. Loialitatea şi dragostea lor, rugăciunile lor, precum şi experienţa strânsă a lui Spurgeon cu Hristos cel înviat, s-au unit pentru a-i da curaj să predice din nou.
Ce determina, însă, mulţimile, să vină cu miile şi să-l asculte pe acest tânăr predicator? Întotdeauna Spurgeon vorbea pe limba poporului, subliniază Peter Morden, autorul biografiei. Era sensibil faţă de audienţa în faţa căreia vorbea şi era gata să-şi schimbe limbajul pentru a se potrivi ocaziei. Dar niciodată nu îşi compromitea mesajul lui esenţial nici în cel mai mărunt aspect.
Conştient de cultul personalităţii, Spurgeon voia ca toţi să ştie că el era un slujitor al lui Hristos şi că dorinţa lui era să predice Evanghelia lui Hristos în puterea Duhului Sfânt. Suferinţa lui l-a înzestrat, de asemenea, cu o mare empatie pentru oamenii care se luptau ei înşişi cu greutăţi.
Scripturile erau extrem de importante pentru Spurgeon. Era dedicat Bibliei ca fiind Cuvântul lui Dumnezeu demn de încredere; predica din Biblie cât de mult putea cu acurateţe; iubea Biblia pentru modul în care i-L revela pe Isus. Este cunoscut faptul că el a refuzat să se avânte într-o apărare intelecuală detaliată a Scripturilor atunci când autoritatea acestora a fost atacată de feluriţi critici ai secolului al 19-lea. Să aperi Biblia? Pentru Spurgeon la fel de bine s-ar putea vorbi de a apăra un leu; nu era necesar! Mai degrabă creştinii ar trebui să „lase leul liber“ să îşi facă lucrarea de convingere şi convertire a lumii. Când Biblia avea să fie aplicată la inimile oamenilor de către Duhul Sfânt, atunci îi vor cunoaşte adevărul şi îi vor simţi puterea.
Viaţa de familie este un alt indicator al sfinţeniei. Prea adesea, familia cunoaşte partea diferită, mai puţin atractivă a caracterului unei persoane, decât cea văzută vreodată de prietenii cei mai apropiaţi. Însă viaţa de familie a lui Charles şi Susannah a fost una foarte fericită. Dragostea lor unul faţă de celălalt, care fusese puternică încă de la început, a crescut an de an. Susannah era „îngerul fericirii lui“, aşa cum îi spunea soţul ei, l-a susţinut în toată munca lui până la final şi era implicată în diverse lucrări. Scriind la câţiva ani de la moartea soţului ei, Susannah spune la rândul ei că Charles a fost un om „de o smerenie dulce“ şi de o „bunătate aparte“. Mai mult, el avea „o puternică credinţă în Dumnezeu“ şi a trăit o viaţă „glorioasă şi fără pată“.
Deşi am văzut până acum impactul slujirii lui de duminică, o altă lucrare este descrisă drept „cea mai grozavă predică pe care a avut-o domnul Spurgeon vreodată“. Este vorba despre orfelinatul pe care Spurgeon l-a construit la Stockwell, la sud de Londra. Acest orfelinat a transformat vieţile multor oameni, băieţi şi fete a căror viaţă ar fi fost altfel complet mizerabilă.
Dragostea creştină era arătată nu doar prin aducerea copiilor nevoiaşi, ci şi prin standardul de grijă pe care aceşti copii îl primeau de îndată ce ajungeau aici. Spurgeon era pe deplin implicat în viaţa orfelinatului. Copiii îl iubeau, iar vizitele lui dădeau întotdeauna naştere la cele mai zgomotoase demonstrații de încântare.
Experienţa lui Spurgeon ne vorbeşte cu putere nouă. Dacă ne-am simţit aşa cum s-a simţit Spurgeon în acele zile întunecate imediat după dezastrul de la Surrey Gardens, dacă experimentăm „o noapte întunecată a sufletului“, identificându-ne cu Spurgeon în suferinţa lui, în pierderea speranţei şi în sentimentul că Dumnezeu ne-a abandonat, noi ştim că în Hristos, Dumnezeu chiar ne iubeşte. Oricât de dificile ar fi lucrurile, Dumnezeu are un plan şi un scop pentru vieţile noastre. Așadar, descoperiţi-l şi voi pe Charles Spurgeon, în multiplele sale ipostaze, citind biografia lui Peter Morden, C.H. Spurgeon: predicatorul poporului.
Omenirea stă în casă, într-o situaţie fără precedent care blochează economia sistemic, la nivel global. Orice scenariu al evoluţiei socio-economice ulterioare pandemiei este greu de estimat în aceste momente. Cert este că pe buzele analiştilor se află, inexorabil, cuvântul criză. Iar unii, îndrăznesc chiar să compare situaţia, mergând decenii în urmă, la colapsul din perioada 1929-1933.
În mare, orice criză economică serioasă începe cu o criză a preţurilor, vine apoi criza veniturilor urmată inevitabil de o criză a consumului. Criza producţiei vine la pachet cu criza locurilor de muncă şi şomajului. Acestea generează criza finanţelor statului, însoţită la scurt timp de criza de încredere în cei care conduc ţara. În mod cert, la asemenea proporţii criza stării de spirit a unei populaţii sărăcite este o certitudine. Iar criza morală este doar un accesoriu în asemenea momente întunecate ale istoriei.
Marea Depresiune planetară
Marea criză economică din anii 1929-1933, declanşată de supraproducţie, a mers fix prin aceste valuri de criză. Acei ani trişti rămaşi în istorie ca Marea Depresiune au afectat întreaga lume, dar cel mai mult Statele Unite ale Americii.
Criza declanşată în S.U.A. în octombrie 1929 s-a dovedit a fi cea mai gravă dintre cele cunoscute vreodată de sistemul capitalist. Şi asta, atât prin amploare, cât şi prin durată, deoarece a afectat întrega lume, cu excepţia U.R.S.S., şi s-a prelungit în unele ţări până în1935, ba chiar până în 1939, odată cu începutul celui de-al Doilea Război Mondial, la a cărui declanşare a contribuit…
Toate statele industrializate au suferit declinuri ale preţurilor de vânzare en gros de peste 30% între 1929 şi 1933. Criza s-a manifestat prin o scădere rapidă a nivelului comerţului mondial. Veniturile personale au scăzut semnificativ, la fel ca veniturile veniturile bugetare şi cifra de afaceri. Întreaga lume a fost afectată, iar efectele majore imediate au fost inflaţia şi şomajul ridicat.
Orașele din întreaga lume au suferit puternic de pe urma crizei, în special cele care depindeau de industria grea. Activitatea în construcții a fost practic oprită.
Zonele rurale au suferit de pe urma scăderii prețurilor mărfurilor agricole cu 40 – 60%.
Mineritul și exploatarea lemnului au avut probabil cea mai dramatică scădere, deoarece cererea scăzuse puternic iar alternativele de reangajare a muncitorilor mineri sau forestieri în alte sectoare erau cele mai reduse.
Sursă grafic: wikipedia.ro
1930 – Anul tuturor deziluziilor, anul mizeriei totale
Articolul Anul economic din „Almanahul ziarului Curentul”, al lui Pamfil Şeicaru, sintetizează anul 1930 ca „un an economic din cei mai grei, despre care nimic bun nu putem scrie. Anul tuturor deziluziilor, anul mizeriei totale. Nu exagerăm cu nimic, poate chiar nu putem descrie situaţiunea aşa cum este în cruda sa realitate. Agricultura deficitară (poate falimentară), industria cu porţile închise şi cu şomerii tot mai numeroşi, comerţul cu poliţe protestate şi spectrul falimentului, funcţionarii statului cu sabia lui Damocles, sub forma statutului deasupra capului1 şi cu salarii de mizerii /…/ producţiunea, în general, sugrumată de o fiscalitate excesivă, regiile autonome, inovaţie economică a anului 1930, deficitare, cooperaţia cu portofolii dubioase de miliarde, preluate pe spinarea contribuabilului răbdător, telefoanele concesionate, dar lucrările neîncepute, şoselele refăcute după faimosul sistem Steward (n.r. un contrat falimentar pentru şoseaua Bucureşti-Braşov), industria petrolului speculată după bunul plac al trusturilor mondiale, pâinea de 4 ori mai scumpă decât grâul şi mălaiul de 5 ori mai scump decât porumbul, preţul cerealelor scăzut sub cheltuielile de producţiune, iar peste frontieră concurenţa sălbatică şi urmele efectelor primului dumping sovietic. /…/.Anul se încheie într-o atmosferă de cumplită criză şi deznădejde. Capitalul străin, faimosul capital străin, întârzie mereu colaborarea cu noi, partidele politice se înjură şi îşi aruncă răspunderea reciproc. Ţara suferă şi dezastrul cel mare se apropie”.
Efectele crizei din 1929-1933 asupra României
Criza economică mondială a avut o deosebită amploare și intensitate în România, datorită unei agriculturi înapoiate, creşterii datoriei externe, acaparării unor importante întreprinderi de către capitalul străin, scăderii abrupte a prețurilor la produsele de export și menținerii la nivel ridicat a prețurilor la produsele importante.
- Peste 500 de fabrici au dat faliment şi peste 55.000 de muncitori au intrat în şomaj.
- Preţurile la produsele agricole au scăzut cu 60-70%, iar odată cu ele au scăzut şi încasările la bugetul şi cheltuielile statului.
- Industria a cunoscut o scădere de 50%.
- Producţia agricolă a crescut cu 30% şi datorită scăderii preţurilor veniturile au scăzut cu 55% .
- Preţul grâului nu mai acoperea nici măcar cheltuielile necesare recoltării.
- Peste 2.5 milioane de agricultori aveau credite la bănci sau la cămătari.
- Reducerea salariilor cu 10% în 1931 urmată în 1932 şi 1933 de alte reduceri salariale (celebrele curbe de sacrificiu)
- Exportul de grâu şi petrol a scăzut cu 58%.
- Creşterea taxelor pe bunurile de consum şi a impozitului pe salarii.
- Creşterea şomajului la un nivel alarmant.
- Apariţia falsificatorilor de monedă naţională şi monedă străină.
- Apariţia cămătarilor care cereau dobânzi enorme.
- Creşterea infracţionalităţii.
- Creşterea deficitului bugetar.
- La finalul crizei, în anul 1933, în România erau peste 300.000 de şomeri. De notat şi foarte multe sinucideri în rândul celor care au contractat credite şi nu le mai puteau rambursa…
Principalele măsuri guvernamentale anticriză s-au tradus în concedieri colective şi reducerea salariilor funcţionarilor. În 1933, indicele salariului nominal a scăzut, în comparaţie cu anul izbucnirii crizei, la 63,1%, scrie Adevărul.
România a intrat într-o cursă a deficitelor bugetare cronice, agravate de politica guvernării ţărăniste, de permanenta supraevaluare a veniturilor şi de insuficientă comprimare a cheltuielilor. La asta se adaugă efortul pentru plata datoriei externe, mereu în creştere, din pricina împrumuturilor contractate în 1929 şi 1930.
În 1933, indicele salariului nominal a scăzut, în comparaţie cu anul izbucnirii crizei, la 63,1%. De asemenea, autorităţile au decis forţarea exporturilor de cereale, în timp ce s-a încercat aplicarea unei legi a conversiei datoriilor agricole. Bugetul de stat a rămas deficitar timp de trei ani consecutiv, apelându-se la sporirea fiscalităţii, în paralel cu refinanţarea deficitului prin angajarea mai multor credite de restabilizare.
Cum s-a ieşit din marea recesiune
Naţiunile s-au mobilizat rând pe rând, funcţie de specificul crizei locale… Unul dintre modele a venit chiar din locul de începere a crizei, SUA. Programul New Deal (Noua Înțelegere) inițiat de președintele Franklin D. Roosevelt la începutul anului 1933 a inclus un număr de noi programe federale cu scopul de a genera procesul de relansare economică simultan cu protecţia socială. O iniţiativă salutară într-un moment când americanii începuseră să privească cu jind la modelul sovietic…
În majoritatea țărilor au fost concepute programe de refacere și cele mai multe au trecut prin diferite transformări politice, care le-au împins spre extremele dreaptă sau stângă. Ulterior, roadele noilor politici şi a dictatorilor ridicaţi de ele au dus la declanşarea celui De-al Doilea Război Mondial…
Acum, spre deosebire de atunci…
În mod sigur în 2020 nu pornim de la o criză a supraproducţiei, precum în 1929. Acum însă, ca şi atunci, avem o complicată reţea de credite atât la nivelul naţiunilor, cât şi ca persoane juridice ori fizice. Dar după aproape un secol de evoluţie socio-economică, la nivel global, avem organisme transnaţionale precum Banca Mondială sau Fondul Monetar Internaţional, care pot superviza evoluţia sistemică a finanţelor publice.
Geopolitica a evoluat şi ea. Uniunea Europeană este astăzi un atu pentru ţările bătrânului continent care se pot sprijini reciproc la bine şi la rău. NATO va continua să fie un vector de unitate al ţărilor membre, indiferent de oscilaţiile economice.
Marile companii transnaţionale, răspândite pe toate continentele, pot fi văzute acum într-o nouă lumină, cu valenţele unei infrastructuri de rezistenţă planetară.
Globalizarea are plusurile şi minusurile ei şi, dacă ne mai uităm o dată în istorie şi învăţăm să evităm extremismul de orice fel, o nouă criză economică mondială ar putea fi trecută mult mai uşor.
Vine criza! Economia este aproape de colaps: Recesiunea lovește grav și România
Vine criza! Avertisment apocaliptic al specialiștilor care anunță un colaps economic fără precedent în toată lumea. Recesiunea lovește grav și România. Totul se întâmplă din cauza marilor puteri și ale ultimelor decizii luate la nivel mondial.„E posibil să fie nevoie să atingem obiectivele (europene, n.r.) de coeziune socială şi de competitivitate şi de suveranitate într-un climat economic de stagnare sau de recesiune, cel puţin în unele din statele membre. Aceasta este perspectiva prin care trebuie să vedem lucrurile. Majoritatea economiilor majore (din Uniunea Europeană, n.r.) continuă să crească, nu suntem încă în recesiune, nu încă, şi un economist foarte faimos prezice o recesiune pentru anul următor, am prezis o recesiune şi în 2008, iar acum o prognozăm pentru 2020, deci lecţia e simplă. Sigur, trebuie să fim foarte precauţi dacă ne întoarcem la această problemă, dacă am avut dreptate acum 15 ani nu înseamnă că o să ai mereu dreptate. Deci fiţi mereu foarte precauţi când aveţi de-a face cu astfel de prognoze”, a afirmat fostul preşedinte al Consiliului European, în cadrul unei reuniuni dedicată viitorului Europei şi viitorului economiei româneşti.
Herman van Rompuy a atras atenţia că încetinirea creşterii economice din zona euro va dura mai mulţi ani şi a avertizat că posibilitatea de stagnare economică a economiei Germaniei este un indicator care provoacă îngrijorare„Da, are loc o încetinire a ratei dezvoltării economice, în special în zona euro va fi undeva la doar 1%, şi nu doar anul viitor, ci în anii următori. Dar rata de dezvoltare foarte lentă, aproape de nivelul de stagnare, care îi îngrijorează pe foarte mulţi în Europa, se înregistrează în Germania. Germania are economia cea mai ciclică din Europa. E şi cea mai mare economie, dar are şi cea mai mare volatilitate, pentru că e ţara cea mai industrializată. Industria reprezintă aproape un sfert din PIB-ul Germaniei. Marea Britanie nu mai este o economie industrială, la ei industria are doar 10% din PIB. Iar Germania e forţa, locomotiva industriei europene, iar când lucrurile merg prost la nivelul economiei globale economia germană este afectată şi toată economia europeană este afectată. Deci e o rată mică de dezvoltare la nivelul Europei, cu excepţia Italiei”, a susţinut van Rompuy.
Fostul preşedinte al Consiliului European a acuzat conducerile conservatoare ale SUA şi Marii Britanii pentru crearea de probleme politice care provoacă consecinţe economice negative la nivel internaţional.
„Problemele economice curente nu sunt neapărat economice, dar au consecinţe economice. Problemele curente sunt artificiale şi sunt nişte probleme interne. Aceste probleme au de-a face cu războaiele comerciale (programul de taxe vamale iniţiat de Administraţia Trump, n.r.) şi cu Brexit-ul. Dacă putem soluţiona aceste două probleme, atunci pericolul scade sau dispare cu totul la nivelul economiei mondiale. E de sperat că putem ajunge la un acord cu Marea Britanie în orele şi zilele care au mai rămas şi e de sperat că Statele Unite vor reveni la negocieri în privinţa războaielor comerciale, dar încă nu am ajuns acolo. E vorba deci de decizii politice, Brexitul e o decizie politică. Dacă putem depăşi aceste blocaje politice, atunci perspectiva pe plan economic e mult mai senină. Problema actuală nu e una economică, ci politică, deci ne trebuie o soluţie politică pentru a recupera o poziţie solidă şi de durată de creştere economică”, a susţinut Herman van Rompuy.
Acesta a estimat că zona euro nu este pregătită pentru a face faţă unei crize financiare la nivel internaţional.
„România nu este încă în zona euro, dar este afectată de ceea ce se întâmplă în zona euro. Prin urmare trebuie să consolidăm zona euro şi spaţiul Schengen, deoarece o criză financiară la nivel internaţional nu este exclusă pe termen lung. Sper să nu o vedem în viitorul apropiat, dar (criza va veni, n.r.) dintr-un singur motiv: nivelul datoriilor publice şi private este acum mult mai mare peste tot în lume decât era cu 10 ani în urmă, la momentul începerii crizei bancare. Deci trebuie să fim cât se poate de prudenţi, pentru că o criză economică se poate produce din nou, iar întrebarea este: zona euro este pregătită să facă faţă unei astfel de crize? Iar răspunsul este cât se poate de simplu: nu! Deci trebuie să consolidăm zona euro, pentru că o criză financiară poate reveni, nu ştim când, să sperăm că este cât se poate de departe, dar trebuie să fim pregătiţi de ea”, a precizat Herman van Rompuy.
Fostul lider al Consiliului European a cerut mai multe investiţii din partea Uniunii Europene, mai ales în prezent, când banii sunt foarte ieftini.
„Economia noastră poate să fie mult mai puternică dacă cooperăm mai mult în privinţa politicilor industriale. Trebuie stimulate programele de competitivitate la nivel european. Deci trebuie să fim conştienţi în general că în Europa suferim cu toţii de un nivel prea scăzut de investiţii. În China însă, problema e reprezentată de investiţiile excesive. Peste 40% din PIB este investit acolo în sectorul public şi privat, şi apropo, în China este greu de făcut o diferenţă între investiţiile din cele două sectoare. Noi (Uniunea Europeană, n.r.) investim doar jumătate din acest volum, şi avem nevoie, nu doar în ţările zonei euro, ci peste tot în statele din UE avem nevoie de investiţii mai mari. Acest decalaj între economii şi investiţii – pentru că economisim mult mai mult decât investim – duce la rate ale dobânzii la nivel negativ. Aceste rate sunt la cel mai mic nivel din ultimii 40 de ani. Chiar şi în Grecia, pe termen scurt, avem rate ale dobânzii negative. Deci acum este practic cea mai bună perioadă pentru investiţii, pentru că banii sunt atât de ieftini”, a menţionat Herman van Rompuy
FMI: Criza provocata de coronavirus este cea mai severa de la Marea Depresiune
Criza provocata de extinderea pandemiei de coronavirus (Covid-19) este cea mai severa de la Marea Depresiune din 1929, a avertizat luni directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Kristalina Gheorghieva, transmite Reuters.
Din cauza efectelor negative ale epidemiei, 170 de tari vor inregistra o crestere economica negativa in 2020, a declarat seful FMI la o videoconferinta cu presa din Bulgaria.Cele mai afectate de efectele negative ale extinderii epidemiei ar putea fi tarile in curs de dezvoltare, a apreciat Georgieva.
“Statele care sunt acum cel mai lovite de pandemie si nu trebuie sa fie si cele mai afectate din punct de vedere economic. Sunt extrem de ingrijorata de tarile in curs de dezvoltare si cele emergente”, a explicat oficialul FMI.
Saptamana trecuta, FMI estima in cel mai nou raport “World Economic Outlook” ca economia mondiala ar urma sa se contracte cu 3% in 2020, din cauza pandemiei de coronavirus, ceea ce reprezinta un declin mai grav decat cel inregistrat in perioada crizei financiare din 2008-2009. Institutia financiara internationala subliniaza ca este vorba despre o revizuire cu peste sase puncte procentuale comparativ cu raportul WEO din luna octombrie sau cu update-ul din luna ianuarie, “o revizuire extraordinara intr-o perioada atat de scurta de timp”, subliniaza FMI.
“Conform scenariului de baza, care pleaca de la ipoteza ca pandemia se va reduce in a doua jumatate a lui 2020, iar masurile de izolare vor fi eliminate treptat, economia mondiala este preconizata sa inregistreze un salt de 5,8% in 2021, pe masura ce activitatea economica se normalizeaza”, adauga FMI.
In pofida revizuirii semnificative a previziunilor privind economia mondiala, FMI avertizeaza ca riscurile la adresa acestor prognoze sunt orientate in jos. Pandemia de coroavirus ar putea sa fie mai persistenta decat se asteapta FMI in scenariul sau de baza, iar efectele crizei sanitare asupra activitati economice si pietelor financiare ar putea fi mai puternice si mai indelungate, ceea ce ar testa capacitatile bancilor centrale de a proteja sistemul financiar.
(Dupa modelul crizei anterioare ,astazi este si mai si…), Sistemul financiar mondial a devenit periculos de instabil și se confruntă cu o avalanșă de falimente care vor testa stabilitatea socială și politică, potrivit unui bancher de top. William White, presedinte al Comitetului OECD și fost economist-şef al Băncii Reglementelor Internațion ale.Acesta sugerează că tensiunile din sistemul financiar sunt acum mai grave decât cele din 2007.
Vorbind într-un interviu pentru pentru Telegraph înainte de începerea Forumului Economic Mondial de la Davos, William White avertizează că muniţia macroeconomică folosită în lupta contra recesiunii este, în esenţă, “folosită în totalitate”.
“Datoriile au crescut în ultimii 8 ani şi au ajuns la niveluri alarmante în fiecare parte a lumii, devenind un puternic motiv de nenorocire”, a declarat White pentru Telegraph.
“A devenit evident în următoarea recesiune că multe dintre aceste datorii nu vor fi deservite sau rambursate, iar acest lucru va fi incomod pentru o multime de oameni care cred că deţin active care valorează ceva.”
În loc să reflectam dacă aceste falimente vor avea loc sau nu, White sugerează că singura întrebare la care ar trebui să se răspundă acum este “dacă suntem capabili să privim realitatea în ochi şi să facem faţă la ceea ce se apropie într-un mod ordonat, sau dacă va fi dezordonat.”
William White sugerează că US Federal Reserve, după ce a crescut în decembrie ratele dobânzii pentru prima dată în aproape un deceniu, se află acum într-o “dilemă oribilă”, având o sarcină de neinvidiat, aceea de a încerca să promoveze o redresare economică, în timp ce promovează trecerea la o politică monetară uşoară.
Bancherul crede că politica de relaxare a Fed, dar şi cea a Bancii Centrale Europene şi Banca Japoniei, pur şi simplu extind cheltuielile, creând un ciclu periculos care îşi pierde acum eficacitatea de a impulsiona cererea. “Prin definiţie, acest lucru înseamnă că nu va puteţi cheltui banii mâine”, a declarat White pentru Telegraph.
În afară de pierderea cererii în economiile dezvoltate, o altă consecinţă a fost de a exacerba bulele de active pe pieţele emergente, cum ar fi Asia, împingând preţurile activelor în sus pe spatele a ceea ce au fost – la vremea respectivă – datoriile făcute pe un dolar ieftin.
Potrivit Evans-Pritchard, această situaţiue a dus la creşterea datorei combinate publice şi private pe pieţele emergente la 185% din PIB, până la un procentaj alarmant de 35 de puncte procentuale distanţă de vârful ciclului de credit anterior, din 2007.
În ţările OECD, o datorie similară s-a produs de asemenea, ducând raportul global al datoriei în PIB al grupului de 34 de membri la 265%.
China, epicentrul preocupărilor piaţei în ultimele luni, şi-a văzut urcând datoria de la 158% din PIB la peste 282% faţă de aceeaşi perioadă, conform analizei făcută de Bank of America-Merrill Lynch.
Nu este de mirare că White şi alţii sunt îngrijoraţi.
Spirala datoriilor creşte, în timp ce creşterea globală a încetinit – toate într-un moment când multe bănci centrale se află la limitele absolute a ceea ce stimulii politicilor monetare pot oferi. Dacă politicile monetare, după apariţia acestei situaţii, nu mai sunt în măsură să reglementeze situaţia, ce se poate face pentru a o rezolva?
William White crede că guvernele deţin cheia şi spune pentru Telegraph că acestea “ar trebui să se întoarcă la supremaţia fiscală – numiţi-o keynesiană – şi să lanseze un blitz de investiţii în infrastructură.”
Este un apel controversat, în special din cauză că acest lucru ar duce aproape sigur la acumularea de către guverne a unor datorii mai mari.
Cum scapi de cea mai mare teroare mentala: tehnici psihologice antifrica

Bine ai revenit pe NLP Mania!
Inainte sa iti spun despre frica, trebuie sa iti zic ca majoritatea articolelor eu le scriu datorita e-mail-urilor cu intrebari pe care le primesc.
Articolul de azi e alcatuit din raspunsuri la intrebari despre frica, subiect pe care m-am concentrat in ultima perioada.
Am tot vazut ca se repeta intrebarile asa ca am zis ca e mai bine sa postez despre frica sa iti fie mai simplu sa intelegi ce se intampla in mintea ta cand iti e teama.
Eu am fost expert in teama pentru ca am crescut cu o foarte slaba incredere in mine, iar asta ma facea sa simt teama de aproape orice. Imi era teama pana si de cum o sa fie vremea maine. Dar cel mai mult imi era teama de necunoscut.
Cand eram adolescent, am citit o carte care a ramas si acum una dintre cartile preferate. E vorba de Dune a lui Frank Herbert. Acolo am gasit pentru prima data o metoda ca sa scap de frica. Era un fel de mantra pe care o tot repetai ca sa devii atent la tine, si nu la cauza fricii.
De fapt, acea metoda mi-a deschis ochii. Acum imi dau seama ca nu era cea mai buna metoda posibila pentru a scapa de frica, dar la ora respectiva nici macar nu stiam ce inseamna cuvantul „psihologie”, asa ca ma foloseam de ce aveam.
Dar de cand am inceput sa studiez dezvoltarea personala, am gasit multe metode ca sa scapi de frica si o parte dintre ele o sa ti le dau si tie azi.
Ce este frica si de unde provine
Cauza fricii este ascunsa undeva in mintea ta. Frica apare atunci cand mintea incepe sa creeze scenarii negative. Atunci cand nu cunosc ce urmeaza, am nevoie sa umplu spatiul mental cu ceva si incep sa-mi creez propriul scenariu. Daca scenariul este pozitiv, foarte bine. Dar daca scenariul este negativ si anticipez ca o sa am de pierdut, atunci apare o emotie pe care o numesti frica.
Exista 5 frici importante si puternice si o sa iti explic un pic despre fiecare:
– frica de anihilare, de disparitie, de moarte:
Aceasta frica nu apare la persoanele care stiu sa isi opreasca mintea si sa intre in stare de meditatie. Teama de anihilare si moarte apare atata timp cat omul crede ca daca nu gandeste, este anulat. Aceasta teama este frecventa in societatea noastra pentru ca filozofia de viata a noastra este bazata pe principiul „Gandesc, deci exist!” Daca ajung sa cred ca este adevarat principiul „gandesc, deci exist”, inseamna ca si opusul lui este la fel de adevarat „nu gandesc, nu exist”.
In subconstientul nostru s-au creat aceste legaturi si explicatii la care nici macar nu ne gandim constient, rational. Asa ca apare aceasta teama de a sta in liniste, noi cu gandurile noastre si de a medita. Culmea, chiar meditatia, oprirea gandurilor, este solutia pentru aceasta teama. Pentru ca atunci cand ajungi sa iti opresti gandurile si inca observi ca existi, dar pe alt nivel, iti dispare teama ca tu esti limitat la gandurile tale. In meditatie, observi foarte bine ca si dupa ce nu gandesti tu inca existi, ba chiar te simti mult mai bine, viu si mai prezent.
– frica de mutilare:
Aceasta frica de a pierde o parte a corpului sau o functie a corpului poate sa duca la teama de orice boala. Fobiile de animale, de inaltime etc. pot sa fie provocate de aceasta frica profunda. Eu inca am o usoara fobie de inaltimi si cand am analizat bine aceasta fobie mi-am dat seama ca imi era teama ca nu cumva sa raman invalid daca o sa cad de pe ceva inalt. Nu are legatura cu teama de moarte, pentru ca nu am nicio teama in avion, ba chiar imi place la nebunie sa zbor si nici nu ma gandesc ca as putea sa cad cu avionul. Daca as cadea cu avionul stiu ca as muri, dar nu de asta imi e teama, ci imi e teama daca as cadea de pe o scara inalta si mi-as rupe ceva. Cui ii e teama de zborul cu avionul se confrunta cu teama de moarte si nu cu teama de mutilare.
Rezolvarea acestei frici ti-o zic la final pentru ca o sa dau o tehnica pentru toate tipurile de frica.
– frica de pierdere a libertatii/autonomiei:
Aceasta frica are legatura cu nevoia ta de libertate. Daca esti paralizat, inchis, legat, controlat, te simti rau si tu stii asta. Asa ca simti teama de orice ar putea sa conduca la o pierdere de libertate. In plan psihic, aceasta este teama de spatii inchise, claustrofobia, dar se poate extinde si la relatii de cuplu. In cuplu unul dintre parteneri poate sa aiba teama ca celalalt il lipseste de libertate, asa ca o sa fuga.
Teama asta are legatura si cu faptul ca esti dependent de ceilalti, ca nu poti sa te descurci singur, din punct de vedere fizic sau emotional. Oricare dintre aceste frici, daca este puternica, iti va dicta modul tau de gandire si de comportament in viata.
– frica de abandon/separare:
Teama de abandon este, de fapt, data tot de lipsa de incredere in tine. Te simti bun de a fi abandonat atunci cand nu crezi ca ai valoare suficient de mare in ochii unui om. Te consideri neinsemnat, asa ca poate oricand sa te paraseasca pentru ca tu „nu esti bun de nimic”.
Oamenii care au scapat de teama de abandon sunt acei oameni care stiu ca au ceva suficient de valoros incat nimeni nu vrea sa ii paraseasca. Cea mai proasta pedeapsa posibila data unui copil este sa ii spui: „Nu te mai iubesc”. Copilul nu sta sa isi constientizeze propria valoare, propriul statut, asa ca el chiar se simte lipsit de valoare cand parintele ii spune (chiar si in gluma) ca nu il mai iubeste.
Copilul considera ca nu are nimic valoros incat sa merite iubirea. Apoi creste si devine adult si incepe sa ceara de la partenerii de cuplu tot timpul dovezi de iubire, ca sa simta si el ca intr-adevar conteaza, ca e valoros, ca nu face degeaba umbra pamantului.
Cu aceasta frica e un pic mai complicat pentru ca nu iti dai seama exact ce anume provoaca frica. Apare o anxietate, o senzatie fizica de disconfort, dar parca nu are o cauza clara. Asa ca pentru a lucra cu aceasta frica e nevoie sa iti analizezi bine modul in care te vezi tu pe tine.
– frica de umilire
Aceasta e una dintre fricile pe care le invatam de mici, cand ne e jena de ce am facut, cand suntem dezaprobati. Nu are legatura cu teama de abandon, ci cu faptul ca ne simtim rau pentru o greseala, dar stim ca putem sa o indreptam.
E teama de rusine, teama ca esti prins facand ceva ce nu ai voie sa faci. Cea mai buna metoda ca sa scapi de teama asta am gasit-o in cartea Cele patru legaminte a lui Don Miguel Ruiz. Explica acolo ca cea mai buna metoda este sa te porti in asa fel incat niciodata sa nu iti fie rusine de nimic din ceea ce faci sau gandesti.
Egoul tau nu vrea sa fie umilit, asa ca daca ceva te jigneste, de fapt, aduce atingere acestui ego. E ca si cand il ataca ceva. Frica de moarte are legatura cu corpul fizic, frica de umilire e la polul opus si are legatura cu psihologia ta.
Cum scapi de frica: 2 reguli
Cel mai important este sa intelegi cum functioneaza emotia pe care o numesti frica. De fapt, sa intelegi cum functioneaza emotiile in general. Am tot citit despre frica si cand gaseam cate ceva super util imi notam.
Asa am ajuns sa scot in evidenta niste reguli care te ajuta sa scapi rapid de orice frica.
Regula 1: atunci cand te concentrezi pe o emotie, ea se amplifica (efectul de lupa sau microscop)
Cum te ajuta aceasta regula? Pai daca intelegi ca in mintea ta nu pot coexista doua emotii in acelasi timp, poti sa previi existenta fricii. Frica ta apare pentru ca te gandesti la ceva anume, de obicei, iti faci un scenariu despre cat de rau o sa fie in viitorul apropiat sau indepartat.
Frica e decisa nu de situatia din viata ta, ci de scenariul din mintea ta. Scenariile din mintea noastra se hranesc din atentia noastra. Daca ii dai atentie unui gand, el creste si prea controlul asupra mintii tale. Cu cat esti mai concentrat pe o idee, pe un gand, pe un scenariu, acel scenariu devine singurul care are loc in mintea ta. Cand vrei sa schimbi scenariul si nu poti, esti pe pilot automat. Adica ti-a devenit automatism mental. E ca si cand mintea ta a devenit obisnuita asa de mult sa gandeasca acele imagini, cuvinte, idei, incat nu mai poate sa se desprinda de ele.
Ce ai de facut in situatia asta este sa iti umpli mintea cu alt scenariu. La inceput, o sa fie ca si cand ai o galeata plina cu apa. Daca torni acolo alta apa, o sa dea pe dinafara. O sa apara o tensiune cand incerci sa aduci alt scenariu in mintea ta, dar nu conteaza. Macar acum stii ca e normal. La inceput, orice scenariu din mintea ta este adus la vointa, va trebui sa faci constient. Sa iti aduci prin vointa si imaginatie in minte ganduri pozitive, frumoase, lucruri care te relaxeaza si te fac sa te simti bine.
Normal ca e greu la inceput, pentru ca deja mintea e plina, galeata ta e plina. Acum daca aduci ceva in plus, mintea se revolta. Dar daca continui sa aduci apa curata, apa murdara din galeata devine din ce in ce mai diluata, pana cand nu mai ramane nimic murdar.
Atunci deja ai mintea plina de un scenariu ales de tine, unul pozitiv, care iti va da emotii pozitive. Iar frica nu mai are scenarii care sa o sustina, asa ca dispare.
Regula 2: mintea si corpul sunt interdependente
Cand in minte apare frica, atunci apare si o secretie de hormoni si substante chimice care produc modificari in corp:
– iti contracta muschii sau ii relaxeaza prea tare
– iti dilata pupilele (ca sa vezi mai bine)
– iti creste presiunea sangelui si pulsul
– apare transpiratia intensa
Cand in minte apare un anume gand (de frica), corpul reactioneaza. Dar si cand corpul reactioneaza, in minte apar anumite ganduri. Este un sistem interconectat. Corpul schimba mintea, iar mintea schimba corpul. Asta e perfect.
Pentru ca daca vreau sa scap de frica e suficient sa tin bine minte cum e corpul meu cand sunt super relaxat.
Metoda dupa care m-am folosit de aceasta regula e simpla si ti-o descriu mai jos:
1) Observa-ti corpul intr-un moment de completa relaxare. Observa cum ai muschii de relaxati, observa respiratia, observa cum te misti, cum stai etc.
2) Cand esti intr-o situatie care iti provoaca teama, pur si simplu aminteste-ti si ia exact pozitia corpului, ritmul respiratiei, viteza de miscare, tensiunea din muschi etc. de la momentul de relaxare.
Stiu din experienta ca la inceput pare si absurd, si imposibil. Dar dupa ce faci de 3-4 ori, o sa vezi ce simplu iti este.
Eu, la inceput, am facut tehnica asta cam sceptic. Dar mi-am dat seama ca functioneaza. Iti explic cum functioneaza. Cand esti intr-o situatie de teama, mintea ii spune corpului cum sa stea cand e pericol, cum sa respire, cum sa tensioneze muschii etc. Daca tu vii constient si iti relaxezi corpul, incetinesti respiratia, iti schimbi pozitia corpului, atunci mintea primeste doua mesaje contradictorii:
1) un mesaj de la situatia in care te afli si care zice „Pericol” si mintea creeaza frica
2) un alt mesaj opus, de la corpul tau relaxat, care ii spune mintii „Calm” si mintea creeaza relaxare
Fiind doua mesaje opuse, ele se anuleaza reciproc. Daca exersezi de cateva ori, o sa vezi ce rapid are loc aceasta anulare a emotiilor de teama.
*
* *
Metoda psihologica usoara pentru a scapa de teama
Iti dau mai jos si o metoda strict psihologica pentru a scapa rapid de o situatie de care iti este teama. Ai grija, dupa ce faci aceasta metoda, o sa simti ca se schimba multe lucruri pe care pana acum nu puteai sa le faci. Dupa ce dispare teama, de fapt, dispar multe dintre obstacolele care te-au tinut pe loc.
Citeste si aplica aceasta metoda si apoi sa imi spui cum a fost!
Exercitiu pentru eliminarea fricii
1) Am gasit in amintiri locul in care ma simt cel mai in siguranta. Pur si simplu e o convingere de-a mea ca acolo nu mi se poate intampla nimic negativ.
2) Apoi, cu ochii inchisi, m-am vazut in acel loc si am stat asa pana cand am simtit ca incepe iar starea de calm si siguranta maxima.
3) Apoi mi-am imaginat ca tot acel spatiu de siguranta se contracta si se micsoreaza in jurul meu pana cand devine cat un punct in inima mea, dar eu simt in continuare in corp acea senzatie de siguranta si confort.
4) Cu aceasta stare de siguranta si confort in minte, am inceput sa imi imaginez acum ca sunt in situatia care imi dadea teama. Dar de data asta in mine era si toata puterea emotionala pozitiva data de siguranta si confort.
Te rog sa imi spui intr-un comentariu cum ai fost influentat de frica pana acum. Te-a oprit frica sa faci ceva ce ti-ai dorit? Care e raul cel mai mare pe care crezi tu ca il poate provoca frica in viata ta?
P.S. O sa tratez in viitor si alte frici pe care le-am intalnit la mine sau la alti oameni. Daca vrei sa discutam despre ceva anume, poti sa imi lasi scris in comentariu.
Cum a dispărut cea mai cunoscută marcă de ţigări româneşti. Carpaţi – brandul inventat în comunism, îngropat în capitalism
Apariţia pe piaţa românească a ţigărilor de provenienţă străină a dus la dispariţia celor mai cunoscute mărci de ţigarete autentice – Carpaţi, Snagov şi Mărăşeşti. ŞTIRI PE ACEEAŞI TEMĂ Doi bărbaţi, prinşi cu portbagajul ticsit cu ţigări. Marfa, achiziţion… Cei mai mulţi români care au deprins viciul fumatul înainte de Revoluţie au pus pentru prima dată în gură ţigări Carpaţi. Brand renumit la nivel naţional până nu demult, ţigările Carpaţi au încetat să se mai găsească pe piaţă odată cu falimentarea fabricilor româneşti de prelucrare a tutunului. Aşa se face că, în prezent, ţigările Carpaţi sau „surorile” Snagov sau Mărăşeşti mai pot fi găsite doar la colecţionarii ce au păstrat vestitele pachete produse în România. Oficial, Carpaţi nu se mai produc din anul 2010, atunci când şi-a întrerupt activitatea şi Fabrica de Ţigarete de la Sfântul Gheorghe. Brandul Carpaţi a apărut în anul 1931, ţigările fiind produse pentru prima dată la Sfântul Gheorghe. Producţia s-a extins în mod susbstanţial după anii ’50, atunci când Carpaţi au început să se producă şi la fabricile din Timişoara, Târgu Jiu, Râmnicu Sărat, Iaşi şi Bucureşti. 70 de milimetri În perioada comunistă ţigările Carpaţi erau cele mai cunoscute din ţara noastră, popularitatea lor crescând şi datorită interzicerii tutunului de provenienţă străină. Ţigările aveau lungimea de 70 de milimetri şi se vindeau în pachete din hârtie fină. După Revoluţie şi după permiterea comercializării ţigărilor de provenienţă străină, interesul pentru brandul Carpaţi a scăzut, culminând cu scăderea producţiei şi, în cele din urmă, sistarea acesteia. În perioada închiderii fabricii, într-un interviu acordat wall-street, directoarea fabricii de la Sfântul Gheorghe exemplifica motivele pentru care românii au început să prefere ţigările străine. “La început, când au apărut multinaţionalele, pe o perioadă de un an de zile nu am simţit foarte tare acest impact, însă de la an la an influenţa a devenit din ce în ce mai puternică. Au reuşit să ocupe aproape toată piaţa la intern, acciza a crescut foarte mult. De exemplu, ţigara Carpaţi fără filtru are aceeaţi acciza ca şi ţigareta Kent. A scăzut producţia la intern şi astfel ne-am orientat la export. Nu ştiu cât mulţinationalele, cât taxele ne-au scos de pe piaţa internă”, spunea Rada Gherghina, pentru sursa citată.
De ce “Alesii” neamului se opun sechestrării averilor furate
Senatorii trebuiau să voteze luni proiectul iniţiat de Guvern care prevede înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Gestionare a Bunurilor Sechestrate, instituţie care ar urma să se ocupe de recuperarea prejudiciilor provenite din infracţiuni. Cu puţin înainte de şedinţa plenului, PSD a scos proiectul de pe ordinea de zi. ŞTIRI PE ACEEAŞI TEMĂ UPDATE Bătaie pe funcţii în PSD. Dragnea: Rămâne funcţie de preşedinte… Ieri, în Senat, urma să se voteze legea privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Gestionare a Bunurilor Sechestrate, o instituţie care ar trebui să se ocupe de administrarea banilor sau a bunurilor imobile pe care magistratul pune sechestrul în timpul unui proces. Deşi iniţiatorul proiectului de lege a fost chiar Guvernul, prin Ministerul Justiţiei, senatorii PSD s-au opus. Înainte de votul în plen, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a fost la şedinţa senatorilor PSD, încercând să-i convingă să voteze proiectul de lege. „Domnule ministru, nu ne-aţi convins“, i-au răspuns senatorii, au declarat surse politice pentru „Adevărul“. Imediat, proiectul a fost scos de pe ordinea de zi. Varianta oficială, prezentată de Cazanciuc, a fost mult mai indulgentă. „Am avut discuţii la grupul PNL şi la grupul UDMR şi astăzi am încercat să explic grupului PSD principiile acestei legi şi am primit destul de multe întrebări referitoare la textul propus “, a spus Cazanciuc, fără a spune nimic despre faptul că a fost scos de pe ordinea de zi. Totuşi, ministrul Justiţiei speră că parlamentarii PSD se vor râzgândi peste noapte. „ Sper că am răspuns tuturor întrebărilor şi sper ca mâine (n.r.- azi) să am un vot favorabil din partea grupului PSD negocierilor“, a adăugat Cazanciuc. Senatorii PSD nu par dispuşi să facă pasul în spate. „Nu cred că-l vom vota, pentru că oricum e neconstituţional“, a mai spus pentru „Adevărul“ un senator social-democrat. Politizarea funcţiilor Cât a stat la Comisia Juridică, parlamentarii au depus, totuşi, un amendament prin care încearcă să politizeze, atât cât se poate, noua instituţie. Deputaţii jurişti au introdus criterii mult mai blânde pentru ocuparea posturilor de director general-adjunct şi de inspector de recuperare. În faza iniţială a proiectului de lege, la condiţiile cerute pentru cel care dorea să ocupe funcţia de director adjunct sau de inspector se stipula: „în ultimii cinci ani să nu fi fost membru al unui partid politic, formaţiune politică sau alianţă politică“ . Comsia juridică a relaxat criteriile: „să nu facă parte dintr-un partid politic, formaţiune politică sau alianţă politică“. Practic, amendamentul adus de senatoarea PSD Doina Federovici poate conduce la următoarea situaţie: ca o persoană să ajungă în fruntea instituţiei la o zi după ce a demisionat dintr-un partid politic. Ce prevede proiectul Rolul Agenţiei constă în „facilitarea urmăririi şi identificării bunurilor provenite din săvârşirea de infracţiuni care pot face obiectul unui sechestru sau confiscare în cursul unor proceduri penale“. Agenţia va fi condusă de un director general, numit din ordin de ministerul Justiţiei pe o perioadă de patru ani şi poate să ocupe funcţia maxim două mandate. În vederea numirii, directorul general trebuie să îndeplinească, printre altele, condiţia de a fi ocupat în ultimii cinci ani funcţia de judecător, procuror sau să facă parte din personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor sau procurorilor. „Din perspectiva noastră, în această structură vor fi în principal magistraţi, care oricum au aceste garanţii, n-au voie să facă parte din nicio structură politică. E o formă de garanţie pe care noi am vrut la vremea respectivă să o avem la nivelul textului de lege“, a spus Cazanciuc. Ministrul Justiţiei a omis faptul că în conducerea instituţiei nu vor fi doar magistraţi, ci şi oameni numiţi politic.
2- Iata Pomelnicul cu “oamenii” neamului descurcaret ,carora justitiarii le-a rezolvat hotia in detrimentul amarastenilor!
Președinți
Emil Constantinescu (1996-2000) – fiul acestuia a fost implicat în scandalul contrabandei de tutun numit Țigareta II.[1]
Traian Băsescu (2004-2014) – implicat în Dosarul Flota, în scadalul legat de casa din Mihăileanu[2] și creditul la CEC.[3], familia acestuia a fost acuzată de implicare în Dosarul „Nana”, fratele președintelui a fost arestat preventiv în 2014 pentru luare de mită.[4]
Prim-miniștri
Adrian Năstase (2000-2004), condamnat definitiv în iunie 2012 la doi ani de închisoare cu executare Dosarul „Trofeul calității în construcții”,[5][6] condamnat definitiv în ianuarie 2014 la 4 ani de închisoare cu executare în Dosarul Zambaccian.[7]
Theodor Stolojan (1991-1992), acuzat de ANI în 2013 de fals în declarații pentru că nu și-a trecut în declarațiile de avere și de interese completate la data de 25 mai 2012 acțiunile la Transgaz Mediaș.[8]
Miniștri
Ioan Avram Mureșan, ministru al Reformei (1997) și ministru al Agriculturii (1998), condamnat definitiv în februarie 2013 la trei ani de închisoare cu executare în dosarul “Caltaboșul”.[9][10]
Decebal Traian Remeș, ministru al Agriculturii (2007), condamnat definitiv în februarie 2013 la trei ani de închisoare cu executare în dosarul “Caltaboșul”.[9][10] Eliberat condiționat după un an de închisoare.[11]
Zsolt Nagy, ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației (2004-2008), condamnat definitiv în ianuarie 2015 la patru ani de închisoare cu executare, pentru aderare la un grup infracțional, în dosarul privatizărilor strategice.[12][13]
Codruț Șereș, ministru al Economiei și Comerțului (2004-2006), condamnat definitiv în ianuarie 2015 la patru ani și opt luni de închisoare cu executare, pentru trădare prin transmitere de secrete.[12][13]
Relu Fenechiu, ministru al Transporturilor (2012-2013), condamnat definitiv în 2014 la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul „Transformatorul”.[14]
Sorin Pantiș, ministru al comunicațiilor (1996-1998), condamnat definitv în august 2014 la șapte ani de închisoare cu executare în Dosarul ICA.[15]. Condamnat definitv în octombrie 2014 la doi ani și opt luni de închisoare în Dosarul Rompetrol[16], trimis în judecată, în 2008, pentru manipularea pieței de capital în Dosarul Loteria II.[17]
Liviu Dragnea, ministru al Administrației și Dezvoltării Regionale (2012-2015), condamnat în mai 2015 la un an de închisoare cu suspendare în dosarul „Referendumul fraudat”, decizia nefiind definitivă.[18]
Miron Mitrea, ministru al transporturilor (2000-2004) – la 13 februarie 2015 a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare pentru luare de mită.[19][20]
Monica Iacob-Ridzi, ministru al Tineretului și Sportului (2008-2009) – la 16 februarie 2015 a fost condamnată definitiv la 5 ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu privind manifestările organizate în 2009 de Ziua Tineretului.[21][22]
Corneliu Dobrițoiu, ministru al apărării naționale (2012), trimis în judecată în 2013, pentru că a luat ilegal locuințe de serviciu de la Armată.[23]
Stelian Fuia, ministru al Agriculturii (2012-2014) trimis în judecată în 2014 pentru abuz în serviciu, cu obținerea de foloase necuvenite.[24]
Darius Vâlcov, ministru al finanțelor publice (2014-2015), trimis în judecată în aprilie 2015, pentru operațiuni financiare sau acte de comerț incompatibile cu funcția de primar, senator și ministru.[25]
Ovidiu Silaghi, ministru pentru IMM-uri (2007-2008), ministru al Transporturilor (2012), urmărit penal în 2013 pentru trafic de influență în formă continuată.[26][27]
Mircea Diaconu, ministru al Culturii (2012), declarat definitiv incompatibil în 2012, întrucât a fost senator și director al Teatrului Nottara.[28][29] A fost trimis în judecată în 2012 pentru conflict de interese (cinci fapte)[30] și a fost achitat în 2014 în acest dosar.[31][32]
Vasile Cepoi, ministru al Sănătății (2012), declarat incompatibil în 2012 de către Agenția Națională de Integritate.[33]
Eduard Hellvig, ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului (2012), declarat de instanță în 2013 ca fiind în stare de incompatibilitate, decizia nefiind definitivă.[34][35][36]
Ecaterina Andronescu, ministru al educației, urmărită penal de DNA în 2014, în dosarul licențelor Microsoft.[37]
Teodor Atanasiu, ministru al Apărării (2006) a fost suspendat din funcție, fiind acuzat de abuz în serviciu. A primit neînceperea urmăririi penale (NUP) la aproximativ două luni de la suspendare.[38]
Paul Păcuraru, ministru al muncii (2007-2008), trimis în judecată pentru fapte de corupție, în decembrie 2008, achitat în mai 2011.[39][40]
Liviu Pop, ministru al Educației (interimar, 2012), ministru delegat pentru Dialog Social (2012), acuzat de ANI de conflict de interese – parchetul a dispus în 2013 neînceperea urmăririi penale.[41]
Ioan Botiș, ministru al Muncii (2010-2011), a demisionat în 20 aprilie 2011 din funcția de ministru al Muncii în contextul scandalului legat de angajarea soției sale în proiectul european “Șansa la demnitate”.[42]
Europarlamentari
mandatul 2009-2014
Theodor Stolojan (PDL), acuzat de ANI în 2013 de fals în declarații pentru că nu și-a trecut în declarațiile de avere și de interese completate la data de 25 mai 2012 acțiunile la Transgaz Mediaș.[8]
Adrian Severin (PSD), trimis în judecată în 2013 de procurorii Direcției Naționale Anticorupție pentru luare de mită și trafic de influență.[43]
mandatul 2014-2019
Mircea Diaconu (independent) – pe 18 iunie 2014, ANI a contestat calitatea de membru în Parlamentul European a lui Mircea Diaconu, sesizând și legislativul european că fostul senator a fost în incompatibilitate.[44]
Eduard Hellvig (PNL Ilfov), declarat de instanță în 2013 ca fiind în stare de incompatibilitate, decizia nefiind definitivă.[34][35][36]
Senatori[modificare | modificare sursă]
mandatul 1996-2000
Aristotel Căncescu (PD Brașov), găsit incompatibil de către Agenția Națională de Integritate (ANI).[45] Ulterior a obținut anularea deciziei de incompatibilitate.[46]
mandatul 2000-2004
Nicolae Mischie (PSD Gorj), condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu executare, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență și luare de mită.[47]
Aurel Pană (PD Giurgiu) – la 31 august 2015 a fost condamnat la șapte ani și șapte luni de închisoare pentru luare de mită și trafic de influență în perioada în care a fost director adjunct al APIA.[48][49]
Șerban Brădișteanu (PNL Vâlcea), urmărit penal pentru favorizarea infractorului în cazul Năstase.[50]
Ioan Aurel Rus (PRM Bistrița-Năsăud) – în martie 2013 a fost condamnat la un an cu suspendare pentru mai multe infracțiuni comise în 2004: constituirea de grup infracțional organizat și trafic de migranți.[51][52]
mandatul 2004-2008
Codruț Șereș (PC Maramureș), condamnat definitiv în ianuarie 2015 la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare, pentru trădare prin transmitere de secrete.[13]
George Copos (PC Argeș), condamnat în 2014 la trei ani și opt luni cu executare în Dosarul Transferurilor[53] și la patru ani cu executare în Dosarul Loteria I,[54] trimis în judecată în 2008 în Dosarul Loteria II[55]
mandatul 2008-2012
Adrian Țuțuianu (PSD Dâmbovița), cercetat pentru trafic de influență.[56]
Cătălin Voicu (PSD București), condamnat definitiv în aprilie 2013 la șapte ani de închisoare cu executare.[57]
Cezar Măgureanu (PNL Giurgiu), trimis în judecată pentru săvârșirea unor infracțiuni economice, prejudiciul fiind de 168 milioane dolari.[58][59]
Dan Radu Rușanu (PNL Hunedoara), cercetat pentru favorizarea infractorului, influențarea declarațiilor, constituirea unui grup infracțional organizat și complicitate la abuz în serviciu.[60]
Mircea Banias (PDL Constanța), trimis în judecată pentru trafic de influență și inițierea sau constituirea unui grup infracțional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup.[61]
mandatul 2012-2016
Dan Voiculescu (USL București), condamnat definitiv în 2014 la 10 ani de închisoare cu executare în dosarul privatizării ICA.[62][63]
Sorin Roșca Stănescu, condamnat definitiv în octombrie 2014, în Dosarul Rompetrol, la 2 ani și 4 luni de închisoare cu executare pentru utilizare a informației privilegiate și pentru aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup infracțional organizat.[64]
Antonie Solomon (PPDD Dolj) – la 20 septembrie 2013 a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru luare de mită.[65][66]
Tudor Chiuariu (PNL Mehedinți), condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare pentru infracțiunea de abuz în serviciu în formă calificată în dosarul “Poșta Română”.[67]
Gergely Olosz (UDMR Covasna), condamnat în iulie 2013 la șapte ani de închisoare cu executare pentru corupție, sentința nefiind definitivă.[68][69]
Sorin Lazăr (PSD Iași), condamnat definitiv în aprilie 2014 la șase luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, fiind primul parlamentar condamnat definitiv pentru conflict de interese.[70][71]
Dian Popescu (PNL Gorj), condamnat în 2014 la cinci luni de închisoare cu suspendare, pentru complicitate la abuz în serviciu, sentința nefiind definitivă.[72][73]
Șerban Mihăilescu (PSD Botoșani), trimis în judecată pentru primire de foloase necuvenite și nerespectarea regimului armelor și munițiilor săvârșită în legătură cu infracțiunea de foloase necuvenite.[74]
Ionel Agrigoroaei (PPDD Iași), trimis în judecată în 2014, pentru fals și înșelăciune.[75][76]
Toni Greblă – în septembrie 2015 a fost trimis în judecată de DNA, în dosarul în care este acuzat că a primit foloase necuvenite de la oameni de afaceri pentru a își exercita influența în beneficiul acestora.[77]
Victor Mocanu (PSD Buzău), cercetat pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, dat fiind faptul că a încheiat o serie de controale ilegale în perioada în care ocupa funcția de președinte al Consiliului Județean Buzău.[78]
Marius Ovidiu Isăilă (PSD Dâmbovița), cercetat penal sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de trafic de influență, ambele în formă continuată și a unei infracțiuni de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.[79]
Niculae Bădălău (PSD Giurgiu), cercetat penal pentru trafic de influență.[80][81]
Iosif Secășan (PNL Caraș-Severin) – la 25 martie 2015 a fost condamnat la doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare, pentru complicitate la dare și luare de mită.[82][83][84]
Gigi Christian Chiru (PDL Constanța), urmărit penal în 2014 pentru luare de mită, spălare de bani și fals în declarații.[85]
Alexandru Cordoș (PSD Cluj), urmărit penal pentru favorizarea infractorului. Procurorii susțin că senatorul ar fi scurs informații din dosarele de corupție investigate de DNA.[86]
Mircea Diaconu (PNL Vâlcea), declarat definitiv incompatibil în 2012, întrucât a fost senator și director al Teatrului Nottara.[28] A fost trimis în judecată în 2012 pentru conflict de interese (cinci fapte)[30] și a fost achitat în 2014 în acest dosar.[31]
Ákos Mora (PNL Mureș), declarat incompatibil de către Înalta Curte de Casație și Justiție în 2014, decizia instanței fiind definitivă.[87] A demisionat din funcție în noiembrie 2014.[88]
Deputați[modificare | modificare sursă]
mandatul 1990-1992
Vasile Bran, trimis în judecată pe 7 septembrie 2012, în dosarul „Motorina”, împreună cu fostul șef al ANAF, Sorin Blejnar [89]
mandatul 1992-1996
Alexandru Simionovici (PNȚCD Botoșani), condamnat la 4 ani de închisoare cu executare, sentința nefiind definitivă.[90]
Mihai Ulis Tânjală (PDSR), condamnat definitiv în anul 2011 la cinci ani de închisoare.[91]
mandatul 1996-2000
Decebal Traian Remeș (PNL Maramureș), condamnat în 2012 la trei ani de închisoare cu executare în dosarul “Caltaboșul”.[10]
Gabriel Bivolaru (PDSR Ialomița), condamnat în 2004 la 5 ani de închisoare pentru că a escrocat Banca Română de Dezvoltare cu 2.200 de miliarde de lei.[92]
Ioan Avram Mureșan (PNȚCD Mureș), condamnat în 2012 la trei ani de închisoare cu executare în dosarul “Caltaboșul”.[10]
mandatul 2000-2004
Lazăr Dorin Maior (PSD Brașov), condamnat în 2013 la șapte ani de închisoare cu executare pentru șantaj, în dosarul „Romexterra”[93][94][95]
Viorel Gheorghiu (PSD Ilfov), condamnat în 2008 la 3 ani de închisoare cu suspendare.[96]
Dănuț Saulea (PRM Galați), condamnat în 2013 de Curtea Supremă de Justiție la trei ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influență.[97]
Ioan Vasile Savu (Asociația Macedonenilor din România), condamnat în 2010 la trei ani de închisoare pentru fapte de corupție.[98] Ulterior, s-a constatat prescrierea faptelor.[98]
Alexandru Raj Tunaru (Tulcea), condamnat în SUA la cinci ani de închisoare, că a violentat-o și a amenințat-o cu moartea pe Elena Beuca, amanta sa cu 20 de ani mai tânără.[99]
Metin Cerchez, condamnat în 2014 la un an de închisoare cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pentru profanare de morminte.[100][101]
mandatul 2004-2008
Emilian Cutean (PSD Alba), condamnat definitiv în 2012 la cinci ani de închisoare cu executare pentru fraudarea Guvernului cu peste 200 de mii de lei, în perioada în care era șeful Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluționarilor (SSPR).[102][103][104]
Mihail Sirețeanu (PSD Prahova), condamnat definitiv în 2011 la doi ani de închisoare cu suspendare pentru fraudă în dosarul tranzacțiilor de la Fabrica de armament din Mizil.[105]
Nati Meir (independent, Tulcea), condamnat în 1987, la Tel Aviv, 30 de luni de închisoare, pentru escrocherie, condamnat în 2010 la 7 ani de închisoare pentru înșelăciune,[106] condamnat definitiv, pe 12 iunie 2014, la șapte ani de închisoare cu excutare, pentru înșelăciune.[107]
Aurel Nechita (PSD Galați) – la 11 februarie 2013 – Instanța supremă a stabilit că Aurel Nechita a fost incompatibil în perioada 12 mai 2005 – 19 decembrie 2008, pentru că a exercitat, simultan, atât funcția de deputat, cât și pe cea de decan al Facultății de Medicină și Farmacie din cadrul Universității “Dunărea de Jos” din Galați, încălcând, astfel, prevederile legii.[108][109][110][111]
Stelian Duțu (PD Constanța), trimis în judecată în 2007 pentru săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificata și continuată.[112][113][114]
mandatul 2008-2012
Sorin Buta (PDL Argeș) – la 25 februarie 2015 fost condamnat de ICCJ la un an și șase luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea de acte de comerț incompatibile cu funcția, prin negocierea și semnarea unor contracte ale firmei la care soția sa era asociat. Decizia nu este definitivă.[115]
Alin Trășculescu (PDL Vâlcea), trimis în judecată în 2013 pentru luare de mită.[116]
Anghel Stanciu (PSD Iași) – la 24 noiembrie 2015 a fost condamnat definitiv la șase luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, în dosarul în care era acuzat că și-a angajat fiul și nora la biroul său parlamentar din Iași.[117]
Dan Ilie Morega (PNL Gorj), condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru trei infracțiuni de folosire a influenței ori autorității de o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii de foloase necuvenite și de instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice, în vederea obținerii unui avantaj patrimonial pentru altul.[118]
Dan Păsat (PDL Giurgiu), condamnat definitiv în 2013 la trei ani de închisoare cu executare pentru șantaj prin acte de violență.[119]
Dragoș-Adrian Iftime (PDL Vaslui), condamnat definitiv în 2014 la șase ani de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală, constituire a unui grup infracțional organizat și spălare de bani.[120][121][122]
Florin Pâslaru (PSD Galați) – la 23 martie 2015 a fost condamnat pentru conflict de interese, judecătorii aplicând în cazul său o amendă penală de 2.000 de lei, pentru că și-a angajat fiul la biroul său parlamentar, în perioada 2009-2012.[123][124][125]
Ioan Botiș (PDL Bistrița-Năsăud), a demisionat în 20 aprilie 2011 din funcția de ministru al Muncii în contextul scandalului legat de angajarea soției sale în proiectul european “Șansa la demnitate”.[42]
Ion Dumitru (PSD Dâmbovița), condamnat definitiv în iunie 2013 la trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice.[126][127]
Ion Stan, urmărit penal în 2012 pentru trafic de influență.[128]
Luminița Iordache (PSD Iași) – la 3 decembrie 2014 a fost condamnată la șase luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, pentru că, în perioada 2009 – 2012, și-a angajat fiica la biroul său parlamentar. Decizia nu este definitivă.[129][130][131][132]
Marian Ghiveciu (PSD Buzău) – la 12 mai 2015 a fost condamnat la trei ani închisoare cu suspendare într-un dosar legat de retrocedarea nelegală a unor terenuri din județul Buzău, el fiind găsit vinovat de săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu. Decizia nu este definitivă.[133][134][135][136]
Mihai Radan (croați, Caraș-Severin) – la 23 februarie 2015 a fost condamnat definitiv la un an de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de conflict de interese.[137][138]
Mihail Boldea (PDL Galați), trimis în judecată în 2012 pentru fraude imobiliare în valoare de aproximativ un milion de euro.[139]
Mugurel Surupăceanu (PSD Gorj), condamnat în 2013 la șapte ani de închisoare cu executare, sentința nefiind definitivă.[140]
Neculai Rebenciuc (PNL Botoșani), trimis în judecată în 2014 pentru conflict de interese.[141]
Petru Movilă (PDL Iași), anchetat de DNA în 2012 pentru luare de mită și trafic de influență.[142]
Sergiu Andon (PC, București), revocat din funcție în 2012 din motive de incompatibilitate.[143][144][145][146]
Sorin Andi Pandele (PDL Argeș), condamnat definitiv în ianuarie 2014 la cinci ani de închisoare cu executare pentru infracțiuni de corupție.[147][148]
Stelică Iacob Strugaru (PDL Botoșani), trimis în judecată în 2013 pentru conflict de interese.[149]
Ștefan Buciuta (minorități, Maramureș) – la 6 iunie 2014 a fost condamnat la un an de închisoare cu supendare pentru infracțiunea de conflict de interese.[150] Decizia nu este definitivă.[150]
Virgil Pop (PNL Cluj), condamnat definitiv în 2012 la cinci ani de închisoare pentru trafic de influență[151]
Petru Călian, implicat în scandalul „Sexgate de Cluj” în anul 2010 [152]
Adrian Gurzău, implicat în scandalul „Sexgate de Cluj” în anul 2010 [152]
Brândușa Novac (PDL București), trimisă în judecată pentru conflict de interese, achitată în 2013.[153]
Ioan Cindrea (PSD Sibiu) – la 15 septembrie 2015 a fost condamnat definitiv la un an de închisoare cu suspendare, pentru săvârșirea infracțiunii de conflict de interese, el fiind acuzat că și-a angajat nelegal soția la biroul său parlamentar.[154][155][156][157]
mandatul 2012-2016
Attila Markó (UDMR Covasna) – la 26 noiembrie 2014 a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu într-un dosar privind restituirea unor imobile.[158][159][160]
Adrian Merka (slovaci – Bihor) – în ianuarie 2015 a fost an condamnat la un an și șase luni de închisoare cu suspendare, în dosarul în care a fost acuzat că și-a angajat părinții la biroul parlamentar. Decizia nu este definitivă.[161][162][163]
Alin Augustin Florin Popoviciu (PDL Timiș), urmărit penal în 2014 sub acuzația de abuz în serviciu, conflict de interese și instigare la abuz în serviciu.[164]
András-Levente Máté (UDMR Cluj) – la 10 februarie 2015 a fost condamnat definitiv la șase luni de închisoare cu suspendare pentru că și-a angajat soția la biroul său parlamentar.[165][166]
Cătălin-Marian Rădulescu (PSD Argeș), trimis în judecată pentru dare de mită și efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția.[167]
Cornel-Mircea Sămărtinean (PDL Timiș), urmărit penal în 2014 sub acuzația de abuz în serviciu, conflict de interese și instigare la abuz în serviciu.[164]
Dumitru-Verginel Gireadă (PNL Botoșani), condamnat în 2012 la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu.[168]
Eduard Hellvig (PNL Ilfov), declarat de instanță în 2013 ca fiind în stare de incompatibilitate, decizia nefiind definitivă.[34][35][36]
Florin Aurelian Popescu (PMP Dâmbovița), urmărit penal de DNA în 2014 pentru infracțiunea de folosirea influenței.[169]
George Becali (PNL București), condamnat definitiv în 2013 la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimburilor de terenuri cu Ministerul Apărării Naționale.[170]
Gheorghe Coman (PPDD Buzău) – la 28 aprilie 2014 a fost condamnat definitiv la un an de închisoare cu executare pentru luare de mită.[171]
Gheorghe Costin (PNL Bihor), trimis în judecată pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, fals în declarații, fals intelectual și fals în înscrisuri sub semnătură privată.[172]
Gheorghe Nețoiu (PPDD Dolj), condamnat definitiv în 2014 la trei ani și patru luni de închisoare cu executare, în dosarul transferurilor de jucători.[173][174][175]
Ghervazen Longher (Uniunea Polonezilor din România, Suceava), condamnat în 2014 la trei luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, decizia nefiind definitivă.[176]
Grigore Crăciunescu (PNL Iași), condamnat în 2014 la doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, decizia nefiind definitivă.[177][178][179]
Hubert Petru Ștefan Thuma (PNL Ilfov), condamnat în 2014, la șase luni de închisoare cu suspendare, pentru fapte de corupție, decizia fiind definitivă.[180]
Ioan Oltean, urmărit penal din 2013 pentru favorizarea infractorului.[181]
Ion Diniță (PC Brașov), în octombrie 2014 era cercetat de procurorii DNA pentru complicitate la abuz în serviciu și dare de mită în dosarul lui Aristotel Căncescu, după ce Consiliul Județean Brașov ar fi fost prejudiciat, în urma plăților nelegale făcute firmei parlamentarului, cu peste 7,6 milioane de euro.[182]
Károly Kerekes (UDMR Mureș), trimis în judecată în 2014 pentru conflict de interese.[183]
Marian Neacșu (PSD Ialomița), trimis în judecată în 2013 pentru conflict de interese.[184][185][186]
Mircea Drăghici (PSD Argeș), urmărit penal sub aspectul complicității la folosirea influenței sau autorității funcției de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată (14 acte materiale).[187]
Mircia Muntean (ARD Arad), condamnat definitiv în septembrie 2013 la patru ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, într-un dosar din 2004, în care a fost acuzat că a încheiat tranzacții ilegale de terenuri cu un traficant de mașini de lux.[188]
Nicolae Vasilescu (PSD Dolj), condamnat definitiv în 2013 la doi ani de închisoare cu executare pentru corupție.[189][190]
Oana Niculescu-Mizil (PSD București), trimisă în judecată în 2013 pentru conflict de interese.[191][192]
Ovidiu Silaghi (PNL Satu Mare), urmărit penal în 2013 pentru trafic de influență în formă continuată.[26]
Relu Fenechiu (PNL Iași), condamnat definitiv în 2014 la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul „Transformatorul”.[14]
Sebastian Ghiță (PSD Prahova), judecat de 12 ani și 5 luni într-un dosar în care a fost acuzat de fals și complicitate la înșelăciune, faptele s-au prescris în 2014.[193]
Sonia Maria Drăghici (PSD Bihor), trimisă în judecată în 2014 pentru conflict de interese.[194]
Ștefan-Bucur Stoica (PDL Dolj), declarat incompatibil de către Înalta Curte de Casație și Justiție în 2014, decizia instanței fiind definitivă.[87]
Vasile Gliga (PSD Mureș) – la 30 iunie 2015 a fost condamnat definitiv la un an de închisoare cu suspendare, în dosarul în care este acuzat de conflict de interese, după ce și-a angajat soția la biroul său parlamentar, în perioada ianuarie 2009 – martie 2011.[195][196]
Vlad-Alexandru Cosma (PSD Prahova), trimis în judecată în 2014 pentru trafic de influență.[197]
Theodor Nicolescu (PNL Argeș), arestat în martie 2015 în dosarul privind despăgubiri pentru imobile supraevaluate cu aproximativ 75 de milioane de euro.[198]
Ioan Adam (PSD Brașov), a fost arestat, pe 20 noiembrie 2014, printr-o decizie luată de instanța supremă, în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri din Bacău.[199]
Mircea Grosaru (italieni, Bistrița-Năsăud), acuzat în 2013 de ANI de conflict de interese.[200]
Niculae Mircovici (bulgari, Timiș) – la 23 februarie 2015 a fost condamnat definitiv la șase luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de conflict de interese.[201][202][200]
Steluța Cătăniciu (PNL Cluj), acuzată în 2013 de ANI de conflict de interese.[203]
Dorinel Ursărescu (PNL Neamț), urmărit penal în 2014 pentru implicare în afaceri cu motorină.[204]
Mircea Roșca (USL Prahova), trimis în judecată în 2015 pentru trafic de influență.[205][206]
Dănuț Culețu (ARD Constanța), trimis în judecată pentru abuz în serviciu pe perioada în care a fost prefect al județului Constanța și președinte al Comisiei Județene de Fond Funciar Constanța.[207][208]
Ion Ochi (PSD Brașov), trimis în judecată în iunie 2015.[209][210][211]
Președinți de consilii județene[modificare | modificare sursă]
Constantin Conțac (PSD Botoșani), condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru efectuarea unor operațiuni financiare în situații de incompatibilitate, spălare de bani și fals în declarații.[212]
mandatul 2004-2008
Marian Oprișan (PSD Vrancea), trimis în judecată în 2006 pentru corupție, fiind învinuit de abuz în serviciu, utilizarea în alte scopuri a banilor de la stat, fals și uz de fals, cu un prejudiciu adus la buget de 1,9 milioane de dolari.[213]
mandatul 2008-2012
Constantin Nicolescu (PSD Argeș) – la 5 februarie 2015 a fost condamnat definitiv la șapte ani și opt luni de închisoare în dosarul în care a fost acuzat că a luat fonduri PHARE de aproape 900.000 de euro, în baza unor documente false.[214][215]
Liviu Rusu (PDL Bistrița-Năsăud), cercetat de DNA într-un dosar de corupție [216]
mandatul 2012-2016
Aristotel Căncescu (USL Brașov), găsit incompatibil de către Agenția Națională de Integritate (ANI).[45] Ulterior a obținut anularea deciziei de incompatibilitate.[45]
Florin Țurcanu (PNL Botoșani), condamnat definitiv în decembrie 2014 la o pedeapsă de șase luni de închisoare cu suspendare pentru fals și uz de fals.[217][218]
Mircea Cosma (PSD Prahova), trimis în judecată pentru luare de mită și abuz în serviciu.[219]
Ioan Cindrea (PSD Sibiu) – la 15 septembrie 2015 a fost condamnat definitiv la un an de închisoare cu suspendare, pentru săvârșirea infracțiunii de conflict de interese, el fiind acuzat că și-a angajat nelegal soția la biroul său parlamentar.[154]
Prefecți[modificare | modificare sursă]
Alexandru Simionovici (Botoșani), condamnat la 4 ani de închisoare cu executare, sentința nefiind definitivă.[90]
Dan Ilie Morega (Gorj), condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru trei infracțiuni de folosire a influenței ori autorității de o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii de foloase necuvenite și de instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice, în vederea obținerii unui avantaj patrimonial pentru altul.[118]
Marinică Cazacu (Ialomița) – la 19 decembrie 2014 a fost condamnat la șase ani de închisoare cu executare într-un dosar privind retrocedări ilegale. Decizia nu este definitivă.[220][221][222]
Dănuț Culețu (Constanța), trimis în judecată pentru abuz în serviciu pe perioada în care a fost prefect al județului Constanța și președinte al Comisiei Județene de Fond Funciar Constanța.[207]
Teodor Nițulescu (Teleorman), acuzat de ANI de conflict de interese și fapte de corupție.[223]
Primari[modificare | modificare sursă]
Gheorghe Falcă, Arad — judecat pentru luare de mită și abuz în serviciu, a fost achitat în acest dosar, decizia instanței nefiind definitivă.[224]
Dumitru Sechelariu, Bacău — cercetat pentru cumpărarea de influență, după ce a încercat să mituiască niște procurori care urmau să se pronunțe într-un dosar în care era cercetat.[225][226]
Romeo Stavarache, Bacău — trimis în judecată pentru tentativă la abuz în serviciu, într-un dosar legat de repartizarea unei locuințe către un subaltern.[227]
Cătălin Cherecheș, Baia Mare — cercetat de DNA pentru luare de mită și trafic de influență.[228]
Cristian Anghel, Baia Mare — condamnat definitiv la doi ani și jumătate de închisoare pentru fapte de corupție.[229]
Constantin Boșcodeală, Buzău — trimis în judecată pentru abuz în serviciu.[230]
Sorin Apostu, Cluj — condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare pentru luare de mită.[231]
Antonie Solomon, Craiova – la 20 septembrie 2013 a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru luare de mită.[65][66]
Mircia Muntean, Deva — condamnat definitiv în septembrie 2013 la patru ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, într-un dosar din 2004, în care a fost acuzat că a încheiat tranzacții ilegale de terenuri cu un traficant de mașini de lux.[188]
Nicolae Matei, Năvodari — condamnat la trei ani și jumătate de închisoare cu executare pentru dare de mită, decizia nefiind irevocabilă.[232]
Tudorel Calapod, Năvodari — condamnat la trei ani și jumătate de închisoare cu executare, după ce a fost acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice și fals intelectual.[233]
Grigore Crăciunescu, Pașcani — condamnat în 2014 la doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, decizia nefiind definitivă.[177]
Gheorghe Ștefan, Piatra Neamț — acuzat că ar fi influențat, în perioada 2010-2012, repartizarea prioritară de la Consiliul Județean (CJ) Neamț a unor fonduri de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT) către trei comune în care licitațiile fuseseră câștigate de o firmă pe care el o controla prin interpuși.[234]
Emilian Frâncu, Râmnicu Vâlcea — condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită.[235]
Florentin Pandele, Voluntari — trimis în judecată pentru că ar fi emis ilegal o autorizație de construire a unui complex rezidențial, a fost achitat în acest dosar.[236]
Radu Căpîlnașiu, Zalău — declarat incompatibil de ANI pe motiv că a deținut, în paralel cu funcția de primar, și calitatea de reprezentant al municipiului în AGA la două societăți aflate în subordinea Consiliului Local Zalău.[237]
Cristian Poteraș, Sectorul 6, București — judecat pentru abuz în serviciu privind eliberarea unor titluri de proprietate pentru terenuri intravilane, a fost achitat în acest dosar, decizia nefiind definitivă.[238]
Primari de comune
Dumitru-Verginel Gireadă (Mihai Eminescu, județul Botoșani), condamnat în 2012 la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu.[168]
Mihai Radan (Carașova, județul Caraș-Severin) – la 23 februarie 2015 a fost condamnat definitiv la un an de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de conflict de interese.[137][138][239]
Florin Mitroi (Valu lui Traian), trimiterea în judecată în 2015 pentru abuz în serviciu.[208][207]
Viceprimari[modificare | modificare sursă]
Rozália Biró, Oradea — acuzată de abuz în serviciu și conflict de interese de către Inspectorii Agenției Naționale de Integritate.[240]
Consilieri locali[modificare | modificare sursă]
Paul Rusu, fost consilier local în Suceava – la 19 iunie 2014 a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare pentru tentativa de mituire a unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava.[241]
Note[modificare | modificare sursă]
^ “Tigareta II trebuia sa-l inlature pe Constantinescu”, 4 februarie 2007, E. C., HotNews.ro, accesat la 24 iunie 2014
^ Istoria dobandirii imobilului din Mihaileanu – intesata de minciunile presedintelui, 26 noiembrie 2005, Gândul, accesat la 24 iunie 2014
^ Băsescu: Eu nu spun că sunt un sfânt. Casa din Mihăileanu și creditul la CEC sunt controversate, 12 decembrie 2013, Valentina Postelnicu, Mediafax, accesat la 24 iunie 2014
^ MOTIVAREA Tribunalului București: Mircea Băsescu a primit bani pentru a-și trafica influența pentru Bercea Mondial. Contestația la arestare se judecă vineri, 23 iunie 2014, Otilia Ciocan, Gândul, accesat la 24 iunie 2014
^ Adrian Năstase, CONDAMNAT DEFINITIV la 4 ani de închisoare cu executare în dosarul ZAMBACCIAN. Dana Năstase, 3 ani cu suspendare, 6 ianuarie 2014, Mediafax, accesat la 12 ianuarie 2016
^ UPDATE 4: Adrian Năstase, condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru șantaj, 30 martie 2012, RL Online, România liberă, accesat la 15 iunie 2014
^ DOSARUL ”ZAMBACCIAN”. Adrian Năstase, condamnat la 4 ani de închisoare cu executare: “Pedeapsa este îngrozitoare și injustă!” Fostul premier a fost încarcerat la Rahova, 6 ianuarie 2014, Virgil Burlă, Ionel Stoica, Evenimentul zilei, accesat la 15 iunie 2014
^ a b Stolojan, reclamat de ANI la Parchet fiindcă nu a trecut în declarația de avere acțiuni la Transgaz, 24 aprilie 2013, Departamentul Social, Mediafax, accesat la 19 iunie 2014
^ a b Traian Remeș și Ioan Avram Mureșan, CONDAMNAȚI DEFINITIV la trei ani de închisoare cu executare, 25 februarie 2013, Catalin Lupasteanu, Mediafax, accesat la 9 ianuarie 2016
^ a b c d Remeș, primul ministru de Finanțe din istoria României condamnat la închisoare, 25 februarie 2013, Catalin Lupasteanu, Ziarul financiar, accesat la 15 iunie 2014
^ Decebal Traian Remeș, condamnat la trei ani de închisoare în 2013, va fi ELIBERAT CONDIȚIONAT, 11 februarie 2014, Mona Hera, Mediafax, accesat la 9 ianuarie 2016
^ a b Codruț Șereș și Zsolt Nagy au fost încarcerați la Penitenciarul Rahova, 27 ianuarie 2015, Andrei Dumitrescu, Mediafax, accesat la 9 ianuarie 2016
^ a b c Dosarul privatizărilor strategice: Codruț Șereș, CONDAMNAT la șase ani de închisoare, Zsolt Nagy – cinci ani, 3 decembrie 2013, Catalin Lupasteanu, Mediafax, accesat la 15 iunie 2014
^ a b Relu Fenechiu, condamnat definitiv la 5 ani de închisoare CU EXECUTARE. El s-a predat Poliției Județene Iași, 30 ianuarie 2014, Mediafax
^ VIDEO. UPDATE. Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare cu executare în dosarul ICA pentru spălare de bani. Sentința este definitivă. Imobilul Grivco și sediul Antenelor, confiscate, 9 august 2014, Alexandru Ion, Diana Biță, România liberă, accesat la 25 august 2014
^ CONDAMNĂRI în dosarul Rompetrol: Sorin Roșca Stănescu – 2 ani și 4 luni de închisoare cu executare; Sorin Pantiș – 2 ani și 8 luni, 7 octombrie 2014, Livia Ispas, Mediafax, accesat la 9 ianuarie 2016
^ Nou termen în dosarul Loteria II, în care sunt cercetați Copos și Camelia Voiculescu, 12 februarie 2014, RL Online, România liberă, accesat la 25 august 2014
^ Liviu Dragnea a fost condamnat la UN AN de închisoare cu SUSPENDARE în dosarul “Referendumul fraudat”, 15 mai 2015, Ionel Stoica, Virgil Burlă, Evenimentul zilei, accesat la 15 mai 2015
^ Miron Mitrea, condamnat la doi ani de închisoare cu executare. Fostul ministru s-a predat și a fost încarcerat, 13 februarie 2015, Biro Attila, Gândul, accesat la 4 ianuarie 2016
^ Miron Mitrea, CONDAMNAT la doi ani de închisoare cu executare, 15 octombrie 2014, Catalin Lupasteanu, Mediafax, accesat la 27 octombrie 2014
^ Monica Iacob Ridzi, CONDAMNATĂ DEFINITIV la 5 ani de închisoare cu executare. Ridzi S-A PREDAT la Poliția județeană Cluj, 16 februarie 2015, Catalin Lupasteanu, Mediafax, accesat la 4 ianuarie 2016
^ PRIMUL VERDICT în dosarul Ridzi – 2 Mai. Monica Iacob Ridzi, condamnată la 5 ani de închisoare, cu executare, 27 ianuarie 2014, Catalin Lupasteanu -Mediafax, Gândul, accesat la 18 iunie 2014
^ Scandalul „Case pentru generali”. Dobrițoiu, mai aproape de condamnare, 8 aprilie 2014, Violeta Fotache, Evenimentul zilei, accesat la 31 octombrie 2014
^ Fostul ministru al Agriculturii Stelian Fuia a fost trimis în judecată, 29 mai 2014, Alexandra Ciliac, Virgil Burlă, Evenimentul zilei, accesat la 15 iunie 2014
^ Darius Vâlcov rămâne în arest preventiv, 11 mai 2015, Catalin Lupasteanu, Mediafax, accesat la 4 ianuarie 2016
^ a b Ovidiu Silaghi este urmarit penal pentru trafic de influenta – Anticoruptie, 12 septembrie 2013, I. R., HotNews.ro, accesat la 19 iunie 2014
^ Europarlamentarul Ovidiu Silaghi a pierdut procesul în care cerea ANI despăgubiri de un leu, 15 aprilie 2014, Otilia Ciocan, Gândul, accesat la 19 iunie 2014
^ a b Mircea Diaconu nu poate fi ministru. A fost declarat definitiv incompatibil, 19 iunie 2012, Livia Ispas, Mediafax, accesat la 15 iunie 2014
^ Senatul a luat act de încetarea mandatului de senator al lui Mircea Diaconu, 4 decembrie 2012, Eliana Radulescu, Mediafax, accesat la 19 iunie 2014
^ a b Mircea Diaconu a fost trimis în judecată. Actorul este acuzat de conflict de interese, 23 noiembrie 2012, M. Z., Antena 3, accesat la 23 mai 2014
^ a b Mircea Diaconu, achitat în dosarul în care este acuzat de conflict de interese, 13 martie 2014, Otilia Ciocan, Mediafax, accesat la 19 iunie 2014
^ DECIZIE DEFINITIVĂ a instanței în cazul CONFLICTULUI DE INTERESE al lui Mircea Diaconu, 28 noiembrie 2014, Catalin Lupasteanu -Mediafax, Gândul, accesat la 29 noiembrie 2014
^ Ministrul Sănătății, declarat incompatibil de către ANI, 25 septembrie 2012, Money.ro, accesat la 15 iunie 2014
^ a b c Curtea de Apel Bucuresti a decis ca Eduard Hellvig s-a aflat in stare de incompatibilitate – Esential, 2 aprilie 2013, R. P., HotNews.ro, accesat la 19 iunie 2014
^ a b c UPDATE. ANI EXTINDE cercetările asupra ministrului Eduard Hellvig: a împrumutat 145.000 de euro de la socrul BUGETAR. Vezi REACȚIA ministrului și ultima sa declarație de avere, 21 noiembrie 2012, RL Online, România liberă, accesat la 19 iunie 2014
^ a b c Ministrul Turismului, Eduard Hellvig, găsit incompatibil de către ANI, 9 noiembrie 2012, Lucia Efrim, Ziarul financiar, accesat la 19 iunie 2014
^ Ecaterina Andronescu, urmărită penal de DNA în dosarul Microsoft. “Mă voi bate să-mi dovedesc nevinovăția”, 27 noiembrie 2014, Catalin Lupasteanu -Mediafax, Gândul, accesat la 27 noiembrie 2014
^ Pacuraru, si suspendat, si demisionar, 24 septembrie 2008, Andreea Nicolae, România liberă, accesat la 29 august 2014
^ Paul Păcuraru și Dan Ilie Morega, achitați în procesul de corupție, 3 mai 2011, Jurnalul Național, accesat la 29 august 2014
^ Fostul ministru al Muncii Paul Păcuraru și Dan Ilie Morega, achitați în dosarul Rovinari și Turceni, amânat, Cotidianul, accesat la 29 august 2014
^ Parchetul a dispus neînceperea urmăririi penale a fostului ministru al Educației Liviu Pop, în cazul conflictului de interese, 10 iulie 2013, Thomas Dinca, Mediafax, accesat la 19 iunie 2014
^ a b Ioan Botiș, la Parchetul instanței supreme în dosarul privind conflictul de interese, 4 octombrie 2012, Catalin Lupasteanu, Mediafax, accesat la 19 iunie 2014
^ Europarlamentarul Adrian Severin, trimis în judecată de DNA pentru luare de mită și trafic de influență, 11 septembrie 2013, Andra Dumitru, România liberă, accesat la 29 august 2014
^ ANI contestă la CAB și Parlamentul European calitatea de europarlamentar a lui Mircea Diaconu, 18 iunie 2014, Laura Mitran, Mediafax, accesat la 19 iunie 2014
^ a b c Președintele Consiliului Județean Brașov, Aristotel Căncescu, a fost găsit incompatibil, 24 aprilie 2013, Simona Suciu, Adevărul, accesat la 23 mai 2014
^ După Iohannis, liberalul Aristotel Căncescu obține anularea deciziei de incompatibilitate, 18 martie 2014, Adrian Popescu, Gândul, accesat la 23 mai 2014
^ SENTINȚĂ. Magistrații au decis definitiv: Baronul Mischie, patru ani la PUȘCĂRIE, 18 martie 2013, Ionel Stoica, Evenimentul zilei, accesat la 23 mai 2014
^ Fostul director adjunct al APIA, condamnat definitiv la șapte ani și șase luni de închisoare pentru o șpagă de 1,2 milioane de euro, 31 august 2015, Ionel Stoica, Evenimentul zilei, accesat la 4 ianuarie 2016
^ Directorul general adjunct al APIA, Aurel Pană, și Mugur George Voinea, din PC, arestați preventiv pentu fapte de corupție, 15 august 2013, Silvana Chiujdea, Evenimentul zilei, accesat la 12 iunie 2014
^ Oficial: Medicul Șerban Brădișteanu, urmărit penal pentru favorizarea infractorului în cazul Năstase. Șeful Poliției Române, Petre Tobă chemat la DNA, 26 iunie 2012, Biro Attila, Gândul, accesat la 23 mai 2014
^ Preotul-politician Ioan Aurel Rus a fost găsit vinovat și condamnat cu doar 8 luni înainte să fie reprimit în Biserică, 30 decembrie 2013, Bianca Sara, Adevărul, accesat la 4 ianuarie 2016
^ Cum a încercat preotul-politician Ioan Aurel Rus să convingă o minoră să renunțe la acuzații, după ce fusese violată, 9 ianuarie 2014, Bianca Sara, Adevărul, accesat la 4 ianuarie 2016
^ Perioada de carantină pentru condamnații în dosarul “Transferurilor” a expirat, 25 martie 2014, Andrei Dumitrescu, Mediafax, accesat la 25 august 2014
^ George Copos, condamnat la patru ani de închisoare cu executare în dosarul Loteria I, 25 august 2014, Catalin Lupasteanu -Mediafax, Gândul, accesat la 25 august 2014
^ Nou termen in dosarul Loteria II, la Tribunalul Bucuresti – Anticoruptie, 9 aprilie 2014, I. C., HotNews.ro, accesat la 25 august 2014
^ Baronul USL de Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, cercetat pentru trafic de influență. Victimă colaterală din dosarul deputatului Ion Stan, 4 martie 2013, Ionel Stoica, Evenimentul zilei, accesat la 23 mai 2014
^ TUPEU INUTIL. Fostul senator Cătălin Voicu, condamnat la ȘAPTE ANI DE ÎNCHISOARE CU EXECUTARE. Polițiștii s-au dus la spital după acesta: “Avem mandatele!” | VIDEO, 22 aprilie 2013, Virgil Burlă, Antoaneta Etves, Ana-Maria Adamoae, Petrisor Cana, Evenimentul zilei, accesat la 15 iunie 2014
^ MAFIA ZAHARULUI. Primele sentințe: fata fostului senator PNL, Cezar Măgureanu, 1 an si 10 luni închisoare cu suspendare, 9 decembrie 2013, Ionel Stoica, Evenimentul zilei, accesat la 23 mai 2014
^ DIICOT. Fostul senator Cezar Măgureanu și interlopul Octavian Grecu, zis Butoane, trimiși în judecată pentru un prejudiciu de 168 milioane de dolari, 19 ianuarie 2013, Ionel Stoica, Evenimentul zilei, accesat la 23 mai 2014
^ CARACATIȚA DIN ASIGURĂRI. ”Unchiul” Dan Radu Rușanu și doamna Chițoiu au fost trimis în judecată în ”Dosarul Carpatica”, 25 aprilie 2014, Ionel Stoica, Evenimentul zilei, accesat la 23 mai 2014
^ TRASEUL ȘPĂGILOR DIN PORTUL CONSTANȚA. Senatorul Banias, cap de afiș în DOSARUL DNA, 3 aprilie 2012, Petrisor Cana, Evenimentul zilei, accesat la 23 mai 2014
^ Dan Voiculescu, încarcerat la Penitenciarul Rahova. A fost condamnat la 10 ani de închisoare. SENTINȚA în DOSARUL ANULUI, 8 august 2014, Biro Attila, Mihaela Stoica, Gândul, accesat la 31 octombrie 2014
^ Dan Voiculescu, CONDAMNAT la 10 ani de închisoare CU EXECUTARE în dosarul ICA. Voiculescu și ceilalți condamnați, încarcerați la Penitenciarul Rahova – VIDEO, FOTO, 8 august 2014, Catalin Lupasteanu, Mediafax, accesat la 31 octombrie 2014
^ Sorin Roșca Stănescu, condamnat în DOSARUL ROMPETROL la 2 ani și 4 luni cu executare. Anunțul senatorului după decizia instanței, 7 octombrie 2014, Otilia Ciocan, Gândul, accesat la 9 octombrie 2014
^ a b Fostul primar al Craiovei Antonie Solomon, CONDAMNAT DEFINITIV la 3 ani de închisoare cu executare: “Sunt în București, merg direct la Craiova ca să mă predau”, 20 septembrie 2013, Catalina Cocolos, Mediafax, accesat la 4 ianuarie 2016
^ a b Antonie Solomon, condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, 11 iulie 2013, Gândul, accesat la 3 iunie 2014
^ Verdictul în dosarul “Poșta Română”: Zsolt Nagy – patru ani de închisoare cu suspendare, Tudor Chiuariu – 3 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare, 24 ianuarie 2014, RL Online, România liberă, accesat la 23 mai 2014
^ Fostul senator UDMR Olosz Gergely a fost condamnat la 7 ani de închisoare. Sentința nu este definitivă, 17 iulie 2013, Biro Attila, Gândul, accesat la 23 mai 2014
^ CAB a anulat condamnarea de șapte ani de închisoare a fostului senator Olosz Gergely și va judeca în fond dosarul, 4 octombrie 2013, Departamentul Social -Mediafax, Gândul, accesat la 4 ianuarie 2016
^ Primul parlamentar condamnat definitiv la șase luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, 12 mai 2014, Biro Attila, Gândul, accesat la 4 ianuarie 2016
^ Senatorul Sorin Lazăr, condamnat la șase luni de închisoare pentru conflict de interese. Parlamentarul a recunoscut fapta, 15 aprilie 2014, Ionuț Benea, Adevărul, accesat la 23 mai 2014
^ Senatorul PNL Dian Popescu a fost condamnat la cinci luni de închisoare cu suspendare, 28 noiembrie 2014, Livia Ispas -Mediafax, Gândul, accesat la 29 noiembrie 2014
^ SCANDAL MOCNIT ÎN POLIȚIE. Senatorul Dian Popescu vrea să-l MAZILEASCĂ pe COMISARUL care l-a băgat în AREST, 31 octombrie 2013, Evenimentul zilei, accesat la 23 mai 2014
^ Senatorul Șerban Mihăilescu a fost trimis în judecată, 27 aprilie 2010, Departamentul Eveniment, Mediafax, accesat la 23 mai 2014
^ „Domnul criză“, senatorul de Iași care a învins falimentul cu adeverințe false pentru credite de 435.000 de euro, 14 septembrie 2014, Cezar Pădurariu, Adevărul, accesat la 24 noiembrie 2014
^ Senatorul de Iași Ionel Agrigoroaei și mai mulți membri ai familiei sale, trimiși în judecată pentru fals și înșelăciune, 12 septembrie 2014, Cezar Pădurariu, Adevărul, accesat la 24 noiembrie 2014
^ Fostul judecător CC Toni Greblă, trimis în judecată pentru trafic de influență, 9 septembrie 2015, Laura Mitran, Mediafax, accesat la 6 ianuarie 2016
^ Senatorul PSD Victor Mocanu și alte trei persoane, trimiși în judecată de DNA, 20 decembrie 2013, Claudia Spridon, Adevărul, accesat la 23 mai 2014
^ Senatorul PSD Marius Ovidiu Isăilă, urmărit penal de procurorii DNA. Ce mită a luat parlamentarul, 4 aprilie 2014, Gândul, accesat la 23 mai 2014
^ EXCLUSIV. Șpăgile “Senatorului Ficățel”, Niculae Bădălău: 200 pulpe de pui, 200 bucăți piept de pui și 20 kg ficat de pasăre. Cum intermedia parlamentarul întâlnirile cu funcționarii statului!, 29 octombrie 2013, Violeta Fotache, Ionel Stoica, Evenimentul zilei, accesat la 23 mai 2014
^ UPDATE Niculae Badalau – senatorul PSD cercetat in dosarul evaziunii fiscale de 50 de milioane de euro. Acesta s-a prezentat la sediul DNA si se declara nevinovat – Esential, 28 octombrie 2013, Puiu Alexandru, HotNews.ro, accesat la 23 mai 2014
^ Fostul senator PNL Iosif Secășan, condamnat la doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare, 25 martie 2015, Otilia Ciocan, Mediafax, accesat la 4 ianuarie 2016
^ PREMIERĂ. Primul parlamentar român condamnat pentru corupție și obligat să muncească 90 de zile în folosul comunității, 18 noiembrie 2014, Ionel Stoica, Evenimentul zilei, accesat la 18 noiembrie 2014
^ Iosif Secășan (PNL), urmărit penal de DNA, a demisionat din Senat, 8 aprilie 2014, Eliana Radulescu -Mediafax, Gândul, accesat la 23 mai 2014
^ Senatorul PDL Gigi Chiru, urmărit penal pentru o șpagă de 1,5 milioane euro, 30 octombrie 2014, Biro Attila, Andrei Luca Popescu, Gândul, accesat la 30 octombrie 2014
^ Senatorul Alexandru Cordoș, urmărit penal pentru favorizarea infractorului, 12 august 2014, Biro Attila, Gândul, accesat la 24 august 2014
^ a b INCOMPATIBILI. ANI solicită revocarea din funcție a senatorului PNL Daniel Akos Mora și a deputatului PDL Ștefan Bucur Stoica, 11 martie 2014, Ionel Stoica, Evenimentul zilei, accesat la 19 iunie 2014
^ VIDEO Senatorul PNL Akos Mora a demisionat din Parlament – Politic, 18 noiembrie 2014, V. M., HotNews.ro, accesat la 4 ianuarie 2016
^ Dosarul “Motorina” – Sorin Blejnar, HotNews.ro, accesat la 24 august 2014
^ a b Condamnat la 4 ani inchisoare, fostul prefect de Botosani a facut apel, 23 martie 2002, Ziarul de Iași, accesat la 23 mai 2014
^ Mihai Tânjală, la un pas de a fi EXTRĂDAT în România. Fostul deputat condamnat în 2011 își petrece Crăciunul în CARAIBE | VIDEO, 25 decembrie 2015, Ioana Tomescu, Evenimentul zilei, accesat la 25 decembrie 2015
^ BRD il acuza pe Bivolaru de frauda, 24 martie 2007, Evenimentul zilei
^ Condamnarea la șapte ani de închisoare cu executare pentru Dorin Lazăr Maior, menținută la recurs, 11 noiembrie 2013, Mihaela Gradinaru, Mediafax, accesat la 18 iunie 2014
^ Dorin Lazar Maior, liderul Blocului National al Revolutionarilor, dat in urmarire internationala, dupa ce a fost condamnat la inchisoare – Esential, 26 noiembrie 2013, R. M., HotNews.ro, accesat la 18 iunie 2014
^ DOSARUL ROMEXTERRA: Dorin Lazăr Maior, condamnat la 7 ani de închisoare cu executare pentru șantaj, 5 martie 2013, Mihaela Gradinaru, Mediafax, accesat la 18 iunie 2014
^ Fostul deputat PSD Viorel Gheorghiu, condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare, 2 iunie 2008, Gândul, accesat la 18 iunie 2014
^ DEFINITIV. Fostul deputat PRM, Dănuț Saulea, condamnat pentru corupție. Șpaga codificată: „Eu am nevoie de cincizeci de mii de cărți!”, 1 martie 2013, Ionel Stoica, Evenimentul zilei, accesat la 10 octombrie 2014
^ a b „Deputatul Savu și-a lungit procesul până la prescriere”, Adevărul, 28 aprilie 2011, accesat la 10 octombrie 2014
^ EXCLUSIV EVZ . Raj Tunaru. Amintiri din pușcăriile americane.Când viața bate filmele indiene | VIDEO, 7 ianuarie 2012, Mihnea-Petru Pârvu, Evenimentul zilei, accesat la 3 noiembrie 2014
^ Un fost deputat român, condamnat pentru PROFANARE DE MORMINTE. Cum le-a insuflat cetățenilor credința că cea mai bună metodă de a scăpa de STRIGOI este un țăruș în inimă, 13 decembrie 2014, Gândul, accesat la 14 decembrie 2014
^ Fost parlamentar de Constanța din partea minorității turce, Metin Cerchez, condamnat de Judecătoria Brăila pentru profanare de morminte, 12 decembrie 2014, Florentin Coman, Adevărul, accesat la 14 decembrie 2014
^ Cinci ani de inchisoare pentru fostul deputat Emilian Cutean – Frontul coruptiei, romaniacurata.ro, accesat la 18 iunie 2014
^ Sentință definitivă pentru fostul deputat PSD, Emilian Cutean | Agenția AMOS News, 7 februarie 2012, Amos News, accesat la 18 iunie 2014
^ Revoluționarul Cutean, cinci ani de închisoare cu executare, 7 februarie 2012, Cristian Șt. Vasilcoiu, Evenimentul zilei, accesat la 18 iunie 2014
^ Fostul deputat PSD Mihail Sirețeanu, condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare, 7 iunie 2011, Mediafax, accesat la 19 iunie 2014
^ Nati Meir: portretul escrocului la bătrânețe, 7 mai 2011, Mihnea-Petru Pârvu, Magda Spiridon, Evenimentul zilei, accesat la 31 octombrie 2014
^ Nati Meir, condamnat definitiv la 7 ani de închisoare, 13 iunie 2014, Otilia Ciocan, Gândul, accesat la 15 iunie 2014
^ Aurel Nechita, găsit în incompatibilitate și-a dat demisia din funcția de decan, 12 februarie 2013, RL Online, România liberă, accesat la 4 ianuarie 2016
^ ANI cere REVOCAREA deputatulul Nechita. Inalta Curte a decis că parlamentarul e INCOMPATIBIL, 11 februarie 2013, RL Online, România liberă, accesat la 4 ianuarie 2016
^ VIDEO Inalta Curte, decizie definitiva – Deputatul Aurel Nechita (PSD), declarat incompatibil – Politic, 11 februarie 2013, R. M., HotNews.ro, accesat la 4 ianuarie 2016
^ http://www.ziare.com/politica/incompatibil/deputatii-nu-cedeaza-usor-incompatibilul-aurel-nechita-greu-de-revocat-1219621
^ Deputatul PD Stelian Dutu, trimis in judecata de DNA, 28 februarie 2007, Cristina Darmina Iamandi, România liberă, accesat la 31 octombrie 2014
^ Deputatul PD Stelian Dutu, fost presedinte al CJ Constanta, a fost trimis in judecata, 1 martie 2007, Gândul, accesat la 31 octombrie 2014
^ Deputatul PD, Stelian Dutu – trimis in judecata de procurorii DNA, 28 februarie 2007, D. Mihai, HotNews.ro, accesat la 31 octombrie 2014
^ Fostul deputat Sorin Buta, condamnat la un an și șase luni de închisoare cu suspendare, 25 februarie 2015, Otilia Ciocan, Gândul, accesat la 3 ianuarie 2016
^ Fostul deputat Alin Trăsculescu, trimis în judecată, 4 aprilie 2013, Virgil Burlă, Evenimentul zilei, accesat la 18 iunie 2014
^ Deputatul PSD Anghel Stanciu, condamnat definitiv la șase luni de închisoare cu suspendare, 24 noiembrie 2015, Departamentul Social, Mediafax, accesat la 3 ianuarie 2016
^ a b Deputatul Dan Ilie Morega, condamnat la 3 ani de inchisoare cu suspendare pentru fapte de coruptie – Anticoruptie, 27 mai 2011, Alina Neagu, HotNews.ro, accesat la 23 mai 2014
^ Fostul deputat PDL Dan Păsat a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare, 12 decembrie 2013, Biro Attila, Gândul, accesat la 18 iunie 2014
^ Vaslui: Fostul deputat PDL Dragoș Iftime, condamnat definitiv la șase ani de închisoare cu executare, 25 iunie 2014, Andreea Unturica, Mediafax, accesat la 27 octombrie 2014
^ Fostul deputat PDL Dragos Iftime, condamnat la sase ani de inchisoare cu executare – Anticoruptie, 25 iunie 2014, V. M., HotNews.ro, accesat la 27 octombrie 2014
^ Fostul deputat PDL de Vaslui Dragoș Iftime, condamnat definitiv la șase ani de închisoare cu executare pentru infracțiuni economice, 25 iunie 2014, Simona Voicu, Adevărul, accesat la 27 octombrie 2014
^ Deputatul PSD Florin Pâslaru, amendat penal cu 2.000 de lei pentru că și-a angajat fiul la Parlament, 23 martie 2015, Otilia Ciocan, Mediafax, accesat la 4 ianuarie 2016
^ Deputatul PSD Florin Pâslaru, amendat penal cu 2.000 de lei. Care este motivul, 23 martie 2015, Andra Dolana, Ondine Ghergut, România liberă, accesat la 4 ianuarie 2016
^ Deputatul PSD Florin Pâslaru, judecat pentru că și-a angajat fiul la Parlament, 7 ianuarie 2014, Departamentul Social, Mediafax, accesat la 19 iunie 2014
^ Fostul deputat Ion Dumitru, condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare, 7 iunie 2013, Catalin Lupasteanu, Mediafax, accesat la 4 ianuarie 2016
^ Fostul șef Romsilva, Ion Dumitru, condamnat pentru Afacerea “Tancul roz”, 8 iunie 2013, Ionuț Dima, Adevărul, accesat la 18 iunie 2014
^ Deputatul PSD Ion Stan, RIDICAT de DNA. El și șoferul său sunt urmăriți penal pentru TRAFIC DE INFLUENȚĂ. UPDATE, 22 noiembrie 2012, Andrei Luca Popescu, Gândul, accesat la 9 iunie 2014
^ Fost deputat, condamnat la șase luni de închisoare cu suspendare pentru că și-a angajat fiica, 3 decembrie 2014, Otilia Ciocan, Mediafax, accesat la 3 ianuarie 2016
^ Luminița Iordache, condamnată pentru angajarea fiicei la cabinetul de deputat, 29 noiembrie 2014, Ionuț Benea, Ziarul de Iași, accesat la 3 ianuarie 2016
^ Fostul deputat Luminița Iordache a fost trimisă în judecată pentru că și-a angajat fiica la biroul său parlamentar, 10 martie 2014, S. T., Antena 3, accesat la 19 iunie 2014
^ Fostul deputat Luminița Iordache, trimisă în judecată pentru conflict de interese, 10 martie 2014, Departamentul Social -Mediafax, Gândul, accesat la 19 iunie 2014
^ Deputatul PSD Marian Ghiveciu, condamnat la 3 ani închisoare cu suspendare, 12 mai 2015, Agerpres, accesat la 3 ianuarie 2016
^ Deputatul PSD Marian Ghiveciu, condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, 12 mai 2015, Otilia Ciocan, Mediafax, accesat la 3 ianuarie 2016
^ Deputatul PSD Marian Ghiveciu, condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, într-un dosar legat de retrocedarea nelegală a unor terenuri, 12 mai 2015, Otilia Ciocan, Gândul, accesat la 3 ianuarie 2016
^ Deputatul Ghiveciu și funcționarul Borcan, făcuți „țăndări” de DNA, 22 decembrie 2011, Petrisor Cana, Evenimentul zilei, accesat la 18 iunie 2014
^ a b Fostul deputat Mihai Radan, condamnat definitiv la închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, 23 februarie 2015, Agerpres, accesat la 3 ianuarie 2016
^ a b Fostul deputat Mihai Radan, trimis în judecată, 10 ianuarie 2014, Avram Eliza, România liberă, accesat la 19 iunie 2014
^ Fostul deputat Mihail Boldea a fost pus în libertate, 23 noiembrie 2013, Departamentul Corespondenți, Mediafax, accesat la 18 iunie 2014
^ Fostul deputat PSD Mugurel Surupăceanu, condamnat la 7 ani de închisoare cu executare pentru corupție, 1 octombrie 2013, Gândul, accesat la 18 iunie 2014
^ Fostul deputat Neculai Rebenciuc, trimis în judecată pentru conflict de interese, 21 mai 2014, Mihaela Cojocariu, Adevărul, accesat la 19 iunie 2014
^ Deputatul PDL Petru Movila, cercetat de DNA Iasi intr-un dosar de coruptie privind Politia Rutiera Iasi – Anticoruptie, 28 septembrie 2012, Alina Neagu, HotNews.ro, accesat la 18 iunie 2014
^ Sergiu Andon, REVOCAT din PARLAMENT: Problema trebuie clarificată, 11 septembrie 2012, Ema Ene, România liberă, accesat la 19 iunie 2014
^ Verdict: Sergiu Andon a fost găsit incompatibil. Deputatul PC trebuie să renunțe la mandatul în Parlament, 3 aprilie 2012, Ondine Ghergut, România liberă, accesat la 19 iunie 2014
^ Sergiu Andon, primul parlamentar care își pierde mandatul pe motiv de incompatibilitate, 11 septembrie 2012, Alina Novaceanu -Mediafax, Gândul, accesat la 19 iunie 2014
^ Premieră în Parlament: Sergiu Andon, declarat incompatibil, pierde mandatul de deputat, 3 aprilie 2012, Jurnalul Național, accesat la 19 iunie 2014
^ Fostul deputat PDL Sorin Pandele, condamnat definitiv la 5 ani închisoare pentru corupție – Anticoruptie, 21 ianuarie 2014, Victor Cozmei, HotNews.ro, accesat la 4 ianuarie 2016
^ Fostul deputat Pandele și un fost primar argeșean, condamnați la cinci ani de închisoare cu executare, 22 ianuarie 2014, Departamentul Corespondenți, Mediafax, accesat la 27 octombrie 2014
^ Fostul deputat Stelică Iacob Strugaru, judecat pentru că și-a angajat fiul la biroul parlamentar, 19 septembrie 2013, Departamentul Social -Mediafax, Gândul, accesat la 19 iunie 2014
^ a b Fostul deputat Ștefan Buciuta a fost condamnat de Curtea Supremă pentru nepotism: și-a angajat fiica la cabinetul parlamentar!, 6 iunie 2014, Ionel Stoica, Evenimentul zilei, accesat la 8 iunie 2014
^ Deputatul PNL Virgil Pop, condamnat definitiv la cinci ani de închisoare. Recursul i-a fost respins, 26 martie 2012, Antena 3, accesat la 18 iunie 2014
^ a b Doi deputati PDL, Petru Calian si Adrian Gurzau, implicati intr-un scandal de prostitutie si trafic de persoane. Calian: Faceam un studiu de impact pentru o lege – Esential, 11 martie 2010, R. M., HotNews.ro, accesat la 22 septembrie 2014
^ Brândușa Novac, achitată pentru conflict de interese de Curtea de Apel București, 19 decembrie 2013, Otilia Ciocan, Gândul, accesat la 19 iunie 2014
^ a b Președintele CJ Sibiu, Ioan Cindrea, a fost condamnat definitiv, după ce și-a angajat soția la cabinetul parlamentar, 15 septembrie 2015, Gândul, accesat la 3 ianuarie 2016
^ Un deputat condamnat justifică angajarea nevestei: era eficientă, 15 octombrie 2015, Traian Deleanu, Evenimentul zilei, accesat la 3 ianuarie 2016
^ Fostul deputat Ioan Cindrea a câștigat procesul cu Agenția Națională de Integritate, 18 martie 2014, Otilia Ciocan, Mediafax, accesat la 19 iunie 2014
^ Oamenii guvernării Năstase, la Sibiu. Ce s-a întâmplat cu reprezentanății PSD care reprezentau Sibiul în perioada 2000-2004, 13 noiembrie 2014, Ramona Găină, Adevărul, accesat la 15 noiembrie 2014
^ Deputatul UDMR Marko Attila Gabor, condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare, 26 noiembrie 2014, Mona Hera, Mediafax, accesat la 3 ianuarie 2016
^ Deputatul Marko Attila Gabor condamnat la trei ani de inchisoare, 26 Noiembrie 2014, Bună Ziua Iași, accesat la 3 ianuarie 2016
^ Deputatul maghiar din dosarul șefei DIICOT, condamnat cu suspendare într-un alt caz de retrocedare, 26 noiembrie 2014, Virgil Burlă, Evenimentul zilei, accesat la 3 ianuarie 2016
^ Deputatul Adrian Merka, condamnat la un an și șase luni cu suspendare, pentru conflict de interese, 21 ianuarie 2015, Otilia Ciocan, Mediafax, accesat la 4 ianuarie 2016
^ Deputatul Adrian Merka, condamnat la un an si sase luni cu suspendare, pentru conflict de interese – Politic, 21 ianuarie 2015, V. M., HotNews.ro, accesat la 4 ianuarie 2016
^ Deputatul Adrian Merka, judecat după ce și-a angajat părinții la propriul cabinet parlamentar, 2 iunie 2014, Virgil Burlă, Evenimentul zilei, accesat la 2 iunie 2014
^ a b UPDATE Democrat-liberalii Popoviciu, Samartinean si Ostaficiuc, urmariti penal de DNA Timisoara – Anticoruptie, 30 mai 2014, I. R., HotNews.ro, accesat la 18 iunie 2014
^ Deputatul Mate Andras Levente, condamnat definitiv la șase luni de închisoare cu suspendare, 10 februarie 2015, Otilia Ciocan, Mediafax, accesat la 3 ianuarie 2016
^ Liderul deputaților UDMR, Mate Andras Levente, trimis în judecată pentru conflict de interese, 18 septembrie 2013, Remus Florescu, Adevărul, accesat la 19 iunie 2014
^ Deputatul Cătălin Rădulescu a fost trimis în judecată pentru fapte de corupție, sub control judiciar, 18 aprilie 2014, Laurentiu Ionescu, Adevărul, accesat la 23 mai 2014
^ a b PARLAMENT 588 – față și profil. Noul deputat Verginel Gireadă “trei ani cu suspendare”: “Dumnezeu nu e țigan”, 13 decembrie 2012, Biro Attila, Gândul, accesat la 18 iunie 2014
^ BARONUL PUILOR. Florin Popescu, mâna dreaptă a Elenei Udrea, urmărit penal pentru că a cerut 70 de tone de carne de pui grill pentru mită electorală, 23 aprilie 2014, Biro Attila, Gândul, accesat la 19 iunie 2014
^ Verdict în dosarul „Schimbul de terenuri”. Gigi Becali, Dumitru Cioflină și Victor Babiuc au ajuns după gratii, 20 mai 2013, Alina Brebenel, Mihaela Cojocariu, Mara Raducanu, Andrei Militaru, Adevărul, accesat la 23 mai 2014
^ Deputatul Gheorghe Coman, condamnat definitiv la un an de închisoare cu executare, 28 aprilie 2014, Catalin Lupasteanu, Mediafax, accesat la 18 iunie 2014
^ Deputatul Gheorghe Costin, foști și actuali primari și viceprimari din Beiuș, trimiși în judecată, 27 august 2013, Catalina Cocolos, Bihoreanul, accesat la 23 mai 2014
^ CONDAMNĂRI CU EXECUTARE în Dosarul Transferurilor: Copos – 3 ani și 8 luni, Mihai Stoica – 3 ani și 6 luni, Gică Popescu – 3 ani și o lună. LISTA celor 8 condamnări la închisoare, 4 martie 2014, Catalin Lupasteanu, Mediafax, accesat la 4 ianuarie 2016
^ GIGI NEȚOIU în DOSARUL TRANSFERURILOR: Condamnat definitiv la 3 ani și 4 luni închisoare cu executare, 4 martie 2014, Catalin Lupasteanu -Mediafax, Livia Ispas – Mediafax, Gândul, accesat la 15 octombrie 2014
^ Deputatul de Dolj Gheorghe Nețoiu, condamnat la închisoare cu executare în „Dosarul Transferurilor”, 4 martie 2014, Andreea Mitrache, Adevărul, accesat la 15 octombrie 2014
^ Deputatul Ghervazen Longher, condamnat la trei luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, 17 iunie 2014, Mihaela Cojocariu, Adevărul, accesat la 18 iunie 2014
^ a b Deputatul PNL Grigore Craciunescu a fost condamnat la doi ani si sase luni de inchisoare cu suspendare – Anticoruptie, 16 iunie 2014, R. M., HotNews.ro, accesat la 18 iunie 2014
^ Deputatul Grigore Crăciunescu a fost condamnat la doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare, 12:57, Otilia Ciocan, Mediafax, accesat la 18 iunie 2014
^ Deputatul PNL Grigore Crăciunescu, trimis în judecată pentru conflict de interese, 17 octombrie 2013, Departamentul Social, Mediafax, accesat la 18 iunie 2014
^ Deputatul Hubert Thuma și fostul procuror Mihai Betelie,condamnați definitiv la 6 luni cu suspendare, 14 octombrie 2014, Otilia Ciocan, Mediafax, accesat la 22 octombrie 2014
^ Ioan Oltean este urmărit penal pentru favorizarea infractorului, 12 septembrie 2013, Mihaela Cojocariu, Bianca Sara, Adevărul, accesat la 9 iunie 2014
^ DNA cere arestarea deputatului PC Ion Diniță, cercetat în dosarul președintelui CJ Brașov, Aristotel Căncescu, 10 octombrie 2014, Larisa Ciută, Evenimentul zilei, accesat la 12 octombrie 2014
^ Fostul deputat Karoli Kerekeș, trimis în judecată pentru conflict de interese, 24 ianuarie 2014, RL Online, România liberă, accesat la 19 iunie 2014
^ Marian Neacșu, liderul grupului PSD din Camera Deputaților, judecat pentru conflict de interese. Și-a angajat fiica la cabinetul parlamentar!, 16 decembrie 2013, Ionel Stoica, Evenimentul zilei, accesat la 19 iunie 2014
^ Liderul deputaților PSD, Marian Neacșu, trimis în judecată, 16 decembrie 2013, RL Online, România liberă, accesat la 19 iunie 2014
^ Surse: Deputatul PSD, Marian Neacsu, trimis in judecata de Parchetul General pentru conflict de interese – Esential, 13 decembrie 2013, D. T., HotNews.ro, accesat la 19 iunie 2014
^ DNA: 43 de edili, urmăriți penal în dosarul lui Mircea Drăghici și al lui Constantin Nicolescu, 4 martie 2014, Valentin Anghel, Mediafax, accesat la 23 mai 2014
^ a b Deputat condamnat definitiv pentru corupție, 24 septembrie 2013, Virgil Burlă, Evenimentul zilei, accesat la 23 mai 2014
^ REPUBLICA PENALILOR.”DRAMA” deputatului șpăgar Nicu: și-a votat imunitatea și a vrut să fugă în China. A ajuns după gratii, 12 decembrie 2013, Ionel Stoica, Evenimentul zilei, accesat la 18 iunie 2014
^ Deputatul Nicolae Vasilescu, condamnat la doi ani închisoare cu executare. Vasilescu voia să fugă din țară, 11 decembrie 2013, Jurnalul Național, accesat la 4 ianuarie 2016
^ Oana Niculescu Mizil, trimisă în judecată pentru conflict de interese, 30 septembrie 2013, Departamentul Social, Mediafax, accesat la 19 iunie 2014
^ Oana Niculescu Mizil a fost trimisă în judecată pentru conflict de interese, 30 septembrie 2013, RL Online, România liberă, accesat la 19 iunie 2014
^ Norocul lui Sebastian Ghiță: Dosarul său vechi de 12 ani este judecat de un magistrat care l-a achitat în 2004, 14 mai 2014, Biro Attila, Gândul, accesat la 18 iunie 2014
^ Deputatul PSD Sonia Maria Drăghici, trimisă în judecată pentru conflict de interese, 10 iunie 2014, Mihaela Cojocariu, Adevărul, accesat la 19 iunie 2014
^ Deputatul Vasile Gliga, condamnat definitiv la închisoare cu suspendare, pentru conflict de interese, 30 iunie 2015, Catalin Lupasteanu, Mediafax, accesat la 3 ianuarie 2016
^ Deputatul PSD Vasile Gliga, judecat pentru că și-a angajat soția la Parlament, 8 ianuarie 2014, Departamentul Social, Mediafax, accesat la 19 iunie 2014
^ Baronul de Prahova și fiul său au fost trimiși în judecată. DNA cere AREST la domiciliu pentru Mircea Cosma, 12 aprilie 2014, Magda Spiridon, Ionel Stoica, Evenimentul zilei, accesat la 18 iunie 2014
^ Deputatul Theodor Nicolescu a fost arestat, 27 martie 2015, Otilia Ciocan, Mediafax, accesat la 4 ianuarie 2016
^ Deputatul Ioan Adam rămâne în arest – definitiv, 4 decembrie 2014, Catalin Lupasteanu, Mediafax, accesat la 4 ianuarie 2016
^ a b Patru deputați acuzați de conflict de interese de ANI pentru că și-au angajat rudele la Parlament, 11 noiembrie 2013, Biro Attila, Gândul, accesat la 18 iunie 2014
^ Deputatul Niculae Mircovici, condamnat definitiv la șase luni închisoare cu suspendare – AGERPRES, 23 februarie 2015, Agerpres.ro
^ Deputatul Niculae Mircovici: Voi contesta la CEDO decizia ÎCCJ de condamnare a mea, cer daune, 27 februarie 2015, Emma Toader, Mediafax, accesat la 3 ianuarie 2016
^ ANI: Deputatul Steluța Cătăniciu, în conflict de interese în perioada în care a fost consilier local, 27 martie 2013, Departamentul Social, Mediafax, accesat la 19 iunie 2014
^ Deputatul Dorinel Ursărescu urmărit penal pentru implicare în afaceri cu motorină. La o tonă vândută, avea promiși 100 de euro, 21 octombrie 2014, Florin Jbanca, Adevărul, accesat la 30 octombrie 2014
^ Deputatul Mircea Roșca, cercetat sub control judiciar, 14 aprilie 2015, Andra Mitu, România liberă, accesat la 4 ianuarie 2016
^ Deputatul Mircea Rosca, cercetat sub control judiciar – Anticoruptie, 14 aprilie 2015, Alina Neagu, HotNews.ro, accesat la 4 ianuarie 2016
^ a b c DNA a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a deputatului Dănuț Culețu, 6 ianuarie 2015, Agerpres, accesat la 4 ianuarie 2016
^ a b Deputatul Dănuț Culețu, trimis în judecată, 6 ianuarie 2015, David Simion, România liberă, accesat la 4 ianuarie 2016
^ Ion Ochi, deputat PSD, poate fi arestat, 27 aprilie 2015, Jurnalul Național, accesat la 4 ianuarie 2016
^ DNA: ”Deputatul Ion Ochi și-a construit o imagine de neatins”, 22 aprilie 2015, Virgil Burlă, Evenimentul zilei, accesat la 4 ianuarie 2016
^ Deputatul PSD Ion Ochi, trimis in judecata pentru luare de mita si abuz in serviciu, a demisionat din Parlament – Politic, 1 septembrie 2015, Alina Neagu, HotNews.ro, accesat la 4 ianuarie 2016
^ Trei ani de închisoare cu executare pentru fostul președinte al CJ Botoșani Constantin Conțac, 31 octombrie 2012, Adevărul, accesat la 23 mai 2014
^ Cum fuge „hăituitul” Oprișan, de șapte ani, de justiție, în „Dosarul Căprioara”: prefecți amnezici, polițiști aroganți cu instanța, primari audiați cu forța, 17 noiembrie 2013, Borcea Stefan, Adevărul, accesat la 9 iunie 2014
^ Fostul șef al CJ Argeș Constantin Nicolescu, condamnat la șapte ani și opt luni de închisoare, 5 februarie 2015, Gândul, accesat la 4 ianuarie 2016
^ DNA: Constantin Nicolescu, președintele CJ Argeș, trimis în judecată., 18 mai 2011, Jurnalul Național, accesat la 23 mai 2014
^ Președintele CJ Bistrița-Năsăud, cercetat pentru corupție: Nu mă simt vinovat cu absolut nimic, 30 martie 2012, RL Online, România liberă, accesat la 23 mai 2014
^ Baronul de Botoșani, Florin Țurcanu, condamnat la șase luni de închisoare cu suspendare, 11 decembrie 2014, M. Z., Antena 3, accesat la 4 ianuarie 2016
^ BARONUL PNL DE BOTOȘANI. Vicepreședintele PNL, Florin Țurcanu, condamnat la 6 luni de închisoare cu suspendare pentru fals și uz de fals, 14 martie 2014, Ionel Stoica, Evenimentul zilei, accesat la 23 mai 2014
^ DNA i-a trimis in judecata pe presedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, si pe fiul sau, deputatul Vlad Cosma, sub acuzatia de fapte de coruptie – Esential, 11 aprilie 2014, C. Z., HotNews.ro, accesat la 5 iunie 2014
^ Președintele PD-L Ialomița, Cazacu Marinică, condamnat la șase ani de închisoare într-un dosar privind retrocedări ilegale, 19 decembrie 2014, Mădălin Sofronie, Adevărul, accesat la 4 ianuarie 2016
^ Fostul prefect de Ialomița, Marinică Cazacu, riscă pușcăria, 2 septembrie 2010, Alexandru Boariu, Jurnalul Național, accesat la 4 ianuarie 2016
^ Dosarul „Trafic cu terenuri” – Marinica Cazacu, 10 martie 2008, HotNews.ro, accesat la 4 ianuarie 2016
^ Pricopsirea baronului de Teleorman, Teodor Nițulescu, 19 iunie 2012, Mihaela Naftanaila, România liberă, accesat la 23 mai 2014
^ Gheorghe Falcă, achitat în dosarul în care era judecat pentru luare de mită și abuz în serviciu, 22 mai 2012, Dan Lungu, Mediafax, accesat la 3 iunie 2014
^ Recurs respins: Dumitru Sechelariu, cercetat în continuare în libertate, 4 martie 2010, Antena 3, accesat la 3 iunie 2014
^ Dumitru Sechelariu va fi cercetat in libertate – Esential, 2 martie 2010, D. G., HotNews.ro, accesat la 3 iunie 2014
^ Primarul Bacăului, Romeo Stavarache, trimis în judecată, 3 aprilie 2014, Gândul, accesat la 3 iunie 2014
^ Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, cercetat de DNA pentru luare de mită și trafic de influență, 18 iunie 2013, Livia Ispas -Mediafax, Catalina Cocolos, Gândul, accesat la 3 iunie 2014
^ Primarul din Baia Mare, Cristian Anghel, condamnat definitiv la doi ani și jumătate de închisoare pentru fapte de corupție, 17 martie 2010, Gândul, accesat la 3 iunie 2014
^ Primarul din Buzău, Constantin Boșcodeală, trimis în judecată a două oară după retrocedarea ilegală a unui teren de 33 de hectare, 2 iunie 2014, Virgil Burlă, Evenimentul zilei, accesat la 3 iunie 2014
^ Fostul primar al Clujului, Sorin Apostu, condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare. Soția lui a primit 3 ani cu suspendare, 25 iulie 2013, Sebastian Lungu, Remus Florescu, Adevărul, accesat la 3 iunie 2014
^ Primarul din Năvodari, condamnat la trei ani de închisoare pentru dare de mită, 8 aprilie 2014, Andreea Unturica -Mediafax, Cosmin Vaideanu, Gândul, accesat la 3 iunie 2014
^ Fostul primar Tudorel Calapod, condamnat la trei ani și jumătate de închisoare, 7 februarie 2013, Sorin Breazu, Evenimentul zilei, accesat la 3 iunie 2014
^ Cum a ajuns Gheorghe Ștefan în vizorul procurorilor anticorupție, 4 iunie 2014, Florin Jbanca, Adevărul, accesat la 9 iunie 2014
^ Primarul din Râmnicu Vâlcea, Emilian Frâncu, condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu executare, 26 martie 2014, Irina Rîpan, Adevărul, accesat la 3 iunie 2014
^ Primarul Pandele, achitat de Tribunalul București, 19 decembrie 2011, Cristian Șt. Vasilcoiu, Evenimentul zilei, accesat la 3 iunie 2014
^ Primarul Zalăului, Radu Căpîlnașiu, declarat incompatibil de Agenția Națională de Integritate, 1 noiembrie 2013, Alina Pop, Adevărul, accesat la 9 iunie 2014
^ Dosarul „Retrocedări ilegale”. Fostul primar Cristian Poteraș, achitat de magistrați. Decizia nu este definitivă, 10 aprilie 2014, Mihaela Cojocariu, Adevărul, accesat la 3 iunie 2014
^ Primarul Carașovei – trimis în judecată pentru conflict de interese, 14 ianuarie 2014, Daniel Botgros, Ziua de Vest, accesat la 19 iunie 2014
^ ANI: viceprimarul orașului Oradea, abuz în serviciu și conflict de interese, 4 noiembrie 2011, Cristian Șt. Vasilcoiu, Evenimentul zilei, accesat la 3 iunie 2014
^ https://www.monitorulsv.ro/Local/2014-06-19/Avocatul-Paul-Rusu-fost-consilier-local-in-Suceava-si-candidat-pentru-un-post-de-deputat-condamnat-definitiv
Legături externe[modificare | modificare sursă]
Guvernul de la “răcoare”. Lista miniștrilor ajunși la închisoare, 18 august, 2014, Marina Dohi, Click!
Cati condamnati, trimisi in judecatata si cercetati penal, fac legi in Parlamentul Romaniei. Lista completa – Esential, 16 octombrie 2014, D. Tapalaga, HotNews.ro
PNL, cel mai penal partid din ultimul deceniu!, 27 februarie 2014, Răzvan Gheorghe, Ziua News
Ioan Mureșan deschide seria: miniștri după gratii, 28 mai 2012, Andrei Aștefănesei, Adevărul
Parlamentul e plin de condamnați și cercetați penal/LISTA în articol, 9 noiembrie 2015, Răzvan Lăzăreanu, expunere.com
Listă de scandaluri publice din România
Listă de scandaluri sexuale politice din România
Dosarul „Nana”
3- In afara de miliardele furate fara urme,iata Bilanțul Românei FURATE ! Ce se putea face doar cu 108 miliarde de dolari!
Audieri, dosare, cătuşe, plus referate lungi, cu mii de cuvinte. Cititul lor e ca umblatul prin pădurea deasă, în căutarea luminişului. O enumerare care se termină, invariabil, cu acelaşi cuvânt: corupţie.
De un an şi jumătate, încercăm să transformăm aceste cuvinte într-o lupă prin care ne uităm la ceea ce noi am numit „România furată”. Ce se vede? Se văd destine contorsionate, comunităţi pierdute, nepricepere şi reavoinţă.
Plus o factură copleşitoare.
Azi, la exact un an şi jumătate de la începerea proiectului, tragem linie şi socotim. Rezultatul sperie gândul: 108 miliarde de dolari evaporaţi în ultimii 25 de ani! Şi vorbim doar despre banii care pot fi puşi cap la cap
într-o serie de anchete jurnalistice.
Ca să înţelegem mai bine dimensiunea furtului, ne-am gândit să transformăm banii în lucruri concrete. Sunt bani din care s-ar fi putut construi, spre exemplu:
– 972 de spitale judeţene.
– 19.636 de kilometri de autostradă (de 23 de ori distanţa de la Constanţa
la Nădlac).
– 114.893 de blocuri ANL.
– 194.594 de școli.
– fiecare român ar fi putut primi cadou, din partea statului, câte un autoturism Dacia Logan (20.571.428).
Suma rămâne, totuşi, relativă: efectele pe orizontală ale acestui prejudiciu estimativ au fost şi sunt imposibil de calculat. Plus impactul socio-economic.
Poate ca astea sunt unele dintre binefacerile trecerii Romaniei la democratie si capitalism, lucru dorit si favorizat si de intrarea in Uniunea Europeana.
Cateva Anchete România furată:
<http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Special/Romania+furata/ROMANIA+FURATA+Com
binatul+Siderurgic+din+Calarasi+SIDERCA> Siderca – 2 miliarde dolari
<http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Special/Romania+furata/ROMANIA+FURATA+Ban
corex+un+faliment+prin+grija+statului> Bancorex – 1 miliard dolari
<http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Special/Romania+furata/ROMANIA+FURATA+Uzi
nele+Vulcan+S+A+la+un+pas+de+faliment+Terenuri> Vulcan – 20 milioane dolari
<http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Special/Romania+furata/ROMANIA+FURATA+Uzi
na+Aro+cu+un+patrimoniu+de+1+4+milioane+de+dol> Aro – 50 milioane dolari
<http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Special/Romania+furata/ROMANIA+FURATA+Pol
iticienii+si+firmele+care+au+pagubit+Loteria+R> Loteria Română – 1 miliard
dolari
<http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Special/Romania+furata/ROMANIA+FURATA+Tra
ctorul+Brasov+uzina+istorie> Tractorul Brașov – 300 milioane dolari
<http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Special/Romania+furata/ROMANIA+FURATA+Uzi
nele+Republica+faliment+vinovati> Uzina Republica – 200 milioane dolari
<http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Special/Romania+furata/ROMANIA+FURATA+Mol
domin+mina+de+cupru+condamnata+de+statul+roman> Moldomin – 2 miliarde dolari
<http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Special/Romania+furata/ROMANIA+FURATA+Ele
ctroputere+Craiova+o+privatizare+deraiata> Electroputere – 2 miliarde dolari
<http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Special/Romania+furata/ROMANIA+FURATA+IPR
S+Baneasa+cumparata+la+pret+de+masina+de+lux+s> IPRS Băneasa – 67 milioane
dolari
<http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Special/Romania+furata/ROMANIA+FURATA+Cum
+s-au+ofilit+serele+de+la+Codlea+si+Oradea> Serele Codlea – 10 milioane
dolari
<http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Special/Romania+furata/ROMANIA+FURATA+hot
eluri+abandonate+privatizare+litoral> Hotelurile de pe litoral – 145
milioane dolari
<http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Special/Romania+furata/SIDEX> SIDEX
Galaţi – 3 miliarde dolari
<http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Special/Romania+furata/Romania+furata+Int
erese+obscure+scandaluri+si+coruptie+Prima+fab> UCM Reşiţa – 270 milioane
dolari
<http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Special/Romania+furata/ROMANIA+FURATA+pri
vatizare+Societatea+Nationala+Tutunul+Romanesc> Societatea Naţională Tutunul
Românesc – 402 milioane dolari
<http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Special/Romania+furata/ROMANIA+FURATA+ICA
+-+privatizarea+cercetarii+alimentare+din+Roma> ICA – 77 milioane dolari
<http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Special/Romania+furata/ROMANIA+FURATA+Uzt
el+Ploiesti> Uztel Ploiești – 133 milioane de dolari
<http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Special/Romania+furata/ROMANIA+FURATA+Sub
ventii+ilegale+pentru+9+5+de+milioane+de+anima> SNIIA – 189 milioane de
dolari
<http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Special/Romania+furata/ROMANIA+FURATA+Ter
enuri+25+institute+cercetare+agricola> Institutele de cercetare – 108
milioane de dolari
<http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Special/Romania+furata/Romania+furata+Ind
ustria+amara+a+zaharului+furturi+evaziune+nepa> Fabricile de zahăr – 29
miliarde de dolari
<http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Special/Romania+furata/ROMANIA+FURATA+Ali
mentara+o+avere+de+care+s-a+ales+praful> Alimentara – 16 miliarde de dolari
<http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Special/Romania+furata/ROMANIA+FURATA+Rad
acinile+coruptiei+in+Mafia+Padurilor+Cum+a+aju> Pădurile retrocedate – 6,3
miliarde dolari
<http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Special/Romania+furata/ROMANIA+FURATA+DOS
ARUL+MICROSOFT> Microsoft – 120 de milioane de dolari
<http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Special/Romania+furata/ROMANIA+FURATA+EXC
LUSIV+Contractul+semnat+de+EADS+Deutschland+si> EADS – 125 de milioane de
dolari
<http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Special/Romania+furata/ROMANIA+FURATA+Dos
arul+Siveco+bani+in+sacosa+contracte+supraeval> Siveco – 88 de milioane de
dolari
<http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Special/Romania+furata/ROMANIA+FURATA+anc
heta+Institutul+Cantacuzino> Institutul Cantacuzino – 28 milioane de euro
<http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Special/Romania+furata/ROMANIA+FURATA+Pol
iticienii+si+firmele+care+au+pagubit+Loteria+R> Loteria 2 – 80 milioane de
dolari
<http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Special/Romania+furata/ROMANIA+FURATA+SCH
I+IN+ROMANIA+ELENA+UDREA> Schi în România – 39 milioane de dolari
<http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Special/Romania+furata/ROMANIA+FURATA+CIN
EMATOGRAFE+RUINA+AFACERE> Cinematografe – 11 milioane de de dolari
<http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Special/Romania+furata/ROMANIA+FURATA+Caz
ul+Mechel+cum+au+ajuns+rusii+sa+controleze+sid> Combinatele Mechel – 5
miliarde de dolari
<http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Special/Romania+furata/ROMANIA+FURATA+Mar
irea+si+decaderea+industriei+miniere+din+Valea> Valea Jiului – 1 miliard de
dolari
<http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Special/Romania+furata/ROMANIA+FURATA+Con
serva+romaneasca+topita+la+fier+vechi+Cum+am+a> Conserva românească – 300 de
milioane de dolari
<http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Special/Romania+furata/Romania+Furata+tur
ism> Centre turistice pentru nimeni – 50 milioane de dolari
<http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Special/Romania+furata/ROMANIA+FURATA+RET
ROCEDARI+BAIETI+DESTEPTI> „Bancomantul” ANRP – 95 milioane de dolari
<http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Special/Romania+furata/Romania+furata+diz
abilitati> Programele cu dizabilități – 20 milioane de dolari
<http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Special/Romania+furata/ROMANIA+FURATA+IND
USTRIA+BUMBACULUI+ROMANIA> Industria textilelor – 8 miliarde de dolari
<http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Special/Romania+furata/ROMANIA+FURATA+Zbo
rul+frant+al+fabricii+de+avioane+de+la+Craiova> Avioane Craiova – 1 miliard
de dolari
<http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Special/Romania+furata/Romania+furata+lic
itatii+testere+diagnostic+tuberculoza> TBC – 6 milioane de dolari
<http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Special/Romania+furata/Romania+furata+Car
dul+de+sanatate+si+afacerile+bolnave+din+siste> Sănătate pe card – 330 de
milioane de dolari
<http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Special/Romania+furata/ROMANIA+FURATA+Tre
i+sferturi+din+trenurile+CFR+au+ajuns+la+fier+> Vagoane CFR – 23 de miliarde
de dolari
<http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Special/Romania+furata/ROMANIA+FURATA+SEB
ASTIAN+GHITA> Afacerile lui Sebastian Ghiță – 28 de milioane de dolari
<http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Special/Romania+furata/ROMANIA+FURATA+LUK
OIL+PREJUDICIU+SECHESTRU+2+miliarde+euro> Dosarul “Lukoil” – 2 miliarde de
dolari
<http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Special/Romania+furata/Romania+furata+Afa
ceri+paguboase+Complexul+Energetic+Oltenia> CEO – 685 de milioane de dolari
<http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Special/Romania+furata/ROMANIA+FURATA+Com
plexul+Energetic+Hunedoara+faliment+premeditat> CEH – 480 de milioane de
dolari
<http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Special/Romania+furata/ROMANIA+FURATA+Cla
dirile+si+imobilele+Bancorex+date+pe+nimic> Active Bancorex – 22 de milioane
de dolari
<http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Special/Romania+furata/ROMANIA+FURATA+Afa
cerea+radioterapia+Bolnavii+de+cancer+lasati+f> Afacerea Radioterapia – 33
milioane de dolari
<http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Special/Romania+furata/ROMANIA+FURATA+Vac
a+nebuna+taiata+si+mancata> Vaca nebună, tăiată și mâncată – 650 milioane de
dolari
<http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Special/Romania+furata/ROMANIA+FURATA+Pov
estea+uzinei+care+pe+vremea+comunistilor+produ> Fabrica aurului din cenușă –
4 milioane de dolari
<http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Special/Romania+furata/ROMANIA+FURATA+Afa
cerea+Petromidia> Rompetrol – 690 milioane de dolari
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
https://www.soundwords.de/ro/asistenta-spirituala-t87681.html
Categorie: Asistenţă spirituală
- Limbi:
- Română
- Deutsch
- English
- Nederlands
Care sunt primele noastre gânduri când vin probleme?
Walter Thomas Turpin
Când Nebucadneţar a dat porunca să fie omorâtă elita intelectuală a Babilonului (Daniel 2), deoarece ei nu au putut să-i readucă în amintire visul său – care a fost primul lucru pe care Daniel şi prietenii lui l-au făcut? Ei au adus chestiunea înaintea lui Dumnezeu!
Care este primul lucru, pe care l-aţi face voi? Doresc să devin acum foarte practic şi să transpun aceasta în împrejurările noastre zilnice. Care este primul lucru, pe care tu îl faci, atunci când vin greutăţi? Mergi tu cu ele la Dumnezeu? Haideţi să fim foarte sinceri înaintea Domnului. Dacă ai o greutate – nu este atunci primul tău gând, dacă se găseşte cineva care are experienţă în acest domeniu, care are suficientă cunoştinţă şi îţi poate ajuta în această chestiune? Şi dacă ai cunoaşte pe cineva – o persoană capabilă sau un specialist, chiar dacă el ar locui la marginea oraşului –, nu te-ai duce la el şi ai încerca să scoţi de la el tot ce poţi primi? Exact! Şi nu este tocmai aceasta, ce se strecoară acum în Adunarea lui Dumnezeu?
Să luăm un exemplu: ia naştere o problemă între fraţi şi surori. Merg ei acum pe genunchi şi se smeresc înaintea lui Dumnezeu? În primul rând pentru că există această problemă, şi apoi şi pentru că ei nu au suficientă pricepere să rezolve această problemă. Îi împovărează oare această chestiune? Nu este primul gând, care le vine în minte, dacă nu cumva ar putea găsi pe cineva, care să le ajute, poate un frate cu renume, care poate ocoli această problemă? Vorbesc despre lucruri foarte practice. Şi voi şi eu ştim că ceea ce am spus este tocmai ceea ce se petrece mereu.
Să privim pe Daniel. În momentul în care viaţa lui era în pericol, în clipa în care această problemă a devenit cunoscută lui şi tovarăşilor lui, el spune: „Dă-mi timp.” Pentru ce? Pentru ca ei să se poată ruga Dumnezeului cerului! Ei sunt dependenţi, ei merg la Dumnezeu cu problema. […]
La noi este deseori aşa cum a fost la Iacov, care a pregătit şi aranjat totul cu grijă şi apoi s-a dus şi s-a rugat. Ca strateg şi tactician strălucitor a luat toate măsurile de prevedere, a îngrijit de siguranţa lui deplină – cel puţin aşa a gândit el -, şi apoi s-a dus de s-a rugat! Aceasta este tocmai ceea ce facem noi. Cu totul altfel a făcut rămăşiţa mică a poporului lui Dumnezeu în acele zile din timpul lui Daniel: ei vin şi se roagă Dumnezeului cerului; ei se simt total dependenţi şi ştiu ce înseamnă să fi dependent de Dumnezeul lor ca sursă de ajutor al lor – singurul lor izvor de ajutor, dar în acelaşi timp şi izvorul de ajutor a-tot-suficient pentru ei.
Deseori gândesc – şi eu am spus deja de multe ori aşa şi am auzit şi pe alţii spunând la fel –: „Acum nu ne mai rămâne nimic altceva, decât să mergem la Dumnezeu; numai Domnul ne poate ajuta.” Ca şi cum El nu ar fi de ajuns! Şi tocmai această frază – simt aceasta în inima mea – arată exact unde am ajuns: „Acum nu mai avem pe nimeni, decât numai pe Domnul.” Crezi tu că din cauza aceasta îmi merge mai rău? Nu tocmai de aceea ne merge mai bine? Nu ne merge de zeci de mii de ori mai bine, că nu avem pe nimeni altcineva, decât numai pe Dumnezeu? Mai avem nevoie de altcineva, dacă Dumnezeu este în mijlocul poporului Său? Nu ne este El de ajuns? Nu este El suficient pentru orice nevoie? A uitat Hristos ceea ce Lui Îi este scump şi preţios? Crezi tu că, Capul în cer este indiferent faţă de nevoile mădularelor Sale de pe pământ? Crezi tu că urechea lui Dumnezeu este surdă faţă de strigătul poporului Său? Dar mărturia noastră faţă de binecuvântarea rugăciunii este aşa de sărăcăcioasă, că nu se vrea să se creadă că este o ureche, care se interesează de rugăciunea noastră. Nu se crede că sunt inimi pe pământ, care simt cu adevărat nevoia lucrurilor din jurul nostru. Nu se crede că există un Dumnezeu care face minuni, care Se coboară, ca să asculte şoapta unei inimi sărmane, care nu a fost adusă înaintea Lui ca rugăciune. Şi tocmai aceasta caută El cu privirea şi aşteaptă.
Priviţi cât de frumos este arătat aici în această istorisire, care este rezultatul acestei aşteptări după Dumnezeu! Desigur rezultatul a fost, că lui Daniel i s-a făcut imediat cunoscut visul. Aici a fost imediat o cale de ieşire din problemă. Desigur a fost aşa! Mă gândesc deseori la pasajul din epistola către Evrei referitor la Avraam: „Pentru că Dumnezeu, când i-a dat lui Avraam promisiunea, fiindcă nu avea pe nimeni mai mare pe care să jure, a jurat pe Sine Însuşi.” Şi Duhul Sfânt spune, comentând: „Şi astfel, având îndelungă-răbdare, el a obţinut promisiunea” (Evrei 6.15). Crezi tu, că a fost cineva vreodată, care în simplitate şi cu adevărat a aşteptat pe Dumnezeu, fără să constate că Dumnezeu a intervenit şi a arătat că a luat cunoştinţă de situaţie?
De un lucru putem fi siguri: cu cât avem mai mult simţământul că Dumnezeu Se interesează cu adevărat de noi, cu atât rugăciunea noastră devine mai stăruitoare. Probabil ne interesează numai un singur lucru. Este însă important, dacă noi îl aducem la urechea lui Dumnezeu.
Domnul să ne dea mai multă dependenţă adevărată şi mai multă rugăciune sinceră! Eu cred că noi nu suntem aşa de dependenţi cum am putea să fim, şi că noi nu suntem oameni ai rugăciunii, aşa cum am putea să fim. Şi eu cred că în greutăţile noastre, în exerciţiile noastre şi în problemele noastre alergăm încoace şi încolo după ajutor – dar nu la Dumnezeu.
Ţinut în picioare în furtunile vieţii
Matei 14.22-28
John Thomas Mawson
Versete călăuzitoare: Matei 14.22-28
Matei 14.22-28: Şi îndată El i-a obligat pe ucenicii Săi să intre în corabie şi să treacă înaintea Lui de cealaltă parte, până va da drumul mulţimilor. Şi după ce a dat drumul mulţimilor, S-a suit pe munte, deoparte, ca să Se roage; şi când s-a făcut seară, era singur acolo, iar corabia era acum în mijlocul mării, bătută de valuri, pentru că vântul era împotrivă. Dar, la a patra strajă din noapte, El a pornit spre ei, umblând pe mare. Şi ucenicii, văzându-L umblând pe mare, s-au tulburat, spunând: „Este o nălucă!”; şi, de frică, au strigat. Dar Isus le-a vorbit îndată, spunând: „Îndrăzniţi; Eu sunt, nu vă temeţi!” Şi Petru, răspunzându-I, a spus: „Doamne, dacă eşti Tu, porunceşte-mi să vin la Tine pe ape”.
Introducere
Să ne amintim de întâmplarea cea mai des citată, care este relatată în evanghelii. Era noapte şi ucenicii Domnului nostru se aflau pe Marea Galileii. Domnul era pe partea muntelui liniştită în rugăciune cu Tatăl Său, şi noi putem fi siguri că ucenicii Lui au fost amintiţi în această rugăciune. Cu toate acestea El a privit prin întuneric şi i-a văzut vâslind zadarnic, căci valurile se ridicau. Inima Lui era plină de compasiune, când a văzut cum furtuna îi punea în pericol, şi astfel a părăsit retragerea Lui plină de pace şi a mers pe mare, ca să vină la ei. Apariţia Lui, pe când mergea de la un val la altul, i-a făcut să se teamă, însă curând au fost liniştiţi prin glasul Lui. Cât de copleşitoare trebuie să fi fost pacea, atunci când L-au auzit spunând: !Îndrăzniţi; Eu sunt, nu vă temeţi!” Cu adevărat, este bine să auzi glasul Domnului prin furtunile nopţii şi în ziua necazului şi suferinţei să şti că El este prezent.
Petru, înflăcărat, plin de admiraţie pentru Domnul şi gata să rişte mult, ca să fie aproape de El, părăseşte corabia ca să-L însoţească acolo unde umbla El. Însă el se afla în împrejurări noi şi necunoscute de el, împrejurări în care creatura putea numai să se scufunde şi să moară. Însă aici ajungem la momentul cel mai frumos al acestei relatări unice în felul ei. El simte nevoia lui îngrozitoare şi strigă la Domnul, şi „îndată Isus a întins mâna şi l-a apucat” şi l-a ţinut în picioare. Şi împreună cu Stăpânul acelei furtuni, Petru a umblat peste vârfurile valurilor. Furtuna vuia încă sălbatică, şi marea se ridica în spumă la picioarele lui, dar el era ţinut în picioare de o mână atotputernică şi mergea alături de Domnul, de nezguduit, fără teamă şi mângâiat.
Isus vine în furtunile noastre
Să încercăm să înţelegem întâmplarea aceasta. Domnul, care stă peste potop şi de pe tronul liniştii veşnice domină valurile, dă ucenicilor Săi ajunşi în nevoie nu numai sprijin, ca un spectator plin de înţelegere, care nu cunoaşte din experienţă necazurile de care ei au parte. Nu, El a coborât pe valuri, din pacea veşnică a cerului în furtunile în care ucenicii Lui preaiubiţi se istoveau; vântul bătea asupra Lui şi valurile Îl izbeau. Când ucenicii Lui L-au văzut, s-au temut şi credeau că ar fi o fantomă. Dar El nu era un duh, El era un Om, şi El este un Om. Aceasta este ceva uimitor: deoarece copiii sunt părtaşi cărnii şi sângelui, şi El, Domnul slavei, a luat parte la ele, pentru ca El să cunoască prin propria experienţă sălbăticia furtunii, care ameninţă omenirea noastră slabă şi sunt capabile să distrugă credinţa noastră. El a fost ispitit în toate, în acelaşi fel ca noi, cu excepţia păcatului, şi de aceea El poate să ne sprijine cu un sentiment desăvârşit de omenesc şi totuşi divin. Cuvântul a devenit carne şi a locuit printre noi, plin de har şi de adevăr.
Domnul ne prinde de mână
Era mâna unui Om, în care era puterea lui Dumnezeu, care a ţinut pe Petru în noaptea aceea memorabilă. Este mâna unui Om, a Omului Isus, care simte slăbiciunile noastre, care este întinsă spre noi şi care ne ţine în picioare în mijlocul valurilor care se dezlănţuie împotriva noastră. El este Fiul lui Dumnezeu, Cel veşnic şi neîngrădit în putere, însă un Om, care ne-a iubit aşa de mult, că a murit pentru noi, ca să elibereze sufletele noastre de frica de moarte şi să ne facă să triumfăm pentru totdeauna. Şi El trăieşte din nou ca Om la dreapta lui Dumnezeu, ca să Se folosească pe Sine Însuşi totdeauna pentru noi.
Dorim să accentuăm cu plăcere faţă de cititorii noştri acest adevăr mare, nu ca o învăţătură, ci ca o realitate, care mai întâi devine cunoscută credinţei, şi apoi în mod binecuvântat în experienţă. Despre aceasta era vorba la Petru, el personal a avut parte de el, însă este o experienţă pe care o pot face creştinii, atunci când apele întristării năvălesc asupra lor. Da, când grijile năpustesc asupra noastră ca valurile mării, fiecare în parte poate fi sprijinit de acea mână puternică, pentru ca el să fie mai mult decât un biruitor în împrejurări care îl ameninţă să-l ducă apele. Ce încurajare pentru noi este în istorisirea despre scăparea şi strâmtorarea lui Petru, care s-a întins şi a ajuns la inima Mântuitorului, şi despre mâna Mântuitorului, care S-a întins să prindă pe sfântul Său care se scufunda,să-l ajute în nevoia lui, să alunge frica lui şi să întărească credinţa lui. Petru a umblat mână în mână cu Domnul său, până s-a liniştit furtuna.
Este Domnul nostru astăzi mai puţin în stare să facă ce a făcut atunci? Nu. Are El compătimire mai puţină? Nu. El este „acelaşi, ieri şi azi şi în veşnicie”. Într-adevăr, noi nu-L vedem aşa cum L-a văzut Petru, însă „ferice de cei care nu au văzut şi au crezut”. Mâna Lui încă mai ţine în picioare pe sfinţii Săi şi fie ca credinţa să-L ţină mult mai tare decât L-a ţinut Petru.
Eliberarea de sub puterea păcatului
Formalismul şi ceremoniile nu ne duc departe
John Thomas Mawson
Versete călăuzitoare: Ioan 1.14-16; Ioan 4; 7; 1 Împăraţi 3; Ezechiel 47
Introducere
S-ar putea ca în strângerile noastre laolaltă din aceste zile să se ridice întrebări în unele inimi: întrebări referitoare la trecut, întrebări referitoare la stilul de viaţă actual, întrebări referitoare la viitor şi întrebări referitoare la ceea ce se face şi cum trebuie să slujim Domnului, căruia Îi aparţinem. Unii ar putea chiar să aibă nopţi nedormite, deoarece ei sunt neliniştiţi în inimile lor cu privire la aceste lucruri. Însă din cauza aceasta nimeni nu trebuie să fie trist, căci cu cât exerciţiul este mai profund, cu atât binecuvântarea este mai mare, dacă prin acesta eşti adus pe deplin la Domnul. Din plinătatea Lui primeşti răspuns la fiecare greutate, la fiecare întrebare.
Ioan 1.14-16: Cuvântul S-a făcut carne şi a locuit printre noi, … plin de har şi de adevăr. … Pentru că noi toţi am primit din plinătatea Lui, şi har peste har.
Ce înseamnă aceasta? Aceasta vorbeşte despre marea nemărginită a harului, care se revarsă val după val în teritoriul nevoii umane, ca să umple orice golf, orice loc de refugiu şi orice peşteră. Oriunde s-ar privi este spaţiu, care poate fi copleşit cu binecuvântare. Este plinătatea Dumnezeirii, care a fost adusă la noi în Isus, căci I-a făcut plăcere Tatălui ca în El să locuiască plinătatea, şi ea a locuit cu adevărat în El. Şi ea este încă în El, căci în El, Salvatorul tău, locuieşte trupeşte toată plinătatea Dumnezeirii. Acolo nu este nici un necaz, pe care El să nu-l poată rezolva. Nu este nici un loc în inima ta, pe care El nu ar putea să-l umple. Nu vrei să primeşti de la El?
Eliberarea de sub puterea păcatului
Este ceva specific Scripturii: când la începutul unei cărţi din Biblie ne este prezentat un cuvânt profund, de cele mai multe ori găsim explicarea acestui cuvânt în aceeaşi carte a Bibliei. Şi eu cred că noi găsim şi în Evanghelia după Ioan ce înseamnă plinătatea Sa, har peste har. Dacă eşti neliniştit din cauza trecutului, dacă păcatele tale apasă asupra conştiinţei tale ca o povară insuportabilă, atunci vreau să-ţi strig: „Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel care ridică păcatul lumii” (Ioan 1.29). Aceasta este prima mărturie publică, care a fost dată despre Isus, după ce El a apărut printre oameni. Şi tu trebuie mai întâi să-L cunoşti ca „Mielul lui Dumnezeu”. Acesta este începutul plinătăţii Sale pentru tine. Este primul val care spală nenorocirea ta provocată prin păcat şi te eliberează pentru totdeauna de povara şi de pedeapsa păcatelor tale.
Meditează la titlul care Îi este dat aici. Este Mielul. Aceasta îl caracterizează pe El la începutul activităţii Sale publice ca Acela care este destinat să sufere şi să moară. Viaţa Sa în slujba pentru om şi pentru Dumnezeu a atins punctul culminant la cruce. Acolo avea să moară ca jertfă pentru păcat. Şi El a mers cu hotărâre să ajungă la acest ţel spus mai dinainte. Nimic nu-L putea abate de la aceasta, căci fără moartea Sa niciodată plinătatea Lui nu putea ajunge la tine şi tu nu puteai fi salvat. Însă acum tu poţi şti, că El a purtat păcatele tale în trupul Său pe cruce, că El a fost rănit din cauza fărădelegilor noastre şi zdrobit din cauza nelegiuirilor noastre. Eşti descurajat? Eşti încă greu împovărat cu păcate? „Iată Mielul lui Dumnezeu.” Du-te la locul unde stă crucea, şi vei pierde povara – vei fi salvat de pedeapsa pentru păcatele tale.
Însă acolo este mai mult! Harul se revarsă val după val. În versetul 33 citim: „Acesta este Cel care botează cu Duh Sfânt”. El înlătură pedeapsa pentru păcate şi El frânge şi puterea păcatului. Cred că chiar şi unii dintre voi, care sunt siguri că sunt eliberaţi de pedeapsa pentru păcate, chiar dacă este numai în taină, totuşi oftează încă sub puterea ei. Tu eşti un sclav, când ar trebui să fi liber! Numai plinătatea Lui te poate aşeza în libertate. Dacă crezi Evanghelia, atunci El ţi-a dat Duhul Sfânt, care locuieşte în tine. „Sau nu ştiţi că trupul vostru este templu al Duhului Sfânt, care locuieşte în voi, pe care Îl aveţi de la Dumnezeu, şi voi nu sunteţi ai voştri? Pentru că aţi fost cumpăraţi cu un preţ.” Preţul este sângele Mielului. Şi acum prin locuirea înăuntru a Duhului Sfânt El a luat în posesiune cea ce a dobândit. Prin Duhul vine la tine plinătatea Sa, ca să te elibereze de puterea păcatului.
Să luăm în seamă aceasta. Cum ia naştere? Din propria experienţă ştiu că un creştin tânăr în credinţă gândeşte în mod obişnuit că el trebuie să se preocupe serios cu păcatele proprii, aşa cum te preocupi cu un şarpe uriaş, care a încolăcit pe cineva. Şi el speră şi crede că Duhul Sfânt a venit să-l ajute în această luptă şi în cele din urmă să-i dea biruinţa. Dar deoarece el nu vede mai mult decât această părere şi nu a fost altfel învăţat, el se forţează zadarnic, până când strigă cuprins de deznădejde: „O, nenorocit om ce sunt! Cine mă va elibera din acest trup al morţii?” Şi acesta este momentul biruinţei, pe care tu, aşa cum sper, o vei obţine în curând! Duhul Sfânt trebuie să asiste, dacă am voie să spun aşa, şi să aştepte până când va fi atins acest punct. Dar dacă tu zaci ca un suflet lipsit de ajutor, nenorocit, uitându-te pe tine însuţi, eliberat de orice încredere de sine, atunci eşti pregătit pentru plinătatea Lui, pentru a o primi val după val.
Ia seama la faptul care urmează după anunţul că Mielul botează cu Duhul Sfânt: „Şi cei doi ucenici [ai lui Ioan Botezătorul] l-au auzit vorbind şi L-au urmat pe Isus.” Ioan Botezătorul era profund impresionat şi a dat mărturie despre Acela a cărui glorie umplea privirea lui, şi această mărturie a fost folosită de Duhul să trimită pe acei doi bărbaţi la Isus. Aici este taina eliberării de puterea păcatului: inima ta trebuie să aibă un subiect, care să alunge gândurile şi dorinţele proprii. Isus este singurul care este demn şi capabil să facă aceasta. Lucrarea mare a Duhului Sfânt nu este să-ţi dea daruri neobişnuite şi putere mare, prin care să obţii un nume, ci să umple gândurile tale cu harul şi gloria Salvatorului tău. El a venit, ca să ia din ceea ce este al Domnului şi să ţi le arate. O inimă nesatisfăcută şi mulţumită cu sine însuşi niciodată nu poate fi eliberată de puterea păcatului; întrebarea referitoare la eliberarea de puterea păcatului este o întrebare de inimă. Tu trebuie să înveţi ce vrea să se spună prin o simpatie nouă prin puterea care alungă. Atunci vei fi în stare să spui: „Mulţumesc lui Dumnezeu, prin Isus Hristos, Domnul nostru!”
Lumea şi vraja ei
Merg acum la capitolul 4, în care se relatează despre femeia, care a venit printre farmecele lumii şi a fost dezamăgită şi ea însăşi s-a dezonorat. Viaţa ei a fost nesatisfăcută, era un joc al lui satan. Obosită, mergea în miezul zilei, ca de obicei, cu urciorul la izvorul lui Iacov – o păcătoasă singuratică, ocolită de toţi. Dar ce zi era aceasta pentru ea! Ea s-a întâlnit cu Isus. Căci din pricina ei El venise în Samaria, şi a aşteptat-o la acea fântână. Ce schimbare mare a avut loc prin acea discuţie scurtă cu ea! Ea s-a grăbit să meargă la locuitorii cetăţii şi le-a strigat: „Veniţi să vedeţi un Om … pe Hristos.” Desigur El era un Om, nu putea fi nici o îndoială, căci El era însetat şi flămând. Dar acest Om era Hristosul! Ochii ei erau deschişi şi au văzut ceea ce alţii nu puteau diferenţia, aceia care nu au privit prin credinţă la El. Inima ei era deschisă, şi a primit din plinătatea Lui. Probabil locuitorii cetăţii au întrebat-o: „Vrei cu adevărat să ne povesteşti, că El a vorbit cu tine?” – „Da”, a spus ea, „voi nu vreţi să vorbiţi cu mine şi mă ocoliţi, şi nici un iudeu n-ar vorbi cu mine, dar El a stat lângă mine acolo la fântână şi nu mi-a inspirat nici o teamă. Mai degrabă, El a vorbit cu mine, până când nenorocirea mea m-a părăsit şi speranţa a intrat în mine şi odată cu speranţa şi bucuria.”
Dar ce i-a spus El, ce a dat naştere la această schimbare? Nu era punerea în lumină a ceea ce era ea, ci descoperirea plinătăţii Sale. Ascultă cuvintele Lui, căci sunt cuvinte ale vieţii veşnice: „Oricine bea din apa aceasta va înseta din nou; dar cine va bea din apa pe care i-o voi da Eu nicidecum nu va înseta niciodată, ci apa pe care i-o voi da Eu va deveni în el izvor de apă, ţâşnind spre viaţa veşnică.” Ce cuvânt captivant! Şi un cuvânt adevărat, un cuvânt de la El, Cel care rostea cuvinte pe care niciodată nu le-a rostit vreun om.
Lumea aceasta nu poate satisface inima omului. Numai plinătatea lui Dumnezeu poate s-o satisfacă; însă această plinătate este în Hristos, şi El o dă. El nu a venit să ceară de la noi ceea ce noi niciodată nu am putea da, ci să dea, şi El dă fără limită, har după har. Priveşte cum El Îşi propune să ridice această femeie de la o căutare umilitoare după fericire în lume, pe care ea niciodată nu o poate da, la Dumnezeu, pe care ea L-a uitat total. Darul Lui, apa vie, era nu numai spre satisfacerea ei, ci ca în ea să se reîntoarcă la originea lui; în acea regiune, de unde a venit: la Dumnezeu Însuşi. Aceasta era mai mult decât eliberarea de puterea păcatului. Creatura este adusă în relaţia corectă cu Dumnezeu Creatorul. Însă Dumnezeu S-a făcut cunoscut nu numai ca Creator, nu, El vrea să Se reveleze în dragostea Lui ca Tată, care a trimis pe Fiul Său ca Salvator al lumii. Căci Tatăl caută adoratori.
Eşecul formalismului şi ceremoniei
Mergem la capitolul 7; şi aici ne este prezentată o altă latură a lumii. Nu este latură murdară, josnică, ci este partea ei religioasă. Era în ultima zi mare a celei mai mari sărbători religioase a iudeilor, când Isus S-a sculat şi a strigat: „Dacă însetează cineva, să vină la Mine şi să bea. Cine crede în Mine, după cum a spus Scriptura, din inima lui vor curge râuri de apă vie.” Domnul a privit la feţele obosite ale acelor oameni religioşi plin de zel şi în inimile lor. El ştia că obiceiurile şi ceremoniile lor erau lipsite de binecuvântare şi ştia cât de odioase erau înaintea lui Dumnezeu practicările lor fără inimă. El a vegheat asupra lor în timpul sărbătorii şi a aşteptat ultima zi, cea mai mare, şi apoi S-a oferit pe Sine Însuşi în locul tuturor acelora, care i-a dezamăgit atât de mult: „Veniţi la Mine!”, a strigat El. Ce minunată era oferta Lui, şi cât de binecuvântată trebuie să fi fost plinătatea Sa, care realizează toate acestea! El nu vorbeşte numai despre un râu, ci despre râuri, râuri de apă vie! Şi acestea curg nu numai înăuntru, ci şi în afară, în afară spre o lume uscată, întinată, încărcată cu păcate şi dezamăgită. Şi singurul lucru, care este necesar, este setea! „Dacă însetează cineva, să vină la Mine.”
În zilele noastre sunt foarte mulţi care încearcă cu o religie construită. Formalităţile religioase i-a atras. Însă aceasta este un lucru mort, neroditor. Acolo nu este apă vie. Ele lasă sufletul nesatisfăcut şi neeliberat; în timp ce stimulează simţămintele, omoară conştiinţa. Dar ţie nu îţi place să fii atras de lucrurile acestea; dar îţi este sete? Sau ai încercat să te mulţumeşti prin mergerea la biserică şi prin îndeplinirea obligaţiilor religioase? Observi tu, că viaţa ta nu este viaţa despre care vorbeşte Biblia? Observi tu, că acolo este o lipsă şi că de aceea tu nu eşti fericit şi de asemenea nu poţi fi o binecuvântare pentru alţii, ceea ce tu de fapt îţi doreşti foarte mult? Aici este răspunsul şi mijlocul de vindecare: „Vino la Mine!” Gândeşte la cuvintele „plinătatea Sa”, şi poţi veni cu cele mai mari speranţe. Spune-I simplu: Doamne Isuse, eu încă nu am înţeles importanţa cuvintelor Tale, dar vin la Tine şi Te rog, fă-mă s-o văd.
Nu mai căuta mult timp în inima ta ceva care să te satisfacă şi să fie altora spre binecuvântare. Vino la El! Nu te îndrepta spre ceremonii religioase sau formalism mort. Vino la El! Nu-ţi pune încrederea în oameni dotaţi sau strângeri laolaltă creştine, în literatură în concordanţă cu Scriptura sau într-o poziţie bisericească corectă. Vino la El! Întreţine relaţii personale cu Isus. Bea din plinătatea Lui, şi apele vieţii vor curge din tine: acasă şi la lucru, când dai învăţătură sau depui mărturie în lume despre Salvatorul tău, în viaţă şi în slujire; zi de zi, ceas de ceas vor curge atunci râuri de apă vie din tine.
Ce trebuie să facem noi?
Doresc să mă mai refer la două locuri din Vechiul Testament, ca să îndrept atenţia la exerciţiu şi hărnicie din partea noastră. În 2 Împăraţi 3 găsim trei împăraţi cu oştirile lor însetate, aflate la limita morţii. Nu era apă pentru toţi. Dar profetul, omul lui Dumnezeu, a apărut ca profet al harului, ca să le deschidă plinătatea lui Dumnezeu în necazul lor. El a spus: „Aşa zice Domnul: «Faceţi în valea aceasta groapă lângă groapă [sau: şanţuri]». Pentru că aşa zice Domnul: «Nu veţi vedea vânt şi nu veţi vedea ploaie; totuşi valea aceasta se va umple de apă şi veţi bea voi şi turmele voastre şi animalele voastre.» … Şi a fost aşa: dimineaţa, pe când se aducea darul de mâncare, iată, a venit apă de pe calea Edomului şi pământul s-a umplut cu apă.” Numai Dumnezeu putea trimite apa. Era darul din plinătatea Lui. Însă ei trebuiau să creeze spaţiu pentru apă: să sape canale şi să dea la o parte tot ce împiedica apa să curgă în vale.
Aici este partea ta în această chestiune. Unii dintre voi au dorit mult să aibă o cunoaştere mai profundă a plinătăţii lui Hristos, însă încă nu aşa, ca să sape gropi. Sunt încă lucruri care împiedică curgerea apei, şi tu le cunoşti foarte bine. Dar dacă nu le cunoşti, atunci îndreaptă-te spre Dumnezeu în rugăciune: „Cercetează-mă, Dumnezeule, şi cunoaşte-mi inima! Încearcă-mă şi cunoaşte-mi gândurile! Şi vezi dacă este în mine vreo cale a întristării şi condu-mă pe calea eternă!” (Psalmul 139.23,24). El îţi va arăta, care sunt şi unde sunt obstacolele. Apoi ridică-te în puterea harului, pe care El ţi-l dă, şi desparte-te de ele. „Fă groapă lângă groapă în vale.” Dimineaţa, pe când se aducea darul de mâncare, a curs apa. Această jertfă vorbea simbolic despre scumpătatea lui Hristos pentru Dumnezeu. Şi în măsura în care noi Îl preţuim şi suntem gata să privim celelalte lucruri ca un gunoi datorită valorii nespus de mari a cunoaşterii lui Hristos Isus, începe o dimineaţă nouă pentru noi, şi apele încep să curgă.
Dar mai este nevoie şi de altceva, şi aceasta ni-l arată Ezechiel 47. Este istoria despre râul binecuvântării, care curge din Casa lui Dumnezeu şi în care profetul a fost introdus pas cu pas. Acesta a curs aşa de mult, până când el a putut să înoate – până când apa nu avea fund şi maluri. Dar profetul nu ar fi putut merge în această apă, dacă nu ar fi fost în tovărăşia Omului care ţinea măsura de măsurat. Acest om este o imagine a Duhului Sfânt, care „cercetează toate, chiar adâncimile lui Dumnezeu” (1 Corinteni 2.10). El este acela care te va călăuzi în tot adevărul (Ioan 16.13). Plinătatea trebuie să curgă în noi. Noi trebuie să creăm spaţiu, loc, pentru ea şi s-o primim val după val. Noi trebuie să fim călăuziţi în ea. Numai Duhul Sfânt poate face aceasta. De aceea să luăm seama la îndemnul: „Nu-L întristaţi pe Duhul Sfânt al lui Dumnezeu, cu care aţi fost pecetluiţi pentru ziua răscumpărării” (Efeseni 4.30).
Fie ca fiecare din noi să fie capabil să spună din toată inima şi cu faţa radiind de fericire: „Noi toţi am primit din plinătatea Lui, şi har peste har”, din pricina Numelui Său.
Traducere de la: Befreiung von der macht der Sünde
Titlul original: „His Fulness“
în Scripture Truth, ediţia, 1931, pag. 217–221
Prelegere din 23. August 1931 în High Leigh, Hertfordshire
Traducere: Ion Simionescu
Adventiştii de ziua a şaptea
O analiză critică a acestei comunităţi de credinţă
SoundWords
Remarca redacţiei
Dacă spunem ceva despre o anumită comunitate de credinţă, atunci totdeauna ne vine puţin greu. Noi trebuie să comentăm anumite practici doctrinare pe baza Cuvântului lui Dumnezeu. Şi din cauza lungimii articolului trebuie să ne limităm la acele puncte care după aprecierea noastră nu sunt în concordanţă cu Cuvântul lui Dumnezeu. Aceasta ar putea fi înţeleasă de unii, ca şi cum noi am vrea să judecăm fără inimă pe oamenii acestei comunităţi de credinţă. Însă nicidecum aceasta nu este intenţia noastră. Şi noi suntem în comunităţi de credinţă cu greşeli şi nu ajung la înălţimea gândurilor lui Dumnezeu. Drept urmare expunerile noastre niciodată nu se îndreaptă împotriva anumitor persoane, ci întotdeauna împotriva unei anumite învăţături. Probabil în astfel de comunităţi de credinţă (ca la adventişti) este mai multă dăruire decât la creştinii din alte comunităţi de credinţă, care sunt convinşi despre ei înşişi că din punctul de vedere al Sfintei Scripturi au ales un drum fidel Bibliei. De aceea dorim să rugăm pe fiecare cititor, în mod deosebit pe cei dintre adventiştii de ziua a şaptea (AZS), să verifice gândurile noastre numai pe baza Cuvântului lui Dumnezeu. Aceasta este valabil desigur pentru oricare alt cititor.
În cele ce urmează din motive de simplificare comunitatea adventiştilor de ziua a şaptea va fi notată prescurtat „AZS”.
Introducere
Chiar dacă adventiştii în mod îmbucurător ocupă o poziţie potrivit Scripturii în multe adevăruri fundamentale – ca de exemplu întrebări legate de Dumnezeirea Domnului, învierea lui Hristos, naşterea din nou a credinciosului şi inspiraţia Sfintei Scripturi -, totuşi după aprecierea noastră în întrebările fundamentale sunt abateri mari de la învăţătura sănătoasă a Sfintei Scripturi. Cum am spus, ar fi un catalog întreg, pe care l-am putea numi, unde noi am găsit concordanţe mari. Suntem convinşi că în această comunitate de credinţă se găsesc creştini născuţi din nou şi vedem la ei o diferenţă esenţială faţă de martorii lui Iehova şi mormoni.
În locul acesta vrem să ne gândim că sunt şi multe nuanţe – ca şi în oricare altă grupare – şi nu fiecare aspect este valabil la fiecare comunitate de credinţă locală a AZS. La aceasta se adaugă, că noi cu siguranţă vom studia anumite aspecte doctrinare şi vom arăta consecinţele lor fără să dovedim explicit că AZS spun aceasta într-un anumit loc. Totuşi noi dorim să arătăm aceste lucruri, pentru a aduce în lumină pericolele anumitor învăţături.
Fundalul istoric
Adventiştii descind dintr-o mişcare care a luat fiinţă prin pastorul baptist William Miller. Miller a vestit pentru prima dată în anul 1831 venirea apropiată a lui Hristos. Până în anul 1839 multe biserici protestante s-au alipit la această mişcare, aşa că această mişcare a crescut repede la 100.000 de persoane cu aproximativ 1500-2000 de conducători spirituali.
Aşa-numiţii milerişti aşteptau venirea Domnului în ziua de 22 octombrie 1844 [cu toate că Miller însuşi a calculat iniţial data de 21 martie 1843 şi până la 21 martie 1844. Dar când Domnul nu a venit, milerişti au luat apoi părerea întemeietorului propriu-zis al AZS, Samuel S. Snow, care a calculat ziua de 22 octombrie 1844.]. Faptul că Domnul nu a venit la data respectivă a condus la prăbuşirea completă a acestei mişcări.
Din această prăbuşire, care în istorie a pătruns sub denumirea de „marea decepţie”, s-au format apoi AZS, la care printre altele o grupă de aproximativ două sute de credincioşi din prăbuşirea mileriştilor ţineau cu tărie la revenirea în curând a lui Hristos, dar nu au vrut să mai fixeze o anumită dată. Abia în 1845 a fost introdus sabatul ca zi de odihnă de către Joseph Bates. În 1860 au luat „oficial” numele de „adventişti de ziua a şaptea”.
De la început aşa-numita „mesageră a lui Dumnezeu” (aşa cum este numită de adventişti) Ellen G. White (1827-1915) a jucat un rol decisiv în această mişcare. Ea credea că printr-o viziune a aflat de la Dumnezeu, că mişcarea mileristă era de la Dumnezeu şi că Domnul a venit cu adevărat la 22 octombrie 1844 – numai, aşa cum gândea ea, nevăzut. A venit învăţătura despre „curăţirea Locului Preasfânt”, ceea ce însemna că Hristos a preluat conducerea la 22 octombrie 1844 şi prin aceasta a început să cureţe Locul Preasfânt. Această curăţire estre după părerea ei o cercetare judecătorească mare a tuturor celor care au murit până atunci. Când aceasta se va încheia, Hristos ar veni în glorie pe pământ. Când însă va avea loc aceasta este nesigur şi nu s-ar putea calcula din Biblie. După ce porunca de sabat a fost deja „instalată”, E. G. White a primit şi în privinţa aceasta o viziune, care confirma corectitudinea împlinirii acestei porunci.
Astăzi această mişcare are pe plan mondial aproximativ 13 milioane de membrii cu tendinţa crescând [în 1995 erau aproximativ 8,2 milioane]. În Germania dimpotrivă această mişcare nu este aşa de răspândită din punct de vedere numeric, ea numără aici aproximativ 40.000 de membrii botezaţi.
Este gruparea AZS o sectă?
Ca să răspundem la întrebarea, dacă gruparea AZS este o sectă, trebuie mai întâi să se definească precis ce se înţelege prin noţiunea „sectă”. În alt loc cititorul poate citi ce înţelegem noi prin noţiunea sectă – articolul „Ce este o sectă?”[1]
Spus pe scurt, prin sectă noi înţelegem acele grupări şi curente, care ori îşi revendică pentru sine dreptul să fie „singura grupă care mântuieşte”, sau accentuează exagerat o anumită învăţătură a Scripturi (sau învăţătură aparentă [!] a Scripturii). În acest pericol stă principial orice grupare creştină. Aceasta se face remarcabil prin aceea, că se practică părtăşia numai cu credincioşii care în toate întrebările legate de această concepţie doctrinară specifică gândesc în acelaşi fel. Şi aceste grupe trebuie să accepte reproşul că sunt o „sectă” sau cel puţin au tendinţe sectante. Pentru aceste pericole ar trebui ca fiecare creştin să aibă ochii deschişi, ca să nu devină „orb profesional”. Spunem aceasta, ca să fi autocritic şi faţă de propria grupă. Este de exemplu o veste foarte îmbucurătoare să auzi despre răpirea credincioşilor înainte de necaz. Oricât de bună şi corectă este această învăţătură, ea însă nu trebuie să ocupe o aşa importanţă, că se refuză părtăşia credincioşilor care gândesc puţin altfel despre această temă. Prin aceasta un adventist poate recunoaşte că nu ne preocupă să scriem ceva „împotriva” AZS, ci că ne preocupă din inimă să revenim pe terenul Sfintei Scripturi şi să ne întâlnim acolo. Ceea ce are nevoie creştinătatea (inclusiv noi) este o reformare personală în inima fiecărui credincios: înapoi numai la Scriptură!
AZS într-adevăr nu au pretenţia că sunt „singura grupare care mântuieşte” (în orice caz nu se spune categoric aceasta); dar cu toate acestea învăţătura lor arată clar în această direcţie – cu regret aici nu putem intra mai mult în detalii. Dar prin accentuarea exagerată a unei anumite învăţături, şi pe lângă aceasta o învăţătură specifică, care nici măcar nu rezultă din Sfânta Scriptură, această mişcare trebuie încadrată în categoria „sectă”. Ne este teamă să clasificăm învăţătura AZS ca învăţătură fundamental falsă, deoarece AZS în exterior ţin cu tărie la adevărurile fundamentale ale Scripturii, însă o cercetare amănunţită arată că fundamentul este zguduit, ceea ce se poate citi în cartea lui A. A. Hoekema „Der siebenten Tag”. Dacă anumite învăţături sunt gândite consecvent până la sfârşit, atunci trebuie ici şi acolo să vorbim despre rătăciri fundamentale – vezi în continuare.
Unele învăţături ale AZS
Vrem să încercăm să arătăm, pentru ce noi credem că AZS în orice caz trebuie să audă, că ei au cusurul de învăţătură „străină” sau „falsă”, şi unde drept consecinţă trebuie vorbit despre învăţătură fundamentală greşită. Ne concentrăm în principal asupra următoarelor puncte:
- Presupusa mesageră a lui Dumnezeu Ellen G. White şi darul prorociei
- Învăţătură falsă cu privire la Lege
- Învăţătură falsă şi înainte de toate lucrurile accentuarea exagerată a învăţăturii despre sabat
- Stilul de viaţă creştin
- Învăţătură falsă cu privire la nemurirea sufletului
- Alte învăţături false ale AZS cu consecinţe vaste
- Revenirea lui Hristos
- Împărăţia de o mie de ani
a) Mesagera lui Dumnezeu Ellen G. White (1827-1915)
În privinţa aceasta nu vrem să spunem multe cuvinte. Aşa cum s-a amintit mai înainte, această femeie a contribuit esenţial la înfiinţarea acestei mişcări, însă ea a fost dintotdeauna încadrată contrar chiar şi de proprii ei oameni şi are parte de puţină consideraţie pe propriile pagini de internet. Bineînţeles – şi aceasta trebuie amintit – această „mesageră a lui Dumnezeu” îşi găseşte locul în cele 28 puncte de credinţă (vezi www.adventisten.de) şi învăţăturile principale ale AZS sunt mereu justificate cu viziunile lui E. G. White. Aşa de exemplu se spune acolo:
Darul prorociei
Unul din darurile Duhului Sfânt este prorocia. Acest dar este o caracteristică a bisericii celorlalţi şi s-a dovedit în slujba lui Ellen G. White. Scrierile acestei mesagere a Domnului sunt glas autorizat al adevărului, cu acţiune continuă şi dau bisericii mângâiere, cârmuire, învăţătură şi mustrare. De asemenea ele scot clar în evidenţă că Biblia este etalonul cu care trebuie verificate toate învăţăturile şi experienţele. (Ioel 2.28,29; Faptele apostolilor 2.14-21; Evrei 1.1-3; Apocalipsa 12.17; 19.19) – (http://www.adventists.eu/de/unser-glaube/17-20/).
Chiar dacă aşa-numita mesageră a lui Dumnezeu E. G. White şi viziunile ei nu sunt puse pe aceeaşi treaptă cu Biblia, totuşi eşti expus aici clar şenalului navigabil al părerilor omeneşti şi prin aceasta se deschide uşa pentru tot felul de ademeniri spirituale. Multe secte au comună această însuşire: ele se bazează şi se sprijină pe personalităţi omeneşti. Mormonii au o altă carte alături de Biblie; noii-apostolici au aşa numiţii „apostoli de bază”, al căror cuvânt este cu autoritate; Biserica catolică are pe papa; adventişti au alături de Biblie pe Ellen G. White [se vorbeşte parţial chiar de texte inspirate şi de duhul profetic], chiar dacă ea, aşa cum am spus, între AZS nu ocupă poziţia de valoare ca de exemplu cartea mormonilor la mormoni, papa în Biserica catolică sau apostolii de bază în biserica nou-apostolică.
Un frate a scris următoarele cu privire la acest punct de credinţă:
Darul prorociei: Darul apostolilor şi profeţilor nu mai este astăzi, căci Cuvântul lui Dumnezeu conform cu epistola către Coloseni 1.25 şi Apocalipsa 22.18,19 este complet. Căci darul profeţilor era să dea mai departe descoperirile (1 Corinteni 14.30), care atunci încă nu erau cunoscute. Însă acum Cuvântul lui Dumnezeu este complet încheiat – de aceea aceste descoperiri nu mai există. Să presupunem în sens „pozitiv” că este vorba de slujba profeţiei. Însă atunci surprinde că la adventiştii de ziua a şaptea este numită o singură persoană, aşa-numita profetesă Ellen G. White. Potrivit cu 1 Corinteni 11 este neîndoielnic că femeile au voie să practice slujba profeţiei. Dar la fel de neîndoielnic este potrivit cu 1 Corinteni 14 şi 1 Timotei 2 că această slujbă nu are voie să fie făcută în strângerile laolaltă ca Adunare (Biserică, comunitate) şi că o femeie nu are voie să dea învăţătură, ci „să stea în tăcere”. Ea nu are voie să stăpânească peste bărbat. White nu s-a subordonat acestei porunci a Domnului. Ea a întocmit – ca de exemplu despre sabat – hotărâri doctrinare vaste şi le-a expus chiar în formă scrisă. Până astăzi adventiştii de ziua a şaptea trebuie să se ghideze după acestea – aceasta este dovada că White a dat învăţătură. În punctul de credinţă propriu-zis este vorba de „cârmuire şi dare de învăţătură”. „Scrierile ei scot clar în evidenţă că Biblia este etalonul cu care trebuie verificate toate învăţăturile şi experienţele” – aceasta nu este nimic altceva decât învăţătură autoritară.
Alte informaţii despre Ellen G. White se găsesc rezumate la următoarea adresă de internet: http://www.bautz.de/bbkl/w/white_e_g.shtml.
b) Învăţătură falsă cu privire la Lege
În punctele de credinţă ale AZS se spune:
Legea
Principiile Legii lui Dumnezeu sunt rezumate în cele zece porunci şi sunt prezentate exemplar în viaţa lui Isus Hristos. În porunci se exprimă dragostea lui Dumnezeu, voia Sa şi planurile Sale pentru viaţa omului – pentru comportarea lui şi pentru relaţiile interumane. Cele zece porunci sunt obligatorii pentru oamenii tuturor timpurilor, sunt baza pentru legământul lui Dumnezeu cu poporul Său şi etalonul în judecata lui Dumnezeu. Prin acţiunea Duhului Sfânt ele dau pe faţă păcatul şi trezesc dorinţa după un mântuitor. Răscumpărarea are loc exclusiv prin har, nu prin fapte; rodul ei este însă ascultarea faţă de porunci. Ascultarea contribuie la dezvoltarea unui caracter creştin şi dă pace lăuntrică. Această ascultare arată dragostea noastră pentru Domnul şi responsabilitatea noastră faţă de semenii noştri. În ascultarea credinţei se arată puterea lui Hristos de a schimba viaţa unui om, şi în felul acesta confirmă mărturia creştină (Exodul 20.1-17; Matei 5.17; Deuteronom 28.1-14; Psalmul 19.7-11; Ioan 14.15; Romani 8.1-4; Matei 22.36-40; Efeseni 2.8).
AZS fac Legea de pe Sinai regula de viaţă a fiecărui om, fie el credincios sau necredincios.
Mulţi adventişti argumentează, că nici un creştin nu ar ajunge la gândul să anuleze porunca „Să nu ucizi” sau vreo altă poruncă, şi de aceea nu trebuie făcut aceasta nici cu porunca a patra despre sabat. Desigur nici un creştin născut din nou nu va ajunge la gândul să ucidă sau să comită adulter, cu justificarea că în cele din urmă noi nu am mai fi sub Lege. Şi totuşi noi gândim că Domnul Isus a venit ca să împlinească Legea şi s-o rupă odată pentru totdeauna cu Legea. Căci Legea n-a făcut nimic desăvârşit (Evrei 7.19). Legea în sine era desigur sfântă, dreaptă şi bună (Romani 7.12). Dar ea nu a putut ajuta omului, ea putea numai să-i dovedească păcătoşenia lui, şi ea face încă aceasta într-un anumit sens cu cel necredincios (1 Timotei 1.9). După ce Hristos a murit şi noi (ca şi creştini credincioşi) am murit cu El (Romani 6.8), noi nu mai suntem sub Lege, ci sub domnia Domnului nostru, şi noi nu mai suntem robi (Romani 8.15), ci fii. Legea există în continuare, însă noi suntem morţi – prin trupul lui Hristos am fost omorâţi faţă de Lege (Romani 7.4). Şi de aceea acum Legea nu mai are nici o aplicare la noi ca credincioşi, cu toate că ea are în continuare existenţa ei, aşa cum ne arată foarte clar şi Romani 7.1.
Legea a poruncit ceva omului, şi omul trebuia să facă ce i s-a poruncit. Acum noi am fost aduşi într-o poziţie, că suntem fii, şi am intrat într-o relaţie marcată prin dragoste. Dacă iubim pe Domnul Isus, atunci „cerinţa dreaptă a Legii este împlinită în noi, care umblăm nu potrivit cărnii, ci potrivit Duhului” (Romani 8.4). Dacă noi acum nu comitem adulter, atunci noi facem aceasta nu pentru că stă scris în Lege, ci pentru că iubim pe Hristos. Aceasta este la fel şi în căsnicia noastră. Soţia mea nu mi-a zis niciodată, că eu nu aş avea voie să merg la altă femeie şi că eu nu am semnat nici un contract matrimonial în care stă ceva de felul acesta. Şi cu toate acestea eu nu merg acum în bordel, pentru că îmi iubesc soţia. De asemenea fiii ştiu, fără să fi primit o poruncă deosebită, ce place sau ce nu place părinţilor, căci ei sunt fii – copiii mici nu au încă capacitatea de discernământ.
Se argumentează din partea AZS că în fond numai din dragoste pentru Domnul Isus trebuie ţinute poruncile. Căci de fapt stă scris: „Cine are poruncile Mele şi le ţine, acela este cel care Mă iubeşte.” Din păcate se porneşte prea repede de la premisa că aici se spune: „Cine ţine cele zece porunci, acela este cel care Mă iubeşte.” Însă aceasta nu stă scris aici. Mulţi nu vor să vadă aceasta. Se argumentează în continuare, că nu ar putea să se tăgăduiască că sabatul nu ar fi o poruncă a Domnului. Desigur nu se poate tăgădui aceasta, dar de asemenea nu se poate tăgădui că este o poruncă a Domnului să te laşi ca bărbat circumcis. Problema este că în primul rând nu se diferenţiază că sunt porunci nou-testamentale ale Domnului, care nu au nimic a face cu Legea, şi în al doilea rând că Legea nu are nici un efect asupra celor morţi – aşa cum sunt creştinii credincioşi.
Şi Galateni 2.19 spune că noi am murit faţă de Lege (nu numai faţă de cele zece porunci). Legea există desigur şi arată fiecărui om starea lui pierdută fără speranţă după natură (1 Timotei 1.9), dar noi (creştinii, care au fost născuţi din nou) nu mai sunt acolo, noi suntem – în ceea ce priveşte Legea – morţi. Însă noi nu numai am murit cu Hristos faţă de Lege, ci potrivit cu Galateni 2.19 prin Lege am murit faţă de Lege. Legea este confirmată prin aceea că cei care încalcă Legea sunt pedepsiţi cu moartea. Numai dacă noi împlinim Legea în toată dimensiunea ei, ea ne promite viaţa. Dar pentru că Legea nu a putut fi împlinită (cu excepţia lui Hristos), noi prin Lege am murit faţă de Lege. Aceasta este şi problema foarte gravă a acelora care astăzi vor să se pună sub Lege. Şi aceasta este valabil indiferent dacă ei o fac pentru ca prin aceasta să devină mântuiţi, sau o iau pentru ei ca regulă de viaţă. Indiferent cum, Legea îi va dovedi vinovaţi, şi Legea are numai o consecinţă pentru vină: pedeapsa cu moartea.
Iubite cititor, care eşti de părerea: eu vreau Legea numai ca regulă pentru viaţa mea, te rog gândeşte bine. Duhul Sfânt te întreabă la fel cum îi întreabă pe credincioşii din Galatia în Galateni 3.2: ai primit tu Duhul prin faptele Legii sau pe baza credinţei? Eşti tu aşa de nepriceput? După ce ai început în Duhul, vrei acum să sfârşeşti în carne?
Excurs: Legea nu mai este regula de viaţă a unui creştin
- Galateni 2.19: Pentru că eu, prin Lege, am murit faţă de Lege, ca să trăiesc pentru Dumnezeu.
- Galateni 3.13: Hristos ne-a răscumpărat din blestemul Legii, făcându-Se blestem pentru noi (pentru că este scris: „Blestemat este oricine este atârnat pe lemn”).
- Galateni 3.23: Dar, mai înainte de a veni credinţa, eram păziţi sub Lege, închişi pentru credinţa care urma să fie descoperită.
- Galateni 4.5: … ca să-i răscumpere pe cei de sub Lege, ca să primim înfierea.
- Galateni 5.18: Dar, dacă sunteţi călăuziţi de Duhul, nu sunteţi sub Lege.
- Galateni 5.14: Pentru că întreaga Lege este împlinită într-un singur cuvânt, în acesta: „Iubeşte-l pe aproapele tău ca pe tine însuţi!”
Pavel spune acelora, care se aşează sub Lege:
- Galateni 5.3: Şi mărturisesc din nou oricărui om circumcis [şi noi adăugăm: care doreşte să ţină sabatul] că este dator să împlinească toată Legea.
Încă un indiciu pentru aceia care învaţă că în epistola către Galateni este vorba numai de aşa-numita Lege ceremonială: Galateni 5.14 numeşte rezumatul celei de-a doua jumătăţi a celor zece porunci. Aici este vorba tocmai de legea morală şi nu de legea ceremonială.
Acest punct – doctrina AZS cu privire la Lege – ne pare să fie un punct decisiv foarte important în toată învăţătura adventiştilor. Într-adevăr nu se merge atât de departe, să se spună că trebuie să ţii Legea pentru ca să fii mântuit, şi se recunoaşte că noi am murit faţă de Lege, dar pe sub mână se introduce totuşi din nou Legea în creştinism, în timp ce cuvintelor Lege şi poruncă li se dă înţelesuri după bunul plac şi chiar contradictorii. (Printre adventişti sunt şi nuanţări, care învaţă că te pierzi, dacă timp îndelungat nu ţii sabatul.)
Când Petru a adus această învăţătură galatenilor şi voia să ducă pe credincioşi din nou sub Lege, Pavel i s-a împotrivit în faţă, şi de trei ori a atenţionat pe credincioşii din Galatia, că oricine ar aduce o altă Evanghelie (decât aceea a harului) „este blestemat” (Galateni 1.8,9; 3.10). Prin aceasta nicidecum nu spunem, că AZS aduc o astfel de Evanghelie, dar aşa cum am amintit mai înainte, noi credem că AZS cu doctrina lor despre Lege cel puţin sunt în apropierea doctrinei fundamental false, căci într-un fel sau altul ea nu este Evanghelia curată. Ea este o Evanghelie cu gust de Lege.
Desigur acestei argumentări îi urmează reproşul, că nu se ţine seama de Matei 5.17-19, unde se spune că Hristos nu a venit să desfiinţeze Legea, ci s-o împlinească, şi că nici o iotă sau o liniuţă din Lege nu va trece, până nu va trece cerul şi pământul. În privinţa aceasta însă nu se ţine seama, cui a adresat Hristos aceste cuvinte (şi anume iudeilor), şi de asemenea nu se vede că nimeni nu a afirmat vreodată că acum Legea nu ar mai fi valabilă sau că ar trebui privită ca trecută. Legea are desigur importanţă atât în viitor în Împărăţia de o mie de ani (Ezechiel 40-48), cât şi acum. De asemenea din principiu Legea este „sfântă, dreaptă şi bună” (Romani 7.12). În 1 Timotei 1.8-10 se spune: „Ştim dar că Legea este bună, dacă se foloseşte cineva de ea potrivit Legii, ştiind aceasta, că Legea nu este dată pentru cel drept, ci pentru cei nelegiuiţi şi nesupuşi, pentru neevlavioşi şi păcătoşi, pentru cei fără sfinţenie şi lumeşti, pentru ucigaşi de tată şi ucigaşi de mamă, pentru criminali, pentru curvari, pentru homosexuali, pentru răpitori de oameni, pentru mincinoşi, pentru cei care jură strâmb …”
Aşa cum s-a amintit detaliat mai sus, Legea îşi are pe deplin valabilitatea şi în continuare, dar nu pentru credincioşi, căci ei au murit cu Hristos faţă de Lege. Să presupunem că un tren circulă de la A la B. Dacă eu stau în tren, are pentru mine o însemnătate mare. Curând voi fi în B. Dar dacă nu stau în tren, cu toate acestea trenul va circula (deci nu s-a desfiinţat), dar fără mine … la fel trenul Legii circulă fără mine … însă prin aceasta el nu este desfiinţat!
c) Accentuarea exagerată a învăţăturii despre sabat
Şi cu privire la punctul acesta nu vrem să intrăm în detalii, deoarece în alte locuri ne-am ocupat detaliat cu această problematică. Aici Link-ul articolelor respective:
http://www.mesagerul-crestin.net/div_teme/HTM/Sabatul_si_ziua_Domnului_Duminica.htm
http://www.mesagerul-crestin.net/div_teme/HTM/Ar_trebui_crestinii_sa_tina_sabatul.htm
În locul acesta vrem să punem unele întrebări pentru verificare de sine:
- De ce la primii creştini sabatul nu a jucat nici un rol, după cât se pare?
- De ce Pavel într-adevăr a vestit Evanghelia în sinagogi în ziua de sabat (Faptele apostolilor 17.2), însă a aşteptat până în „întâia zi a săptămânii”, ca împreună cu fraţii şi surorile de credinţă să frângă pâinea şi să vestească Cuvântul (Faptele apostolilor 20)?
- De ce Pavel a cerut credincioşilor din Corint să facă o colectă în ziua întâi a săptămânii (1 Corinteni 16.2)?
- De ce se pare că Domnul Isus a acordat o valoare aşa de mică sabatului? (El era neobosit activ în ziua de sabat – însă noi credem, că Domnul niciodată nu a încălcat sabatul în sensul adevărat al cuvântului! Conform cu Romani 7 Legea are autoritate asupra cuiva până la moarte. Moartea lui Hristos era sfârşitul Legii, motiv pentru care se spune: „Căci Hristos este sfârşit al Legii, spre dreptate, pentru oricine crede.”)
- De ce Pavel scrie despre posibilitatea de a considera „toate zilele la fel” (Romani 14.5)? Dacă sabatul ar fi avut cu adevărat o importanţă, nu ar fi fost această afirmaţie foarte neglijentă?
- De ce apostolii în conciliul din Ierusalim nu au impus naţiunilor sabatul? În fond naţiunile nu cunoşteau nimic despre o astfel de poruncă (Faptele apostolilor 15), şi acolo erau farisei, care învăţau că Legea trebuie ţinută (Faptele apostolilor 15.5).
- De ce Domnul după învierea Sa a venit la ucenicii Săi în ziua întâia a săptămânii şi a stat în mijlocul lor şi după opt zile a revenit din nou în întâia zi a săptămânii în mijlocul lor (Ioan 20.19,26)? (Această problemă continuă să existe chiar dacă se porneşte de la ideea că ziua întâia a săptămânii după cronologia iudaică începe deja sâmbătă seara la ora 18 [după cronologia noastră] – vezi legătura între Ioan 20.1 şi 20.19!)
Problema la AZS este că ei au făcut din porunca de sabat o învăţătură specială, care are o aşa valoare, că ea îşi găseşte înfrângerea deja prin numele ei. Totdeauna a fost o pagubă în creştinătate, când o învăţătură a fost înălţată mai presus de alta (fie că este vorba de botez, de Masa Domnului sau de sabat).
Şi în Roma erau iudei deveniţi credincioşi, care desigur nu uşor s-au putut despărţi de porunca de sabat, dar la fel erau şi păgâni fericiţi, care nu înţelegeau multe despre sabat. Şi astfel Pavel dă un sfat foarte înţelept:
- Romani 14.5: Unul consideră o zi mai presus decât alta; altul consideră fiecare zi la fel. Fiecare să fie deplin convins în mintea lui. Cine ţine o zi, pentru Domnul o ţine.
Chiar dacă noi n-am cere nimănui să ţină sabatul conform poruncii a patra, totuşi noi nu am dispreţui pe nimeni care îşi permite o zi de odihnă în timpul săptămânii, chiar şi atunci când el doreşte din toată inima să fie sabatul. Dar cine merge mai departe şi impune credincioşilor să ţină sabatul, în mod clar acela merge mai departe decât Cuvântul lui Dumnezeu şi trebuie să accepte reproşul că el nu vesteşte o Evanghelie curată (vezi Galateni 1.8,9; 3.10). Ia seama totodată, că Pavel vorbeşte în Romani 14 despre „slabi”, care gândesc că trebuie să ţină anumite zile conform Legii. În afară de aceasta el spune în Galateni 4.10,11: „Voi respectaţi zile şi luni şi timpuri şi ani! Mă tem pentru voi, ca nu cumva să mă fi ostenit în zadar pentru voi.”
Dacă şi Pavel „conform obiceiului” a mers la sinagogă în ziua de sabat – când ar fi putut el altfel să vestească mai bine Evanghelia concetăţenilor lui iudei? -, totuşi el era complet liber de ţinerea poruncii sabatului. Domnul a dat ucenicilor misiunea să vestească Evanghelia începând din Ierusalim. Pentru aceasta era necesar să se ajungă la iudei acolo unde se puteau găsi, şi aceasta era tocmai în sinagogă. Unele traduceri ale Bibliei par să sprijine gândul, că ucenicii ar fi ţinut acolo realmente un „serviciu divin”, dar aceasta este total greşit şi arată pericolul unei aşa numite traduceri „moderne” a Bibliei. Ei au vestit acolo Evanghelia – vezi Faptele apostolilor 17.2,3.
Sectarismul este o chestiune rea. Pavel îi scrie lui Tit, că el ar trebui să se ţină departe de omul sectar. Aceştia erau oameni care ameninţau cu o învăţătură specială să despartă pe sfinţi (Tit 3.10,11).
d) Stilul de viaţă creştin
În punctul de credinţă 21 se spune:
Pe lângă mişcarea corporală suficientă şi odihnă dorim să ne păstrăm pe cât posibil de sănătoşi şi să ne reţinem de la mâncăruri, care în Sfânta Scriptură sunt denumite ca necurate.
Sunt interzise mâncăruri, care în Vechiul Testament au fost denumite ca necurate (de exemplu carnea de porc). Petru a trebuit să înveţe altceva în Faptele apostolilor 10; aceasta este subliniat clar încă o dată în Faptele apostolilor 15 (Faptele apostolilor 15.20). Şi 1 Timotei 4.1-3 are o sentinţă foarte tăietoare pentru oamenii care“poruncind abţinerea de la mâncăruri, pe care Dumnezeu le-a creat spre a fi primite cu mulţumire de cei credincioşi şi care cunosc adevărul. Pentru că orice creatură a lui Dumnezeu este bună şi nimic nu este de aruncat, fiind primit cu mulţumire, pentru că este sfinţit prin Cuvântul lui Dumnezeu şi prin rugăciune.” (1 Timotei 4.4,5).
e) Învăţătură falsă cu privire la nemurirea sufletului
AZS învaţă că sufletul omului nu este nemuritor şi că pedeapsa veşnică a iadului, despre care relatează Biblia, nu ar fi cu adevărat veşnică.
Chiar dacă la întrebarea referitoare la condamnarea veşnică, care după adventişti nu durează veşnic, nu putem intra în detalii aici, vom încerca totuşi pe scurt să arătăm dimensiunea acestei învăţături false şi argumentele principale împotriva acestei învăţături.
Se argumentează că o condamnare veşnică sau nemurirea tuturor oamenilor ar fi în contradicţie cu natura lui Dumnezeu, care este dragoste. Dumnezeu ar fi prezentat chiar ca mincinos, căci El Însuşi a spus în Geneza 2.17: „Dar din pomul cunoştinţei binelui şi răului să nu mănânci, pentru că, în ziua când vei mânca din el, vei muri negreşit.” Se argumentează că viaţa veşnică este posibilă numai prin Domnul Isus. În afară de aceasta în 1 Timotei 6.14-16 se spune despre Dumnezeu, că numai El singurul are nemurirea. Pe lângă aceasta cuvântul „veşnic” nu înseamnă „veşnic”, ci ar putea fi înţeles şi aşa, că cuvântul „veşnic” are o limitare.
Se poate deci din locurile biblice citate deduce cu adevărat, că nu este o „condamnare veşnică” şi că numai oamenii credincioşi primesc nemurirea, aşa cum afirmă 1 Corinteni 15.51-53?
1 Corinteni 15.51-53: Iată, vă spun o taină: nu toţi vom adormi, dar toţi vom fi schimbaţi, într-o clipă, într-o clipeală de ochi, la cea din urmă trâmbiţă. Pentru că trâmbiţa va suna şi morţii vor învia nesupuşi putrezirii şi noi vom fi schimbaţi. Pentru că putrezirea aceasta trebuie să se îmbrace în neputrezire şi ceea ce este muritor să se îmbrace în nemurire.
Ce înseamnă deci locul acesta? Apostolul Pavel constată că noi nu toţi vom adormi, dar toţi vom fi transformaţi. Aceasta înseamnă, că transformarea la cei morţi se caracterizează prin aceea că ei vor îmbrăca neputrezirea. Transformarea acelora care vor fi în viaţă la venirea Domnului înseamnă că ei vor îmbrăca nemurirea (ei nu vor muri, ca mulţi credincioşi înaintea lor!). Aceasta înseamnă, că ei nu vor mai trebui să moară de moartea naturală, ci prin această transformare vor merge direct la Domnul. Oamenii fără Dumnezeu din timpul acela vor muri încă, aşa cum este descris în Geneza 2.17. Dar şi ei vor fi treziţi la viaţă, şi anume „în ziua de apoi” (Apocalipsa 20.11-15). Deci noi, ca să venim împotriva argumentului adus prin Geneza 2.17, nu facem pe Dumnezeu mincinos. Fiecare necredincios va trebui să moară o dată. Şi oricine merge în veşnicie fără Hristos, va fi adus la viaţă în ziua judecăţii (Apocalipsa 20.11,12), ca să răspundă înaintea marelui tron alb. Mai înainte citim că profetul fals şi diavolul vor fi deja chinuiţi în iazul de foc şi pucioasă din „veşnicie în veşnicie”. După aceea urmează şedinţa de judecată la tronul mare şi alb (Apocalipsa 20.11,12), care se termină cu aceea că şi necredincioşii vor fi aruncaţi în iazul de foc. Acolo îi va aştepta aceeaşi judecată ca a diavolului şi a profetului fals.
De fapt iazul de foc a fost rezervat numai diavolului şi îngerilor lui, căci în Matei 25.41 se spune: „Atunci va spune şi celor de la stânga: «Plecaţi de la Mine, blestemaţilor, în focul etern, pregătit pentru diavolul şi îngerii lui».” Dumnezeu a vrut să salveze pe fiecare om, El a făcut totul pentru aceasta, fiecare putea să vină. Dar – ce gravitate pentru fiecare, care nu a venit la Hristos – nu fiecare a venit. În zilele acelea vor fi mulţi, care nu au primit oferta măreaţă a lui Dumnezeu şi nu au răspuns dragostei lui Dumnezeu. Desigur acest „a fi” în iazul de foc – în îndepărtarea veşnică de la Dumnezeu – nu poate fi comparat cu „viaţa veşnică”, pe care realmente numai Hristos o poate da. Dar „viaţa veşnică” nu se înţelege în primul rând cantitativ, ci calitativ. Viaţa în îndepărtare veşnică de la Dumnezeu este mai mult o „existenţă veşnică” decât „viaţă veşnică”. Hristos este viaţa veşnică, conform cu 1 Ioan 5.20, şi aceasta arată calitatea acestei vieţi.
În continuare şi locurile următoare din Biblie vorbesc despre condamnarea veşnică:
Marcu 9.47,48: Şi dacă ochiul tău te face să te poticneşti, scoate-l; este mai bine pentru tine să intri în Împărăţia lui Dumnezeu cu un singur ochi, decât, având doi ochi, să fii aruncat în gheena focului, unde viermele lor nu moare şi focul nu se stinge.
Matei 18.8: Şi, dacă mâna ta sau piciorul tău te fac să te poticneşti, taie-le şi aruncă-le de la tine; este mai bine pentru tine să intri în viaţă ciung sau şchiop, decât, având două mâini sau două picioare, să fii aruncat în focul etern.
Matei 25.41: „Atunci va spune şi celor de la stânga: «Plecaţi de la Mine, blestemaţilor, în focul etern, pregătit pentru diavolul şi îngerii lui».”
Rămâne enigmatic cum se vrea Marcu 9.48 adus în concordanţă cu o pedeapsă limitată în iad. La Matei 18.8 şi Matei 25.41 se argumentează că cuvântul „veşnic” nu ar însemna „veşnic”, ci ar reda o limitare. Dar dacă este vorba de texte biblice în care este vorba de viaţa veşnică, se doreşte cu plăcere să se presupună că înseamnă cu adevărat „veşnic” – de ce atunci la cuvântul „veşnic” în legătură cu pedeapsa veşnică în iad se face excepţie? Nu este aceasta foarte samavolnic, şi nu corespunde aceasta mai mult sentimentelor noastre omeneşti decât originii divine? Fiinţa lui Dumnezeu este nu numai dragoste, ci şi lumină. Aşa cum viaţa veşnică corespunde dragostei mari a lui Dumnezeu, la fel despărţirea veşnică de Dumnezeu corespunde naturii lui Dumnezeu ca lumină, care arată lumina sfinţeniei lui Dumnezeu. În treacăt să ne referim la locul din Matei 25.46: „Şi aceştia vor merge la pedeapsa eternă, iar cei drepţi la viaţă eternă”. – Într-o singură frază cuvântul „veşnic” nu poate însemna o dată „limitat” şi altă dată „nelimitat”, aceasta ar fi total inconsecvent.
Cu privire la locul din 1 Timotei 6.14-16:
1 Timotei 6.16: … El [Dumnezeu] care are singur nemurirea, locuind într-o lumină de care nu te poţi apropia, pe care nici un om nu L-a văzut, nici nu-L poate vedea; lui fie onoare şi putere eternă! Amin.
Acest loc din Biblie arată, că numai Dumnezeu singur are nemurirea locuind în El Însuşi. Aceasta înseamnă de asemenea, că Domnul Isus nu ar fi trebuit să moară, atunci când El a fost pe pământ, deoarece El nu a făcut nici un păcat, nu a cunoscut nici un păcat şi în El nu era păcat. Dar El a spus în Ioan 10.18: „Nimeni nu Mi-o ia [viaţa], ci Eu o dau de la Mine Însumi. Am putere s-o dau şi am putere s-o iau iarăşi. Această poruncă am primit-o de la Tatăl Meu.”
Fiecare om trebuie să moară de moartea naturală, cu excepţia cazului că la revenirea lui Hristos el va fi îmbrăcat cu nemurirea, deoarece el va fi găsit ca fiind în Hristos. A muri înseamnă printre altele despărţirea sufletului, duhului şi trupului, însă nu are nimic a face cu existenţa veşnică a sufletului şi nici cu faptul că morţii vor învia odată, ca să apară înaintea marelui tron alb şi apoi să primească judecata pedepsei veşnice în iad.
Vezi în privinţa aceasta şi articolele:
„Este veşnică condamnarea veşnică?” –
http://www.mesagerul-crestin.net/div_teme/HTM/Este_vesnica_condamnarea_vesnica.htm.
şi „Condamnarea veşnică” –
http://www.mesagerul-crestin.net/div_teme/HTM/Condamnarea_vesnica.htm.
f) Alte învăţături false ale AZS cu consecinţe vaste
În locul acesta amintim încă câteva învăţături ale AZS, care după părerea noastră au consecinţe foarte mari şi parţial trebuie descrise ca dezonorabile ale lui Hristos, ceea ce caracterizează pe AZS nu numai ca sectă, ci şi ca o comunitate cu rătăciri fundamentale.
Iertare limitată
Potrivit AZS iertarea păcatelor nu este cu adevărat sigură. Iertarea poate fi anulată la un moment dat în viitor. Acesta este un atac la lucrarea deplin valabilă şi terminată a Domnului. În afară de aceasta, siguranţa mântuirii la o astfel de învăţătură este aproape de neimaginat (cu toate că se mărturiseşte siguranţa mântuirii – vezi punctul de credinţă 10 www.adventisten.de), deoarece până la urmă nu se ştie dacă păcatele unuia au fost sau nu iertate. Prin aceasta AZS trebuie să accepte reproşul că „s-au rătăcit de la adevăr” şi „răstoarnă credinţa unora”.
Nu se ţine cu tărie la adevărul că un creştin născut din nou nu se mai poate pierde. Nu se vede deosebirea între unul care mărturiseşte că este creştin şi un credincios adevărat. Deci dacă un creştin aparent născut din nou se abate de la credinţă şi preferă să trăiască în păcat, atunci nu este aşa, că acesta pierde viaţa veşnică, ci se arată numai că el niciodată nu a primit viaţă din Dumnezeu, ci era un mărturisitor creştin fără viaţă.
Aşa-numita judecată de cercetare
Adevărata natură a judecăţii de cercetare include, că pentru verdictul referitor la mântuire nu este decisivă legătura cu Hristos, ci faptele făcute pe pământ. De aceea în învăţătura adventistă decisivă pentru mântuire în cele din urmă nu este lucrarea lui Hristos ci lucrarea oamenilor.
Această învăţătură de asemenea dezonorează pe Hristos. Aşa cum s-a amintit mai înainte, AZS clasic va respinge probabil de la sine această afirmaţie, aşa cum respinge de la sine afirmaţia, că dreptatea se obţine prin Lege. Dar dacă iertarea noastră nu este sigură şi sabatul este absolut necesar, aceasta nu înseamnă altceva, decât a pune pe oameni în nesiguranţă şi ai pune din nou sub Lege, faţă de care noi am murit – vezi cele expuse mai înainte!
Într-un loc referitor la această judecată de cercetare se spune la Ellen G. White:
Isus nu scuză păcatele dumneavoastră, îndreaptă însă atenţia spre căinţa şi credinţa dumneavoastră şi Se roagă pentru dumneavoastră pentru iertare; El ţine ridicate mâinile Sale rănite înaintea Tatălui şi a îngerilor sfinţi şi exclamă: „Îi cunosc pe nume, i-am însemnat în mâinile Mele. ‚Jertfele plăcute lui Dumnezeu sunt un duh înspăimântat; o inimă înspăimântată şi zdrobită Tu nu o vei dispreţui, Dumnezeule”’ (Psalmul 51.19). Şi acuzatorului poporului Său El îi explică: „Domnul să te mustre, satan! Da, Domnul să te mustre, El, Cel care a ales Ierusalimul. Nu este acesta un tăciune smuls din foc?” (Zaharia 3.2). Hristos va îmbrăca pe cei fideli Lui cu propria Lui dreptate, pentru ca El să-i poată prezenta Tatălui, „o biserică, care va fi minunată, care nu va avea pată sau zbârcitură sau ceva de felul acestora” (Efeseni 5.27) (Ellen G. White, Marea luptă (tradus), pag. 483-484).
Prin aceasta nu este prezentă nici o iertare, prin aceasta noi nu mai putem sta deja astăzi ca drepţi înaintea lui Dumnezeu. Iertarea şi îndreptăţirea sunt împinse în viitor.
În această carte se spune mai departe:
Judecata de cercetare şi anularea păcatelor trebuie să fie terminate înainte de revenirea Domnului. Deoarece morţii trebuie judecaţi după cele scrise în cărţi, este imposibil ca păcatele oamenilor să poată fi şterse înainte de terminarea judecăţii, care cercetează lucrarea vieţii lor. Apostolul Petru spune clar, că păcatele credincioşilor trebuie şterse, „ca să vină timpuri de înviorare de la faţa Domnului, când El va trimite pe Acela, care v-a fost predicat mai înainte, Isus Hristos” (Faptele apostolilor 3.20) (Ellen G. White, Marea luptă (tradus), pagina 484).
Şi se afirmă aceasta, cu toate că tocmai acest verset arată că nu judecata de cercetare va produce mai târziu ştergerea păcatelor, ci pocăinţa şi convertirea astăzi.
Păcatele vor fi puse cândva asupra lui satan
Adventiştii de ziua a şaptea învaţă că scurt înainte de revenirea lui Hristos păcatele tuturor oamenilor vor fi puse asupra lui satan şi că păcatul numai în felul acesta poate fi „nimicit” sau „distrus” din univers.
Şi această învăţătură diminuează desăvârşirea lui Hristos. Noi salutăm într-adevăr învăţătura adventistă, că satan nu este purtătorul păcatelor şi că el nu a făcut răscumpărarea din păcate, trebuie însă constat că lui satan i se atribuie un rol neapărat necesar în stârpirea păcatelor din univers. În privinţa aceasta ei se referă la Levitic 16 şi identifică ţapul Azazel – care a fost trimis în pustiu – cu satan.
Aceasta ar însemna că animalele de jertfă în toate cazurile se referă la Hristos, însă numai în acest caz nu. Nu se recunoaşte frumuseţea şi însemnătatea care este inclusă în faptul că ţapul a fost trimis cu păcatele în pustiu. Hristos a fost acest ţap, pe El au fost puse păcatele noastre şi vorbind simbolic a fost trimis în singurătatea pustiei. Hristos a trebuit la cruce să strige: „Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu, pentru ce M-ai părăsit?” (Matei 27.46), şi în Psalmi se spune; „Am ajuns ca un pelican din pustiu, sunt ca o cucuvea din dărâmături. Veghez şi sunt ca o pasăre singuratică pe un acoperiş” (Psalmul 102.6-7).
g) Revenirea lui Hristos
Adventişti de ziua a şaptea scriu în punctele credinţei lor:
Venirea lui Hristos este speranţa fericită a Bisericii şi împlinirea minunată a Evangheliei. Mântuitorul va apărea vizibil real şi personal. Când va veni El, morţii drepţi vor învia şi împreună cu drepţii în viaţă vor fi luaţi glorificaţi în cer; dar cei nedrepţi vor muri. Împlinirea celor mai multe afirmaţii profetice precum şi starea actuală a lumii arată că venirea lui Hristos este aproape. Momentul acestui eveniment nu a fost revelat, de aceea suntem solicitaţi să fim permanent gata (Tit 2.13; Ioan 14.1-3; Faptele apostolilor 1.9-11; 1 Tesaloniceni 4,16,17; 1 Corinteni 15.15-54; 2 Tesaloniceni 2.8; Matei 24; Marcu 13; Luca 21; 2 Timotei 3.1-5; Ioel 3.9-16; Evrei 9.28).
Din aceasta rezultă că nu se face diferenţă între răpirea Bisericii şi revenirea Domnului în putere şi mare glorie. La aceasta se trece cu vederea printre altele, că în 1 Tesaloniceni se spune că noi vom întâmpina pe Domnul în văzduh şi că la venirea Sa în putere şi glorie mare (vezi de exemplu Matei 24) Domnul Îşi va aşeza picioarele pe Muntele Măslinilor şi El va veni apoi conform cu 1 Tesaloniceni 3.13 cu toţi sfinţii Săi (vezi şi Zaharia 14.5).
Cine doreşte să se preocupe mai detaliat cu tema răpire îi recomandăm articolele următoare:
http://www.mesagerul-crestin.net/eclesia/HTM/Rapirea_Adunarii.htm
http://www.mesagerul-crestin.net/eclesia/HTM/Rapirea_Adunarii_nevazuta_de_lume.htm
http://www.mesagerul-crestin.net/eclesia/HTM/Venirea_Domnului_pentru_Biserica_si_pentru_lume.htm
h) Împărăţia de o mie de ani
Şi cu privire la tema Împărăţiei de o mie de ani sunt scrise lucruri ciudate. Şi aici se găseşte o descriere pe scurt în al 27-lea punct de credinţă al AZS:
O mie de ani şi sfârşitul păcatului
Biblia vorbeşte despre o mie de ani între prima şi a doua înviere (mileniul), în care Hristos cu sfinţii Săi domneşte în cer. În acest timp se va ţine judecata morţilor păcătoşi. Pământul se află într-o stare pustiită; nici un om nu trăieşte pe el, numai satan şi îngerii lui. La sfârşitul celor o mie de ani vine Hristos cu sfinţii Săi precum şi cetatea sfântă din cer pe pământ. Atunci cei nedrepţi vor învia din moarte. Cu satan şi îngerii lui vor asedia cetatea sfântă. Dar foc de la Dumnezeu îi va mistui şi va curăţa pământul. În felul acesta universul va fi eliberat pentru veşnicie de păcat şi de păcătoşi (Apocalipsa 20; Zaharia 14.1-4; Maleahi 3.19; Ieremia 4.23-26; 1 Corinteni 6.1-3; 2 Petru 2.4; Ezechiel 28.18; 2 Tesaloniceni 1.7-9; Apocalipsa 19.17,18,21).
Din acest principiu de credinţă nu rezultă clar cum se ajunge la învăţătura că credincioşii vor fi o mie de ani în cer, că se va face judecata morţilor păcătoşi şi că pământul va fi într-o stare pustiită şi nici un om nu va locui pe el. Scriptura spune exact contrariul. Atât în Isaia 65 cât şi în Ezechiel 40-48 găsim descrierea minunată a Împărăţiei de o mie de ani, şi noi putem mulţumi lui Dumnezeu că atunci El va putea împlini făgăduinţele Sale făcute lui Israel. Făgăduinţele Lui sunt fără părere de rău, spune Romani 11.29. Şi tocmai Apocalipsa 20.7-15 arată clar că judecata morţilor va avea loc abia după Împărăţia de o mie de ani.
În încheiere încă o remarcă generală
În cadrul lucrului nostru redacţional suntem confruntaţi cu cele mai diferite curente şi secte. Efortul nostru se îndreaptă într-acolo – şi aceasta încercăm s-o arătăm în toate răspunsurile noastre – că o dezbatere serioasă poate avea loc numai pe baza Sfintei Scripturi, deoarece această revelaţie a lui Dumnezeu poate fi singurul etalon pentru fiecare creştin născut din nou, pentru a nu cădea în ademenirile omeneşti. Dezbaterile, care nu sunt făcute pe baza Cuvântului lui Dumnezeu, le respingem principial din aceste motive. Aceasta înseamnă pentru noi, că nu ne putem ocupa cu argumente de felul „Duhul mi-a spus” sau în cazul concret „Mesagera lui Dumnezeu E. G. White a spus însă”.
Adnotare
Ziua de sabat şi ziua Domnului (duminica)
Trebuie noi ca creştini să ţinem ziua de sabat?
SoundWords
Versete călăuzitoare: Geneza 2.3; Exodul 20.8; Ioan 20.19,26; Faptele apostolilor 20.7
Geneza 2.3: Şi Dumnezeu a binecuvântat ziua a şaptea şi a sfinţit-o, pentru că în ziua aceasta S-a odihnit de toată lucrarea Lui creatoare, pe care o făcuse.
Exodul 20.8: Adu-ţi aminte de ziua de odihnă, ca s-o sfinţeşti.
Ioan 20.19,26: În seara aceleiaşi zile, cea dintâi a săptămânii, pe când uşile locului unde erau adunaţi ucenicii erau încuiate de frica iudeilor, a venit Isus, a stat în mijlocul lor şi le-a zis: „Pace vouă!” … După opt zile, ucenicii lui Isus erau iar în casă …
Faptele apostolilor 20.7: În ziua dintâi a săptămânii eram adunaţi laolaltă ca să frângem pâinea …
- Introducere
- Paralelă între ziua de sabat şi ziua de duminică
- A fost înlocuită ziua de sabat cu prima zi a săptămânii?
- Nu trebuie creştinii să ţină şi astăzi ziua de sabat?
- Ce înseamnă acum ziua de sabat pentru noi creştinii?
- Dar, Se poate Dumnezeu odihni astăzi, sau în general începând de la căderea în păcat?
- De ce izraelitul trebuia să se odihnească în ziua de sabat?
- Cum a ţinut Domnul Isus ziua de sabat?
- De ce este prima zi din săptămână aşa de importantă pentru creştini?
Introducere
Mereu se pune întrebarea cu privire la porunca referitoare la ziua de sabat în legătură cu „ziua Domnului”. Unii consideră că ziua de sabat a fost înlocuită de „ziua Domnului” (duminica). Alţii consideră că în orice caz noi trebuie să ţinem şi astăzi ziua de sabat, căci ea este o parte componentă a celor zece porunci. Alţii resping porunca referitoare la ziua de sabat şi degenerează „ziua Domnului” făcând din ea o zi normală de lucru. Ce spune Biblia referitor la această temă?
Paralelă între ziua de sabat şi ziua de duminică
Vrem mai întâi să facem o paralelă a însuşirilor care caracterizează cele două zile.
Ziua de sabat | Ziua Domnului |
Ziua de sabat stă în legătură cu pământul acesta (stă în legătură cu poporul Israel, care are făgăduinţe pământeşti, vezi făgăduinţa dată lui Avraam, Iacov, etc.). | Ziua Domnului stă în legătură cu cerul (ea stă în legătură cu Domnul înviat în cer şi este caracteristica Adunării, care poartă un caracter ceresc; are binecuvântări cereşti: vezi Efeseni 1.3). |
Ea este semnul odihnei lui Dumnezeu în prima creaţie (Geneza 2.3). | Ea este semnul odihnei lui Dumnezeu în cea de-a doua creaţie (Leviticul 23.16-21). |
Ea este un punct final (ultima zi a săptămânii). | Ea este un început nou (prima zi a săptămânii). |
Ea este semnul caracteristic al Legii şi al legământului cu Israel (Exodul 31.13 şi versetele următoare). | Ea este semnul caracteristic al harului şi a unei noi perioade de timp – bazată pe realitatea învierii, care a avut loc în prima zi a săptămânii (Matei 28.2). |
Ea este un semn pentru odihnă şi înviorare după lucru (Exodul 31.17). | Ea este un semn pentru odihnă şi înviorare înainte de lucru (şi pentru adorare). |
Ziua de sabat stă în legătură şi cu moartea – Domnul a stat în mormânt în ziua de sabat. | Ziua Domnului stă în legătură cu viaţa, deoarece Domnul a înviat în această zi. |
Să lucrezi în ziua de sabat era un păcat grav (Deuteronom 15). | Nu este nici o lege care interzice să se lucreze în ziua Domnului (dacă noi ar trebui să lucrăm, aceasta este o altă chestiune!). |
Ziua de sabat este desemnată ca fiind pentru om (Marcu 2.27). | Prima zi a săptămânii este desemnată ca fiind „Ziua Domnului” (Apocalipsa 1.10). |
Ea este ziua odihnei trupeşti (Exodul 31.15; Leviticul 23.3). | Ea este ziua odihnei spirituale, dar şi a activităţii spirituale (Evrei 10.25). |
În ziua de sabat nu era permis să se iese din casă (din cort) (Exodul 16.29). | Se iasă afară ca să nu se neglijeze întrunirile Adunării şi se iese afară ca să se vestească oamenilor vestea bună (Evrei 10.25). |
În ziua de sabat era „arderea-de tot pentru fiecare zi de sabat” specială (vezi Numeri 28,9.10): „În ziua sabatului să aduceţi doi miei de un an fără cusur şi, ca dar de mâncare, două zecimi de efă din floarea făinii, frământată cu untdelemn, împreună cu jertfa de băutură.” | Domnul doreşte să fie la ai Săi (El S-a arătat duminica de două ori ucenicilor – Ioan 20.19.26).
Duhul Sfânt a venit pe pământ în ziua de duminică (Rusaliile/ziua cincizecimii sunt duminica, vezi şi Leviticul 23,16). Ucenicii au făcut frângerea pâinii duminica (Faptele apostolilor 20.7). Apostolul Ioan a avut într-o zi de duminică viziunea despre Hristos Cel glorificat şi a primit revelaţia – în această zi el a fost în Duhul (Apocalipsa 1.10). Duminica ar trebui ca fiecare creştin să pună bani deoparte pentru lucrarea Domnului (1 Corinteni 16.2). |
În Împărăţia de o mie de ani ziua de sabat va avea din nou o importanţă mare, când Domnul Isus va domni peste poporul Lui pământesc (de exemplu Ezechiel 45; 46). | Nu se spune că în Împărăţia de o mie de ani se va mai serba sărbătoarea Rusaliilor, care are a face cu duminica. Această sărbătoare s-a împlinit deja pe deplin în Adunare. În timpul Împărăţiei de o mie de ani Adunarea va fi deja de mult timp răpită în cer. |
Ziua de sabat era un semn între Dumnezeu şi poporul Său Israel, ca să se arate clar că Dumnezeu a pus deoparte poporul pentru Sine (Exodul 31.13). | Duminica este un semn caracteristic al Adunării/Bisericii. |
A fost înlocuită ziua de sabat cu prima zi a săptămânii?
Răspunsul este simplu: Nu! Căci Biblia aminteşte ziua de sabat şi după învierea lui Hristos şi o diferenţiază de prima zi a săptămânii. Chiar şi în ziua învierii se vorbeşte în mod deosebit atât de ziua de sabat cât şi de prima zi a săptămânii: „La sfârşitul zilei sabatului, când începea să se lumineze înspre ziua dintâi a săptămânii Maria Magdalena şi cealaltă Marie au venit să vadă mormântul” (Matei 28.1).
Şi apostolul Pavel a mers în ziua de sabat în sinagogi (Faptele apostolilor 13.42-44; 15.21; 18.4), ca să predice, şi în prima zi a săptămânii a serbat Cina cu credincioşii din Troa şi a discutat cu ei (vezi Faptele apostolilor 20.7).
Nu trebuie creştinii să ţină şi astăzi ziua de sabat?
Şi în acest caz este uşor de răspuns la întrebare: Nu! Cu toate că noi nu găsim nici o anulare directă a porunci referitoare la ziua de sabat, totuşi prin moartea lui Hristos au fost împlinite toate cerinţele Legii (Romani 8.4). Biblia spune foarte clar că acum noi „nu suntem sub Lege ci sub har” (Romani 6.14), şi dacă vrem să ne mai punem iarăşi sub Lege, se spune, „am căzut din har” (Galateni 5.4).
Dar – aşa se argumentează – Dumnezeu a sfinţit deja ziua a şaptea, atunci când El a creat pământul, pe când încă nu era nici o Lege, şi drept urmare această poruncă referitoare la ziua de sabat este valabilă pentru orice perioadă de timp din istoria mântuirii lui Dumnezeu. În privinţa aceasta trebuie însă să ne gândim că în Geneza 2.1-3 se spune numai că Dumnezeu S-a odihnit, şi în Exodul 31.17 se spune că în această zi Dumnezeu „S-a înviorat”, deci S-a bucurat de lucrarea Sa, care „era foarte bună”. Aici nu găsim nici un fel de porunci, că această odihnă ar fi valabilă şi pentru om, şi nici nu găsim că Dumnezeu „S-a înviorat” în fiecare a şaptea zi. În treacăt spus, dacă totdeauna ar fi fost o poruncă pentru toţi oamenii, atunci Dumnezeu nu ar mai fi putut s-o dea ca poruncă specială pentru poporul Său (Exodul 16.28.29; 31.13). În continuare se va vorbi mai mult despre această odihnă a lui Dumnezeu.
Ce înseamnă acum ziua de sabat pentru noi creştinii?
Dacă se vrea, pentru creştini această zi efectiv nu mai are nici o însemnătate în zilele noastre. Totuşi Biblia ne spune că ziua de sabat este un tablou sau o umbră a lucrurilor viitoare: „Deci nimeni să nu vă judece cu privire la mâncare sau la băutură, sau cu privire la o zi de sărbătoare, sau lună nouă, sau sabate, care sunt o umbră a lucrurilor viitoare, dar trupul este al lui Hristos” (Coloseni 2.16.17).
Deci ziua de sabat nu este o umbră sau un model al zilei Domnului, ci al unui adevăr viitor. Şi acest adevăr viitor îl găsim în epistola către Evrei 4.8-10: „Căci, dacă Iosua le-ar fi dat odihna, Dumnezeu n-ar mai vorbi după aceea de o altă zi. Rămâne deci o odihnă ca de sabat pentru poporul lui Dumnezeu. Fiindcă cine a intrat în odihna Lui, s-a odihnit şi el de lucrările lui, cum S-a odihnit Dumnezeu de ale Sale.”
Această odihnă ca de sabat se va împlini în Împărăţia de o mie de ani atât pentru Israel cât şi pentru Adunarea lui Dumnezeu din timpul harului.
Dar, Se poate Dumnezeu odihni astăzi, sau în general începând de la căderea în păcat?
În Geneza 2.1-3 se spune pentru prima dată, că „Dumnezeu S-a odihnit”.
Geneza 2.2-3: Şi, în ziua a şaptea, Dumnezeu Şi-a terminat lucrarea pe care o făcuse; şi, în ziua a şaptea, S-a odihnit de toată lucrarea Sa pe care o făcuse. Şi Dumnezeu a binecuvântat ziua a şaptea şi a sfinţit-o, pentru că în ea S-a odihnit de toată lucrarea Sa, pe care a creat-o Dumnezeu, făcând-o.
După ce lucrarea Sa creatoare a fost terminată şi totul „era foarte bun”, Dumnezeu putea realmente să Se odihnească. Dar după ce păcatul a venit în lume, nu mai citim că Dumnezeu S-a odihnit. Dimpotrivă, Domnul Isus spune în evanghelia după Ioan: „Dar Isus le-a răspuns: ‚Tatăl Meu lucrează până acum, şi Eu de asemenea lucrez.’” (Ioan 5.17).
Un comentator scrie:
Spinii şi pălămida, legate cu acele mii de roade umilite, înjosite, vestesc cu glas tare: „Dumnezeu trebuie să lucreze; El nu Se poate odihni”. Poate El să aibă un loc de odihnă în mijlocul suspinelor şi lacrimilor, al dificultăţilor şi durerilor, al bolilor şi al morţii, al necredincioşiei şi al vinovăţiei unei lumi stricate? Poate El în astfel de împrejurări să ţină sabatul? Imposibil. Sfânta Scriptură ne spune categoric, că El lucrează neîncetat şi fără odihnă începând de la creaţie şi până acum. Dumnezeu a lucrat de la căderea lui Adam şi până la întruparea lui Hristos, de la întruparea lui Hristos şi până la cruce a lucrat Fiul lui Dumnezeu, şi de la Rusalii până acum lucrează Duhul Sfânt.”
De ce izraelitul trebuia să se odihnească în ziua de sabat?
Cu toate că de la căderea în păcat Dumnezeu nu a mai putut să Se odihnească, El dă totuşi porunca ca copiii lui Israel să se odihnească în ziua de sabat de orice fel de lucrare (Exodul 20). De ce? Deoarece Dumnezeu are în vedere binele omului. Căci tot ce dă Dumnezeu este bun. Căci aşa se şi spune, că Legea este sfântă, dreaptă şi bună (Romani 7.12). Şi în Deuteronom 10.13 se spune: „… să păzeşti poruncile Domnului şi rânduielile Lui pe care ţi le dau astăzi, pentru binele tău”. Chiar dacă Dumnezeu nu putea să Se odihnească, totuşi în harul Său şi în îndurarea Sa a dat omului această zi de sabat. Dumnezeu ştia că după şase zile de lucru omul avea nevoie de o zi de odihnă, ca să se regenereze, ca să se întărească în duh, suflet şi trup. În Noul Testament avem cheia pentru porunca referitoare la ziua de sabat; Domnul Isus spune acolo, că „sabatul a fost făcut pentru om” (Marcu 2.27) – el trebuia să fie de folos omului şi nu să-i producă pagubă. Dar el era şi o poruncă, după care Dumnezeu putea să măsoare în mod deosebit ascultarea poporului Său. Toate celelalte porunci sunt convingătoare din punct de vedere moral pentru om. Dar porunca referitoare la ziua de sabat nu este o poruncă direct morală. Dumnezeu doreşte ca omul să asculte de El din pricina Lui. Chiar dacă creştinii astăzi nu mai au porunca referitoare la ziua de sabat, totuşi în ea este un aspect serios, căci şi copiii lui Dumnezeu ar trebui în timpul actual să fie ascultători de Cuvântul lui Dumnezeu, nu pentru că noi am înţeles deja totul, ci pentru că noi iubim pe Dumnezeu şi pe Domnul Isus (şi păzim poruncile Sale” (Ioan 14.21). Vezi în privinţa aceasta şi articolul fratelui H. L. Heijkoop: Ce este păcat?
Cum a ţinut Domnul Isus ziua de sabat?
Aşa cum tocmai am văzut, Domnul Isus spune că „sabatul a fost făcut pentru om”, şi nu „omul a fost făcut pentru sabat” (Marcu 2.27). Aşa cum Dumnezeu a lucrat începând de la Adam, tot aşa a lucrat Domnul Isus atunci când El a fost pe pământul acesta. El nu Şi-a acordat nici un sabat. Putea El să Se odihnească, când oamenii aveau nevoie de ajutorul Lui? Nu a venit El în lumea aceasta din cauza nevoilor oamenilor? Nu a venit El să caute şi să salveze ce era pierdut? Nu! Hristos nu Se putea odihni. Păsările aveau cuiburi şi vulpile vizuini, dar Fiul Omului nu avea nimic unde să-Şi poată pune capul. Abia atunci când omul nu a avut nici un alt loc pentru Hristos decât crucea, Domnul Isus a strigat pe cruce: „S-a sfârşit!”, şi după aceea „Şi-a plecat capul”. S-ar putea traduce şi: „El Şi-a pus capul jos” – pe cruce, un loc între cer şi pământ, a fost singurul loc unde Domnul Isus după ce a terminat lucrarea putea să găsească „odihnă”. În ziua de sabat El a mers împreună cu ucenicii Săi prin lanurile de grâu şi a vindecat oameni de bolile lor (Marcu 2.23.24; 3.1-5). Singura dată când citim că Hristos S-a odihnit, este când în ziua de sabat El a fost în mormânt. Ce batjocură: în timp ce Domnul după răstignirea Sa stătea în mormânt în ziua sabatului, aceia care mai înainte au strigat „Răstigneşte-L!” sărbătoreau sabatul. Şi chiar şi aici găsim pe Hristos la lucru, şi anume când El „prin moarte a nimicit pe cel ce avea puterea morţii”. Când Domnul Isus era în mormânt, ca să restaureze pentru Dumnezeu odihna ca de sabat pierdută, izraeliţii sărbătoreau sabatul, ca şi cum nimic nu s-ar fi petrecut. Ce contrast!
De ce este prima zi din săptămână aşa de importantă pentru creştini?
Găsim ziua Domnului în următoarele locuri din Scriptură: Matei 28.1; Ioan 20.19; Ioan 20.25; Faptele apostolilor 20.7; 1 Corinteni 16.2; Apocalipsa 1.10.
Aceste locuri din Scriptură arată că prima zi din săptămână nu poate fi preţuită suficient de creştinii credincioşi. În această zi a înviat Domnul Isus, aşa că această zi a devenit începutul unei creaţii cu totul noi, o relaţie cu totul nouă a omului cu Dumnezeu. Abia după înviere ne este făcut cunoscut de Domnul, că Dumnezeu este acum şi „Dumnezeul nostru” şi că Tatăl Său este acum şi „Tatăl nostru” (Ioan 20). Învierea a fost şi mesajul pentru care primii ucenici şi apostoli au trebuit să sufere mult şi pentru care ei au fost chiar gata să moară ca martiri. După aceea găsim pe ucenici în prima zi a săptămânii, în ziua învierii, adunaţi înapoia uşilor încuiate, şi Domnul vine în mijlocul lor:
- Ioan 20.19: Fiind deci seară, în ziua aceea, cea dintâi a săptămânii, şi uşile fiind închise acolo unde erau ucenicii, de frica iudeilor, Isus a venit şi a stat în mijloc, şi le-a spus: “Pace vouă!”
Opt zile după aceea, iarăşi în prima zi a săptămânii, ucenicii sunt adunaţi din nou, şi Domnul Isus vine iarăşi în mijlocul lor:
- Ioan 20.26: Şi după opt zile, din nou erau înăuntru ucenicii Săi, … A venit Isus …
Primi creştini din Troa se strângeau evident de asemenea în prima zi a săptămânii, ca să audă Cuvântul lui Dumnezeu şi să frângă pâinea, deoarece lor li s-a părut această zi a fi cea mai potrivită
- Faptele apostolilor 20.7: Şi, în ziua întâi a săptămânii, noi fiind adunaţi să frângem pâine, …
De ce? Pentru că Dumnezeu are gânduri bune cu privire la oameni. Pentru că tot ce dă Dumnezeu este bun.
Credincioşii din Corint trebuiau în prima zi să pună deoparte un dar pentru Domnul şi pentru ai Săi, pentru nevoile credincioşilor. Este însă foarte interesant, că într-adevăr Pavel în ziua de sabat a mers în sinagogă (Faptele apostolilor 13.42-44; 15.21; 18.4), ca să vorbească iudeilor, dar după aceea în prima zi a săptămânii a venit împreună cu fraţii şi surorile lui de credinţă ca să predice Cuvântul lui Dumnezeu şi să frângă pâinea. Şi despre Ioan ni se spune, că el „în ziua Domnului” era în Duhul. El nu avea nici o posibilitate să se strângă împreună cu credincioşii, deoarece era întemniţat pe insula Patmos, dar aceasta nu l-a împiedicat ca în această zi – Scriptura spune: „în ziua care aparţine Domnului” – să fie în Duhul. Şi aceasta i-a dat posibilitatea ca în această zi să aibă o viziune cu totul deosebită despre Domnul Isus în glorie şi să primească cartea Apocalipsa.
Chiar dacă noi ca creştini nu avem nici un „tu trebuie să faci” sau „tu nu ai voie” pentru această zi şi am fost chemaţi la libertate şi de asemenea principial nu ne este interzis să facem vre-o lucrare în „ziua Domnului”, totuşi fiecare creştin spiritual va fi conştient de măreţia acestei zile. Este ziua care ne vorbeşte de faptul că păcatul a fost ispăşit, că moartea a fost transformată în viaţă şi acea condamnare, de care ar fi trebuit să avem parte, a rămas în mormântul lui Hristos, că Domnul Isus a înfăptuit tot ce Tatăl i-a încredinţat să facă, şi că Hristos trăieşte acum şi este motivul adorării noastre şi potrivit cu Matei 18.20 El este literalmente în mijloc acolo unde credincioşii se strâng în Numele Său.
De aceea noi vom străbate această zi în această conştienţă şi vom folosi orele în care noi ne strângem ca credincioşi şi nu vom neglija strângerile noastre, şi prin aceasta vom ţine seama că aceasta este „ziua Domnului” şi ea este o ocazie unică (în săptămână) pentru fiecare creştin de a avea o întâlnire deosebită cu Domnul. „Căci acolo unde doi sau trei sunt adunaţi pentru Numele Meu, acolo sunt şi Eu în mijlocul lor” (Matei 18.20). Niciodată să nu subapreciem aceasta să facem din ea o obişnuinţă, căci atunci rezultatul va fi moartea spirituală a strângerilor laolaltă. Dacă suntem călăuziţi numai de tradiţie şi obiceiuri, atunci strângerea laolaltă şi-a pierdut valoarea.
La începutul creştinismului era obiceiul ca credincioşii să lucreze pe parcursul primei zile a săptămânii şi apoi seara să se strângă – vezi Faptele apostolilor 20. Cât de mulţi erau cei care veneau obosiţi şi istoviţi la strângere? Eutich era aşa de obosit, că a căzut din fereastră. Iubiţi fraţi şi surori, pentru Eutich putem avea o oarecare înţelegere, când a adormit în ora de adunare. Dar noi nu avem nici o scuză în timpul nostru. Dumnezeu ne dăruieşte, cel puţin aici la noi, sâmbăta, în care ne putem odihni şi ne putem pregăti spiritual pentru duminică. De regulă noi nu trebuie să lucrăm duminica, aşa că noi avem cele mai bune premise ca odihniţi şi învioraţi să mergem la locul despre care Domnul spune: aici doresc cu plăcere să fiu în mijlocul alor Mei (Matei 18.20). Cine fără un motiv cu adevărat bine întemeiat – şi nu pentru că grădina sa probabil nu este cu totul în ordine, sau casa lui trebuie „tencuită” Hagai 1.4) sau pentru că el trebuie să lucreze pentru că autoturismul nou a fost prea scump, sau sâmbătă seara vizitatorii/sărbătoarea a durat prea mult – se târăşte istovit şi obosit spre orele de adunare, acela trebuie să se întrebe cu adevărat, dacă nu cumva desconsideră harul lui Dumnezeu. Cu siguranţă această atitudine nu are nimic a face cu legalismul, ci pur şi simplu numai cu preţuirea şi simpatia noastră pentru Domnul.
Ar trebui creştinii să ţină sabatul?
Elmo Clair Hadley…
Versete călăuzitoare: Geneza 2.2; Exodul 31.12-17; Ezechiel 20.12,20; Exodul 16.29; 35.2
Geneza 2.2: Şi, în ziua a şaptea, Dumnezeu Şi-a terminat lucrarea pe care o făcuse; şi, în ziua a şaptea, S-a odihnit de toată lucrarea Sa pe care o făcuse.
Exodul 31.12-17: Şi Domnul a vorbit lui Moise, zicând: „Şi tu, vorbeşte fiilor lui Israel, zicând: Să ţineţi negreşit sabatele Mele; pentru că acesta este un semn între Mine şi voi în generaţiile voastre, ca să cunoaşteţi că Eu sunt Domnul care vă sfinţeşte. Să ţineţi deci sabatul, pentru că vă este sfânt: oricine-l va profana va fi omorât negreşit, pentru că cine va face vreo lucrare în el, sufletul acela va fi nimicit din poporul său. Şase zile să se lucreze, dar în ziua a şaptea este sabatul de odihnă, sfânt pentru Domnul. Cine va face vreo lucrare în ziua sabatului va fi omorât negreşit. Şi fiii lui Israel să păzească sabatul, ca să ţină sabatul în generaţiile lor drept legământ pentru totdeauna. Este un semn între Mine şi fiii lui Israel pentru totdeauna; pentru că Domnul a făcut cerurile şi pământul în şase zile, şi în ziua a şaptea S-a odihnit şi S-a înviorat”
Ezechiel 20.12,20: Şi le-am dat şi sabatele Mele, ca să fie un semn între Mine şi ei, ca să cunoască ei că Eu sunt Domnul care-i sfinţeşte. … Şi, sfinţiţi sabatele Mele, iar ele să fie un semn între Mine şi voi, ca să cunoaşteţi că Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru.
Exodul 16.29: Vedeţi că Domnul v-a dat sabatul; de aceea vă dă în ziua a şasea pâine pentru două zile. Fiecare să rămână la locul său; nimeni să nu iasă din locul său în ziua a şaptea.
Exodul 35.2: Şase zile să se lucreze, dar ziua a şaptea să vă fie sfântă, un sabat de odihnă, pentru Domnul: oricine va lucra în ea să fie omorât.
Ar trebui creştinii să ţină sabatul?
Sabatul este amintit prima dată în cartea Geneza 2.2: „Dumnezeu … în ziua a şaptea S-a odihnit de toată lucrarea Sa.” Cuvântul sabat este derivat de la cuvântul ebraic shabath, care înseamnă „a se odihni” sau „a înceta lucrul”. În Geneza 1.31 citim: „Dumnezeu a văzut tot ce făcuse; şi, iată, era foarte bine.” El putea găsi odihnă desăvârşită şi satisfacţie în tot ce El a făcut, inclusiv în omul pus ca şi cap peste creaţie: bărbat şi femeie.
Dar această odihnă a fost curând deranjată. Satan s-a strecurat şi femeia a ascultat de amăgirea lui. Adam a mâncat împreună cu femeia din fructul interzis, căci el a ascultat mai bine de subiectul plăcerii lui, soţia lui, decât de voia lui Dumnezeu exprimată categoric: „Să nu mănânci din el.” Acum omul, pe care Dumnezeu l-a creat pentru Sine Însuşi, stătea sub puterea păcatului şi judecăţii. Păcatul aşează voia şi dorinţele eului înaintea voii şi plăcerii lui Dumnezeu.
Cum putea Dumnezeu să Se odihnească în această stare a lucrurilor? El a trebuit să înceapă o lucrare nouă, ca să introducă o creaţie nouă, care niciodată nu ar putea fi stricată de păcat, şi El a făcut cunoscut şarpelui aceasta: „Vrăjmăşie voi pune între tine [şarpele] şi femeie şi între sămânţa ta şi sămânţa ei; ea [sămânţa femeii, Hristos, născut fără contribuţia bărbatului] îţi va zdrobi capul.”
Hristos spune iudeilor: „Voi sunteţi din tatăl vostru, diavolul, şi vreţi să faceţi poftele tatălui vostru” (Ioan 8.44). Prin naşterea naturală omul se naşte cu această natură căzută şi este un copil al diavolului (vezi 1 Ioan 3.10; 1 Petru 1.23). Noi toţi suntem născuţi din sămânţa care putrezeşte a lui Adam; Hristos este singura excepţie. Dar dacă un păcătos primeşte pe Hristos, el devine născut din nou, de sus din sămânţa care nu putrezeşte a lui Dumnezeu (compară Ioan 3.1-6 cu locul acesta din 1 Petru 1). Aceasta este o creaţie nouă – natura divină proprie lui Dumnezeu şi viaţa Sa, făcută parte şi implantată în inimă prin Duhul Sfânt (vezi Ioan 1.12; Iacov 1.18). Drept urmare credinciosul are două naturi: natura lui Adam căzut, care se iubeşte pe sine însuşi şi iubeşte voia cărnii, şi natura divină, care a primit-o de la Dumnezeu prin lucrarea Duhului ca răspuns la credinţa în Cuvântul lui Dumnezeu.
Însă înainte ca Dumnezeu să poată face aceasta, a trebuit de la Tatăl şi de la Fiul să înceapă şi să fie terminată o lucrare cu totul nouă. „Tatăl Meu până acum lucrează, şi Eu lucrez” (Ioan 5.1-18, în mod deosebit Ioan 5.16,17, unde se relatează categoric că era în ziua de sabat, atunci când El a făcut această minune). Cum putea Dumnezeu, cum putea Domnul Isus să Se odihnească pe o scenă unde domnea păcatul şi împreună cu el boala şi moartea, urmările păcatului?
Sabatul a fost dat lui Israel
De ce sabatul a fost dat lui Israel? De ce Israel trebuia să-l respecte ca pe o zi de odihnă? (Rog să se ia Biblia şi să se citească următoarele versete, înainte de a merge mai departe: Exodul 31.12-17; Ezechiel 20.12,20; Exodul 16.29; 35.2). El a fost dat ca semn între Dumnezeu şi Israel, poporul Său ales.
Israel a spus de două ori: „Toate cuvintele pe care le-a spus Domnul le vom face!” (Exodul 24.3,7). Ei au făgăduit solemn ascultare ca bază a binecuvântării (vezi şi Exodul 19.5): „Dacă veţi asculta de glasul Meu cu adevărat şi veţi păzi legământul Meu …” Aceasta făcea binecuvântarea dependentă de ascultare. Acesta este principiul Legii: fă şi vei primi; dacă nu faci, eşti blestemat (vezi Galateni 3, în mod deosebit Galateni 3.10). Sabatul era semnul caracteristic deosebit al primului legământ.
Pe acest teren al împlinirii Legii şi poruncilor ca fundament al binecuvântării Israel a eşuat complet. După ce copiii lui Israel au auzit prin Moise aceste porunci de la Dumnezeu Însuşi (Exodul 24), înainte chiar ca el să coboare cu tablele Legi (una din porunci se referea la sabat), ei şi-au făcut un viţel de aur şi s-au închinat acestui idol, pe care l-au făcut cu mâinile lor. Când Moise a văzut aceasta, a aruncat tablele de piatră şi le-a sfărâmat – fără îndoială a fost călăuzit de Dumnezeu să procedeze aşa (Exodul 32.19). Cum ar fi putut el aduce aceste table de piatră în tabără, dacă poporul, după ce a făgăduit: „Toate cuvintele pe care le-a spus Domnul le vom face”, a încălcat prima şi cea mai importantă poruncă: „Să nu ai alţi dumnezei în afară de Mine”? Ar fi însemnat moartea tuturor; toţi stăteau sub blestemul unei Legi încălcate (Galateni 3.10; Deuteronom 27.26).
Începând de atunci El i-a suportat prin îndurare, şi toate binecuvântările, pe care ei le-au primit, nu s-au bazat pe Lege sau pe principiul Legii, ci era har pur – favoare nemeritată – şi bunătate faţă de un popor care ratează; şi El i-a suportat până a venit Hristos.
Şi ce găsim noi apoi în Noul Testament? Ei au mustrat pe Domnul Isus, deoarece El a vindecat în ziua de sabat, şi L-au criticat deoarece El a lăsat pe ucenicii Lui să culeagă spice de grâu şi să mănânce boabele de grâu. În cele din urmă L-au lepădat, au lăsat să fie răstignit şi au pecetluit mormântul în ziua de sabat, semnul dat lor de Dumnezeu în legământul Său, adică întâiul legământ. Acum totul era terminat. Ei au simulat că respectă sabatul, simbol al odihnei lui Dumnezeu, în timp ce Domnul era în mormântul pecetluit, omorât de mâinile lor păcătoase! Şi El venise totuşi să-i binecuvânteze! Din momentul acela nu mai era posibilă nici o binecuvântare sub vechiul legământ, al cărui semn era sabatul.
Un început nou
Însă după aceea are loc un început nou în prima zi a săptămânii. Tatăl şi Fiul au făcut lucrarea de răscumpărare la cruce. Dumnezeul sfânt a pus păcatele noastre pe Fiul Său şi L-a lăsat să fie lovit de singurătate şi de toată mânia, pe care noi am meritat-o.
Primul legământ, al cărui semn era sabatul, a fost complet încălcat de Israel, dar – ceea ce este şi mai important – Dumnezeu l-a dat la o parte. El era o „slujbă a morţii” şi o „slujbă a condamnării” (2 Corinteni 3.7,9), şi Dumnezeu a introdus un legământ nou, o creaţie nouă prin învierea lui Hristos în prima zi a săptămânii – un început nou.
Toţi, cei care cred în Hristos, au murit (Coloseni 3.3,4). Ei „au fost făcuţi morţi faţă de Lege [primul legământ cu ziua a şaptea a lui, cu sabatul ca semn], prin trupul lui Hristos, ca să fiţi ai Altuia, care a fost înviat dintre morţi” (Romani 7.4). „Dacă este cineva în Hristos, este o creaţie nouă; cele vechi s-au dus; iată, toate s-au făcut noi” (2 Corinteni 5.17). El este legat cu un Hristos înviat, glorificat, care a înviat în prima zi a săptămânii. Creştinul nu mai are nimic a face cu Legea poruncilor, scrisă şi gravată în piatră, ca bază a relaţiei lui cu Dumnezeu. Toate binecuvântările lui stau în legătură cu relaţia lui nouă şi se revarsă de la Hristos înviat, care a fost lepădat, omorât şi pecetluit în mormânt în timpul zilei de sabat de către aceia care stăteau sub legământul dintâi. El a ieşit din mormânt în puterea vieţii de înviere în prim zi – un început nou – şi S-a arătat alor Săi şi i-a binecuvântat în aceeaşi zi şi încă o dată în următoarea prima zi a săptămânii, şi apoi, înălţat în înălţime, a trimis jos pe Duhul Sfânt iarăşi în prima zi a săptămânii. Corespunzător găsim că ucenicii se strângeau în prima zi a săptămânii, ca să frângă pâinea (Faptele apostolilor 20.7).
Să se citească Faptele apostolilor 15 şi să se observe lipsa poruncii de sabat şi importanţa harului şi adevărului pentru mântuire (Faptele apostolilor 15.9-11). Noi nu găsim nici o poruncă să ţinem ziua întâi a săptămânii, deoarece noi nu stăm sub o lege a poruncilor, ci sub har. Însă prima zi a săptămânii a fost scoasă în evidenţă de Domnul în mod deosebit prin învierea Sa şi prin faptul că El S-a arătat alor Săi în această zi şi că El a trimis aici jos pe Duhul Sfânt în prima zi a săptămânii (vezi Faptele apostolilor, în mod deosebit Faptele apostolilor 2.32,33). Să se mai observe şi că Rusaliile era permanent în a cincizecea zi după Paști, aceasta este întâia zi după şapte săptămâni sau 49 de zile. Ziua a cincizecea este în prima zi a săptămânii.
Dar de ce se spune atunci: „Rămâne deci o odihnă de sabat pentru poporul lui Dumnezeu” (Evrei 4.9), dacă creştinii nu trebuie să ţină sabatul? Să se ia seama la versetul 8: „Pentru că, dacă Iosua le-ar fi dat odihna, n-ar fi vorbit după aceea despre o altă zi” (Evrei 4.8). Iosua a adus pe Israel în ţara Canaan, însă nu a putut să le dea odihnă sub întâiul legământ, despre care ziua a şaptea, sabatul, era un semn; de aceea Dumnezeu vorbeşte despre o altă zi de odihnă şi spune apoi în versetul 10: „Pentru că cine a intrat în odihna Lui, acela s-a şi odihnit de lucrările lui, ca Dumnezeu de ale Sale” (Evrei 4.10) – de lucrările pe care El le-a terminat la cruce („S-a sfârşit”, Ioan 19.30). Deci Hristos şade (sau: Se odihneşte) la dreapta Tatălui, în contrast cu preoţii din timpul Vechiului Testament, care stăteau [în picioare], deoarece lucrarea lor niciodată nu era terminată (vezi Evrei 10.11,12).
Astfel credinciosul nu intră prin fapte în odihna Lui, ci prin credinţă în lucrarea făcută de Hristos. La venirea Domnului el va intra în acel sabat veşnic – odihna lui Dumnezeu; nu în odihna pe care Dumnezeu a avut-o după prima Sa creaţie, care a fost deranjată prin păcat, sau în sabatul celor zece porunci, ci în acea odihnă veşnică a noii creaţii, care se bazează pe lucrarea înfăptuită de Hristos, pe care păcatul niciodată nu o poate deranja, deoarece el a fost înlăturat pentru veşnicie. Aceasta este odihna „celeilalte zile”, care este amintită în Evrei 4.8. Hristos, care a fost înviat în prima zi a săptămânii, este capul acestei creaţii noi şi este Izvorul unei vieţi noi.
Isus zăcea în mormânt în ziua de sabat, semnul primului legământ, şi de asemenea şi noi zăceam acolo în moarte cu El, căci noi am murit cu El, Locţiitorul nostru; şi noi am fost înviaţi cu El şi strămutaţi în locurile cereşti (vezi Efeseni 2.4-7; Coloseni 1.1-4; 2.12-17). Domnul să deschidă ochii inimilor noastre, ca noi toţi să putem vedea acest loc minunat, care este al nostru în Hristos înviat! Atunci întâia zi a săptămânii va avea o importanţă deosebită pentru noi, aşa cum era pentru ucenici în Faptele Apostolilor, care se strângeau ca în această zi să-şi amintească de Domnul. Întâia zi a săptămânii are importanţă deosebită nu printr-un fel de prescripţii carnale, ci prin confirmarea divină, pe care Domnul a dat-o asupra ei prin învierea Sa şi prin arătarea Sa în mijlocul alor Săi în această zi, când El le-a arătat mâinile Sale, picioarele Sale şi coasta Sa străpunse şi le-a zis: „Pace vouă!” Această pace El ne-a câştigat-o prin lucrarea Sa făcută pe cruce.
Toate eforturile personale, toate faptele, care să servească la obţinerea favorii lui Dumnezeu, au trecut. Odihna veşnică este partea noastră în Mântuitorul înviat. Pacea este partea noastră, vestită în aceeaşi primă zi a săptămânii (vezi Ioan 20.19-21), în ziua în care El a înviat şi a lăsat înapoia Lui pentru totdeauna moartea şi judecata – pentru El Însuşi şi pentru toţi pentru care El a murit: „Vă las pacea; vă dau pacea Mea: … Să nu vi se tulbure inima, nici să nu se înspăimânte” (Ioan 14.27). Noi ne bucurăm acum de această pace prin credinţă; noi o vom savura desăvârşit în toată veşnicia, când trupurile noastre muritoare vor fi înviate la venirea Sa.
„Deci nimeni să nu vă judece pentru mâncare sau băutură, sau cu privire la o zi de sărbătoare sau de lună nouă sau zile de sabat, care sunt o umbră a lucrurilor ce aveau să vină; dar trupul [care arunca umbra] este Hristos” (Coloseni 2.16,17). Consumarea anumitor mâncături ca fiind curate şi respingerea altora ca necurate, respectarea (impusă prin porunci carnale) de zile de sărbătoare şi a zilei de sabat erau în totalitate numai umbre despre lucruri care trebuiau să vină. Ele sunt exclusiv umbre aruncate mai dinainte (o vestire) a chestiunii principale, a trupului sau a realităţii, pe care noi o avem acum în Hristos. Este cu adevărat trist să vezi creştini, cel puţin creştini în sensul că ei se declară a fi creştini, care merg înapoi şi insistă la respectarea umbrelor, în timp ce ei ar trebui să se bucure de Hristos şi toate binecuvântările, care au devenit partea noastră în El.
https://www.soundwords.de/ro/ziua-de-sabat-si-ziua-domnului-duminica-a11156.html
Yuval Noah Harari: Supravegherea oamenilor motivată de pandemie „poate crea un sistem totalitar cum nu a mai existat vreodată”
![Yuval Noah Harari: Supravegherea oamenilor motivată de pandemie „poate crea un sistem totalitar cum nu a mai existat vreodată” Distribuie!by În ce direcţie vom porni acum? Profesorul Yuval Noah Harari explică pentru Deutche Welle în ce fel ne vor schimba viitorul deciziile pe care le luăm astăzi referitor la COVID-19. loading... Profesorul Yuval Noah Harari este autorul volumelor Sapiens: Scurtă istorie a omenirii, Homo Deus: Scurtă istorie a viitorului şi 21 […]](https://www.gazetadeinformatii.ro/wp-content/uploads/2020/04/1-38-465x190.jpg)