János Sultész, director la Schöntal Schul Impex srl Oradea (stânga) şi Gavrilă Tuchiluş (dreapta), împart succesul: “Cam 60% din vacile prezentate la Indagra provin din genetica noastră, din taurii cei mai buni.” “Consider că este important pentru noi ca vaca lui Gavrilă Tuchilus, provenită din taurul Planet, cel mai bun din lume la ora actuală, a luat premiul I la Indagra”, a spus János Sultész.
Mulţumim pe această cale tuturor partenerilor – Agrimat Matca, Rolex Bacău, Agroindustriala Pantelimon, AicBac Bacău– care au ales să expună vaci de lapte și juninci provenite din genetica comercializată de noi, fiice de tauri PLANET, MOSCOW, MARION, HARRY, ZENIT. Atât pe plan mondial, cât şi în România, principalele biotehnologii de reproducţie (însămânţările artificiale şi biotehnologia transferului de embrioni) trebuie să devină elemente prioritare -zootehnice şi zooeconomice. Această armă modernă de a aduce beneficii şi de a cuceri lumea, nu este o utopie.Pe când unii se întrebau ce mai este de furat sau care CAP-uri şi personalităţi mai sunt de demolat, Gavrilă Tuchiluş cu inginera şi cu toţi ceilalţi colegi şi—au pus gaj la bănci masa şi casa, pentru a investi în genetica animală. Nu-mi propun să consemnez ce, cât şi cum au riscat. Spun doar că această Excepţie Româneascăpoate deveni o regulă, dacă statul român se trezeşte măcar în al 12-lea ceas, pentru a deveni CAP, nu coadă în Europa şi chiar în lume. Reuşita de la Matca demonstrează că România poate deveni principalul furnizor de genetică bovină. Activitatea pe domeniul ameliorării bovinelor a început aici prin cumpărarea de material seminal din SUA.Dacă pe atunci transferul de embrioni, era o poveste utopică pentru mulţi, aceasta a devenit o realitate, inclusiv la ultima ediţie Indagra. Deşi la Concursul Naţional de Animale au participat peste 80 de vaci, Titlul de Miss Văcuţa a fost câştigat de o vacă din rasa Holstein, fiică de taur PLANET, taur renumit pe plan mondial, comercializat în România de către Schontal Schul Impex SRL Oradea.
Banca de inteligenţe de la Agrimat o umbreşte pe cea a Ministerului Agriculturii
Regina Bela, câştigătoarea titlului de Miss Văcuţa de la ferma Agrimat Matca, are o producţie de lapte de 10940 litri/an. Aceasta este munca rostuită de profesioniştii de la Matca, oameni a căror reuşite ar trebui să-i trezească şi pe bancherii care pun dobânzi contraproductive, şi pe finanţiştii care pun dări insuportabile, dar şi pe guvernanţi. Vaca de faţă reprezintă cea mai sigură investiţie şi cea mai profitabilă bancă din lume. Investiţiile făcute de profesioniştii de la Agrimat sunt mai valoroase şi mai scumpe decât toate strategiile ministeriale de după ’90. Dar cu toate că, în mod cert, cel mai rapid progres genetic într-o fermă se realizează prin transfer de embrioni, frânarii noştri se fac că nu înţeleg lenea şi lentoarea întronate după, 90. Este într-adevăr cel mai rapid progres genetic, dar costă şi bani mulţi şi primenire mentală deocamdată! Puţini sunt cei care cunosc cu adevărat ce investiţie se află în spatele sistemului de selecţie a unui taur cu valoare genetică de excepţie, sau în transferul cu embrioni. Uneori, dincolo de timp, costul acestuia poate depăşi milioane de dolari!
Să preţuim măcar valoarea taurilor
În cazul unor tauri deosebit de valoroşi s-au putut obţine pânã la 50000 de viţei pe întreaga perioadã de exploatare a taurului (6-7 ani). Literatura de specialitate citeazã cazuri în care de la un taur, într-un an s-au obţinut peste 120000 de doze de însămânţare, iar în toatã perioada de exploatare a acelui taur de peste o jumãtate de milion de viţei. La taurine, pot fi însămânţate dintr-un singur ejaculat pânã la 1000 de vaci. La porcine, ovine şi cabaline, dintr-un singur ejaculat se pot însămânţa numai 5-50 de femele. Acest numãr de femele însămânţate artificial este important din punct de vedere economic şi genetic. Şi, mult mai importantă este tehnica practicată la Agrimat Matca, judeţul Galaţi.
Transferul de embrioni poate scăpa ţara şi de sărăcie şi… de lenevie
Înrobirea financiară, politicile economice păguboase, împiedicarea accesului la resursele strategice, măsurile protecţioniste, războiul meteorologic, bioterorismul (nedeclarat), pot fi învinse de către fermierii noştri.Suveranitatea unei ţări, mult mai elegant, se pierde prin măsuri bine armonizate ce conduc la dependenţa financiară, izolare, înfometare, secătuirea sau reducerea accesului la resurse. Foarte vechiul principiu al lui Sun Tzî, promovat în “Arta războiului” cu câteva milenii în urmă, acela de a învinge armata duşmanului fără a avea nici o pierdere umană, este mai valabilă ca oricând. Prioritatea asigurării securităţii şi siguranţei alimentare la nivel naţional, obligă toate forurile decizionale, la implementarea urgentă a conceptului denumit “Putere Verde Agroalimentară”. Nu este suficient potenţialul deosebit al terenului arabil. Fără o voinţa politică fermă, colaborată cu un management performant şi o bugetare corespunzătoare multianuală, nu vom asigura hrană pentru un număr de, 80 de milioane de oameni.
Să învăţăm din eficienţa economică a unui sezon sexual.
Dacă avem în vedere că în România este la putere cârpeala ameliorativă a bovinelor, dacă recunoaştem că se mai practică înmulţirea vacilor cu “boii” din propria “familie”, nu putem să nu amintim importanţa eficienţei economice a unui sezon sexual. Numãrul femelelor însămânţate artificial cu sperma de la un taur, comparativ cu monta clasică, este, în medie, de 50-80 de ori mai mare la vaci, de 25 de ori mai mare la oi şi de 3-4 ori mai mare la cabaline şi suine. Astfel, în cazul practicãrii montei, unui taur i se repartizeazã anual 50-70 de femele. Dacã se practicã însămânţările artificiale, cu spermă conservatã prin refrigerare se pot însămânţa anual 1000-3000 de vaci. În cazul în care se conservã sperma prin congelare, numãrul vacilor însămânţate cu sperma provenitã de la un taur poate ajunge la 10000-30000.
Prea mulţi mâncători de… subvenţii, nici nu cotizează la stat
Eficienţa aplicării transferului de embrioni, ca etapă superioară a bio tehnologiilor de reproducţie, nu trebuie să rămâne o excepţie. Gavrilă Tuchilus cu oamenii săi au reuşit, să creeze o şcoală unică. Aici se pot şcoli inclusiv doctori docenţi, având la dispoziţie inclusiv o bază genetică de ameliorare a vacilor de lapte Holstein. După ce a investit enorm din 2008 în embrioni cumpăraţi din Statele Unite ale Americii, i-a multiplicat, a obţinut viţele, pe care le-a însămânţat cu material seminal foarte valoros. Acum produce embrioni congelaţi. Cei care înţeleg eficienţa noutăţilor tehnologice, pot cumpăra de la AGRIMAT aceste izvoare de făcut bani. Dar cum stimulăm performanţa, nu neştiinţa sau lenea? Cum este posibil ca o vacă să dea peste 50 de litri pe zi, obţinută prin transfer de embrion, cu mari cheltuieli, şi să primească aceeaşi subvenţie cu o vacă de 5 sau 10 litri. Pentru micii producători trebuie găsită o formă de sprijin social, nu de întreţinut prostia sau lenevia. Nu neagă nimeni drepturile lor. Însă trebuie stimulată performanţa fiindcă altfel nu mai putem progresa. Aceşti mâncători de subvenţii nu contribuie cu nimic la bugetul de stat, dar primesc aceiaşi bani ca performerii. Atât în zootehnie, cât şi la cultura mare.Dacă s-ar stimula progresul genetic, cu siguranţă că numărul fermelor de elită pentru reproducţie ar creşte. Mai ales că fermierii români continuă să importe juninci. Începând cu Ministrul Agriculturii şi terminând cu ultimul văcar, putem… Chiar dacă nu ştim să punem preţ pe valori, atât guvernanţii, ministerul şi alţi factori responsabili trebuie să se implice pentru stimularea performanţei. Toţi, inclusiv fermierii, putem vedea puterea exemplului de lângă noi.Nu este suficient să vedem, ci să urmăm exemplul care conduce la performanţă rapidă prin transferul de embrioni. Deştepţii de până acum pot fi reciclaţi pentru a învăţa că nu prin selecţii repetate putem cuceri lumea. Iată în sinteză fraza de aur a PROFESORULUI Tuchilus. Folosim material sexat ca să avem mai multe viţele în fermă şi efectivele pot creşte rapid. Din experienţa pe care o avem noi, din 2006, când a apărut materialul sexat în România, am obţinut 86-90% femele.” Acum, Agrimat vinde genetică – juninci gestante – celor care vor să facă PERFORMANŢĂ. Transferul de embrioni poate deveni o afacere profitabilă fiindcă dă rezultate rapide şi, deci, credibile. Noi vindem pentru fermieri din toată ţara juninci şi embrioni care pot fi implantaţi. Oferta noastră este de cel puţin 60 de juninci anual, iar numărul embrionilor pe care îl putem implanta este nelimitat. Avem o echipă specializată, care se ocupă de transferul embrionar cu rezultate excelente. Iniţial, era o echipă mixtă romano-ungară, dar sperăm că, în viitorul apropiat, să avem numai specialişti din România ca să fie mai simplu de “tradus”.
Date de contact: tel:0236/860421,fax:0236/860419;
email:agrimat@gmail.com; agrimat_lupa@yahoo.com