De la URESESE la UEE,nu prea este nici o diferenta!…

Desi in ultimii şapte ani, Guvernele României  au cotizat cu  9 MILIARDE la bugetul Uniunii,cu chiu cu vai  am luat 4,8 MILIARDE’De ce aparam spaga si birocratia si n u atragem în ultimii şapte ani fonduri europene  decit în valoare de 25% din suma totală alocată de UE pentru exerciţiul financiar 2007 – 2013?

Din păcate, “România va trebui să plătească pentru Comisiei Europene, pentru deficienţe în sistem din 2009-2011, peste un miliard de euro. E o sumă fabuloasă, o sumă care ar fi putut merge, desigur, la proiectele de care vorbim cu toţii, sumă pe care o plătim cu toţii pentru că am avut un sistem deficitar, pentru că am avut persoane în acest sistem fără pregătirea necesară şi fără determinarea necesară de a face lucrurile să fie aşa cum trebuie”, a declarat Eugen Teodorovici Teodorovici: România va trebui să plătească CE peste un miliard de euro pentru deficienţe în sistem“În relaţia noastră cu FMI-ul, această sumă, automat, se regăseşte pe partea de deficit”, a conchis Teodorovici.Cât despre contribuţia României la bugetul UE, în 2013, aceasta a fost de circa 1,5 miliarde de euro, în total earidicându-se la circa 8,9 miliarde de euro din 2007 până în prezent.Cele mai scăzute grade de absorbţie, sub 18%, s-au înregistrat în cazul Programului Operaţional Sectorial Transport (POST), care are ca obiectiv îmbunătăţirea infrastructurii de transport din România, şi în cazul Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POSCCE), ce se adresează în principal mediului privat, banii putând fi accesaţi, printre altele, de microîntreprinderi, întreprinderi mici şi mijlocii şi de societăţi cooperative.

Am respins proiectele pe banii nostri

Dacă luăm în calcul numărul de proiecte depuse din 2007 şi până la finalul lunii octombrie 2013 pentru a obţine finanţare din bani europeni, putem spune că românii au fost interesaţi în principal de POSCEE şi de Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU – program care are ca scop dezvoltatea capitalului uman şi creşterea competitivităţii). În primul caz au fost depuse 15.815 proiecte în ultimii şapte ani, iar în cazul POSDRU au fost depuse alte 14.892 de proiecte.Nu toate proiectele depuse au fost însă şi aprobate. Spre exemplu, aproape 60% dintre proiectele depuse de administraţie care aveau ca scop creşterea eficienţei sale au fost respinse. De asemenea, mai bine de 40% dintre proiectele depuse pentru obţinerea de finanţare prin POSCCE au fost respinse, iar iniţiatorii lor nu au mai primit niciun ban din fonduri europene.

Doar în 2013, contribuţia României la bugetul UE a fost de peste 6,68 miliarde de lei, echivalentul a circa 1,5 miliarde de euro, reprezentând 1,07% din PIB.

Se estimează că anul viitor, valoarea contribuţiei noastre la bugetul Uniunii va depăşi 7 miliarde de lei, echivalentul a aproape 1,6 miliarde de euro, potrivit Raportului privind situaţia macroeconomică pe anul 2014 şi perspectiva acesteia pe anii 2015-2017 publicat de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

Adauga un comentariu

Nume*

Adresa de email* [Nu va fi publicata]

Comentariu*