Un trup sanatos se intretine cu o mincare preponderant “verde”,pe baza de legume, fructe si cereale integrale (inclusiv seminte, nuci, alune, consummate intr-o stare cat mai naturala. Cu cat alimentele sunt mai putin procesate, curatate, amestecate cu alte ingrediente sau modificate in diverse feluri, cu atat sunt mai sanatoase. Fiecare farfurie de mancare trebuie sa contina cel putin doua treimi de cereale integrale, legume sau fructe.
Produsele lactate, pestele, carnea nu ar trebui sa depaseasca mai mult de o treime din cantitatea zilnica de mancare consumata. Este mult mai sanatos sa se consume un mar decat un pahar de suc de mere sau un castron cu fulgi de ovaz cu stafide, in loc de o prajitura cu ovaz si stafide.
Din meniul unei persoane pe parcursul unei zile nu trebuie sa lipseasca :
La Micul dejun – fructe si seminte in coaja, alaturi de cereale;
– Pranz – salata de legume crude (rosii, salata, ardei, ceapa, morcovi, varza, etc.), la care se va adauga mazare sau fasole fiarta. Sandwichurile sau painea consumata la masa vor fi din cereale integrale. Iar ca desert se poate consuma un iaurt sau un fruct;
– Gustare – fructe si legume proaspete consumate din belsug: mere, banane, morcovi, castraveti, ardei, etc. Un amestec sau mix de nuci, seminte si fructe uscate este foarte sanatos si poate fi un desert gustos;
– Cina – se vor asocia legume proaspete sau congelate la paste sau orez fiert. Un cartof copt cu broccoli si iaurt sau sote-ul de legume pot fi alte alternative. Sosurile cremoase pot fi inlocuite cu sosul de rosii care este foarte sanatos combinat cu putin ulei de masline;
– Desert – se pot manca fructe sau o salata de fructe, ori o singura tableta de ciocolata neagra.Alimentatia trebuie sa se faca pe baza de fibre .Printre alimentele bogate in fibre care lupta impotriva cancerului sunt:Cereale integrale de grau, tarate, orz, fulgi de ovaz, briosele cu tarate de ovaz, painea integrala, floricele de porumb, stafidele, orezul brun;Fructe de padure: (mure, afine, zmeura), merele, perele, capsunile, bananele, mango, citrice, fructele uscate (prune, stafide, etc.);
– Linte, fasole uscata, mazare, fasole lima, naut;
– Broccoli, spanac, legume cu frunze verzi, anghinare, porumb, morcovi, varza de bruxelles, cartofi.
Sanatatea de fier o obtinem din verdeturi,nu din carne
Asa s-a demonstrat ca vegetarienii au cu aproximativ 50% mai putine sanse sa dezvolte cancerul decat cei care consuma carne. Totusi nu trebuie sa se elimine complet din dieta carnea, daca nu se doreste acest lucru ; cantitatea totala de carne din dieta nu va depasi mai mult de 10-15% din totalul de calorii;
– Se va manca doar ocazional carne rosie. Carnea ar trebui folosita pentru a oferi gust mai bun mesei, in general, nu ca un fel principal de mancare;
– Se vor evita carnurile procesate: cremvusti, carnati, mezeluri si grasimile .Iata cateva sfaturi pentru a furniza organismului grasimi sanatoase:
– se va reduce consumul de carne rosie, lapte integral, unt, oua (acestea sunt principalele surse de grasimi saturate);
– pentru gatit se va prefera uleiul de masline in locul celui vegetal…Se va inlatura grasimea de pe carne si nu se va manca pielea de pui;
– se vor consuma lactate degresate si oua care au fost imbogatite cu acizi grasi omega3;
– in dieta zilnica vor fi incluse nuci, alune si cereale integrale (migdale, seminte de dovleac, seminte de susan, pecan, etc.);
Prepararea alimentelor ne poate insanatosi
Iata cateva sfaturi care ar putea ajuta pe oricine sa obtina cat mai multe rezultate pozitive in aceasta directie:
– Se vor consuma cat mai multe fructe si legume crude. Indicat este ca legumele sa fie gatite la abur (se va evita fierberea lor in mod excesiv), folosind doar o cantitate mica de apa. In acest fel acestea isi pastreaza un nivel ridicat de vitamine pe care organismul le poate utiliza pentru buna sa functionare.
Prezentam doar cateva modalitati prin care poate scadea nivelul de substante cancerigene din preparatele culinare:
– pieptul de pui va fi dezosat, fara piele si va fi pregatit pe gratar;
– carnea de porc si de vita va fi gatita pe gratar;
– in cazul somonului se va indeparta pielea si va fi preparat pe gratar;
Nu se vor gati feluri de mancare ce presupun incingerea uleiului: ideal ar fi ca alimentele sa se coaca sau sa se fiarba, nu sa se prajeasca. Uleiurile se vor depozita si pastra in locuri racoroase, ferite de lumina, in recipiente inchise ermetic, intrucat acestea se altereaza cu rapiditate atunci cand sunt expuse la caldura, lumina si aer;
– desi nu este indicat sa se utilizeze cuptorul cu microunde, este important sa se utilizeze mai degraba hartie cerata, de copt decat folie de plastic pentru a se acoperi alimentele in timpul utilizarii acestuia.