Va prezentam citeva raspunsuri pentru cei interesati de accesarea fondurilor europene B) Un model de proiect pentru 2 hectare de legume in camp -unitate individuala C) Citeva “sfaturi” indispensabile reusitei in albinarit

sasaYahoo News România a invitat-o pe Otilia Manta, preşedintele Grupului Român pentru Investiţii şi Consultanţă (RGIC), să discute cu cititorii despre fondurile europene pe care românii le pot accesa în perioada 2014 – 2020: cum pot fi obţinute aceste fonduri, cum se alcătuieşte un proiect bun, cine are dreptul să beneficieze de aceste fonduri, în ce domenii sunt disponibile fondurile europene, ce este cofinanţarea etc.

Chatul online a avut loc între orele 15 şi 17, iar mai jos aveţi cele mai interesante întrebări ale cititorilor Yahoo! News şi răspunsuri ale preşedintelui RGIC. Invitata va răspunde şi altor întrebări, în zilele următoare, iar noi vom actualiza articolul cu aceste informaţii, de mare interes pentru cei care vor să acceseze fonduri europene. Vă sfătuim să salvaţi linkul acestui articol şi să reveniţi asupra lui în zilele următoare.
Cele mai interesante întrebări şi răspunsuri:

Carina si alti utilizati interesati de fermele de animale: Buna, as dori daca este posibil informatii cu pasii care trebuie facuti pentru a accesa fonduri, am fost in Spania mai multi ani, acum as vrea sa pornesc in tara cu o crescatorie de porci, am un grajd destul de modern construit din fonduri proprii si acum am in jur de 30 de capete si as vrea sa maresc efectivul de porci.
Otilia Manta: Finantarea infiintarii fermelor de animale (porci, oi, capre, vaci pentru lapte, vaci pentru carne, pasari etc) este facuta prin intermediul masurii modernizarea fermelor (fosta Masura 121 – PNDR), care va avea un sprijin financiar de 1,025 mld euro, in perioada 2014-2020, conditiile fiind similare cu vechiul PNDR. Pasii care trebuie facuti:
1. evaluarea situatiei juridice a terenului pe care urmeaza sa fie amplasata investitia
2. contactarea atat a unui consultant, cat si a unui proiectant cu experienta in accesarea si implementarea de proiecte pe fonduri europene in vederea definirii structurii de investitie din punct de vedere financiar si tehnic. Ca un sfat, in momentul cand negociati contractul de proiectare, acesta sa includa toti pasii aferenti dosarului tehnic (studiu de fezabilitate, proiect tehnic, detalii de executie, caiete de sarcini, avize si autorizatii etc.), iar pentru contractul cu prestari servicii consultanta, acesta sa includa intocmirea documentatiei de finantare, sprijin prin serviciile de consultanta in implementarea proiectului, intocmirea dosarelor de achizitii, intocmirea dosarelor pentru obtinerea de credite – cofinantare si intocmirea dosarelor de plati – decontare APDRP, rapoarte de monitorizare.
Totodata, pentru proiectele cu finantare europeana, trebuie sa luati in calcul si serviciile auditorului financiar, care va auditeaza proiectul. Toate costurile aferente serviciilor raman inscrise in acelasi maxim procent ca si programele derulate in intervalul 2007-2013, respectiv maxim 10% din valoarea eligibila a proiectului. Daca investitia este simpla, directa, trebuie sa se inscrie in procentul de maxim 5%. Din practica noastra, pentru achizitia unui tractor, procentul este intre 1,5 si 2,5%.
3. Implementarea propriu-zisa a investitiei de la scrierea documentatiei de finantare din punct de vedere tehnic si financiar pana la finalizarea acesteia si inceperea productiei in cadrul fermei.

Sorin: In domeniul floricultura/plante sunt cuprinse fonduri?
Otilia Manta: In sprijinul financiar aferent culturilor cu plante tehnice (in, canepa, bumbac), medicinale (lavanda, menta), cereale (grau, porumb, floarea soarelui, rapita, soia, ovaz, orz, orzoaica), viticultura, pomicultura (pomi si arbusti – catina, zmeura, mure, goji, coacaz) etc. avem doua interventii financiare, in perioada 2014-2020:
1. platile directe, ceea ce inseamna finantare pe hectar de cultura/pomicultura, valoarea totala a subventiilor fiind de peste 10 mld euro
2. finantarea prin investitii, unde avem 7,1 mld euro
Astfel, cei interesati pot primi cele doua tipuri de finantari mai sus mentionate, pe tip de cultura/pomicultura si prin investitii.

Colceriu: As vrea sa stiu daca la 46 de ani mai beneficiez de fonduri europene?
Otilia Manta: Sunt masuri de interventie pentru tineri cu varsta pana in 40 de ani (masura in cadrul PNDR-ului – sprijinirea tinerilor fermieri, care primesc 60.000 de euro, 100% fond nerambursabil, iar daca se va mentine in continuare conditia de punctaj in cadrul unui proiect, lucru neconfirmat pana in prezent, proiectele initiate si sustinute de tinerii cu varsta pana in 40 de ani vor avea prioritate). Asta nu inseama ca, daca ai peste aceasta varsta, nu poti sa accesezi fonduri. Poti foarte bine sa accesezi mai ales daca in spatele varstei se afla experiente pe domeniul pe care se doreste a fi implementat proiectul.

Tuca: Anul acesta am primit in dar 2 stupi, am prins drag de albine. Am 39 de ani, locuiesc in mediul rural, detin o suprafata de 2900 mp intravilan si 2,5 ha extravilan, vreau sa stiu ce trebuie sa fac si de ce suma am nevoie pentru achizitionarea a 100-150 de stupi cu fonduri nerambusabile. Multumesc!
Otilia Manta: Pentru ca afacerea cu albine sa fie viabila, vatra este eficienta de la un numar minim de 100 de stupi. Interventia financiara crede pe noua programare 2014-2020 daca beneficiarul aplica pe masura destinata tinerilor fermieri (varsta max 40 de ani), in valoarea de 60.000 de euro, iar daca aplica pe masura destinata fermelor de semi-subzistenta, 15.000 de euro. Acestea sunt masura FARA contributia financiara a beneficiarului. Puteti sa aplicati pe fosta masura 121, cu 50% contributie proprie si fara a avea limita de varsta, asa cum este in cadrul masurii destinate tinerilor fermieri. Daca nu puteti contribui financiar si dimensiunea fermei apicole este de 6 UDE (o UDE=1.200 euro), puteti sa accesati masura destinata sprijinirii fermelor de semi-subzistenta.

Puica: Vrem sa ne asociem mai multi sa facem o ferma de animale. Avem pamint, utilaje mai putine, dar vrem sa realizam ceva. Avem sanse sa luam fonduri europene?
Otilia Manta: Exista posibilitatea ca toti sa va asociati intr-un SRL iar acesta sa acceseze pe Masura “Start-up si Dezvoltarea Microintreprinderilor” (fosta Masura 312), cu valoarea pe perioada 2014-2020 de 412,8 mil euro, sau varianta sa aplicati fiecare dintre dumneavoastra fiecare pe cate un proiect (unul sa cultive cereale si sa acceseze achizitia de utilaje agricole, unul sa achizitioneze animale si sa isi dezvolte investitii pentru adaposturi aferente acestora, unul sa faca spatiul de depozitare/siloz, unul sa faca procesare) si sa se uneasca toti intr-o asociatie, care, la randul ei, sa poata sa fie aplicant pentru fonduri europene.

Rahela: As dori sa stiu daca in 2014 este stric necesar sa ai liceul. Ma refer la faptul ca poate sunt multi care au 8 clase absolvite si nu au putut merge mai departe sau ciobani care au pamant, animalele necesare si au doar 4, 5 clase absolvite.

Otilia Manta: Pentru proiectele de sprijinire a fermelor de semi-subzistenta, o conditie a beneficiarului de fonduri UE este ca, la finalizarea proiectului, sa fie absolvent al unui curs de specialitate sustinut, in prealabil, tot din fonduri europene. Altfel spus, puteti sa accesati masura destinata sprijinirii fermelor de semi-subzistenta (fosta 141) cu studii minime (nu neaparat 8 clase), insa cu conditia de a face acel curs de specialitate pana la finalizare proiectului. Pentru proiecte cu surse de finantare de valori mai mari, beneficiarul trebuie sa aiba studii de specialitate si experienta similara in domeniu.

Copariu: As dori sa fac o pensiune, dispun de 4500mp teren. As vrea sa nu mai fim la mana primariilor
Otilia Manta: Ca si in vechiul PNDR, si in perioada 2014-2020 vor fi alocate surse de finantare pentru infiintarea/modernizarea pensiunilor turistice si agroturistice. Pentru a evita disensiunile cu echipele locale, ca si sugestie, o documentatie bine intocmita si cu o sustinere perseverenta din parte beneficiarului si a consultantului, succesul proiectului dvs poate fi o realitate. Rolul primordial al controlului autoritatilor implicate in verificarea proiectelor finantate prin fonduri europene este, in primul rand, preventiv si abia ulterior coercitiv.

Eszter Lina Marina: Pentru sera de legume se acorda ajutor? Avem 400 de m2 de sera … Am vrea sa stim mai multe
Otilia Manta: Serele sunt finantate in cadrul masurii modernizarea fermelor (fosta Masura 121), cu valoarea minima 5.000 de euro, maxima un milion, in functie de dimesiunea serei. Daca, in trecut, proiectele integrate de sere nu intrau la finantare, fiind declarate neeligibile, in prezent, pentru perioada 2014/2020, discutam de o prioritizare a proiectelor integrate, ceea ce inseamna sprijinirea acestora de la idee de proiect pana la desfacerea legumelor/florilor.
Maria: As dori sa stiu daca pentru reabilitarea termica a blocurilor se vor aloca fonduri europene.
Otilia Manta: Reabilitarea blocurilor, ca si investitie, poate sa fie inclusa in planul integral de dezvoltare urbana (PIDU), finantat prin Programul Operational Regional, asa cum a fost finantat si in perioada 2007-2013.

Cristi: As vrea sa imi fac o ciupercarie si vreau sa stiu cum sa procedez sa accesez fonduri europene. Mentionez ca nu dispun de fonduri deloc, dar dispun de un teren de 5000 mp … Astept raspunsul dumneavoastra.
Otilia Manta: In situatia in care nu dispuneti de disponibilitati banesti, dar aveti teren si locuinta care pot intra in garantia aferenta proiectului si daca aveti si varsta pana in 40 de ani, puteti sa accesati masura tinerilor pana in aceasta varsta, cu valoarea nerambursabila a proiectului de 60.000 de euro. Pentru orice alta optiune de finantare, trebuie sa aveti alocat un minim fond de contributie proprie pentru obtinerea avizelor necesare proiectului, precum si pentru contributia proprie la cofinantarea proiectului. Toate bancile care sprijina in cofinantare proiectele cu fonduri europene au cerinta minima de 10-20% din valoarea cofinantarii sa fie din surse proprii.

Costache Georgeta: În domeniul confectii sunt şanse?
Otilia Manta: Daca firma dumneavoastra este amplasata in mediul rural (sau daca doriti sa o deschideti in mediul rural) puteti accesa masura “Start-up si Dezvoltarea Microintreprinderilor” (fosta 312), care in perioada 2014-2020 are alocata suma de 412,8 mil euro, iar daca functionati in mediul urban puteti sa accesati finantari prin intermediul Programului Operational Regional.

Racovita: Doresc sa deschid o sala pentru practicarea celui mai nobil sport, boxul.
Otilia Manta: In cadrul Programului Operational Regional, asa cum a fost finantat in per 2007/2013, si in noul POR (2014-2020) sunt prevazute fonduri alocate pentru investitii destinate desfasurarii activitatilor cu caracter sportiv, recreativ, educativ etc. In judetul Arges, de exemplu, in perioada 2007-2013, a fost finantat un proiect destinat pistei pentru sporturi auto.

Morozan: Vreau să fac o fabrică de borş. Am 62 ani. Pot accesa fonduri europene?
Otilia Manta: In Anexa 1 la tratatul UE, asa cum au fost prevazute si in vechiul PNDR, nu sunt interziceri cu privire la obtinerea produselor invocate de dvs. Prin urmare, tot ce nu este interzis in aceasta anexa, poate fi sprijinit financiar prin masurile PNDR pentru intervalul 2014-2020.

Ari: Am 5000 de metri si as dori sa infiintez o cultura de trandafiri de dulceta. As putea sa primesc finantare si indrumare?
Otilia Manta: Da, pe masura de modernizare a fermelor (fosta masura 121) puteti sa infiintati cultura de trandafiri (floricultura), urmand ca pentru componenta de procesare sa aplicati pe masura dezvoltarea unitatilor de procesare (fosta masura 123), cu o valoare financiare de 329 mil euro pe perioada 2014-2020. Se va mentine conditia ca fiecare beneficiar sa poata sa acceseze simultan maximum doua masuri de finantare.

Cristi_sal: Buna seara! M-ar interesa pentru perioada imediat urmatoare 2014-2020, chiar de la inceputul anului, ce sanse as avea sa obtin fonduri europene pentru dezvoltarea afacerii in domeniul serviciilor, anume service auto multimarca mecanica si electric. Mentionez ca imi desfasor activitatea de doi ani in spatiu inchiriat, hala de 230m.p. plus birou si teren parcari cu mare potential in domeniu, clienti persoane fizice, firme si firme cu contract.
Mentionez ca prin optimizarea si cresterea randamentului mijloacelor de productie, firma ar putea angaja, asta depinde de fonduri, cel putin 4-5 electomecanici si personal auxiliar. As putea cumpara spatiul mai sus amintit cu un astfel de fond sau l-as putea doar utila?
Otilia Manta: Pentru perioada imediat urmatoare, respectiv inceputul anului 2014, puteti accesa pentru service-ul dvs sursele derulate prin intermediul Min de Finante, pe schema de ajutor de stat (mfinante.ro), iar, daca serviceul se afla in mediul rural, puteti accesa fonduri pe viitorul PNDR – sprijinirea activitatilor non-agricola, sau, daca sunteti in mediul urban, pe programul operational regional, pe masura de sprijin al microintreprinderilor.

Mariana: Pot construi o clinica medicala cu fonduri europene?
Otilia Manta: Ca si in programarea 2007-2013, si in noua programare 2014-2020 pot fi finantate proiecte de infiintare a clinicilor private/cabinete stomatologice, iar, ca idee de proiect, in mediul rural, centre de recuperare pentru persoanele dezvantajate, integrate cu ferme ce deservesc hrana pacientilor.

Marinescu: Care este masura pentru achizitionarea de echipament de calcul si software-uri in cadrul unei societati de proiectare?
Otilia Manta: Sprijinul financiar pentru echipamente si software in cadrul unei firme prestatoare de servicii este acordat prin intermediul POSCCE – TIC, beneficiarul contribuind cu 50% in finantarea proiectului si putand sa isi achizitioneze calculatoare, servere, licente, softuri etc. Serviciul de audit este eligibil, precum si cheltuielile cu publicitatea proiectului.

Simion: Din cauza unei prostii pe care am facut-o am ajuns la puscarie de unde am iesit anul trecut in luna octombrie, de atunci in fiecare zi mi-am cautat de munca si toate usile la care am batut mi s-au inchis in nas, motivul fiind puscaria. Desi am si calificare si experienta, nimeni nu mi-a acordat nici macar o sansa, nu au fost de acord nici macar sa dau o proba de lucru sa le pot arata ce stiu,in aceste conditii cum pot eu oare accesa fonduri europene?
Otilia Manta: Pentru persoanele vulnerabile, nu exista restrictii, ba, dimpotriva, exista suport, a se vedea programele prin intermediul Fondului Social European in penitenciarele din Romania, care sustin integrarea sociala a persoanelor care au fost sau sunt in detentie. Trebuie sa mentionam ca, la momentul depunerii unui proiect de investitii, unul dintre documentele solicitate ca anexa la dosarul dumneavoastra este cazierul judiciar. Din punct de vedere juridic, ar trebui sa nu mai aveti probleme ulterioare ispasirii pedepsei.

Curca: Credeţi că vor fi finanţări şi pentru o grădiniţă sau un after.school pentru că în perioada precedentă de finanţare, mai precis în 2011 am depus un astfel de dosar dar mi-a fost respins pentru că tocmai atunci a anunţat d-na Andronescu că vor funcţiona after-school-uri la fiecare şcoală. Eu sper să pot rezolva că între timp sunt pe finalizarea lucrărilor la construcţie, măcar pentru dotări să pot primi finanţare!
Otilia Manta: Atat in mediul rural, cat si in mediul urban, in cadrul proiectelor administrate de catre autoritatile publice locale cat si de ONG-uri, acest gen de activitati pot fi finantate prin noile programe, in perioada 2014-2020. Daca aplicantul este autoritatea publica locala, investitia trebuie sa fie prinsa in planul integrat de dezvoltare locale sau in strategia locala de dezvoltare. Daca aplicantul este ONG, depinde doar de capacitatea acestuia de cofinantare din fonduri proprii sau de atragere de credite pentru cofinantarea/implementarea proiectelor.

Tatiana: Eu sunt interesata de energia verde. Am mai spus pe aici ca am o cabana in Fagaras, iar de jur-imprejur, inconjurata de vreo 2 ha de pamant. As fi interesata daca pentru incalzirea cabanei (sau cladirii, daca vreti, ca poate va ganditi ca ea e construita din lemn si ar fi pacat de o asemenea confuzie), dar si a unor solarii de legume pe care intentionez sa le construiesc, se acorda din fonduri UE? La cine ar trebui sa ma adresez si cum?
Otilia Manta: Pentru toate investitiile care prevad echipamente prietenoase cu mediul, sprijinul financiar nerambursabil este chiar mai mare cu 10-15%, modernizarea cabanei care sa prevada si sisteme de alimentare cu energie electrica se poate dezvolta ca proiect in cadrul masurii de modernizare sau infiintare cabane/pensiuni turistice. Totodata, proiectul cu solarii il puteti promova in cadrul masurii modernizarea fermelor (infiintarea culturii protejate), sprijinul financiar in procent de 50%. In situatia in care prevede si panouri solare pentru eficienta energetica, este posibil ca in noul ghid de finantare sa fie prevazut un procent mai mare.
Conform surselor oficiale de la Min Agriculturii, 2 masuri vor fi lansate la inceputul anului, respectiv fosta Masura 121 si fosta Masura 123, din bugetul national, urmand ca dupa aprobarea PNDR-ul depus, probabil, la finele lunii februarie, la Bruxelles, aceste masuri sa fie finantate prin intermediul acestui plan national.
Pentru a demara procedura de intocmire a documentatiei de finantare, va sugeram ca, daca doriti sa incepeti afacerea pe o firma nou-infiintata, aceasta procedura sa fie derulata in ianuarie, iar, daca societatea deja functioneaza, bilantul la 31 decembrie 2013 sa aiba inregistrat profit din exploatare. Pentru obtinerea de avize necesare proiectului, va sugeram sa asteptati lansarea oficiala a ghidului solicitantului, pentru a evita anumite disfunctionalitati in acordarea acestora de catre institutiilor statului. Din sursele MADR, putem estima ca ghidul pentru fostele masuri 121 si 123 va fi publicat la finele lunii ianuarie 2014.

Ecaterina: Urmaresc acest subiect de mult timp. Intrebarea principala este: pentru ce domenii se acorda si cine are dreptul să beneficieze de aceste fonduri? Va multumesc anticipat!

 B)Un model de proiect pentru 2 hectare de legume in camp -unitate individuala

 

1.1 Denumirea solicitantului si date de identificare ale acestuia;Denumire solicitant: Ionescu Ion Intreprindere Individuala.Sediul social: Comuna Bors, judetul Bihor

Cod unic de inregistrare: 27136978

Numarul de inregistrare in Registrul Comertului: F33/924/2013

1.2 Scurt istoric al solicitantului

Intreprinderea Individuala Ionescu Ion a fost infiintata in anul 2013.

Pana in prezent nu a desfasurat activitati generatoare de venituri.

1.3 Obiecte de activitate ale solicitantului

(pentru care solicitantul are certificate constatatoare de la Oficiul Registrului Comertului in sensul ca desfasoara

respectivele activitati)

Ionescu Ion Intreprindere Individuala are ca obiect principal de activitate conform actului constitutiv cod CAEN

0113 – „Cultivarea legumelor si a pepenilor, a radacinoaselor si tuberculilor”, domeniul de interes pentru propunerea de finantare este cultivarea legumelor in camp.

1.4 Principalele mijloace fixe aflate in patrimoniul solicitantului

resurse funciare (cu precizarea regimului proprietatii), constructii, utilaje si echipamente, animale, etc.

Denumire mijloc fix Data achizitiei

TOTAL TERENURI

Comuna Bors, Judetul Bihor

20.000 mp / arabil 30.000 lei

Proprietate Ionescu Ion, Intreprindere Individuala conform Contractului de vanzare cumparare nr. 63 din 07.01.2013

2. Descrierea proiectului

2.1 Denumirea investitiei

Ferma de legume in camp.

Elaborator (coordonate de identificare, cod CAEN, etc.) Ionescu Ion, reprezentant al Ionescu Ion Intreprindere Individuala.

Data intocmirii Memoriului justificativ: 17.05.2013

Curs de schimb valutar: 1 Euro = 4,3370 Lei (curs BCE din data de 17.05.2013).

Pentru elaborarea prezentului proiect a fost utilizat proiectul model pus la dispoziție de MADR pentru “Ferma de legume in camp”.

2.3 Amplasamentul proiectului

(regiunea, judetul, localitatea)

Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest, judetul Bihor, comuna Bors.

2.4 Tema, cu descrierea obiectivelor propuse, fundamentarea necesitatii si oportunitatii investitiei

Tema proiectului

Proiectul de investitii are ca scop infiintarea unei ferme de legume cultivate in camp deschis pe o suprafata de 2 ha si dotarea fermei cu echipamentele necesare tehnologiei de cultivare a culturilor de legume.

Tipurile de legume cultivate in camp sunt: tomate, castraveti, morcovi si varza alba.

In mod concret, prin proiect s-a prevazut achizitionarea urmatoarelor masini si utilaje agricole:

  • Motocultor 12 CP

  • Masina de plantat rasaduri

  • Freza

  • Cultivator

  • Plug

  • Semanatoare

  • Instalatie de irigat prin picurare

Solicitantul isi desfasoara activitatea in sectorul horticol, sector ce face obiectul masurii 121 „Modernizarea

exploatatiilor agricole” care promoveaza si sprijina investitiile in exploatatiile agricole.

Obiectivele urmarite prin realizarea investitiei sunt in concondanta cu obiectivele Masurii 121, astfel:

Obiectiv general

Cresterea competitivitatii Ionescu Ion Intreprindere Individuala printr-o utilizare mai buna a resurselor umane si a factorilor de productie si indeplinirea standardelor nationale si a standardelor comunitare.

Acest obiectiv va fi atins prin infiintarea fermei de legume in camp deschis pe o suprafata de 2 ha si dotarea cu utilaje si echipamentele necesare realizarii in bune conditii a tehnologiei de cultivare a legumelor, care va conduce in mod direct la cresterea competitivitatii intreprinderii individuale ca urmare a atingerii unei performante generale reflectata prin urmatorii factori:

Obtinerea unei productii ridicate: tomate – 48.000 kg /ha, castraveti – 36.000 kg/ha, morcov – 36.000 kg/ha si varza alba – 66.000 kg/ha (productivitatea/ha variaza in functie de soiul de legume cultivat);

Obtinerea unor randamente sporite de productie, produse cu valoare adaugata mare si cu o calitate superioara a produselor, ca urmare a achizitionarii de echipamente performante cat si a sistemului de irigatii prin picurare.

Crearea de noi oportunitati pentru ocuparea fortei de munca;

Indeplinirea standardelor nationale si a standardelor comunitare. Conceptul de calitate pentru legume este o notiune complexa, care poate fi analizata sub urmatoarele aspecte: agronomic, comercial, organoleptic, nutritional si sanitar.

In cadrul standardelor de calitate a legumelor proaspete, conceptul de calitate este determinat de aspectul comercial al produselor proaspete prezentate la vanzare, prin caracteristicile vizuale (prospetime, calibru, forma si culoare) si de conditionare (sortare, ambalare, etichetare si prezentare) ale acestora.

Ca urmare, prevederile acestor standarde de calitate, care se numesc si standarde de comercializare, asigura uniformitatea clasificarii legumelor proaspete, in functie de caracteristicile comerciale ale acestor produse, printr-un sistem unic de evalure, facand abstractie de tehnologiile de cultura si zonele de productie.

De asemenea, proiectul propus de Ionescu Ion Intreprindere Individuala va conduce la indeplinirea obiectivelor specifice ale Masurii 121, dupa cum urmeaza:

Obiective specifice:

Introducerea si dezvoltarea de tehnologii si procedee noi, diversificarea productiei, ajustarea profilului, nivelului si calitatii productiei la cerintele pietei, inclusiv a celei ecologice. Utilajele si echipamentele (ex. sistemul de irigatii prin picurare) prevazute a fi achizitionate va asigura desfasurarea procesului tehnologic de cultivare a legumelor in conditii optime, tehnologiile performante folosite conducand la obtinerea de produse de calitate, la randamente sporite, in conditii de productivitate a muncii crescute. In acelasi timp, prin utilizarea de tehnologii moderne se urmareste realizarea unor conditii de munca foarte bune.

Realizarea proiectului permite valorificarea optima a potentialului agricol al zonei. Localizarea exploatatiei agricole intr-o zona cu soluri fertile si cu traditie in cultura legumelor justifica efectuarea investitiilor in vederea obtinerii unui spor cantitativ si calitativ al productiei.

Adaptarea exploatatiilor la standardele comunitare. Indeplinirea obiectivului susmentionat va fi posibil prin achizitionarea de utilaje si echipamente, prin respectarea fluxului tehnologic propus prin proiect, care este in conformitate cu legislatia in vigoare pentru domeniul sanitar-veterinar, sanitar si de mediu. In etapa de cultivare a produselor propuse prin proiect, vor fi respectate toate fazele fluxului tehnologic, astfel: Efectuarea lucrarilor in perioadele prevazute in tehnologie previne degradarea solului si mentinerea starii de fertilitate a acestuia; Optimizarea gamei de ingrasaminte, erbicide, pesticide si substante de tratament, prin selectarea acelor produse care asigura complementaritatea cu elementele nutritive din sol; Activitatea curenta a societatii va avea un impact minim asupra mediului, intrucat utilajele si echipamentele agricole prevazute a se achizitiona inregistreaza consumuri reduse, iar pierderile de combustibil si lubrifianti sunt practic inexistente.

Cresterea veniturilor exploatatiei agricole. Implementarea proiectului va insemna pentru intreprinderea individuala obtinerea unor venituri de aprox. 155,550 mii lei/an din comercializarea legumelor, in conditiile in care produsele societatii raspund unei cereri in crestere identificate pe piata pentru legumele proaspete de origine autohtona. Reducerea costurilor si cresterea productivitatii se vor reflecta in cresterea profitului obtinut de intreprinderea individuala. Dupa realizarea investitiei, intreprinderea individuala isi va imbunatati performantele prin indeplinirea obiectivelor operationale.

Obiective operationale Obiective de ordin tehnic. Utilajele si echipamentele prevazute in fluxul tehnologic permit desfasurarea procesului de infiintare si intretinere a culturii de legume in conditii optime. Tehnologiile performante folosite conduc la obtinerea unor produse de calitate, la randamente sporite, in conditii de eficienta si productivitate a muncii crescute. In acelasi timp, prin utilizarea tehnologiilor de ultima generatie se urmareste realizarea unor conditii bune de munca pentru personalul care lucreaza in ferma. Obiective de ordin economico-financiar. La infiintarea culturilor de legume (tomate, castraveti, varza) se folosesc rasaduri, cu o crestere cat mai avansata, specii si soiuri cu perioada mai scurta de vegetatie, astfel ca intervalul de timp de la infiintarea culturilor si pana la recoltare sa fie cat mai scurt, si o perioada de recoltare cat mai mare, ceea ce va conduce la reducerea costurilor de productie si implicit la cresterea rentabilitatii economice a exploatatiei agricole. Cresterea viabilitatii economice. Implementarea proiectului va insemna pentru intreprinderea individuala o crestere substantiala a veniturilor, data de diversificarea activitatii si orientarea spre legume cu cerere pe piata. Intreprinderea individuala intentioneaza ca prin investitiile realizate prin proiect, avand ca obiectiv o productivitate cat mai ridicata a recoltei si o capacitate de depozitare optima, sa obtina costuri de operare cat mai bune. Pentru a demonstra cresterea viabilitatii economice s-a intocmit prognoza incasarilor si platilor pe o perioada de 5 ani dupa realizarea investitiei. Indicatorii economico-financiari obtinuti in urma realizarii prognozelor sunt prezentati in anexa C la cererea de finantare si respecta limitele impuse de programul de finantare.Obiective de mediu Respectarea cerintelor fitosanitare prin practicarea unor metode de cultivare sanatoase, astfel incat sa asigure siguranta alimentara a consumatorilor, sa respecte normele de mediu, in scopul de a proteja apa si solul si de a tine evidenta tratamentelor fitosanitare si a produselor chimice utilizate in procesul de productie. Toate utilajele si echipamentele care vor fi achizitionate prin proiect corespund nivelurilor stabilite prin normele de mediu astfel incat noua investitie nu va avea un impact negativ asupra mediului. Proiectul este in acord cu potentialul agricol al zonei in care va fi implementat. Conform “Studiului pentru determinarea zonelor cu potential, a zonelor geografice si marjelor brute standard unitare pentru proiectele din cadrul Masurii 3.1 „Investitii în exploatatii agricole” din Programul SAPARD”, elaborat de ASAS-ICPA si ICDEA, 2004”, comuna Bors, din judetul Bihor are potential ridicat pentru cultivarea legumelor termofile si criofile, productia obtinuta in zona de campie cu potential ridicat pentru legumele ce fac obiectul proiectului de investitie fiind: Tomate 48.000 kg/ha; Castraveti 36.000 kg/ha; Morcov 36.000 kg/ha; Varza alba 66.000.

Justificarea achizitiilor propuse prin proiect Motocultorul va fi folosit pentru pregatirea terenului (lucrari de arat, afanat si aerisit in profunzime, maruntit) pe suprafete pana la 5-6 ha de teren agricol. Este dotat cu o gama larga de accesorii cu care se asigura acoperirea tuturor lucrarilor care sunt prevazute in tehnologiile de cultivare a legumelor prevazute in proiectul de investitii. Plugul reversibil va fi utilizat pentru lucrarile de arat in vederea pregatirii lucrarilor de primavara. Freza va fi utilizata pentru lucrarile de afanare si aerisire a solului, incorporarea ingrasamintelor in sol, combaterea buruienilor, pregatirea patului germinativ prin maruntirea solului in repetate treceri. Cultivatorul se va utiliza la spargerea crustei si la maruntirea superficiala a solului, in vederea usurarii rasaririi plantelor sau pregatirii insamantarii. Masina de plantat rasaduri se utilizeaza pentru plantarea rasadurilor cu radacina goala sau cu bulgari de turba de forma conica, piramidala sau cubica. Semanatoarea este destinata semanatului in randuri a semintelor plantelor de cultura (morcovi). Instalatia de irigat prin picatura. Achizitionarea acesteia este oportuna, avand in vedere schimbarile climatice tot mai nefavorabile. Avantajele instalatiei sunt: dozeaza exact apa necesara in diferite etape de dezvoltare a culturilor si in functie de tipul de cultura irigata, eliminandu-se in acest fel pierderile; fiecare planta in parte poate primi cantitatea optima de apa in functie de necesarul de moment; consumul de apa pentru irigatie este mai redus cu 20-40%, datoritã uniformitatii si randamentului ridicat (90-96%) si reducerii pierderilor prin evaporatia din sol si aer. Mentionam ca pentru a putea efectua lucrari de calitate si pentru a obtine productii cat mai mari, se va lua in considerare necesitatea achizitionarii de utilaje performante. De asemenea, prin achizitionarea acestor utilaje se va contribui la reducerea emisiilor poluante rezultate din aceasta activitate. Prin accesarea fondurilor FEADR solicitate prin prezentul proiect de infiintare a fermei de legume, se va putea asigura prevenirea si controlul integrat al poluarii, respectiv reducerea emisiilor in aer, apa si sol.

Fundamentarea necesitatii investitiei Ionescu Ion Intreprindere Individuala nu detine in prezent utilaje si echipamente agricole necesare infiintarii si intretinerii unei exploatatii legumicole de 2 ha. Astfel, pentru a realiza in bune conditii toate etapele tehnologice ale exploatatiei, precum si pentru a evita costurile suplimentare cu inchirierea utilajelor, Ionescu Ion Intreprindere Individuala solicita acest sprijin financiar nerambursabil pentru realizarea parcului de utilaje si echipamente agricole. Pe baza analizei tehnologiei de cultivare legume a rezultat necesitatea achizitionarii unui numar minim de echipamente care sa asigure independenta tehnica a exploatarii legumicole.Factorii social-economici de care legumicultorul a tinut cont in alegerea investitiei sunt: apropierea de piete de desfacere interne; asigurarea fortei de munca in tot timpul anului, ieftina; asigurarea cailor de acces, accesibile tot timpul anului; posibilitatile de aductiune a apei pentru irigare si tratamente fitosanitare, sa fie eficiente din punct de vedere financiar; distanta corespunzatoare de sursele de poluare care pot afecta calitatea legumelor, impuse de normele sanitare; asigurarea unui parc de utilaje si echipamente agricole, dotat corespunzator, gata in orice moment pentru interventii.

Oportunitatea investitiei Din punct de vedere al oportunitatii investitiei se disting urmatoarele aspecte relevante ce privesc nivelul sectorial, de piata, al fortei de munca, al conditiilor pedo-climatice precum si al economiei locale. La nivel sectorial: pe fondul realizarii campaniilor de constientizare a necesarului consumului zilnic de fructe si legume proaspete, realizat in media, se inregistreaza o crestere a consumului de produse naturale.

La nivelul pietei de desfacere: cresterea consumului de produse alimentare autohtone in detrimentul produselor provenite din import; cresterea in ultimii ani la nivel national a cererii pentru legume, precum si prognoza de crestere a consumului la nivelul celui inregistrat in alte tari din Uniunea Europeana. La nivelul fortei de munca: forta de munca disponibila in zona. La nivelul conditiilor de sol si clima: conditiile pedo-climaterice din zona comunei Bors sunt favorabile activitatilor de exploatatie legumicola; investitia va fi amplasata intr-o zona cu potential ridicat pentru activitatea legumicola. Privind toate acestea se poate concluziona ca realizarea proiectului va insemna pentru Ionescu Ion Intreprindere Individuala, valorificarea unui intreg sir de oportunitati de ordin economic si social, cu efecte favorabile in dezvoltarea economiei locale (vor fi stimulati furnizorii locali de input-uri, servicii, etc.), precum si in cresterea veniturilor la bugetul local.

Implementarea proiectului in conditiile cofinantarii prin Programul National pentru Dezvoltare Rurala Masura 121 va avea ca rezultat o rentabilitate a capitalului propriu investit mai mare si o durata de recuperare mai scurta decat in cazul in care proiectul de investitii ar fi realizat din surse proprii ale solicitantului.

2.5 Descrierea investitiilor ce urmeaza a fi executate in vederea adaptarii unitatii la standardele de mediu, sanitar-veterinare, sanitare, fitosanitare ale Uniunii Europene, cu precizarea standardului / standardelor la care se adapteaza (pentru proiectele care vizeaza adaptarea unitatii la standardele specifice) Prin proiect s-a propus achizitionarea de utilaje noi si performante in vederea respectarii conditiilor de mediu. Achizitiile care urmeaza a fi efectuate prin intermediul proiectului sunt strict necesare pentru asigurarea unei rentabilitati crescute in exploatare cu reducerea la minim a poluarii prin utilizarea unor masini si utilaje agricole performante si prin reducerea costurilor cu serviciile prestate de terti. Astfel, achizitiile propuse au parametri de functionare performanti, sunt nesemnificativ poluante, nu produc emisii sau scurgeri poluante care ar putea afecta aerul, solul sau apa, fiind asigurata in acest fel protejarea mediului inconjurator prin prevenirea si controlul integrat al poluarii, respectiv reducerea emisiilor in aer, apa si sol.

Capitolul 4 Cheltuieli pentru investitia de baza – total, din care: 18.500 0 18.500

A – Constructii si lucrari de interventii – total, din care: 18.500 0 18.500

4.4 Utilaje si echipamente fara montaj, mijloace de transport, alte achizitii specifice 18.500 0 18.500

Capitolul 5 Alte cheltuieli – total, din care: 0 814 814

5.2 Comisioane, taxe 0 814 814

TOTAL GENERAL 18.500 814 19.314

TOTAL GENERAL CU ACTUALIZARE 18.500 814 19.314

Valoare TVA 4.440 4.440

Total general inclusiv TVA 23.754

Curs EUR 4,3370

VALOARE TOTALA 103.021 23.754

VALOARE ELIGIBILA 80.234 18.500

VALOARE NEELIGIBILA 22.786 5.254

Ajutor public nerambursabil (contributie UE si cofinantare nationala) 7.400 7.400

Cofinantare privata, din care: 11.100 5.254 16.354

– autofinantare 5.254 5.254

– imprumuturi 11.100 11.100

TOTAL PROIECT 18.500 5.254 23.754

Procent contributie publica 40%

Avans solicitat 3.700

Procent avans solicitat ca procent din ajutorul public nerambursabil 50% Suma avans mai mica de 50% din ajutorul public

2.7 Piata de aprovizionare/desfacere, concurenta si strategia de piata ce va fi aplicata pentru valorificarea produselor/serviciilor obtinute prin implementarea proiectului.

Caracteristici generale ale pietei produselor Piata legumelor proaspete a crescut in ultimii ani pe fondul imbunatatirii puterii de cumparare, insa avansul a fost sustinut mai mult de importuri, deoarece productia locala a inregistrat un ritm de crestere mai lent. Studiile arata ca importurile de legume au crescut cu 30% în ultimii ani. Tendinta este de orientare a consumului catre legumele si fructele produse pe plan local, considerate cu gust natural. In 2012, Romania a importat 431.424 de tone de legume, fata de 330.481 de tone in 2010, in timp ce exporturile au atins 63.150 de tone, iar în 2010, 88.759 de tone. De exemplu, conform datelor statistice, in anul 2007 s-a inregistrat o scadere cu 30% a productiei de tomate, cea mai mare scadere din perioada 2006-2011, dar incepand cu anul 2010 productia de tomate si-a revenit, inregistrand o usoara crestere comparativ cu anul precedent, iar in anul 2011 cresterea este ceva mai semnificativa, de 15,6% raportata la anul 2010. Aceasta evolutie a productiei de tomate este strans legata de productivitatea medie la hectar, care a urmat aceeasi traiectorie de scadere semnificativa in anul 2007

(18,3%), pentru ca incepand din 2010 sa inregistreze crestere. Productivitatea medie la hectar inregistrata in anul 2011 este cea mai mare incepand cu anul 2006, reflectandu-se in acelasi timp si in productia cantitativa obtinuta in anul 2011. Consumul de legume si produse din legume este influentat intr-o masura mai mica de productia autohtona obtinuta, aceste lipsuri de pe piata interna fiind acoperite din importuri. Cantitatea de legume consumata este influentata de mai multe tendinte ce se manifesta la ora actuala pe piata romaneasca.

In primul rand, se observa o tendinta a consumatorilor de a se orienta spre produsele autohtone, in mod special cand vine vorba despre produsele de sezon. Gustul acestora determina adesea consumatorii sa aleaga legumele romanesti in detrimentul celor importate si sa reduca sau chiar sa evite consumul anumitor produse in extrasezon (de exemplu rosiile in timpul iernii). In al doilea rand, se remarca o tendinta de orientare spre o alimentatie mai sanatoasa, care include un consum mai mare de legume si fructe, fapt dovedit prin cresterea consumului de legume si produse din legume pe cap de locuitor incepand cu 7% in 2011 comparativ cu anul 2009. Potrivit unui studiu de piata, valoarea totala a productiei de legume si fructe a Romaniei va depasi 1 miliard de euro. În Romania sectorul de legume si fructe proaspete detine o pondere mai mare din totalul productiei agricole fata de media Uniunii Europene. În acelasi timp, productia este mult mai fluctuanta ca în Uniunea Europeana, cel mai probabil pe fondul lipsei unei strategii de dezvoltare a sectorului. Productia locala este una foarte fragmentata, venind în proportie de 90% de la gospodarii private si numai 10% de la ferme si companii. Consumul anual de legume si fructe va atinge in acest an un miliard de euro potrivit datelor Ministerului Agriculturii. Pe aceasta piata, legile sunt facute de importatori, pe fondul slabiciunilor pietei agricole locale. O problema majora a pietei romanesti de legume si fructe este aceea ca un rol important il au intermediarii, in fata carora producatorii locali nu au foarte multe optiuni. Nu numai comerciantii locali, ci si cele mai multe piete agroalimentare afiseaza produse din Turcia, Spania sau Argentina, in detrimentul produselor romanesti. Desi Romania este un producator important de legume si fructe, productia autohtona ia calea fabricilor de gemuri si compoturi europene.

Politica si piata de aprovizionare. Furnizori potentiali de materii prime Pentru desfasurarea activitatii propuse prin proiect Intreprinderea Individuala va utiliza ca materii prime principale rasaduri, seminte, fertilizanti cu macro-elemente si micro-elemente, dezinfectanti sol, tratamente pentru combaterea daunatorilor, iar ca materiale auxiliare ambalaje(ladite, saci), consumabile, etc. Rasadurile vor fi achizitionate de la societati specializate, autorizate pentru producerea si comercializarea acestora, care folosesc seminte ce garanteaza autenticitatea hibrizilor. Selectarea furnizorilor se va face in urma evaluarii acestora, dupa urmatoarele criterii: pret, termen de livrare, termene si modalitati de plata, nivelul calitativ al produselor

POTENTIALII FURNIZORI AI SOLICITANTULUI

S.C. Fertilizare S.R.L. Oradea, judetul Bihor Ingrasaminte, fertilizanti, erbicid, insecticid, fungicid – 800 kg; 3.734; 4,82%

S.C. Peco S.R.L. Oradea, judetul Bihor Motorina pentru lucrari mecanizate – 96 l; 1.225; 1,58%

S.C. Rasadu S.R.L. Oradea, judetul Bihor Seminte 2 kg – si rasaduri legume – 64.500 fire; 59.150; 76,31%

S.C. Ambalaje S.R.L. Oradea, judetul Bihor Ladite plastic – 500 buc., saci rafie – 2.000 buc; 2.200; 2,84%

S.C. Aluminiu S.R.L Oradea, judetul Bihor Araci, spalieri, sarme sustinere – 16.000 buc; 11.200; 14,45%

Total 77.509; 100%

Politica si piata de desfacere. Piata tinta va fi formata din consumatori in cea mai mare proportie din mediul urban, populatia de la sate consumand preponderent legume din productia proprie. Zona geografica vizata pentru desfacerea produselor o reprezinta judetul Bihor.Lant de distributie pentru desfacerea produselor:Potentialii clienti ai Ionescu Ion Intreprindere Individuala:

1 SC Magazin Alimentar SRL- Bors, Str. Principala, FN, judetul Bihor; 20.000; 12,85%;

2 SC Supermarket SRL- Oradea, str. Agricultorilor, nr. 26, judetul Bihor; 80.000; 51,43%

3 SC Super Market SRL – Oradea, str. Almasului, nr. 43, judetul Bihor; 51.000; 32,79%

4 SC Conserva SRL – Oradea, str. Aluminei, nr.7, judetul Bihor; 4.550; 2,93%

Total vanzari 155.550; 100%

Analiza concurentei. Tinand cont de faptul ca pe termen scurt intreprinderea vizeaza piata locala, si concurenta cu care se va confrunta este mai redusa, fiind constituita in principal din mici producatori locali. Principalii concurenti din judet ai Intreprinderii Individuale sunt: S.C. Frigofruct S.R.L. Bihor; S.C. EcoAgro&IT S.R.L Bihor; Grup de producatori legume si fructe Bihor; Asociatii de producatori legume si fructe Bihor. Pe termen lung, vizand patrunderea si pe alte piete geografice, concurenta va deveni mai intensa, iar in acest context solicitantul isi va asigura o baza de clienti solida prin calitatea legumelor sale. O oferta de calitate atrage clienti stabili care la randul lor vor atrage clienti noi prin recomandari. In acelasi timp, faptul ca pe pietele mai mari concurenta este mai intensa nu reprezinta neaparat un impediment, tinand cont ca cererea pentru legume este abundenta. Cheia succesului consta in seriozitatea vanzatorului si calitatea produselor sale.

Strategia de piata. Strategia de piata a solicitantului este orientata spre cresterea competitivitatii produselor sale proaspete, sub raportul pret-calitate foarte bun, determinat de cresterea eficientei prin reducerea costurilor. Se doreste ca prin implementarea acestui proiect sa se poata cultiva, depozita si comercializa legume proaspete, conform prevederilor standardelor de calitate si comercializare (prospetime, calibru, forma, culoare, etc). Strategia de piata care va fi aplicata vizeaza: Produsul – oferirea unor produse de o calitate superioara; acest lucru va putea fi realizat prin selectarea produselor, astfel incat cele comercializate pentru consumul direct sa respecte toate standardele de produs. Produsele care nu indeplinesc toate standardele pot fi vandute spre valorificare catre procesatori astfel incat sa nu se inregistreze pierderi. Promovarea – solicitantul isi propune sa ofere o calitate constanta astfel incat prin seriozitate si respectarea obligatiilor contractuale sa isi asigure o clientela fidela, persoane fizice si juridice. Atat in cazul persoanelor fizice, cat si juridice, recomandarile venite din partea unor clienti multumiti influenteaza semnificativ alegerea furnizorului si conduce la atragerea clientilor noi. In acelasi timp, este valabila si reciproca – un client nemultumit se va plange la cel putin inca 10 persoane, indepartandu-le definitiv de respectivul producator.

2.8 Descrierea indeplinirii conditiilor minime de eligibilitate si a criteriilor de selectie urmarite in implementarea proiectului.

Proiectul respecta: conformitatea cu obiectivul general al masurii: cresterea competitivitatii sectorului agricol printr-o utilizare mai buna a resurselor umane si a factorilor de productie si indeplinirea standardelor Acest obiectiv va fi atins prin infiintarea fermei de legume in camp deschis pe o suprafata de 2 ha si dotarea cu utilaje si echipamentele necesare realizarii in bune conditii a tehnologiei de cultivare legume, care va conduce in mod direct la cresterea competitivitatii intreprinderii individuale ca urmare a atingerii unei performante generale reflectata prin urmatorii factori: Obtinerea unei productii ridicate: tomate – 48.000 kg /ha, castraveti – 36.000 kg/ha, morcov – 36.000 kg/ha si varza alba – 66.000 kg/ha (productivitatea/ha variaza in functie de soiul de legume cultivat); Obtinerea unor randamente sporite de productie, produse cu valoare adaugata mare si cu o calitate superioara a produselor, ca urmare a achizitionarii de echipamente performante cat si a sistemului de irigatii prin picurare. Crearea de noi oportunitati pentru ocuparea fortei de munca; Indeplinirea standardelor nationale si a standardelor comunitare. Conceptul de calitate pentru legume este o notiune complexa, care poate fi analizata sub urmatoarele aspecte: agronomic, comercial, organoleptic, nutritional si sanitar. In cadrul standardelor de calitate a legumelor proaspete, conceptul de calitate este determinat de aspectul comercial al produselor proaspete prezentate la vanzare, prin caracteristicile vizuale (prospetime, calibru, forma si culoare) si de conditionare (sortare, ambalare, etichetare si prezentare) ale acestora. Ca urmare, prevederile acestor standarde de calitate, care se numesc si standarde de comercializare, asigura uniformitatea clasificarii legumelor proaspete, in functie de caracteristicile comerciale ale acestor produse, printrun sistem unic de evalure, facand abstractie de tehnologiile de cultura si zonele de productie.

a) Introducerea si dezvoltarea de tehnologii si procedee noi, diversificarea productiei, ajustarea profilului, nivelului si calitatii productiei la cerintele pietei inclusiv a celei ecologice, precum si producerea si utilizarea de energie din surse regenerabile; Utilajele si echipamentele (ex. sistemul de irigatii prin picurare) prevazute a fi achizitionate va asigura desfasurarea procesului tehnologic de cultivare a legumelor in conditii optime, tehnologiile performante folosite conducand la obtinerea de produse de calitate, la randamente sporite, in conditii de productivitate a muncii crescute. In acelasi timp, prin utilizarea de tehnologii moderne se urmareste realizarea unor conditii de munca foarte bune. Realizarea proiectului permite valorificarea optima a potentialului agricol al zonei. Localizarea exploatatiei agricole intr-o zona cu soluri fertile si cu traditie in cultura legumelor justifica efectuarea investitiilor in vederea obtinerii unui spor cantitativ si calitativ al productiei.

b) Adaptarea exploatatiilor la standardele comunitare; Nu este cazul.

c) Cresterea veniturilor exploatatiilor agricole sprijinite; Implementarea proiectului va insemna pentru intreprinderea individuala obtinerea unor venituri de aprox. 155.550 lei/an din comercializarea legumelor, in conditiile in care produsele societatii raspund unei cereri in crestere identificate pe piata pentru legumelor proaspete de origine autohtona. Reducerea costurilor si cresterea productivitatii se vor reflecta in cresterea profitului obtinut de intreprinderea individuala.

d) Sprijinirea membrilor grupurilor de producatori sau ai altor forme asociative în vederea încurajarii fenomenului de asociere. Succesul proiectului de infiintare a fermei de legume, va asigura o sursa constanta de venituri pentru membrii familiei.

Descrierea modului in care se urmareste atingerea obiectivelor. EG2 – Proiectul sa fie în acord cu:

a) potentialul agricol al zonei 20 si Conform “Studiului pentru determinarea zonelor cu potential, a zonelor geografice si marjelor brute standard unitare pentru proiectele din cadrul Masurii 3.1 „Investitii in exploatatii agricole” din Programul SAPARD”, elaborat de ASAS-ICPA si ICDEA, 2004”, comuna Bors, judetul Bihor are potential ridicat pentru cultivarea legumelor.

b) sa demonstreze îmbunatatirea performantei generale a exploatatiei agricole la data darii în exploatare a investitiei: Prin implementarea investitiei se va inregistra obtinerea unor produse cu valoare adaugata mare si cu o calitate sporita, ceea ce semnifica imbunatatirea performantei generale a exploatatiei agricole. Obiective tehnice: achizitia de tractoare, combine, masini, utilaje, echipamente etc, care determina cresterea productivitatii muncii, îmbunatatirea calitatii produselor agricole, introducerea de tehnologii performante, îmbunatatirea conditiilor de lucru; Utilajele si echipamentele prevazute in fluxul tehnologic permit desfasurarea procesului de infiintare si intretinere a culturii de legume in conditii optime. Tehnologiile performante folosite conduc la obtinerea unor produse de calitate, la randamente sporite, in conditii de eficienta si productivitate a muncii crescute. In acelasi timp, prin utilizarea tehnologiilor de ultima generatie se urmareste realizarea unor conditii bune de munca pentru personalul care lucreaza in ferma. Obiective economicofinanciare: – reducerea costurilor de productie si cresterea rentabilitatii economice a exploatatiei agricole; La infiintarea culturilor de legume se folosesc rasaduri, cu o crestere cat mai avansata, specii si soiuri cu perioada mai scurta de vegetatie, astfel ca intervalul de timp de la infiintarea culturilor si pana la recoltare sa fie cat mai scurt, si o perioada de recoltare cat mai mare, ceea ce va conduce la reducerea costurilor de productie si implicit la cresterea rentabilitatii economice a exploatatiei agricole.

Pentru a demonstra viabilitatea economica s-a intocmit prognoza veniturilor si a cheltuielilor pe o perioada de 5 ani dupa implementarea investitiei, in baza careia s-a elaborat proiectia contului de profit si pierderi, a fluxului de numerar si a bilantului contabil. Elaborarea fluxului de numerar pentru activitatea de exploatare demonstreaza ca nu se vor inregistra sincope in procesal de operare, respectiv Intreprinderea individuala isi va putea sustine fara probleme activitatea de exploatare, demonstrand disponibil de numerar pozitiv la sfarsitul perioadei pentru fincare din cei 5 ani de analiza.

Respectarea cerintelor fitosanitare prin practicarea unor metode de cultivare sanatoase, astfel incat sa asigure siguranta alimentara a consumatorilor, sa respecte normele de mediu, in scopul de a proteja apa si solul si de a tine evidenta tratamentelor fitosanitare si a produselor chimice utilizate in procesul de productie.

3. Date privind forta de munca si managementul proiectului

3.2 Estimari privind forta de munca ocupata prin realizarea investitiei :

Locuri de munca nou-create: 1 persoana, cu functia de muncitor in ferma

Pentru activitatile care necesita forta de munca suplimentara, cum sunt activitatile de recoltare, intreprinderea individuala va angaja zilieri.

3.3 Responsabil legal

(nume, prenume, functie in cadrul organizatiei, studii si experienta profesionala) – relevante pentru proiect

Nume si prenume: Ionescu Ion

Functia in cadrul organizatiei: Administrator

Educatie si formare

Perioada 1995 – 2000

Numele institutiei de invatamant Facultatea de horticultura

Domeniul studiat Agricol

Diploma obtinuta Inginer

Experienta profesionala

Perioada 2000-2012

Nume angajator SC Complex Legume SRL Bihor

Functia ocupata Inginer productie

4. Descrierea achizitiilor realizate prin proiect

respectiv denumirea, numarul, valoarea si caracteristicile tehnice si functionale ale utilajelor/echipamentelor tehnologice/echipamentelor de transport / dotarilor ce urmeaza a fi achizitionate prin proiect si, daca e cazul, prezentarea tehnica a constructiilor in care urmeaza a fi amplasate utilajele/dotarile (inclusiv utilitati). Achizitiile trebuie sa fie fundamentate in functie de capacitatea de productie existenta si / sau prognozata.

Utilaje si echipamente fara montaj, mijloace de transport, alte achizitii specifice

1. Motocultor 21.034-5.048 -26.083

2. Masina de plantat rasaduri 13.011 -3.123 -16.134

3. Plug 1.084 -260 -1.344

4. Freza 3.253- 781 -4.033

5. Cultivator 1.518 -364 -1.882

6. Semanatoare 10.843 -2.602 -13.445

7. Instalatie de irigat 29.492 -7.078 -36.570

TOTAL 80.234 -19.257 -99.491

Descrierea masinilor si utilajelor care vor fi achizitionate este prezentata in cele ce urmeaza :

Motocultor: 1 buc. Caracteristici tehnice: Motor diesel 12 cp; Greutate 132.0000 kg.

Masina de plantat rasaduri: 1 buc Caracteristici tehnice: Productivitate: 2.000–2.500 de plante/ora/rand; Distanta dintre plante: min 23 cm, max 78cm.

Plug: 1 buc Caracteristici tehnice: Plug rotativ 1800; Prezinta 2 trupite.

Freza: 1 buc Caracteristici tehnice: Latimile de lucru : 40-60 cm; Adincimile de lucru: 10 – 16 cm.

Cultivator: 1 buc; Caracteristici tehnice: Latime de lucru 30-60 cm; Greutate 36 kg.

Semanatoare: 1 buc; Caracteristici tehnice: Semanatoare 3 randuri pentru motocultoare; Poate fi utilizata pentru orice tip de legume.

Instalatie de irigat: 1 buc; Caracteristici tehnice: Pompa pentru alimentarea sistemului de irigat; Fertilizator; Reductor presiune pentru mentinerea unei presiuni constante in microstropire si picurare; Filtru; Conductele de polietilena; Racord tub picurare simplu sau cu robinet; Dop tub picurare: se foloseste pentru capetele tuburilor cu scopul de a inchide tubul; Carlig fixare tub picurare: se foloseste pentru fixarea tuburilor aflate la suprafata. Se va descrie fluxul tehnologic, activitatea si tehnologia aplicata in cadrul proiectului (plan de cultura pe perioada de

cinci ani, plan de productie pe perioada de cinci ani pentru ferma zootehnica si altele).

Plan de productie: Prin proiect se propune infiintarea unei ferme de legume cultivate in camp pe o suprafata de 2 ha. Tipurile de legume cultivate vor fi: tomate, castraveti, morcovi, varza alba. Plan de cultura pe o perioada de cinci ani:

Tomate 0,5 ha; 21.000 kg/anul I; 21.000; 21.000; 21.000; 21.000;

Castraveti 0,5ha; 17.500 ;17.500; 17.500; 17.500; 17.500;

Morcovi 0,5 ha; 17.000 17.000 17.000 17.000 17.000

Varza alba 0,5 ha; 30.000; 30.000; 30.000; 30.000; 30.000;

TOTAL 2 ha; 85.500 kg/anul I; 85.500 85.500 85.500 85.500

Descrierea fluxului tehnologic Proiectul prezent urmareste infiintarea unei ferme de legume cultivate in camp, pe o suprafata de 2 ha, amplasata in comuna Bors, judetul Bihor. Produsele care fac obiectul proiectului sunt urmatoarele: tomate, castraveti, morcovi si varza alba.

Principalele faze tehnologice pentru cultura de tomate:

1. Pregatirea terenului

Suprafata de teren cultivata cu tomate – 0,5 ha.

Nivelarea terenului – aceasta etapa se va realiza toamna cu ajutorul utilajelor: motocultor si cultivator.

Aratul terenului – aceasta etapa se va realiza toamna cu ajutorul utilajelor: motocultor si plug cu 2 trupite. Aratura va fi adanca, la 25-30 cm, specifica cultivarii legumelor in camp.

Pregatirea patului germinativ prin aplicarea fertilizantilor si erbicidelor, mobilizarea solului cu ajutorul frezei achizitionate prin proiect. Erbicidarea se va realiza manual.

Fertilizarea culturii (de baza), sub aratura de toamna – se va aplica cca. 125 kg azotat de amoniu/ha.

Erbicidarea se va realiza manual prin aplicarea de solutii de erbicid specifice culturii de tomate – 1 l/ha (preemergent in 200-400 l apa).

2. Asigurarea materialului biologic

Materialul biologic este reprezentat de „rasaduri”, care va fi achizitionat de la diversi furnizori autorizati pentru producerea si comercializarea rasadurilor.

La infiintarea culturii de tomate in camp intreprinderea individuala va folosi numai rasaduri obtinute din seminte autorizate, respectiv cca. 20.500 plante/ha.

3. Lucrarile de intretinere

Completarea golurilor cu rasaduri retinute, in cel mult 2-3 zile dupa constatarea lor.

Prasitul culturii de 3-4 ori mecanic si 2-4 ori manual pe rand.

Sustinerea plantelor – pentru aceasta operatie se vor folosi araci din lemn si sarma (10.000 buc/0,8-1 m lungime).

Copilitul si carnitul plantelor se face numai la soiurile cu crestere nedeterminata, lasandu-se unul sau cel mult doi lastari, de la primul si al doilea etaj de fructificare. Carnitul se executa la culturile de toamna cu 45-50 zile inainte de incheierea culturii (primele brume de toamna) si consta in inlaturarea varfului tulpinilor.

Fertilizarea suplimentara se executa de obicei in doua etape, la inceperea fructificarii in prima inflorescenta: cu cca. 150 kg azotat de amoniu/ha si la fructificarea inflorescentei a treia cand se aplica cca. 150 kg azotat de amoniu si 100 kg sulfat de potasiu. La culturile efectuate prin semanat direct dozele sunt mai reduse.

Irigarea culturilor se aplica o norma de 350 m3 apa/ha – irigarea se va realiza cu ajutorul sistemului de irigare prin picurare achizitionat prin proiect.

Combaterea bolilor si daunatorilor: se refera in principal la prevenirea atacului de mana, Septoria si combaterea gandacului de Colorado. Se va aplica tratamente foliare solutie de 1 l/ha, cca. 4 doze/ciclu de productie.

4. Recoltarea

Pentru consumul in stare proaspata legumele se recolteaza manual, la maturitatea de consum, se sorteaza, se ambaleaza în ladite de capacitate 20 kg si se valorifica în cel mai scurt timp.

Productia este de 42 t/ha.

Pentru recoltarea manuala intreprinderea individuala va apela la serviciile tertilor (zilieri).

Principalele faze tehnologice pentru cultura de castraveti:

1. Pregatirea terenului

Suprafata de teren cultivata cu castraveti – 0,5 ha.

Nivelarea terenului – aceasta etapa se va realiza toamna cu ajutorul utilajelor: motocultor si cultivator.

Aratul terenului – aceasta etapa se va realiza toamna cu ajutorul utilajelor: motocultor si plug cu 2 trupite. Aratura va fi adanca, la 25-30 cm, specifica cultivarii legumelor in camp.

Pregatirea patului germinativ prin aplicarea fertilizantilor si erbicidelor, mobilizarea solului cu ajutorul frezei achizitionate prin proiect. Erbicidarea se va realiza manual.

Fertilizarea culturii (de baza), sub aratura de toamna – se va aplica cca. 150 kg azotat de amoniu/ha.

Erbicidarea se va realiza manual prin aplicarea de solutii de erbicid specifice culturii de castraveti.

2. Asigurarea materialului biologic (rasad)

Materialul biologic este reprezentat de „rasaduri”, care va fi achizitionat de la diversi furnizori autorizati pentru producerea si comercializarea rasadurilor.

La infiintarea culturii de castraveti in camp intreprinderea individuala va folosi numai rasaduri obtinute din seminte autorizate, respectiv cca. 17.000 plante/0,5 ha.

3. Lucrarile de intretinere

Asigurarea prinderii rasadurilor sau rasaririi plantelor insamantate direct se face printr-o udare prin picurare cu o norma de udare de 300-350 m3/ha.

Completarea golurilor cu rasaduri retinute, in cel mult 2-3 zile dupa constatarea lor.

Prasitul culturii de 3-4 ori mecanic.

Sustinerea plantelor – pentru aceasta operatie se vor folosi araci din lemn si sarma (8.000 buc/4-6 m distanta intre spalieri).

Fertilizarea suplimentara se executa de obicei in doua etape, la inceperea fructificarii in prima inflorescenta: cu cca.75 kg azotat de amoniu/0,5 ha.

Irigarea culturilor se aplica o norma de 500 m3 apa/ha – irigarea se va realiza cu ajutorul sistemului de irigare prin picurare achizitionat prin proiect.

Combaterea bolilor si daunatorilor. In acest scop se aplica tratamente repetate (la acoperire), pe masura ce plantele se dezvolta. In cazul în care nu se folosesc produse sistemice, tratamentele se repeta dupa fiecare udare sau dupa caderea precipitatiilor.

Deoarece în majoritatea zonelor tarii culturile de castraveti sunt afectate si distruse de atacul unor forme foarte agresive de mana la sfarsitul lunii iunie si începutul lunii iulie, se vor efectua culturi cat mai timpurii si se vor aplica riguros tratamentele preventive. Se evita stropirea cu substante cuprice pe timp de arsita.

4. Recoltarea

Recoltarea se face dimineata cand temperatura este mai scazuta, dar dupa ce s-a ridicat roua;

Productia este de cca. 35 t/ha la cultura palisata.

Pentru recoltarea manuala intreprinderea individuala va apela la serviciile tertilor (zilieri).

Principalele faze tehnologice pentru cultura de morcovi:

1. Pregatirea terenului

Suprafata de teren cultivata cu morcovi – 0,5 ha.

Nivelarea terenului – aceasta etapa se va realiza toamna cu ajutorul utilajelor: motocultor si cultivator.

Aratul terenului – aceasta etapa se va realiza toamna cu ajutorul utilajelor: motocultor si plug cu 2 trupite. Aratura va fi adanca, la 25-30 cm, specifica cultivarii legumelor in camp.

Pregatirea patului germinativ prin aplicarea fertilizantilor si erbicidelor, mobilizarea solului cu ajutorul frezei achizitionate prin proiect. Erbicidarea se va realiza manual.

Fertilizarea culturii – superfosfat 400 kg/ha si sare potasica 100 kg/ha;

Erbicidarea se va realiza manual prin aplicarea de solutii de erbicid specifice culturii de morcovi.

2. Asigurarea materialului biologic (seminte)

Materialul biologic este reprezentat de „seminte”, care va fi achizitionat de la diversi furnizori autorizati pentru comercializarea semintelor.

Samanta trebuie sa fie deperozitata, sa aiba o germinatie si puritate buna si sa fie dezinfectata. Deoarece germinatia se pierde usor (3-4 ani), samanta veche trebuie controlata.

Norma de samanta – 3,5-4 kg/ha în teren bine pregatit.

Semanatul se executa cu semanantoarea achizitionata prin proiect.

3. Lucrarile de intretinere

Fertilizarea suplimentara: superfosfat 400 kg/ha si sare potasica 100 kg/ha.

Irigarea culturilor – se aplica o norma de 600 m3 apa/ha – irigarea se va realiza cu ajutorul sistemului de irigare prin picurare achizitionat prin proiect;

Combaterea bolilor si daunatorilor. In acest scop se aplica tratamente repetate (la acoperire), pe masura ce plantele se dezvolta. In cazul în care nu se folosesc produse

sistemice, tratamentele se repeta dupa fiecare udare sau dupa caderea precipitatiilor;

Combaterea bolilor si daunatorilor. Bolile care apar mai des la cultura de morcov si combaterea lor sunt larvele de musca morcovului, care sapa galerii prin radacini, degradandu-le calitatea.

4. Recoltarea

Recoltarea se realizeaza cu plugul fara cormana iar pe suprafete mici cu furca sau casmaua.

Productia este de cca. 34 t/ha.

Pentru recoltarea manuala intreprinderea individuala va apela la serviciile tertilor (zilieri).

Principalele faze tehnologice pentru cultura de varza alba:

1. Pregatirea terenului

Suprafata de teren cultivata cu varza alba – 0,5 ha.

Nivelarea terenului – aceasta etapa se va realiza toamna cu ajutorul utilajelor: motocultor si

cultivator.

Aratul terenului – aceasta etapa se va realiza toamna cu ajutorul utilajelor: motocultor si

plug cu 2 trupite. Aratura va fi adanca, la 25-30 cm, specifica cultivarii legumelor in camp.

Pregatirea patului germinativ prin aplicarea fertilizantilor si erbicidelor, mobilizarea solului cu

ajutorul frezei achizitionate prin proiect. Erbicidarea se va realiza manual.

Fertilizarea culturii – superfosfat 400 kg/ha si sare potasica 100 kg/ha;

Erbicidarea se va realiza manual prin aplicarea de solutii de erbicid specifice culturii de varza

alba.

2. Asigurarea materialului biologic (rasad)

Materialul biologic este reprezentat de „rasaduri”, care va fi achizitionat de la diversi furnizori autorizati pentru producerea si comercializarea rasadurilor.

Epoca de plantare: 20 mai – 10 iunie.

La infiintarea culturii de varza alba in camp intreprinderea individuala va folosi numai rasaduri

obtinute din seminte autorizate, respectiv cca. 27.000 plante/0,5 ha.

3. Lucrarile de intretinere

Completarea golurilor cu rasaduri retinute, in cel mult 2-3 zile dupa constatarea lor.

Fertilizarea suplimentara se executa de obicei in doua etape, la inceperea fructificarii in prima inflorescenta: cu cca. 100 kg sare potasica/0,5 ha.

Irigarea culturilor – se aplica o norma de 600 m3 apa/ha – irigarea se va realiza cu ajutorul sistemului de irigare prin picurare achizitionat prin proiect.

Combaterea bolilor si daunatorilor. In acest scop se aplica tratamente repetate (la acoperire), pe masura ce plantele se dezvolta. In cazul în care nu se folosesc produse sistemice, tratamentele se repeta dupa fiecare udare sau dupa caderea precipitatiilor.

4. Recoltarea si valorificarea

Recoltarea se face în luna octombrie-noiembrie, dupa primele brume care grabesc maturarea capatanilor, prin taierea capatanilor la o singura trecere si adunarea în gramezi sau direct în mijloacele de transport.

Productia este de cca. 60 t/ha.

Pentru recoltarea manuala intreprinderea individuala va apela la serviciile tertilor (zilieri).

5. Durata de realizare (luni) si etape principale Grafic de esalonare a investitiei exprimat valoric pe luni si activitati. In procesul de estimare a duratei de executie a obiectivelor de constructii si a planificarii activitatilor, incepand cu data semnarii contractului de finantare cu Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, proiectantul va lua in calcul si perioadele de timp nefavorabil realizarii investitiilor. Durata de implementare a proiectului de investitii este de 1 an (12 luni calendaristice). Beneficiarul solicita primirea ajutorului FEADR in 2 transe de plata, esalonate pe durata de executie a proiectului proportional cu nivelul cheltuielilor eligibile efectuate. Se estimeaza ca ajutorul FEADR va fi primit in termen de 90 de zile de la depunerea Cererilor de plata

 C ) Citeva “sfaturi” indispensabile reusitei in albinarit 

1.  Vezi ce presupune cresterea albinelor si valorificarea produselor apicole in magazine, supermarketuri si piete agro-alimentare, sau la export.

Afla ce avize, acte, cat spatiu si ce timp necesita afacerea, plus multe alte detalii (vezi paginile 97-111 din ghiudul “Afacerea Ta Apicola”)
Etapa #2: Acte, adeverinte, cereri si avize de care ai nevoie, le aranjezi in dosare si le depui pentru autorizatii dupa cum iti spunem noi. Nu sunt costisitoare, si nu trebuie sa te plimbi de colo colo.
Etapa #3: Parcurgi pasii necesari depunerii dosarului pentru finantare europene, cofinantarea afacerilor apicole este cea mai mica dintre toate domeniile de afaceri si poate ajunge la ZERO (depinde de beneficiar, regiune, etc)
Etapa #4: Proiectul pentru fonduri europene – Completeaza studiul de fezabilitate… Studiul de fezabilitate face de obicei diferenta intre proiectele care obtin finantare si celelalte, ti-am pregatit un capitol interg doar despre acest aspect.
Etapa #5: Proiectul – Fii foarte atent cu criteriile de selectie, relevanta si maturitate ale proiectului. Ai instructiuni complete in ghid despre cum trebuie sa scrii proiectul in ghid, analiza economico-financiara, grafice, tabele, instructiuni complete.
Etapa #6: Revizuire – Asigura-ti proiectul inainte de a-l depune… Ti-am pregatit o lista cu punctele pe care comisia vrea sa le atingi in proiectul tau. Daca ai atins 80% din toate aceste puncte proiectul are sanse foarte mari.
Etapa #7: Depunerea dosarului
Etapa #8: Amenajarea spatiului, achizitia stupilor, albinelor, hranei, s.a.m.d. (lista completa o gasesti in ghidul Afacerea Ta Apicola)
Urmeaza sa inchei contracte cu magazinele pentru distribuirea mierii, laptisorului de matca si a celorlalre produse apicole, dar si cu firmele de distributie pentru export (vezi cum din ghidul Afacerea Ta Apicola).
ATENTIE : Etapele variaza si dureaza in functie de tine, si timpul pe care il aloci afacerii! Repet, facem mari eforturi pentru ati oferi cele mai bune sfaturi, informatii cat mai corecte, cu noi ai sanse mari de reusita, dar nu iti garantam ca vei obtine profitul dorit sau profit de orice fel si nu iti garantam obtinerea de fonduri europene, nimeni nu poate garanta!

Afla ce spun turcii si ucrainienii despre ghidul Afacerea Ta Apicola
Turcia si Ucraina sun unii din cei mai mari producatori de miere si au reusit sa se situeze anul trecut pe locul 3 mondial, respectiv 5 mondial, in timp ce noi ne situam mult mai jos, in ciuda conditiilor mult mai bune pentru cresterea albinelor de la noi din tara.
De aceea in ghidul Afacerea Ta Apicola pe langa informatiile obisnuite legate de cresterea albinelor vei gasi si sfaturi despre eficientizarea afacerii pe care nu le gasesti in alte carti, precum:
• Cum sa obtii un randament maxim la productie? (tipuri de matci valoroase, modele de stupi, lucrari specifice pentru fiecare sezon, bio stupul cu trei familii hranite simultan, s.a.m.d.)
• Cum organizezi stupina si afacerea in sine in functie de anotimpul rece-cald, marimea stupinei, alegerea vetrei, asezarea stupilor, procurarea echimanetelor, etc?
• Descopera tipurile de stupine pentru o productie cu randament maxim in functie de fiecare regiune din Romania
• Cum sa amenajezi stupina ca sa faci toata treaba rapid si usor, si ce lucrari necesita primavara, vara, toamna si iarna? Descopera calendarul apicultorului
• Produsele apicole, mierea, ceara, polenul, pastura, propolisul, laptisorul de matca, apilarnilul? Obtinere, recoltare, retete, mod preparare, conditionare, pastrare si conservare
• Singurele conditii pentru a indeplini normele impuse de UE, legislatia nationala si comunitara, autorizarea exploatatilor apicole, afla tot ce trebuie sa stii!
• Inventarul apicol? Cum se face si ce importanta are: inventar la desfacerea fagurilor, extractia mierii, conditionarea mierii, extractie si conditionare ceara, s.a.m.d.
• Cu cate familii de albine este recomandat sa incepi? Cum poti mari exponential stupina fara sa mai aduci bani?
• Valorificarea produselor apicole, care sunt principalele piete de desfacere?
• Comercializarea produselor apicole pe piata autohtona si la export
Plus multe altele…
Cu o bogata experienta in accesarea fondurilor europene in Romania si vaste cunostinte in apicultura, echipa noastra a sintetizat peste 4800 de pagini de cursuri cu informatii despre albine, produse apicole, proprietati si tratamente cu produse apicole, valorificare pe pietele romanesti, export si accesarea fondurilor europene. Ghidul contine informatii practice, usor de inteles, si de ultima ora. Iata ce spun altii despre ghid:
In primavara anului 2012 am construit propria stupina respectand pasii din cartea dvs, iar pe 12 august 2012 am inceput sa vand mierea in magazine si piete din tot judetul.
Gelu Manescu, Braila:
Apreciez ghidul dvs ca pe langa ajutorul oferit in cresterea albinelor m-a invata si cum sa abordez diferiti distribuitori si comercianti pentru a-mi putea promova si vinde produsele apicole din productia proprie.
Marcela Bunu, Bucuresti:
Un ghid foarte bine documentat, informatiile despre piata de desfacere au fost pentru mine colacul de salvare, fiindca eu deja cresc albine de peste un an, dar nu prea aveam unde sa dau mierea, polenul si laptisorul. Multumesc!
Moisescu Albert, Timisoara:
Va multumim pentru informatiile expuse in ghidul Afacerea ta apicola si pentru faptul ca ne-ati raspuns la emailuri! Cu respect!

*ATENTIE: nu iti putem garanta obtinerea unor rezultate asemanatoare cu cele de mai sus, si nici macar obtinerea unor rezultate de orice fel. Acestea difera de la o persoana la alta in functie de multi factori precum disponibilitatea acesteia, cunostinte, regiune geografica, piata desfacere, clima, s.a.m.d

 

Adauga un comentariu

Nume*

Adresa de email* [Nu va fi publicata]

Comentariu*