Busuiocul mai este numit şi “Regele“ ierburilor aromatice. El este folosit pentru a da gust mâncărurilor, dar este şi un medicament.În frunzele de busuioc se găsesc foarte multe substanţe benefice pentru organism, printre care vitaminele A, C şi K şi mineralele calciu, magneziu, potasiu, fier şi mangan. Busuiocul poate fi consumat ca atare, sub formă de suc ori sub formă de decoct.
Busuiocul este un remediu naturist excelent pentru tulburările tractului intestinal, constipaţie, fie că ai indigestie, crampe, balonare sau chiar sindromul colonului iritabil, busuiocul acţionează ca un antiseptic intestinal şi îmbunătăţeşte digestia.
Problemele respiratorii cauzate de boli precum răceala sau gripa, dar şi astmul, bronşita şi tusea pot fi tratate cu un decoct realizat din frunze de busuioc, miere şi ghimbir.
Sucul de busuioc diluat în apă poate fi consumat în cazul în care te confrunţi cu febră
Consumat cu regularitate, ceaiul de busuioc duce la scăderea nivelului de colesterol rău din sânge şi reduce riscul de boli cardiovasculare.
Frunzele de busuioc au în compoziţia lor o cantitate generoasă de substanţe antioxidante care protejeaza organismul de radicalii liberi şi reduc riscul îmbolnăvirii de cancer
Busuiocul menţine sănătatea şi frumuseţea pielii, prevenind semnele îmbătrânirii premature, cum ar fi ridurile, prin consumarea cu regularitate, în cantităţi mici.Şi durerile articulare pot fi ameliorate cu ajutorul busuiocului. Acesta are proprietăţi antiinflamatorii, care refac inflamaţiile de la nivelul articulaţiilor.