Daniel Constantin, a declarat că pentru cele 12 propuneri de măsuri aferente Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 – 2020 vor fi disponibile peste opt miliarde de euro.
Măsura 2 – „Dezvoltarea exploatațiilor și a întreprinderilor pentru instalarea tinerilor fermieri, start-up, microîntreprinderi și întreprinderi mici non-agricole” ar urma să fie pe locul II în topul celor mai bine „plătite” din viitorul PNDR. În acest caz vorbim de 1,32 miliarde euro alocați. Din totalul menționat, nu mai puțin de 619 milioane de euro vor merge către instalarea tinerilor fermieri, sumă dublă față de ceea ce a fost dat în exercițiul PNDR anterior.
Trebuie menționat însă faptul că marea câștigătoare va fi Măsura 6 – „Agromediu și climă”. Aici se vor aloca 2,3 miliarde de euro în perioada 2014 – 2020.„Dezvoltarea exploatațiilor și a întreprinderilor va avea o sumă de 1,32 miliarde euro. Aici vorbim de Măsura 1.1.2 – Înființarea de întreprinderi pentru tinerii fermieri. În perioada 2007 – 2013 am avut în jur de 320 de milioane de euro pentru tinerii fermieri. În perioada următoare sumele se vor dubla. Ajungem la 619 milioane de euro pentru instalarea tinerilor fermieri”, a declarat Daniel Constantin în cadrul conferinței „Ziua Media pentru Dezvoltare Rurală”.Irigațiile vor avea parte de o alocare substanțială, „importantă”, în perioada 2014 – 2020. Vorbim în acest caz de 371 de milioane de euro, față de cele 60 de milioane de euro pe care țara noastră le-a avut la dispoziție în perioada 2007 – 2013.
PNDR 2014 – 2020: Pentru accesul la exploatațiile agricole și cel pe drumurile forestiere vor fi disponibile 206 milioane euro, iar Măsurile 3.1.2. și 3.1.3 din actualul PNDR vor primi doar 413 milioane de euro.
Potrivit spuselor lui Constantin, o alocare importantă din viitorul PNDR va fi direcționată către zona de acces la exploatațiile agricole sau de acces pe drumurile forestiere – 206 milioane de euro alocare financiară în perioada 2014 – 2020.
Pe de altă parte, două Măsuri cunoscute astăzi drept 3.1.2. și 3.1.3. vor primi un sprijin total de 413 milioane de euro, bani care vor fi direcționați către înființarea și dezvoltarea de activităţi non-agricole în spațiul rural.
O altă măsură care va fi implementată în perioada următoare se referă la serviciile de bază și la reînnoirea satelor în zonele rurale și care va dispune de un miliard de euro (Măsura 3), mai puțin cu 700 de milioane de euro față de exercițiul bugetar PNDR anterior.
„Așa cum cunoașteți, și acum avem acces la Măsura 3.2.2., de modernizare a satelor – drum, apă, canal. (…) Din păcate, fondurile pe care le-am avut de 1,7 miliarde de euro nu au fost suficiente decât pentru un număr de aproximativ 800 de comune dacă nu greșesc. În perioada următoare vom avea o sumă mai mică, de un miliard de euro. Sper s-o folosim ceva mai eficient, să aibă acces majoritatea satelor din România. Este nevoie în continuare, în România, de dezvoltarea infrastructurii de bază, de îmbunătățirea calității vieții celor care trăiesc în mediul rural. Dar, în egală măsură, eu cred că va trebui să găsim surse colaterale, iar bugetul de stat trebuie să se implice ceva mai mult. Sunt convins c-o va face și astăzi se dezvoltă programe speciale pentru mediul rural, pentru că fondurile europene nu sunt suficiente”, a menționat Constantin.
Măsura 4 – „Transfer de cunoștințe și acțiuni de informare” ar urma să primească o sumă de șase milioane de euro, iar pentru propunerea cu numărul șase – „Agromediu și climă” (măsură poate cea mai importantă conform ministrului Agriculturii), cea care adresează pachetul de măsuri de mediu și climă, vor fi disponibile 2,3 miliarde de euro, „alocarea aceea de 30 la sută, obligatorie pentru toate statele membre”, conform spuselor șefului MADR.
Bani vor fi acordati si (1,23 miliarde euro) pentru zonele care se confruntă cu constrângeri naturale. 200 de milioane de euro pentru agricultura ecologică
Conform informațiilor date publicității de ministrul agriculturii în cadrul conferinței de la București, o bună parte din propunerile de măsuri care se regăsesc în PNDR 2014 – 2020 sunt, în fapt, o continuare a celor din programul anterior, altele sunt însă măsuri noi.
Cu privire la acest aspect, Constantin a declarat: „În primul rând, sprijinul pentru zonele care se confruntă cu constrângerile naturale sau cu alte constrângeri specifice va fi de 1,23 miliarde euro. Este o măsură cunoscută sub această formă acum, dar care înglobează două măsuri – 2.1.1. și 2.1.2.
(…) Măsura de împădurire și crearea de suprafețe împădurite și perdele forestiere – 79 de milioane de euro. Sigur, aici este o presiune foarte mare și eu o înțeleg, presiunea care vine din partea celor care lucrează în domeniul silviculturii de a avea sume mai mari. Într-adevăr, în România este nevoie, însă așa cum arată PNDR-ul, nu putem să mutăm de la un alt program pentru că nevoia este atât de mare în toate domeniile, încât sigur că am dezavantaja cu siguranță alte domenii, dacă am face permutări de genul acesta”, a mai precizat ministrul Agriculturii.
Potrivit spuselor acestuia, măsura la care guvernarea actuală ține foarte mult, cea care vizează agricultura ecologică, ar urma să primească 200 de milioane de euro „tocmai pentru a valorifica potențialul pe care îl avem și pentru a crea o imagine a României în Europa”, a spus Constantin.
Nici măsurile suport nu au fost omise de consorțiul GBI Consulting (cu subsidiara sa GETBUSINESS International), AWI, IPCA, KPMG Romania, Agrostar și ASE. Propunerea cu numărul 9 „Cooperare” va avea o alocare de trei milioane de euro, așa cum sunt cuprinse aceste costuri în parteneriatul european pentru inovare.
Si Fondurile Mutuale – Măsura de Gestionare a Riscurilor va primi 400 de milioane de euro
Noua măsură de gestionare a riscurilor (Fondurile Mutuale – n.r.) este una la care, potrivit spuselor sale, „ține foarte mult”. Acesta consideră că necesitatea acestui sistem a putut fi observată foarte bine anul trecut, atunci când statul a trebuit să intervină cu o alocare la rectificarea bugetară „poate cea mai mare din 1989 și până în prezent, o rectificare de 100 de milioane de euro care a mers exact pentru despăgubirea celor care au suferit din cauza secetei”. Statul nu poate să suplinească, să intervină la infinit cu astfel de măsuri, cu astfel de ajutoare de stat. De aceea, cred că este important să avem astfel de fonduri în care contribuția trebuie să fie și a fermierului, și a statului, și din Fonduri Europene. Iată că, de această dată, fondurile europene pe care le avem la dispoziție sunt extrem de importante. Aproape 400 de milioane de euro care vor fi alocați numai din zona de dezvoltare rurală, fără a pune în calcul fondurile de la bugetul de stat și contribuția fermierilor”, a precizat „prima voce din agricultura României”.În ceea ce privește Fondurile Mutuale (proiect care deocamdată stagnează și nu se mai bucură de susținerea LAPAR, conform spuselor președintelui Laurențiu Baciu) Constantin a mai afirmat că legislația este pregătită și că România a fost printre primele state care au pregătit suportul juridic în acest domeniu. Domnia sa este încrezător că vor exista până la trei fonduri mutuale și că până la 1 martie 2014 va fi deja funcțional unul dintre ele. Rămâne de văzut cum va fi cu condiția de „minimum 50 la sută din suprafața agricolă a României”.„Am avut o colaborare foarte bună și cu autoritățile din Franța pe acest subiect și cred că, într-un final, până la 1 martie, vom avea unul, două sau chiar trei fonduri mutuale care vor funcționa în România și care vor aduce acele avantaje, vor acoperi acele diferențe de venit pentru fermieri, atunci când aceștia le au din cauze care nu sunt acoperite de societățile de asigurări”, a adăugat oficialul de stat.
Măsura 11 – „LEADER” – 477 de milioane de euro
Ar urma să fie disponibile prin Măsura LEADER 477 de milioane de euro. Pentru măsura de Asistența tehnică, inclusiv Rețeaua de Dezvoltare Rurală (propunerea cu nr. 12 – n.r.) va avea o alocare de 188 de milioane de euro, iar angajamentele restante atât pentru sectorul de păsări cât și pentru sectorul de porci va dispune de o sumă totală de 620 de milioane de euro până în anul 2017.