Noul pachet de servicii medicale de bază pune accentul pe tratarea pacienţilor în ambulatoriile de specialitate, precizează ministerul sănătăţii.Consultaţiile la medicii din ambulatoriile de specialitate se vor face ca şi până acum, pe baza programărilor.
Pacienţii ar putea aştepta, însă, până la şase luni pentru o consultaţie de rutină, după cum prevede proiectul legislativ privind pachetul de servicii medicale de bază oferit populaţiei.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Adrian Pană, a precizat că actualul proiect prevede trei niveluri de priorităţi.
“Aici vorbim de afecţiuni pentru care medicul specialist trebuie să ofere un consult într-un interval de până la 28 de zile de când este semnalată problema şi efectuat biletul de trimitere.
“Vorbim de probleme de sănătate programabile, dar unele dintre ele pot fi programate într-un termen relativ scurt, deci până la 28 de zile, altele care sunt probleme de sănătate cu un nivel de prioritate intermediar pot fi programate într-un interval de până la trei luni, medicul fiind acela care stabileşte prioritizarea”, a declarat Adrian Pană.
Preşedintele Asociaţiei Profesionale a medicilor din ambulator, dr. Cosmin Alexandrescu, spune însă că pachetul de servicii medicale de bază este perfectibil.
Cabinetele “nu sunt dotate”
În ceea ce priveşte capacitatea rezolvării unui număr mai mare de cazuri în ambulatoriul de specialitate şi evitarea spitalizării, el a semnalat problema dotării cabinetelor şi cea a lipsei personalului medical, mai ales în ţară, spre deosebire de Bucureşti.
“Este evident că vor exista diferenţe între anumite regiuni ale ţării, este evident că în Bucureşti şi în centrele universitare nu sunt probleme deosebite, în timp ce în zonele rurale sau în oraşele mici sunt mari probleme.
“Putem avea spitale unde avem ambulatoriul integrat al spitalului care ar putea să folosească dotările spitalului; putem avea situaţia fostelor policlinici sau a cabinetelor medicale individuale asociate, grupate, unde sunt cazuri în care există dotare şi sunt cazuri în care nu există dotare”, a spus Cosmin Alexandrescu.
Potrivit ministrului sănătăţii, Eugen Nicolăescu, noul pachet de servicii medicale de bază va face posibilă rezolvarea a 70% din cazuri la nivelul cabinetelor medicilor de specialitate, în condiţiile unei finanţări a ambulatoriilor cu 40% mai mare faţă de anul trecut şi aproape dublă faţă de anul 2012.