1. Ministrul Agriculturii (Daniel Constantin) se ocupă de “cumpărat”reviste agricole , ziare şi fiţuici naţionale şi provinciale , pentru a-i masca si ai duce trena porcăriilor , în timp ce porcii fermierilor grohăie a faliment
2. Considerăm că sta în puterea Guvernului României să aplice soluții prin care să protejeze producătorii din România…3 . Liderul Pro Agro, Alexandru Jurconi, GLASUIE DEGEABA PRIN PUSTIA MINISTERIALA,PENTRU CA este dirijat ignatul porcilor… 4 . Dumitru Constantin baga porcii in gura lupului si pe fermieri ii indeamna se exporte,”uitind “ca cheia este tot la Guvern si in mina Ministerului Agriculturii… 5 . Fermierii nu vor luna de pe Cer,dar piatra de moara ministeriala n-are un profesionist care sa o urneasca din locul ei …
(Preocupare Zero)Desi scroafa romaneasca este moarta pe frontul razboiului tranzitiei ,din urma caruia adunam pagube mai multe decit dupa cele doua razboaie mondiale,pe ministrul de pension,D.Constantin il preocupa porcariile voiculesciano-iliesciene…Asa se explica faptul ca le-a intors fundul cotizantilor la bugetul statului ,desi crescătorii de porci aveau programată o întâlnire pe 22 ianuarie, cu ministrul Daniel Constantin și cu secretarul de stat Daniel Botănoiu.
Opt fermieri, din județele Neamț, Cluj, Brașov, Galați, Ialomița, Sibiu, membri în Asociația Producătorilor de Carne de Porc, au bătut drumul să-i spună ministrului cu ce probleme se confruntă. Dar ministrul n-a mai avut timp pentru ei.
Oamenii au plecat supărați, spunând că nu vor mai călca pe la Minister.
“Măcar să ne fi spus cu câteva zile înainte: oameni buni, mai așteptați câteva zile, că noi mergem la Bruxelles și poate venim cu noutăți de acolo. Ne-a ținut pe toți într-o sală, unde era ocupat (ministrul Agriculturii n.r.) să discute cu cei de la Asociația Română a Cărnii”, declară Alexandra Stanca Tudor, director general APCPR. Crescătorii de porci au depus la Minister, încă de săptămâna trecută, o notă cu problemele pe care voiau să le discute.
“Sectorul cărnii de porc trece printr-o criză grea. Crescătorii așteptau o clarificare de la ministrul lor. În doar șase luni, din iulie și până-n decembrie 2014, fermierii noștri au pierdut 25 de milioane de euro pentru că prețul cărnii a fost din ce în ce mai mic. Despre măsura de sprijin 215, adică plăți suplimentare pentru bunăstarea animalelor în perioada 2015 – 2017, voiam să-i spunem ministrului că e discriminatorie. Fermierii noi nu pot solicita un astfel de sprijin. Ce se va întâmpla cu această măsură în 2017? Sunt doar câteva dintre probleme”, adaugă Alexandra Stanca Tudor.
1. Ministrul Agriculturii (Daniel Constantin) se ocupă de “cumpărat”reviste agricole , ziare şi fiţuici naţionale şi provinciale , pentru a-i masca si ai duce trena porcăriilor , în timp ce porcii fermierilor grohăie a faliment
Dacă D Constantin ar fi învăţat să asculte Glasul Fermierilor,încă de anul trecut ar fi fost salvaţi de la faliment.Dar n-a vrut să pună interesul naţional al porcilor mai presus decât porcăriile campaniei prezidenţiale .Şi iată că a rămas fără un răspuns profesionist Comunicatul de Presă APCPR-AFISS:
FALIMENT ÎN SECTORUL CREȘTERII PORCINELOR DIN ROMÂNIA
Continuă să scadă prețurile plătite fermierilor pentru porcii livrați la abatoare!
În perioada august – octombrie 2014 prețurile plătite fermierilor au scăzut cu 25% iar pierderile față de costurile de producție au ajuns în săptămâna 43 la cca. 136 lei / animal livrat.
Deși crescătorii de porcine din România nu au contracte directe cu Rusia, embargoul pentru carnea de porc provenită din Uniunea Europeană influențează în mod indirect piața cărnii de porc din România.
La sfârșitul lunii septembrie 2014, în UE se înregistra un excedent de cca. 370 mii tone de produse și subproduse din carne de porc, pentru care Comisia Europeană intenționează să activeze măsura stocajului privat.
În goana după soluții de livrare a excedentului de carne de porc, pe piața din România se livrează legal și ilegal cantități importante de carne de porc la prețuri nejustificat de mici. Fermierii din România sunt concurați puternic de intrările de carne din comerț intracomunitar, nu au unde să-și valorifice producția, deși consumul de carne și nici prețurile la consumator nu au scăzut.
După conferința de presă din data de 07 octombrie 2014, în cadrul întâlnirilor cu conducerea MADR și cu alte autorități, reprezentanții APCPR și AFISS au primit multe promisiuni. Până în prezent, nu s-a materializat nici una, prețurile scad în continuare sub efectul intrărilor de carne disponibile în statele membre UE și apreciem că, în cel mai scurt timp, peste 80 de ferme de îngrășare, construite cu fonduri europene, vor intra în faliment.
Riscul de faliment amenință și sectorul de reproducție, nevoit să taie animale valoroase de reproducție, a căror înlocuire ulterioară necesită și timp și fonduri substanțiale, făcând inutil programul de stimulare a fermelor de reproducție prin PNDR 2014 – 2020.
2. Considerăm că sta în puterea Guvernului României să aplice soluții prin care să protejeze producătorii din România. Guvernul poate să salveze efortul financiar făcut pentru dezvoltarea acestui sector cu importanță strategică pentru siguranța alimentară a populației.
Supunem atenției autorităților câteva forme de sprijin pe care le considerăm aplicabile pe termen scurt:
• amânarea plății TVA de 24% pe o perioadă de șase luni în perspectiva aprobării reducerii TVA la carne;
• cuprinderea în Bugetul anului 2015 a solicitărilor sectorului cărnii de porc privind reducerea TVA la 5% pentru carne și produsele din carne;
• eliberarea de urgență a adeverințelor pe Măsura 215 – “Plăți pentru bunăstarea animalelor” la nivelul de 50% din valoarea cererii de plată depuse de fermierii din Sesiunea I – anul III;
• acordarea de adeverințe și fermierilor care au depus cereri de plată în sesiunile II și III ale Măsurii 215 – “Plăți pentru bunăstarea animalelor”;
• eliminarea taxei pe stâlp pentru fermele de creșterea porcilor;
• intervenții la Comisia Europeană pentru urgentarea aprobării exportului de porci vii produși în fermele românești;
• reducerea numărului de puncte de frontieră prin care să fie permis comerțul cu porci vii și carne de porc, indiferent de tonajul mașinii.
Revenim cu apelul către Guvernul României, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Finanțelor Publice, să elaboreze în regim de urgență o schemă de sprijin financiar pentru perioada noiembrie 2014 – aprilie 2015.
Consiliul Director APCPR Consiliul Director AFISS
3. Liderul Pro Agro, Alexandru Jurconi, GLASUIE DEGEABA PRIN PUSTIA MINISTERIALA,PENTRU CA este dirijat ignatul porcilor
„Solicităm Ministerului Agriculturii, să ne spună ce soluţii se vor adopta pentru a sprijini crescătorii de suine, care pierd în continuu bani, preţul de producţie fiind mult mai mare faţă de preţul de livrare a porcului la poarta fermei. În caz contrar, sectorul de îngrăşare va plăti un preţ mare prin falimentele fermierilor implicaţi în acest sector economic.
Pe lângă pierderile individuale ale celor care au investit şi care lucrează în acest sector, nu putem să neglijăm pierderile la nivel naţional prin transformarea întreprinzătorilor în şomeri, influenţe negative asupra balanţei comerciale, reduceri ale veniturilor statului din TVA, impozite, taxe”, a spus preşedintele Pro Agro.
O altă cerere pentru sectorul de îngrăşare a suinelor este rezolvarea problemei înscrierii în schema de sprijin a fermelor noi sau a celor care au mărit capacitatea cu peste 50%. Aceste scheme de ajutor au ca termen final 2016 şi se acordă pentru respectarea normelor de bunăstare a animalelor.
4 . Dumitru Constantin baga porcii in gura lupului si pe fermieri ii indeamna se exporte,”uitind “ca cheia este tot la Guvern si in mina Ministerului Agriculturii
FOSTUL Vicepremier(sic) propune stimularea exportului pe piețe terțe prin acordarea unei subvenții europene , respectiv majorarea prețului minim de intervenție, conform reglementărilor în vigoare.
„Propu;nerea lor de reducere a TVA sau de eliminare a TVA pentru o anumită perioadă nu este o soluție pe care o putem aplica mâine. Ea trebuie să fie reglementată de Codul Fiscal. În al doilea rând, repet, este o soluție la care eu aș apela în ultimă instanță
„Nu cred c-ar fi problema că-l plătim din bugetul de stat (ajutorul – n.r.), problema este că nu este o soluție europeană; ea poate crea distorsiuni pe piață, pentru că noi venim cu un sprijin, Polonia vine cu un alt sprijin și, atunci, ar putea apărea probleme legate de concurență.
5 . Fermierii nu vor luna de pe Cer,dar piatra de moara ministeriala n-are un profesionist care sa o urneasca din locul ei …
„Vrem amânarea plății TVA la carne de porc de la 1 noiembrie pentru 6 luni și reducerea TVA la carne și produse din carne de la 1 ianuarie. Impactul bugetar la o primă analiză a măsurii de amânare la plată a TVA pe lanțul cărnii de porc trebuie să fie de aproximativ 100 de milioane de euro. Reducerea TVA pe lanțul cărnii de porc, de pasăre, oaie și vită de la 24% la 9% ar avea un impact asupra bugetului de circa 300 de milioane de euro. Scăderea temporară a încasărilor din TVA pe lanțul cărnii, indiferent de ce specie vorbim, va fi compensată rapid de scoaterea la suprafață a economiei subterane, de creșterea consumului datorită repoziționării prețurilor la raft, de scăderea fraudei fiscale în general, pentru că TVA este doar o măsură antifraudă, dar vorbim de impozit pe profit, de munca la negru, de plata tuturor taxelor”, a explicat in van Alex Jurconi…
Potrivit fermierilor din domeniu, în perioada august — octombrie 2014 prețurile plătite fermierilor au scăzut cu 25%, iar pierderile față de costurile de producție au ajuns săptămâna trecută la circa 136 de lei/animal livrat. Deși crescătorii de porcine din România nu au contracte directe cu Rusia, embargoul pentru carnea de porc provenită din Uniunea Europeană influențează în mod indirect piața cărnii de porc din România. La sfârșitul lunii septembrie 2014, în UE se înregistra un excedent de circa 370.000 de tone de produse și subproduse din carne de porc, pentru care Comisia Europeană intenționează să activeze măsura stocajului privat.
„Acel 2% din producția Uniunii Europene care mergea către piața Rusiei trebuie să se regăsească undeva. Trebuie să exite o formulă unde acel 2% va fi înghițit. Automat acel 2% reprezintă cu mult peste producția României. Piața se va autoregla în 6 luni. Ori se va găsi o piață alternativă, în afara Uniunii Europene, unde va merge acel 2%, iar acesta este puțin probabil, sau în 6 luni va exista o echilibrare a cererii și a ofertei, adică un faliment al sectorului creșterii porcului. Unde se va regăsi acest faliment? Se va regăsi în țările mai puțin dezvoltate, adică în România. În 6 luni, piața UE se va echilibra, dar din păcate se va echilibra prin falimentul celor mai puțin consolidați, adică a fermierilor din sectorul creșterii porcului din România”, a declarat Mironel Dascălu, vice-președintele Asociației Fermierilor cu Investiții în Sectorul Suin (AFISS).