Pe baza observaţiilor şi a rezultatelor obţinute în cercetare, privind stabilirea spectrului de acţiune şi eficacitatea unor noi pesticide, este necesar să se stabilească un program de combatere diferenţiat pe zone pedoclimatice. Substanţele folosite diferă, în funcţie de zona de influenţă a companiilor furnizoare, dar şi în funcţie de puterea financiară şi de “prietenia “chimicalelor cu mediul ambiant. Pot fi aplicate produse mai noi cum prezentăm spre finalul textului, dar şi substanţe mai “vechi”.
Primul tratament se aplică la dezmugurit cu sulf muiabil 0.8 %. Tratamentul are un foarte bun efect preventiv împotriva făinării şi este deosebit de important în parcelele unde s-a semnalat în anul precedent un atac puternic de acarieni eryphizi. Sulful muiabil este un fungicid specific pentru combaterea făinării, însă are şi un bun efect acaricid, în plus, este considerat un produs ecologic, nu creează rase rezistente şi prezintă toxicitate scăzută faţă de mediul înconjurător.
Tratamentul nr. 2 se aplică în parcelele în care nu s-a aplicat primul tratament sau în cazul în care după primul tratament densitatea acarienilor depăşeşte “pragul economic de dăunare” (6 acarieni/frunză).
Tratamentul nr.3 se aplică preventiv în momentul în care s-au semnalat condiţii prielnice infecţiilor de mana (t >12oC şi ploi >10mm/cm2 frunze cu diametrul mai mare de 5 cm). În acest caz, sunt indicate fungicide de contact (Folpan 80WP sau Captadin 50PU), care asigură o protecţie de 7-8 zile.
Tratamentul nr.4 este unul dintre cele mai importante tratamente pentru prevenirea şi combaterea manei în plantaţiile viticole din zonă. El se aplică înainte de înflorit, fiind considerat “tratament de siguranţă” în fenofază înfloritului. Aplicat cu produse sistematice, tratamentul asigură protecţie 12-14 zile, în funcţie de presiunea de infecţie a bolii. Tratamentul se aplică complexat cu sulf muiabil (4kg/ha în 1000 l apă), pentru a proteja împotriva făinării şi acarienilor.
Tratamentul nr.5 este cel puţin la fel de important ca tratamentul nr.4, fiind al doilea tratament de siguranţă, deoarece protejează viţa de vie în fenofaza sensibilă de legare a boabelor. Tratamentul trebuie aplicat cu produse sistematice sau penetrante care să asigure protecţie împotriva manei, dar şi a făinării şi putregaiului cenuşiu. Foarte eficiente sunt în acest caz produsele polivalente care combat concomitent cei trei agenţi patogeni (Shavit F2 kg/ha în 1000 l apă sau Quadris 0,7 kg/ha).
Tratamentul nr.6 se aplică la 12-14 zile de la tratamentul nr.5. Rolul sau este de a proteja strugurii împotriva infecţiilor de mana pe boabe, dar şi împotriva infecţiilor de făinare şi putregai cenuşiu. Tratamentul se poate aplica cu produse sistemice, penetrante sau de contact, cu condiţia ca în funcţie de natura produsului să se respecte perioada de acoperire (12-14 zile, produsele sistematice şi penetrante şi 7-8 zile, produsele de contact).
Tratamentele 7 şi 8 se pot aplica cu zeamă bordeleză, mai ales în cazul în care nu sunt condiţii favorabile infecţiilor de putregai cenuşiu. Dacă însă la intrarea în pârgă sunt semnalate infecţii de Botrytis, este indicat ca ultimul tratament să se complexeze cu un fungicid anti-botritic (Zeamă bordeleză nu este compatibilă cu fungicidele anti-botritice, de aceea se aplică una din reţetele prezentate în planul de combatere).
Trebuie reţinut ca în cazul în care tratamentele preventive împotriva putregaiului cenuşiu (după înflorit şi în fenofaza bob de mazăre) nu s-au aplicat, un singur tratament în momentul manifestării atacului nu va reuşii să stopeze infecţiile, iar pagubele vor fi ridicate.
Domark 10 EC este un fungicid sistemic cu acţiune protectivă, curativă şi de eradicare a făinării la viţa de vie şi tomate, precum şi a făinării şi a rapănului la măr. Acţionează prin inhibarea căii metabolice de formare a sterolilor, respectiv substituirea substratului enzimatic, inhibarea activităţii enzimatice şi acumularea de produşi nefuncţionali, ceea ce duce la moartea ciupercii.
Prima aplicare se face înainte de înflorit, atunci când lăstarii au 5-10 cm şi poate fi continuat până la coacere. Intervalul de aplicare este de 12-14 zile, de 2-3 ori pe sezon. Aplicarea curativă se face la 72-96 de ore de la ploaie. Între ultimul tratament şi recoltare se asigură un interval de pauză de 7 zile la tomate şi de 14 zile la viţa de vie. Doza omologată pentru viţă de vie este de 0,25 l/ha. Fanatic M – este un amestec de două substanţe active, una sistemică (4% benalaxil M) şi una de contact (65% mancozeb); este solubil în apă, formând o suspensie. Produsul se prezintă sub formă de pulbere fină, omogenă, de culoare galbenă, având tendinţă de aglomerare.
Benalaxil M este un compus cu activitate fungicidă sistemică, din clasa fenilamidelor, omologat pentru controlul diferitelor specii de Phycomycete ce cauzează mana, excorioza (Phosmopara viticola) şi putregaiul negru (Ghignardia bidwelli). Substanţa activă are o puternică activitate la doze mici şi rezistenţă mare la spălarea cu apă, care apare la 4-6 ore după tratament. Fanatic M are activitate preventivă şi curativă. Produsul se aplică preventiv, cu puţin timp înainte de începerea înfloririi, la 5-8 frunze, apoi la interval de 10-14 zile.
Produsul se foloseşte pentru combaterea manei la viţa de vie, cartof, tomate şi ceapă. Doza de Fanatic M, pentru viţa de vie, este de 2,5 kg/ha. Java M este un fungicid sistemic de nouă generaţie, pentru combaterea manei în culturile horticole.
Produsul conţine 6% valifenal şi 60% mancozeb, se prezintă sub forma unei pulberi fine, omogene, de culoare galbenă, solubil în apă. Valifenal este un compus cu activitate fungicidă sistemică, translaminară, omologat pentru controlul diferitelor specii de Oomycete ce cauzează mana. Mancozebul este un fungicid de contact, eficient împotriva unui spectru larg de ciuperci patogene. Produsul se foloseşte în aplicări foliare, într-un program preventiv de combatere a manei. Se recomandă ca primul tratament să se facă preventiv, la formarea inflorescenţei, apoi la un interval de 8-12 zile. Doza omologată pentru combaterea manei la viţa de vie este de 2,0 kg/ha.
Combaterea raţională a bolilor şi dăunătorilor viţei de vie

De c e exploatatorii nu fac o substanta si pentru omorit bolile si pentru daunatori Doar pot combina De ce ne obliga sa cumparam otravuri “specializate “pe boli De ce ne dau buzunarele noastre pe interesele lor de facut bani
Buna ziua! in urma cu ceva timp am gasit un tratatemt pentru meri, cu sulf muiabil, insa nu mai dau de el! Stiti cum se prepara sulful muiabil?