Lenin, simbolul viitorului? Cel puțin așa este, în convingerile unui partid german de extremă stânga, care a dezvelit această statuie a „revoluționarului” (care, potrivit lui Troțki, a ordonat personal execuția  Romanovilor) , în Renania de Nord-Westfalia.

„Odată cu criza financiară și cu această criză cu coronavirus, tinerii (…) au înțeles că acest sistem capitalist în care trăim nu mai este pur și simplu purtător al unui viitor”, spune Léna, 23 de ani, activist comunist.

Tovarășa Lena este una dintre cele aproximativ 800 de persoane, potrivit organizatorilor – poliția nu a dat nicio estimare – care au venit să participe la inaugurarea acestei statui din metal, în timpul unei ceremonii gen chermeză, cu steaguri roșii și cârnați la grătar, scrie Le Monde.

Ironie a sorții: la mai bine de treizeci de ani după căderea Zidului Berlinului, care a pus capăt experienței comuniste pe pământul Republicii Democrate Germane (RDG), revoluționarul și șeful statului care a impus regimul criminal comunist, Vladimir Ilici Ulianov (1870-1924), are pentru prima dată o statuie în acest oraș din bazinul Ruhr, în vestul țării.

Statuia, înaltă de 2,15 metri, initial turnată în Republica Cehă, în 1957, urma să fie inaugurată în luna martie, în fața sediului național al Partidului Marxist-Leninist al Germaniei (MLPD), dar pandemia COvid-19 le-a stricat programul tovarășilor marxiști-leniniști.

Lenin „a fost un gânditor cu mult înaintea timpului său, de o importanță istorică mondială, un luptător timpuriu pentru libertate și democrație”, spune MLPD.

Într-o perioadă în care criticile aduse capitalismului și căutarea alternativelor sunt peste tot, „criticăm pe bună dreptate absența unei discuții despre socialism ca alternativă”, a declarat președintele partidului,  Gabi Fechtner.

Nu toată lumea a fost de acord cu aceste afirmații aiuritoare și scandaloase.

Manifestări de protest au fost prevăzute, conform poliției, prezentă în număr la dezvelirea stastui.

Autoritățile politice au încercat, fără succes, să blocheze în justiție inițiativa marxist-leniniștilor.  „Lenin simbolizează violența, represiunea, terorismul și suferința umană oribilă”, au denunțat partidele Consiliului general al Gelsenkirchen-Vest, într-o rezoluție.

Gabi Fechtner califică însă partidul ei ca fiind „foarte modern” inspirându-se din marile figuri istorice, spune ea. Și i-a lăudat pe Lenin, dar și pe filozofii și părinții comunismului, Karl Marx și Friedrich Engels, pe fondatorul Republicii Populare Chineze, Mao Zedong, și dictatorul Joseph Stalin.

Demersul acestui partid vine în siajul actualei tendințe din Statele Unite și din Occident, aceea de a dărâma statuile figurilor istorice cu trecut colonialist, după moartea afro-americanului George Floyd, în SUA.

foto: Twitter/Jakarta Post