Altoirea multiplă pe portaltoi este a doua tehnologie intensivă de producere a materialului săditor viticol, după cum arată A. Teodorescu şi colaboratorii (2002)
Cea mai ieftină metoda de înmulţire a viţelor constă din altoirea în verde urmată de prăbuşirea viţei de vie.Această metodă stă la îndemâna începătorilor în ale altoirii , datorită faptului că necesită un inventar de scule şi materiale minim iar dacă este corect făcută are un procent de reuşită mare (90-95%).Mai mult în cazul în care altoirea nu a reuşit se poate repeta după câteva zile.
Scule şi materiale necesare: Briceag de altoit,Foarfecă pentru tăiat via,Clemă(este bună o clemă pentru prins rufele puse la uscat),Bandă plastifiată pentru legat sau bandă adezivă folosită pentru izolaţii electrice.
Cum pregătim portaltoiul?
Aceasta începe odată cu tăierile de primăvara . Se aleg coardele de un an de la baza butucului care se taie în cepuri la doi sau trei ochi ,restul butucului se elimină dacă acesta mai există.
În cazul în care portaltoiul este „salbatic’’, adică provine dinportaltoiul original al viţei, cepurile se muşuroiesc ,dacă pentru portaltoi folosim coarde provenite din partea nobilă în vederea înlocuirii soiului nu mai este necesară muşuroirea . Raţiunea acestei acoperiri cu pământ este legată de faptul că din lăstarii „ salbatici’’ care înrădăcinează se pot obţine şi viţe altoite, care se pot răsădi fiind imune la atacul filoxerei.
În continuare din lăstarii rezultaţi se păstrează maxim cinci dintre ei cei mai viguroşi,aceştia se plivesc şi se palisează pe arac sau pe sârmele spalierului.
Lucrări pregătitoare altoirii
Cu puţin înaintea înfloritului, respectiv la începutul lui iunie când fluxul de sevă este maxim şi lăstarii sunt semi-lignificati se poate face altoirea. Lăstarii portaltoi apţi pentru altoire sunt cei care în zona de altoit, respectiv la înălţimea de 50-70 cm, au diametrul cuprins între 6-10 mm , la secţionare pe suprafaţa tăieturii trebuie să apară urme de lignificare adică mici puncte albe. Portaltoiul se pregăteşte pentru altoire cu o zi înainte .Se aleg lăstari apţi pentru altoire ceilalţi se elimină.Lăstarii rămaşi se curăţă de frunze,muguri şi cârcei şi se retează la 50-70cm înălţime. Altoiul se recoltează din butucii roditori aleşi în prealabil Lăstarii altoi se recoltează de pe extremitatea coardei de rod tăind după ultimul strugure imediat deasupra la a treia sau a patra frunză.După recoltare se fasonează astfel: se taie frunza cu o parte din peţiol (rămâne cam 2cm de codiţă), deasemenea se elimină vârfurile crude şi cârceii. Coardele altoi astfel obţinute se păstrează la umbră cu baza imersată într-o găleată cu apă.
Cum se face altoirea în verde?
Metoda de altoire în copulaţie practicată este simplă exact aşa cum se face şi în cazul altoirii pomilor fructiferi . Aşadar se alege un lăstar altoi de grosime potrivită cu portaltoiul ce urmează să fie altoit. Pe portaltoi la înălţimea potrivită la doi ,trei centrimetri sub un ochi şi de aceiaşi parte cu el se face pornind de jos în sus o tăietură oblică ,astfel încât să rezulte o secţiune ovală cu lungimea cam dublă faţă de diametrul lăstarului.
Altoiul se taie astfel : se alege un ochi din zona unde grosimea este egală cu portaltoiul şi se taie la doi trei cm deasupra ochiului apoi sub ochi la la trei patru cm de aceiaşi parte pornind de data asta de sus în jos se face aceiaşi tăietură oblică cu lungimea de două ori cât lăţimea. Tăieturile de pe portaltoi şi altoi trebuie să se suprapună perfect , altoiul să fie aliniat cu portaltoiul şi să se respecte alternanţa naturală a ochilor pe oparte şi alta a viţei .
Legarea viţelor altoite
După lipirea prin suprapunere – altoiul şi portaltoiul se fixează cu ajutorul unei cleme în zona superioară a tăieturii astfel încât avem mâinile libere să facem legarea.În cărţile de specialitate se recomandă legarea cu bandă plastifiată ,bumbac sau rafie lucru carea este mai complicat pentru începători. Deci aplicăm banda înfăşurând-o peste zona altoită începând de jos în sus ţinând strâns suprapus altoiul pe portaltoi .Clema se îndepărtează odată ce am ajuns cu înfăşuratul în zona ei şi se termină „bandajul” desupra tăieturii şi sub ochi.
Lăstarii portaltoi rămaşi pe butuc se altoiesc la fel având grijă ca lama briceagului să se şteargă după fiecare altoire cu o cârpă curată astfel încât să nu oxideze. Operaţiile de tăiere şi suprapunere trebuie făcute cât mai repede astfel încât zonele de contact să nu oxideze.
Atenţie! Dacă aţi scăpat accidental fragmentul de altoi pe pământ nu se mai poate folosi tăiaţi altul.
Lucrări de îngrijire
Imediat după altoirea se supraveghează lucrarea de chirurgie viticolă şi,după o săptămână se verifică viţele altoite.Dacă altoiul a rămas verde deasupra ochiului pe o porţiune de minim un cm altoiul s-a prins ,în cazul în care altoiul este maroniu şi deshidratat(inclusiv mugurele) altoirea nu a reuşit şi trebuie refăcută.
Altoii prinşi înmuguresc după aproximativ 12-14 zile şi odată cu ei sau mai repede pornesc mugurii de portaltoi ,aceştia din urmă se elimină de oricâte ori este nevoie (eliminăm concurenţa).
Lăstarul din altoi se pliveşte şi se leagă de arac şi pe sârmele spalierului ca să nu fie rupt de vânt, deasemenea se urmăreşte ca zona altoită să nu fie gâtuită de „bandaj” (acesta se elimină după ce zona altoiului s-a lemnificat de perferat în luna septembrie). Viţelor altoite li se aplică tratamente săptămânale împotriva manei. Când lăstarul altoi creşte peste nivelul de sus al spalierului (1,6m) se cârneşte (i se rupe vârful) în cazul în care nu creşte atât de viguros în septembrie se cârneşte pentru ca lemnul să i se matureze. În zonele friguroase , toamna se muşuroiesc , după ce în prealabil are loc prăbuşirea corzilor.
Sunt satisfăcut de materialul publicat.
Material mişto.
material foarte necesar pentru incepatori
aici este un Amfiteatru Ceresc unde fiecare gaseste tot ce- i trebuie pentru acum si pt vesnicie Succes si fi-i binevenit
Multumesc pentru promovarea imaginilor.
stimate Domn ,eu m-am infruptat din acest nume Biris la Gornesti A facut cariera si innaripat porci si dupa 90 Eu sunt recunoscator acestui nume si va asteptam orice text opinie anunt pt postat gratut ,chiar si al tuturor prietenilor dumneavoastra Va multumim pentru implicarea si ajutorarea amarastenilor
Nu va este rusine sa publicati poze indecente pe acest site “informativ”? Numai femei in bikini si penisuri in jurul textului. Dar chiar nu aveti pic de jena, porcilor!
noi nu avem postat ceea ce vedeti dumneavoastra la acest text