Deşi am scris despre preţurile impuse tuturor produselor agricole de către mafia speculanţilor, pentru a falimenta pe fermieri, deşi am scris despre laptele dat la porci ori, pur şi simplu aruncat în șant, din cauza preţului de batjocoră, tot mai scriu despre aceste lovituri date truditorilor.
Pentru că în regimul trecut am scăpat ţara de datorii cu bunuri agricole exportate, şi acum, chiar dacă importăm hrană, putem redeveni mai de temut. Potrivit unui raport al Institutului Național de Statistică (INS) publicat recent, producția de lapte din România în primele nouă luni ale anului 2013 a scăzut cu 2,3% față de producția înregistrată în primele nouă luni ale anului 2012. Totodată, România a importat în luna septembrie a acestui an 7.423 de tone de lapte brut, cu 67,6% mai mult decât a importat în luna septembrie a anului trecut.Statul român este cel mai prost investitor Claudiu-Mihai Davițoiu, managerul Agroindaf Afumați și membru RomLacta nu se sfieşte să spună adevărul Legislaţia, creditarea, fiscalitatea şi alte piedici impuse agricultorilor ne dovedesc faptul că Statul român este cel mai prost investitor.El consideră că Executivul condus de Victor Viorel Ponta ar trebui să-i subvenționeze pe cei care produc lapte, cei în care statul investește. O subvenție acordată corespunzător, unui fermier care întoarce în piață acei bani primiți, este o investiție bună. El consideră că statul român bagă bani în găurile negre reprezentate de evazioniști și de cei care produc pentru consum propriu.„Guvernul ar trebui să vină în (…) sprijinul celor care într-adevăr produc lapte, nu pentru cei care lucrează ba la negru, ba pentru consumul individual. Dacă vrei să dezvolți producția de lapte, susține-i pe cei care produc într-adevăr (…) și care ajută statul. Investește în mine, Davițoiu și îi dau înapoi. Dacă investești în cel care are cinci-șase vaci, ăla nu dă nimic înapoi”, a conchis șeful Agroindaf Afumați.
Dacă anul 2013- rămâne ca an de referință pentru CNDP se face „o inechitate crasă”
Pe acest fundal, a fost înfiinţată Cooperativa RomLacta. Aceasta vrea să se situeze în 2014 pe prima poziţie în producţia de lapte din România, cu minimum 10% din producţia
internă, a declarat, Preşedintele Consiliului de Administraţie al Cooperativei, Nicuşor Şerban.Acesta a explicat că obiectivul cooperativei pentru 2013 este ca până la finalul anului să-şi sporească numărul de membri la cel puţin 20, respectiv o producţie de lapte de circa 100 de tone pe zi. Preşedintele RomLacta a subliniat că principalele avantaje ale membrilor cooperativei sunt valorificarea cât mai eficientă a producţiei realizate în fermele acestora precum şi un cost mai mic pentru cheltuielile de producţie. Astfel, la inputuri (precum nutreţuri sau materiale pentru dezinfectat sălile de muls – n.r.) preţul a scăzut cu 5-10%, iar în cazul laptelui achiziţionat, preţul a urcat la 1,25 lei/litru la 1,35-1,40 lei/litru. Nicușor Șerban, la conferința de presă a cooperativei, organizată la sediul CCFR, s-a RUGAT de autoritățile competenţe să nu facă greșeala de a considera anul 2013 „de referință” pentru subvenția acordată prin CNDP.