Daca nu tinem cont de un program echilibrat al meselor, ajutam la declanşarea unui şoc toxic.Conform doctorului Nicholas Perricone, un reputat nutriţionist şi dermatolog, buna funcţionare a corpului depinde, în mare măsură, de inflamaţiile temporare care afectează organismul. Când inflamaţiile devin cronice, spune acesta, “sistemul imunitar atacă, în mod greşit, celulele sănătoase, iar procesul care în mod normal ar trebui să vindece, ajunge să dăuneze”.
Cea mai mare parte din vină o poartă zahărul. Îl urmează produsele lactate, alcoolul şi prăjelile, bogate în grăsimi trans. Inflamaţiile din organism, însă, pot fi cauzate şi de alte alimente considerate de mulţi “inofensive”. Studiile de specialitate identifică şapte alimente pe care ar trebui să le consumi cu mare grijă:
Sirop de agave
În ciuda reputaţiei dobândite ca îndulcitor dietetic, siropul de agave conţine extrem de mult zahăr – având un conţinut de fructoză de până la 90%. “Zahărul încetineşte activitatea globulelor albe, devenind, astfel, mult mai predispuşi la a contracta tot felul de boli infecţioase (răceală, gripă), dar şi diverse forme de cancer”, susţine dr. Perricone. În plus, consumul exagerat de zahăr reduce drastic elasticitatea fibrelor colagen. Rezultatul? Pielea va îmbătrâni prematur.
Iaurt îngheţat
Zahărul şi laptele din compoziţie îi asigură un loc fruntaş în listă. Consumul de lapte stimulează secreţia de hormoni masculini. În plus, face parte din categoria alimentelor alergizante, vinovate de producerea anumitor infecţii în organism. Dar nu toate iaurturile îngheţate sunt la fel. Există iaurturi care conţin o substanţă proteică numită cazeină, vinovată de creşterea nivelului inflamaţiei. Altele, însă, conţin anumite probiotice care o minimizează. De altfel, anumite iaurturi nici măcar nu conţin lapte de origine animală, ci lapte de cocos.
Orz şi secară
În anumite cazuri, aceste cereale sănătoase şi absolut delicioase pot cauza inflamaţii din cauza glutenului. Dacă suferi de intoleranţă la gluten şi de boala celiacă, în mod special, consumul acestor cereale, fie în stare pură, ca mâncare, fie fermentate în băuturi, poate cauza inflamarea ţesuturilor. Redu pe cât posibil consumul acestor alimente, mai ales dacă suferi deja de dureri ale încheieturilor, un prim semn al inflamaţiilor. Glutenul produce mari dezechilibre în organism şi afectează profund sistemul imunitar, producând inflamarea intestinală.
Seitan
Există un motiv pentru care acest aliment este cunoscut sub denumirea de “carne din grâu”: este făcut în întregime din gluten de grâu. Consumul excesiv de gluten poate cauza constipaţie sau balonare.
Alune
Alunele sun medii excelente pentru dezvoltarea mucegaiului şi a ciupercilor, ducând, în timp, la inflamaţii severe şi la obstrucţionarea căilor respiratorii. Înlocuieşte-le cu migdale crude.
Mixuri de condimente
Desigur, amestecurile de condimente dau un gust divin mâncărurilor, dar conţin foarte mulţi coloranţi. Aceştia cauzează dezechilibre hormonale şi produc inflamaţii în organism. Mai mult, amestecurile sunt pline de zahăr.