BUGETUL PE 2014 a fost adoptat de Parlament

Inceputul sfirsitului incepe cu  majorări de taxe şi impozite pentru a acoperi cheltuieli de 1,2 miliarde de euro în plus anul viitor.

Parlamentul a adoptat bugetul de stat şi cel al asigurărilor sociale de stat pe anul 2014, în prezenţa premierului Victor Ponta şi a miniştrilor. Bugetul de stat a fost adoptat cu 346 voturi “pentru”, 49 de voturi “împotrivă” şi 7 abţineri, iar bugetul asigurărilor sociale de stat a întrunit 347 voturi “pentru”, 49 de voturi “împotrivă” şi 7 abţineri.Proiectul  a fost dezbătut într-o singură zi, deputaţii lucrând marţi de dimineaţă până la miezul nopţii, iar parlamentarii PPDD s-au retras de la dezbateri, dar au participat la vot. PDL a votat împotrivă.

„Este un buget care nu prevede tăieri. În sfârşit nu se mai taie de la oameni. Lucrurile pe care le-aţi votat se vor răsfrânge asupra pensionarilor. Sunteţi primul Parlament care reuşeşte să facă curat după două legislaturi complicate”, le-a transmis Victor Ponta parlamentarilor.Pe de altă parte, deputatul PDL Cezar Preda a anunţat că democrat-liberalii au votat împotrivă deoarece bugetul ”nu e pentru români, ci pentru USL”.

„Este un buget care nu e pentru români”

„Este un buget care nu e pentru români, ci pentru USL şi pentru campania lor. Este un buget al evazioniştilor, pentru ei lucraţi, al asistaţilor social, al unei stângi nereformate. Unde este competiţia, cei care pot duce românia în direcţia bună? I-aţi uitat acasă, i-aţi lăsat în insolvenţă. Nu vă veţi asuma niciodată că nu sunteţi în stare!”, a strigat Preda, de la pupitru Camerei Deputaţilor.Bugetul pentru anul viitor este subiect de dispută între premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu, şeful statului anunţând că va retrimite în parlament, considerând că fondurile prevăzute pentru Ministerul Dezvoltării condus de Liviu Dragnea sunt destinate baronilor locali pentru campania electorală. Mai mult, susţine preşedintele, dacă s-ar face corectura la Ministerul Dezvoltării, guvernul ar putea renunţa la majorarea accizei de 7 eurocenţi pe litrul de carburant.Dacă preşedintele retrimite bugetul în Parlament, adoptarea acestuia s-ar putea amâna pentru finalul lui decembrie sau chiar începutul lui ianuarie. Şeful statului are la dispoziţie 20 de zile pentru a lua o decizie. Mai mult, el a anunţat că ia în cacul şi contestarea la Curtea Constituţională.

Cheltuieli mai mari anul viitor

Cheltuielile statului vor creşte cu 9,4 miliarde de lei, echivalentul a 1,2 miliarde de euro, în 2014, aproape jumătate dintre acestea urmând să fie acoperite de noile taxe introduse de Guvern precum şi de majorarea accizei la carburanţi, reiese din Legea bugetului de stat pentru 2014, adoptată miercuri de Parlament.

Mai exact, statul va încasa circa 4,5 miliarde de lei, peste un miliard de euro, din majorarea accizelor şi introducerea aşa-numitei taxe pe “stâlp”.

Astfel, schimbarea modului de calcul al accizelor la carburanţi, prin indexarea cu inflaţia, va aduce venituri suplimentare de 1,1 miliarde de lei (247,1 milioane de euro), însă majorarea accizei s-ar putea traduce prin noi scumpiri la pompă.

Scumpiri la carburanţi

Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a precizat că se aşteaptă la o majorare a preţurilor de 30-40 de bani pe litru de carburant. Premierul Victor Ponta pe de altă parte, susţine că cetăţenii nu vor fi afectaţi deoarece contextul internaţional este unul favorabil. Mai exact, cotaţiile petrolului, o componentă importantă a preţului carburanţilor, sunt în scădere.”Nu va creşte preţul la benzină pentru că avem un context economic favorabil pe bursele mondiale. Preţul combustibilului va scădea în mod semnificativ. Cred că impactul pentru cetăţeanul care merge şi pune benzină la pompă nu va exista”, a explicat Ponta.Preşedintele Traian Băsescu l-a contrazis însă pe premier, măsura fiind motivul invocat de şeful statului pentru a nu semna memorandumului cu Fondul Monetar Internaţional.

“Prin renunţarea la introducerea accizei de 52-55 de bani resursele trebuie tăiate de la excesul de repartizare bugetară de al domnul ministru Dragnea şi din rezerve plantate în diverse locuri, dar în mod deosebit la dobânzi”, a arătat preşedintele în urma unei discuţii de 45 de minute avute cu premierul Victor Ponta.

Taxa pe stâlp, venituri de 0,5 miliarde de lei

Din taxa pe “stâlp”, respectiv impozitul pe construcţiile speciale, Guvernul estimează că va încasa anul viitor 488 de milioane de lei (109,6 milioane de euro).

Calculele executivului par a fi însă contrazise de cifrele înainte de mediul privat. Fondul Proprietatea (FP) estimează că statul va încasa anul viitor din taxa pe construcţii speciale între 700 şi 900 de milioane de lei numai de la companiile unde Fondul este acţionar, mai exact OMV Petrom (18,99%), Hidroelectrica (19,94%), Romgaz (14,99%), Nuclearelectrica (9,72%) Transgaz (14,98%), Transelectrica (13,49%), Conpet (29,7%), GDF Suez Energy România (12%).

Introducerea impozitului pe construcţii speciale din sectoarele energie, telecomunicaţii, utilităţi, transport şi infrastructură va afecta plătitorul direct, dar şi consumatorul final, şi de asemenea, ar putea duce la eşecul privatizărilor, au precizat şi reprezentanţii Consiliului Investitorilor Străini (FIC).Noua taxă i-a nemulţumit şi pe liderii locali care au cerut guvernului ca aceasta să fie vărsată la bugetele locale, cum se întâmplă spre exemplu cu impozitul pe clădiri.

Pensia medie ajunge la 200 de euro pe lună

Bugetul general consolidat pe 2014 este fundamentat pe venituri în valoare de 216,8 miliarde de lei (32,9% din PIB), circa 48,7 miliarde de euro, în timp ce cheltuielile se ridică la 231,3 miliarde de lei (35,1% din PIB), echivalentul a 51,9 miliarde de euro.Deficitul bugetar este estimat la 2,2% din PIB, mai exact la 14,4 miliarde de lei, echivalentul a 3,2 miliarde de euro.Majorarea salariilor pentru profesorii deburanţi şi medicii rezidenţi reprezintă un efort bugetar de 1,6 miliarde de lei, respectiv 356,5 milioane de euro.Indexarea pensiilor cu inflaţia reprezintă o cheltuială suplimentară de 2,7 miliarde de lei (606,7 milioane de euro).Valoarea punctului de pensie va creşte cu 3,75%, de la 762,1 lei la 790,7 lei. Se estimează astfel că pensia medie de asigurări sociale va depăşi 200 de euro pe lună.Bugetul pentru 2014 este fundamentat pe o creştere economică de 2,2% din PIB şi o inflaţie medie anuală de 2,4%.Cheltuielile de personal ale bugetului general consolidat, în anul 2012, au crescut cu  6,2% faţă de anul precedent, ca urmare a reîntregirii salariilor în sectorul bugetar cu 8% începând cu luna iulie, precum şi acordării unor drepturi salariale în urma unor hotărâri judecătoreşti.

150 de milioane de euro, descentralizate autorităţilor publice locale

În urmă cu două săptămâni, Guvernul şi-a asumat răspunderea pe proiectul legii descentralizării, o măsură care ar urma să aducă economii la buget.

Un număr de 13.937 de salariaţi din serviciile deconcentrate ale ministerelor vor fi transferaţi în subordinea autorităţilor locale. Bugetele instituţiilor vizate se vor transfera de asemenea în subordinea consiliilor locale şi judeţene.De la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Regionale a fost transferată autorităţilor administraţiei publice locale suma de 59,6 milioane de lei, de la Ministerul Culturii 10,2 milioane de lei, de la bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale 171,2 milioane de lei, de la bugetul Ministerului Sănătăţii 286,7 milioane de lei, de la Mediu 67,7 milioane de lei, iar de la Ministerul Tineretului şi Sportului 65,5 milioane de lei.Cu acest buget “socialist”,putem inaugura drumul “calvarului”.

Adauga un comentariu

Nume*

Adresa de email* [Nu va fi publicata]

Comentariu*