Guvernul a aprobat Hotărârea care stabileşte cuantumul plăților naționale directe complementare în sectorul vegetal pentru anul 2013 la 21 euro pe hectar.
Cu toata aprobarea Guvernamentala,producătorii agricoli din România vor primi însă mai puţini bani în conturi, din cauza reducerii liniare aplicată de depăşirea suprafeţei negociate cu UE pentru acordarea plăţilor pe suprafaţă.
Cultivatorii de in şi cânepă pentru fibră, hamei, tutun, sfeclă de zahăr, vor mai primi din bugetul naţional, în contul plăţilor naţionale directe complementare specifice, decuplate de producţie, un sprijin suplmentar , astfel:
– in şi cânepă pentru fibră – 63,37 euro/hectar;
– hamei – 335 euro/hectar;
– tutun – 1.279 euro/hectar;
– sfeclă de zahăr – 113,65 euro/hectar (În cazul diminuării suprafeţelor urmare a controalelor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, plafonul unitar pe suprafaţă poate creşte, fără a depăşi plafonul total de 3.031.000 euro).
„Hotărârea de Guvern stabileşte un cuantum al plăţilor care reprezintă nivelul la care se pot acorda plăţi naţionale directe complementare în sectorul vegetal pentru anul 2013, în condiţiile alocărilor bugetare cu această destinaţie pentru anul 2014. Suprafaţa pentru care se acordă aceste plăţi este de 6,861 mil. ha, şi a fost determinată de APIA pe baza cererilor de plată depuse de beneficiari pentru Campania de plăţi 2013, aşa cum a rezultat din interogarea bazei de date la 3 octombrie 2013”, precizează Ministerul Agriculturii, într-un comunicat de presă.Sumele totale necesare pentru plata PNDC în sectorul vegetal pe anul 2013 sunt de 148,632 mil. euro (663,198 mil. lei), defalcate după cum urmează:
– plăţi naţionale directe complementare (PNDC 1) – 144,084 mil. euro (642,904 mil. lei);
– plăţi naţionale directe complementare specifice pentru in şi cânepă pentru fibră, hamei, tutn, sfeclă de zahăr ( PNDC 2,3,4,5,6) – 4,548 mil. euro (20,293 mil. lei).
Banii sunt plătiţi din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2014.
Plăţile se fac în lei, la cursul de schimb de 4,4620 lei/euro, stabilit de Banca Centrală Europeană în de 30 septembrie 2013 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 285 din 1 octombrie 2013.
Începând cu 16 octombrie se plateste avansul SAPS pentru agricultori
“Avansurile vor începe în 16 octombrie. De asemenea, am finalizat şi proiectul de hotărâre de guvern cu privire la motorină şi vom începe să plătim deconturile pe ceea ce înseamnă motorină pe acest trimestru şi pe anul viitor, deci lucrurile au intrat în format normal. Sigur că mai rămâne să stabilim plata de la bugetul de stat cu privire la plata pe suprafaţă, pentru a avea o cifră globală şi, cu siguranţă, această sumă va fi mai mare decât anul trecut”, a declarat ministrul Agriculturii.În deschiderea şedinţei de Guvern, premierul Victor Ponta a spus că 2013 a fost un an record pentru agricultura din România. „Dacă era un an rău, era din cauza Guvernului. Dacă e un an bun, este datorită ploii. Înţeleg până la urmă şi necazul acesta din primele zile din octombrie, cu ploaie şi intemperii, înţeleg că pentru agricultura din 2014 este un lucru bun că avem apă. O să vă rog, domnule ministru Constantin ca, împreună cu ministerul de Finanţe şi ministerul Bugetului, să stabilim în perioada imediat următoare cu cât creştem anul viitor subvenţiile şi cum acordăm, inclusiv pe cea pentru motorină. În spaţiul, sigur, legat de ce vine de la UE şi ce punem de la bugetul public şi să le plătim din timp. Cum am făcut şi anul trecut, că, de fapt, acesta a fost secretul anului actual”, a spus premierul.