Cultura pepenilor verzi cu plante altoite pe solurile nisipoase de la Dăbuleni
Având în vedere importanţa pepenilor verzi pentru zona solurilor nisipoase, CCDPN Dăbuleni a elaborat tehnologia de cultivare a pepenilor verzi prin semănat direct în câmp, tehologia de cultivare prin răsad, tehnologia de cultivare cu plante altoite şi tehnologia de cultivare prin protejare în adăposturi joase tip tunel şi mulcire în condiţiile agriculturii intensive. În scopul maximizării randamentelor de producţie aceaste tehnologii se realizează prin utilizarea fertilizanţilor chimici, a produselor chimice pentru combaterea bolilor, dăunătorilor şi buruienilor. Cercetările efectuate în ultimii ani au condus la elaborarea tehnologiei ecologice de cultivare a pepenilor verzi, tehnologie care respectă legislaţia naţională şi eurpeană în acest domeniu.
Cultura pepenilor cu plante altoite este foarte eficientă economic. În funcţie de soiul cultivat, portaltoi, metoda de cultivare(mulci PE, fertirigare, etc.) se pot realiza producţii de 70-120 t/ha. Rentabilitatea culturii se poate asigura prin producţii de peste 40 t/ha. La un nivel al producţiei de 50 t/ha, cheltuielile sunt de 12 766 lei/ha, iar venitul realizat prin vânzarea producţiei este de 20 000 lei/ha. Se realizează un profit de 7324 lei/ha, cheltuielile fiind recuperate cu o rată a profitului de 56,7%.
Beneficiind de tehnologii specifice solurilor nisipoase, cultivatorii de pepeni verzi au reuşit să realizeze un adevărat brand al pepenilor verzi de Dăbuleni. Suprafaţa anuală cultivată cu pepeni verzi în zona solurilor nisipoase din sudul Olteniei este de 5000- 6500 ha, cea mai mare parte fiind culturi prin răsad, mulcite cu folie de poletilenă. Nefuncţionarea sistemului de irigaţii Sadova Corabia a determinat ca mulţi cultivatori să adopte irigarea prin picurare şi implicit aplicarea fertilizanţilor odată cu apa de irigare. Tot mai mulţi cultivatori au atrecut la cultura pepenilor verzi cu plante altoite, suprafaţa estimată pentru anul 2013 fiind de 1500 ha. A fost înfiinţată asociaţia Casa pepenilor verzi care reprezintă un început de drum mult aşteptat în producerea şi valorificarea pepenilor. Au apărut societăţi comerciale care vin în sprijinul cultivatorilot cu seminţe, fertilizanţi, pesticide, echipamente de irigat, dar şi asistenşă tehnică(SC HORTITOM SRL.ş.a). Dacă în urmă cu 10 ani majoritatea producătorilor aveau 1-2 ha teren cultivat cu pepeni verzi, se constată că tot mai mulţi fermieri aplică noile tehnologii pe suprafeţe mai mari de 10 ha. Printre cultivatorii cu rezultate remarcabile se numără Geoge Gaură, Miloş Robert, Toma Cosmin,Vasile Iulian, Bileru Nicolae, Ivan Oprea, Stîngaciu Ilie, Mitru Marian. La Dăbuleni interesul pentru cunoşterea şi aplicarea celor mai noi tehnologii de cultivare a pepenilor este deosebit de mare.
Cultivare (soiurii şi hibrizi) recomandate pentru cultura altoită intensivă
Se vor cultiva soiuri şi hibrizi recunoscuţi pentru timpurietate, mărimea şi calitatea producţiei, rezistenţă la atacul unor boli şi la stresul datorat condiţiilor de cultură de pe solurile nisipoase. În urma testării comportării unor cultivare de pepeni verzi în cultură altoită , se recomandă folosirea cultivarelor: Crisby F1 şi Lady F1. Lista cultivarelor recomandate va fi completată după noi testări. Seminţele vor fi procurate din reţeaua autorizată care garantează autenticitatea şi calitatea seminţelor. Cu toate că preţul seminţelor hibride este foarte ridicat, folosirea lor de către cultivatori se justifică economic.
Crisby F1 este un hibrid extratimpuriu, de vigoare mijlocie. Fructul este mijlociu spre mare(6-12 kg). de formă rotund -ovală, de culoare verde deschis cu dungi de culoare verde intens. Pulpa este de culoare roşu intens, dulce şi are textura fină. Seminţele sunt mici, de culoare maronie. În cultură altoită poate realiza producţii de 65-70 t/ha.
Lady F1 este un hibrid timpuriu de tip Crimson Sweet. Prezintă fructe ovale, uniforme, cu greutatea de 6-12 kg. , care pot ajunge la 15-18 Kg. Pulpa este crocantă, suculentă, de culoare roşu purpuriu. Capacitatea de producţie în cultură altoită este de peste 80 t/ha. Rezultate bune în cultură cu plante altoite s-au obţinut şi prin cultivarea hibrizilor Audry F1, Ricca F1, Celine F1, Flamingo F1.
Portaltoiul recomandat este specia Lagenaria siceraria. Se pot folosi din această specie portaltoii Macis F1, Enphasis F1, Pelops F1. Hibrizi interspecifici Cucurbita maxima x Cucurbita moschata (Shintosa Camel F1, Strongtosa F1) determină creşterea mărimii producţiei, dar influenţează negativ timpurietatea acesteia.
Alegerea terenului
Pentru culturile timpurii de pepeni verzi sunt recomandate solurile nisipoase cu un conţinut în humus de 0,5 – 1%. Terenul trebuie să fie cât mai adăpostit natural, să aibă expoziţie sudică, iar apa freatică să fie la o adâncime de peste 2 m. La alegerea terenului se are în vedere existenţa unei surse de apă permanente necesară irigării.
Terenul destinat culturilor protejate şi mulcite cu folie de polietilenă transparentă trebuie să aibă un grad de îmburuienare cât mai redus, mai ales în ceea ce priveşte existenţa pirului gros (Cynodon dactilon), pirului târâtor (Agropyron repens) şi a costreiului (Sorghum halepense).
Culturi bune premergătoare pentru pepenii verzi sunt cele de mazăre, fasole, cartofi, ceapă, tomate. Se pot cultiva cu rezultate bune şi după soia sau cereale păioase. Cu toate că altoirea determină creşterea rezistenţei plantelor la atacul agenţilor patogeni şi o mai bună utilizare a îngrăşămintelor este de dorit ca pepenii verzi să revină pe acelaşi teren după minim 3 ani.
Pregătirea terenului
Lucrări efectuate toamna.
Distrugerea resturilor vegetale şi afânarea solului în vederea nivelării se efectuează prin discuire cu GD – 3,2 în agregat cu tractorul U – 650. Pentru atenuarea efectului negativ al vântului şi combaterea deflaţiei eoliene este necesară protejarea culturilor prin înfiinţarea benzilor de protecţie din secară. Secara se seamănă în perioada 15 – 30 septembrie. Lăţimea benzilor va fi egală cu lăţimea de lucru a semănătorii, distanţa dintre benzi va fi de 21,6 m (12 rânduri distanţate la 1,8 m).
Lucrări efectuate primăvara.
Lucrările de pregătire a terenului pentru cultura de pepeni verzi se execută în totalitate primăvara pentru a evita spulberarea şi tasarea arăturii pe timpul iernii.
Fertilizarea se face folosind 30 t/ha gunoi de grajd bine fermentat ,sau cu îngrăşăminte chimice la nivelul de fertilizare N 50 P2O5 50 K2O 50 care se poate realiza prin folosirea a 333 kg/ha îngrăşăminte chimice complexe de tipul 15:15:15. Pentru administrarea îngrăşămintelor se pot folosi maşinile MIG – 6, sau MA – 3,5 în agregat cu tractorul U – 650. Cultura altoită valorifică foarte bine îngrăşămintele organice cea ce face ca la desimi mici ale culturii de 5555 plante /ha să se realizeze nivele de producţie egale cu cele obţinute la desimi de 7930 plante/ha . Fertilizarea exclusiv organică cu 60 t/ha gunoi de grajd permite obţinerea de pepeni verzi ecologici pe solurile nisipoase în condiţii de eficienţă economică ridicată.
Pentru combaterea buruienilor terenul se erbicidează cu Dual 500 EC 3 l/ha, folosind 450 l/ha soluţie. Tratamentul cu erbicid se face cu 5-6 zile înainte de plantarea răsadurilor. Erbicidul nu se încorporează. Se mai poatet folosi erbicidul Stomp 330 EC 4 l/ha, erbicidarea fiind efectuată înainte de plantare cu 2-3 zile , fără încorporare.
Pentru combaterea viermilor sârmă (Agriotes spp.) şi prevenirea atacului muştei plantulelor (Delia patula) se fac tratamente la sol cu Sinoratox 5G în doză de 30 kg/ha administrate pe toată suprafaţa sau la cuib, cu o uşoară încorporare.
Înfiinţarea culturii
Plantarea răsadurilor se face în perioada 5- 15 aprilie în cazul culturilor protejate în tunele şi în perioada 25 – 30 aprilie în cazul culturilor neprotejate sau a celor mulcite cu folie de polietilenă. Se plantează în câmp neprotejat când temperatura în sol la adâncimea de 10 cm se stabilizează la 150 C, după ce a trecut pericolul ultimelor brume.
Înfiinţarea culturii se poate face mecanizat cu maşini speciale, care pe lângă plantare pot efectua instalarea tunelelor, mulcirea sau numai una din lucrările menţionate.
Atunci când înfiinţarea se face manual, în funcţie de tehnologia aleasă se efectuează următoarele lucrări:
– pentru culturile altoite protejate în adăposturi tunel:
marcarea rândurilor sau deschiderea rigolelor distanţate echidistant la 180 cm; transportul şi distribuirea pe rând a alveolelor, ghivecelor sau cuburilor nutritive; plantarea răsadului se face la distanţa de 100-140 cm între plante pe rând, fiind realizată desimea de 3500-5500 plante/ha. Distanţa pe rând se alege în funcţie de vigoarea soiului sau hibridului cultivat. Lucrarea se execută cu mare atenţie pentru evitare desprinderii altoiului Adâncimea de plantare a ghiveciului este cu 1- 2 cm sub nivelul terenului; udarea răsadului se face la fiecare cuib cu 1- 1,5 l apă; montarea instalaţiei de irigare prin picurare, în cazul în care se aplică această metodă de irigare; instalarea adăpostului tunel. La 30 – 35 cm de o parte şi alta a rândului de plante se deschid rigole cu adâncimea de 8 -10 cm. Lucrarea se poate face manual sau mecanic. Pentru susţinerea foliei se instalează la distanţa de 1 – 1,5 m arce de fier beton cu diametrul de 5 – 6 mm, din tuburi din PVC cu diametrul de 12 – 20 mm sau nuiele din răchită sau salcie. Lungimea arcelor este de 140 cm. Pentru acoperirea tunelelor se foloseşte folie din polietilenă cu grosimea de 0,05 – 0,08 mm şi lăţime de 150 cm. Rezultatele cele mai bune se obţin când se foloseşte folie perforată, diametrul orificiilor fiind de 10 – 12 mm, iar distanţa dintre ele de 10 cm. Folia se fixează cu marginile pe rigolele deschise anterior prin acoperire cu pământ. La capete folia se ancorează de un ţăruş. Pentru întinderea cât mai bună, la 2-3 arce peste folie se instalează un arc .
În urma lucrărilor menţionate rezultă tunele cu lăţimea de 60 -70 cm şi cu lungimea în funcţie de dimensiunile parcelei, expunerea terenului la vânt, posibilităţile de udare, etc. Pentru instalarea adăposturilor pe suprafaţa de 1 ha cultivată cu pepeni verzi sunt necesare 120 kg folie de polietilenă cu grosimea de 0,018 mm şi 5000 de arce din fier beton cu diametrul de 6 mm (1820 kg).
b) pentru culturile altoite mulcite cu folie de polietilenă se execută următoarele lucrări:
Lucrarea de instalare a mulciului şi de plantare a răsadului se face mecanizat atunci când cultivatorii dispun de astfel de maşini. Concomitent cu mulcirea se montează instalalează banda de picurare. instalarea mulciului se face prin derularea foliei şi acoperirea marginilor cu pământ. Se foloseşte folie de polietilenă transparentă sau fumurie, cu lăţimea de 1 m şi grosimea de 0,015 – 0,018 mm. Comparativ cu folia neagră, folia transparentă sau fumurie determină o mai bună încălzire a solului, favorizând timpurietatea producţiei. Dezavantajul folosirii foliei transparente este acela că sub folie, chiar şi pe teren erbicidat cresc buruienile Digitaria sanguinalis, Cynodon dactilon şi Sorgum halepense. În cazul când folia nu este decupată din fabricaţie aceasta se taie la locul de plantare al fiecărui ghiveci sau cub nutritiv;
transportul şi distribuirea pe rând a răsadului;
plantarea răsadurilor se face manual având în vedere cele menţionate la plantarea răsadurilor în adăposturi tunel.
c) pentru culturile altoite neprotejate se efectuează marcarea rândurilor sau deschiderea rigolelor în vederea plantării, transportul şi distribuirea pe rând a ghivecelor sau cuburilor nutritive, scoaterea din ghiveci a răsadurilor, plantarea şi udarea la cuib, respectând cele menţionate la înfiinţarea culturilor în tunele.
Înfiinţarea culturilor de pepeni verzi se poate face şi mecanizat folosind maşini de plantat ghivece sau cuburi nutritive.
Lucrări de îngrijire
Completarea golurilor se face la 3 – 4 zile de la plantare cu răsad din rezerva constituită în acest scop;
afânarea solului şi combaterea unor buruieni nedistruse prin erbicidare se face în cazul culturii de pepeni verzi protejate în tunele prin efectuarea a 3 – 4 praşile manuale. La culturile înfiinţate prin răsad, neprotejate se aplică 3 – 4 praşile mecanice şi 2 – 3 praşile manuale pe rând. În cazul culturilor mulcite cu folie de polietilenă prăşitul se execută mecanic sau manual pe intervalul neacoperit cu folie, iar buruienile care apar în jurul plantei se înlătură prin plivit.
Pentru combaterea chimică a pirului gros (Cynodon dactilon), pirului târâtor (Agropyron repens) cosiţei (Digitaria sanguinalis), costreiului (Sorghum halepense), se pot aplica pe parcursul perioadei de vegetaţie unul din erbicidele: Fusilade S 1-1,5 l/ha, Pantera 1,5 l/ha,Leopard 1,5 l/ha, Select 1- 1,5 l/ha, Gallant S 1,5 l/ha sau Targa 2 l/ha. Erbicidarea se face când buruienile sunt turgescente şi au 5 – 6 cm;
Fertilizarea fazială cu 150 kg/ha azotat de amoniu (N50) se face la începutul formării vrejului. Se obţin rezultate bune când pe agrofondul menţionat se fertilizează foliar ( F411, F231, în concentraţie de 0,5 – 1 %, Cropmax 0,05 – 0,15 %, etc). Se aplică 3 – 4 tratamente cu îngrăşăminte foliare de obicei asociate cu tratamentele fitosanitare.Pentru culturile irigate prin picurare îngrăşămintele solubile se aplică pe faze de vegetaţie, în funcţie de consumul plantelor şi producţia planificată, o dată cu apa de irigat. Pentru culturile ecologice , cele 60 t/ha gunoi de grajd aplicate la pregătirea terenului sunt suficiente pentru a asigurarea consumului plantelor.
Pentru creşterea numărului de fructe legate în condiţii climatice mai puţin favorabile şi accentuarea timpurietăţii se fac două tratamente cu Atonik în concentraţie de 0,05%;
irigarea se face prin aspersiune, fiind necesare 6 – 8 udări cu norma de 300-400 m3/ha. Irigarea prin picurare corespunde mult mai bine cerinţelor culturii de pepeni verzi, fiind metoda de irigare care cunoaşte o largă aplicare pe solurile nisipoase;
dirijarea factorilor de mediu este necesar a fi făcută în cazul culturilor protejate în tunele acoperite cu folie neperforată. Prin aerisire se are în vedere ca temperatura în tunel să nu depăşească 300C şi menţinerea umidităţii atmosferice sub 75% pe o perioadă cât mai lungă din zi. La începutul perioadei de protejare, în funcţie de evoluţia temperaturii din mediul exterior, aerisirea se face moderat, cu multă atenţie, şocurile de temperatură şi umiditate influenţând negativ creşterea plantelor, înflorirea şi legarea fructelor. O dată cu avansarea în vegetaţie şi a creşterii temperaturii în mediul exterior, aerisirea se face prin tăierea foliei, favorizându-se astfel şi pătrunderea insectelor polenizatoare. La culturile protejate în tunele acoperite cu folie perforată, sau folie permeabilă tip AGRIL nu sunt necesare lucrările de dirijare a factorilor de mediu. Pe solurile nisipoase din sudul Olteniei protejarea este necesară până la 20-25 mai.
Combaterea bolilor şi dăunătorilor
Prin altoire , plantele de pepeni verzi nu sunt atacate de agentul patogen Fusarium oxysporum , ca urmare fiind eliminate din schema de combatere a bolilor tratamentele respective. Altoirea nu are influenţă asupra celorlalte boli care atacă părţile aeriene ale plantelor, pentru combaterea acestora fiind necesare tratamente fitosanitare.
La semnalarea alternariozei pepenilor verzi (Alternaria cucumerina) se fac tratamente cu Rovral 0,05%, Bravo 500 0,2%, Dithane M 45 0,2%, Vondozeb 0,2%, Folpan 0,2%. Antracnoza produsă de Colletotrichum lagenarium se combate prin tratamente cu Topsin M, Benlate 50WP, Fundazol, Bavistin în concentraţie de 0,05 – 1% efectuate la interval de 14 zile sau cu Dithane M 45 0,2%, Vondozeb 0,2%, sau Bravo 500 0,25% la interval de 6 – 8 zile.
La apariţia petelor de făinare se fac tratamente cu Afugan 30 0,05%, Shavit 0,2% sau Sulf muiabil 0,4%.Bacterioza (Pseudomonas lachrymans) se combate prin tratamente cu Dithane M45 0,2%, Alcupral 0,5%, Champion 0,3%.Mana (Pseudoperonospora cubensis) este mai puţin întâlnită pe solurile nisipoase, iar pentru combaterea ei se fac tratamente cu Previcur 607 0,15%, Dithane M45 0,2%, Curzate Manox 0,25%, Aliette 0,2%, Bravo 500 0,3%, Folpan 80 0,2%;
Pentru combaterea afidelor se fac tratamente cu Actelic 50 EC 0,1%, Hostaquik 50 EC 0,05%, Mospilan 20SP 0,0125%,Calypso 0,04 %, Actara 0,04%, Confidor 0,05%.Păianjenul roşu (Tetranicus urticae) se combate la semnalarea atacului cu Omite 57 EC 0,1%, Neoron 500 EC 0,1%, Karate 2,5 EC 0,04%, Talstar 10 EC 0,04% sau Nissorun 5 EC 0,08%.
Alternarea produselor în aplicarea tratamentelor sporeşte eficacitatea acestora în combaterea agenţilor patogeni şi a dăunătorilor. Tratamentele se pot executa mecanizat sau manual.
Recoltarea
Recoltarea culturilor de pepeni verzi altoite începe după cum urmează :
25 iunie – 5 iulie la culturile protejate în adăposturi joase tip tunel;
5 – 8 iulie la culturile mulcite cu folie de polietilenă transparentă;
8- 12 iulie la culturile neprotejate.
În funcţie de soiul sau hibridul cultivat producţia obţinută este de 50 – 80 t/ha. Pentru o mai bună valorificare a producţiei este necesară sortarea, perierea şi calibrarea fructelor, lucrarea fiind obligatorie în cazul exportului. Tot pentru export fructele se ambalează în lădiţe de carton sau de lemn.
Toma Vasile Centrul de Cercetare Dezvoltare pentru
Cultura Plantelor pe Nisipuri Dăbuleni, jud. Dolj