Cercetarea care a fost realizată de membri ai grupului de mediu “Nature Conservancy” de la Washington şi publicată în revista Proceedings of the Naţional Academy of Sciences arată că lipsa apei ameninţă omenirea.Sunt multe alimente care vor dispărea ca urmare a crizei mondiale de apă. Poţi spune la revedere fripturii, titrează Businessinsider.com. Regiunile cu riscul cel mai mare sunt Orientul Mijlociu, Asia Centrală şi Africa de Nord.Pe baza raportului USB, Businessinsider.com a publicat o listă a alimentelor care vor dispărea primele, ca urmare a crizei mondiale de apă:
- 1. Carnea de vită are o componentă de apă de 42.500m3/tonă
- 2. Hamburgerii au o componentă de apă de 16.600 m3/tonă
- 3. Carnea de oaie are o componentă de apă de 6,1000 m3/tonă
- 4. Brânza are o componentă de apă de 5,000 m3/tonă
- 5. Puiul are o componentă de apă de 4,600 m3/tonă
- 6. Carnea de capra are o componentă de apă de 4,000 m3/tonă
- 7. Orezul are o componentă de apă de 3,450 m3/tonă
- 8. Ouăle au o componentă de apă de 3,300 m3/tonă
- 9. Nucă de cocos are o componentă de apă de 2,500 m3/tonă
- 10. Soia are o componentă de apă de 1,550 m3/ton
Cât pământ “mâncăm” !
Omul „consumă”, în medie, echivalentul a 4,1 litri de motorină, 29 de kilograme de pământ , 2,2 tone de apă pe zi.„Acestea sunt resursele consumate pentru hrănirea unei singure persoane.Dacainmulţim cu 7 miliarde de oameni ,aflăm că toată această cantitate imensă de resurse consumate este aproape imposibil de înlocuit” a declarat cercetătorul Julian Cribb în cadrul unei conferinţe de la Academia de Ştiinţe din Canberra.
Cercetătorul avertizează că, în mai puţin de jumătate de secol, sistemul de alimentaţie global va atinge „un punct de la care nu se va mai putea întoarce”, în cazul în care nu vor fi luate măsuri drastice.
„Să dăm drept exemplu pământul. Potrivit Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură din cadrul Naţiunilor Unite, planeta se degradează într-un ritm alert şi pierdem până la 100 de miliarde de tone de pământ în fiecare an. Pământul are nevoie de mii de ani pentru a se regenera.
Julian Cribb susţine că situaţia este similară şi în cazul apei. Peste 4.000 de kilometri cubi de apă sunt extraşi din sol în fiecare an, extracţia fiind în cea mai mare parte nesustenabilă