Pro si contra creatiilor modificate genetic

soareImpactul organismelor modificate genetic  asupra omului aduce  avantaje,dar si dezavantaje.Dintre acestea din urma, amintim:- Sunt toxice pentru alte organisme (de exemplu pentru insecte).Gustul alimentelor modificate genetic nu mai este acelaşi ca la produsele naturale.Au loc unele prejudicii aduse mediului înconjurător. Pot apărea diverse alegii sau cele deja existente se pot agrava.

Pot apărea dezechilibre ecologice. Apar diverse prejudicii aduse organismului uman si,mai grav,inca nu se cunosc în realitate toate riscurile şi pericolele care ar putea apărea o dată cu introducerea produselor modificate genetic. Spicuim citeva aspecte ale impactului datorat  consumului organismelor modificate gentic asupra organismului uman

Un studiu realizat de Institutul Ştiinţific Francez privind porumbul modificat genetic a arătat că şoarecii de laborator hrăniţi cu acest porumb au suferit modificări în ceea ce privește greutatea, însă şi modificări ale unor organe majore precum: creier, inimă, rinichi sau ficat.

Un alt studiu a fost realizat de către cercetătorii ruşi privind soia modificată genetic. În cadrul unei conferinţe de presă, coordonatoarea studiului, Maria Konovalova, a afirmat că la cobaii hrăniţi cu proteine de soia modificată genetic, s-au observat schimbări majore privind ficatul, rinichii şi testiculele. Aceasta a adăugat că la femele s-a observat o creştere a agresivităţii faţă de pui, identificându-se în acelaşi timp anomalii la puii de cobai ai căror mame au fost hrănite cu soia modificată genetic

Organismele modificate genetic au fost interzise în ţări precum Franţa, Austria, Ungaria pentru efectele pe care le au asupra organismului uman. În România, cultivarea de soia modificată genetic a fost interzisă în 2007, iar în prezent este legală cultivarea unui soi de porumb modificat genetic.

ALARMANT: ADN-ul din culturile modificate genetic se transferă în corpul uman consumator

Un nou studiu apărut în Public Library of Science (PLOS) relevă un fapt îngrijorător. Potrivit cercetătorilor care au realizat lucrarea, există dovezi clare conform cărora fragmente de ADN provenit de la anumite alimente care conțin transgene, au capacitatea de a penetra sistemul circulator sangvin uman, printr-un mecanism încă necunoscut.

Potrivit opiniilor publicistului, sub nicio formă autoritățile din sănătatea publică nu pot testa toate efectele posibile ale acestor culturi asupra organismului uman, la nivel de mari concentrări urbane sau rurale, de-a lungul unei perioade destul de lungi de timp, astfel încât să fie în stare să spună cu certitudine că ele sunt sigure pentru consum.„Tot ceea ce s-a discutat până acum relevă că OMG-urile ar trebui să fie supuse unei experimentări mai amănunțite și unei cercetări riguroase, înainte de a mai continua să le consumăm”, a precizat Steven Peters.„Cea mai mică mutație apărută în corpul uman poate genera o multitudine de schimbări. Momentul culminant este atunci când o genă, cea mai mică genă, este mutată dintr-un organism în altul și îi schimbă aceluia din urmă contextul. Nu există nicio modalitate de a prezice care va fi schimbarea, care va fi comportamentul ulterior și încotro se va îndrepta acel organism.  Există și alte studii care relevă că atunci când oamenii și animalele digeră alimente modificate genetic, genele create artificial se transferă în interior și alterează caracterele bacteriilor benefice din intestine.  Culturile modificate genetic s-au infiltrat în nutrețurile animale începând cu 1996, iar acum a devenit „o normalitate” pentru acestea să aibă o dietă OMG

 Continua scandalul porumbului modificat genetic

 

Douăsprezece state membre ale UE au lansat  un apel către Comisia Europeană pentru ca aceasta să renunțe la autorizarea cultivării porumbului modificat genetic TC-1507 pe teritoriul Uniunii Europene.

Executivul European este obligat să accepte cultivarea porumbului modificat genetic Pioneer 1507 după ce autorităţile nu au obţinut o majoritate pentru bloca astfel de culturi, în ciuda opoziţiei a 19 state membre.
O ultimă soluţie pentru a împiedica această cultura este retragerea propunerii de autorizare din partea Comisiei Europene. Petiţia a fost deja semnată de 12 state europene:  Austria, Bulgaria, Cipru, Franța, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Polonia, Slovenia și Malta.
În reuniunea   ministrilor  UE, nouăsprezece țări au votat împotriva cultivării porumbului modificat genetic Pioneer 1507 – Franța, Italia, Ungaria, Grecia, România, Polonia, Olanda, Austria, Bulgaria, Croația, Cipru, Danemarca, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Slovacia, Slovenia, cu doar cinci în favoarea – Spania, Marea Britanie, Finlanda, Estonia și Suedia și patru abțineri – Germania, Portugalia, Republica Cehă și Belgia.Subiectul se va afla și pe agenda reuniunii miniștrilor mediului din UE din 3 martie, de la Bruxelles.

Guvernul francez se impotriveste  cu orice preţ

Guvernul francez a dat   un decret pentru a împiedica cultivarea porumbului modificat genetic. Este o măsură temporară pentru că Executivul lucrează la modificări în legislaţia naţională şi cea europeană pentru a interzice definitiv această cultură.

În prezent, un singur sortiment de organism modificat genetic poate fi cultivat pe teritoriul Uniunii Europene – porumbul Monsanto MON 810. O specie de cartof modificat genetic a primit avizul CE, însă a fost respins mai târziu de o instanţă.

“Avem nevoie să punem la punct un cadru legal pentru acele țări care nu doresc să permita cultivarea acestui tip de porumb modificat genetic”, a declarat Stephane Le Foll, ministrul Agriculturii din Franţa.

Adauga un comentariu

Nume*

Adresa de email* [Nu va fi publicata]

Comentariu*