Cit ii indatoram pe pruncii nostri!

popa  Datoria externă pe termen mediu şi lung a însumat 77,9 miliarde euro la 30 noiembrie (80,1% din total datorie externă).Iar datoria pe termen scurt a înregistrat la 30 noiembrie 2013 nivelul de 19,3 miliarde euro (19,9% din total datorie externă).România va împrumuta 428 de euro în fiecare secudă din 2014,   reprezentând dobânzile şi comisioanele plătite de stat pentru împrumuturile prin care va fi finanţată datoria publică.În total, statul va împrumuta anul acesta circa 60,1 miliarde de lei, echivalentul a 13,5 miliarde de euro, sumă suficientă pentru a plăti pensiile pe un an şi trei luni. La un cost mediu de 6 milioane de euro pe kilometru, România ar putea să-şi tripleze reţeaua de autostrăzi cu aceeaşi sumă. Banii pe care statul îi va împrumuta în 2014 sunt suficienţi pentru a construi 2.250 de kilometri.

Anul viitor, suma va urca la 466 de euro pe secundă, din care 88 de euro vor reprezenta costurile de finanţare, reiese din serviciul datoriei publice guvernamentale calculat pe baza datoriei contractate la 31 august 2013.

 Pentru ca nu muncim responsabil ,de la cap se indatoreaza TARA

Datoria publică a România a ajuns, în octombrie 2013, la nivelul de 38,7% din PIB, respectiv 242 de miliarde de lei, circa 54,7 miliarde de euro, la un curs mediu de 4,4190 lei/euro. Datoria guvernamentală a înregistrat un salt semnificativ în 2009, când a crescut cu aproape 10 puncte procentuale, de la 13,4% din PIB cu un an înainte, la 23,6%. Deficitul bugetar, respectiv diferenţa dintre veniturile bugetului şi cheltuielile statului, a urcat la 9% din PIB, de la 5,7% cu un an înainte, respectiv 2,9% în 2007.

Situaţia economică s-a deteriorat pe fondul crizei, iar autorităţile au decis să ia un împrumut de circa 20 de miliarde de euro de la Fondul Monetar Internaţional (FMI), Comisia Europeană (CE) şi Banca Mondială (BM) pentru a asigura finanţarea deficitului şi a datoriei publice. O parte din banii împrumutaţi, respectiv 9,7 miliarde de euro, au ajuns la Banca Naţională a României (BNR) care i-a folosit pentru a “ţine cursul”, leul trecând în acea perioadă printr-un proces accentuat de depreciere. În afară de împrumuturile de la partenerii financiari internaţionali, România se mai împrumută prin emisiuni de titluri de stat, cumpărate pe piaţa locală în special de către bănci.

În fiecare an, statul trebuie să finanţeze o parte din datoria publică, respectiv împrumuturile care ajung la scadenţă. Acestea sunt “rostogolite”, adică înlocuite cu alte împrumuturi. În 2012, necesarul de finanţare a fost de 14,4 miliarde de euro. Anul trecut, suma a crescut cu 6,2% ajungând la 15,3 miliarde de euro. În 2014, totalul va fi de 13,5 miliarde de euro, iar în 2015, suma se va ridica la circa 14,7 miliarde de euro.

Când va scăpa România de împrumuturi?

 

Cei mai multi analisti considera ca vom scapa la Pastele cailor.Pntru ca gestionarea de  dupa  1990 este iresponsabila,poporul roman a ajuns dator vindut .Daca in 2014, de la bugetul de stat se vor cheltui câte 72,6 euro pe secundă pentru dobânzile aferente împrumuturilor din care este finanţată, printre altele, datoria publică,ce va urma? Suma este cu 5,5% mai mare decât cea de anul trecut, când, în fiecare secundă s-au plătit circa 68,8 euro.Practic, 10,2 miliarde de lei, echivalentul a 2,17 miliarde de euro, se vor duce anul acesta pe dobânzi, în condiţiile în care veniturile totale ale bugetului de stat este de 100,9 miliarde de lei, circa 22,6 miliarde de euro. La un calcul simplu reiese că din fiecare 100 de lei colectaţi din impozite, taxe şi alte venituri, 10 lei vor fi cheltuiţi pentru a plăti costurile împrumuturilor contractate de stat.Asta se intimpla in actuala conjuncture.Cum sunt puse la cale mari cutremure economici financiare,trebuie san e asteptam la ce este mai rau,din pacate.

Adauga un comentariu

Nume*

Adresa de email* [Nu va fi publicata]

Comentariu*