Nouriel Roubini ne consolează: Austeritatea din Europa va accentua criza
În absenţa unor politici de stimulare a creşterii economice, va duce la o accentuare a crizei, ne avertizează cunoscutul economist Nouriel Roubini în privinţa austerităţii din zona euro.
Afirmaţiile lui Roubini au fost făcute la o conferinţă a Fondului Monetar Internaţional, denumită “Regândirea politicii macroeconomice: Primii paşi şi măsurile anticipate”, potrivit, Emerging Markets. În absenţa unei expansiuni economice, vor apărea reacţii negative sociale şi politice împotriva austerităţii”, a explicat economistul. El a subliniat că în cazul în care produsul intern brut (PIB) va continua să scadă, ponderea datoriei va creşte. Zona euro se confruntă cu o gravă fragmentare socio-politică care ar putea conduce la un “risc de tsunami” şi la destabilizarea blocului economic, avertizează analistul Nouriel Roubini. Nerezolvarea problemei europene, va declanşa o furtună economică mondială, dat fiind faptul că toată lumea este clădită astfel încât căderea unui continent atrage de la sine restul care se află
… într-un cerc vicios sub spectrul fenomenului de falimentare în masă.
Cum va decurge sfârşitul „dictaturii finanţelor internaţionale “, deci şi a F.M.I.-ului?
Reprezentanţii FMI cer măsuri extreme şi Executivului de la Atena şi celui din Spania şi celui din Italia şi celui din Cipru şi… Polonia, singura ţară din Europa cu o creştere economică pozitivă a REFUZAT un împrumut FMI.Este adevărat că s-a ales cu un avion prăbuşit cu toate cele o sută de somităţi ale ţării, dar…!
Mojmir Hampl, viceguvernatorul băncii centrale a Cehiei, într-un interviu acordat cotidianului Der Standard a spus: “(FMI) a alimentat criza economică din Europa emergentă, pentru a crea o situaţie care să determine statele din regiune să ceară ajutorul instituţiei, dar a interpretat în mod greşit anumite date.
“Este ridicol că tocmai FMI a accelerat criza”. Începând cu anii 1980, mai mult de 100 de ţări au experimentat un colaps al sistemului bancar sau au avut o scădere a produsului intern brut cu cel puţin 4%, în urma aplicării politicilor FMI. În data de 16 octombrie 2008, fostul preşedinte american Bill Clinton, a criticat modul în care FMI şi Banca Mondială a stabilit politicile legate de agricultură şi comerţul cu alimente. Astfel el a etichetat aceste politici ca dezastruoase în ultimii 30 de ani şi a cerut o abordare radical diferită, responsabilă şi sustenabilă, a agriculturii la nivel mondial. Deci, oricine sapă groapa altuia, va cădea în ea.
Foametea luxuriantă a sistemului financiar privat se potoleşte pe cocoaşa statului
“În consecinţă, arhitectura iniţială a uniunii monetare europene s-a dovedit a fi insuficientă. Ne trebuie altceva. Nu au funcţionat (…) În acest context, Mugur Isărescu a declarat că el nu mai crede în autoreglarea sistemului privat.
“Sectorul privat se autoreglează. Păi criza asta ne-a arătat că ea a izbucnit nu din sectorul guvernamental, ci din sectorul privat, pentru că sectorul privat, mai ales sectorul financiar privat are această tendinţă de over shooting, creşte prea mult, (…) această paradigmă nu mai este adevărată, cel puţin eu nu mai cred în ea. Se poate autoregla şi se reglează sectorul privat singur, dar cu costuri de la stat, exportând probleme”, a adăugat guvernatorul BNR.