Revista Informatii Agrorurale va ofera ,fara bani,spatiul pentru publicat orice text si oferte sau cereri la Anunturi Gratuite pe www.informatii-agrorurale.ro3-Romania este unica in lume care maninca hrana impanata cu povara-TVA cea mai mare ,in timp ce in Marea Britanie, Irlanda şi Malta, TVA la carne este zero; 4- Ioan Ladoşi, APCPR: „Avem cel mai mic preţ la carne din Europa”; 5- Sindicaliştii din industria alimentară ,prin Dragoș Frumosu suna DESTEPTAREA : „ Elaborarea strategiei de securitate alimentară trebuie să devină prioritate”; 6- O “mâna” de corporaţii controlează aproape tot ceea ce cumpărăm de mâncare si totodata, anual ne “hranesc” cu 263,7 milioane de tone de gaze cu efect de seră; 7-Incasarile Barosanilot Comercianti reprezintă de zece ori Produsul Intern Brut (PIB) al României ;8 Sorin Minea, preşedintele Romalimenta recunoaste ca „Orice impozit pus pe mâncare este unul ticălos”
1-Președintele UNCPR, Ilie Van, a spus că, ”atât timp cât prețul la raft al unui kilogram de carne de pasăre a scazut sub pretul de cost, cu tot cu TVA, fermele din avicultură își văd sfârșitul aproape”
Desi se credea ca sectorul aviculturii nu va fi afectat prea tare, mai ales că acesta se bucură de o bună organizare , importurile de carne de pasăre au crescut și ele, iar fermele avicole s-au văzut și ele puse în dificultate. Ilie Van, președintele UNCPR, declara la o întâlnire cu presa, că, ”atât timp cât prețul la raft al unui kilogram de carne de pasăre a ajuns la 8 lei, cu TVA cu tot, fermele din avicultură își văd sfârșitul aproape”. Cât privește carnea de vită și cea de ovine, ele nu contează prea mult în imaginea generală a sectorului de carne, din cauza consumului scăzut.Degringolada din rândul fermierilor este transmisa procesatorilor .Din radiografia realizată, aproximativ 57% dintre companiile din sectorul cărnii prezintă un risc de insolvență peste medie, iar, dintre acestea, una din patru firme au un risc ridicat de insolvență. Potrivit analizei menționate, 35% dintre companii fac plățile foarte lent sau nu respectă contractele. După patru ani consecutivi , companiile din industria de prelucrare a cărnii au sacrificat eficiența activitații în favoarea dezvoltării comerciale și a menținerii cotelor de piață. Potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor Publice, pe parcursul anului trecut, 347 de companii și-au desfășurat activitatea în acest sector, generând o cifră de afaceri cumulată de 5,4 miliarde de lei și 20.000 de locuri de muncă .Ca urmare, doar 50 companii din acest sector înregistrează o cifră de afaceri anuală mai mare de 5 milioane de euro.
2- Ce interese au FMI,Guvernul si cele 10 Companii care controleaza mancarea in lume – ca sa ne mearga bine industria carnii din Romania?
La nivel global sunt citiva jucatori care dicteaza,care fac si desfac preturile,investitiile,desfacerea,aprovizionarea etc.In tarile civilizate ale lumii,agricultura si industria productiei alimentare primesc o concentrare de atentie,de capital ,facind ca asemenea companii procesatoare sa ocupe Topul celor care dicteaza gustul mancarii in toata lumea . In raportul sau, “In spatele brandurilor” (“Behind de Brands”), Oxfam International a facut TOPUL celor 10 dintre cele mai mari si influente companii producatoare de alimente si bauturi din lume. Wall Street a analizat zece companii care controleaza mancarea pe glob si a adaugat informatii privind veniturile, profitul net, totalitatea activelor si angajatii acestora .
3-Romania este unica in lume care maninca hrana impanata cu povara-TVA cea mai mare ,in timp ce in Marea Britanie, Irlanda şi Malta, TVA la carne este zero
Valori mici au si cei din Polonia, Croaţia şi Cipru de 5%, în Franţa – 5,5%, în Portugalia, Belgia şi Olanda – 6%, în Germania – 7%, în Ungaria – 18% şi în Bulgaria – 20%.Diferenţa atât de mare între TVA de la noi şi TVA de la vecinii noştri europeni scade considerabil competitivitatea producătorilor români.Daca mai adaugam faptul ca ei obtin carnuri cu dobinzi mici,dar si cu subventiile cele mai mari,intelegem cit de inegala este concurenta .Si,in plus, procesatorii nu pot creşte producţia si din cauza impozitelor ridicate.
„Aşa cum era şi normal, marii procesatori din vestul ţării au început să cumpere carne de peste graniţă, pentru că este mai ieftină. Crescătorii din zonă, care sunt acum ameninţaţi de faliment, aşteaptă ca statul să ia măsuri pentru ameliorarea situaţiei”, susţin reprezentanţii sectorului şi iniţiatorii campaniei „Taie TVA!”.
4- Ioan Ladoşi, APCPR: „Avem cel mai mic preţ la carne din Europa”
Potrivit preşedintelui Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Ioan Ladoşi, România are la carne cel mai mic preţ din Europa, la poarta fermei, respectiv 4,5 -5,8 lei pe kg. De aceea ,Mulţi cumpără carne din Ungaria, unde TVA este 5%, nu 24%, dar şi din cauza evaziunii fiscale. Dacă nu gândim pe termen mediu şi lung o să ajungem o ţară de consumatori , a spus domnia sa. Reprezentanţii companiilor şi cei ai patronatelor de profil consideră că reducerea TVA la carne, preparate din carne şi peşte este cea mai importantă măsură ce ar trebui aplicată în perioada următoare şi care ar putea avea efecte extrem de benefice asupra acestor industrii, mai ales că sectorul se confruntă şi cu o evaziune fiscală pe măsură, respectiv de 40% din piaţă. Campania este susţinută de Federaţia Naţională PRO AGRO împreună cu Asociaţia Română a Cărnii (ARC), Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), în colaborare cu Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR).
5- Sindicaliştii din industria alimentară ,prin Dragoș Frumosu suna DESTEPTAREA : „ Elaborarea strategiei de securitate alimentară trebuie să devină prioritate”
Dacă guvernul nu va lua măsuri care să salveze sectorul românesc al cărnii ,ajungem în pragul colapsului….
Evenimentele die pe piață, fie că vorbim despre producția primară, fie de procesare, confirma dezatrul. Fragilitatea companiilor este evidentă, iar pericolul ca multe dintre ele să dispară, este la fel de iminent. Greul incepe din sectorul primar, acolo unde activează fermierii care, au întâmpinat dificultăți uriașe, generate de efectele colaterale ale embargoului impus de Rusia produselor alimentare din Uniunea Europeană.Fermele de porci au situația cea mai gravă cu putință, fiind puse în situația de a vinde sub prețul de producție. Totul a fost generat de importul tot mai mare de carne de porc materie primă din țările occidentale, acolo unde, stocurile create prin imposibilitatea exportului spre Rusia, au determinat furnizarea de carne spre piețele anemice, cum este aceea a României, la prețuri de dumping.
6- O “mâna” de corporaţii controlează aproape tot ceea ce cumpărăm de mâncare si totodata, anual ne “hranesc” cu 263,7 milioane de tone de gaze cu efect de seră
Iata companiile care detin controlul mancarii pe glob:Associated British Food PLC ocupa primul loc .Are venituri de peste 21 miliarde $,cu un profit de aproape un miliard $ .Numarul de angajati este 112.652.Associated British Food PLC detine fabrici de zahar, vinde ingrediente alimentare pentru clienti agro si din industrie, produce bunuri de larg consum cum ar fi uleiul de porumb Mazola si ceai Twinings.Urmeaza Coca-Cola, PepsiCo, Unilever, Danone, Mars, Mondelez International, Kellogg’s, General Mills, Nestle şi Associated British Foods.“O mână” de corporaţii controlează aproape tot ceea ce cumpărăm de mâncare ,dar tot aceste firme au emis anul trecut 263,7 milioane de tone de gaze cu efect de seră. Dacă ele s-ar afla într-o singură ţară, acea ţară ar fi pe locul 25 în topul celor mai poluante state din lume. Industria alimentară aduce încasări de 1,38 trilioane de dolari marilor lanţuri de magazine – se arata într-o analiză publicată luni de agenţia americană de ştiri Bloomberg în ediţia electronică.
7-Incasarile Barosanilot Comercianti reprezintă de zece ori Produsul Intern Brut (PIB) al României
Pe primul loc în Europa se situează compania britanică Tesco, având încasări anuale de peste 100 de miliarde de dolari. Pe locul doi se află francezii de la Carrefour, cu venituri anuale de aproximativ 99 de miliarde de dolari. Podiumul este încheiat tot de o companie din Franţa, Casino Guichard-Perrachon, cu încasări totale anuale de 64,6 miliarde de dolari.
Peste ocean, în America de Nord, topul lanţurilor de supermarketuri este condus de compania americană Kroger, cu venituri anuale de peste 98 de miliarde de dolari, urmată de lanţul se magazine Safeway, tot din SUA, cu venituri totale anuale de 36 de miliarde de dolari, şi de firma canadiană Loblaw care înregistrează încasări anuale de circa 31 de miliarde de dolari.
8- Sorin Minea, preşedintele Romalimenta recunoaste ca „Orice impozit pus pe mâncare este unul ticălos”
Sorin Minea, preşedinte Romalimenta, a criticat dur taxa pe valoare adăugată percepută pentru alimente. Domnia sa consideră că orice creştere de impozit pe alimente este o greşeală paradoxală. „Un impozit pe mâncare este un impozit ticălos pentru că orice cetăţean are dreptul de a cumpăra orice doreşte la un preţ rezonabil ca să supravieţuiască. Cred că o scădere rapidă a TVA la carne va aduce un consumator mai fericit, Guvernul va avea mai mulţi bani şi industria alimentară românească va putea concura cu industriile similare din Europa. România rămâne ca o insulă cu una dintre cele mai mari taxe pe valoarea adăugată din Europa”, a declarat reprezentantul Romalimenta.
Potrivit acestora, reducerea TVA pentru carne şi produsele din carne este şi o bună soluţie de luptă împotriva evaziunii fiscale, care în prezent depăşeşte 450 de milioane de euro. Alex Jurconi, preşedintele Federaţiei Naţionale PRO AGRO, a explicat: „Trebuie să ne asumăm realist o foaie de parcurs. Vor fi europarlamentarele şi este limpede că, în următoarele 30-45 de zile, politicienii vor fi puţin dispuşi să aibă un dialog pe teme tehnice cum este scăderea TVA. Urmează misiunea FMI din vară, iar până atunci există suficient timp pentru ca noi, asociaţiile, împreună cu partenerii noştri – Camera Consultanţilor Fiscali şi Asociaţia Marilor Reţele de Supermarketuri – să construim un document de suport. Va fi o primă intervenţie a guvernanţilor către partenerii internaţionali”.
9 Ilie Van, dezvaluie ca “Menținerea TVA la 24% la carnea de pasăre va aduce pierderi directe la bugetul de stat de 61,3 milioane de euro;
Asta se datoreaza evaziunii pe TVA, în proporție de 40%”, a declarat președintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van,inca de la debutul campaniei de promovare a reducerii TVA la carne.
El a mai spus că teama potrivit căreia dacă vom reduce TVA, vom reduce și banii la buget nu se justifică, pentru că menținerea TVA la 24% la carnea de pasăre va aduce pierderi directe la bugetul de stat de 61,3 milioane de euro anual.
În schimb, dacă TVA ar fi redusă de la 24% la 9%, consumul și volumul vânzărilor ar putea ajunge la nivelul istoric din 2009, iar evaziunea fiscală ar putea fi eliminată, mai întâi în trepte, iar apoi în totalitate. În felul acesta s-ar reduce pierderile de venit bugetar, de la 61,3 milioane de euro la 23 de milioane de euro.
“Practic, prin creșterea bazei de impozitare ne așteptăm la scăderea pierderilor de venit la buget. Noi spunem că suma de 23 de milioane de euro, ca urmare a reducerii TVA de la 24% la 9% va fi recuperată indirect prin volumul impozitului pe profit, creșterea investițiilor și, deci, prin creșterea PIB”, a explicat Ilie Van.
Tot el a mai precizat că toate neregulile din piața avicolă din România au condus la depășirea procentului de suportabilitate și se vor răsfrânge asupra crescătorilor de animale și a consumatorilor.
“Primul care pierde este consumatorul și al doilea – crescătorul de animale. Și nu ar fi exclus să nu mai avem animale, să nu mai putem aproviziona industria și să mâncăm carne din import”, a adăugat Van.