Vă plac ciupercile ? Ce ştiţi despre cultura ciupercilor ?

ciupSunt destui oameni care iubesc ciupercile, iar pentru alţii chiar fac parte din meniul săptămânal sau chiar zilnic, aceştia sunt vegetarienii.    Dar de unde procuraţi ciuperci ? Din flora spontană în anumite sezoane sau din magazine specializate. Sunt delicioase şi cele sălbatice dar cu o condiţie, să fie COMESTIBILE.

 

În acest articol eu vă propun să le cultivaţi, şi chiar să încercaţi să faceţi o afacere din acestea. Mă adresez mai ales tinerilor întreprinzători sub vârsta de 40 ani care deţin terenuri în mediu rural şi care doresc să locuiască la ţară. Măsura 112–  privind Instalarea tinerilor fermieri care a funţionat şi în 2013 acorda numai 40.000 euro iar din  2014 se pot accesa până în  70.000 euro.

Pentru a accesa aceşti bani, nu e chiar simplu, va trebui mai întâi să faceţi un Proiect. Puteţi fi ajutaţi de către specialiştii din cadrul Camerelor Agricole de la dvs. din judeţ sau din Consiliile populare.

Mai intâi va trebui să participaţi la un curs de calificare în meseria de ciupercar şi să obţineţi Certificatul acreditat, deci Atenţie ! cine-l organizează.

La curs veţi alege specia de ciuperci, veţi învăţa cum să amenajaţi spaţiul de cultură, cum să produceţi substratul, însămânţarea, condiţiile de microclimat specifice, despre igienas în ciupercărie şi tratamentele preventive, pesticidele omologate etc.

În ţara noastră consumul de ciuperci pe cap de locuitor pe an a ajuns abia la un kg, comparaţi cu Olanda şi cu 4,5 kg.  Producţia ce se vinde la noi în ţară adesea este completată cu cea venită din importuri.

Eu vă recomand Pleurotus spp., bureţi sau păstrăvii de fag. Este foarte adevărat că sunt regiuni în ţară unde nu l-aţi întâlnit, unde nu e cunoscut şi are nevoie de promovare. Şi promovarea n-o s-o facă nici Ministerul Agriculturii- deşi ar fi fost cazul şi nici Banca de unde accesaţi banii, ci DUMNEAVOASTRĂ.

Am ales să vă recomand ciupercile Pleurotus din mai multe motive printre care menţionez:

–         este o specie mai rustică, cu mai puţine pretenţii faţă de condiţiile de microclimat. Ştiaţi că dacă s-a întâmplat să nu aveţi căldură şi a îngheţat, cultura nu este compromisă ? Reveniţi cu încălzirea după remedierea avariei şi ciupercile se dezgheaţă şi-şi continuă creşterea;

–         nu sunt afectate de prea multe boli şi dăunători, precum champignon :

–         nu necesită amestec de acoperire, udări, tratamente preventive, care la champignon sunt obligatorii;

–         dacă spaţiul de cultură are microclimatul pus pe automatizare, forţa de muncă este necesară numai la recoltare şi ambalare ciuperci ;

–         la noi în ţară va fi dată în folosinţă Prima Fabrică de substrat gata însămânţat şi nu va mai fi adus din import cu 1 euro/km dus şi intors;

–         va exista posibilitatea ca marfa, ciupercile obţinute de dvs. să meargă la procesat la aceeaşi Societate care v-a aprovizionat cu substrat. Atunci veţi scăpa de grija vânzărilor.

Ce ziceţi v-au convins aceste avantaje ? desigur aici ar mai fi o condiţie de îndeplinit şi care ar fi în avantajul dvs. şi anume aceea de a fi cât mai aproape de judeţul Vrancea, locaţia Staţiei de substrat.

Pentru a vă putea încadra în suma de bani primită eu vă recomand să amenajaţi solarii izolate foarte bine termic, prevăzute cu toate utilităţile pentru a putea fi dotate cu toate instalaţiile care produc microclimatul. Şi ce înseamnă microclimat : temperatura, ventilaţia, încălzirea, răcirea, umidificarea şi iluminarea spaţiului de cultură. Dacă toate acestea sunt puse pe automatizare dvs. interveniţi numai la recoltare, şi nu va fi nevoie nici de angajaţi. Atenţie ! orice ciupercărie trebuie să fie prevăzută cu nişte spaţii anexe dintre care nu poate lipsi o cameră frigorifică cu parametrii de 0-2 grade C unde să refrigeraţi ciupercile şi dacă e cazul să le păstraţi câteva zile.

Dacă voi primi solicitări am să vă descriu şi tehnologia de obţinere a substratului şi însămânţarea. Această verigă tehnologică necesită alte spaţii, sursă de apă fiartă, bazine, forţă de muncă, diferite materiale şi MICELIU. Miceliu se găseşte în ţara noastră şi costă între 13-15 lei /kg. Norma utilizată la însămânţare este de 3 sau 4% iar randamentul în ciuperci poate fi între 25-35% adică 350 kg ciuperci/tona de substrat însămânţat în 2 sau 3 valuri pe o perioadă de recoltare de cca 50 sau 60 zile.

Pentru alte cunoştinţe vă recomand una din cărţile : Cultura ciupercilor Pleurotus la 22 ron, sau Cultura ciupercilor pentru începători la 25 ron sau cea mai recentă lucrare, Ghid de cultura ciupercilor Vol. 1 in gospodăriile individuale la 30 ron.

www.totuldespreciuperci.blogspot.ro, dr. Ing. Ioana Tudor

1 Comentariu adauga un comentariu

  1. Margareta Gheorghe says:

    Buna seara,
    SA! sa stiti ca imi plac ciupercile, am si cumparat acum vreo 4 ani un kg miceliude la o firma din Sibiu si am fot foarte incantata de recolta cu toate ca era prima oara cand cultivam asa ceva- si le-am luat mai mult sa le testez Si a mers. .
    Acum as avea si conditii dar nu pot accesa fonduri ca nu ma mai incadrez la varsta maxima. Dar cand am sa mai pot am sa mai cumpar miceliu si o sa testez si pleurotus ca ma avut Champignon.

Adauga un comentariu

Nume*

Adresa de email* [Nu va fi publicata]

Comentariu*