La fătare , viţelul trebuie să primească, în primele 6 ore, 5-6 litri de colostru pentru a-i asigura imunitatea.Cu o sondă pe care o introduc direct pe esofag, în stomacul viţelului, administrez 2,5 litri de colostru, în prima jumătate de oră, apoi alţi 2,5 litri în următoarele 4 ore. Îi asigur astfel imunitatea transmisă de colostru. Asta am văzut în America,am cumpărat de acolo o pompă şi le dau la toţi cât să le asigur imunitatea pe viaţă. Prima imunizare a viţelului o provoacă prin vaccinarea vacii înainte de fătare. După fătare şi secţionarea ombilicului,izolez viţelul într-o cuşcă dezinfectată, cu paie proaspete, pentru uscare la un bec cu infraroşii.
După 6 ore, primeşte al doilea colostru cu pompa,apoi îl hrănesc cu lapte pasteurizat, adică o hrană fără germeni. Este demonstrat ştiinţific că, după 12 ore, nici imunoglobulina nu mai trece din colostru în sânge: filtrul este excelent. Nu e necesar să mai dăm colostru 3-5 zile, cum făceam noi. Mi-am cumpărat tot din SUA un pasteurizator. Parametrii viţeilor sunt mult mai buni.Înainte le dădeam lapte praf şi-i înţărcam la 80-90 de zile. Americanii folosesc pasteurizatorul şi le dau viţeilor numai lapte de vacă. În acest fel, viţelul poate fi înţărcat la 50-60 de zile. Se face deci o economie de lapte pentru o perioadă de 20 de zile. Rezultă o economie de aproximativ 300 de lei pentru hrănirea fiecărui viţel.Acest sistem este mai sigur şi mai eficient, doar că trebuie respectate anumite reguli. Cazaţi viţelul departe de gunoiul de grajd al vacilor mame,pentru că prea mulţi viţei înghit imediat după naştere bacterii coliforme înainte de a primi colostrul. Pericolul cel mare îl reprezintă dejecţiile care ajung în gura viţelului şi se îndreaptă către intestinul său. Părul murdar al vacii mame din jurul ugerului, sfârcurile murdare sau aşternutul neprimenit reprezintă tot atâtea ameninţări pentru starea de sănătate a viţelului nou-născut. Colostrul muls menţineţi-l curat şi verificaţi conţinutul de bacterii din colostrul vacilor. Unele laboratoare identifică şi speciile de bacterii şi pot face chiar antibiogramă. Dacă acest colostru conţine peste 10.000 bacterii/ml, atunci trebuie verificate şi revizuite metodele de recoltare şi de manipulare a colostrului în fermă. Dacă speciile dominante sunt coliformele, atunci cu atât mai mult trebuie luate în considerare metode noi de recoltare şi de manipulare a colostrului. Reîncălziţi lent colostrul muls,păstrat la frigider sau la congelator, să nu distrugeţi anticorpii. Atunci când cantitatea de colostru de la prima mulsoare (care este cel mai bogat în anticorpi) este mai mare decât necesarul pentru viţel, surplusul poate fi păstrat pentru tainurile următoare ale viţelului (prin depozitarea în frigider) sau pentru administrarea unui viţel a cărui mamă a murit sau nu a produs un colostru corespunzător (prin păstrare în congelator). Înainte de a-l administra, colostrul trebuie încălzit prin scufundare în apă caldă. Atenţie! Apa fierbinte este inamicul anticorpilor din colostru. Pentru a nu distruge anticorpii , încălzirea colostrului trebuie făcută într-o apă în care se poate ţine mâna, cu o temperatură de maximum 60oC.
Utilizaţi colostrometrul, care se bazează pe determinarea densităţii laptelui, ştiut fiind că proteinele (anticorpii sunt nişte proteine) au densitatea mai mare. Se spune să administrăm colostrul de la primipare la tăuraşi şi cel de la vacile adulte, viţelelor.
Florin Moroiu, primar, com. Salcia Tudor, jud. Braila