Fermieri, visati cu gindul la utilizarea fondurilor europene

promisiuni

 Guvernul României PROMITE  ca ar putea institui din 2014 un fond de creditare finanţat din fonduri europene şi prin care fermele mici şi mijlocii să poată obţine, mai uşor, credite agricole de până la 300.000 de euro, se arată  într-un studiu realizat recent de experţii în economie agrară de la Centrul Român de Politici Europene (CRPE).

FERMIERII ar trebui sa PRESEZE asupra acestei “promisiuni”… de creditare,care  ar putea fi utilizat de agricultorii  care nu deţin garanţii suficiente pentru a primi din partea instituţiilor bancare creditele necesare pentru cofinanţarea privată a proiectelor de finanţare europeană.

Băncile româneşti acordă foarte greu credite agricole, în special întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM-uri), deoarece, de cele mai multe ori, solicitanţii nu dispun de garanţii suficiente, nu au un istoric în creditare sau nu sunt solvabili, se arată în studiul „Cum deblocăm finanţarea fermelor mici şi mijlocii din România – Propunere de instrumente financiare pentru 2014-2020”, realizat de experţii în economie agrară de la Centrul Român de Politici Europene (CRPE).

Din acest motiv, foarte mulţi mici întreprinzători care ar dori să obţină finanţare europeană prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) nu reuşesc să facă rost de fondurile necesare cofinanţării private a proiectelor europene, iar acest lucru duce la încetinirea procesului de absorbţie a fondurilor europene.

Guvernul României ar putea soluţiona acest blocaj prin înfiinţarea unui fond de creditare din bani europeni în cadrul PNDR 2014–2020, se arată în studiul CRPE. Acest lucru este posibil deoarece noul PNDR, negociat în această perioadă de România cu Uniunea Europeană, cuprinde sume care pot fi destinate unui astfel de fond de creditare. Mai mult, acest tip de creditare este chiar recomandat în Acordul de Parteneriat pe care Comisia Europeană îl va încheia cu Guvernul României pentru PNDR 2014-2020, potrivit studiului citat.

Propunerea CRPE pentru Guvernul României este ca acest fond de creditare să fie disponibil pentru dezvoltarea fermelor mici şi mijlocii deja existente care ar putea obţine un credit de maximum 300.000 de euro. Cu aceşti bani, fermierii vor putea acoperi necesarul cofinanţării private a unui proiect de finanţare europeană cu o valoare maximă de 600.000 de euro (adică valoarea medie a proiectelor de investiţii în domeniul rural finanţate prin PNDR 2007-2013).

Perioada de rambursare a creditelor ar trebuie să fie de maximum 10 ani, iar moneda utilizată să fie leul, se mai arată în studiul CRPE, care recomandă, totodată, ca această facilitate de creditare să vină la pachet şi cu o măsură de consultanţă în derularea proiectelor finanţate prin PNDR.

Adauga un comentariu

Nume*

Adresa de email* [Nu va fi publicata]

Comentariu*