Au fost agreate și semnate cele trei tipuri de certificate veterinare de sănătate pentru sacrificarea ovinelor, pentru exportul de ovine destinate îngrășării și pentru exportul de ovine destinate reproducției.
De la ANSVSA aflam ca , pentru exportul ovinelor vii,fiecare transport trebuie însoțit de un certificat veterinar de sănătate, conform modelelor agreate de ambele părți în cursul întâlnirii din 31.01.2014. Un exemplar original al modelului de certificat semnat de ambele părți a fost preluat de delegația română, celălalt exemplar original a rămas la autoritățile veterinare turce.
Turcia nu importă carne de ovine, având un excedent de animale destinate sacrificării (35 mil. capete).
Ovinele vii din cele 19 județe libere de scrapie și fermele de carantină agreate pot tranzita Turcia fără restricții. Autoritățile veterinare turce vor propune punctul de staționare obligatorie al camioanelor cu animale vii. Ca regulă, sunt folosite facilitățile de staționare pentru camioane din județul Mersin.
Tranzitul cu carcase de ovine de la oi din cele 19 județe libere de scrapie se poate derula fără restricții, cu respectarea legislației UE.
Tranzitul cu carne de ovine de la animale din alte județe decât cele libere de scrapie se poate efectua numai dacă și după ce carnea a fost tranșată și îndepartat tot materialul cu risc specificat, conform reglementărilor OIE și UE.
Pentru tranzit, este nevoie și de acceptul autorităților irakiene. În cazul în care animalele vii și carnea urmează să tranziteze Irakul, intrarea în Turcia se face doar pe baza unui document de acceptare a tranzitului eliberat de autoritățile irakiene.
În perioada 2002-2013, scrapia (Encefalopatia Spongiformă Transmisibilă – EST) a fost confirmată la 363 ovine dintr-un total de peste 8,5 mil. capete. În 2012, au fost confirmate 12 focare de scrapie, cu 76 de ovine pozitive. Pentru eradicarea acestor focare au fost sacrificate 4.548 ovine.
Si bovinele ar putea fi exportate in Turcia
Potrivit ANSVSA, discuțiile pentru reluarea în Turcia a exportului de bovine vii și de carne de bovine vor avea loc după publicarea în Jurnalul Oficial al OIE a statusului de țară pentru România, cel mai probabil la sfârșitul lunii mai 2014.
Turcia este primul partener economic al României din afara UE și din cadrul Organizației de Cooperare Economică la Marea Neagră, al cincilea partener în cadrul schimburilor comerciale totale ale României, respectiv a patra piață pentru exportul României.