1 .Bolile si daunatorii la speciile de legume solanacee Dr. Ana Tomescu; 2 . BOLILE SI DAUNATORII SPECILOR DE LEGUME SOLANACEE

avvv

1 . PĂTAREA PUSTULARĂ A FRUCTELOR – Pseudomonas syringae pv. tomato (Okabe) Alstatt, cod Bayer PSDMTM

Răspândire. Agentul patogen a fost semnalat în anul 1933, de Okabe, în Taiwan şi de Bryan, în SUA. Cercetările ulterioare au demonstrat prezenţa agentului patogen şi a bolii cauzate în diferite regiuni ale lumii unde se cultivă tomatele. În ţara noastră, semnalarea bolii a fost făcută de Oprea, în anul 1971, în culturi de tomate şi ardei din judeţele Ilfov şi Dolj.
Simptome. Biologia agentului patogen. Boala este frecventă la culturile din câmp. Infecţia cu bacteria fitopatogenă se localizează pe toate organele aeriene ale plantelor, cu predilecţie pe frunze şi fructe.
Pe frunze apar pete de culoare brun-gălbuie, hidrozate, circulare, cu diametrul de 1-3 mm şi contur neuniform. După un interval de timp, petele devin brun-negricioase şi pergamentoase, înconjurate de de un halou verde-gălbui. La atac intens, petele confluează, ţesuturile bolnave se rup şi cad, dând un aspect zdrenţuit frunzelor.
Pe tulpini petele de atac sunt brun-negricioase, cu contur neuniform şi cu ţesuturi care se suberifică şi crapă.
Ps. tomato se transmite prin sămânţă şi prin sol, poate infecta şi ardeii şi pătlăgelele vinete şi este diseminată de vânt şi picăturile de apă de ploaie sau apă de la irigarea prin aspersie. Bacteria este distrusă de temperatura de 49-500C.
Măsuri şi mijloace de prevenire şi combatere. Tehnica de prevenire a infecţiilor şi combatere a agentului patogen include diferite măsuri şi mijloace agrotehnice, biologice, fizice şi chimice: folosirea seminţei certificate, cu provenienţă cunoscută; extragerea seminţei prin fermentarea pulpei timp de 48 ore sau tratarea seminţei cu acid acetic, timp de o oră sau cu extract de siminoc [Helichrysum arenarium (L.) Moench] 100 ml/5 l apă, timp de 2 h 30′; tratarea termică a seminţei la 520C, timp de o oră sau imersia seminţei în hipoclorit de sodiu 1%, timp de 2 minute; cultivarea soiurilor/hibrizilor cu rezistenţă faţă de Ps. tomato, irigarea culturilor pe brazdă sau prin picurare (nu prin aspersie), strângerea şi distrugerea resturilor vegetale.
Preparatele din plante făinurile minerale (de bazalt sau dolomită) ca şi produsele ce conţin specii de microorganisme sunt recomandate ca mijloace de prevenire a bacteriozei.
Produsele chimice eficace sunt cele pe bază de cupru (Alcupral 50 PU 0,4-0,5%, Bouille Bordelaise WDG 0,75%, Champion 50 WP 0,3%, Copac Flow 0,2%, Triumf 40 WG 0,35%, Manoxin C 50 PU 0,4%, Kocide 2000 0,25%, Cupertine Super 0,4%), mancozeb (Dithane M45 0,2%, Novozir 80 MN 0,2%, Vondozeb 0,2%, Mancozeb 800 WP 0,2%, Manoxin M 60 PU 0,4%), la care se adaugă Equation Pro 0,04%, Moltovin 0,35%, Rover 500 SC 0,2%, Melody Compact 49 WG 0,2%.
Lucrarea prezinta majoritatea bolilor si daunatorilor, plantele parazite, factori de nutritie si climatici care produc daune culturilor de tomate, ardei si patlagele vinete din spatii protejate si camp. Se aduce in atentie combaterea integrata prin masuri si mijloace care sa substituie cat mai mult produsele toxice. Este acumulata experienta de 35 de ani a unui cercetator. Are 350 pag. si costa 55 lei.
Lucrarea a fost premiata pe 2014 de catre A.S.A.S.- Academia de Stiinte Agricole si Silvice cu Premiul Teodor Bordeianu.
tel. 0745420536, www.totuldespreciuperci.blogspot.ro

 

2 . BOLILE SI DAUNATORII SPECILOR DE LEGUME SOLANACEE
Dr. Ana Tomescu

Disfuncţiile (bolile) fiziologice la legume SOLANACEE.
Acestea nu sunt efectul unei infecţii ci apar în urma tulburării metabolismului plantelor prin acţiunea unor factori abiotici, ambientali şi nutriţionali: temperaturi prea ridicate sau prea scăzute ale aerului, solului, apei de irigat; secetă prelungită sau exces de apă în atmosferă sau în sol; deficit sau concentraţii ridicate de macro- şi microelemente; strălucirea puternică a soarelui ş.a. Aceste tulburări au fost denumite boli fiziologice sau fiziopatii.
* * *
Pagubele produse de speciile dăunătoare sau de factorii de mediu sunt diferite şi încadrate ca neînsemnate (plantele sunt afectate în mică măsură şi producţia se înscrie în parametrii cantitativi şi calitativi specifici) şi importante (plantele sunt distruse parţial sau total iar producţia este compromisă). Pagubele grave corespund culturilor distruse, compromise. Pierderile mari, importante, sunt pricinuite de extinderea excesivă a unei boli sau de înmulţirea unui dăunător sau parazit vegetal, dar şi de prezenţa concomitentă a doi sau mai mulţi agenţi dăunători biologici sau a unor factori de mediu neprielnici.
Populaţiile de organisme dăunătoare dintr-o agrobiocenoză sunt influenţate de următorii factori:
-factori abiotici (temperatura, umiditatea, lumina etc.);
-factori edafici (proprietăţile fizice şi chimice ale solului);
-factori biotici (hrană, zoofagi, epizootii);
-factori antropici (activităţile desfăşurate de om).
Intervenţia oamenilor care se ocupă cu grădinăritul, indiferent de suprafeţele de cultură, însumează toate activităţile desfăşurate, de la pregătitul patului germinativ pentru semănat şi pregătirea terenului pentru semănat/plantat, până la recoltare şi defrişarea culturii. Rolul acestor activităţi este acela de a crea condiţii favorabile de creştere şi dezvoltare a plantelor iar scopul este producţia cât mai bună. Lucrările de îngrijire, efectuate cu pricepere şi la timp, prin variate măsuri şi cu mijloace adecvate, vor ajuta plantele să se dezvolte normal, să reziste în mod natural la atacul agenţilor dăunători şi vor contribui la diminuarea surselor de infecţie şi infestare.
Lucrarea prezinta majoritatea bolilor si daunatorilor, plantele parazite, factori de nutritie si climatici care produc daune culturilor de tomate, ardei si patlagele vinete din spatii protejate si camp. Se aduce in atentie combaterea integrata prin masuri si mijloace care sa substituie cat mai mult produsele toxice. Este acumulata experienta de 35 de ani a unui cercetator. Are 350 pag. si costa 55 lei.
Lucrarea a fost premiata pe 2014 de catre A.S.A.S.- Academia de Stiinte Agricole si Silvice cu Premiul Teodor Bordeianu.
tel. 0745420536, www.totuldespreciuperci.blogspot.ro

Adauga un comentariu

Nume*

Adresa de email* [Nu va fi publicata]

Comentariu*