MARELE JAF n-a ocolit nici Sistemul național de irigații, furat chiar și cu pază privată; Pețitorii averii sindicatelor obtinuta din sudoarea tuturora, o fura doar UNII… Guvernantii anilor ‘47 au furat bogatiile nobilimii, au bagat la canale si au prigonit valorile nationale si, tot cu acceptul justitiei, in 89 , au (re)furat Avutia Obsteasca a amarastenilor, au prigonit pe tineri, ca sa-si poata face de cap potopistii, demolatorii, hotii si coruptii…AGRICULTURA ROMÂNIEI a fost intentionat “restructurata”, ca sa fie furata MILIOANE de FERME MICI, unde se obtine o PRODUCȚIE AGRICOLĂ rusinoasa…Milioane de oameni au fost alungati,pentru ca nu se gasesc bani de salarii decente,iar cei ramasi SUNT SCLAVI în PROPRIA LOR ȚARĂ; Cum a ajuns Delta aria afacerilor protejate… Anii ’90 – Fotogramele dezintegrării… Renunţarea la piscicultură s-a făcut cu acordul tacit al Consiliului Judeţean, care… Răspunsul lui Klaus Iohannis, întrebat în ce constă concret contribuţia lui la soluţiile pentru Delta Dunării; …Disciplinele spirituale (9) – Castitatea, confidentialitatea si partasia…Dezvoltarea împărăției lui Dumnezeu în viața creștină și în viața de biserică…Faptul de a-L mânca pe Cristos ca unică hrană înlocuiește carnea și ne reconstituie cu Cristos…Cristosul pe care Îl mâncăm ca mană ne face biruitorii Săi și devine o aducere aminte eternă…Cristos -ca stâncă- a fost lovit, pentru ca apa vieții să curgă, ca să bem noi… John Loftness , Despre Grupuri miciCapitolul 4 al cărţii …Şi Acum, Pregătirea Pentru Marea Finală , Când Crezi Că Ţi-e, În Sfârşit, Bine, Nu Te Culca Pe-o Ureche,Amintiri despre… La „Romanian Food and Agribusiness Conference” am aflat ce aduce nou sectorul agricol …Stiinta ajuta cercetarea si practica agricola… NASA, a arătat ACCIDENTAL imagini din sateliți cu dovada manipulării vremii… Biblioteca Profitului – oferă FERMIERILOR utilităţi primite de la Firme şi Companii din ţară şi din strainatate- noi tipuri de tractoare… Câteva tendinţe în mecanizarea agriculturii… Northern Equipment Solutions dă aripi MECANIZĂRII şi… cheia succesului pentru combinele Case ÎH… Iată Tractorul Viitorului visat de Fermieri, devine o realitate… Noi soluţii CLAAS pentru- Noua aplicaţie CEMOS Advisor optimizează combinele de recoltat cu ajutorul smartphone-ului… Combinele cu şenile… Tractoarele agricole BCS Volcan… IRUM Reghin lansează un nou model de… Agricost, cel mai important jucător din agricultura românească etcCele mai bune 20 de cărți despre inteligența artificială pe care trebuie să le citiți; Se pun bazele tiraniei globale; (Aghiazma de fata pentru azilele mortii…);Pandele, șantaj voalat la Patriarhul Daniel și amenințări pe față la Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR: Firea a dat bani Catedralei Mântuirii Neamului; (Prin logodirea bisericii cu statul,se naste Anticrist…);Legătura sfântă dintre Stalin și Biserica Ortodoxă Rusă…
Când Crezi Că Ţi-e, În Sfârşit, Bine, Nu Te Culca Pe-o Ureche
Traducere de Biserica Metanoia Arad
Sunt sigur că aţi auzit de multe ori expresia: „Fă doar ceea ce‑ţi pică bine, găseşte‑ţi zona de confort.” … „Care sunt lucrurile care nu te deranjează?” … „Situaţia aceasta mi‑e cât se poate de familiară şi confortabilă, îmi vine ca o mănuşă.”
Tuturor ne place să ne simţim confortabil, nu‑i aşa? Suntem mânaţi în tot ce facem de dorinţa nestăpânită, adâncă şi universală de a urmări propriul confort. Şi totuşi, sunt multe domenii din viaţa noastră în care Dumnezeu doreşte să nu dăm curs acestei dorinţe fireşti. Este posibil să vi se pară o pretenţie deplasată din partea Lui, dar ştiu din experienţa personală – care include nenumărate confruntări legate de senzaţia de plăcere şi siguranţă pe care mi‑o provoacă lucrurile cu care mă simt confortabil – că aşa stau lucrurile. Grupurile mici reprezintă ocazii excelente în care putem învăţa să „murim” faţă de dorinţele noastre egoiste legate de confortul personal şi să acceptăm transformarea şi provocările pe care Dumnezeu ni le presară pe drum.
Cu mulţi ani în urmă, pastorul nostru a venit într‑o zi să ne anunţe că va schimba strategia de lucru a Grupurilor Mici. De mai bine de un an de zile ne străduisem să îi motivăm şi să îi încurajăm pe membrii Grupului Mic să dezvolte relaţii mai apropiate, mai calde. Am muncit pe brânci şi se vedea un progres real, iar la întâlnirile noastre veneau din ce în ce mai mulţi noi convertiţi. Am descoperit că în viaţa lor aveau loc transformări uimitoare, de care toţi eram încântaţi. Şi acum, pentru că se dorea un altfel de abordare a Grupurilor mici, trebuia să ne reorganizăm. Liderii urmau să‑şi păstreze unii dintre vechii membri şi în „noul grup”, dar lucrurile urmau să se schimbe, cu siguranţă.
Pe vremea aceea, când cineva era împins de la spate să facă ceva ce nu dorea în ruptul capului, noi spuneam aşa: „Schimbarea continuă este statusul nostru permanent, şi aşa va rămâne.” Eu, unul, uram sloganul acesta! Şi, în plus, nici nu‑mi plăcea noua strategie adoptată de pastorul nostru.
Ştiţi cu ce mă confruntam eu? Cu provocările pe care le impunea schimbarea, care erau amplificate de atitudinea mea egoistă şi mândră. Aşa cum vedeam eu lucrurile, era limpede pentru toţi că eu muncisem din greu să institui în grupul meu o atmosferă sănătoasă, şi acum trebuia să renunţ la un rezultat atât de frumos. Lecţia pe care trebuie să o învăţăm aici este următoarea: liderii de Grupuri Mici (dar şi membrii, în egală măsură) pot deveni preocupaţi excesiv de propriile obiective şi îşi pot dezvolta un simţ al proprietăţii exagerat. Putem ajunge să uităm că scopul Grupurilor Mici este acela de a servi la punerea în practică a obiectivelor bisericii locale – şi că adunarea în grupuri mici nu este un scop în sine. Există ţeluri cu mult mai înalte decât „să avem şi noi un Grup Mic”.
Abordarea bisericii noastre faţă de Grupurile Mici s‑a „maturizat” în timp. O parte dintre schimbările pe care le‑am operat au adus provocări serioase asupra zonelor de confort cu care eram obişnuiţi. Chiar lucrurile simple, cum ar fi un accent sporit asupra nevoii de a evangheliza, adăugarea unor noi membri, schimbările la nivel de lideri sau alte schimbări, între membri, pot părea că nu sunt binevenite. Dacă nu au permanent în vedere misiunea bisericii locale, Grupurile Mici se izolează şi devin „mici bisericuţe” cu tendinţe autonome.
Faceţi loc şi pentru alţii!
De cele mai multe ori, Grupurile Mici au o eficienţă maximă în asigurarea unei atmosfere de părtăşie şi de purtare de grijă. Nu e un lucru neobişnuit să fii martorul unor prietenii solide care se leagă în interiorul Grupurilor Mici, mai ales atunci când scopul grupului este acela de a urmări părtăşia descrisă în Cuvânt. Ce poate fi rău în stabilirea unor ţeluri atât de înalte, atât de biblice? Se poate oare spune ‑ în cazul acesta – că ceea ce e prea mult strică? Da, uneori se poate întâmpla şi asta. Chiar părtăşia biblică, atunci când este întreţinută din motivaţii greşite, ne poate ispiti să adoptăm un sistem de priorităţi greşite.
De curând, unul dintre vecinii mei a descoperit că pe covorul lui din camera de zi mărşăluiau regimente întregi de termite, şi mai mult, curtea îi era invadată de ele (vă daţi seama că era chiar curtea vecină cu a mea!). Sper că cei de la dezinsecţie au reuşit să rezolve problema odată pentru totdeauna. Însă oricât de mult m‑ar înspăimânta ideea de a vedea roiuri întregi de furnici zi de zi, gâzele acestea minuscule sunt mult mai periculoase când nu se văd, dar există! O casă invadată de termite poate părea perfect normală, dacă o priveşti din afară, însă se întâmplă că termitele îi atacă structura de rezistenţă.
La fel se poate întâmpla şi cu Grupurile Mici. Aşa cum stăpânul casei trebuie să se păzească de termite, membrii Grupurilor Mici trebuie să aibă grijă să nu cadă în koinonitis, inamicul de moarte al grupurilor mici sănătoase şi al bisericilor sănătoase. Termenul acesta bizar este derivaţia oarecum hilară a termenului koinonia, cel folosit în limba greacă a Noului Testament când se făcea referire la părtăşie, aşa cum este ea prezentată în Scripturi.
Koinonitis este un fel de boală contagioasă care se lipeşte de noi atunci când iubim koinonia prea mult – spre exemplu, atât de mult, încât evităm să mai practicăm evanghelizarea – şi aşa ajungem să devenim egoişti şi preocupaţi doar de persoana şi nevoile noastre.
- pe masă se află o farfurie cu prăjitură delicioasă.
- într-un colţ se află vreo 2-3 necunoscuţi
- cel mai bun prieten al tău îţi face cu mâna din cealaltă parte a încăperii.
Spre care te îndrepţi prima dată?
Trebuie să luptăm din toată inima împotriva acestei tendinţe păcătoase. Întotdeauna trebuie să facem loc în inima noastră pentru cei pe care Dumnezeu îi adaugă grupului sau Bisericii Sale, fără să gândim că ne invadează intimitatea sau că ne strică atmosfera la care am muncit atâta. De fapt, Grupurile Mici sunt cel mai bun mediu în care se poate face evanghelizare pentru cei pierduţi şi ucenicizare pentru noii convertiţi.
În Grupurile Mici. V‑am menţionat în capitolul 1 motivaţiile bisericii noastre pentru a le cere tuturor membrilor să facă parte dintr‑un Grup Mic. Aceste aşteptări ale noastre sunt comunicate prin literatura pe care o distribuim în biserică, prin mesajele de la amvon, prin cursurile de membralitate şi prin orice alte mijloace. De aceea încercăm să facem procesul acesta cât mai uşor cu putinţă pentru fiecare nou-venit, pentru a‑l implica în acest aspect al vieţii bisericii. Cu toate acestea, întâlnim mereu unele obstacole, pe care le‑am numit „naturale”.
Imaginează‑ţi cum ar fi să mergi la o întâlnire de Grup Mic pentru prima dată, fără să cunoşti pe nimeni acolo sau poate doar o persoană sau două. Cei mai mulţi sunt intimidaţi de ideea de a intra într‑o încăpere plină de necunoscuţi. Musafirii nu prea ştiu la ce să se aştepte şi nici ce se aşteaptă de la ei. Am aflat despre un tip care credea că la întâlnirile de Grup Mic se poartă cam aceeaşi ţinută ca la biserică, aşa că şi‑a pus hainele de biserică. Imaginaţi‑vă cât de jenat a fost când a observat că ceilalţi participanţi erau îmbrăcaţi lejer, în haine cât se poate de comode.
Orice grup care se întâlneşte de mai multă vreme are tendinţa de a dezvolta o atmosferă proprie, un set de norme general acceptate de membrii grupului (unele chiar bizare, dacă‑mi permiteţi să adaug) – au chiar un „dialect local”, anume ritualuri legate de … servirea mâncării, glume pe care le înţeleg doar ei sau reguli interne în ceea ce priveşte stabilirea orarului de funcţionare (de exemplu, ora de începere, care poate fi 7:00 p.m. ora standard, poate fi echivalentul a 7:20 ora standard a Grupului meu Mic). Este atât de uşor pentru noii veniţi să simtă că nu‑i locul lor acolo, să fie incomodaţi.
În plus, suntem din ce în ce mai ocupaţi în viaţa de zi cu zi. Dezvoltăm tipare de socializare în care noii veniţi în grupul nostru nu prea mai au loc – şi acestea sunt activităţile obişnuite, cum ar fi timpul „obişnuit” de petrecut cu familia, activităţi sportive, timpul de joacă al copiilor, întâlnirile la cafea. Toate acestea sunt bune şi preţioase, dar trebuie să avem grijă să ne păzim de atitudinile şi comportamentul de „club exclusivist” sau de acelea de felul „socializez doar cu cei de nivelul meu”. Acestea sunt atitudini păcătoase şi nu au ce căuta în Grupurile noastre Mici.
În consecinţă, toţi trebuie să ne păzim de tendinţele egoiste de a gravita doar în preajma celor pe care‑i cunoaştem cel mai bine, de a sta mereu lângă aceeaşi persoană şi de a vorbi doar despre lucrurile care ne interesează pe noi doi – fie ele sporturi, hobiuri, copii, sau orice altceva. Cu timpul, este foarte comod să te agăţi doar de relaţiile care te fac să te simţi bine, să te simţi iritat când apare cineva nou în grup sau chiar să te superi când unul dintre voi încearcă să spargă tiparele binecunoscute ale rutinei acceptate de întreg grupul. De fapt, se întâmplă de multe ori ca credincioşii din biserică să‑i trateze pe noii veniţi de parcă ar fi nevrednici de atenţia lor. Rădăcina acestei tendinţe este concentrarea asupra propriei persoane – pe când Scriptura ne îndeamnă să îi punem pe ceilalţi mai presus de noi înşine (Filipeni 2:3).
Biserica nu are voie să devină o cultură închisă, ci un locaş primitor în care cei fără speranţă şi cei fără şanse să îşi găsească refugiu. La biserică ni se spune că suntem chemaţi să facem ucenici din toate neamurile, să‑i primim cu braţele deschise pe toţi cei care vor să intre în Împărăţie. Ce faci – tu, personal ‑ pentru ca musafirii să se simtă bineveniţi la întâlnirile voastre de Grup Mic? Crezi tu şi te porţi de parcă musafirii sunt responsabilitatea liderului sau înţelegi că, indiferent de rolul pe care îl ai în Grupul Mic, trebuie să te ocupi şi de cei nou veniţi sau de musafiri? (Ai detectat vreun simptom de … koinonitis?) Îşi ofer câteva sugestii:
Meditează asupra textului din Romani 12:13. Care este cel mai important lucru pe care îl dai atunci când oferi ospitalitate? Pe tine însuţi!
- Salută‑i pe musafiri, invită‑i să ia parte la conversaţie şi prezintă‑i şi celorlalţi membri din grup. „Ed, îl cunoşti pe Mike? E prima dată la întâlnirile noastre.”
- Plănuieşte cum să‑i implici pe noii veniţi în activităţile voastre din timpul săptămânii. „Mike, mâine seară ne strângem la mine acasă ca să ne uităm la meci. N‑ai vrea să vii şi tu cu noi?”
- Arată‑le că te interesează ce se petrece în viaţa lor şi că într‑adevăr îţi pasă. Încearcă să afli cum stau lucrurile în familia lor şi dacă există ocazii în care ai putea să îi slujeşti prin rugăciune, în mod practic, sau dacă au nevoie de încurajare în vreo privinţă.
În al doilea rând, pune‑ţi întrebările acestea pentru a afla cât de bun prieten eşti.
- Cât timp a trecut de când m‑am ocupat de un nou venit şi l‑am implicat în activităţile mele curente?
- Se simt cei din jurul meu bine în preajma mea, observă că mă străduiesc să îi includ în conversaţiile şi activităţile mele curente?
- Ce am făcut, în mod concret, pentru a‑l include pe un nou venit în ceea ce fac, în mod obişnuit?
- Sunt dispus să îmi lărgesc cercul de prieteni?
- Dacă nu, de ce nu, oare?
Pavel ne sfătuieşte: „Fiecare dintre voi să se uite nu la foloasele lui, ci şi la foloasele altora.” (Filipeni 2:4) Suntem oare dispuşi să ne „împărţim” prietenii, dar şi viaţa şi timpul cu cei din preajma noastră? (Atenţie la simptomele de … koinonitis!)
La serviciile bisericii de duminica. Când se întâmplă ca cineva să vină în vizită la biserică pentru prima dată, vă asigur că va întâmpina situaţii ce pot fi la fel de stânjenitoare ca şi cele de la întâlnirile de Grup Mic. Trebuie să ne punem mereu întrebarea: oare mesajul pastorului este destul de coerent şi inteligibil pentru un neiniţiat, poate să i se aplice şi lui, în mod personal? Ce fel de muzică de închinare se cântă în biserica noastră? Există activităţi specifice pentru copii şi tineret?
Fie că ne convine, fie că nu, încă de la prima
vizită la biserică, e bine să ştim că adunarea aceea va răspunde imediat unei întrebări majore pe care şi‑o pune orice vizitator: „Îmi voi găsi eu, oare, locul aici? E mediul potrivit pentru mine?” Te rog gândeşte‑te la următoarele aspecte:
- În cel fel li se urează bun-venit musafirilor, cum sunt ei primiţi, atunci când se ştie că vin pentru prima dată?
- Există persoane care vin să le acorde atenţie, să îi salute şi să vorbească cu ei?
- Există cineva care să le arate cum sunt poziţionate sălile, cum pot ajunge oriunde au nevoie?
- Sunt oameni pregătiţi să lege o prietenie cu ei, să îi invite la masă, să îi mai caute sau să le mai dea un telefon?
Te rog să nu răspunzi la aceste întrebări pe fugă. Adresează‑le din nou, tuturor celor din grup, dar şi ţie, personal, nu numai celorlalţi din biserică. Dacă e să fii cât se poate de cinstit, cum stai la capitolul acesta? Când a fost ultima dată când ai luat iniţiativa şi te‑ai ocupat tu de un musafir?
Obligaţia de a primi bine musafirii este în egală măsură responsabilitatea fiecărui membru al bisericii.
- Mai puţin atrăgător, Este atrăgător
nu e îngrijit îngrijit îmbrăcat
- Retras, timid Spontan, vorbăreţ
- Din altă rasă De aceeaşi rasă
ca tine.
- Pare trist Jovial, vesel
- Cam de vârsta ta Mult mai tânăr mai în vârstă
- Pare să aibă Seamănă mult
un alt stil de viaţă cu tine, în aceleaşi
este altfel îmbrăcat privinţe
Gesturile şi atitudinea noastră sunt cele care
comunică tuturor cât de deschişi suntem (sau nu) să îi primim în mijlocul nostru. Dacă nu suntem deschişi, primitori, cei care ne vizitează vor căuta o altă biserică, sau poate, pur şi simplu vor renunţa să mai caute. Trebuie să fim atenţi la noii veniţi şi să căutăm mereu să le facem loc în cercurile noastre. Un procent însemnat dintre cei care decid să rămână într‑o biserică fac lucrul acesta pentru că cineva a luat iniţiativa să se ocupe de ei şi le‑a dovedit că le pasă de ei. Tu, personal, conştientizezi responsabilitatea de a-i primi bine pe noii veniţi şi de a‑i face să se simtă incluşi în viaţa bisericii? (Mai dă ochii roată încă o dată, cu mare atenţie, vezi cumva semne de koinonitis?)
Unde‑s mulţi, puterea creşte!
Liderul de Grup Mic are capacităţi limitate şi în ceea ce priveşte capacitatea lui de a-i purta de grijă fiecăruia din grupul său. De curând am vorbit cu soţia unui lider de Grup Mic care, pe bună dreptate, afirma: „Este aşa de obositor să fii singurul care poartă de grijă tuturor şi se interesează de fiecare în parte …”
Din fericire, plângerea ei era formulată astfel pentru a contrasta situaţia fericită din prezent cu opusul ei, pe care au experimentat‑o în trecut. Mai mulţi membri din diferite Grupuri Mici i‑au arătat grijă şi atenţie unui student care venea dintr‑o altă ţară.
Studentul acesta s‑a întors în ţara lui puternic cercetat de către dragostea care i s‑a arătat şi de Evanghelia pusă în practică de către membrii acelei biserici. Însă, din păcate, cred că am auzit mult prea mulţi lideri de Grup Mic plângându‑se, foarte frustraţi, de atitudini de felul: „Este atât de obositor să fii mereu singurul care …”
Din fericire, plângerea ei era formulată astfel pentru a contrasta situaţia fericită din prezent cu opusul ei, pe care au experimentat‑o în trecut. Mai mulţi membri din diferite Grupuri Mici i‑au arătat grijă şi atenţie unui student care venea dintr‑o altă ţară. Studentul acesta s‑a întors în ţara lui puternic cercetat de către dragostea care i s‑a arătat şi de Evanghelia pusă în practică de către membrii acelei biserici. Însă, din păcate, cred că am auzit mult prea mulţi lideri de Grup Mic plângându‑se, foarte frustraţi, de atitudini de felul: „Este atât de obositor să fii mereu singurul care …”
Nu avem nevoie de eroi! Când ţi se oferă ocazia să ajuţi şi faci lucrul acesta, cum evaluezi actul tău de slujire? Atunci când fiecare are atitudinea corectă, grupul poate avea un impact uimitor! Fă‑ţi un scop din cultivarea acestei atitudini. Fă din atitudinea aceasta status quo‑ul grupului tău. Am un prieten care a fost ofiţer de aviaţie în armata Statelor Unite. Cu toate că era deja ofiţer de infanterie când s‑a înscris la şcoala de aviaţie, la un anume moment – ca şi toţi soldaţii din categoria lui – a ajuns la concluzia că nu este suficient să fie un „simplu” ofiţer în armată … că antrenamentul intens care se impunea pentru a deveni ofiţer de rang superior merita toate eforturile … şi că era o experienţă uimitoare să sari cu paraşuta din avion … că a fi obligat să faci faţă celor mai periculoase dar şi solicitante situaţii nu era o slujbă uşoară, ci de‑a dreptul o aventură!
De prea multe ori mă consider un fel de „soldat de la forţele speciale”, o „specie mai aparte” din pricina vreunui act de slujire care mi‑a solicitat atenţia şi eforturile într‑un mod special. Toţi putem fi ispitiţi să gândim în felul acesta despre eforturile noastre de a‑i sluji pe alţii. Dar, vreau să vă spun pe şleau că dacă gândim aşa suntem înlănţuiţi de păcatul mândriei – pentru că trebuie să înţelegem slujirea ca şi creştinism aplicat al bisericii nou‑testamentare, şi nu ca pe o operaţiune elitistă care poate să comporte eforturi eroice.
Creşterea personală, ca rezultat al slujirii. Atunci când începi să îi cunoşti mai bine pe membrii grupului tău, vei descoperi că începi să le împărtăşeşti din înţelepciunea şi bogăţiile pe care l‑ai descoperit în Cuvânt în legătură cu trăirea creştină. Aceasta este o reacţie cât se poate de normală. Însă chiar şi în astfel de situaţii răsărite spontan, poţi să dai peste întrebări dificile la care nu se găsesc răspunsuri uşoare. Nu‑i nicio problemă, Dumnezeu alege să ne lărgească orizonturile în felul acesta. Nevoile celor din grupul nostru ne învaţă să ne punem în practică dragostea pentru ei. Din nou, avem de învăţat de la Pavel, care ne spune: „Fraţilor, voi aţi fost chemaţi la slobozenie. Numai, nu faceţi din slobozenie o pricină ca să trăiţi pentru firea pământească, ci slujiţi‑vă unii altora în dragoste.” (Gal. 5:13)
Evident, nu toată lumea poate face faţă la orice, în orice situaţie. Însă adevăratele porniri ale inimii noastre ies la lumină atunci când suntem puşi faţă în faţă cu nevoile celor de lângă noi. Vom fi dispuşi să acceptăm unele neplăceri, de dragul slujirii? Cei care sunt gata să împlinească o nevoie sau să ofere ajutor sau măcar un sfat bun într‑o situaţie delicată vor observa o creştere spirituală la nivel personal, ca rezultat al faptului că s‑au dovedit disponibili să ajute. Oare care este motivul pentru care suntem implicaţi într‑un Grup Mic, acela că suntem ajutaţi şi binecuvântaţi prin slujirea altora sau mai degrabă pentru că am înţeles chemarea lui Dumnezeu de a‑i sluji pe cei de lângă noi? Când vom înţelege că suntem chemaţi să‑i slujim pe semenii noştri, vom fi şi noi slujiţi şi binecuvântaţi la rândul nostru.
De fapt, atunci când responsabilitatea de a le purta de grijă noilor veniţi este împărtăşită de toţi membri grupului, cei care îşi iau în serios rolul şi îl pun în practică vor experimenta o creştere la nivel personal cum nu au mai avut parte vreodată, în ciuda faptului că vor trece prin încercări şi vor avea parte de provocări. Un lucru care va ieşi la iveală întotdeauna, şi care, în consecinţă, va putea fi corectat, este egoismul. Barierele zonelor de confort personal vor fi atacate cu artileria grea, dar în felul acesta va creşte nivelul maturităţii personale. Faptul că îi slujim pe semenii noştri în orice fel este nevoie ne face să semănăm cu Cristos!
În urmă cu mai mulţi ani, o familie din biserica noastră a fost implicată într‑un cumplit accident de circulaţie. Soţul, soţia (care era însărcinată în luna a şaptea), şi amândoi băieţii lor, foarte mici la vremea aceea, au fost răniţi grav. Au pierdut copilul care nu se născuse încă, iar soţia a suferit enorm, deoarece a trebuit să se parcurgă o perioadă lungă de recuperare, pentru că ea însăşi fusese grav rănită. Atât Grupul lor Mic, cât şi biserica s‑au implicat altruist şi cât se poate de serios în nevoile lor imediate, sprijinindu‑i în acelaşi timp în rugăciune şi în orice fel a fost nevoie. Ceea ce s‑a întâmplat a fost că familia aceasta a fost înconjurată de atâta dragoste şi atenţie, încât părinţii soţiei au fost foarte impresionaţi de exemplul de trăire creştină pe care l‑au văzut în fraţii noştri. Reacţia lor a fost: „Cu adevărat, oamenii din biserică ştiu să ofere atât de multă dragoste şi purtare de grijă!”
Vecinii au rămas uimiţi de grupurile care veneau să le facă curăţenie în casă sau pur şi simplu să vadă cât de mulţi prieteni veneau să îi viziteze. Atunci când a trebuit să demonstreze cu adevărat ce înseamnă a fi creştin, Grupul aceasta Mic a intrat în acţiune în mod practic, arătându‑le dragoste, iar consecinţa imediată a fost că membrii grupului aceluia au crescut în asemănarea cu Cristos.
Cum să iniţiaţi grupuri noi
Nu este o experienţă tocmai uşoară! Probabil ştiţi la ce mă refer, dacă aţi trecut pe aici. În urmă cu ceva vreme, m‑am trezit într‑o bună zi că, în ciuda eforturilor mele disperate de a intra într‑o pereche de pantaloni mai vechi, nu aveam niciun succes – m‑am gândit că au intrat la apă, pentru că nu voiam să admit că eu luasem proporţii. Fără să‑mi dau seama, organismul meu mă trădase şi colectase câteva kilograme în plus – subtilă mişcare, nu‑i aşa? (De fiecare dată când încep să spun istorisirea aceasta, unii dintre prietenii mei încep o dezbatere interesantă în privinţa termenului „subtil” pe care obişnuiesc să îl strecor în povestire. Fiind deosebit de preocupaţi de corectitudinea detaliilor, ei obişnuiesc să‑mi atragă atenţia că, dacă e să spunem lucrurilor pe nume, experienţa aceasta nu poate fi catalogată drept una „deranjantă”, în vreme ce nu prea m‑am deranjat să verific, măcar din când în când, circumferinţa frumoasei mele staturi.)
Aş spune că problema cu pantalonii mei era una legată de … capacitate. Pantalonii respectivi fuseseră croiţi pentru cineva care ar purta măsura purtată de mine însumi, la un anume moment de timp, oarecum mai îndepărtat! Dacă suntem atenţi, vom observa o dinamică asemănătoare în interiorul unui Grup Mic – fiecare Grup Mic are o capacitate proprie. Atunci când capacitatea naturală a grupului este depăşită, se poate simţi o stare generală de disconfort. Nivelul eficienţei în purtarea de grijă a unui Grup Mic poate scădea considerabil atunci când grupul creşte mult numeric.
Un Grup Mic cu prea mulţi membri va ajunge să dea lăstari de frustrare printre membrii lui, care, la rândul lor, vor aluneca pe nesimţite pe panta lipsei de implicare. Încet, încet grupul devine din ce în ce mai mic – însă cauza este una nesănătoasă!
Este benefic ca grupurile mici să crească numeric … şi apoi să se multiplice înainte de a deveni prea mari. Dacă grupurile noastre mici sunt eficiente în ceea ce priveşte purtarea de grijă, interacţiunea cu cei din lume, cultivarea părtăşiei biblice şi folosirea darurilor spirituale, atunci cu siguranţă vor atrage în mod natural şi pe alţii în interiorul lor. (Cine nu şi‑ar dori să facă parte dintr‑un Grup Mic care funcţionează în felul acesta?) Secretul oricărui Grup Mic sănătos, în creştere, este atitudinea fiecărui membru în parte. Fiecare trebuie să contribuie la creşterea grupului lui şi să facă tot ce îi stă în putinţă pentru a încuraja şi susţine atmosfera aceea necesară creşterii.
- Membrii grupului se roagă mereu ca Domnul să le descopere modalităţi noi de a sluji în cadrul grupului.
- Grupul face ieşiri în aer liber o dată pe lună pentru a zbura cu planorul.
- Koinonitis este un concept care îi frământă mai puţin decât aroma sau temperatura cafelei care se serveşte la întâlnirile de grup.
- Membrii grupului au atât de multe idei referitoare la ocazii de a-i atrage pe cei din lume, încât nici nu reuşesc să le pună pe toate în practică.
- Sunt dispuşi să schimbe meniul gustărilor tipice servite la întâlnirile de grup de la fursecuri sau prăjituri, la … sushi.
Dacă aceasta este atitudinea membrilor, atunci creşterea va fi dezideratul fiecăruia, pentru că fiecare în parte va avea sentimentul acela de proprietate pe care doreşti să o sporeşti. Creşterea numerică a grupului va fi considerată drept răsplătirea firească a eforturilor fiecăruia, nu doar a eforturilor unui singur membru sau poate a doi, trei. Participarea activă va determina grupul să se multiplice cu uşurinţă din pricină că poverile şi munca se vor împărţi echitabil, la fel şi misiunea comună şi dorinţa de a te lăsa folosit de Dumnezeu spre folosul altora.
Beneficiile care rezultă din crearea mai multor Grupuri Mici sunt multiple. Grupurile nou create întreţin ineditul, „spiritul de aventură”. Creând grupuri noi încurajăm implicarea în lucrare şi a altor lideri, iar mai multe Grupuri Mici înseamnă mai mult spaţiu care poate fi umplut de către cei pe care Domnul îi adaugă bisericii locale.
Cum să încurajăm lansarea noilor lideri
Eu şi soţia mea o necăjim adesea pe fata noastră, cu bună ştiinţă, spunându‑i că nu îi mai sărbătorim ziua de naştere. Ceea ce vrem de fapt să subliniem este că, la vârsta la care este acum, ea întruchipează pentru noi idealul de drăgălăşenie şi ne‑am dori să o păstrăm aşa, să nu se mai schimbe. Se pare, însă, că ea nu este deosebit de încântată de idee. Ea îşi doreşte să ajungă mare, şi o înţeleg şi pe ea. Nici eu nu aş fi crescut niciodată, şi nici nu aş fi ajuns lider dacă cineva nu s‑ar fi îngrijit să îmi ofere mediul potrivit pentru a creşte şi a mă maturiza.
Astăzi, prin harul lui Dumnezeu, sunt pastor şi slujesc o biserică din zona Virginia Beach, dar trebuie să vă spun că nu am ajuns aici peste noapte, după un somn lung şi odihnitor, în urma căruia m‑am trezit voios şi echipat corespunzător pentru lucrarea pastorală. De‑a lungul anilor, am avut de parcurs un proces cât se poate de real de creştere şi ajustare din momentul în care am ales să mă implic în noile oportunităţi care mi s‑au oferit pe ogorul Evangheliei.
Dacă e s‑o spun pe cea dreaptă, trebuie să recunosc că am avut nevoie să fiu împins din spate. N‑ar fi fost sănătos, din punct de vedere spiritual, să rămân „copil în credinţă” vreme îndelungată. Dumnezeu Îşi doreşte ca fiecare dintre noi să creştem şi să rodim din ce în ce mai mult în slujirea noastră pentru El.
La puţin timp după ce m‑am căsătorit, am avut privilegiul ca împreună cu soţia mea să fim implicaţi în etapa de formare a unei noi biserici. Experienţa aceasta s‑a dovedit extrem de benefică pentru creşterea noastră spirituală. Eu conduceam închinarea şi în plus eram implicat şi într‑un Grup Mic. La puţin timp după aceea am fost rugat să preiau şi responsabilitatea de lider al unui Grup Mic. În cele din urmă, după ce am parcurs mai multe etape, am ajuns să fiu angajat cu normă întreagă pe statul de plată al bisericii. Am avut astfel privilegiul să învăţ care sunt beneficiile unei pregătiri temeinice urmate de lansarea în noi sfere de activitate şi slujire, şi de aceea Îi sunt recunoscător lui Dumnezeu pentru felul în care S‑a folosit de înţelepciunea prietenilor mei pentru a mă încuraja să accept noi provocări. De aceea afirm fără rezerve că sunt foarte mulţi pregătiţi să accepte implicarea în lucrare şi să îşi asume responsabilităţi în bisericile locale, dacă s‑ar găsi cineva care să le facă invitaţia.
În anii care s‑au scurs de când sunt pastor, am vorbit cu mulţi credincioşi despre posibilitatea de a conduce un Grup Mic. De cele mai multe ori, răspunsul pe care l‑am primit a fost: „Eu? Acum? Dar nu sunt pregătit!” De fiecare dată, şi fără nicio excepţie, îmi face plăcere să îi încurajez spunându‑le că Dumnezeu este dornic să îi ajute să crească şi, cu toate că se poate ca eu să mă înşel, sunt convins că am descoperit în ei valori care dovedesc calitatea de lider.
Pastorii ar trebuie să considere ca responsabilitate majoră a lucrării pastorale preocuparea de a crea ocazii din care să iasă la lumină noi lideri. Un lider înţelept ne avertizează despre faptul că pastorii nu ar trebui „să ridice ştacheta calificării din ce în ce mai sus”, aşa încât să devină din ce în ce mai greu să găseşti noi lideri care să se alinieze standardului impus. Orice pastor înţelept va fi pregătit întotdeauna să găsească noi oameni pe care să‑i instruiască şi noi oportunităţi care să aducă la lumină lideri care au calitatea de bun conducător/organizator.
Pastorii din echipa cu care am fost binecuvântat în slujire sunt cât se poate de interesaţi să pregătească şi să trimită oameni în lucrare, potrivit cu darurile pe care Dumnezeu i le‑a dat fiecăruia, prin Duhul Sfânt. Vorbind despre felul în care trebuie să se poarte un pastor, John Stott afirmă: „În loc să monopolizeze singur lucrarea, el va avea grijă să multiplice domeniile de implicare.” Tocmai prin intermediul acestui proces de instruire urmată de trimitere în lucrare va creşte şi se va dezvolta biserica, iar membrii ei vor avea parte de maturizare spirituală.
O biserică locală care nu se preocupă de instruirea şi lansarea în lucrare a noi lideri nu va fi foarte eficientă. Liderii de Grupuri Mici sunt foarte importanţi pentru sănătatea bisericii. Eu consider că este imposibil ca pastorul sau echipa sa pastorală să poată, de unii singuri, să poarte de grijă, în mod eficient, tuturor membrilor bisericii, mai ales atunci când biserica este în expansiune. Duhul Sfânt este credincios şi va da daruri spirituale, inclusiv darul de a fi lider, şi împreună cu acesta şi înţelepciune, milă şi compasiune, discernământ etc. membrilor bisericii, pentru ca toţi împreună să poată purta de grijă întregului trup, tuturor mădularelor. Este o mare bucurie să observi cum darurile spirituale înfloresc şi se dezvoltă în cadrul Trupului, mai ales atunci când unul dintre mădulare acceptă provocarea de a conduce un Grup Mic. Este o mare bucurie să vezi lucrarea pastorală multiplicându‑se prin intermediul noilor grupuri mici în formare.
Grupurile Mici – Impactul asupra lumii
Grupurile Mici pot fi o unealtă extrem de eficientă în atragerea celor din lume. Evanghelizarea trebuie să fie cap de listă a priorităţilor fiecărui Grup Mic. Deşi este foarte important să urmărim sfinţirea progresivă şi continuă şi purtarea de grijă unii altora, nu avem voie să pierdem din vedere porunca Domnului Isus de a duce Evanghelia celor din lume, din întuneric.
Cu toate acestea, o bună parte a literaturii creştine din zilele noastre referitoare la Grupurile Mici preferă să adopte o poziţie de tipul „sau una sau cealaltă” – sugerând că grupurile mici trebuie să se preocupe, în principal, fie de sfinţire fie de evanghelizare, nu de amândouă, în acelaşi tip. Şi totuşi, nu numai că este posibil să fim preocupaţi de fiecare în parte, mai mult chiar, Dumnezeu ne‑a poruncit să nu le trecem cu vederea pe niciuna (vezi Matei 28:18‑20).
Sunt fascinat atunci când observ ce se întâmplă cu noii convertiţi care se alipesc de Trupul lui Cristos. Deoarece marea majoritate a prietenilor şi cunoştinţelor lor sunt dintre cei din lume, lor le este adesea destul de uşor să‑şi evanghelizeze prietenii nemântuiţi. Îşi invită, pur şi simplu, prietenii la biserică, iar aceştia – absolut surprinzător – acceptă să vină.
Isus n‑a ezitat niciodată să Îşi facă prieteni printre păcătoşi şi se vede că metoda a funcţionat şi pe vremea aceea. Când Isus l‑a chemat pe Matei, vameşul, să Îl urmeze, Matei, la rândul lui, şi‑a invitat prietenii sau colegii – vameşi – la cina la care erau prezenţi şi Isus şi ucenicii lui (Mat. 9:9‑13), ocazie în care Isus S‑a ales cu etichetarea de „prieten al vameşilor şi al păcătoşilor”.
Trebuie să vă mărturisesc faptul că unele dintre cele mai dragi amintiri ale mele legate de calitatea de lider de Grup Mic au de‑a face cu ocazii de felul acesta. Tocmai adăugasem noi convertiţi grupului nostru, şi parcă fără să ne dăm seama, am început să ne cunoaştem, să ne împrietenim şi să evanghelizăm oameni la care înainte nu aveam acces. Prezentam Evanghelia unor „foşti prieteni” sau iubiţi nemântuiţi de‑ai fraţilor sau surorilor noastre, sau colegilor lor de serviciu, familiei sau rudelor lor.
Am ajuns să oficiem botezuri în cada de baie a unuia dintre ei, să‑i ajutăm pe cei convertiţi de curând să crească în credinţă, să stăruim în rugăciune pentru a primi înţelepciune şi să experimentăm bucuria unor vieţi transformate de Cristos, prin intermediul Grupurilor Mici, care creştea văzând cu ochii. Vă provoc să încurajaţi o astfel de dinamică în grupul vostru … şi apoi pregătiţi‑vă să faceţi loc pentru noii veniţi! Ei sunt gata să devină holde gata de seceriş, dacă sunteţi şi voi pregătiţi să luaţi secera în mână!
Este cât se poate de adevărat că fiecare Grup Mic poate să menţină o atmosferă de grijă reciprocă şi în acelaşi timp să încurajeze creşterea spirituală, chiar şi atunci când membrii sunt preocupaţi în permanenţă de evanghelizare.
Vă prezint în cele ce urmează câteva idei pe care le‑am încercat în grupul nostru, în ideea de a-i atrage pe cei din comunitatea noastră înspre Cristos. Activităţile despre care vă vorbesc nu le‑aş numi „evanghelizare” în adevăratul sens al cuvântului – pentru că evanghelizarea înseamnă nici mai mult nici mai puţin decât prezentarea clară şi concretă a Evangheliei Domnului nostru Isus Cristos şi a lucrării Sale mântuitoare de la cruce – însă toate acţiunile despre care vă vorbesc pot aşeza fundamentul pe care se clădeşte evanghelizarea, prin demonstrarea tangibilă, vizibilă a dragostei lui Dumnezeu pentru oameni.
V‑aş încuraja să vă apropiaţi de vecinii voştri prin acte de slujire. Slujirea înseamnă să fii conştient de nevoile celor între care trăieşti şi să încerci să împlineşti aceste nevoi. Grupul nostru obişnuieşte să spele maşini (pe gratis), în zilele de sâmbăta, pentru cei care vin la unul dintre cele mai populare restaurante din zona noastră. Vă rog să mă credeţi că este o modalitate foarte eficientă de a‑ţi face noi cunoştinţe şi a‑ţi sluji semenii.
Alte grupuri din biserica noastră au organizat garage sale, unde „vând” pe gratis celor din cartier lucruri de care ai noştri se pot lipsi. (Nu se acceptă gunoaie!) Mulţi dintre membrii bisericii au mărturisit că au învăţat lecţii preţioase de altruism şi dărnicie creştină experimentând bucuria şi mulţumirea că ai dăruit altcuiva un lucru pe care şi‑l dorea, sau de care avea mare nevoie. (Nu‑i putem mulţumi pe toţi, dar „clientul nostru – stăpânul nostru”, nu‑i aşa?). Vă puteţi imagina că acţiuni de felul acesta – vânzarea „fără bani” – ridică multe semne de întrebare şi iscă suficiente discuţii. Dar în felul acesta, gazdele au oportunitatea să îşi explice motivaţia – să vorbească celor de lângă ei despre dragostea Domnului Isus, în mod cât se poate de practic. Conversaţiile care pornesc în felul acesta au şanse mari să fie urmate de o invitaţie la biserică sau de prezentarea evangheliei.
Două dintre grupurile noastre au avut ideea „strălucită” de a dărui vecinilor lor câte un …bec, aşa că şi‑au unit forţele şi au adunat o mulţime de becuri – asta da „lumină în întuneric”! Alte grupuri au organizat un comitet care împacheta cadourile de Crăciun, în faţa casei unuia dintre ei, alţii ofereau câte o băutură pe gratis, sau îşi ofereau serviciile la amenajarea grădinii. Repet, sunt doar câteva idei.
Avem obiceiul în biserica noastră să încurajăm pe fiecare membru să investească timp într‑o singură persoană, pentru o vreme – proiectul se numeşte „investeşte într‑o viaţă”. Mulţi dintre ai noştri se roagă ca Dumnezeu să le descopere o anume persoană cu care să clădească o relaţie mai apropiată în anul acela. Ideea nu este de a limita numărul celor cu care trebuie să intrăm în contact, ci de a ne stabili un ţel tangibil, asupra căruia ne putem concentra cu uşurinţă. Este o mare bucurie să vezi cum se deschid uşi pentru evanghelie, în familiile noastre, printre vecini, la locul de muncă. Este deosebit de încurajator să observi cum fiecare grup îşi susţine membri care şi‑au propus să investească într‑o singură viaţă. Susţinerea, rugăciunile, darea de socoteală pe care le asigură grupurile mici sunt valori preţuite de toată lumea, şi sunt atât de diferite de valorile lumii. Atunci când eforturile celor din grup încep să aducă roade, membri grupului strâng rândurile şi îi înconjoară cu dragoste şi grijă pe noii veniţi. Prin metode ca acestea, şi altele, Dumnezeu ne provoacă pe toţi, în biserica noastră, să avem încredere în El, Cel care poate face evanghelizarea cât se poate de eficientă.
Suma părţilor…
Fiind implicat în biserica noastră în calitate de lider de Grup Mic, şi mai apoi ca pastor, am avut ocazia să observ de‑a lungul anilor faptul că grupurile mici contribuie foarte mult la succesul şi eficienţa lucrării bisericii. Această afirmaţie pe care o fac nu urmăreşte să minimalizeze importanţa unei doctrine sănătoase, a închinării, a lucrării pastorale eficiente, sau a evanghelizării, însă Grupul Mic are un rol unic – el reprezintă aplicarea în practică a valorilor, a convingerilor unei biserici. În general, noii membri devin parte integrantă a bisericii locale după ce au fost implicaţi într‑un Grup Mic; sunt foarte rare cazurile în care acest proces se realizează doar în urma serviciilor de duminica.
Pentru ca o biserică să fie puternică şi într‑un proces de maturizare continuă, membri ei trebuie să dorească să fie implicaţi, din toată inima, în grupul lor mic. Ei trebuie să fie conştienţi că nu au voie să se plafoneze, nici să se culce pe‑o ureche îndată ce se simt bine în Grupul Mic. Aşa cum cloşca ştie când este vremea ca puişorii să părăsească cuibul, şi este gata să‑i împingă afară când le‑a venit vremea să plece, Dumnezeu nu îşi doreşte să rămânem veşnic în culcuşul călduţ cu care ne‑am obişnuit. El este credincios promisiunilor Sale şi ne va însoţi la fiecare pas pe drumul credinţei, chiar şi când avem de făcut faţă unor provocări serioase.
La nivel de individ, este posibil ca aceste provocări să se traducă într‑o implicare mai serioasă şi consecventă în slujire sau evanghelizare. Când o biserică creşte din punct de vedere numeric (şi aceasta este şi intenţia declarată a lui Dumnezeu), grupurile mici vor simţi provocarea de a „naşte” noi lideri care să fie gata să susţină o nouă etapă a lucrării bisericii respective; îndemnul meu este să încurajaţi membri maturi, serioşi în credinţă, să pornească şi alte grupuri; de asemenea, o ideea bună este să reorganizaţi grupurile deja existente. În momente ca acestea descoperim cu adevărat care ne sunt priorităţile: este, oare, viziunea noastră creşterea şi progresul bisericii, sau am prefera să ţinem de propriul confort, să conservăm atmosfera la care am muncit atâta vreme?
Dacă ne raportăm la misiunea grupurilor mici ca parte din contextul şi misiunea lărgită a bisericii locale, vom dezvolta o perspectivă corectă. Haideţi să alegem să ne ţinem de adevăratul scop al grupurilor mici, fără nicio ezitare şi fără împotriviri sau frâne. Ce înseamnă lucrul acesta: să facem loc pentru noii veniţi, să‑i primim cu braţele deschise şi să‑i înconjurăm cu dragoste, să‑i facem să simtă că ne pasă de ei, să găsim metode relevante de răspândire a evangheliei, şi să fim gata să lansăm noi lideri în lucrare sau grupuri noi pentru a sluji eficient biserici locale. În alte cuvinte, toate acestea înseamnă … să nu ne culcăm pe‑o ureche când am atins, în sfârşit, nivelul de confort pe care ni l‑am dorit!
Şi Acum, Pregătirea Pentru Marea Finală …
Traducere de Biserica Metanoia Arad
Era o tăcere de se auzea musca… Lui Mark tocmai i se oferise pe tavă cariera de „vis” a oricărui tip deştept, cu ceva şcoală, iar atrăgătoarea ofertă includea următoarele: poziţia de preşedinte a unei companii aflate în topul celor 500 de mare succes (n.tr. din Statele Unite), un salariu de invidiat, câteva servicii personale suplimentare care îţi tăiau respiraţia, şi posibilitatea de a‑ţi angaja propria secretară, sau mâna dreaptă, după bunul lui plac. Fără cuvinte … ţi se tăia respiraţia, o oportunitate care nu ţi se iveşte de două ori în viaţă, şi implica şi mai multă autoritate, şi mai multe posibilităţi legate de viitor, iar veniturile suplimentare erau doar la o aruncătură de băţ.
Mulţi aşteaptă o viaţă întreagă să li se ivească o ocazie ca asta. Şi totuşi, la momentul acela, Mark îşi frământa creierii să găsească o modalitate diplomatică de a refuza oferta, fără să jignească.
Să nu mă înţelegeţi greşit, lui Mark îi plăcea mult slujba pe care o avea, şi era şi foarte priceput. Dar el mai ştia că noua ofertă aducea la pachet şi nişte „tinichele”: posibile situaţii de compromis, „costuri neprevăzute”, care includeau seri petrecute la birou până noaptea târziu, week‑end‑uri departe de familie, o viaţă de om de afaceri înainte de orice altceva – şi în timp ce şeful lui aştepta nerăbdător răspunsul lui, Mark le punea pe toate în cântar …
Problema nu era legată doar de timpul dedicat soţiei şi familiei lui care ar fi scăzut considerabil. „Oportunitatea” aceasta extraordinară punea în pericol unul dintre visele lui Mark legate de trăirea creştină, şi contextul care favoriza creşterea sa spirituală. Gândindu‑se la toate acestea, Mark a înţeles imediat faptul că această nouă slujbă ar putea compromite viziunea mult mai importantă pe care i‑a dat‑o Dumnezeu pentru viaţa lui … viziunea de a se implica în lucrare în biserica din care făcea parte.
Mark a refuzat tentanta ofertă. Patru ani mai târziu, nu regretă deloc decizia pe care a luat‑o.
Un ţel mai înalt
De ce ar refuza cineva un viitor strălucit, o ocazie cu care nu te întâlneşti de două ori în viaţă?
Răspunsul este unul simplu, dar cât se poate de spectaculos: Mark fusese captivat de o viziune măreaţă, inspirată din Scripturi, şi anume una legată de biserica locală – o viziune care implica dedicare, chiar şi atunci când dedicarea atrage după sine sacrificii personale. Poate că cea mai bună explicaţie ar fi cea pe care tot Mark ne‑a dat‑o: „Dumnezeu este cel care m‑a convins că în viaţa mea există o altă prioritate. Acolo voiam să ajung!”
Prioritatea la care se referea el era biserica.
Reacţia noastră faţă de decizia lui Mark poate spune multe despre viziunea noastră în ceea ce priveşte biserica din care făceam parte. Fără nici o îndoială, unii credincioşi ar fi putut interpreta avansarea care i s‑a propus lui Mark drept binecuvântare din partea lui Dumnezeu, în ciuda faptului că implicare lui în biserică ar fi avut de suferit mult, de vreme ce ar fi trebuit să‑şi asume responsabilităţi care i‑ar fi luat din week‑end şi ar fi lucrat multe ore suplimentare. Şi totuşi, probabil că unii ar crede că Mark era deplasat, „fanatic”, că lua decizii care nu erau în avantajul lui, că Dumnezeu îşi poate culege slava şi dintr‑o poziţie moderată când este vorba de implicarea în biserica locală. Unii ar gândi, probabil, că ar fi mult mai important pentru Mark să avanseze profesional decât să facă o prioritate din creşterea spirituală. (Altfel spus: „Căutaţi mai întâi o carieră de succes şi o viaţă prosperă, şi apoi Dumnezeu va turna din binecuvântările Sale peste voi.”)
O astfel de perspectivă este şi ne‑biblică, şi sortită eşecului, în cel mai scurt timp. Cea mai importantă decizie pe care o poate lua cineva este aceea de a‑i fi credincios, devotat lui Cristos. Nu există credincioşie faţă de El în absenţa devotamentul faţă de biserica locală.
Aţi tot auzit afirmându‑se în această carte că grupurile mici nu sunt un scop în sine, ci mijloacele prin care se ajunge la maturitate, la slujirea semenilor, împreună, în cadrul bine conturat al bisericii locale. Acestea fiind spuse, mi se pare nimerit să privim cu atenţie în acest ultim capitol, dincolo de grupul mic în sine, la ceea ce este biserica însăşi. Fără o înţelegere profundă, corectă a bisericii, orice fel de înţelegere am dobândi asupra grupului mic va fi incompletă, sau incorectă.
Oferă şi pretinde!
În urmă cu câţiva ani, Newsweek a publicat pe prima pagină un articol despre religie şi generaţia „Baby Boomers” (n.tr. aşa‑numita „Y Generation”, generaţia de copii corespunzătoare exploziei demografice din anii ‘70‑’90, în SUA), articol ce a zguduit puternic biserica evanghelică. Clar şi răspicat, articolul respectiv concluziona: „unele dintre bisericile care au cele mai puţine aşteptări, au acum cea mai mare nevoie de ajutor”.[2]
Se poate să fie adevărat, dar cu siguranţă o asemenea poziţie nu este sănătoasă, şi nici biblică nu este. Afirmaţia de mai sus nu se aplică nici pe departe bisericii primare, aşa cum este ea descrisă în cartea Faptele Apostolilor. Aici avem prezentată o comunitate de oameni devotaţi, dispuşi să lase lumea în urmă pentru a deveni, din toată inima, parte integrantă a Trupului lui Cristos. „Şi, cu multe alte cuvinte, (Petru) mărturisea, îi îndemna, şi zicea: „Mântuiţi‑vă din mijlocul acestui neam ticălos.” Cei ce au primit propovăduirea lui, au fost botezaţi; şi în ziua aceea, la numărul ucenicilor s‑au adaus aproape trei mii de suflete. Ei stăruiau în învăţătura apostolilor, în legătura frăţească, în frângerea pâinii, şi în rugăciuni.” (Faptele Apostolilor 2:40‑42)
Pasajul de faţă prezintă un proces natural, care constă din trei etape, proces care ar trebui parcurs de către orice credincios al zilelor noastre: 1) ieşirea din lume, 2) intrarea în biserică, şi 3) îndeplinirea cu devotament a planului divin. Aceşti trei paşi majori – părăsirea lumii, adăugarea la Trup şi slujirea devotată– rezumă ceea ce înseamnă dedicare sinceră şi totală faţă de biserica locală.
Aşadar bisericile care „au cele mai puţine aşteptări” s‑ar putea să strângă laolaltă oameni care sunt gata să se despartă de lume, însă nu vor fi niciodată în stare să îi zidească, să îi motiveze pe oamenii aceia pentru a forma o comunitate dedicată lucrării lui Cristos. Pe lângă părăsirea lumii e nevoie de adăugare la Trupul lui Cristos şi de slujire devotată.
Chemaţi din lume şi aduşi în Trupul lui Cristos
A fi adăugat la biserică înseamnă mult mai mult decât o unire mistică, o alipire de biserica universală, de Trupul lui Cristos. Înseamnă a fi alipit în mod practic şi a sluji cu dedicare unei biserici locale.Acest principiu este prezentat clar în Noul Testament. Cum altfel ar îndrăzni Petru să îi îndemne pe pastori să păstorească „turma lui Dumnezeu, care este sub paza voastră …” (1 Petru 5:2‑3)? Isus a formulat acelaşi principiu referitor la biserică atunci când explică cum trebuie să ne raportăm la cei care păcătuiesc împotriva noastră. (Matei 18:17).
Dacă studiem problema din punct de vedere istoric, devotamentul faţă de o biserică locală a constituit întotdeauna o trăsătură fundamentală a credinţei – una care nu poate fi negociată. Devotamentul se exprimă, în genere, prin asumarea privilegiului de a deveni membrul unei biserici. De‑a lungul secolelor, membralitatea a constituit modalitatea practică prin care pastorii pot afla cât de numeroasă le este turma, pentru a putea să o protejeze şi să îi poarte de grijă.
În biserica primară, calitatea de membru era adesea reprezentată în mod formal prin ceea ce am numi „sistemul fratele mai mare”, prin care fiecare viitor membru trebuia să aducă de faţă un martor care să‑l ajute şi să‑l supravegheze, să se asigure că viitorul membru va rămâne devotat legământului său.[4]De fapt, membralitatea era considerată un lucru foarte serios, o mare onoare, aşa încât instruirea noilor membri putea să dureze până în trei ani! 5 Fiind captivaţi de înţelegerea dobândită faţă e ceea ce însemna biserica locală şi de viziunea biblică asupra vieţii bisericeşti, credincioşii din primele decenii au transmis multor generaţii care le‑au urmat o mare pasiune faţă de biserica locală. Numai că, din păcate, o astfel de pasiune nu a ajuns până la generaţia noastră, după cum remarcă D. Martyn Lloyd‑Jones:
„Noi, creştinii, nu am reuşit să înţelegem ce înseamnă a fi membru într‑o biserică – mă refer la demnitatea, privilegiul şi responsabilitatea de a fi membru – fapt care este rădăcina majorităţii problemelor din biserici. Cea mai mare nevoie a noastră este să redobândim adevăratul înţeles al învăţăturilor legate de Biserică, aşa cum este ea prezentată în Noul Testament.”[5]
Dumnezeu nu ne cheamă din mijlocul acestui „neam ticălos”, a generaţiei corupte din care facem parte, numai pentru a putea hoinări fără ţintă încoace şi‑ncolo pe plaiurile minunate ale creştinismului – mai mergem la câte o întâlnire aici, ascultăm o predică dincolo, din când în când ne mai implicăm în câte un Grup Mic, aşa ca să ne mai diversificăm programul… Noi am fost chemaţi să ieşim din lume,pentru a fi aduşi în rândurile celor mântuiţi!Fiecare credincios are trebui să fie devotat unei biserici locale care se îngrijeşte de sufletul lui, îi oferă uneltele necesare pentru a‑şi face bine lucrarea, şi care poate beneficia de pe urma serviciilor lui.
Biserica nu poate fi un simplu accesoriu. Noi trebuie să fim parte din ea.
Îmi place mult pasajul din Faptele Apostolilor, în traducerea lui Eugene Paterson: „Cei ce au primit propovăduirea lui, (n.tr.: traducerea lui E.P.: l‑au crezut pe cuvânt)au fost botezaţi; şi în ziua aceea, la numărul ucenicilor s‑au adaus (n.tr.: traducerea lui E.P.: au fost înscrişi între ei) aproape trei mii de suflete.” (Faptele Apostolilor 2:41). Expresia „au fost înscrişi”, este cea mai potrivită descriere a faptului că au fost adăugaţi la numărul membrilor deja existenţi, iar adăugarea, alipirea de biserică este absolut vitală – însă este doar începutul. După cum citim în Faptele Apostolilor[6], Dumnezeu doreşte să îi ducă pe toţi copiii Lui de la nivelul de „alipiţi la …”, la cel de „devotaţi, dedicaţi” bisericii.
Locul şi scopul dedicării
Mă simt aşa de bine în duminicile pe care noi le numim „Duminica dedicării”! Sunt duminicile în care întreaga biserică îi primeşte în rândurile ei şi îi sărbătoreşte pe cei pe care Dumnezeu i‑a adăugat la numărul nostru. Înainte să aibă loc evenimentul acesta, fiecare viitor membru trebuie să fi parcurs un curs care durează 12 săptămâni, să fi luat decizia de a se alătura unui Grup Mic, şi să se fi întâlnit cu unul dintre pastori pentru clarificări sau întrebări. Serviciile acestea ne inspiră pe toţi, pentru că adesea auzim mărturii despre felul în care Dumnezeu a pus în inima oamenilor pasiune pentru biserica locală. Nu de mult, Stu şi Lisa ne‑au prezentat odiseea vieţii lor:
„Când eu şi soţia mea, Lisa, ne‑am decis să ne căutăm o biserică, am stabilit că vom participa mai întâi la întâlnirile de Grup Mic, şi abia apoi la serviciile de duminica dimineaţa. Ştiam că acolo se simte cu adevărat pulsul bisericii. Aşadar, ne‑am lipit de un Grup Mic şi am participat la întâlnirile lor trei dăţi la rând, după care am simţit, după ani şi ani de căutări, că atmosfera de acolo este cea mai apropiată de creştinismul nou‑testamentar. Deci, vedeţi, noi am decis că dorim să facem parte din biserica aceasta chiar înainte să fi participat la serviciile de duminica dimineaţa!”
Stu şi Lisa nu mai voiau să se joace de‑a biserica. Ei doreau să se alipească un grup de oameni „dedicaţi” – dar ştiau că devotamentul care este doar un concept, sau o teorie, nu este nicidecum devotament sau dedicare, ci înseamnă să visezi cu ochi deschişi. (Eu nu cred în dedicarea „virtuală”.)
Realist vorbind, dedicarea necesită atât un scop clar, cât şi un context în care aceasta se poate exprima. Biserica nou‑testamentară nu era sporadic dedicată câte unei cauze mari, unei viziuni pline de pasiune, sau unei structuri de orice natură; din contră, dedicarea ei era strategică, bine ţintită. Credincioşii îşi exprimau dedicarea prin întâlnirile nelipsite de la Templu, întâlnirile din casele oamenilor, întâlniri pentru rugăciune şi prin primirea de oaspeţi, dacă e să dăm doar câteva exemple. Stu şi Lisa au descoperit o dinamică similară. În urma întâlnirilor de Grup Mic ei s‑au convins că au aflat strategia şi contextul prin care puteau să‑şi exprime dedicarea faţă de Cristos şi biserica Sa.
Tu cum stai? Unde anume se materializează dedicarea ta? John Stott a făcut următoarea afirmaţie: „Grupurile mici … sunt indispensabile dacă ţintim la o maturizare continuă din punct de vedere spiritual.”[7] A devenit grupul mic o necesitate indispensabilă a vieţii tale?
Înainte să trecem mai departe de la povestea lui Stu şi Lisa, daţi‑mi voie să clarific un lucru. Cu toate că îşi iubesc grupul mic, prioritatea lor în ceea ce priveşte dedicarea este biserica. Ei sunt dedicaţi grupului lor pentru că el este o extensie strategică a vieţii bisericii.
Să definim dedicarea
O mare parte a vieţii unei biserici sănătoase se desfăşoară prin şi în interiorul grupurilor mici. Dedicarea este un element esenţial în fiecare biserică organizată pe grupuri mici, şi poate fi recunoscută după următoarele trei ingrediente:
Prezenţă fizică. Cum poţi fi dedicat unei cauze, în absenţă? Vei descoperi că dedicarea ta are mult mai multă substanţă şi va fi mult mai uşor de recunoscut şi apreciat dacă eşti prezent fizic la o anumită întâlnire!Pare un lucru simplu – un detaliu minor!
Participare. Înţeleapta zicală este cât se poate de adevărată şi în cazul grupurilor mici: „Ceea ce semeni, aceea vei şi culege!”. Participarea eficientă necesită o pregătire temeinică. De exemplu, participare înseamnă că îţi pregăteşti bine tema de casă şi să reflectezi asupra „subiectelor pentru discuţie”. Ceea ce este şi mai important, este să te rogi şi să fii pregătit să aplici temele discutate în viaţa ta.
Ştii ce înseamnă asta? Să vorbeşti deschis şi fără ascunzişuri cu cei din grup despre problemele tale. Înseamnă să iei iniţiativa şi să mărturiseşti ce ai pe suflet, nu să rămâi izolat undeva într‑un colţ. Înseamnă să urmezi exemplul Domnului Isus.
După cum ne spune şi versetul de mai jos, Isus şi‑a deschis inima şi s‑a descoperit pe Sine într‑un mod surprinzător: „Nimeni n‑a văzut vreodată pe Dumnezeu; singurul Lui Fiu, care este în sânul Tatălui, Acela L‑a făcut cunoscut.” (Ioan 1:18, sublinierea îmi aparţine). Verbul folosit în limba greacă pentru fraza în italice este „exegeomai” şi înseamnă „a expune sau a revela, a scoate la lumină”.[9] (Acelaşi termen este rădăcina cuvântului „exegeză”, care mai înseamnă a interpreta – sau a descoperi – adevărul din Scripturi.) Înţelegeţi ce vrea Ioan să sublinieze aici? Când e nevoie să se descopere pe Sine, Dumnezeu ia iniţiativa! Se descoperă pe Sine trimiţându‑şi Fiul în lume. Isus este „exegeza” lui Dumnezeu – El l‑a făcut cunoscut pe Dumnezeu – împărtăşindu‑şi inima, viaţa şi misiunea.
Aşa cum Dumnezeu ni s‑a descoperit prin Isus, aşa trebuie să fim gata şi noi să „ne descoperim” unii altora. Totuşi, mândria este cea care ne ispiteşte să facem tocmai pe dos – să ne ascundem adevărata identitate, să ne ascundem în spatele unei măşti. De ce oare? Pentru că în întuneric nu e greu să arăţi bien, purtând o mască frumoasă.
Eu am făcut descoperirea aceasta stânjenitoare într‑o dimineaţă, la birou. A trebuit să ajung în ziua aceea la birou mult mai devreme ca de obicei, aşa că m‑am îmbrăcat pe întuneric, ca să nu‑mi trezesc familia. M‑am felicitat singur pentru îndemânare, am ieşit pe uşă, m‑am urcat în maşină şi am condus până la biroul meu, luminat fără economie – spre stupoarea mea, papucii cu care eram încălţat erau fiecare de alt fel. Parcă înadins, pentru a‑mi spori deficitul de imagine, nici unul dintre colegii mei nu părea deosebit de surprins! (Am aflat că în urmă cu multă vreme ei mă diagnosticaseră cu „insuficienţă acută într‑ale modei” … iar unii cred până în ziua de azi că anume am ales să port un pantof de un fel şi altul de alt fel!)
Oricine poate părea bine‑îmbrăcat pe întuneric. Întunericul ascunde, ne poate face invizibili, ne ascunde acţiunile şi ceea ce e în inima noastră. Însă descoperirea de sine scoate lucrurile la lumină. Expune adevărata noastră natură, cu tot cu diformităţile ei. Dacă nu suntem gata de o astfel de revelare a propriei identităţi, nu vom fi niciodată în stare să experimentăm adevărata părtăşie.
Versetul pe care l‑am citat mai devreme (Ioan 1:18) are implicaţii serioase în privinţa grupurilor mici. Ne ajută să înţelegem faptul că succesul nostru la nivel de Grup Mic depinde de măsura în care suntem dispuşi să scoatem la lumină adevărata noastră identitate. Pentru a beneficia din plin de părtăşia în Grupurile Mici, trebuie să fim dispuşi să ne deschidem inimile şi să dăm socoteală pentru acţiunile noastre.
Eu fac parte dintr‑un Grup Mic în care am şansa să experimentez mereu lucrurile acestea. La o întâlnire recentă, ne‑am despărţit în două grupuri, femeile şi bărbaţii, pentru a răspunde deschis următoarei întrebări: „Care este păcatul pe care l‑ai comis în săptămâna aceasta?” A fost un timp de părtăşie extraordinară, pentru că fiecare dintre noi am ales să „scoatem la lumină lucrurile ascunse ale inimii” pentru a mărturisi deschis păcate personale. Fără nici o îndoială, calitatea şi profunzimea părtăşiei dintre noi depinde de gradul nostru de participare, de măsura în care acceptăm să ne prezentăm „goi şi descoperiţi”, chiar şi atunci când suntem ruşinaţi de noi înşine.
Slujire. De prea multe ori am văzut grupuri mici care se avântă să împlinească ceea ce ei consideră a fi nevoi reale (dar care pot fi simple pretenţii egoiste sau superficiale). „Grupurile care oferă suport, sau susţinere” sunt cele care cad cel mai adesea în capcană. Atâta numai că, dacă grupurile despre care am pomenit nu se ocupă de nevoia noastră reală, profundă – un păcat care ne înlănţuie, şi consecinţele lui – nu sunt de mare folos nimănui.
Grupurile mici sunt, în primul rând, un sol fertil care favorizează creşterea. Nu încerc să spun că nu ar trebui să se ocupe de împlinirea nevoilor, pentru că tocmai asta se întâmplă într‑un Grup Mic. Grupurile mici sunt un izvor nesecat de încurajare, dar de cele mai multe ori participanţii găsesc răspunsuri sau soluţii pentru problemele personale tocmai atunci când se ajută unii pe alţii. Ar trebui să venim la întâlnirile de grup pregătiţi să şi dăm, nu numai să primim. Aţi fost atenţi la lista din capitolul 2, referitoare la „unii altora, unii pe alţii”?
Lista aceasta este foarte lungă, însă ea poate fi pusă în practică numai dacă luăm în discuţie relaţiile dintre noi, în sânul bisericii. Grupurile mici permit dezvoltarea acestui fel de relaţii, şi în plus ne ajută să „ne supunem unii altora” oferindu‑ne ocazii concrete.
De exemplu, în biserica în care slujesc s‑a instalat bunul obicei de a aduce de mâncare, timp de o săptămână sau două, familiilor în care s‑a născut un bebeluş. Nevoile financiare ale familiei sunt împlinite adesea cu ajutorul unor fonduri care încep să se adune în grupul mic, apoi sunt completate şi de alţii. La nivelul grupului mic, se ştie dacă există o nevoie reală, şi fiind analizată obiectiv, ea poate fi împlinită prin generozitatea membrilor grupului.
După aceea, se întâmplă adesea că pastorii aprobă fonduri suplimentare din bugetul bisericii. Sistemul acesta de sprijin înlocuieşte sistemul social, de stat, de ajutorare a mamelor care au născut de curând, şi, în plus, este un procedeu biblic de demonstrare a grijii şi dragostei ce ne‑o purtăm unii altora, împlinind nevoile fraţilor noştri printr‑o „reţea” de relaţii stabilite prin grupul mic. Cel mai important este faptul că în felul acesta „ne purtăm poverile unii altora” la modul practic (Gal. 6:2).
Pe lângă ocaziile prin care putem să‑i slujim pe cei din grupul nostru, trebuie să fim receptivi la nevoile comunităţii locale. Aş vrea să vă încurajez în direcţia aceasta împărtăşindu‑vă o strategie deosebită, eficientă, spun eu, pe care biserica noastră a pus‑o la punct de‑a lungul unui deceniu de eşecuri urmate de succese: nu‑ţi fă prea multe griji, suflecă‑ţi mânecile şi slujeşte!
În vara trecută, unul dintre grupurile noastre mici a decis să arate, în mod practic, dragostea lui Dumnezeu vecinilor lor, curăţându‑le frunzele căzute pe peluze, sau în curţi. Strategia era clară şi directă: 1) baţi la uşa unuia dintre vecini, 2) îi ceri voie să dai cu grebla ca să cureţi frunzele, şi 3) cu toate forţele, înainte! Simplu, nu‑i aşa? Trebuie să vă spun că una dintre vecine a fost atât de impresionată de gestul lor încât a izbucnit în lacrimi. Cu toate că lui Dumnezeu I se cuvine toată slava, aceasta este doar o dovadă măruntă a impactului pe care un grup de oameni îl poate avea asupra semenilor lor, atunci când înţeleg ce înseamnă să‑L slujeşti pe Isus, să‑i slujeşti pe fraţii tăi şi pe cei din lume. Unul dintre grupurile acestea mici, cunoscut şi sub numele de „cei 12 ucenici” – modelul ideal al unui grup mic – au schimbat pentru totdeauna cursul istoriei şi al omenirii.
N‑ai fost cumva şi tu infectat?
Dacă fiecare membru al unei biserici ar demonstra o astfel de dedicare în grupul lui mic, cartea aceasta nu şi‑ar mai avea rostul. Numai că, s‑a întâmplat ceva tragic în ultimii 1900 de ani. Biserica s‑a îndepărtat mult de exemplul extraordinar pe care‑l găsim în Faptele Apostolilor. Primii creştini erau dedicaţi cu totul credinţei, se bucurau de prezenţa lui Dumnezeu şi unii de ceilalţi, şi în tot timpul acesta aveau un efect spectaculos asupra lumii în care trăiau. Erau dedicaţi în întregime, slujeau cu bucurie, evanghelizau fără rezerve.
Da, aşa este! Astăzi, lucrurile stau cu totul altfel.
Ca unul care nu se sfieşte să spună lucrurilor pe nume, Chuck Colson observă contrastul cu vremurile de azi, şi face următoarea remarcă dureroasă: „Cu toate că biserica pare să experimenteze un anotimp al creşterii şi al prosperităţii, ea nu este în stare să îi determine pe oameni la dedicare şi sacrificiu.” 11 Nu există o acuzaţie mai gravă care ni s‑ar putea aduce! Dedicarea şi sacrificiul erau valori fundamentale ale bisericii Noului Testament. Poporul Domnului înfloreşte acolo unde sunt prezente acestea două. Dacă lipsesc, biserica îşi pierde viziunea, este fără vlagă şi speranţă, şi în cele din urmă întinată de păcat.
Oare care să fie cauza pentru care o întreagă generaţie de credincioşi acceptă să tolereze o reflectare atât de ştearsă a modelului strălucitor al primului secol? Se poate oare ca viziunea noastră să fi fost acoperită de ceaţă? Este posibil oare ca influenţe strecurate pe nesimţite să fi compromis şi corupt aşteptările noastre legate de biserică?
Pentru a putea să‑mi demonstrez punctul de vedere, va trebui să vă dezvălui un secret care mă priveşte: computerele nu pot să mă înghită. Poate că se simt pur şi simplu folosite, fiindcă petrec o grămadă de timp cu ele, dar nu am nici cea mai mică intenţie să le cunosc mai îndeaproape. Ştiu sigur, însă, că nu mă suportă! Am tras concluzia aceasta când am remarcat că ele îmi pierd unele dintre cele mai importante documente, iar uneori se blochează cu totul când încerc să‑mi fac treaba. După ce s‑au blocat, stau acolo, inerte şi fără rost, bătându‑şi joc de mine în tăcere, în timp atitudini păcătoase bine „îngropate” în trecutul meu îşi fac iar intrarea în „lumea celor vii”.
De curând, administratorul bisericii noastre a încercat să mă educe în problema aceasta. El e de părerea că nici vorbă să mă urască computerul meu (e clar că‑i lipseşte discernământul), şi că nu e nici demonizat (posibilitate pe care o iau în calcul de fiecare dată când mi se întâmplă câte un incident de felul amintit). Zice el că mai degrabă pare să fie vorba de un virus. Mi‑a explicat cum virusul se strecoară pe nesimţite, şi se ascunde în computer. Odată bine ascuns, poate să‑şi facă de cap cum pofteşte, să şteargă documente din memorie, să prostească de cap orice program, şi chiar să distrugă un întreg sistem.
Analogia cu virusul din computer ne poate ajuta să înţelegem de ce bisericile zilelor noastre nu sunt în stare „să îi determine pe oameni la dedicare şi sacrificiu.” Haideţi să studiem cinci „viruşi” obişnuiţi care pot să neutralizeze dorinţa noastră de a fi dedicaţi bisericii şi grupului mic.
Virusul „bisericuţe cu sclipici şi zorzoane”
Foarte puţini creştini au studiat ce are Scriptura de spus despre biserică. Urmările sunt catastrofale. În loc să fim fascinaţi de imaginea biblică a bisericii din primul secol şi de cea glorioasă a Bisericii ca mireasă a lui Cristos, ne mulţumim cu o imitaţie patetică, infestată de cultură, ştiţi ce vreau să spun, „bisericuţe cu steluţe”, din acelea care arată apetisant dinafară, dar nu oferă nici un fel de hrană sănătoasă (gustul e grozav, dar sunt lipsite de substanţă).
Acolo unde lipseşte teologia sănătoasă, viziunea moare! Însă unde se cultivă o teologie biblică, sănătoasă, se cultivă şi un orizont de aşteptare. Eşti cumva unul dintre părinţii aceia care mai merg pe la biserică, dar numai din Paşti în Crăciun? Cuvântul lui Dumnezeu te poate ajuta să îţi redobândeşti dragostea pentru Casa Domnului şi să o transmiţi şi copiilor tăi. Eşti cumva necăsătorit, dar atât de ocupat încât cu greu îţi faci timp să mergi la întâlnirile de Grup Mic? Scriptura îţi oferă o viziune cu mult mai înaltă, aceea a dedicării şi a consecvenţei în părtăşia biblică. De ce ar trebui să ne mulţumim cu puţin, când Cuvântul lui Dumnezeu, Sfânta Scriptură, are atât de multe de oferit?
Virusul emoţiilor şi sentimentelor
Cei care sunt infectaţi cu virusul acesta se bazează mereu pe impresiile lor subiective. Dintr‑un motiv sau altul, ei pur şi simplu „nu simt” că Dumnezeu doreşte ca ei să se implice în vreo biserică locală, în momentul acesta. De cele mai multe ori, o astfel de atitudine este semnul unei dorinţe păcătoase de a rămâne independent, mai degrabă decât acela al unei forme de spiritualitate.
Pericolul legat de virusul acesta al „emoţiilor şi sentimentelor” este că atacă … subtil. Oamenilor le place să meargă la biserică, şi totuşi nu doresc să se implice prea mult pentru că „au un sentiment negativ” legat de biserica respectivă – e fie prea mare, fie prea mică, prea formală sau prea lejeră. Fiind inhibaţi de asemenea impresii subiective, mulţi dintre ei nu găsesc niciodată o biserică în care „să se simtă” perfect.
Din fericire, noi nu avem nevoie de „senzaţii” subiective în legătură cu un subiect prezentat clar şi obiectiv în Scriptură. În Noul Testament ni se porunceşte răspicat să funcţionăm ca membri într‑o biserică locală. Nu devenim implicaţi în lucrare numai pentru că „avem sentimentul” că ar trebui să ne implicăm, ci pentru că alegem să ascultăm de Dumnezeu. De îndată ce ne aliniem acţiunile în ordinea trasată de Cuvânt, sentimentele nu se lasă aşteptate prea mult.
Virusul ambiţiei
Chester era un tip pe care îi sunau toţi când le cădea reţeaua de calculatoare sau se defectau computerele, şi multe companii tocmai asta făceau… Pe neaşteptate primea un telefon şi trebuia să zboare te‑miri‑unde ca să rezolve o catastrofă a tehnologiei computerizate. Aceste excursii neprevăzute îi aduceau o grămadă de bani. Când spun „grămadă”, mă gândesc la una cât casa! Cu toate că implicarea sa în viaţa bisericii a început să lase de dorit, conturile lui în bancă şi reputaţia lui de mare specialist creşteau văzând cu ochii. Aşa că, omul nostru continua să zboare de pe o coastă pe cealaltă a Americii, anesteziindu‑şi îndoielile şi neliniştea cu gândul la remuneraţia consistentă pentru serviciile pe care le oferea.
Chester căzuse pradă unui virus care îi invadează pe mulţi credincioşi. Deşi şi‑au asigurat cetăţenia în Împărăţie, ei continuă să îşi definească succesul după standardele lumii. Venitul, educaţia şi avansarea profesională sunt prioritare caracterului, slujirii, dedicării şi implicării în viaţa bisericii. Adesea acestea toate conclud cu preschimbarea, în ansamblu, a valorilor eterne cu cele temporale – ale Împărăţiei Cerurilor cu cele ale culturii. Într‑un astfel de mediu, ambiţia pură poate părea o nobilă virtute.
Însă Dumnezeu a avut răbdare şi har pentru Chester. Iată cum explică el ce s‑a întâmplat: „Am fost trecut prin sabia Duhului Sfânt”. A început să înţeleagă că dorinţa sa de îmbogăţire l‑a făcut să fie un slab investitor. Fără nici o îndoială, banii lui erau bine investiţi, însă viaţa şi timpul lui se scurgeau pe apa sâmbetei. El căuta siguranţă şi semnificaţie în avere, în loc să le caute în ascultarea de poruncile lui Dumnezeu care ne spune „căutaţi mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu şi neprihănirea Lui” (Matei 6:33).
Lucrurile trebuiau să se schimbe. Şi s‑au schimbat.
Totul a început de la pocăinţă. Chester a recunoscut că rădăcina păcatului din viaţa lui era ambiţia şi pofta, şi a mărturisit lucrul acesta.
- O diplomă de facultate.
- O carieră de succes.
- Un soţ/soţie şi copii.
- Respect şi aprobare din partea semenilor.
- Ciocolata Godiva.
- Un salariu mai mare.
- Premiul Nobel
- O casă nouă.
- O afacere proprie.
- Altele _______
După aceea şi‑a recunoscut nevoia de a se dedica din toată inima bisericii şi grupului mic. N‑a fost uşor să facă toate acele schimbări, dar el ştia că slujise ambiţiei sale prea mulţi ani.
De acum Chester trebuia să se încreadă în Domnul altfel decât o făcuse înainte. Credinţa i‑a fost pusă la încercare în clipa în care veniturile sale au început să scadă simţitor, iar afacerile lui au suferit o tranziţie. Însă, aşa cum se întâmplă de multe ori când Domnul aşteaptă de la noi să umblăm prin credinţă, răsplata a întrecut pierderile.
Acum Chester îl iubeşte pe Dumnezeu mai mult ca oricând. Relaţia cu soţia lui n‑a fost niciodată mai bună. Şi‑au făcut timp şi pentru un copil, fapt ce nu părea deloc realizabil înainte de schimbare. Într‑o zi, fetiţa lor va fi foarte bucuroasă că tatăl ei şi‑a reînnoit pasiunea pentru Dumnezeu şi biserică.
Virusul „alternativa la biserică”
Pe meleagurile noastre – se poate că şi pe la dumneavoastră – circula odată o zicală care, ca toate vorbele de duh şi înţelepte, a ajuns să fie uzitată în exces. Lumea nu o mai foloseşte atât de mult, dar înţelesul ei s‑a împământenit, ca şi altele de felul „înecat în melancolie” sau „bate fierul cât e cald”. Expresia despre care vă vorbesc este „Nu‑mi pune vorbe în gură.” (n.tr., literal: „Nu auzi ce nu spun!”) Am hotărât să readuc la viaţă expresia aceasta, pentru a face un apel sincer către toată lumea: haideţi să ascultăm cu mare atenţie. Şi acum, haideţi să abordăm cu toată seriozitatea subiectul activităţilor para‑bisericeşti.
Aşa cum am amintit deja, puţini credincioşi ai zilelor noastre au o înţelegere clară şi completă a învăţăturilor Scripturii legate de biserică. Probabil cel mai răspândit şi şocant rezultat al ignoranţei noastre este fenomenul activităţilor şi preocupărilor para‑bisericeşti: răspândirea şi înmulţirea rapidă a fundaţiilor, organizaţiilor, agenţiilor sau altor grupuri şi formaţiuni care sub stindardul creştinismului conduc lucrări, proiecte sau activităţi complet separate de biserica locală.Unele dintre aceste grupări sunt de părere că pentru a avea eficienţă maximă trebuie să fie independente de biserică. O astfel de poziţie este nu numai confuză, ci şi induce în eroare pe credincioşii care doresc să‑şi trăiască viaţa de credinţă după principii biblice.
În ziua de azi, creştinii se confruntă cu o criză majoră în privinţa priorităţilor. Care este contextul în care trebuie să îşi manifeste ei dedicarea faţă de Dumnezeu? Cine se va îngriji de hrana pentru sufletele lor, şi cine le va arăta cum să‑şi canalizeze zelul? Creştinismul – gândesc ei – poate fi ca un magazin universal, cu mai mute raioane. Problemele sentimentale se pot direcţiona către Departamentul de Consiliere şi Terapie Creştină. Cei ce simt chemare pentru misiune trebuie să se adreseze Sectorului Misiune şi Evanghelizare. Poţi obţine predici şi lecţii biblice de la Departamentul de Învăţătură sau de la Departamentul Tehnic (se oferă şi programe radio, şi casete sau CD‑uri – pe alese!).
Cât despre părtăşie, o poţi întâlni prin intermediul oricăruia dintre grupurile specializate în părtăşie care se întâlnesc la etajul al doilea al bisericii.
Oare acesta să fie modelul nou‑testamentar?
Şi acum simt nevoia să vă reamintesc fraza „Nu‑mi pune vorbe în gură!”
Activităţile şi programele organizaţiilor para‑bisericeşti sunt justificate şi de mare ajutor atunci când se focalizează asupra unor categorii sau zone de interes care depăşesc limitele de acţiune ale unor biserici, mai ales în anumite zone geografice (Un exemplu pozitiv în acest sens este fundaţia Wycliffe Bible Translators). Trebuie să subliniez şi faptul că Asociaţia noastră, Sovereign Grace Ministries, beneficiază de suportul a numeroase organizaţii para‑bisericeşti, şi îi suntem profund recunoscători lui Dumnezeu pentru fiecare dintre ele. Chiar şi în situaţiile în care activităţile acestor organizaţii para‑bisericeşti sunt „cam ca şi la biserică” (şi atunci nu au justificare biblică), nu luăm în discuţie bunele intenţii şi eforturile liderilor lor, şi nici roadele acestor intenţii şi eforturi.
(Când m‑am întors la Cristos, prima mea experienţă în ceea ce priveşte părtăşia adevărată a fost în sânul unei astfel de organizaţii care funcţionează şi azi.) Toate acestea fiind spuse, este absolut imperios să înţelegem faptul că aceste organizaţii există datorită faptului că biserica locală nu reuşeşte să îşi îndeplinească mandatul ei biblic.Într‑adevăr, organizaţiile para‑bisericeşti sunt dovezi ale unor datorii neplătite de către biserica locală.
Fără să‑şi fi plănuit una ca asta, o mulţime dintre aceste organizaţii, ignorând tiparul nou‑testamentar, au devenit o „alternativă” la biserica locală. În acest caz, o astfel de organizaţie a devenit un „virus” periculos, indiferent de intenţiile ‑ sau chiar de succesul – său. Respectul pe care‑l purtăm unor astfel de organizaţii n‑ar trebui să ne împiedice să le evaluăm în funcţie de criterii biblice. Ca să fiu practic, eu consider că există patru domenii în care organizaţiile para‑bisericeşti pot, în fapt, să atace sau să uzurpe rolul desemnat de Dumnezeu bisericii.
Pot crea o alternativă la autoritatea bisericii.Când în viaţa credinciosului apar probleme personale, nu există nici un substituent pentru discernământul şi îngrijirea pe care trebuie să le ofere pastorul căruia Dumnezeu i‑a dat în grijă sufletul acela. (1 Petru 5:2‑3). Cu toate acestea, într‑o lume în care se face lucrare pastorală la televizor, există centre creştine de consiliere, şi agenţii de misiune, putem uita cu uşurinţă că Dumnezeu este cel care i‑a chemat pe pastori să fie sursa primară a supravegherii, a îngrijiri, în probleme de ordin spiritual.
Dacă o organizaţie para‑bisericească refuză să recunoască poziţia prioritară a bisericii locale, ea va minimaliza implicit autoritatea şi grija care ţin de responsabilităţile pastorale. Unul dintre pastorii pe care‑i cunosc bine a fost pus odată într‑o situaţie stânjenitoare, după ce a consiliat pe unul dintre membri bisericii sale. Cu toate că pastorul a încurajat‑o pe sora aceasta să accelereze creşterea ei spirituală implicându‑se în câteva oportunităţi de slujire, un consilier creştin a demontat sfatul pastorului şi a sfătuit‑o să nu petreacă prea mult timp cu slujirea. Astfel de coliziuni sunt inevitabile atunci când se trece cu vederea rolul bisericii locale, iar autoritatea bisericii este subminată de către altele, alternative.
Pot crea o structură alternativă. Biserica locală este structura validată în Noul Testament pentru a se ocupa de îngrijire, ucenicizare şi misiune. Nimic nu o poate înlocui. Ea este o instituţie „misterioasă” plămădită de Dumnezeu prin care ne oferă har în procesul de creştere spirituală. Acolo unde este protejată, zidită şi ţinută la mare cinste veţi vedea un popor al Domnului care este în stare să experimenteze şi să aplice creştinismul nou‑testamentar.
Acolo unde este marginalizată sau trecută cu vederea, tendinţa este să găseşti credincioşi imaturi şi dezbinaţi, care au o înţelegere superficială, sumară a Evangheliei.
Eu nu am găsit în Noul Testament nici un exemplu de organizaţie de felul acesta care să opereze independent de biserica locală. Conferinţele, programele de radio, programele sau site‑uri creştine on‑line pot – fără îndoială – să suplimenteze biserica, dar au cea mai mare eficienţă atunci când operează sub autoritatea şi îndrumarea bisericii.
În critica sa constructivă îndreptată asupra fenomenului evanghelic contemporan David Wells percepe explozia de organizaţii para‑bisericeşti ca un alt indicator al faptului că „cultura de consum (consumerismul) s‑a infiltrat chiar şi în biserica evanghelică a zilelor noastre”.[14] El remarcă faptul că efectul cel mai dramatic se resimte asupra „structurii fenomenului evanghelic” şi spune că acest lucru reprezintă „o transformare remarcabilă dar şi o descentralizare a comunităţii evanghelice, care a început imediat în anii de după război.”[15]
Ce anume a descentralizat „consumerismul, cultura de consum”, în ceea ce ne priveşte pe noi, evanghelicii – dacă este să ne uităm la activitatea multor organizaţii para‑bisericeşti? Marea pierdere a suferit‑o importanţa majoră a doctrinei şi rolul central al bisericii locale. În orice loc din lume unde cade unul dintre aceşti doi piloni, celălalt îl va urma îndeaproape, pasul următor fiind încercarea de a se crea o mulţime de alternative „bune”, care, de fapt, sunt în opoziţie totală cu cea mai bună soluţie propusă de Dumnezeu.
Pot crea o mărturie alternativă. Biserica locală este un concept extraordinar. Ea îi uimeşte, îi şochează pe experţi, însă poate aduce împreună în unitate oameni cu caractere, pasiuni, preferinţe şi culturi diametral opuse, creând modelul suprem al unităţii în diversitate.
Se pare că „unitatea noastră în diversitate” reflectă tocmai diversitatea în unitate a lui Dumnezeu, fiind, pentru cultura noastră, o mărturie a puterii lui Dumnezeu.
Oare activitatea organizaţiilor para‑bisericeşti reflectă aceeaşi mărturie? Nu, în majoritatea cazurilor. Atuul unor astfel de organizaţii – orientarea lor principală asupra unor nevoi concrete – este, în acelaşi timp, şi problema lor cea mai mare. Specializarea exclusivistă pe nevoi îi împiedică să experimenteze minunata diversitate care poate să caracterizeze biserica locală.
Din punctul de vedere al lui Pavel, diversitatea era o armă puternică. Ea putea fi un dar sau o funcţiune, o preferinţă sau o pasiune, iar Pavel susţine că diversitatea creează interdependenţă – nevoia unui membru al Trupului de celălalt, care este diferit (1 Corinteni 12:12‑26). Pentru Pavel era de neimaginat să încurajeze orice grupare – fie ea a oamenilor de afaceri, sau a … motocicliştilor – să îşi stabilească o identitate independentă de biserica locală. Creştinismul nu a fost gândit ca entitate care ar putea fi împărţită în „departamentul tehnic, sau de învăţătură”, „cantină socială”, sau „grupuri ţintă”. Noi suntem biserica locală, ne bucurăm unii de alţii în diversitate, suntem puternici şi eficienţi!
Pot crea o alternativă la „vistieria Casei Domnului”.Dacă aţi fost prezenţi vreodată la cruciadele lui Billy Graham, probabil că aţi auzit rugămintea aceasta de fiecare dată când se aduna colecta:
„Vă rugăm să nu ne daţi nouă zeciuiala voastră. Ea se cuvine de drept bisericii din care faceţi parte!”. Care este motivaţia acestei practici, admirabilă, nu‑i aşa, dar rar întâlnită? Convingerea că biserica locală – şi nu o organizaţie para‑bisericească – este desemnată a fi „visteria Casei Domnului” (Maleahi 3:10).
Vă rog să înţelegeţi că nu am nicio obiecţie să ajutaţi un copil sărac, sau să daţi bani pentru a cumpăra de mâncare unora care sunt în nevoi. Totuşi, trebuie să afirm faptul că programele para‑bisericeşti adesea „fură” din resursele destinate bisericii (mă refer şi la cele financiare, şi la cele legate de timp). Demersurile care vă îndeamnă în direcţia aceea nu au suport biblic. De fapt, trebuie să remarcăm un lucru interesant: când biserica din Ierusalim era în nevoi, Pavel a vorbit bisericilor locale şi le‑a îndemnat să dăruiască până la sacrificiu. Nu a încercat să înfiinţeze o organizaţie umanitară de întrajutorare. Din mai multe pasaje ale Noului Testament rezultă acest principiu al resurselor care trebuie administrate prin biserica locală. De‑a lungul anilor, organizaţiile para‑bisericeşti au făcut mult bine şi au slujit unor scopuri măreţe. Chiar şi biserica noastră a beneficiat de ajutorul lor, însă faptul că se dovedesc utile nu ar trebui să ne împiedice să ne punem unele întrebări. Ar trebui să continuăm să susţinem unele organizaţii care nu au precedent în Scriptură sau suport biblic? Oare modelul bisericii nou‑testamentare nu mai este aplicabil? Oare ar trebui să presupunem că succesul sau eficienţa din trecut ale unei organizaţii para‑bisericeşti validează existenţa ei în viitor?
Dacă răspundem la întrebările acestea căutând lumină în Scripturi, nu în sentimentele sau simţul nostru practic, s‑ar putea să fim surprinşi de concluziile pe care le vom trage.
Acolo unde există sau se dezvoltă biserici sănătoase, organizaţiile para‑bisericeşti ar trebuie să accepte legitimitatea scripturală şi supremaţia bisericii. După ce vor fi ajutat şi echipat biserica locală prin intermediul resurselor şi a experienţei de care beneficiază, ele ar trebui să îşi re‑poziţioneze locul şi funcţiunile sub autoritatea şi conducerea bisericii. Sunt convins că pentru mulţi, sugestia mea este una radicală. Însă atunci când un tipar simplu, preluat din Scripturi, pare radical, putem fi siguri că biserica a luat‑o pe căi lăturalnice.
Ce ar putea să se întâmple dacă Dumnezeu ar aduce împreună, în unitate, viziunea şi zelul unor organizaţii para‑bisericeşti şi convingerile teologice sănătoase ale unei biserici locale?
Biserica aceea va suferi o revoluţionare nemaiîntâlnită … şi ar putea schimba o lume întreagă!
Virusul „timpului liber”
Sasha spune că îşi iubeşte biserica – atâta vreme cât nu îi răpeşte din timpul pe care ea şi l‑a rezervat pentru activităţile recreative. E tânără încă, tocmai a împlinit 40 de ani, iar apetitul ei pentru distracţie a crescut direct proporţional cu venitul ei, aşa că aş spune că a ajuns la nivelul uneia care are jumătate din vârsta ei! E înnebunită să călătorească, îi place sportul, teatrul, filmele, televizorul ei cu 500 de canale … are atâtea posibilităţi şi atât de puţin timp la dispoziţie. Are un serviciu extrem de solicitant, aşa că ea consideră că „are nevoie” de toate cele de mai sus ca să se mai relaxeze, să‑şi liniştească sufletul.
Cred că nu sunteţi surprinşi dacă vă spun că viaţa plină şi agitată a Sashei îi lasă foarte puţin timp pentru relaţia ei cu Dumnezeu şi pentru biserică. La întâlnirile de duminica (când reuşeşte să ajungă) e întotdeauna nemulţumită, şi are mereu păreri critice legate de serviciul divin, dar evită cu grijă pe oricine o abordează în legătură cu deciziile pe care le ia în viaţa personală. La grupul mic, mai mult nu merge… Fiind atât de stresată, ultimul lucru care‑i lipseşte este una dintre predicuţele acelea „legaliste” despre dedicare. Ce mai vor, doar a devenit membru în biserică!
Şi, în plus, de ce ar binecuvânta‑o Dumnezeu cu toate acele daruri extraordinare dacă nu ar vrea ca ea să se bucure de ele?
Sasha a prins virusul „timpului liber”. (Biblia l‑ar numi idol!) Acesta îi invită pe credincioşi să se ospăteze la masa lui, după care le răsplăteşte poftele cu ani şi ani de … ne‑rodire, de goliciune spirituală. Controlul pe care dorim să‑l păstrăm asupra timpului nostru liber ne ispiteşte să dăm trăirea noastră cu Dumnezeu pe divertismentul pe care‑l oferă lumea. Din participanţi la îndeplinirea planului lui Dumnezeu ne transformă în simpli spectatori. „Timpul liber” ne momeşte să ne investim timpul nu neapărat în lucruri rele, păcătoase, ci în unele lipsite de însemnătate.
Înşelăciunea pe care o aduce acest virus nu ţine neapărat de esenţa lui, cât de indulgenţă, de delăsare. Aş zice că seamănă puţin cu paturile acelea de masaj numite „Magic Fingers” (n.tr. „degete fermecate”), pe care le mai întâlneşti prin hoteluri. Îţi mănâncă banii, şi când te masează te fac să te simţi aşa de bine, … pentru o vreme, foarte scurtă vreme. Numai că, imediat ce se termină banii, şi timpul se scurge, ne trezim din visare în acelaşi loc de unde credeam că am plecat.
Acolo unde virusul „timpului liber” este primit cu braţele deschise, biserica va aluneca încet, încet de la mandatul său profetic la condiţia de inerţie, de pasivitate, şi în tot acest timp va căuta necontenit să‑şi scuze sau să‑şi justifice declinul. Nu credeţi? Întrebaţi‑o pe Sasha!
Ce laşi în urma ta?
În bine‑cunoscutul său mesaj intitulat „Drum Major Instinct”, Dr. Martin Luther King, Jr. vorbeşte despre speranţele sale legate de viaţă şi moarte:
„Nu am nici un ban pe care să‑i las urmaşilor mei N‑am nici lucruri scumpe şi de valoare pe care le strângi într‑o viaţă de om să le las celor dragi mie
Tot ce‑mi doresc este să le pot lăsa moştenire o viaţă trăită în dedicare
Şi asta‑i tot ce am de spus …”
La finalul acestei cărţi am fi foarte fericiţi să ştim că aţi putut aduna gânduri şi sugestii practice care să vă fie de folos pentru a creşte calitatea vieţii în grupul vostru mic. Totuşi, scopul nostru, atunci când am scris‑o, a fost unul mult mai înalt. Am încercat să vă îndreptăm privirile dincolo de grupurile mici, la scopul pentru care trebuie ele să existe – zidirea bisericii, Mireasa Slăvită a Domnului nostru Isus Cristos.
Iubiţi‑vă biserica. Fiţi gata să vă daţi viaţa pentru ea. Fiţi gata să investiţi pasiunile şi toată energia voastră pentru a duce la îndeplinire planul lui Dumnezeu pentru biserică. Grupul vostru mic are un potenţial extraordinar – folosiţi‑l din plin pentru bunul mers al lucrării bisericii, pentru că aici v‑a chemat Dumnezeu să slujiţi. Aici vă schimbă El, în fiecare zi. Aici îşi doreşte să pregătiţi moştenirea pe care o veţi lăsa celor ce vin în urma voastră, o viaţă dedicată!
Eu atâta am avut de spus!
John Loftness , Despre Grupuri mici
Capitolul 4 al cărţii De Ce Avem Nevoie De Grupuri Mici?
Traducere de Biserica Metanoia Arad
Chiar în inima oraşului Charleston, din Carolina de Sud, se poate vedea o clădire veche a unei biserici. Are vitralii luminoase, care scot în evidenţă solemnitatea zidurilor trainice, din cărămidă roşiatică. Înăuntru, scene cu Isus şi alte personaje din Sfintele Scripturi veghează din chenarele lor cu vitralii, învăluind în lumină locaşul de închinare. Altarul sculptat se înalţă înspre tavanul boltit. Cei care au făcut designul şi au construit acest locaş de închinare au fost deosebit de atenţi la detalii. Deasupra porţii de la intrare, încrustată în cărămidă, este o cruce – simbolul şi esenţa creştinătăţii de 2000 de ani încoace.
Însă vremurile s-au schimbat,iar nevoia oraşului Charleston de a avea un locaş de închinare a fost înlocuită, în zona aceea favorabilă turismului, cu o alta: aceea de a avea un restaurant luxos într-un spaţiu cu potenţial ridicat. Aşadar, azi fosta Church of the Redeemer (rom.: Biserică a Mântuitorului) a devenit Mesa Grill (rom.: Grătarul Mesa). Denumirea bisericii, săpată în placa de marmură de la intrarea dinspre stradă, arată de parcă cineva ar fi încercat să o distrugă cu explozibil. În chenarul de sticlă în care se obişnuia să se posteze anunţurile cu activităţi şi predicile, săptămână după săptămână, tronează acum meniul zilei. Acolo unde erau înainte băncile din lemn masiv care umpleau sala principală, îşi fac loc separeuri cu mese, printre plante impresionante adunate în glastre decorative. Atmosfera este animată de muzică rock; Sting l-a înlocuit pe Handel, aşa cum nachos (n.tr. bucăţele de tortilla,un fel de cipsuri crocante, glazurate cu brânză şi condimente) a înlocuit pâinea de la Cină sau de la comuniune. Niciunul dintre patronii localului nu par să fie deranjaţi în vreun fel de neconcordanţele evidente ale locului.
Să redescoperim părtăşia biblică
Aşa cum ne sugerează titlul capitolului, prezentăm în cele ce urmează un eseu pe tema părtăşiei, iar povestea cu Mesa Grill este o metaforă adecvată, spun eu, menită să ne ajute să înţelegem ce s-a întâmplat cu frumoasa practică a relaţiilor din biserica creştină a zilelor noastre.
Am păstrat termenul, ambalajul, dar i-am schimbat înţelesul, aşa încât nu mai reprezintă nici pe departe ceea ce însemna el atunci când a fost inventat de către Cel care l-a definit.
Părtăşia e ca biserica aceea veche. Oamenii au început să folosească termenul pentru a descrie modalităţi de relaţionare care nu au fost menite de la început pentru această atât de importantă adunare a sfinţilor. Şi pentru că Dumnezeu este Cel care a inventat practica respectivă, am face bine să o folosim aşa cum a gândit-o El – fiindcă Dumnezeu nu are de gând să scoată părtăşia la tarabă, să vadă cine dă mai mult, cine-i mai schimbă faţa. Vă aduceţi aminte ce s-a întâmplat atunci când Isus a descoperit că Templul era folosit pentru a aduce câştig?
Ce nu este părtăşia. Tratând-o cu neglijenţă, credincioşii au redefinit părtăşia pentru a o face să însemne orice formă de relaţionare prietenească, umană – mai ales în cazul în care stabilim o relaţie cu cineva şi descoperim că avem interese,experienţe sau puncte de vedere comune. Mie îmi place mişcarea în aer liber. Câteva dintre activităţile mele favorite sunt căţăratul pe munte, trasul la canoe, pescuitul. Când dau peste cineva care ştie, ca mine, ce mare plăcere îţi provoacă mersul pe poteci şi cărări de munte, pe drumuri neumblate sau prin parcuri sau rezervaţii naturale sau care a coborât în canoe pe apele învolburate ori poate cunoaşte fiorul pe care-l simţi când tragi de undiţă şi ştii că ai prins un biban, cu siguranţă că ne lăsăm prinşi într-o conversaţie animată şi prietenoasă. Însă aceasta nu este părtăşie.
Dacă petrec timp cu un frate în Domnul,jucând volei, vorbind politică sau analizând sinusoida acţiunilor de la nu-ştiu-care franciză, se poate că ne vom simţi extraordinar împreună, şi prietenia noastră se va adânci. Dar în niciuna dintre ocaziile amintite nu am avut părtăşie. Daţi-mi voie să duc lucrurile mai departe.
Părtăşia nu înseamnă, neapărat, a merge la un studiu biblic împreună cu cineva, a avea o poziţie doctrinară similară sau a participa la o conferinţă creştină cu bărbaţii, la care emoţiile sunt puternice, iar pasiunile înalte. Părtăşia nu se realizează într-o şedinţă de „terapie de grup”, în care participanţii îşi dezvăluie gândurile cele mai mârşave – nici chiar dacă cineva din grup este creştin şi aduce o Biblie la întâlnirea aceea. De fapt, se poate să avem chiar o familie de credincioşi, şi totuşi soţul şi soţia să nu experimenteze împreună părtăşia.
Am auzit de multe ori credincioşi plângându‑se că relaţiile lor sunt superficiale, şi nu ştiau de ce. Ceea ce ei nu reuşeau să înţeleagă este că, deşi toţi credincioşii sunt implicaţi în relaţii, nu toate relaţiile acestea includ părtăşie. Atunci când avem părtăşie Dumnezeu ne oferă un dar preţios, dar adesea neglijat – un anume tip de relaţionare umană creată şi păstrată exclusiv pentru copiii Lui. Dacă Dumnezeu consideră că părtăşia este atât de importantă, ar fi bine să aflăm ce înseamnă ea!
Ce este părtăşia.Părtăşia este o experienţă unică de relaţionare creştină. Nimeni, în afara celor care sunt născuţi din Duhul, nu poate cunoaşte părtăşia – ceea ce înseamnă că este tragic atunci când o neglijăm.
Cuvântul „părtăşie”, aşa cum apare în Biblie în engleză, este traducerea din limba greacă a cuvântului koinonia. Chiar simpla pronunţie a termenului trimite la „comunitate”, şi aşa şi trebuie, pentru că rădăcina lui este chiar koinonia. Dar ce trist să constatăm că politicienii şi sociologii au redefinit cu succes termenul, astfel încât „comunitate” a ajuns să însemne „un grup cu interese speciale”, aşadar avem nevoie de mai multe cuvinte pentru a ajunge la înţelesul lui. Aici ne ajută versiunea Revised Standard Version. Aici koinonia se traduce prin „părtăşie”, dar şi prin „participare/legătură”, şi „împărtăşire” (în versetele de mai jos cuvintele amintite au fost scrise în italice, pentru a fi scoase în evidenţă).
„Ei stăruiau în învăţătura apostolilor, în legătura frăţească, în frângerea pâinii, şi în rugăciuni.” (Fapte 2:42)
„Deci, dacă este vreo îndemnare în Cristos, dacă este vreo mângâiere în dragoste, dacă este vreo legătură a Duhului, dacă este vreo milostivire şi vreo îndurare,” (Filipeni 2:1)
„Îl rog ca această părtăşie a ta la credinţă să se arate prin fapte, care să dea la iveală tot binele ce se face între noi în Cristos.” (Filimon 1:6)
Ce este părtăşia, în definiţia Noului Testament? Tocmai aceasta: a avea parte/a împărtăşi împreună din viaţa şi adevărul lui Cristos, participare făcută posibilă prin Duhul Sfânt, prin unirea noastră cu Cristos. Părtăşie înseamnă a împărţi cu alţii, a avea în comun, la cel mai profund nivel al relaţiilor umane – e experienţa/trăirea noastră cu Dumnezeu Însuşi.
A lua parte împreună… viaţa şi adevărul… a împărţi sau împărtăşi cu alţii… legătură… relaţie…experimentarea lui Dumnezeu – aceste expresii adună experienţa creştină unică numită părtăşie. Ocaziile în care poţi să te îndrăgosteşti, să te căsătoreşti, să procreezi, să urmăreşti să-ţi faci o carieră, să faci bungee jumping, să joci baschet sau să faci şcoală sunt puse la dispoziţia oricui le vrea, în general. Însă părtăşia le este rezervată doar credincioşilor, doar ei o pot experimenta. Chiar şi numai din această cauză, această calitate unică a existenţei creştine ar trebui să o considerăm foarte valoroasă. Ar trebui să ne luptăm să o înţelegem cât mai bine, pentru a putea să-i exploatăm valoarea la maximum. Dorinţa mea cea mai sinceră este ca acest capitol să te determine să cauţi o experimentare şi mai profundă a părtăşiei adevărate.
Începe cu Dumnezeu
Părtăşia cu Dumnezeu este preambulul părtăşiei cu fraţii. Acesta este mesajul explicit al lui Ioan din prima lui epistolă:
„Ce am văzut şi am auzit, aceea vă vestim şi vouă, ca şi voi să aveţi părtăşie cu noi. Şi părtăşia noastră este cu Tatăl şi cu Fiul Său, Isus Cristos… Dacă zicem că avem părtăşie cu El, şi umblăm în întuneric, minţim, şi nu trăim adevărul. Dar dacă umblăm în lumină, după cum El Însuşi este în lumină, avem părtăşie unii cu alţii; şi sângele lui Isus Cristos, Fiul Lui, ne curăţeşte de orice păcat.” (1 Ioan 3,6‑7)
Probabil că linia argumentaţiei Domnului Isus nu este atât de directă pe cât ar prefera cititorul contemporan, însă logica Lui este clară. Ioan şi ceilalţi învăţători la care se face referire în pasajul citat (acel „noi”, plural al persoanei întâi) au ajuns la cunoştinţa adevărului prin viaţa şi învăţăturile Domnului Isus. Acest lucru le‑a permis să aibă părtăşie cu Dumnezeu Tatăl şi cu Cristosul înălţat. Părtăşia nu este numai cu Dumnezeu, ci şi între, în mijlocul celor care „trăiesc adevărul”.
Păcatul, („umblarea în întuneric”) nu numai că ne strică părtăşia cu Dumnezeu, ci o împiedică şi pe cea dintre noi. „Umblarea în lumină” –ascultarea de Cuvântul lui Dumnezeu şi mărturisirea păcatelor atunci când suntem neascultători – ar trebui să conducă la părtăşie.
Pe scurt, părtăşia cu fraţii începe cu o relaţia cinstită, deschisă, în ascultare de Dumnezeu, înrădăcinată în adevărul Cuvântului Său. Felul în care împărtăşim relaţia aceasta cu fraţii – felul în care ne luptăm să cunoaştem adevărul şi ne străduim să îl aplicăm în viaţa noastră – reprezintă esenţa părtăşiei.
Aşadar părtăşia are o sursă şi două canale. Sursa este Dumnezeu. Cele două canale – care amândouă trebuie înţelese în lumina Scripturii – sunt lucrarea Duhul Sfânt în inima noastră şi lucrarea Duhului prin ceilalţi credincioşi.
- O problemă tehnică: Presupunerea că Dumnezeu nu-ţi va vorbi niciodată prin cineva care nu are un anumit nivel de maturitate sau sfinţenie.
- Cea mai veche scuză din toate timpurile (vezi Genesa 3: 11-13): Presupunerea că, dacă mai mulţi păcătuiesc în felul acesta, atunci ceea ce ai făcut tu nu este chiar atât de grav, ca şi atunci când ai fi înfăptuit doar tu păcatul respectiv.
- Metoda Iona: Să fugi în cealaltă parte a drumului trasat de Dumnezeu, pentru că te gândeşti că nu ți-ar plăcea ce ți se poate întâmpla.
- Problema lui Petru (vezi Marcu 14: 27-31, 66-72): Să ai mai multă credinţă în ceea ce crezi tu despre puterile tale, decât în ceea ce spune Dumnezeu despre slăbiciunile tale.
Cred că unii, auzind asta, ar fi ispitiţi să coboare din autobuzul care‑i duce înspre părtăşie. Toate relaţiile, chiar şi cele dintre credincioşi, vin la pachet cu o mulţime de probleme. Dacă te deschizi pentru relaţii, pregăteşte‑te să fii rănit, călcat în picioare, înţeles greşit, să ai probleme de tot felul, şi asta pentru că relaţiile dintre noi sunt inevitabil influenţate de natura noastră păcătoasă.
Poate crezi că singurul lucru de care ai nevoie este părtăşia cu Dumnezeu. La urma urmelor, nu ne învaţă Biblia că Dumnezeu şi Cuvântul Său sunt tot ce avem nevoie în ceea ce priveşte viaţa şi neprihănirea? Da, aşa este. Însă greşeala vine din aceea că limităm mijloacele pe care le foloseşte Dumnezeu pentru a ne ajuta să punem Cuvântul Său în practică în viaţa noastră. Doar Duhul este acela care ne poate lumina pentru a înţelege Scriptura cu mintea şi ne dă puterea de a‑l asculta şi împlini. Şi totuşi, de multe ori Duhul alege să Se folosească de fraţi sau de surori, pentru a transmite adevărul urechilor şi inimii noastre. Cine suntem noi să Îi contestăm acţiunile? Desigur, El Se va folosi de învăţători ai Cuvântului, prin predici, cărţi sau casete. Dar îl poate folosi la fel de bine pe unul dintre membri obişnuiţi ai Grupului tău Mic – şi aici începe şlefuirea. Putem să‑i ignorăm pe învăţători, putem închide o carte sau casetofonul. Dacă ne străduim puţin, putem chiar să aplicăm greşit unele învăţături, după gustul nostru. Dar cei care sunt cel mai aproape de noi, dacă îşi fac „meseria” într‑o atmosferă de părtăşie, nu ne vor permite cu atâta uşurinţă să ignorăm avertizările lui Dumnezeu.
Noi suntem ca israeliţii care pribegeau prin pustie, ca ucenicii adunaţi împreună în camera de sus, după ce Isus S‑a înălţat la Tatăl sau ca pelerinii de pe Mayflower. Marea noastră problemă, dacă e să vedem lucrurile în negru, este că suntem încarceraţi, legaţi la mâini şi la picioare, într‑un spaţiu îngust, limitat – pustia Sinai, un mediu ostil, cum ar fi oraşul Ierusalim sau o mare învolburată. Însă a te simţi „încarcerat” sau „legat la mâini şi la picioare” nu este o atitudine biblică. Ar trebui să ne gândim mai degrabă că ne aparţinem unii altora. Suntem pelerini, dar în drum spre Ţara Promisă, şi suntem chemaţi să ne fim de folos unii altora pe drumul acesta. Dumnezeu a ales părtăşia pentru a fi canalul cel mai important prin care toarnă din belşug viaţa în Trupul Său.
Cum facem să avem părtăşie
Aţi auzit vreodată fraza „o manifestare a harului”? În teologie, ea se referă la lucruri care ne sunt la îndemână şi putem să le facem – cum ar fi a te ruga sau a medita asupra Scripturii – pentru a ne ajuta să obţinem ceva din partea lui Dumnezeu. Părtăşia este şi ea o „manifestare a harului”. Este o cale prin care putem ajunge în punctul în care ne putem întâlni cu Dumnezeu. Aşadar, întrebarea care se pune este: care să fie mijloacele prin care poţi obţine „o manifestare a harului în părtăşie”? Ce putem face pentru a ajunge la starea în care putem experimenta părtăşia? Lista este lungă!
Închinaţi‑vă lui Dumnezeu împreună. Închinarea este unul dintre canalele prin care se experimentează părtăşia cu Dumnezeu, meditând asupra persoanei Lui şi exprimând adevărul despre El în cuvinte, mulţumindu‑I şi bucurându‑te când simţi prezenţa Lui. Aşa cum am citat mai devreme din Scripturi, părtăşia cu Dumnezeu – şi implicit închinarea – ne deschide porţile şi pentru părtăşia unii cu alţii.
Rugaţi‑vă unii pentru alţii,mai ales pentru lucrurile care ne împovărează şi pentru ca Dumnezeu să lucreze în viaţa noastră. Niciodată nu suntem mai aproape unii de ceilalţi, nu cunoaştem mai bine calitatea părtăşiei şi profunzimea relaţiei unui alt credincios cu Dumnezeu ca atunci când ne rugăm împreună.
Folosiţi‑vă darurile spirituale pentru a‑i ajuta pe cei din jur să crească în relaţia cu Dumnezeu. Dacă părtăşia înseamnă a fi împreună în Duhul, oare ce dovadă de „a fi una în Duhul” nu este mai clară ca aceea prezentă în ocaziile când ne slujim unii pe alţii prin aceste daruri ale Duhului, pe care Duhul Însuşi le binecuvântează cu puterea Sa?
Purtaţi‑vă poverile unii altora. Iată cum formulează Pavel acest îndemn: „Fraţilor, chiar dacă un om ar cădea deodată în vreo greşeală, voi, care sunteţi duhovniceşti, să‑l ridicaţi cu duhul blândeţei. Şi ia seama la tine însuţi, ca să nu fii ispitit şi tu. Purtaţi‑vă sarcinile unii altora, şi veţi împlini astfel Legea lui Cristos.” (Galateni 6:1‑2). Toţi avem sarcini şi poveri şi – cu spunea odată pastorul meu, C.J. Mahaney – avem responsabilitatea de a vorbi cu fraţii despre poverile noastre, fără a avea pretenţia ca cineva să afle despre ele printr‑o „revelaţie divină” pentru a şti ce ne împovărează. Să ştiţi că procesul acesta nu trebuie să fie unul dificil.
- Trăiţi în pace unii cu alţii. (Marcu 9:50)
- Iubiţi-vă unii pe alţii. (Ioan 13:34)
- Fiţi uniţi, ca mădulare unii altora. (Rom. 12:5)
- Fiţi devotaţi unii altora. (Rom. 12:10)
- Respectaţi-vă unul pe celălalt. (Rom. 12:10)
- Bucuraţi-vă unii cu alţii. (Rom.12:15)
- Plângeţi unii cu alţii. (Rom.12:15)
- Trăiţi în pace unii cu alţii. (Rom.12:16)
- Îngăduiţi-vă unii pe alţii. (Rom.15:7)
- Sfătuiţi-vă unii pe alţii. (Rom.15:14)
- Salutaţi-vă unii pe alţii. (Rom.16:16)
- Cădeţi de acord. (1 Cor. 1:10)
- Aşteptaţi-vă unii pe alţii. (1 Cor. 13:33)
- Purtaţi-vă de grijă unii altora. (1 Cor. 12:25)
- Slujiţi unii altora. (Gal. 5:13)
- Purtaţi-vă poverile unii altora. (Gal. 6:2)
- Fiţi buni unii cu alţii. (Efes. 4:32)
- Iertaţi-vă unii pe alţii. (Efes. 4:32)
- Supuneţi-vă unii altora. (Efes. 5:21)
- Fiţi îngăduitori unii cu alţi. (Col. 3:13)
- Învăţaţi-vă, îndreptaţi-vă unii pe alţii. (Col. 3:16)
- Încurajaţi-vă unii pe alţii. (1 Tes. 5:11)
- Zidiţi-vă unii pe alţii. (1 Tes. 5:11)
- Îndemnaţi-vă unii pe alţii. (Evrei 10:24)
- Fiţi primitori de oaspeţi. (1 Petru 4:9)
- Slujiţi unii altora cu darul primit. (1 Petru 4:10)
- Fiţi smeriţi unii cu alţii. (1 Petru 5:5)
- Mărturisiţi-vă păcatele unii altora. (Iacov 5:1)
- Rugaţi-vă unii pentru alţii. (Iacov 5:16)
- Trăiţi în părtăşie unii cu alţii. (1 Ioan 1:7)
Într‑una dintre zile, eram la biroul bisericii noastre împreună cu încă patru dintre angajaţii noştri, în urma unei întâlniri de afaceri. M‑am ridicat să plec, dar înainte de plecare le‑am spus, foarte natural: „Prieteni, trebuie să vă spun ce am pe inimă!” Atât ne‑a trebuit, ne‑am aşezat şi am început să discutăm.
În urmă cu nicio lună, îngropasem un băieţel de opt anişori, care murise de cancer. Matt fusese mult mai mult decât un simplu membru al bisericii mele, era prieten cu mine şi cu familia mea. De când a plecat dintre noi, simţeam mereu povara asta – o tristeţe nemăsurată – şi nu ştiam dacă era normal să simt asta, de unde mi se trăgea şi dacă mă raportam corect la sentimentele mele. Cu toate că acum văd lucrurile cât se poate de clar, la momentul acela nu înţelegeam ce se întâmplă în inima mea.
Prietenii mei ascultau în linişte, în timp ce eu mă luptam din greu să explic prin ce treceam. Însă nu s‑au mulţumit să mă încurajeze, să mă liniştească. Mi‑au pus tot felul de întrebări iscoditoare, pentru a vedea dacă nu cumva îmi plâng de milă sau sunt îngrijorat fără motiv sau poate aveam de‑a face cu un fals sentiment de responsabilitate, pornit din mândrie. A fost nevoie de curaj din partea lor, pentru a‑i pune întrebări jenante cuiva care era împovărat de tristeţe, aşa cum eram eu, dar acele întrebări trebuiau puse, iar la momentul acela eu nu eram în stare să mi le pun mie însumi.
Când prietenii mei au terminat sesiunea de întrebări şi răspunsuri, era sigur că sunt oameni care mă înţeleg, şi nu doar înţeleg că sufăr. Ei m‑au ajutat să privesc adânc în sufletul meu. Ştiţi care a fost sfatul lor? Ai grijă la unele ispite, mai ales când suferi, John. Tristeţea pe care o simţi este o componentă naturală a durerilor provocate de pierderea cuiva drag din viaţa noastră.
Credeţi că am scăpat de tristeţe chiar în ziua aceea? Credeţi cumva că am ieşit din birou parcă plutind de fericire? Nici vorbă. Însă alţi patru prieteni îmi erau alături şi mă ajutau purtându‑mi poverile împreună, aşa că am plecat cu o greutate mai mică pe umeri.
Trebuie să spunem cuiva când suntem împovăraţi în încercările noastre. Nu mă refer doar la poverile evidente, cauzate de pierderea unui loc de muncă sau de o boală, ci şi la cele ascunse, la conflicte care ne macină pe dinăuntru. Trebuie să vorbim cu cineva de încredere şi despre temerile care ne împovărează, temeri care sunt adesea stânjenitoare, dar ne pot măcina sufletul. Ce tragedie să vezi cum poverile pe care le duc unii credincioşi îi trag în jos, pentru că aceştia refuză să caute ajutorul care se poate găsi în adevărata părtăşie!
Împărtăşeşt‑le şi altora experienţele tale spirituale. Încă din liceu, soţia mea, Nancy, obişnuia să ţină un jurnal în care îşi nota din experienţa ei cu Dumnezeu în timpul personal devoţional. Nu de puţine ori mi‑a citit din jurnalul ei, iar eu obişnuiesc să îi împărtăşesc din trăirile mele. De multe ori, nu vorbim despre asta mai mult de cinci minute, însă trebuie să vă spun că momentele acelea se constituie în cea mai profundă părtăşie.
Mărturisiţi‑vă unii altora păcatele– înainte să vă atragă cineva atenţia că aţi păcătuit. Acest ajutor preţios în lupta împotriva păcatului adesea este neglijat din pricina unei mândrii prosteşti. „Mărturisiţi‑vă unii altora păcatele”, ne scrie Iacov, „şi rugaţi‑vă unii pentru alţii, ca să fiţi vindecaţi. Mare putere are rugăciunea fierbinte a celui neprihănit.” (Iacov 5:16)
Corectaţi‑vă, îndreptaţi‑vă unii pe alţii atunci când vedeţi un frate care nu‑şi recunoaşte păcatul şi nu îşi asumă răspunderea pentru fapta sa. Pavel ne scrie că atunci când vedem un frate înlănţuit de un păcat, ar trebui să îi spunem că păcătuieşte, pentru a‑l ajuta să se îndrepte (Galateni 6:1). Oricât ni s‑ar părea de incomod să facem aşa ceva, asta înseamnă a fi în părtăşie. Iar dacă la început nu avem succes în câştigarea fratelui nostru căzut sau rătăcit, Isus ne învaţă că trebuie să lărgim cercul părtăşiei, pentru a ne asigura că îndreptarea este corect aplicată, iar fratelui i se acordă toate şansele pentru a fi recuperat (Mat. 18:15).
Corectarea sau îndreptarea (vezi capitolul 5) este unul dintre cele mai solicitante aspecte ale părtăşiei, pentru că adesea implică păreri contradictorii şi chiar conflicte. Mai mult chiar, cel care sugerează că este nevoie de corectare se va trezi că‑i sunt analizate motivaţiile, interesul – şi că se trage concluzia că este direct interesat în demersul lui. Şi totuşi, dacă nu ar exista dinamica aceasta a părtăşiei, am ajunge să ridicăm ziduri pentru a ascunde anumite colţuri ale existenţei noastre, împiedicându‑ne astfel să luăm parte la nenumărate alte ocazii de a gusta adevărata părtăşie.
Slujiţi unii altora, în mod practic. O slujire eficientă înseamnă a cunoaşte nevoile celor de lângă tine. Descoperirea acestor nevoi este adesea o consecinţă naturală a părtăşiei. Imaginaţi‑vă că unul dintre cuplurile din Grupul vostru mărturiseşte că au nenumărate conflicte în familie din pricină că unul dintre soţi îşi neglijează căsnicia. A avea părtăşie cu ei poate să însemne, practic, să îi luaţi pe copiii familiei respective pentru un week‑end, aşa încât soţii să poată ieşi undeva singuri pentru a‑şi analiza relaţia şi a îndrepta ceea ce este greşit în relaţia lor.
Trebuie să fim, însă, foarte atenţi: simplul fapt că executăm o serie de acţiuni ca acelea pomenite mai devreme nu înseamnă automat că trăim în părtăşie. Vă rog să vă aduceţi aminte că aceste sunt „modalităţi prin care se creează părtăşia”. Acestea te vor aduce la pragul de la care se poate crea părtăşia, dar ea nu îţi este garantată. Adevărata părtăşie este lucrarea Duhului, prin har. Dar aşa cum pentru un tango e nevoie de doi, şi pentru a crea părtăşia e nevoie de doi parteneri, şi nu toţi sunt dispuşi să intre în dans. Totuşi, refuzul de a te folosi de aceste „modalităţi prin care se creează părtăşia” te privează de părtăşie, care este o „manifestare a harului”.
Obstacole în calea părtăşiei
Într‑un eseu despre părtăşie, J.I. Parker identifică patru obstacole care ne împiedică să ne bucurăm de această calitate specială a trăirii în Duh. Acestea sunt: autosuficienţa, formalismul, ranchiuna sau amărăciunea şi elitismul.[3]
Auto‑suficienţa. Acest păcat constă din aceea că transmite oamenilor şi lui Dumnezeu ideea că ne descurcăm singuri, suntem capabili de orice, că nu avem nevoie de ajutor. El se manifestă prin absenţa rugăciunii (care, de fapt, sugerează că ne înşelăm singuri, spunându‑ne că nu avem nevoie de Dumnezeu) şi absenţa părtăşiei (care sugerează faptul că nu avem nevoie unii de ceilalţi).
În ultimii 30 de ani, credincioşii par să fie fascinaţi de capitolul 12 din 1 Corinteni, dar şi de alte pasaje din Noul Testament care vorbesc despre darurile spirituale. De multe ori se subliniază întrebarea: „Care‑mi sunt darurile spirituale?” Dacă suntem interesaţi de slujire, atunci întrebarea e cât se poate de legitimă. Însă la o citire mai profundă a capitolului, vedem că el se referă la o altă chestiune, şi anume la faptul că avem nevoie unii de ceilalţi, pentru că fiecare credincios are daruri diferite. A spune că putem deveni ceea ce doreşte Dumnezeu de la noi, fără a lua în calcul părtăşia, este la fel de nepotrivit ca şi când am afirma că un trup poate funcţiona la fel de bine fără ochi, fără mâini sau fără picioare.
Atunci când ne credem autosuficienţi, avem tendinţa de a ignora părtăşia, pentru ca mai târziu, când ajungem în criză, să observăm că avem mare nevoie de ea. Atunci ne luptăm pe toate planurile să ne facem relaţii, şi din păcate avem prea puţin timp de ele, iar prietenii – chiar cei bine intenţionaţi, dar care ne ştiu trecutul ‑ trag concluzia că nu ne interesează deloc părtăşia.
Formalismul. Este posibil ca termenul să vă aducă aminte de genul de jucători debutanţi, la început de afirmare pe teren, sau de un restaurant de lux şi faptul că nu ştiaţi cu care dintre furculiţe se mănâncă aperitivele.
- Din pricina moştenirii mele genetice, sunt un tip stoic şi rezervat, aşa încât nu am obiceiul să mă deschid sau să vorbesc în faţa altora.
- Am încercat şi eu părtăşia aceea odată, şi am sfârşit dând eu mai mult decât am primit, aşa încât prefer să fiu mai rezervat.
- Eu sunt singur la părinţi, aşa că sunt mai centrat pe persoana mea.
- Fraţii şi surorile mele erau cei care tânjeau mai mult după atenţie, aşa că am învăţat să fiu mai retras, mai rezervat.
- Poate accept să mă implic şi eu în părtăşia asta, sau ce o mai fi, dar să se deschidă alţii înaintea mea, cel puţin prima dată.
Însă în acest context, el înseamnă reguli sau standarde pe care inconştient ni le impunem atunci când ne aflăm într‑un context social. Uneori regulile acestea sunt neutre, însă alteori ele inhibă părtăşia. Să luăm, spre exemplu, codul nescris de reguli al unei familii: „Nu vorbim despre viaţa noastră privată cu alţi oameni.” O astfel de regulă, când este introdusă în biserică, nu permite dezvoltarea părtăşiei.
Şi în Grupurile Mici se poate cădea în formalism – iar Grupul Mic este tocmai cadrul în care părtăşia se cultivă în solul fertil al spontaneităţii şi deschiderii. De fapt, am constatat faptul că multe întâlniri de Grup Mic sunt la fel de previzibile ca orice serviciu religios, liturgic (fac această afirmaţie fără vreo intenţie de a denigra o anume formaţiune religioasă care foloseşte tiparul liturgic). Liderul urmăreşte un tipar standardizat. Aceiaşi oameni se roagă, citesc Scriptura, vorbesc despre problemele lor, de fiecare dată!
Părtăşia trebuie să fie în esenţă spirituală – „de la Duhul” – şi la fel ar trebui să fie şi întâlnirile noastre. Nevoile şi problemele vieţii noastre se schimbă de la o etapă a vieţii la alta, şi la fel ar trebui să se întâmple şi cu subiectele de discuţie din Grupurile Mici, pentru că Duhul lucrează permanent în viaţa noastră pentru a ne transforma după chipul lui Cristos, la modul practic. Trebuie să ne lăsăm modelaţi de Duhul şi să le permitem şi prietenilor noştri să ne ajute. Nu doresc să spun că ar fi de dorit să nu existe o planificare sau organizare a întâlnirilor de Grup Mic; ce încerc să sugerez este ca organizarea întâlnirilor să se facă în aşa fel încât să le ofere posibilitatea membrilor de lux şi faptul că nu ştiaţi cu care dintre furculiţe se mănâncă aperitivele. Însă în acest context, el înseamnă reguli sau standarde pe care inconştient ni le impunem atunci când ne aflăm într‑un context social. Uneori regulile acestea sunt neutre, însă alteori ele inhibă părtăşia. Să luăm, spre exemplu, codul nescris de reguli al unei familii: „Nu vorbim despre viaţa noastră privată cu alţi oameni.” O astfel de regulă, când este introdusă în biserică, nu permite dezvoltarea părtăşiei.
Şi în Grupurile Mici se poate cădea în formalism – iar Grupul Mic este tocmai cadrul în care părtăşia se cultivă în solul fertil al spontaneităţii şi deschiderii. De fapt, am constatat faptul că multe întâlniri de Grup Mic sunt la fel de previzibile ca orice serviciu religios, liturgic (fac această afirmaţie fără vreo intenţie de a denigra o anume formaţiune religioasă care foloseşte tiparul liturgic). Liderul urmăreşte un tipar standardizat. Aceiaşi oameni se roagă, citesc Scriptura, vorbesc despre problemele lor, de fiecare dată!
Părtăşia trebuie să fie în esenţă spirituală – „de la Duhul” – şi la fel ar trebui să fie şi întâlnirile noastre. Nevoile şi problemele vieţii noastre se schimbă de la o etapă a vieţii la alta, şi la fel ar trebui să se întâmple şi cu subiectele de discuţie din Grupurile Mici, pentru că Duhul lucrează permanent în viaţa noastră pentru a ne transforma după chipul lui Cristos, la modul practic. Trebuie să ne lăsăm modelaţi de Duhul şi să le permitem şi prietenilor noştri să ne ajute. Nu doresc să spun că ar fi de dorit să nu existe o planificare sau organizare a întâlnirilor de Grup Mic; ce încerc să sugerez este ca organizarea întâlnirilor să se facă în aşa fel încât să le ofere posibilitatea membrilor Grupului să împărtăşească tuturor despre lucrarea pe care o face Duhul în viaţa lor.
Amărăciunea sau ranchiuna.În contextul părtăşiei, aceasta este pur şi simplu o reacţie păcătoasă în contextul unei relaţii care a suferit o criză, luând o turnură greşită. Haideţi să analizăm câteva cazuri:
- Aşteptări neîmplinite: „L‑am invitat la prânz şi nu a acceptat. Mi‑am deschis inima în faţa lui şi nu m‑a luat în seamă. Credeam că vom fi cei mai buni prieteni, în schimb îşi petrece tot timpul cu alţii.”
- Orgoliu rănit: „Observaţiile şi mustrarea ta au fost deplasate şi sunt jignit că ai putea să mă crezi în stare de aşa ceva. Niciodată nu‑mi voi mai vărsa inima în faţa ta aşa cum am făcut‑o până acum.”
- Invidie: „De ce să fie el liderul de grup? Nu vede pastorul că eu sunt mult mai potrivit?”
- Bârfă şi vorbire de rău. Iată ce înseamnă a bârfi: a spune cuiva, pe care‑l consideri privilegiat, apropiat, o informaţie negativă despre un altul, atunci când cel căruia te adresezi nu este nici parte din problemă, nici din soluţie. Vorbirea de rău, care înseamnă a împrăştia o informaţie falsă despre un altul, cu intenţia de a‑i face rău, îi face pe cei care vorbesc de rău să fie ranchiunoşi sau umpluţi de amărăciune. Netratate corespunzător sau corect, atât bârfa cât şi vorbirea de rău ridică ziduri de neîncredere, de amărăciune şi ostilitate între care părtăşia nu se poate dezvolta. Ce e şi mai rău este că aceste ziduri tind să creeze diviziune în cadrul grupului, îndepărtându‑i pe credincioşi unii de alţii.
Elitismul. Această atitudine condescendentă faţă de aceia pe care‑i considerăm mai puţin maturi decât noi înşine stinge părtăşia – sau o transformă într‑o potecuţă îngustă, într‑un drum cu o singură direcţie. Elitismul poate fi întâlnit în tipare de gândire de felul acesta: „Îl pot ajuta, dar el nu este destul de matur ca să aducă vreo contribuţie la creşter mea spirituală. Eu îmi împărtăşesc viaţa numai cu cei care sunt destul de maturi să înţeleagă prolemele mele.” Sau, ajungem să formăm grupuri exclusiviste, care se bazează pe mândria de a avea o oarecare poziţie sau un buzunar mai gros ca alţii: „Eu sunt în biserica aceasta de multă vreme, şi am relaţii sus‑puse. Cred că tipii ăştia s‑ar simţi mai bine cu alţi membri, mai noi, mai necunoscuţi.”
Cum treci de la o etapa la alta
Pune întrebări. De îndată ce am înţeles ce mare valoare are părtăşia, este uşor să creăm ocazii în care aceasta poate să se dezvolte. Obişnuieşte să pui întrebări care să străpungă carapacea cu care se acoperă unii. Treci de la întrebările de felul: „Şi voi, cum o mai duceţi?” la: „Spune‑mi cum lucrează Domnul la viaţa ta în zilele acestea?” „În ce fel te‑a afectat evenimentul acela?” „Ce crezi că ar trebui să înveţi din situaţia aceasta?”
Se pare că ne este mult mai greu să punem astfel de întrebări decât să răspundem la ele. Cei mai mulţi nu avem nicio problemă să vorbim despre încercările prin care trecem, despre poverile noastre, succesul sau preocupările noastre, şi tuturor ne lipseşte un frate sau o soră care sunt dispuşi să ne asculte.
Oferă‑te voluntar. Părtăşia se dezvoltă mult mai uşor într‑un cadru în care ne deschidem de bună voie, împărţim voluntar şi altora din trăirile noastre cele mai intime, nu numai pentru a mai scăpa de sentimentul de singurătate, ci pentru a beneficia de o evaluare cinstită din partea lor, pentru a şti cum stăm în privinţa problemelor personale cu care ne confruntăm, ce trebuie să schimbăm la viaţa noastră. Rareori se întâmplă ca cineva să te mustre, să te corecteze, dacă nu îl inviţi să o facă. De curând, unul dintre prietenii mei mi‑a spus ca are să‑mi spună ceva în privat. Se lupta cu o ispită mai veche, un păcat care îl ataca din toate părţile, iar abordarea lui a fost de‑a dreptul impresionantă: „Întotdeauna ţi‑am apreciat susţinerea şi sfatul când mărturiseam că mă lupt cu ispita şi am reacţii păcătoase, dar acum am nevoie nu numai de înţelegerea şi ajutorul tău. Am nevoie să mă mustri în cei mai duri termeni. Te rog să mă faci să ascult, şi să mă corectezi cu toată seriozitatea.” Omul acesta iubeşte adevărata părtăşie, iar creşterea lui în credinţă s‑a datorat, în parte, faptului că el îşi recunoaşte nevoia de ajutor şi ştie că Duhul Se foloseşte de fraţii lui pentru a‑i oferi ajutorul.
Profită de ocaziile care ţi se ivesc. De fiecare dată când mă pregătesc pentru întâlnirea de Grup Mic am două lucruri în minte: în primul rând, în ce fel mi Se adresează Dumnezeu mie, ce are de schimbat la viaţa mea – un păcat, o ispită, o încercare, o ocazie sau o decizie, faptul că sunt confuz în legătură cu anumite lucruri. Sunt pregătit, gata să‑mi deschid inima şi să primesc călăuzire într‑o anumită privinţă. Dacă e să fim practici, trebuie să spunem că nu vom reuşi întotdeauna să îi facem pe toţi să se deschidă, aşa că se poate ca problema mea să nu fie discutată în seara aceea, însă dacă se iveşte ocazia, eu sunt pregătit. (Dacă nu, voi căuta o altă ocazie.) În al doilea rând, mă pregătesc pentru întâlnire amintindu‑mi situaţii pe care le‑au prezentat ceilalţi membri ai grupului, pentru a le arăta că îmi pasă de ei, a‑i încuraja şi a pregăti atmosfera în care se dezvoltă părtăşia.
Întâlnirea noastră de grup se împarte în două sesiuni: toţi împreună, ca şi cupluri (toţi suntem căsătoriţi), şi separat, în două grupuri, femeile şi bărbaţii. Discernământul ne ajută să alegem care probleme pot fi discutate în grupul reunit, iar cele mai delicate trebuie păstrate pentru întâlnirea separată.
Fii creativ. Există nenumărate ocazii în care poţi cultiva părtăşia. Ospitalitatea este o practică biblică ce poate duce la părtăşie. Orice fel de interacţiune între creştini – în special între cei din biserica ta, dar în mod deosebit între cei din Grupul tău – ar trebui percepută ca o ocazie de a veni în părtăşie.
Toţi, ca o familie
Una dintre metaforele pe care Scriptura le foloseşte pentru a descrie biserica este familia. În zilele noastre există multă preocupare faţă de familie. Societatea în ansamblul ei s‑a alarmat constatând că familiile individuale, dar şi familia ca instituţie, slăbesc şi se destramă dacă nu sunt îngrijite şi „hrănite” corespunzător (termenul la modă: „sunt disfuncţionale”). Dacă ar fi să ne luăm după numărul dezbaterilor pe această temă, am putea concluziona că doar cele „disfuncţionale” sunt singurele familii care ne‑au mai rămas.
- )
- )
- )
Sunt valabile calităţile acestea şi în cazul bisericii
tale?
Nici pe departe! Există încă multe familii sănătoase, „funcţionale”. Dintre acestea, eu sunt convins că cele mai bune sunt familiile creştine care funcţionează pe principii biblice, care îşi înfig rădăcinile adânc în solul bisericilor locale. Cuvântul biblic pentru familie este tradus de cele mai multe ori cu „casă, căsnicie”, iar atunci când devenim creştini, devenim membri ai casei lui Dumnezeu, ai familiei Sale. Haideţi să citim trei pasaje din scrierile lui Pavel:
„Aşadar, cât avem prilej, să facem bine la toţi, şi mai ales fraţilor în credinţă (în engl.: familiei în credinţă).” (Galateni 6:10)
„Aşadar, voi nu mai sunteţi nici străini, nici oaspeţi ai casei, ci sunteţi împreună cetăţeni cu sfinţii, oameni din casa lui Dumnezeu.” (Efeseni 2:19)
„Dar dacă voi zăbovi, să ştii cum trebuie să te porţi în casa lui Dumnezeu, care este Biserica Dumnezeului celui viu, stâlpul şi temelia adevărului.” (1 Timotei 3:15)
Fiecare avem responsabilităţi în cadrul bisericii. Părtăşia este de departe cea mai însemnată, deoarece se referă la responsabilitatea majoră de a le purta de grijă sufletului fraţilor tăi şi de a căuta ajutor pentru al tău, aşa încât împreună să putem fi tot ceea ce doreşte Dumnezeu de la noi.
O biserică locală bună, sănătoasă – şi un Grup Mic sănătos – este ca şi cea mai reuşită familie. Familiile bune sunt cele în care membrii îşi asumă responsabilitatea, unii pentru alţii. În familiile bune, onestitatea este la loc de cinste. Într‑o familie bună, membrii îşi poartă de grijă unii altora. Familiile bune îşi rezolvă problemele. Într‑o familie bună, membrii se iubesc unii pe alţii – nimeni nu se simte singur şi părăsit. Într‑o familie bună, capul familiei este respectat – în cazul nostru, Capul este Cel pe care Îl numim Tatăl nostru şi Domnul nostru.
Părtăşia face posibilă trăirea ca în familie, în sânul bisericii. Însă părtăşia nu se naşte cât am bate din palme. Ea trebuie definită, trebuie căutată, trebuie dorită din tot sufletul. Dacă facem aşa, vom avea grijă ca nimeni să nu transforme Casa lui Dumnezeu, căminul nostru spiritual, într‑un…restaurant.
Disciplinele spirituale (9) – Castitatea, confidentialitatea si partasia
DISCIPLINA CASTITATII
Disciplina castitatii inseamna abtinerea de la relatii sexuale extraconjugale, dar si abtinerea de la orice gand pacatos. Disciplina castitatii implica un refuz categoric al oricaror imagini cu caracter sexual pacatos, pentru ca scopul ei este sa ne pastreze mintea si inima curata.
Credinciosul trebuie sa aiba o perspectiva biblica asupra sexualitatii. Relatiile sexuale nu sunt pacatoase atunci cand au loc in cadrul instituit de Dumnezeu – familia, dar sunt devastatoare in afara ei. Probabil ca cele mai multe excluderi din bisericile noastre sunt cauzate de pacate de natura sexuala, asta in cazul in care se afla.
Tinerii care traiesc intr-un mediu impregnat de pofte sexuale; barbatii care sunt plecati cu anii la lucru in strainatate; femeile care-si lasa barbatii baby-siteri in tara, iar ele matura apartamentele strainilor si le strang capsunile; sfintii sobri din biserici ai caror ochi sclipesc urmarind fustele si decolteurile surorilor; utilizatorii de internet si televiziune, cu totii sunt predispusi caderii in pacate sexuale. Fara o disciplina severa si fara a persevera in practicarea disciplinei castitatii, nu avem cum sa traim dupa voia lui Dumnezeu. Noi suntem Templul Duhului Sfant si e treaba noastra sa pastram Templul curat, prin mijloacele pe care ni le-a pregatit Dumnezeu.
Pasaje de analizat: Iov 31;1; Matei 5:28; 1Tesalonicieni 4:3-5; 1Corinteni 6:12-20.
DISCIPLINA CONFIDENTIALITATII
Confidentialitatea, ca disciplina spirituala, se manifesta in doua directii:
1) Confidentialitate fata de faptele tale.
Nu te lauzi cu ceea ce ai facut, sau cu ceea ce posezi tu, pentru ca “lauda de sine nu miroase-a bine”, nu-i asa? Confidentialitatea cu privire la faptele proprii implica smerenie, umilinta. Nu trebuie sa stie dreapta ce face stanga. Suntem chemati sa ne practicam neprihanirea inaintea lui Dumnezeu, nu fata de oameni, Matei 6:1-6. Noi nu suntem interesati de aprecierile si laudele oamenilor, noi slujim in asa fel incat sa fim apreciati de Dumnezeu.
2) Confidentialitate fata de faptele altora.
Un credincios stie sa pastreze un secret, o marturisire. Nimic nu e mai dezgustator decat un pocait care umbla cu barfeli. Nu vi se pare ca barfa este principala activitate a unor pocaiti? Nu stiu sa faca nimic pentru Dumnezeu, dar la barfa nu-i intrece nimeni. Se constata o lipsa de incredere tot mai accentuata in slujitorii bisericii, tocmai din pricina faptului ca “lupii in piei de oaie” au luat marturisirile si le-au transformat in “gloante naziste“, cum spunea cineva, sau in subiecte de predica. Ca slujitori ai lui Dumnezeu, nu avem voie de divulgam secretele marturisirii, 1Tesalonicieni 4:6, Proverbe 17:9. Un slujitor e un om secretos, nicidecum un barfitor, el practica disciplina confidentialitatii pentru ca a inteles ca “…sufletul credincios tine ce i s-a incredintat” (Proverbe 11:13).
DISCIPLINA PARTASIEI
Nu insist asupra acestei discipline pentru ca, banuiesc, predicatorii va spun Duminica de Duminica cat este de important sa veniti la Biserica pentru a dezvolta partasia cu fratii si surorile, Fapte 2:42 – 47. Insist, in schimb, asupra importantei unitatii in cadrul partasiei fratesti. Noi nu putem birui de unii singuri, avem nevoie de cei de langa noi si tocmai acesta este meritul disciplinei partasiei: ne invata sa ne apreciem aproapele si sa luptam alaturi de el. Ca o armata sfanta ne unim fortele, ne ridicam scutul pentru a ne proteja aproapele si mergem la lupta stiind ca doar impreuna putem invinge. Disciplina partasiei aduce in atentia noastra un principiu pe care l-au avut muschetarii “Unul pentru toti si toti pentru unul!”
Texte de analizat: Ioan 17; Filipeni 2:1-4; 1Corinteni 1:10; Efeseni 4:3
Cristos -ca stâncă- a fost lovit, pentru ca apa vieții să curgă, ca să bem noi
Slavă Domnului, Cristos ca stâncă vie, spirituală, a fost lovit de autoritatea legii lui Dumnezeu pentru ca apa vieții în înviere să poată curge din El și întru cei din poporul Său răscumpărat ca ei să bea!
Săptămâna aceasta, în înviorarea noastră dimineață, venim la subiectul: “Să-i vorbim stâncii pentru a bea din Duhul ca apă a vieții și să săpăm fântâna pentru a-I îngădui Duhului ca apă a vieții să curgă liber înăuntrul nostru.”
Pe de o parte, Dumnezeu S-a îngrijit de hrana poporului Său în timpul cât au fost în pustiu, oferindu-le în fiecare zi aceeași mâncare – mana; pe de altă parte, El le-a potolit setea prin faptul că a fost o stâncă care i-a urmat, și din acea stâncă a curs apă.
Cum poate cineva să satisfacă foamea și să potolească setea a peste două milioane de oameni timp de patruzeci de ani în pustiu? Doar Dumnezeu a putut să o facă, iar modul în care a făcut-o a fost pur și simplu prin faptul că le-a dat mană din ceruri și apă din stânca lovită.
În viața noastră creștină, în timp ce călătorim cu Dumnezeu în pustiu, trebuie să-L mâncăm pe Cristos ca mana zilnică disponibilă mai ales dimineața, și trebuie să bem din El ca stânca lovită din care a curs Duhul pentru a ne potoli setea.
Pe măsură ce bem din Domnul și ne potolim setea, Îi permitem să curgă înspre alții; felul în care bem este prin vorbirea către stâncă, iar Duhul va curge.
Ca noi să avem mai multă apă și chiar să curgă din noi apa vieții pe care o bem, trebuie să săpăm – trebuie să săpăm fântâna pentru a permite Duhului ca apa vieții să curgă liber în noi.
Vrem să vedem stânca (care este Cristos), apa care curge (Cristosul înviat ca Duhul), singura cale de a bea (vorbirea către Cristos și cântarea) și singura cheie a curgerii (vorbindu-L pe Cristos altora și mai ales cântând).
Să vedem intenția lui Dumnezeu ca poporul Său să bea din El ca apa vie pentru a le potoli setea
În Exod 17 Moise a fost instruit de Dumnezeu să lovească stânca și apa a țâșnit din ea. Acolo era o ceartă și o încercare; copiii lui Israel s-au certat cu Moise și L-au pus pe Dumnezeu la încercare, iar apele au fost numite Masa (încercare) și Meriba (ispită și ceartă), pentru aducere aminte a ceea ce s-a întâmplat acolo.
Și apoi, mulți ani mai târziu, aproape patru decenii, copiii lui Israel au ajuns în același loc și a fost ridicată o generație cu totul nouă; și aceștia însă s-au plâns și s-au certat cu Moise pentru apă.
De data aceasta, Dumnezeu i-a spus lui Moise să ia toiagul, să adune mulțimea și să vorbească stâncii, iar apa va curge pentru ca oamenii și animalele să bea.
Însă Moise, care avea aproape 120 de ani, mai matur decât atunci când a părăsit Egiptul, un bărbat cunoscut pentru blândețea și răbdarea sa, a făcut ceva de necrezut: în loc să vorbească stâncii, el a spus oamenilor: Ascultați acum, răzvrătiților, vom scoate oare apă pentru voi din această stâncă?
Era înfuriat și furios, într-un mod nefericit și, în loc să vorbească stâncii, a ridicat mâna și a lovit stânca de două ori; astfel, a făcut ceva ce Iehova nu l-a instruit să facă.
Așa că Iehova le-a vorbit lui Moise și lui Aaron: Fiindcă nu ați crezut în Mine ca să Mă sfințiți în fața copiilor lui Israel, nu veți duce această adunare în țara pe care le-o voi da.
Moise și Aaron au falimentat în a-L sfinți pe Dumnezeu și s-au răzvrătit împotriva cuvântului Său, astfel încât li s-a refuzat intrarea în țara bună pe care Dumnezeu a promis-o lui Israel (Num. 27:14). O, Doamne Isuse!
Apoi în Numeri 21 Israel a mers mai departe la Beer și era acolo o fântână; acolo Dumnezeu le-a dat poporului Său apă.
Este pe inima Domnului să dea poporului Său apă. Deși poporul lui Dumnezeu poate să fie nemulțumit și să murmure și să se plângă, este pe inima lui Dumnezeu să le dea apă să bea.
Și acolo Israel a cântat o cântare: “Țâșnește, fântână, cântați în cinstea ei! Vorbiți stâncii și cântați în cinstea fântânii!”
În Noul Testament ni se spune în 1 Corinteni 12:13 că am fost cu toții botezați de un singur Duh într-un singur Trup, și ni s-a dat să bem dintr-un singur Duh.
Apa din Vechiul Testament este un tip reprezentativ al Duhului din Noul Testament. În Ioan 4:10, când Domnul a vorbit cu femeia samariteană, ea vorbea de fapt stâncii și putea pur și simplu să ceară de băut.
Dumnezeu vrea să ne dea apă; El nu vrea ca noi să fim deshidratați sau însetați. Așa că El a trecut printr-un proces ca să devină apa vie ca noi să bem; această apă nu este doar Duhul, ci întregul Dumnezeu Triunic!
În Ioan 7:37-39 Domnul S-a ridicat și a le-a spus tuturor cu glas tare să vină la El și să bea.
El are apa; noi putem veni la El și să bem, iar atunci când bem, din ființa noastră interioară vor curge râuri de apă vie, care țâșnesc întru viața eternă.
Așadar, stânca a devenit o fântână – stânca de la exterior devine o fântână în interior, iar stânca din care curge apa devine o fântână în noi care țâșnește întru viața eternă, plinătatea vieții, care se finalizează în Noul Ierusalim.
Pe cruce Domnul Isus a fost străpuns – unul dintre soldați i-a străpuns partea laterală și din El a ieșit sânge și apă (Ioan 19:34); sângele a curs pentru răscumpărarea noastră, iar apa pentru regenerarea și alimentarea noastră.
Așa cum copiii lui Israel au băut cu toții aceeași băutură spirituală din stânca care i-a urmat, la fel și noi Îl avem pe Cristos ca stânca care ne urmează și putem bea din El (1 Corinteni 10:4).
Chiar și în Noul Ierusalim, pentru eternitate, dorința lui Dumnezeu este ca poporul Său să bea din El ca apa vie; tronul este în centru și din tron curge un râu al apei vieții ca să ne stingă setea și să ne pună sub autoritatea lui Dumnezeu. Aleluia!
Îți mulțumim, Doamne, pentru intenția Ta de a fi un râu curgător de apă a vieții, pentru ca poporul Tău să bea din Tine și să-și potolească setea. Amin, Doamne, venim la Tine – Tu ești stânca lovită din care curge apă vie ca să bem. Aleluia, din Dumnezeu curge acum apă vie ca noi să bem din El și putem pur și simplu să-I vorbim și El ne va da să bem. Amin, Doamne, dă-ne să bem! Salvează-ne de certurile noastre, de strădanii, de plângeri și de murmur; păstrează-ne să venim la Tine, sursa apei vii, ca să bem din Tine!
Cristos ca stâncă a fost lovit astfel ca apa vieții să curgă si noi să bem
Lovirea stâncii din Exod 17:5 este un portret clar, complet și deplin al crucificării lui Cristos; când El a murit, Cristos a fost lovit, și a curs apă vie ca noi să bem.
În această istorisire vedem că Dumnezeu i-a spus lui Moise (care simbolizează legea) să lovească stânca (care Îl simbolizează pe Cristos), ca să curgă apă pentru a le stinge setea.
Moise – care simbolizează legea – și-a luat toiagul – care simbolizează puterea și autoritatea legii – ca să lovească stânca – Cristos.
Lovirea stâncii cu toiagul lui Moise simbolizează faptul că Cristos a fost condamnat la moarte pe cruce prin autoritatea legii lui Dumnezeu (vezi Gal. 2:19-20; 3:13).
Cristos a fost condamnat nu doar de oameni, ci de către autoritatea legii lui Dumnezeu, care îi condamnă pe toți cei care au păcătuit.
Trebuie să avem un portret al Celui crucificat în fața ochilor noștri; pe cruce Cristos a fost lovit de autoritatea legii lui Dumnezeu. Toată greutatea legii lui Dumnezeu și tot blestemul legii a fost cu acest Om în acest moment.
În timp ce Domnul atârna pe cruce, El a devenit un blestem în locul nostru, și prin moartea Sa noi suntem vindecați și răscumpărați, iar în învierea Sa noi Îl putem bea ca apa vie.
Cristos ca stâncă spirituală, vie, a fost lovit de către autoritatea legii lui Dumnezeu, astfel încât apa vieții în înviere să poată ieși din El și întru noi, poporul Său, ca noi să putem bea și să ne potolim setea (Exod 17:6; 1 Cor. 10:4).
Când Moise a lovit stânca, a curs apă; când puterea legii L-a lovit pe Domnul și sulița i-a străpuns partea laterală, a ieșit sânge și apă.
El este stânca epocilor care a fost străpuns pentru noi; putem să ne ascundem în El și să lăsăm ca apa și sângele care au curs din partea Sa laterală să ne vindece de păcat ca să ne mântuiască de vinovăția și puterea ei.
Cristos este stânca noastră născătoare; El este stânca mântuirii noastre, tăria, refugiul, ascunzătoarea, acoperământul și paza noastră (vezi Deut. 32:18; 2 Sam. 22:47; Psa. 95:1; 62:7; 94:22; Isa. 32:2).
Dumnezeu este stânca care ne-a născut (Deut. 32:18); am fost născuți de o stâncă, care este Dumnezeu Tatăl nostru, și această stâncă este o stâncă născătoare, plină de viață!
Dumnezeu este stânca mântuirii noastre (2 Sam. 22:47; Psa. 95:1).
Dumnezeu ca stâncă este tăria și refugiul nostru; El este ascunzătoarea noastră, protecția noastră, acoperământul nostru și paza noastră (Psa. 62:7; 94:22).
Domnul este umbra unei stânci masive într-un pământ ars de sete (Isaia 32:2); când suntem osteniți, ne putem odihni la umbra acestei stânci.
Binecuvântată să fie stânca noastră, stânca mântuirii noastre! Trebuie să facem un zgomot plin de bucurie pentru stânca mântuirii și să scoatem apa cu bucurie din fântânile mântuirii! O asemenea stâncă a fost lovită de Dumnezeu și din ea a curs apă vie ca noi să bem!
Din partea Sa străpunsă a curs sânge și apă pe cruce; sângele pentru răscumpărarea noastră juridică ne mântuiește de vinovăția păcatului, iar apa pentru mântuirea noastră organică ne mântuiește de puterea păcatului (Gen. 2:21-22; Ioan 19:34; Zah. 13:1; Psa. 36:8-9; Apoc. 21:6; Imnuri, #1058, strofa 1).
Sângele Domnului a curs pentru a ne mântui de vinovăția păcatului și pentru a șterge evidența păcatului, iar apa a curs pentru regenerarea noastră. Din Cristos ca stâncă a curs apă pentru a ne regenera și pentru a ne mântui organic, mântuindu-ne de puterea păcatului.
Acum există o fântână publică pentru păcat și impuritate, o fântână de sânge (Zah. 13:1) și, de asemenea, o fântână a vieții pentru alimentarea și savurarea noastră (Psa. 36:8-9) ca să ne dea apă atunci când suntem însetați (Apoc. 21:6).
Doamne Isuse, Tu ești stânca vie, spirituală, care a fost lovită de autoritatea legii lui Dumnezeu, așa încât apa vieții în înviere să poată ieși din Tine și întru noi, poporul Tău răscumpărat, pentru ca noi să bem. Îți mulțumim, Doamne, pentru că din Tine a curs sângele pentru mântuirea noastră și apă pentru regenerarea și alimentarea noastră. Aleluia pentru stânca noastră născătoare, stânca mântuirii noastre, tăria, refugiul, ascunzătoarea, protecția, acoperământul și paza noastră! Binecuvântată să fie stânca mântuirii noastre! Slavă Domnului Isus, stânca noastră născătoare, stânca mântuirii noastre!
Cristosul pe care Îl mâncăm ca mană ne face biruitorii Săi și devine o aducere aminte eternă
Când mâncăm mana publică (mana care ne este disponibilă în fiecare zi în mod public), obținem mana ascunsă (mana pe care am mâncat-o, am digerat-o și am asimilat-o) și suntem produși ca biruitorii de azi; Cristosul pe care Îl savurăm și Îl asimilăm devine o aducere aminte eternă înaintea lui Dumnezeu.
Subiectul manei nu este doar ceva din Vechiul Testament cu copiii lui Israel care, la un moment dat în istoria lor, au fost conduși de către Dumnezeu prin pustiu și au fost alimentați de El cu această hrană cerească.
Mai degrabă, mana a fost pusă înaintea lui Dumnezeu ca o aducere aminte, în vasul de aur din Chivotul dinaintea Mărturiei, și apoi mai târziu, în Apocalipsa, vedem că mana ascunsă este dată biruitorilor drept răsplată.
În viața noastră creștină, trebuie să-L mâncăm pe Cristos în fiecare zi – mai ales dimineața, trezindu-ne puțin mai devreme pentru a “strânge mana” petrecând timp cu Domnul pentru a ne ruga cu Cuvântul Său și pentru a-L contacta în mod personal.
Pe măsură ce Îl contactăm pe Domnul, ne întoarcem inima către El și ne exersăm duhul ca să ne rugăm cu Cuvântul lui Dumnezeu, noi vom fi hrăniți cu Cristos ca mana noastră cerească.
Ce mister și ce minune este faptul că Îl putem mânca zilnic pe Dumnezeu în Cuvântul Său și putem fi constituiți cu elementul lui Dumnezeu!
Cristos a venit ca pâinea din cer și pâinea lui Dumnezeu ca să fie hrana noastră, iar noi Îl putem mânca.
În timp ce Îl mâncăm pe Domnul, în fiecare dimineață avem harul reîmprospătător și udător, adus de compasiunile Sale proaspete, și avem un nou început prin contactul nostru viu cu Domnul.
Dumnezeu a devenit un om, iar acest Om a devenit ceva suficient de mic ca noi să Îl mâncăm; El este fin, echilibrat, etern, perfect și deplin, și El este fără cusur sau defect pentru a fi resursa noastră zilnică.
Când Îl mâncăm pe Domnul, suntem purificați, suntem simplificați și suntem curățați; în plus, suntem reîmprospătați și răcoriți, și tot ceea ce este negativ în noi este eliminat.
Tot ce trebuie să facem este să-L mâncăm pe Domnul în fiecare dimineață, iar El vine în noi ca sursa de viață pentru a aduce elementul lui Dumnezeu și pentru a elimina orice lucru din omul natural și din viața naturală.
Pe măsură ce Îl mâncăm pe Cristos ca mană publică, obținem mana ascunsă, iar această mană ascunsă devine o aducere aminte înaintea lui Dumnezeu. Pe măsură ce Îl mâncăm pe Cristos, devenim deschiși și transparenți ca ceilalți să-L vadă pe Cel care ne constituie.
Cristosul nostru este atât de minunat și gustos – El este dulce și delicios pentru noi în Cuvântul Său, iar atunci când ne exersăm duhul ca să ne rugăm cu Cuvântul lui Dumnezeu și Îl masticăm, vom savura dulceața gustului lui Cristos și vom fi hrăniți în mod bogat. Aleluia!
Devenim biruitori mâncându-L pe Cristos ca mană pentru a-L obține ca mana ascunsă
În Apoc. 2:17, Domnul menționează din nou mana; de data aceasta El spune: Celui ce va birui, lui Îi voi da să mănânce din mana ascunsă.
Ce este această mană ascunsă și cum o putem obține? Principiul manei este că oamenii trebuiau să se trezească dimineața devreme, înainte de răsăritul soarelui ca să o culeagă, pentru că odată cu apariția soarelui, mana se topea.
Așadar, “mana publică” era acolo ca toată lumea să se adune, dar există și “mana ascunsă”, care se referă la mana care a fost constituită în oamenii lui Dumnezeu.
Mana publică este mana pe care nu am mâncat-o, în timp ce mana ascunsă se referă la mana pe care am mâncat-o, am digerat-o și am asimilat-o.
Cristos, ca mană cerească, este disponibil pentru fiecare dintre credincioșii Săi în fiecare dimineață; cu toate acestea, depinde de noi dacă plătim prețul pentru a aduna mana, adică dacă Îl mâncăm pe Cristos ca mana publică.
De aceea Domnul îi cheamă pe biruitorii din biserica din Pergam, biserica căsătorită cu lumea, ca ei să mănânce mana ascunsă.
De-a lungul secolelor, a existat mana; poate că nu a fost menționată de prea multe ori, dar Domnul a făcut aluzie la ea, iar în Apocalipsa 2 vedem că această mană este o răsplată pentru biruitori.
Mana era ascunsă în vasul de aur în prezența lui Dumnezeu, înaintea mărturiei Sale.
Astăzi trebuie să fim biruitorii care Îl savurează pe Cristos ca mană; când Îl mâncăm pe Cristos ca mană publică, El va deveni mana ascunsă în noi și pentru noi, iar această mană ascunsă ne va constitui într-un biruitor.
Trebuie să biruim degradarea bisericii lumești, mâncându-L pe Cristos ca mană, iar El în noi va deveni mana ascunsă, mana care este mâncată, digerată și asimilată în ființa noastră; acest lucru ne va constitui pentru a fi biruitorii Săi în această epocă.
În timp ce biserica merge pe calea lumii, noi trebuie să venim în Sfânta Sfintelor, în prezența lui Dumnezeu și să-L mâncăm pe Cristos ca mana noastră zilnică. Trebuie să-L mâncăm și să-L savurăm pe Cristosul ascuns ca o porție specială pentru alimentarea noastră zilnică.
Când ne exersăm nu numai duhul, ci și trupul nostru ca să ne trezim devreme, și sufletul nostru, întorcându-ne inima către Domnul și Îl iubim, Îl vom aduna pe Cristos ca mana publică în ființa noastră; El devine apoi mana ascunsă în noi, iar acest lucru ne va constitui ca să fim biruitorii Săi.
Vrem să fim biruitorii Domnului în această epocă, și un mod foarte simplu de a face acest lucru este să-L mâncăm pe Cristos în fiecare zi! Trebuie să-L mâncăm pe Cristos ca mană în fiecare zi pentru a deveni biruitori și trebuie să biruim ca să-L mâncăm pe Cristos.
Există multe lucruri care ne pot distrage de la a-L mânca pe Cristos, dar noi trebuie să biruim pentru a-L mânca!
Doamne Isuse, vrem să Te mâncăm ca mană astăzi, ca Tu să devii în noi mana ascunsă și să ne constitui ca biruitorii Tăi din această epocă. Îți mulțumim că ești atât de disponibil în fiecare zi ca mana publică, pregătit ca să fii adunat, mâncându-Te, savurându-Te, digerându-Te și asimilându-Te. O, Doamne, vrem să biruim ca să-L mâncăm pe Cristos! Fă-ne biruitorii de astăzi, cei care Îl câștigă pe Cristos ca mana ascunsă zi de zi! Aleluia, putem fi biruitori mâncându-L pe Cristos și fiind constituiți cu mana ascunsă!
Cristosul pe care Îl mâncăm și Îl asimilăm devine o aducere aminte eternă și este pentru clădirea lui Dumnezeu
În Exod 16:32 Dumnezeu a poruncit copiilor lui Israel să păstreze un omer de mană de-a lungul generațiilor lor și să o pună înaintea Mărturiei în chivot, pentru ca alții să cunoască modul cum El Și-a hrănit poporul în pustiu.
Aceasta este o mană ascunsă, o mană care nu este publică, o mană care se află în vasul de aur și este înaintea lui Dumnezeu; este o aducere aminte eternă înaintea lui Dumnezeu și a omului.
Faptul că copiii lui Israel trebuiau să pună un omer de mană – care este exact cantitatea pe care trebuiau să o adune în fiecare zi pentru hrănirea lor – ne arată faptul că cantitatea de Cristos pe care o mâncăm este cantitatea pe care o putem păstra.
Cristosul pe care Îl mâncăm, Îl savurăm, Îl digerăm și Îl asimilăm este ceva de aducere aminte eternă între noi și Dumnezeu.
Există atât de mult Cristos disponibil pentru savurarea noastră – El este atotinclusiv, vast și incomensurabil, dar numai Cristosul pe care L-am mâncat și L-am experimentat este vrednic de aducere aminte.
Cristosul pe care Îl mâncăm, Îl digerăm și Îl asimilăm este o aducere aminte eternă, căci El ne constituie și devine chiar fibrele ființei noastre.
Nimic din noi – nimic din ceea ce suntem, avem sau putem face – nu este demn de aducere aminte; numai Cristosul care a devenit constituția noastră este demn de a fi o aducere aminte eternă. În eternitate ne vom aminti de Cristosul pe care L-am savurat și L-am experimentat.
Pe de o parte, Cristos ne constituie ca mana ascunsă pentru a ne face parte din locuința lui Dumnezeu; pe de altă parte, Cristosul care ne constituie și pe care L-am savurat este o aducere aminte înaintea lui Dumnezeu.
Aducerea aminte a manei indică faptul că, în calitate de adevărata mană, Cristos este sursa de alimentare pentru locuința lui Dumnezeu. Ca noi să devenim locuința lui Dumnezeu și ca să fim zidiți ca biserică, trebuie să-L mâncăm pe Cristos ca mana cerească.
Copiii lui Israel nu au fost calificați să zidească tabernaculul decât după multe luni de la ieșirea din Egipt, pentru că trebuiau să fie reconstituiți lăuntric pentru a fi genul de oameni potriviți; cu mana ca și alimentare a lor, au putut zidi tabernaculul.
De fapt, tabernaculul era un simbol al copiilor lui Israel, care erau adevărata locuință a lui Dumnezeu. Pe măsură ce Îl mâncăm pe Domnul Isus în fiecare dimineață ca mană, suntem alimentați în interior și suntem reconstituiți cu El și devenim locuința lui Dumnezeu.
Acest Cristos care ne constituie este o aducere aminte eternă; pentru eternitate, ne vom aminti de aspectul savurării lui Cristos ca element reconstituitor al nostru și aspectul Cristosului care ne alimentează pentru a ne face locuința lui Dumnezeu în univers.
În recâștigarea Domnului astăzi, noi experimentăm ambele aspecte.
Pe măsură ce Îl contactăm pe Domnul și suntem înviorați de El în fiecare dimineață, Îl luăm pe El ca resursa noastră de viața pentru ca El să fie constituentul nostru, astfel încât să devenim locuința lui Dumnezeu; apoi, pe măsură ce ne întâlnim și Îl savurăm pe Domnul împreună, suntem în realitate clădirea lui Dumnezeu și zidim locuința lui Dumnezeu în acest univers.
Ne vom aminti de experimentarea lui Cristos de astăzi pentru eternitate; ne vom aminti cum L-am savurat pe Cristos și cum L-am luat ca alimentarea noastră pentru a deveni locuința lui Dumnezeu.
Așadar, astăzi trebuie să ne asigurăm că nu cunoaștem doar la modul obiectiv faptul că Cristos este mana publică, pregătită și disponibilă pentru noi, ca să o mâncăm, să o digerăm și să o asimilăm; trebuie să-L mâncăm pe Cristos ca mană publică, să-L obținem ca mana ascunsă, să devenim biruitorii Domnului și să fim constituiți cu El puțin câte puțin pentru zidirea locuinței lui Dumnezeu.
Pe măsură ce mâncăm zilnic din mană, mana publică devine mana ascunsă și suntem constituiți cu Cristos pentru locuința lui Dumnezeu.
La fel cum mana din vasul de aur a fost punctul focal al locuinței lui Dumnezeu, tot așa Cristos ca mana mâncată de noi este punctul central al locuinței lui Dumnezeu astăzi (vezi Evrei 9:3-4; Efes. 4:16; Col. 2:19).
Pentru a deveni biruitori, trebuie să ne hrănim cu mana ascunsă și atunci când vom face acest lucru, vom fi în centrul locuinței lui Dumnezeu. Fie ca Domnul să ne facă consumatorii de vârf ai lui Cristos ca mană și fie ca niciodată să nu ne plictisim și să nu ne săturăm să-L mâncăm pe Cristos în fiecare zi!
Doamne Isuse, vrem să Te mâncăm, să Te digerăm și să Te asimilăm ca mană, pentru a putea fi constituiți cu Cristos ca locuința eternă a lui Dumnezeu. Amin, Doamne, fie ca să avem multe momente în care să-L savurăm și să-L mâncăm pe Cristos ca mană ascunsă, momente care vor deveni o aducere aminte în Noul Ierusalim. Fă-ne savuratorii de vârf ai lui Cristos, consumatorii de vârf ai lui Cristos, cei care se hrănesc cu mana ascunsă, Îl experimentează și Îl savurează pe Cristos și devin părți intrinsece ale clădirii lui Dumnezeu, biserica de astăzi, mireasa din epoca următoare, și Noul Ierusalim pentru eternitate!
Acest articol este o traducere în limba română a articolului, The Christ we Eat as Manna makes us His Overcomers and becomes an Eternal Memorial (sursa este online), inspirat din înviorarea de dimineață asupra, Studiul-Cristalizare Numeri (2) – săptămâna 3 ziua 6 (bazat pe slujba fraților Watchman Nee și Witness Lee), vorbirea fraților, și experiența noastră creștină.
Faptul de a-L mânca pe Cristos ca unică hrană înlocuiește carnea și ne reconstituie cu Cristos
Prin faptul că a dat poporului Său să mănânce doar mană în pustiu, Dumnezeu le-a tratat carnea și, în același timp, i-a reconstituit cu hrana cerească; prin faptul că-L mâncăm pe Cristos ca hrană cerească unică, carnea noastră este tratată și înlocuită, iar noi suntem reconstituiți cu Cristos pentru a deveni locuința lui Dumnezeu.
Dumnezeu l-a eliberat pe poporul Său Israel din Egipt cu un braț puternic și multe miracole, iar ei au călătorit prin pustiu sub conducerea și cu alimentarea Sa.
Totuși, toate aceste miracole pe care Dumnezeu le-a făcut pentru copiii Săi nu le-a schimbat carnea; nici măcar faptul că au format o tabără și au fost formați într-o armată nu le-a schimbat și nu le-a îmbunătățit carnea.
Mai degrabă, ei au poftit după hrana și lucrurile pe care le savurau în Egipt și au murmurat împotriva lui Dumnezeu și a lui Moise de cel puțin trei ori cu privire la hrană.
Într-un mod miraculos, Dumnezeu a dat mana poporului Său în fiecare zi timp de patruzeci de ani și toți au mâncat și au fost hrăniți; cu toate acestea, sufletul lor s-a săturat de mană și chiar s-au scârbit de ea.
Acest lucru ne arată, în primul rând, că în viața noastră creștină, Dumnezeu face multe lucruri pentru noi, chiar și lucruri miraculoase, dar aceste lucruri supranaturale nu ne schimbă și nu ne îmbunătățesc carnea.
În al doilea rând, acest lucru ne arată că, în calitate de credincioși în Cristos, noi suntem în biserică, dar constituția noastră interioară continuă să fie lumească, și este posibil să dorim în continuare lucruri lumești, muzică, amuzament, TV etc., deoarece constituția noastră încă nu este schimbată.
Deci Dumnezeu ni-L dă pe Cristos – El este unica hrană cerească pe care Dumnezeu ne-o dă ca să-L mâncăm, să-L savurăm, să-L digerăm și să-L asimilăm în ființa noastră; această Persoană ne reconstituie pentru a deveni însăși fibra ființei noastre, iar rezultatul este că devenim parte a locuinței lui Dumnezeu.
Cristos este mana noastră cerească și în fiecare dimineață trebuie să petrecem timp cu El pentru a-L mânca și a fi hrăniți cu El.
În viața de biserică din recâștigarea Domnului, nu avem altă hrană decât pe Cristos; nu “adăugăm” lucruri sau “condimente” la mâncarea noastră și nu căutăm lucruri mai interesante și mai gustoase – pur și simplu îl dorim pe Cristos.
Ceea ce facem în fiecare zi este să luăm Cuvântul lui Dumnezeu și să ne rugăm cu el, chemăm numele Domnului și-L savurăm pe Domnul; Cristos este hrana noastră unică, iar acest Cristos intră puțin câte puțin în noi zi de zi pentru a ne reconstitui ființa interioară cu Sine Însuși, până când vom deveni parte a locuinței lui Dumnezeu.
Faptul de a-L mânca pe Cristos ca hrana noastră cerească tratează carnea și ne reconstituie cu Cristos
Calea lui Dumnezeu de a trata carnea poporului Său este de a o da la o parte și de a nu o hrăni; acesta este motivul pentru care El schimbă alimentația poporului Său și le trimite hrana pe care carnea lor o detestă (Num. 11:4-9; 21:5).
Mulțimea amestecată și poporul lui Israel s-a scârbit și s-a plictisit de gustul ceresc al manei și au poftit după gustul lumesc al mâncării egiptene.
Chiar dacă erau destul de avansați în experimentarea lor cu Dumnezeu, carnea lor nu s-a schimbat; încă mai aveau pofte și dorințe și tânjeau după mâncarea egipteană.
Nu ar trebui să ne așteptăm ca, pe măsură ce mergem mai departe cu Domnul, carnea noastră se va schimba sau se va îmbunătăți; mai degrabă, pe măsură ce continuăm cu Domnul, El este credincios să ne trateze carnea expunând-o, așa ca noi să o dăm la o parte și să nu o hrănim.
Știm că carnea trebuie să fie tratată de cruce, căci crucea ne va distruge carnea; dar chiar și acest lucru poate fi oarecum superficial, deoarece chiar și când există o sută de bucăți de carne, carnea rămâne carne.
Pe de o parte, trebuie să avem tratarea crucii, iar pe de altă parte, trebuie să cooperăm cu Domnul zilnic pentru a ne “înlocui” carnea și a o da la o parte prin această alimentație unică, Cristos.
Trebuie să permitem ca noua alimentație a lui Cristos să fie introdusă în noi și să ne reconstituie cu Cristos. Pe de o parte, trebuie să acceptăm distrugerea și tratarea cărnii pe cruce, iar pe de altă parte, trebuie să dăm la o parte carnea și să nu o mai hrănim.
În înțelepciunea Sa, Dumnezeu ne dă aceeași hrană, o hrană ușoară, o hrană cerească, care nu este altceva decât Cristos; El știe că carnea noastră detestă acest lucru, și știe că carnea noastră trebuie să fie expusă și înlocuită prin hrănirea noastră cu Cristos.
Pe măsură ce continuăm călătoria creștină în recâștigarea Domnului, mâncăm același lucru; Îl mâncăm doar pe Cristos, noi doar savurăm economia lui Dumnezeu și cunoaștem doar învățătura apostolilor.
Acest lucru ne expune carnea și ne face să cunoaștem nevoia noastră de a fi reconstituiți, deoarece chiar și atunci când dobândim multă cunoștință și experiență, carnea este încă prezentă, și trebuie să fie tratată prin faptul că e dată la o parte.
Alimentația egipteană indică toate lucrurile cu care dorim să ne hrănim pentru a găsi satisfacție; America este țara de frunte în ceea ce privește alimentația egipteană și distracțiile lumești.
Orice lucru pe care îl dorim și după care flămânzim și însetăm este alimentația conform căreia ființa noastră a fost constituită.
Trebuie să fim atenți, căci trăim într-o lume avansată, cu tehnologie de top și totul este pentru comoditatea noastră; avem internet, putem comanda orice ne dorim online, putem urmări, putem asculta și putem citi diverse lucruri și putem găsi cu ușurință stimulare și satisfacție pentru suflet.
Pentru a deveni locuința lui Dumnezeu și parte a armatei, trebuie să-I permitem lui Dumnezeu să ne reconstituie cu alimentația din Cristos, atât de ușoară și simplă, obișnuită și comună.
În următorii ani, cel mai mare test este dacă putem îndura să-L mâncăm pe Cristos, sau vom începe să poftim pentru o anumită senzație, ceva fascinant și măreț… fie ca să învățăm să fim mulțumiți cu ceea ce ne hrănește Dumnezeu, și anume Cristos!
Când Îl savurăm pe Cristos și Îl mâncăm pe Cristos zilnic ca hrana noastră cerească unică, această mană cerească ne hrănește și ne vindecă și, în același timp, ea elimină lucrurile negative din noi. Hrănirea din Cristos ne reconstituie și elimină orice element negativ.
Cât de minunat a fost faptul că Dumnezeu nu a dat poporului Său nimic altceva decât mană – acest lucru indică faptul că El nu ne oferă nimic altceva decât pe Cristos și El dorește ca foamea și dorința noastră să fie numai pentru Cristos, pentru ca carnea noastră să fie tratată și să fim reconstituiți cu Cristos.
Îți mulțumim, Doamne, pentru că ni L-ai dat pe Cristos ca să-L mâncăm ca alimentația noastră unică, hrana noastră cerească! Aleluia, Cristos este hrana noastră pentru micul dejun, prânz, cină și gustare, și El ne reconstituie cu Sine Însuși zi de zi! O, Doamne, fie ca să-L mâncăm pe Cristos în fiecare zi, pentru ca lucrurile negative din noi să fie înlocuite, Cristos să fie adăugat ființei noastre și noi să fim vindecați și hrăniți. Amin, Doamne Isuse, venim iarăși la Tine pentru a Te mânca și pentru a Te avea ca alimentație unică, pentru a fi reconstituiți cu Cristos pentru locuința lui Dumnezeu!
Să avem o schimbare de apetit ca să-L dorim numai pe Cristos și să fim reconstituiți cu El pentru locuința lui Dumnezeu
Pe lângă schimbarea alimentației la o alimentație din Cristos, avem nevoie și de o schimbare a apetitului; Domnul Isus a spus în Ioan 6:27 că nu trebuie să lucrăm pentru mâncarea pieritoare, ci pentru mâncarea care rămâne întru viața eternă.
Prin mâncare aici înseamnă orice lucru pe care îl luăm în noi pentru satisfacția noastră; singura alimentație care nu piere, este Cristos, iar această alimentație rămâne întru viața eternă.
Tot ceea ce ne satisface, ne întărește și ne susține este mâncarea noastră; hrana unică pe care o luăm pentru susținerea, tăria și satisfacția noastră trebuie să fie Cristos și numai Cristos.
În calitate de aceia care am fost regenerați de Domnul, trebuie să avem o schimbare în alimentația noastră și o schimbare a apetitului; intenția lui Dumnezeu este de a tăia alimentația lumească și de a ne limita la o alimentație cu mâncare cerească, care este Cristos.
Omenește vorbind, cu toții avem nevoie de o alimentație sănătoasă, dar este posibil să nu avem poftă de mâncare; știm că trebuie să mâncăm mai multe legume și fructe, dar apetitul nostru poate fi pentru lucruri care nu sunt atât de sănătoase.
Odată ce ne dăm seama, însă, de importanța critică a unei alimentații sănătoase – ceea ce ne poate salva viața și ne poate lungi zilele pe pământ – vom învăța să dezvoltăm un apetit pentru o astfel de alimentație.
Spiritual vorbind, este posibil să nu fim obișnuiți să-L mâncăm pe Cristos în fiecare zi și este posibil să dorim să luăm și alte lucruri în afară de Cristos; dar, odată ce ne dăm seama de importanța vitală a lui Cristos ca alimentație unică, vom dobândi un apetit pentru El și vom avea o schimbare a apetitului.
Trebuie să dobândim un alt apetit, un apetit pentru Cristos, hrana cerească unică care ne reconstituie pentru locuința lui Dumnezeu.
Așadar, trebuie să-I cerem Domnului să ne schimbe apetitul și chiar să ne deschidem către El în ceea ce privește faptul că nu dorim să-L mâncăm doar pe Cristos; trebuie să-L rugăm să ne dea pofta, foamea și dorința de a-L mânca pe Cristos.
Trebuie să avem o schimbare a apetitului și să fim cei care Îl mănâncă pe Cristos până când vom putea spune: Domnul este Singurul care mă satisface și, în afară de El, nu am nicio satisfacție; zilnic sunt întărit și susținut de Cristos, căci El este singura alimentație pe care mă bazez.
Amin, hrana unică pe care o luăm pentru susținerea, tăria și satisfacția noastră trebuie să fie Cristos, iar slujba unică din Noul Testament Îl transmite pe Cristos ca hrană unică pentru poporul lui Dumnezeu (Num. 11:5-6; cf. Fapte 1:17, 25; 2 Cor. 4:1; 1 Tim. 1:12; 2 Cor. 3:6).
Pe de o parte, trebuie să ne întrebăm ce fel de apetit avem, iar pe de altă parte, trebuie ca zilnic să învățăm să-L mâncăm pe Cristos și să-L savurăm pe El ca fiind totul al nostru; trebuie să-L luăm pe Cristos ca amuzamentul, muzica, sportul, știrile și chiar televiziunea noastră.
Cu toții ar trebui să putem mărturisi că Domnul ne-a schimbat atât alimentația noastră, cât și pofta noastră de la atâtea lucruri la unul singur – Cristos ca mana cerească.
Nu ar trebui să lucrăm pentru mâncarea pieritoare, ci mai degrabă, să plătim prețul timpului nostru, al energiei și al întregii ființe pentru a-l mânca pe Cristos, pentru a-L lua în noi pe Cel care este etern și hrănitor și pentru a fi reconstituiți cu Cristos pentru locuința lui Dumnezeu.
Doamne Isuse, dă-ne un apetit pentru Cristos; dă-ne foamea de a-L mânca pe Cristos. Fie ca să ne dăm seama de importanța hrănirii numai cu Cristos și fie ca să fim zidiți și să dobândim apetitul numai pentru Cristos. Dragă Doamne Isuse, dă-ne foamea, pofta și dorința de a-L mânca pe Cristos, pentru a fi reconstituiți cu Cristos pentru locuința lui Dumnezeu. Fie ca susținerea, tăria și satisfacția noastră unică să fie Cristos, și fie ca Cristos să fie Singurul și unicul lucru care ne satisface. Doamne Isuse, Te iubim, avem nevoie de Tine și venim la Tine ca să Te mâncăm zi de zi!
Acest articol este o traducere în limba română a articolului, Eating Christ as our Unique Food Displaces the Flesh and Reconstitutes us with Christ (sursa este online), inspirat din înviorarea de dimineață asupra, Studiul-Cristalizare Numeri (2) – săptămâna 3 ziua 3 (bazat pe slujba fraților Watchman Nee și Witness Lee), vorbirea fraților, și experiența noastră creștină.
Dezvoltarea împărăției lui Dumnezeu în viața creștină și în viața de biserică
Tema principală la instruirea internațională pentru prezbiteri și frați responsabili (2019 ITERO) a fost, Dezvoltarea împărăției lui Dumnezeu în viața creștină și în viața de biserică.
Aceste mesaje s-au focusat asupra realității interioare a împărăției lui Dumnezeu ce se dezvoltă prin practicarea trăirii unei vieți ascunse cu Dumnezeu pentru ca împărăția lui Dumnezeu să se adâncească în noi.
Există câteva aspecte ale împărăției și ale bisericii, și apoi există relațiile între cei din împărăție, gravitatea trăirii unei vieți care iartă pentru ca să primim răsplata împărăției, exersarea cheilor împărăției, responsabilitatea bisericii de a se angaja în războiul spiritual, și predicarea evanghelie împărăției.
Puteți citi mai jos câteva din porțiunile de savurare din acest cuvânt sfânt pentru înviorarea de dimineață (traduse din limba engleză de aici), bazat pe slujba fraților Watchman Nee și Witness Lee, și puteți cumpăra această carte la Curentul Vieții.
Dezvoltarea împărăției lui Dumnezeu în viața creștină și în viața de biserică
Săptămâna 1 – Dezvoltarea împărăției lui Dumnezeu într-un domeniu peste care Dumnezeu guvernează în viața Sa divină
- Împărăția lui Dumnezeu este Dumnezeu Însuși, iar acum avem capacitatea înnăscută a vieții divine
- Intrăm în împărăția lui Dumnezeu ca domeniul speciei divine când suntem născuți din Dumnezeu
- Împărăția lui Dumnezeu este Cristos ca sămânța vieții care e semănată și se dezvoltă în credincioși
- Să urmărim creșterea și dezvoltarea vieții și naturii divine pentru a intra în împărăție
- Să fim recâștigați de la stăpânirea omenească și de la stăpânirea de sine pentru a fi sub stăpânirea directă a lui Dumnezeu
- Să trăim prin simțul vieții pentru a fi sub stăpânirea Domnului și să-I permitem să strălucească și să curgă prin noi
Săptămâna 2 – Să trăim viața împărăției trăind o viață ascunsă
- Să învățăm de la Domnul Isus să petrecem timp în secret cu Dumnezeu ca să ne rugăm în mod privat
- Ca popor al împărăției noi facem faptele noastre drepte în duh în secret pentru a-I face plăcere Tatălui
- Să practicăm trăirea unei vieți ascunse cu Dumnezeu prin trăirea vieții ascunse a Tatălui nostru
- Dumnezeul nostru este un Dumnezeu care Se ascunde; El face multe lucruri, dar Se ascunde
- Dumnezeu Lucrează în Secretul Ființei Noastre: spunem Amin vocii Sale Blândă și Liniștită din interior
Săptămâna 3 – Împărăția și biserica
- Împărăția produce biserica și împărăția este realitatea bisericii
- Să trăim viața împărăției în viața de biserică sub autoritatea împărăției
- Trăim viața împărăției în viața de biserică trăind și umblând în duhul
- Să trăim în viața de biserică în calitate de împărăția Fiului dragostei Tatălui de astăzi
- Biserica este împărăția Fiului dragostei lui Dumnezeu, un domeniu al dragostei, luminii și vieții
- Să continuăm să transferați de sub autoritatea întunericului în împărăția lui Dumnezeu
Săptămâna 4 – Să trăim viața împărăției îngrijindu-ne de alții conform Duhului și conștientizând iertarea lui Dumnezeu
- Ca oameni ai împărăției, ne îngrijim de ceilalți fără a-i judeca sau a le arăta defectele
- Trebuie să fim înțelepți când împărtășim adevărul sau experiența noastră din Cristos altora
- Cerem, căutăm și batem în rugăciune pentru a primi bogățiile lui Dumnezeu și pentru a-i hrăni și pe alții
- Pentru a trăi viața împărăției, trebuie să-l iertăm pe fratele nostru așa cum și Domnul ne-a iertat
- Iertarea eternă, iertarea instrumentală și iertarea restauratoare
- Iertarea guvernamentală, iertarea împărăției și să nu acționăm împotriva guvernării lui Dumnezeu
Săptămâna 5 – Exersarea împărăției pentru zidirea bisericii
- Să exersăm cheile împărăției pentru a închide porțile Hadesului și pentru a zidi biserica
- Să exersăm cheia lepădării de sine pentru a închide sinele și pentru a zidi biserica
- Să lepădăm sinele prin cruce ca să depindem de Domnul și de Trupul lui Cristos
- Să exersăm cheia lepădării de sine pentru a închide sinele și pentru a zidi biserica
- Să fim dispuși să ne luăm crucea și să o purtăm pentru zidirea bisericii
- Ne pierdem viața-suflet de dragul Domnului în această epocă pentru a ne salva sufletul în epoca viitoare
Săptămâna 6 – Conflictul dintre cele două împărății, precum și lucrarea și responsabilitatea bisericii
- Satan este stăpânitorul acestei lumi, dar noi cooperăm cu Dumnezeu pentru venirea împărăției Sale
- Dumnezeu Își va întemeia împărăția tratând răzvrătirea lui Satan prin biserică
Săptămâna 7 – Să fim veghetori în viața și credincioși în serviciu
- Ca fecioare înțelepte noi plătim prețul pentru a fi saturați cu Duhul în sufletul nostru
- Să plătim prețul pentru a cumpăra Duhul ca ulei în vasul nostru prin Cuvânt și rugăciune
- Să nu întristăm sau să stingem Duhul ci să ne rugăm neîncetat ca să trăim și să umblăm în duhul
- Să fim robii credincioși și înțelepți în lucrurile Stăpânului nostru pentru a intra în bucuria Sa
- Să folosim darul Domnului pentru a zidi biserica dând hrană altora la timpul potrivit
Săptămâna 8 – Predicarea evangheliei împărăției și discipolizarea tuturor națiunilor pentru răspândirea și dezvoltarea împărăției lui Dumnezeu
- Să predicăm evanghelia împărăției ca să-i eliberăm pe oameni din rebeliunea lor împotriva lui Dumnezeu
- Prin evanghelia împărăției, Dumnezeu îi aduce pe oameni sub conducerea autorității Sale
- Evanghelia împărăției trebuie predicată pentru ca toți oamenii să se pocăiască pentru împărăție!
- Mergem cu Autoritatea lui Cristos să discipolizăm toate națiunile, botezându-le întru Dumnezeu
- Facem din păgâni oameni ai împărăției botezându-i întru Dumnezeul Triunic
Experimentarea lui Cristos – Cuvântul Sfânt pentru Înviorarea de Dimineață
Subiectul conferinței internaționale a recunoștinței 2018 în SUA a fost, Experimentarea lui Cristos. Probabil că am auzit despre acest subiect de multe ori, poate am citit cărți asupra acestui subiect, dar trebuie să ne întoarcem spre Domnul să primim ceva noi și proaspăt de la El referitor la Experimentarea lui Cristos.
Experimentarea de către noi a lui Cristos este ceea ce zidește biserica și ceea ce ne face să creștem în viața. Nimic nu este mai important decăt experimentarea lui Cristos, și nimic nu ne păstrează mai mult în viața noastră creștină și în viața de biserică decât experimentarea lui Cristos.
La fel ca Pavel, trebuie să-L urmărim pe Cristos, să căutăm să fim găsiți în El, să-L mărim, să-L trăim, și să-L experimentăm în orice circumstanțe am fi. Amin, fie ca Domnul să continue să ne vorbească privitor la acest lucru și să ne aducă într-o experiență zilnică a lui Cristos!
Puteți citi mai jos o compilare a savurării lui Cristos în acest cuvânt sfânt pentru înviorarea de dimineață (bazată pe slujba fraților Watchman Nee și Witness Lee), iar această carte poate fi cumpărată la Curentul Vieții. Articolele de mai jos sunt o traducere a celor din limba engleză de la acest link, The Experience of Christ.
Experimentarea lui Cristos
Săptămâna 1 – Semnificația intrinsecă a experimentării lui Cristos
- Experimentarea lui Cristos de către noi este un mister: Îl mărim pe Cristos pentru a-L exprima fără limitare
- Cristosul inepuizabil este mărit prin noi pe măsură ce-L experimentăm pe Cristos zi de zi
- Cu cât avem mai multă părtășie înspre evanghelie în mod corporativ, cu atât mai mult îl experimentăm pe Cristos
- Să rămânem fermi într-un singur duh cu un singur suflet luptând împreună pentru evanghelie
- Fiind uniți în suflet să-L experimentăm pe Cristos în duhul nostru și să-L savurăm în sufletul nostru
- Să gândim același lucru, experimentarea subiectivă a lui Cristos pentru viața de biserică
Săptămâna 2 – Să-L cunoaștem și să-L experimentăm pe Cristos ca model
- Ca să-l cunoaștem pe Cristos ca model trebuie să lăsăm ca această minte, mintea lui Cristos, să fie în noi
- Ca modelul nostru, Cristos S-a golit de Sine, S-a umilit și a fost glorificat de Dumnezeu
- Cristos este reprezentarea supunerii față de autoritate; viața Sa de supunere este în noi
- Nevoia noastră urgentă e să-L experimentăm pe Cristos ca modelul nostru de trăire a unei vieți crucificate
- Când Îl trăim pe Cristos, Îl trăim pe Cel care este modelul unei vieți crucificate
Săptămâna 3 – Să-L experimentăm pe Cristos ca mântuire a noastră constantă
- Experimentăm o mântuire constantă luându-L pe Cristos ca modelul nostru în viața noastră de zi cu zi
- Trebuie să ascultăm de Dumnezeu să lucrăm propria mântuire, căci Dumnezeu operează în noi
- Dumnezeu operează în noi, deci trebuie să facem toate lucrurile fără murmure și raționamente
Săptămâna 4 – Rămânerea în Cristos în calitate de Cel care ne întărește – secretul experimentării lui Cristos
Săptămâna 5 – Să nu avem nicio încredere în carne și să socotim toate lucrurile ca fiind pierdere de dragul lui Cristos și al excelenței cunoașterii lui Cristos
Săptămâna 6 – Să fim găsiți în Cristos, să-L cunoaștem pe Cristos și să-L urmărim pe Cristos
NASA, a arătat ACCIDENTAL imagini din sateliți cu dovada manipulării vremii
Uraganul Matthew și succesorul său Irma au transformat vremea într-o temă dominantă în prim-planul mentalului public. De la inundații extreme până la daune pe scară largă, oamenii au asistat la puterea incredibilă a mamei natură – dar există cumva altceva implicat aici? Au existat zvonuri că guvernul american este angajat într-un efort de geo-inginerie de zeci de ani – și de ce nu? Abilitatea de a controla vremea poate fi instrumentul final pentru bine sau pentru distrugere.
După cum s-a văzut, aceleași distrugeri le poți obține fără bombe atomice, bombardamente aeriene masive sau implicarea de zeci de mii de trupe , la sol. Plus că nimeni nu este de vină, ci doar mama natură, datorită schimbărilor climatice și încălzirii globale… Oare așa să fie? Sau în spatele acestor distrugeri se află niște forțe care manevrează o tehnologie ce poate schimba vremea oriunde pe planetă?…
Chemtrails sau manipulatorii vremii prin HAARP, legătura dintre operațiunile guvernamentale sub acoperire și efectele pe care acestea le pot avea asupra vremii, nu pot fi aruncate public, doar ca teorie a conspirației în prezent. Iată acum, imaginile satelitare ale NASA care au dezvăluit ceea ce se numește „dovada șocantă a ingineriei climatice”, priviți cum norii iau forma undelor ELF cu care sunt bombardați:Potrivit lui Dane, regiunile de coastă ale Africii sunt un focar pentru eforturile de geoinstrumentare, în ciuda faptului că sunt menționate în mass-media doar ca rezultatul „prafului” din aer. Dane citează acest extras dintr-un articol Fox9 News: „În prezent, o mare parte din Golful Mexic și părți din Caraibe au o temperatură ușor mai ridicată decât temperaturile normale ale oceanelor, care ar contribui în mod normal la dezvoltarea tropicală. Dar în atmosferă există atât de mult praf și aer uscat, încât furtunile se sufocă înainte să înceapă.”
Unii presupun că tehnologia de geoengineering poate – și este deja folosită – să manipuleze sisteme de furtună mai mari, cum ar fi uraganele. De fapt, astfel de acuzații au fost deja îndreptate către uraganul Matthew, sugerând că „fluctuațiile” din fotografia furtunii de mai jos arată „valuri, unde” în concordanță cu transmisiile puternice de „radio-frecvențe / microunde și aerosoli atmosferici”. Chiar dacă acest lucru este adevărat și chiar dacă este executat cu intenții bune (personal nu cred asta, n.b.), care sunt consecințele neintenționate ale jocului de-a Dumnezeu cu vremea?
Potrivit lui Dane, după mai mult de 65 de ani de intervenție climatică, s-a făcut un foarte mare rău sistemelor de susținere a vieții (împreună cu nenumărate alte forme de distrugere antropogenetică a biosferei) : „Inginerii climatici par să încerce acum să folosească aceleași metode de intervenție care au provocat daunele prima oară, pentru a atenua daunele produse deja. Nu există nici o logică în această ecuație.”
Stiinta ajuta cercetarea si practica agricola
https://www.facebook.com/NorthernEquipmentSolutions/?fref=pb&hc_location=profile_browser Contact: 28 Foxwood Crescent Wasaga Beach, Ontario Canada L9Z 1 M 6 sales@northernequipment.ca Tel: 705- 817- 8238… Custom Designed Track Systems For Planters and Seeders...OMEGA – Separation Technology…Ferrari FX-MULTIPLA
Cu ocazia târgului Sima , organizat în Franța, echipa site-ului de mică publicitate, Agriaffaires.ro a avut ocazia să descopere noul Deutz-Fahr”Warrior”, o ediție limitată a tractorului Agrotron TTV 7250.Tractorul Viitorului visat de Fermierii din Romania ,devine o realitateAceste tractoare corespund nevoilor fermierilor atât din punct de vedere technic, cât și în cea ce privește designul și calitatea.
Sunt echipațe cu ocabină”viziune MaxiCab”,concepute special pentru acest model, pentru a asiguraun confort maxim. Această cabină 0 putem găsi pe toate tractoarele Agrotron TTV din seria 7.
Din punctde vedere al securității, o atenție deosebită a fost acordată la sistemul de iluminat. Noul Deutz-Fahr este echipat cu faruri intermitente xenon și sistem de iluminat LED Hella de ultimă generație, care poate atinge 2470 lumeni, pentrua asigura o vizibilitate optimă.
Warrior este de asemenea dotat cu transmisie cu variație continuă TTVși are un motor Deutz TCD 6.14 V cu șase cilindri, care poate dezvolta o putere maxima de 263 CP (194 kW). Ca la toate tractoarele seriei 7, priza de putere este polivalentă, datorită celor patru viteze (540, 1000 și respectiv versiunile “ECO”) de cuplare electro-hidraulică și există detectarea automată a sarcinii.
Această ediție specială, prezentată la târgul din Franta, este echipată cu până la 7 distribuitori cu comandă electronică și conexiuni Power Beyond precum și un detector de semnale ISOBUS.
Pentru această serie limitată, producătorul Deutz-Fahr, a vrut să facă dovadă de fiabilitate, deoarece pentru prima dată oferă 3 ani de garanție pentru piese și reparații.
Cateva NOI tendinte in mecanizarea agriculturii
De-a lungul dezvoltarii omenirii, o principala ramura a activitatii economice a fost reprezentata de agricultura. Cercetarile in domeniul agricol au jucat un rol deosebit de important in scopul cresterii productiei si in exploatarea cat mai rationala a resurselor existente, in situatia in care populatia planetei este intr-o continua crestere iar fondul agricol exploatat este limitat si cu tendinte clare de deteriorare.
In contextul acesta, mecanizarea agriculturii a jucat si continua sa joace un rol fundamental din punct de vedere tehnic, economic si social, in special in tarile puternic industrializate, ea oferind posibilitati substantiale de reducere a costurilor, de crestere a calitatii lucrarilor, precum si de creare de noi produse in special in domeniul energetic.
Un alt aspect important este cel legat de consumul de energie pentru producerea si prelucrarea produselor agricole. Este unanim recunoscut faptul ca in momentul actual procesele din agricultura sunt mari consumatoare de energie si creeaza prejudicii mediului fapt ce a condus la cautarea unor metode alternative de lucru si a determinat orientarea cercetarilor catre optimizarea consumurilor energetice si reducerea impactului negativ asupra resurselor naturale (apa, sol, aer).
Toate firmele producatoare de masini agricole investesc azi foarte mult in cercetare si dezvoltare de noi produse care sa atinga aceste obiective si care sa fie in acelasi timp viabile din punct de vedere economic.
Daca in urma cu 20 de ani cercetarile in domeniul tractoarelor si masinilor agricole erau axate exclusiv pe dezvoltarea de solutii constructive mecanice si eventual electrice, azi totul se invarte in jurul elementelor hidraulice, electrotehnice, electronice si mai nou a in domeniul computerelor si a softurilor de proces.
Nu intamplator se vorbeste azi de „Agricultura de Precizie” (Precision Farming) si mai nou de „Agricultura Inteligenta” (Smart Farming).
Odata cu dezvoltarea sistemelor informatice, a tehnologiilor de comunicatii si a extinderii lor pentru utilizare pe scara larga, era computerelor si a informatizarii in agricultura are toate drumurile deschise.
Nu mai exista nici un proces agricol mecanizat care sa nu beneficieze de asistenta computerizata prin care se optimizeaza parametrii de lucru si se obtin indici calitativi de lucru ridicati, comfort si siguranta in procesul de lucru marita pentru utilizator, consumuri minine de combustibil si forta de munca si nu in ultimul rand impact negativ redus asupra mediului.
Avantajele sunt imense din toate punctele de vedere. Utilizatorul introduce in computer parametrii de lucru, iar acesta monitorizeaza procesele si prin intermediul actuatorilor executa reglarile necesare. Se primesc in timp real sau centralizat informatii complete si corecte privind suprafata prelucrata, consumurile de combustibil, samanta, fertilizati, pesticide etc, sau cantitatile recoltate la masinile de recoltat produse agricole.
Un pas important in dezvoltarea tehnologiilor de mecanizare a constituit utilizarea comunicatiilor prin sateliti in aplicatii agricole cu ajutorul GIS ( Geographic Information System ) si GPS (Global Positioning System). Corelarea pozitiei masinilor si a tractoarelor cu reglarile instatanee existente in computerele de proces a dezvoltat intr-un ritm accelerat precizia de lucru si calitatea lucrarilor executate. Cu aceste sisteme, azi stim exact cat este necesarul de macroelemente de ex. si cat s-a fertilizat pe un metru patrat, cat s-a erbicidat iar mai tarziu cat s-a recoltat exact in aceeasi pozitie.
Conceptul de „agricultura de precizie presupune reglarea intrarilor in sistemul agricol (seminte, ingrasaminte, pesticide) in asa fel incat sa se distribuie unde e nevoie exact cat e nevoie atunci cand e nevoie.
Masurarea diferitilor parametrii de lucru prin senzori si traductori, analiza informatiilor primite prin intermediul sistemelor informatice si softurilor specifice si trimiterea comenzilor pentru modificarea altor parametrii pe tractoare si masini agricole au creat sistemul de „Smart farming”.
Exemplele sunt extrem de numeroase, toate marile firme constructoare de tractoare si masini agricole aducand un aport propriu la dezvoltare acestor sisteme. Din dezvoltarea tractoarelor si a masinilor inteligente au aparut insa si incompatibilitati la formarea agregatelor in sensul ca un anumit tractor de la firma X nu poate sa lucreze din punct de vedere al softului de operare cu o masina construita de firma Y. Pentru a elimina acest neajuns a fost dezvoltat sistemul ISOBUS prin care tractoarele si masinile agricole indiferent de producator sunt compatibile intre ele si pot fi controlate si comandate de pe un singur terminal situat in cabina de conducere. Sistemul ISOBUS (ISO=International Organization for Standardization) se bazeaza pe comunicarea dintre elemente in modul CANBUS (CAN = Controller Area Network). Datele obtinute sunt stocate si se pot descarca pe computerul de la birou, fiind usurata foarte mult actvitatea de conducere a fermei.
Agricultura inteligenta
Conceptul de Agricultura Inteligenta (Smart Farming) nu este nou, el reprezinta doar o extensie si o mai buna materializare si integrare in practica a conceptului de Agricultura de Precizie (Precision Farming).
Agricultura de precizie presupune reglarea foarte exacta a intrarilor in sistemul agricol (seminte, ingrasaminte, pesticide) in asa fel incat sa se distribuie unde e nevoie exact cat e nevoie atunci cand e nevoie.
Masurarea diferitilor parametrii de lucru prin senzori si traductori, analiza informatiilor primite prin intermediul sistemelor informatice si softurilor specifice si trimiterea comenzilor pentru modificarea altor parametrii pe tractoare si masini agricole au creat sistemul de Agricultura inteligenta se bazeaza pe utilizarea unor scheme logice si a unor programe de proces foarte bine definite, prin care se urmareste cresterea indicilor de calitate ai lucrarilor efectuate concomitent cu reducerea erorilor induse de factorul uman. Majoritatea agegatelor sunt conduse cu ajutorul sistemelor GPS, iar pentru fiecare operatie in parte se pot efectua cartari prin metoda GIS.
Avantajele obtinute prin dezvoltarea Agriculturii inteligente sunt:
- autoconducere a agregatelor sau a masinilor autopropulsate prin GPS
- mentinerea automata a unei forte de aderenta prestabilita
- modificarea aadmincimii de lucru in timp real la lucrarile solului in functie de cantitatea de resturi vegetale existenta la suprafata
- modificarea aadmincimii de lucru in timp real la semanat si plasarea semintelor in zona cu umiditatea optima
- detectarea plantelor si a buruienilor si distingerea lor
- corelarea automata a vitezei de deplasare in functie de necesitati (debit de material, grad de coacere, desimea plantelor etc)
- monitorizare si controlul pentru fiecare duza in parte la tratamente fitosanitare
- optimizarea umplerilor si managementul resturilor de solutie la tratamente fitosanitare
Pentru exemplificarea aplicatiilor trecute in revista au fost selectate doar cateva noutati prezentate la expozitia AGRITECHNIKA de la HANOVRA din noiembrie 2011.
Un om cu doua tractoare sau
Sistem de conducere in conexiune Guide Connect “Electronic Drawbar”
Reprezinta un sistem in care un tractor in camp urmeaza in mod automat un alt tractor de conducere ce se deplaseaza in fata. Cele doua vehicule comunica prin radio si sunt coordonate de catre un sistem de inalta precizie de conducere prin GPS. Mecanizatorul de pe tractorul de conducere monitorizeaza ambele vehicule si are acces deplin la controlul si functionarea tractorului urmator. Deplasarea a doua tractoare in acelasi timp mareste foarte mult productivitatea.
Presa NON-STOP combinata pentru baloti rotunzi si infoliat cu control ISOBUS
Masinile moderne de balotat realizeaza productivitati mari dar procesul este intrerupt pentru legarea si golirea balotului. Dezvoltarea unei prese Non-Stop permite deplasarea continua a agregatului de balotat care leaga si descarca balotul format fara a fi necesara oprirea tractorului. Controlul inteligent camerei de presare preliminara permite operarea automata. Viteza de deplasare a tractorului este adaptata prin sistemul ISOBUS, la debitul de material care intra in presa. Prin utilizarea automatizarii se reduce considerabil efortul mecanizatorului si se diminueaza eroarea umana.
Cheie electonica inteligenta -Smart Key
Aceasta noua cheie universala utilizabila la flote de tractoare sau masini, care permite mecanizatorilor sa lucreze numai cu utilajele deblocate pentru el.Astfel se poate urmari exact unde, cat si cu ce utilaj a lucrat fiecare mecanizator.
Sistem de reglare antialunecare on-line– pentru tavalugi
Tavalugii cu diametre mari pot sa adune in fata lor sol ridicat ceea ce inrautaeste procesul de lucru si conduce la impiedicarea rotirii. Viteza de rotatie a rotii de pe masina de semanat este comparata cu viteza de rotatie a tavalugului. Prin integrarea sistemului ASR al tavalugului intr-un sistem TIM (punerea in aplicare a controlului echipamentelor de pe tractor), masurarea alunecarii poate fi folosita pentru reglarea ridicatorului hidraulic al tractorului. Greutatea este mutata de la tavalug la rotile din spate ale tractorului pana cand este eliminata alunecarea.
Masina de fertilizat cu compensarea vantului
“WindControl” a fost dezvoltat pentru a compensa influenta vantului la distributia ingrasamintelor chimice solide prin centrifugare. Obiectivul este acela de a fertiliza uniform , chiar si in conditii de vant. Masina de fertilizat este echipata cu o statie meteo care masoara parametrii vantului dominant si directia acestuia in zona discului de distributie . Un mecanism de reglare, combinat cu un software de control schimba viteza de rotatie si unghiul de imprastiere la discurile de distributie. Se tine cont de asemenea de proprietatile fizico-mecanice ale materialelor distribuite si de viteza lor de plutire. Aceste date sunt stocate in calculatorul de proces , astfel incat este posibil sa se utilizeze aceste proprietati pentru elaborarea unui model de calcul corespunzatoar. Datele preluate de catre statia meteo montata pe masina sunt utilizate pentru a calcula corectiile necesare in computerul de proces si unitatea de distribuitie iar prcesul de imprsatiere este reglat corespunzator. Rezultatul este un model de distributie transversala ce ramane stabil chiar si sub influenta vantului. Acest lucru optimizeaza procesul de fertilizare si ajuta la prevenirea poluarii. Se extinde, de asemenea, perioada posibila de aplicare.
Monitorizarea functionarii duzelor cu senzori
Debitul de lichid print fiecare duza este inregistrat de senzori montati la fiecare corp de duza Acest tip de monitorizare senzoriala are avantaje distincte in comparatie cu cea conventionala de monitorizare prin verificari vizuale. Orice duza deteriorata sau colmatata poate fi rapid identificata. Defectiunile sunt afisate automat si fara nici o intarziere pe ecran.
Sincronizarea masinilor de transport cu combinele de recoltat
La recoltarea cerealelor cu combinele, descarcarea in mijloacele de transport este o problema prin prisma faptului ca conducatorul de pe sistemul de transport nu cunoaste pozitia combinelor, directia lor de deplasare si nici gradul de umplere a buncarelor. Sistemul de optimizare a logisticii consta intr-un sistem de emisie-receptie intre combine si tractoarele de transport. Conducatorul de pe tractor vede pozitia prin GPS, directia de deplasare si nivelul de umplere a buncarului la combina pe un monitor iar combina cea mai plina este preluata prima.
Analizand noutatile prezentate se poate constata tendinta tot mai pronuntata de automatizare computerizata a proceselor si tehnologiilor din agricultura. Acest fapt aduce foarte multe avantaje, dar personalul care trebuie sa deserveasca aceste sisteme trebuie sa fie bine instruit si calificat
Revista Informatii Agrorurale propune pentru Fermierii din Romania noi tipuri de tractoare
Un an în care piața mașinilor agricole, în special cea a tractoarelor, a cunoscut o scădere a cifrelor de afaceri la nivel mondial, marile companii s-au întrecut în promoții, lansări de modele și prezentări menite să îi convingă pe fermieri că, în ciuda dificultăților financiare, soluția rămâne aceea de a investi în tehnologie. Și ce ușurează mai mult munca la fermă dacă nu un tractor performant care să facă față cu brio tuturor sarcinilor, dar și să ofere mecanizatorului cele mai bune condiții de lucru?
Analizând atât premiile obținute pe parcursul anului 2015, cât și reacțiile stârnite la expozițiile și târgurile agricole, precum și ce spun jurnaliștii din presa de specialitate din alte țări, iată care sunt tractoarele de top ale anului 2015.
1.Fendt 1000 Vario
Acest tractor este, fără nici un dubiu, senzația-anului. A primit deja titlul de ”Tractorul Anului 2016” și este apreciat ca fiind cel mai puternic tractor compact din lume. ”Monstrul” agricol cu 500 de CP, este vârful gamei 1000 a celor de la Fendt și a impresionat publicul și jurnaliștii specializați prin exploatarea facilă şi manevrabilitate. Are înălţimea maximă de 3,60 metri şi o greutate (fără încărcătură) de 14 tone, ceea ce, prin comparaţie cu alte tractoare din clasa sa de putere, înseamnă că este considerabil mai uşor. Pentru a se putea adapta diverselor lucrări şi condiţii, tractorul are integrat sistemul de umflare a roţilor, VarioGrip, care permite utilizatorului să regleze presiunea anvelopelor din cabină, în mişcare. Graţie colaborării cu producătorul suedez Trelleborg, tractorul are cea mai mare anvelopă pentru agricultură din lume, cu diametrul de 2,35 m.
2.Case IH Optum CVX
O noutate a acestui an, tractorul Optum CVX al celor de la Case IH a atras atenția încă de la lansare. Ținând cont în principal de cerințele agricultorilor europeni, inginerii Case IH au reușit să producă o nouă gamă de tractoare mai puternice și mai apropiate ca dimensiuni de tractoarele din seria Puma. Noile tractoare Optum CVX sunt primele utilaje de acest tip fabricate de Case IH care au un aspect complet diferit de tractoarele din celelalte serii, cu o capotă mai joasă, aripi spate remodelate și un bloc de lumini mai atrăgător din punct de vedere vizual. Gama de tractoare Optum CVX este compusă din două modele, echipate cu motoare compacte NEF, având capacitatea cilindrică de 6.7 litri, fabricate de compania FPT Industrial. Motorul primului model dezvoltă puterea nominală de 270 CP la turația de 2,100 rpm în timp ce motorul celui de-al doilea dezvoltă puterea de 300 CP la aceiași turație de lucru. Puterea maximă dezvoltată de motorul modelului mai mare la turația de 1,800 rpm este de 313 CP.
3.John Deere 9RX
Cel mai nou tractor lansat anul acesta de John Deere se adresează exploatațiilor mari și este primul cu patru șenile din portofoliul producătorului de mașini agricole. Noua serie de tractoare verzi vine cu motoare între 470 și 620 de cai putere, iar ca și design, se pare că noul 9RX va împrumuta multe elemente de la ”verișorul” său 9R, cu excepția faptului că va avea șenile și un design upgradat. De precizat că acest tractor nu este încă disponibil pe piață și că va putea fi achiziționat abia din 2016.
4.Claas Axion
În 2015, Claas a optat pentru un nou tractor Axion care va avea un standard de 280 de cai putere și va fi disponibil pe piață de anul viitor. Tractorul Axion 870 este pasul următor după Axion 850. Astfel, dacă acesta din urmă oferă fermierilor 264 de cai putere, noul tractor va atinge 280 de cai putere, chiar mai mult. Astfel, spre deosebire de alte modele din gamă, la Axion 870 s-a adăugat o funcție de boost care poate ”să împingă” până la 295 cp la viteze mai mari de 14 km/h sau atunci când este cuplată priza de putere.
5.Valtra N4
Modificările aduse de Valtra noii game de tractoare din seria N nu înseamnă însă doar un vârf mai puternic, ci și îmbunătățiri considerabile la structura și design-ul cabinei – ”ajustări” similare cu cele pe care Valtra le pune la dispoziția fermierilor care aleg tractoarele din Seria T. Astfel, cu mai multă sticlă și stâlpi curbați, operatorul are acum o vizibilitate sporită. În plus, s-a lucrat la nivelul de zgomot din cabină și s-a simplificat board-ul de comandă al mașinii. Totul pentru ca operațiunile cu noul tractor Valtra, în special cele de încărcare, să fie acum o adevărată plăcere. În privința motorizării, Valtra a vrut să impresioneze, așa cum a fost la momentul când, în seria N, a lansat tractorul N163, cel mai puternic la acea vreme pe motorizarea cu patru cilindri. Cu noul N174, puterea ”de catalog” este de 165 cp, dar se pot dezvolta 185 cp la demaraj și transport. Este un salt important față de ce se oferă la N163, adică 163 de cp și un ”boost” de 171 cp.
6.Massey Ferguson 7700
Lansate oficial la SIMA 2015, tractoarele Massey Ferguson 7700 vin cu noutăți de motor Sisu – 6,6 litri sau 7,4 litri, 185-255 de cai putere și cinci modele diponibile – 7719,7720,7722,7724,7726. Este, astfel, de admirat curajul cu care cei de la Massey Ferguson au ales ca în acest an să lanseze o gamă de tractoare pe una dintre cele mai competitive segmente de piață.
7.New Holland T7
La New Holland, de foarte multă publicitate la nivel mondial au beneficiat anul acesta tractoarele din seria T9, însă pentru fermele din România, mai populară ar fi seria T7. Astfel, fermierii care caută tractoare de 200 de cai putere trebuie să aibă în vedere acest model de la New Holland. Ca și noutate, fabricantul a introdus un sistem de protecție pentru mașinile care intră în coliziune cu utilajul, această dotare reprezentând o extra-opțiune de 3.300 de euro. Alte facilități moderne asigură un confort mai bun în cabină.
8.Steyr 6230 CVT
Mecanica Ceahlău, unul dintre cei mai importanți furnizori de utilaje agricole pentru piata locală, și-a completat portofoliul de anul acesta și cu tractorul STEYR 6230 CVT, desemnat în Polonia, “Echipamentul agricol al anului 2015”. Nu doar că este un utilaj foarte apreciat pentru dotările și forța sa, dar Steyr 6230 CVT are și un preț foarte bun pentru cei 228 de cai putere pe care îi oferă. Astfel, potrivit Bazei cu prețuri de referință de pe site-ul AFIR, utilajul poate fi achiziționat cu circa 117.000 de euro, ceea ce îl face o adevărată ofertă pe piața mașinilor agricole din România și nu numai!
9.New Holland T9
Spectaculoase, tractoarele din seria T9 de la New Holland s-au făcut remarcate în acest an la toate târgurile de profil. Modele – din care patru parcă ”turnate” pentru nevoile agriculturii din UE, mașinile au o putere nominală ce pornește de 354 cp și poate să ajungă până la 608 cp. Mai mult, aceste tractoare sunt spectaculoase și prin condițiile de lucru pe care le oferă, cu o cabină spațioasă, confortabilă, cu vizibilitate la 360 de grade și totul automatizat, la o atingere distanță de mecanizator.
10.Deutz-Fahr Warrior
Pentru cei plictisiți de culorile tradiționale ale seriei 7 de la Deutz-Fahr, această ediție specială vine pe negru. În pachetul Warrior mai intră: protecție de căldura soarelui, lumină cu LED-uri, scaun cu piele naturală și ţeava de evacuare a noxelor acoperită cu o protecţie de inox pentru a emana putere şi ai atribui o sclipire unică de dominare şi stil. Puterea lui 7250 Warrior este dată de un motor Deutz TCD 6.14 V cu șase cilindri, care dezvoltă până la 263 CP (194 kW), transmisie cu variație continuă TTV cu un maxim al vitezei de până la 60 km/h. Capacitatea maximă de ridicare: față 4.500 kg şi 10.000 kg spate
Noi solutii CLAAS pentru recoltarea si transportul furajelor
Noile modele de combine pentru recoltarea furajelor JAGUAR 900 si noile variante „Confort” din gama CLAAS de remorci pentru transport furaje CARGOS 700 sunt solutiile oferite de CLAAS, unul dintre cei mai importanti producatori de utilaje agricole, pentru campania agricola 2017.
Noile modele de combine pentru recoltarea furajelor JAGUAR 900
Gama de modele JAGUAR 900 de la CLAAS, creata cu succes cu multi ani in urma, a fost imbunatatita si acum este disponibila cu multe caracteristici noi de echipare. Acestea includ actionarea continuu variabila a implementului frontal, un sistem imbunatatit de flux de material recoltat, trenul de rulare reproiectat si sistemul CLAAS AUTO FILL pentru descarcare fara pierderi, in lateral si spate.
Transmisia hidrostatica regleaza automat viteza implementului frontal
Transmisia hidraulica continuu variabila pentru implementul frontal asigura transmiterea eficienta a puterii la diferite viteze. Acest lucru este deosebit de avantajos pentru recoltarea cu PICK UP si implementul frontal pentru porumb, ORBIS. Daca lungimea de tocare este modificata, sistemul efectueaza in mod automat reglajele corespunzatoare ale vitezei implementului frontal. Rezultatul este un flux constant de material recoltat si o calitate permanenta a tocarii. In plus, operatorul poate reactiona in orice moment la modificarea conditiilor de recoltare prin reglarea manuala a vitezei implementului frontal controlata automat.
Actionare eficienta a implementului frontal pentru orice cerinta
Actionarea mecanica cu viteza constanta care si-a dovedit eficienta de-a lungul multor ani de utilizare in practica este disponibila in continuare. Actionarea mecanica poate fi combinata acum cu cea continuu variabila. Aceasta varianta cu repartizarea puterii, cu actionare mecanica si hidraulica asigura transmiterea unei puteri ridicate la o viteza constanta. Acest lucru permite actionarea extrem de eficienta a barei de taiere DIRECT DISC si a implementelor frontale pentru porumb.
Un flux optim de material recoltat datorita reglarii automate a batatorului cu tambur
Toate modelele noi JAGUAR 900 au un sistem imbunatatit de flux pentru material recoltat. Una dintre caracteristicile cheie ale sistemului de fixare hidraulic al barei de taiere permite reglarea mult mai rapida decat pana acum. Dupa reglare, bara de taiere este fixata hidraulic si ramane in mod fiabil in pozitia necesara. Acest lucru asigura in mod constant o calitate ridicata a tocarii. Ca si pana acum, operatorul poate controla aceasta functie din cabina.
Noile modele functioneaza, de asemenea, cu un batator cu tambur reglabil automat. Batatorul cu tambur este fixat direct la blocul de montare si alt punct de pivotare si este deplasat in mod automat impreuna cu bara de taiere, cand aceasta din urma este reglata. Acest lucru inseamna ca distanta dintre contrabatator si cutitele tocatorului ramane constanta pe intreaga lungime a batatorului cu tambur, asigurand un flux constant de material recoltat, indiferent de starea cutitelor. In plus, aceasta configuratie asigura economia de carburant si reducerea uzurii.
AUTO FILL permite acum si descarcarea in partea din spate
Sistemul CLAAS AUTO FILL de descarcare in partea laterala in timpul tocarii asigura un nivel minim de pierderi in timpul procesului de descarcare, reducand in mod semnificativ si sarcina operatorilor remorcii pentru transport furaje si combinei de recoltat furaje. O camera video de inalta rezolutie de pe canalul de descarcare capteaza in mod continuu conturul remorcii pentru transport furaje in timpul deplasarii si regleaza automat directia de descarcare a materialului recoltat in functie de aceste contur si de gradul de incarcare. Este disponibila o caracteristica noua pentru descarcarea in partea din spate, o functie care este utilizata in momentul inceperii tocarii sau pentru separarea zonelor de recoltare. Sistemul AUTO FILL imbunatatit asigura o reducere considerabila a sarcinii operatorului.
Noul tren de rulare
Trenul de rulare al noilor modele JAGUAR 900 ofera, de asemenea, un confort mai mare pentru operator. Noul motor hidrostatic, un motor hidraulic variabil cu doua pozitii de control, are o gama larga de turatii. Acest lucru asigura deplasarea la turatii foarte mici ale motorului, ceea ce are un efect pozitiv asupra consumului de carburant diesel. Consumul de carburant in timpul recoltarii este redus, de asemenea, datorita unei functii de reducere automata a turatiei motorului in momentul intoarcerii la capatul randului.
Forta de tractiune mare si reactii rapide
Functionarea pe camp in prima treapta de viteza, transmisia puternica permit utilajului sa se deplaseze cu viteze de pana la 22 km/h. In plus, toate noile modele JAGUAR 900 ofera o forta de tractiune foarte mare si reactii rapide in mod constant, factori ce sunt pusi in adevarata lor valoare atunci cand combina de recoltat furaje se deplaseaza in rampa sau accelereaza. Un diferential autoblocabil asigura tractiune optima in permanenta, chiar si in conditii dificile. Acesta poate fi controlat fie manual, in modul de pornire automata care este activat atunci cand este detectata o derapare a rotii, sau in modul de oprire automata, la un anumit unghi de bracaj si la atingerea unor viteze mai mari de 15 km/h. In plus, toate modelele au o frana de parcare automata confortabila, care este actionata atunci cand operatorul deplaseaza maneta de comanda in pozitia neutra.
Toate modelele JAGUAR 900 sunt acum echipate standard cu CRUISE PILOT – controlul deplasarii inainte.
Imbunatatirile aduse implementelor frontale
In viitor, PICK UP-ul va putea fi echipat cu o noua optiune de imbunatatire a urmaririi conturului solului. Functia ACTIVE CONTOUR asigura adaptarea rapida la modificarea conturului solului, reducand astfel pierderile de recolta pe terenuri foarte abrupte. Implementele frontale ORBIS pentru porumb si PICK UP-ul pot fi echipate acum, de asemenea, cu un modul pentru implementul frontal, care, dupa o programare, nu mai necesita alte proceduri de programare. In plus, orele de functionare sunt inregistrate separat. In combinatie cu actionarea variabila a implementului frontal, modulul monitorizeaza implementul frontal pentru a asigura reglarea corecta a acestuia pentru o functionare fiabila pe camp.
CLAAS ofera o gama de trei modele JAGUAR pentru exercitiul financiar 2017. Gama JAGUAR 800 (Tip 496), gama JAGUAR 900 (Tip 497) si noua gama JAGUAR 900 (Tip 498).
Noi optiuni de echipare pentru remorca de transport furaje CARGOS 700
Incepand cu sezonul 2017, gama CLAAS de remorci pentru transport furaje CARGOS 700 va include noile variante „Confort” care asigura un confort mai mare pentru utilizator. Pe langa echiparile existente, noile modele CARGOS 760, 750 si 740 vor avea caracteristici suplimentare, inclusiv un sistem hidraulic Confort cu control direct din partea operatorului, un capac pentru buncar si un pachet de lumini imbunatatit. In plus, controlul tuturor functiilor va fi total compatibil ISOBUS, cu posibilitatea controlului mobil de pe o tableta, prin intermediul aplicatiei EASY on Board.
Controlul sistemului hidraulic prin simpla apasare a unui buton
La noile modele CARGOS 700 cu tehnologie load-sensing, sistemul hidraulic Confort asigura controlul direct al tuturor functiilor remorcii prin simpla apasare a unui buton. Vehiculul poate fi manevrat cu orice terminal compatibil ISOBUS si chiar prin tableta, prin intermediul aplicatiei EASY on Board. De asemenea, toate functiile cheie pot fi alocate tastelor functionale ale tractorului, asigurand o functionare extrem de confortabila, de exemplu utilizand maneta de comanda.
Pozitie perfect adaptata a barei de tractiune articulate pentru fiecare etapa a procesului
Toate modelele din gama CARGOS 700 Confort sunt echipate cu o bara de tractiune hidraulica articulata. Acest lucru permite alinierea optima a remorcii in timpul etapelor esentiale ale procesului, cum ar fi transportul rutier, tocarea initiala, descarcarea si utilizarea alaturi de o combina de recoltat furaje. In cadrul terminalului pot fi memorate patru pozitii, astfel incat bara de tractiune sa se deplaseze automat in pozitia setata imediat ce operatorul selecteaza meniul corespunzator.
Un sistem de directie electrohidraulic pentru usurinta si confort maxim la utilizare
Pentru a usura si mai mult sarcina operatorului cu ajutorul sistemului hidraulic Confort, pentru utilajele CARGOS 700 va fi disponibil si sistemul de directie pozitiva electrohidraulica. Un senzor pentru unghiul de bracaj amplasat pe bara de tractiune masoara acest unghi si activeaza in mod corespunzator puntile hidraulice viratoare. Sistemul functioneaza cu reglarea dinamica a traiectoriei, asigurand un echilibru perfect intre manevrabilitate si stabilitate in fiecare situatie de lucru. Utilizand meniul de setare, operatorul poate regla flexibilitatea sistemului de directie sau poate controla manual anumite functii. Acestea includ directia de deplasare laterala, de exemplu pentru a evita deteriorarea solului in cazul lucrarilor in conditii de umiditate, sau pentru ca utilajul sa poata fi adus pana la marginea silozului pentru descarcare. Toate modelele CARGOS 700 Confort pot fi echipate, de asemenea, cu sistemul de auto-directie de eficienta dovedita.
Iluminat amplu in conditii de vizibilitate scazuta
Echipamentele modelelor Confort includ si un pachet de lumini imbunatatit. Cele 11 lumini LED optionale pot fi controlate cu usurinta printr-un terminal, pentru iluminarea optima a suprafetei de lucru in toate situatiile. Operatorul poate efectua memorarea setarilor de iluminare pentru diferite operatii, de exemplu pentru transportul rutier sau pentru descarcare. Acestea pot fi activate ulterior prin simpla apasare a unui buton.
Capacul ultra confortabil al buncarului
Pentru toate modelele CARGOS 700 este acum asigurat transportul rutier in siguranta, chiar si cu remorca complet incarcata, datorita capacului actionat hidraulic al buncarului, cu hidraulica standard sau Confort. Cele doua sectiuni ale capacului se pliaza din stanga si din dreapta, pastrand incarcatura in siguranta in toate situatiile.
Noile modele CARGOS 700 Confort sunt la fel de robuste ca modelele standard CARGOS 700, fiind disponibile cu volume de incarcare de 48,5 m³, 42,5 m³ si 36,5 m³. Pentru a mari aceste valori cu 2,5 m³ in fiecare caz, pot fi utilizate extensii. Remorca pentru transport furaje poate fi echipata, de asemenea, cu doua role de dozare, disponibile optional.
Gama versatila de anvelope si variante de sasiuri
Pentru toate modelele CARGOS este disponibila o gama larga de anvelope si sasiuri. Gama de anvelope este si mai extinsa decat pana acum, cu profil specific pentru fiecare cerinta functionala si dimensiuni ale anvelopelor intre 22,5” si 30,5”. Sasiul modular este disponibil cu axa tandem (sarcina admisa pe punte de 18 sau 20 t) fie sau tridem (sarcina admisa de 27 sau 30 t). Toate sasiurile au fie suspensie mecanica fie compensare hidraulica, suspensia hidraulica fiind disponibila optional.
Gama de produse si de echipamente poate fi diferita in unele tari. In cazul in care aveti nelamuriri, va rugam sa contactati reprezentanta de vanzari a companiei CLAAS sau importatorul CLAAS din tara dumneavoastra.
CLAAS este o afacere de familie fondata in anul 1913 si unul dintre cei mai importanti producatori de utilaje agricole la nivel global. Compania cu sediul in Harsewinkel, Westfalia, este lider pe piata europeana de combine de recoltat. CLAAS este lider mondial in ceea ce priveste un alt mare grup de produse, combinele autopropulsate de recoltat furaje. Totodata, CLAAS este un nume de referinta de top la nivel mondial in ingineria agricola, in domeniul tractoarelor, preselor de balotat si al utilajelor agricole de recoltat furaje verzi. Portofoliul de produse al companiei CLAAS include, de asemenea, tehnologie a informatiei de ultima ora in ceea ce priveste agricultura. Firma CLAAS are 11.500 de angajati la nivel mondial si a raportat o cifra de afaceri de 3,8 miliarde de euro in exercitiul financiar 2015.
Combinele de recoltat tomate din California
- In anul 1950 la Universitatea din California, Davis si Gordie C. Hanna, au dezvoltat un dispozitiv de recoltare care a revolutionat industria de producere a tomatelor destinate industrializarii.
Acest tip de tomate este cultivat pentru a se obtine bulion, sos, pastat de tomate, etc. Tomatele se recolteaza atunci cand majoritatea sunt coapte si pline de arome. Combinele recolteaza esalonat dupa un program bine stabilit, 24 de ore pe zi, sapte zile pe saptamana, pe timpul unui sezon de recoltare de 12 pana la 14 saptamani. Tomatele sunt transportate imediat la instalatiile de procesare, care opereaza dupa acelasi program.
Statul California este centrul de productie a tomatelor pentru industrializare si produce aproximativ o treime din tomatele prelucrate la nivel mondial. Cei care circula pe autostrazile din California, atunci cand rosiile sunt coapte, pot vedea combinele de recoltat in lucru. Componenta cea mai vizibila a lor sunt muncitorii care formeaza echipe de sortare si lucreaza pe fiecare parte a masinii, in timp ce combinele sunt in mers. Plantele de rosii sunt separate de pamant, apoi, cu ajutorul lamelor, vibratoarelor si benzilor transportoare, rosiile ajung sa fie separate, sortate si descarcate in remorcile container pentru a fi livrate la centrele de procesare, ambalare si distributie.
In anul 1968, existau peste 1.450 de combine in California care recoltau mecanizat aproape 95% din suprafetele cultivate cu tomate. Existand combine de recoltat ce costa pana la 200.000 dolari, cei care au avut posibilitati financiare si-au creat megaferme de sute de hectare, unde se pot obtine randamente ridicate, la culturi de tomate complet mecanizate, irigate si chimizate. Proliferarea tomatelor pentru industrializare, a permis companiilor alimentare sa produca mult mai ieftin sosuri, pasta, bulion sau ketchup.
Productia de tomate a crescut in California de la aproximativ 2,5 milioane de tone/an in anii ’60, la 11 milioane de tone/an, in 2009. Suprafata medie a unei ferme de tomate a crescut de la 91 de acri in 1956, la 600 de acri in 2007. Combinele de recoltat tomate care au avut un mare succes poarta marca Button-Johnson, ele fiind fabricate si comercializate de California Tomato Machinery (CTM).
Noua aplicatie CEMOS Advisor va ajuta sa optimizati utilizarea combinelor de recoltat cu ajutorul smartphone-ului
De multe ori, in timpul utilizarii combinei de recoltat, operatorul poate remedia problema pierderilor de boabe sau alte probleme prin simpla adaptare a setarilor utilajului. Noua aplicatie CEMOS Advisor de la CLAAS vine acum in ajutorul operatorului in acest sens. Aplicatia poate fi utilizata cu ajutorul unui smartphone pentru gamele de combine de recoltat LEXION, TUCANO si AVERO.
Aplicatia CEMOS Advisor face recomandari, de exemplu ghideaza operatorul pas cu pas pentru a efectua setarile cele mai potrivite ale utilajului. Daca detecteaza o problema in timpul utilizarii si introduce in aplicatia de pe smartphone informatia referitoare la aceasta, operatorul va primi o recomandare privind metoda cea mai buna de a spori eficienta si productivitatea. De exemplu, in cazul unor pierderi de putere a rotorilor, problema poate fi remediata prin reducerea turatiei acestora. Apoi, operatorul regleaza setarile cu ajutorul comenzilor corespunzatoare din cabina si verifica daca masura a fost eficienta. In caz contrar, aplicatia va oferi sugestii suplimentare.
Operatorul invata automat
Astfel, aplicatia Advisor contribuie nu doar la optimizarea performantelor combinei in conditiile actuale de recoltare. Operatorul beneficiaza si de imbunatatirea continua a cunostintelor si intuitiei sale referitoare la efectul anumitor setari asupra combinei de recoltat. Dupa modificarea setarilor combinei, acestea pot fi memorate in cadrul aplicatiei si accesate ulterior.
Sugestiile furnizate de aplicatie au la baza recomandarile din manualul de utilizare a utilajului, ce pot fi implementate direct in timpul utilizarii prin intermediul aplicatiei. Deoarece implementarea se realizeaza prin intermediul unui smartphone, nu este necesara prezenta unui terminal in cabina. Aceasta inseamna ca aplicatia Advisor poate fi utilizata pentru toate combinele de recoltat CLAAS.
De asemenea, cu ajutorul aplicatiei pot fi estimate foarte usor pierderile de boabe. Prin introducerea diverselor valori, operatorul poate face estimari precise cu privire la procentul pierderilor, reducandu-le la minim cu ajutorul aplicatiei.
Aplicatia CEMOS Advisor este gratuita si poate fi descarcata de pe App Store pentru sistemele de operare iOS si Android.
Dronele scot la somaj oamenii din Agricultura …Utilizare si Informatii Utile
Revolutia digitala are potentialul de a schimba profund agricultura: luarea deciziilor devine mai clara, mai inteligenta si mai simpla. Prin combinarea instinctului fermierului cu tehnologiile de ultima generatie, cum ar fi drone, imagini din satelit, algoritmi de aplicatii variabile, senzori de inalta tehnologie, aplicatii mobile sau GPS-ul, un fermier poate face alegeri mai bine informate, care sa conduca la randamente mai mari. Dronele pot monitoriza orice tip de cultura in orice zona geografica.
Este de asteptat ca aceasta noua tehnologie in agricultura sa creasca in mod semnificativ in urmatorii ani, deoarece dronele ofera o gama larga de aplicatii unice care imbunatatesc agricultura de precizie. Pentru a afla care este impactul folosirii dronelor agricole, CEMA – Asociatia Europeana a Producatorilor de Masini Agricole a oferit, in continuare, cateva raspunsuri la intrebarile cu privire la utilizarea dronelor in agricultura:
Cat de inalt poate zbura o drona agricola?
Dronele zboara la o altitudine de cca. 50 – 100 m. Peste 50 m inaltime, este necesara o autorizatie speciala.
Este necesara o licenta speciala pentru a folosi dronele agricole?
In prezent, folosirea dronelor agricole depinde de legile nationale. Cu toate acestea, in mod normal este necesara o autorizatie. Pachetele oferite de firmele specializate de la noi din tara includ, in general, drona, training-ul, o asigurare pentru drona, cat si autorizatia ei.
Care sunt cele mai bune conditii meteorologice pentru a zbura cu drona?
O drona poate zbura in orice conditii meteo. Dronele sunt rezistente la apa, dar calitatea imaginii poate fi deteriorata in cazul in care sunt luate imaginile pe vreme ploioasa.
Ce distante pot zbura dronele agricole?
Aceasta depinde de capacitatea si marimea dronei. Dronele cu aripi fixe au timp de zbor mai mare si pot acoperi mai multe campuri intr-un singur zbor. De exemplu, 50 de minute timp de zbor va acoperi pana la 12km².
Care este diferenta dintre imaginile luate de o drona si imaginile din satelit?
Dronele pot face fotografii cu o rezolutie de pana la o cativa centimetri pentru fiecare pixel. Drona poate obtine o calitate si o precizie mai mare a imaginilor in timp real, deoarece acestea pot zbura sub plafonul de nori. In plus, un satelit poate furniza imagini doar o data pe saptamana sau o data pe luna, cand orbita acestuia este deasupra parcelei agricole.
Ce fel de informatii pot obtine agricultorii din imaginile realizate de dronele agricole?
Datele culese de drone se traduc in informatii utile si usor de inteles de catre fermieri, datorita unor algoritmi specifici. Unele dintre informatiile oferite de aceste imagini sunt:
-
- Densitatea plantelor: numarul si dimensiunea plantelor, statisticile lotului agricol, parcele compromise sau neinsamantate corespunzator.
- Indicii vegetativi: volumul frunzelor, detectarea anomaliilor, eficacitatea tratamentului, infestari, influenta factorilor meteorologici, etc.
- Necesarul de apa al plantelor si daunele cauzate de seceta.
Dronele agricole asigura o monitorizare permanenta in camp a culturii de la plantare pana la recoltare.
Care sunt principalele beneficii obtinute de fermieri prin utilizarea dronelor agricole?
Dronele pot ajuta agricultorii sa-si optimizeze utilizarea de inputuri (seminte, ingrasaminte, irigatii), sa reactioneze mai rapid la amenintari (buruieni, boli si daunatori), isi pot economisi timpul alocat verificarilor la fata locului (validarea tratamentelor sau alte actiuni intreprinse), isi pot imbunatati aplicarea variabila, pe zone, a tratamentelor de fertilizare / de protectia plantelor pentru fiecare cultura in parte, sau pentru estimarea in timp real a randamentelor recoltelor.
Care sunt avantajele combinarii masinilor/utilajelor agricole inteligente cu dronele agricole?
Imaginile de inalta rezolutie si datele preluate de drona care survoleaza terenul agricol sunt colectate si transmise direct in cloud-ul / software-ul pus la dispozitia clientului. Gratie acestor date, utilizatorul poate selecta informatiile dorite si poate realiza harti de tratament diferite, in functie de operatiunea pe care fermierul doreste sa o efectueze pe teren. Hartile pot fi apoi incarcate pe echipamentele agricole, care vor ajusta, in mod corespunzator, cantitatea de materii prime (seminte, ingrasaminte, pesticide), care trebuie aplicata in teren.
Cat costa o drona agricola?
O drona standard pentru uz public incepe de la 1.300 €. In sectorul agricol, dronele mici fara tehnologii avansate pot fi achizitionate de la 2.000 – 3.000 €. Dronele de tip aripa cu functii clasice pleaca de la circa 3.000-5.000 €, iar dronele speciale dotate cu tehnologii superioare utilizate excusiv pentru agricultura incep de la 20 000 €.
Combinele cu senile – excelente pentru recoltatul porumbului
Combinele Case IH sunt cunoscute pe plan international ca fiind extrem de performante in recoltatul porumbul boabe. Modelul 9240 este o combina pe senile ce are hederul cel mai mare pentru porumb, respectiv pe 16 randuri (12,5 m latime), iar motorul de 15.900 cmc, dezvolta 634 CP, ce propulseaza combina cu o viteza ce i-a impresionat pe fermierii care au testat-o.
Un alt punct forte, apreciat de fermieri a fost numarul redus de curele si lanturi in comparatie cu combinele din aceeasi gama de pe piata. Desi sunt cunoscute ca fiind combinele excelente la porumb dar mai putin performante la cereale, noua gama de combine Case IH impresioneaza prin capacitatea de lucru la recoltatul de cereale si de seminte mici.
Combinele Case din seria 240, recunoscute pe plan international, sunt destinate pietei europene si sunt construite pentru a face fata cu brio tuturor provocarilor asociate cu schimbarile climatice (terenuri umede cu stagnari de apa)
Taiere perfecta cu o latime de lucru mare – Hederele CLAAS VARIO 1230 si 1080 cu caracteristici imbunatatite
CLAAS a revizuit complet hederele sale VARIO 1230 si 1080 cu latime mare de lucru si ofera acum ambele modele cu caracteristici noi. Noile hedere VARIO sunt proiectate, in principal, pentru recoltarea cerealelor si a rapitei si sunt caracterizate printr-un nivel inalt de eficienta operationala si un ritm de lucru pentru diferite niveluri de productivitate. Obiectivele principale urmarite in timpul dezvoltarii produselor au fost sporirea randamentului, un grad mai mare de flexibilitate si mai mult confort pentru operator.
Platforma port-cutit cu lungime variabila, cu cale de glisare de 700 mm
La fel ca in cazul hederelor VARIO mai mici, lungimea platformei port-cutit a modelelor 1230 si 1080 este complet reglabila. Lungimea platformei port-cutit poate fi extinsa de la 100 mm la 600 mm. Operatorul poate modifica cu usurinta lungimea platformei cu ajutorul manetei de comanda a vitezei de deplasare, regland-o in orice moment in mod adecvat pentru boabe cu tulpina scurta sau lunga si alte recolte, cum ar fi rapita. Chiar si in cazul recoltarii plantelor cu densitate mare poate fi realizat un flux de material constant prin selectarea lungimii adecvate a platformei port-cutit.
Melc si tambur ale hederului divizate
Avand in vedere latimea mare de lucru a ambelor modele VARIO, de 12,30 m si 10,80 m, melcul si tamburul hederului sunt divizate si montate central. Acest lucru garanteaza o functionare silentioasa si, ce este cel mai important, stabila, chiar si in conditii de lucru dificile, cu boabe umede sau de densitate mare sau in timpul recoltarii dificile a rapitei. In plus, melcul si tamburul hederului sunt deosebit de rezistente, asigurand astfel un randament ridicat in mod constant.
Bara portdegete escamotabile divizata, cu actionare in ambele sensuri
Un avantaj important al hederului VARIO este tehnologia de actionare de inalta calitate utilizata pentru melcul hederului si bara portdegete escamotabile. Ambele sunt actionate mecanic cu ajutorul cutiei de viteze si al unui arbore cardanic universal. In afara de melcul si tamburul hederului, si bara portdegete escamotabile este divizata si actionata sincron in doua sensuri, spre stanga si spre dreapta. Acest lucru garanteaza o functionare extrem de uniforma si o stabilitate exceptionala in toate conditiile de recoltare, ceea ce contribuie la asigurarea unui ritm de lucru ridicat al modelelor VARIO. Barele portdegete escamotabile se suprapun in centrul hederului, asigurand astfel o taiere curata de-a lungul intregii latimi de lucru.
Modelele VARIO 1230 si 1080 pot fi utilizate pentru toate combinele de recoltat CLAAS din gama LEXION si vor fi disponibile pentru sezonul de recoltat 2017.
CLAAS prezinta noua generatie de tractoare NEXOS
- Pentru recoltele precum cele de vita de vie, livezi sau pentru serviciile municipale sunt necesare tractoare mici, usor de manevrat, cu motoare puternice si care ofera operatorului un nivel ridicat de confort de-a lungul intregii zile de lucru. Noua generatie de tractoare CLAAS NEXOS cu latime ingusta indeplineste perfect toate aceste cerinte.
Pe langa motoarele puternice, dimensiunile mici si usurinta la manevrare, noile modele sunt prevazute cu numeroase solutii practice pentru implementele ce se monteaza in fata si in spatele tractorului, o noua transmisie si asigura un confort sporit pentru operator in cabina. CLAAS va prezenta noul NEXOS in premiera la targul EIMA 2016, care va avea loc in perioada 9 – 13 noiembrie in Bologna, Italia.
Motoare puternice
Noua generatie de tractoare NEXOS include 14 tractoare cu diverse puteri si dimensiuni. Toate modelele noi sunt echipate cu un motor FPT cu 4 cilindri, care se caracterizeaza printr-un cuplu ridicat si vibratii extrem de reduse. Gama de putere variaza intre 75 CP si 112 CP, sau pana la 103 CP pentru NEXOS VE conceput pentru utilizarea in randurile de vie deosebit de inguste. In cazul celor mai puternice modele 250 VL si 250 F echipate cu CLAAS POWER MANAGEMENT (CPM), motorul de 103 CP poate furniza o putere suplimentara de 9 CP in timpul utilizarii prizei de putere si al transportului si genereaza un cuplu maxim de 440 Nm. Astfel, noua gama NEXOS este cu aproximativ 10% mai puternica decat seria anterioara.
Reglarea turatiei motorului prin simpla apasare a unui buton
Datorita sistemului de injectie electronica de tip common rail, tractorul NEXOS are acum o functie standard de memorare a turatiei motorului, o a doua functie de memorare fiind disponibila optional. Turatia motorului poate fi reglata precis prin simpla apasare a unui buton. Pentru lucrul cu implemente actionate de priza de putere, aceasta functie garanteaza viteza optima si un nivel ridicat de eficienta in orice moment. Si intervalul de service al noilor motoare a fost marit de la 500 la 600 de ore.
Date despre motoarele tractorului NEXOS
Model |
Putere maxima* (kW/CP) |
Cuplu maxim* (Nm) |
NEXOS 250 |
82/112 (inclusiv o crestere cu 9 CP cu CPM**) |
440 |
NEXOS 240 |
76/103 |
406 |
NEXOS 230 |
68/92 |
366 |
NEXOS 220 |
62/85 |
334 |
NEXOS 210 |
55/75 |
309 |
*conform ECE R 120
**CPM (CLAAS POWER MANAGEMENT): un plus de putere pentru tractoarele CLAAS, disponibila doar in anumite situatii de functionare.
Tehnologie de control optim al emisiilor in ciuda dimensiunilor compacte
Dimensiunile versiunilor NEXOS pornesc de la o latime exterioara de 1,00 m pentru modelul VE conceput pentru randuri inguste, 1,26 m pentru modelul VL creat pentru randuri de vie mai late si 1,45 m pentru modelul F destinat lucrului in livezi. In ciuda dimensiunilor compacte, toate modele sunt dotate cu motoare prevazute cu tehnologie de control al emisiilor de ultima generatie, adica filtru de particule diesel (DPF), convertor catalitic de oxidare diesel (DOC) si sistem de recirculare a gazelor de esapament (EGR), respectand totodata cerintele standardului european de emisii Stage IIIB (comparabil cu Tier 4i).
Parte mediana ingusta pentru o manevrare mai usoara
Toate modelele noi au o adancitura caracteristica in fata si in spatele puntii fata – forma ingusta deja consacrata in randul tractoarelor mari CLAAS. Aceasta asigura un unghi mai mare de bracare, rezultand astfel o raza mult mai mica de intoarcere. Consola fata a fost redusa cu 88 mm, iar ampatamentul marit cu 50 mm pentru a spori manevrabilitatea tractoarelor si a asigura o stabilitate directionala maxima. Un sistem automat de tractiune integrala, disponibil optional, cu senzor pentru unghiul de bracaj, care dezactiveaza automat modul de tractiune integrala incepand cu un anumit unghi de bracaj, de exemplu la capat de teren, contribuie la manevrarea extrem de facila a noilor tractoare NEXOS.
Mai mult confort pentru operator
Tunelul transmisiei mult mai coborat, dispunerea ergonomica a comenzilor si afisajul color de pe panoul de instrumente asigura mai mult spatiu si un confort sporit pentru operator. Pe langa mansonul pentru cablu din partea din spate, noul NEXOS este acum echipat standard si cu un manson pentru cablu in partea din fata astfel incat implementele frontale cu sisteme proprii de comanda pot fi actionate fara a mai deschide geamul cabinei. NEXOS F este disponibil si in versiunea platforma.
Transmisie noua
Tractorul este echipat, de asemenea, cu o noua transmisie, in care un splitter mecanic cu 24 de trepte pentru mers inainte si mers inapoi este combinat cu inversorul fara ambreiaj REVERSHIFT. Aceasta este actionata de un ambreiaj multidisc controlat electronic, cu uzura extrem de redusa. Printre cele cinci transmisii diferite disponibile pentru tractorul NEXOS se numara transmisia cu 24 trepte pentru mers inainte (F) / 12 trepte pentru mers inapoi (R) cu REVERSHIFT si TWINSHIFT (doua trepte powershift) pentru modelul varf de gama.
Transmisiile tractorului NEXOS
Numar trepte de viteza |
Viteze |
Game |
Inversor |
Splitter |
24 F/ 12 R |
4 |
3 |
REVERSHIFT |
TWINSHIFT |
NOU: |
4 |
3 |
REVERSHIFT |
mecanic, dublu |
24 F/ 24 R |
4 |
3 |
mecanic |
TWINSHIFT |
24 F/ 24 R |
4 |
3 |
mecanic |
mecanic, dublu |
12 F/ 12 R |
4 |
3 |
mecanic |
– |
Noi solutii pentru montarea implementelor frontale
Noua optiune de montare in fata a implementelor ofera numeroase solutii pentru mai multa flexibilitate. Toate modelele sunt echipate optional cu racorduri hidraulice suplimentare pentru o valva hidraulica si un retur cu debit liber direct pe tirantii fata. Ca alternativa la priza de putere conventionala cu o turatie de 1000 rpm, noile tractoare NEXOS sunt prevazute si cu o priza de putere economica cu 540 ECO rpm pentru implementele montate in fata.
Debit hidraulic pentru orice situatie
Noul NEXOS este disponibil cu doua valori diferite de debit hidraulic. Avand un debit de 60 l/min, pompa hidraulica alimenteaza in mod eficient toti consumatorii hidraulici. Pentru sistemele de actionare hidraulica cu putere ridicata si aplicatii combinate, tractorul poate fi dotat cu o pompa cu debit de 60 l/min pentru valvele hidraulice si una cu debit de 27 l/min pentru tirantii spate. Sunt disponibile pana la patru valve hidraulice mecanice. Pe langa acestea pot fi montate alte patru valve hidraulice cu comanda electronica. Acestea sunt actionate prin intermediul a doua comutatoare basculante electronice si al manetei de comanda in patru directii ELECTROPILOT. Toate valvele cu comanda electronica sunt prevazute cu functie de reglare a debitului, iar comutatoarele basculante pot controla setarile de timp.
Masa limitata la 3,5 t
Masa totala admisa a tractorului NEXOS poate fi limitata la 3,5 t, astfel incat in unele tari sa poata fi condus cu un permis de conducere pentru autoturisme. Acest aspect este deosebit de important pentru serviciile municipale.
Noile tractoare CLAAS NEXOS vor iesi de pe linia de asamblare incepand din primavara anului 2017.
Agricost, cel mai important jucător din agricultura românească
Compania se axează pe agricultura inteligentă, calea sigură spre performanță. Agricost este una dintre cele mai cunoscute societăți care activează în domeniul agriculturii în România. În urmă cu doar doi ani, compania a semnat contractul de concesionare pentru cele peste 56.000 de hectare de teren agricol din Insula Mare a Brăilei. Cu peste 14 ani de experiență în domeniu, proprietarii Agricost au crescut afacerea, mizând pe două direcții de dezvoltare. Este vorba despre maximizarea randamentelor pe unitate de suprafață și reducerea costurilor, pentru rezultate cu o eficiență cât mai ridicată.
În acest sens, compania și-a îndreptat atenția către soiuri și hibrizi, care oferă o producție de calitate, dar și cantitate, desigur, având un control permanent asupra specificului solului și climei, dintr-o incintă îndiguită. Compania a căutat continuu soluții noi la tehnicile vechi de lucrare a pământului. “A doua direcție a avut la bază inovația, care presupune tehnologii noi de cultivare. Am schimbat tot sistemul tradițional de lucrare a pământului, respectiv de arat. Practic, de trei ani, nu mai nu arăm niciun hectar de teren, ci aplicăm tehnologia lucrărilor minime care ne asigură în mod deosebit economii însemnate de carburanți. Fiind, de asemeni,într-o zonă foarte secetoasă, conservăm apa în sol. Am schimbat vechile tehnici de irigare, de semănare și de recoltare cu tehnici noi. Putem spune că aplicăm o agricultură inteligentă, pentru că viitorul este al acesteia. Una dintre laturile acestei agriculturi inteligente este agricultura de precizie. O altă direcție este practicarea unei agriculturi conservative și anume: cu inputuri puține să obții foarte multe”, ne-a declarat Lucian Buzdugan, președintele consiliului de administrație Agricost S.R.L..
Culturi de viitor
Conducerea companiei a înțeles că investițiile în utilaje aduc reduceri semnificative la carburant și la forța de muncă. Mai mult decât atât, tot pentru a reduce costurile, s-a implementat ideea aplicării de îngrășăminte, doar pe baza unei analize exacte a solului. Compania Agricost are astăzi un laborator specializat, care analizează solul înainte de aplicarea oricărui fertilizant. „Cultivăm, de asemeni, plante care au rol ameliorativ. De exemplu, soia celasă azot biologic în sol și lucerna care are aceeași însușire. Sunt culturi cu care vrem să extindem suprafețele și avem chiar un obiectiv să ajungem la jumătate de suprafață cultivată. Evităm, cu ajutorul mașinilor performante dotate cu GPS, subdozările și supradozările cu produse chimice. Toate acestea au făcut ca în ultimii ani să realizăm aproximativ 300.000 de tone de producție pe cele 56.000 de hectare. În 2014, vom realiza 350.000 de tone, ceea ce ne va asigura o medie de șase tone la hectar. Avem o estimare pentru 2018, de 500.000 de tone, care ne va conduce de la nivelul actual de 650 de tone pe salariat producție marfă, la 1000 de tone pe salariat și mă refer la salariații care lucrează direct în câmp”, ne-a explicat președintele consiliului de administrație Agricost.
Agricultură de precizie
Produsele oferite de Agricost sunt semințele de grâu, rapiță, de soia, de floarea soarelui. Pe lângă cantitatea, pe care nicio companie din domeniu nu o poate exclude din schema dezvoltării sale eficiente, calitatea produselor este extrem de importantă.
Pentru a putea oferi proteine vegetale de calitate, Agricost funcționează după principiile unei agriculturi de precizie, cu atenție la cantitatea de proteină din plante printr-un conținut optim de azot oferit acestora sau pentru fixarea conținutul de ulei, administrând îngrășăminte specifice produselor. “Am îmbunătățit structura noastră de culturi, cultivând soia. Am pornit cu soia de la câteva hectare și am ajuns astăzi să cultivăm soia pe 8000 de hectare și pe încă 4000 cultură dublă. Folosim această <regină a plantelor> și în cultura dublă, pentru a crește ponderea și cantitatea producției pe proteină pe hectar. De asemeni, lucerna, cu cele 15.000 de tone de fân pe care le realizează la hectar, obține cea mai mare cantitate de proteină pe hectar. Am mizat, de asemeni, și pe cultura de orz, care anul trecut a avut o cerere foarte mare și un preț mai bun decât cel al grâului. Însă, spre dezamăgirea noastră, din cauza condițiilor atmosferice de anul acesta, din cauza precipitațiilor abundente, în alte zone ale țării, cât și în Europa calitatea grâului nu a fost foarte bună și o mare parte a trecut la furaj, iar cererea pe orz a scăzut”, ne-a explicat Lucian Buzdugan.
Previziuni pentru viitor
Cantitativ, România anul acesta va avea un nivel apropiat cu cel din 2013, dar nivelul calitativ va fi mai scăzut, spune conducerea Agricost. Motivul? Mare parte din producția de grâu a fost afectată de precipitațiile în exces, în anumite zone ale țării.
În Insula Mare a Brăilei nu a mai plouat în ultimele două luni de vară, iar acest lucru se traduce prin costuri ridicate, dar și o producție mulțumitoare din punct de vedere calitativ. “Avem o conjunctură internațională proastă, sau foarte proastă. Avem cele mai scăzute prețuri din ultimii zece ani. De exemplu, la unele culturi prețurile de livrare sunt comparabile cu cele din 2004. În același timp, toate inputurile au avut o creștere importantă, aș putea spune că acestea s-au dublat în acest interval de timp, în timp ce noi ne întoarcem cu prețurile de livrare la nivelul celor din 2004. E o situație foarte grea. Iată că nici ploile nu sunt bune dacă sunt prea multe, dar să sperăm că după ploaie vine soarele și trebuie să fim optimiști”, ne-a declarat Lucian Buzdugan, președintele consiliului de administrație Agricost. Cu toate acestea, dat fiind faptul că barometrul prețurilor este influențat de rezerva mondială, este posibil ca prețurile să rămână constante, adică scăzute și anul viitor.
În România, mulți fermieri își conduc afacerile în mod tradițional, cu tehnici și tehnologii învechite, iar acest lucru conduce, inevitabil, la rezultate nesatisfăcătoare, spune președintele consiliului de administrație al firmei Agricost, care a primit recent distincția de fermierul anului de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. “Am văzut anul trecut cum poate agricultura susține economia, prin contribuția ei la PIB. Deși se înregistrează anumite progrese, România este încă sub nivelul european, zootehnia este în declin, avem foarte multe exploatații mici, de ordinul milioanelor, iar terenurile sunt alcătuite din parcele la fel de mici. Cred că este nevoie să trecem la o specializare: fermele mari să se ocupe de cereale, iar fermele foarte mici de legume, pomicultură, viticultură, de solarii. Cred că statul a greșit dând sume de bani ca ajutor social și nu ca subvenții pe hectar. Banii aceștia, 100 – 150 de euro pe hectar, trebuiau să fie dați micilor fermieri sub forma de vouchere pentru motorină, îngrășăminte chimice sau semințe, pentru că doar așa eram siguri că acești bani sprijineau agricultura, și nu dând bani cu care fermierul să poată cumpăra orice, chiar și ceea ce nu are nicio legătură cu agricultura. Cred că ar trebui încurajată performanța, iar aceste sume să fie acordate doar acolo unde se obține performanță. Trebuie avută în vedere și pregătirea profesională și mă refer la reînființarea școlilor profesionale, școlilor tehnice, iar universitățile trebuie puternic dezvoltate”, explică Lucian Buzdugan. Președintele consiliului de administrație Agricost a adăugat faptul că cercetarea agricolă trebuie susținută mai puternic, începând cu institutele de cercetare care au nevoie de finanțare, până la instituțiile de învățământ care pot prelua o parte din această activitate.
Pregătire profesională
Pentru a asigura o activitate performantă, conducerea Agricost a pus pe primul loc în companie grija față de angajații săi. Principala formă de pregătire este formată din cursurile de specializare, mai ales atunci când se achiziționează echipamente și utilaje noi . „Pentru a avea un management bun, ne-am preocupat de pregătirea profesională a șefilor de ferme și sectoare, creând în acest sens o adevărată școală. Facem cursuri în fiecare an, pe perioada de iarnă. Din cele trei luni de vacanță, o lună este ocupată cu pregătirea profesională. În ceea ce privește stimularea salariaților, avem salarii foarte bune, iar în cele trei luni de vacanță angajații se odihnesc, învăță, se specializează și primesc retribuție. În plus, în fiecare an, 25% din salariații Agricost își fac o vacanță în afara țării. O altă direcție care ne preocupă o reprezintă disciplina muncii, de care avem foarte mare grijă să fie respectată, atât din punct de vedere tehnic, cât și organizatoric”, explică președintele consiliului de administrație Agricost.
Strategii de dezvoltare
În prezent, compania exportă o cantitate foarte mică din produsele sale. Un accent mai mare pentru export va fi pus atunci când producția se va ridica la peste jumătate de milion de tone. Până atunci însă, planurile de viitor ale companiei se îndreaptă către o agricultură durabilă și, nu în ultimul rând, societatea este preocupată de independența energetică. “Strategia noastră viitoare se bazează pe performanță, pe orientarea către culturile proteice, pe creșterea gradului de prelucrare a producției. Vrem să ne asigurăm independența energetică și ne uităm serios la bioamasă, vrem să asigurăm o agricultură durabilă, adică să avem grijă de mediul înconjurător, să ne ocupăm de biodiversitate și de menținerea și creșterea fertilității naturale a solului. Acestea sunt direcțiile pe care ne axăm în perioada următoare. Toate acestea presupun investiții foarte mari, pregătire profesională foarte susținută și încredere mare în viitor”, ne-a declarat Lucian Buzdugan, președintele consiliului de administrație Agricost.
Agricost estimează, pentru 2018, o producție de jumătate de milion de tone, de pe terenul agricol din Insula Mare a Brăilei.
Demonstrație de forță cu „nava amiral” a gamei de combine Case IH Axial Flow
Echipată cu șenile pe puntea față și cel mai mare heder pentru cereale din gama Case IH 3050 (Varicut 12,5 metri), combina a fost pusă la treabă demonstrându-și remarcabilele performanțe în cele mai productive culturi de grâu și plante cu semințe mici. Cei 634 CP dezvoltați de motorul de 15.900 cmc au propulsat combina cu o viteză ce i-a impresionat pe fermierii care au testat-o Un alt punct forţe, apreciat de aceştia a fost numărul redus de curele și lanțuri în comparație cu combinele din aceeași gamă de pe piață. Deși în lumea agricolă sunt cunoscute ca fiind niște combinele excelente la porumb dar mai puțin performante la cereale, noua gamă de combine Case IH Axial-Flow® contrazic acest „mit urban”, prin vocea celor care le-au testat, fermierii aratandu-se impresionati de capacitatea de lucru a combinei la recoltatul de cereale (tone/ora fara spargeri si pierderi) si seminte mici.
Combinele Case IH Axial-Flow® ® din seria 240 sunt recunoscute pe plan internațional ca fiind extrem de performante, acestea fiind destinate în special pieței europene. Construite pentru a face față cu brio tuturor provocărilor asociate cu schimbările climatice, recoltarea culturilor foarte productive precum și necesitatea de a deveni și mai eficiente, combinele Axial-Flow® ridică încă o dată standardele tehnologiei de treierat. Beneficiind de motoare mai puternice produse de compania FPT Industrial, parte a grupului CNH Industrial, și de aparate de treierat superioare, noile modele de combine Axial-Flow® oferă soluții avansate pentru că fermierii să facă față provocărilor actuale și viitoare.
În căutarea perfecțiunii
Fiind echipate cu motoare mai puternice, toate modelele de combine din seria 240 pot îndeplini cu succes cerințele fermelor moderne mari dar și a celor mai exigenți arendași agricoli, având o viteză de recoltare sporită și o capacitate de batere și separare superioară. Ele vor continua să lucreze cu eficiență maximă chiar și în cele mai dificile condiții. În calitate de inventator al design-ului rotorului compact Axial-Flow®, Case IH continuă să investească în aceste proiecte pentru a optimiza și mai mult echipamentul care a impus noi standarde în domeniul baterii și separării boabelor de paie. Sistemul de alimentare, rotorul, buncărul și tubul de descărcare au fost proiectate pentru a face față celor mai productive culturi, fiind tratate contra abraziunii. Puterea motorului fiecărui model de combină Axial-Flow® corespunde competitivelor cerințelor actuale de recoltare a plantelor în condițiile unui consum de carburant cât mai redus. Totodată, productivitatea de lucru a acestora a fost optimizată iar pierderile de boabe minimizate chiar și în timpul recoltării plantelor la viteze ridicate. În plus, volumul mai mare al buncărului de colectare a boabelor determină golirea sa mai rar, rezultând o productivitate crescută datorată recoltării fără întrerupere.
Beneficiile clienților, cheia succesului combinelor Case IH
Combinele Case IH, ca de altfel întreaga gamă de mașini și utilaje agricole produse de compania americană sunt proiectate și construite în beneficul clienților – putând fi operate și calibrate, ușor, rapid și simplu. În plus, datorită modului în care au fost proiectate dar și a componentelor și materialelor de calitate folosite, combinele axiale Case IH oferă o fiabilitate de neegalat. Operațiunile zilnice de mentenanță pot fi efectuate rapid – deoarece toate componentele și zonele critice pentru funcționarea utilajului sunt ușor accesibile de la nivelul solului. Postul de comandă al combinelor Axial-Flow® din seria 240 beneficiază de cele mai moderne tehnologii disponibile la ora actuală pe piață pentru a crea un mediu de lucru cât mai confortabil pentru operator, astfel încât acesta să se concentreze mai bine asupra operațiunilor de recoltare care trebuiesc efectuate.
Hederul 3050 – cea mai bună soluție pentru cereale
|
Pentru a vedea dacă combina Case IH 9240 s-a ridicat la nivelul așteptărilor, Titan Machinery România le-am cerut fermierilor care au testat combina să-și expună părerea despre aceasta, răspunsurile acestora fiind cuprinse mai jos:
- Ce ne puteţi spune despre funcţionalitatea combinei?
- Ce părere aveţi despre conceptul sistemului de batere şi separare (Axial-Flow®)?
- Cum vi s-a părut ajustarea (calibrarea) la condiţiile de lucru?
- Conform caracteristricilor sale, cum vi se părea combina din punct de vedere al întreţinerii?
- Cum vi s-a părut randamentul combinei (viteza de deplasare, consum şi manipularea boabelor)?
- Care au fost caracteristicile lanului în care s-a demonstrat?
- Ce anume v-a impresionat sau v-au dezamăgit la Case IH 9240?
- Ce anume urmăriţi la achiziţia unei combine?
- Cât de mult contează tehnica performantă în ecuaţia profitului fermei?
„Este o combină simplu de întreţinut şi uşor de manevrat. Design-ul sistemului de batere și separare al boabelor Axial-Flow® , ajută la prevenirea pierderilor de boabe în câmp. Combina se ajustează simplu și facil, ţinând cont că această operațiune se poate face din cabină și nu necesită pierdere de timp în timpul recoltării. Având în vedere că în prezent dețin două combine Class și un John Deere, combina Case IH 9240 mi se pare singura combină cu numărul cel mai mic de lanțuri și curele. Această caracteristică este foarte importantă în achiziția unei combine. Viteza de deplasare a acestei combine m-a impresionat din două motive. Având în vedere condițiile de recoltat, solă infestată cu buruiană, precum și lungimea headerului (12,5 m), personal nu i-am dat nicio șansă combinei, fiind sigur că se înfundă. Combina m-a contrazis, aceasta lucrând curat. În ceea ce privește consumul de combustibil, acesta a fost unul OK. Am fost impresionat de faptul că, combina axială produsă de Case IH lucreaza foarte bine și la paiaose, nu cum știam eu, ca doar la porumb are randament bun. Atunci când i-au în calcul achiziția unui echipament nou, sunt interesat de seriozitatea si promtitudinea vânzătorului, eficiența combinei, care la aceasta a fost una foarte bună. Performanța tehnică înseamnă profit și reducerea costurilor totale de operare”, a declarat Tudor Dascalu, SC Agro Total SRL (Izvoarele, Jud. Tulcea)
„Din punct de vedere functional mi se pare o combina mult mai eficienta decat un Claas. Este o combina foarte simpla din punct de vedere al curelelor și lanturilor. Are un consum foarte bun. Operatorul nostru a reusit foarte repede sa ii invete majoritatea functiilor si reglajelor. Sistemul Axial-Flow® mi se pare o tehnologie a viitorului deoarece majoritatea producatorilor incearca sa faca acest sistem dar nimeni nu a reusit sa il faca atat de simplu dar in acelasi timp atât de eficient. Nu am observant boabe sparte si pierderi. Cu cat sunt mai putine elemente in miscare la o combina, cu atat problemele care pot aparea sunt mai putine. Calibrarea combinei este foarte simpla, sistemul de conversie de la paioase la prasitoare se face foarte simplu. Reglajele se fac foarte ușor din cabina. Nu cred ca trebuie mai mult de jumatate de ora sa calibrez o combina Case IH. Din punct de vedere al intretinerii, dupa cum am spus si mai sus, este mult mai economica datorita numarului mic de curele și lanțuri. Punctele de gresare sunt foarte bine definite si usor accesibile. Viteza de inaintare m-a impresionat, consumul a fost foarte bun in comparatie cu combinele pe care le am in curte. Combina este foarte gentila cu boabele de grau. Am recoltat la grau cu o productie de 7 tone/ha, parcelele nu au fost foarte mari dar combina cu toate ca avea un heder foarte mare, s-a comportat foarte bine. Despre Case IH in general, se vorbește că este o combină foarte buna la porumb. Dupa aceasta demostratie, m-am convins ca este o combina care are rezultate excelente si la paioase. Lucrurile majore care m-au impresionat au fost, simplitatea combinei, viteza de inaintare si calibrarea foarte usoara. La minusuri pot trece zgomotul din cabina care mi s-a parul un pic ridicat. In momentul cand decid sa achizitionez o combine ma intereseaza partea de service si piese de schimb, cat de bine e pus la punct dealer-ul, apoi eficienta combine, pretul si modalitatile de plata. Performanta oricarui utilaj reprezinta un factor important in ecuatia profitului. Fara utilajele performante, in ziua de azi, nu mai poti face profit” a declarat Bogdan Ciocan, SC Zambila Prest SRL (Movila Verde, Jud. Constanța)
„Combina a funcţionat în parametrii excelenţi, puterii motorului făcând insesizabilă diferența între funcţionarea în modul transport şi funcţionarea în sarcină. Vizibilitatea operatorului este una bună, chiar și atunci când se folosește un heder de 12,5 metri, precum în cazul de față. Conceptul de batere şi separare Axial-Flow® aduce un plus de calitate prin curăţarea eficientă a boabelor şi eficientizarea recoltării, având în vedere volum mare de materie primă. Ajustarea la condiţiile de lucru a fost rapidă, în plus pilotului automat și-a arătat eficiența reușind să să copieze terenul şi să recolteze şi spicele căzute datorită vântului. Combina mi se pare foarte uşor de întreţinut datorită modului simplu în care este concepută, neavând multe curele şi sisteme hidraulice care să necesite o verificare periodică. Viteza de deplasare aşa cum am menţionat anterior este una foarte bună, motorul ne fiind solicitat la maxim. În ceea ce privește consumul, acesta nu a fost important, având în vedere suprafaţă realizată şi viteza de lucru. Un lucru important este manipularea boabelor, care, datorită sistemului Axial-Flow® este una eficientă, nefiind necesare alte curăţiri. Caracteristicile lanului au fost bune cu răsărire uniformă, fără spice verzi producţia bună datorită aplicării de tratamente şi folosirea seminţei certificate, de calitate cât şi aceea a texturii solului. Am fost impresionaţi de faptul că, deşi este o combină foarte mare fiind vârful de lance din această categorie este foarte uşor de manipulat şi foarte uşor de întreţinut. Consider că la achiziţia unei combine este foarte important atât preţul combinat cu modul de întreţinere, consumul la hectar, productivitatea cât și calitatea produsului și a sevice-ul în garanţie şi post garanţie. Tehnica performantă este deopotrivă importantă ca şi folosirea de produse fito sanitare de calitate deoarece dacă nu reuşeşti să recoltezi la timp se distruge calitatea produsului şi toate acestea se reflectă în preţul final primit, care în cazul de faţă afectează direct ecuaţia profitului”, a declarat Ing. Radu Silișteanu, II Silișteanu Tiberiu Radu (Rast, Jud. Dolj)
Tractorul viitorului CASE IH
CASE IH a prezentat în aceste zile un concept de tractor fără cabină, autonom, care deși pare desprins din filmele ștințifico-fantastice, nu este departe de a ajunge în viitor și în ferme, dat fiind faptul că tehnologia care îI ghidează este deja disponibilă agricultorilor, care s-au obisnuit cu sistemele pentru agricultura de precizie
”Noi oferim deja sisteme Lenkautomatik- și telematice pentru controlul de la distanță a echipamentelor agricole și gestionarea resurselor. Conceptul nostru merge mai departe și propunem un tractor autonom, vom arăta modul în care clienții noștri și angajații lor pot controla de la distanță mașina agricolă, o pot controla direct în agricultură și în viitor. Această tehnologie deschide clienților noștri calea de a efectua sarcini operaționale cu o eficiență mai ridicată, fie că vorbim despre cultivarea terenului, de semănat, sau de lucrările de de protecție a plantelor și de recoltare “, explica Andreas Klauser, președintele CASE IH.
Pentru moment, acest concept este folosit pentru a testa tehnologia și pentru a colecta feedback-ul clientului, pentru a efectua studii aprofundate focusate pe nevoile agricultorilor în ceea ce privește mașinile agricole autonome în prezent sau în viitor
Case IH și echipa de inovare a CNH Industrial au pornit dezvoltarea acestui concept de la modelul Case IH Magnum existent, implementându-i acestuia astfel un nou design. Vehiculul este controlat folosind o interfață interactivă, iar acțiunile mașinii agricole pot fi monitorizate prin intermediul operațiunilor pre-programate. Sistemul de la bord ia automat în considerare lățimea implementurilor și calculează cea mai eficientă rută de lucru în funcție de teren, obstacole și alte mașini agricole aflate în câmp.
Operatorul poate supraveghea și ajusta activitatea tractorului de la distanță, având posibilitatea de a alege între un computer desktop și o tabletă portabilă.
De asemenea, alte modificări aduse acestui tractor autonom sunt folosirea unui radar de tip LIDAR (Light Detection and Ranging), o tehnologie laser și camere video de la bord care ajută tractorul să recunoască cu acuratețe obstacolele ce apar în calea sa. Odată reperate, mașina inteligentă se oprește, iar operatorul este notificat vizual și acustic, putând interveni pentru a schimba modul de lucru al tractorului. Dacă nu este primit nici un semnal GPS, nu există date de poziție disponibile sau este apăsat butonul de oprire manuală, tractorul se oprește imediat.
Inovațiile de la CASE IH includ și modificarea sarcinilor pre-programate în funcție de condițiile meteo. Acestea pot fi, bineînțeles, controlate și de către operator care are decizia finală în privința lucrării. Dacă este vreme bună însă, iar mașina agricolă este programată să lucreze, ea se va oprit când termină, putând fi programată și pentru alimentare automată cu carburant.
Astfel, la tractorul autonom propus de CASE IH s-au implementat cele mai noi și mai performante tehnologii inteligente pentru urmărire, telemetrie, schimb de date și gestionarea datelor agricole. Aplicațiile sunt puse în slujba fermierului care beneficiază de cel mai simplu mod de operare, are control și acces total, poate face o monitorizare completă și reușește astfel că efectueze lucrări care conservă solul și reduce costurile.
“Un manager de fermă poate să supravegheze sau sa controleze activitățile mai multor tractoare autonome printr-o tabletă, în timp ce el are alte activități sau chiar operează un alt vehicul”, a spus Zemenchik. “Tractoarele autonome multiple pot lucra ca o flotă sau simultan în mai multe sub-flote atribuite domeniilor separate, fiecare beneficiind de hărți pre-programate. Deci, ai putea avea un tractor trăgând un plug, urmat îndeaproape de un altul care operează o semănătoare. Oportunitățile de eficiență sunt substanțiale.
Inainte de dezvelirea conceptului, directorii companiei au prezentat o demonstrație video a tractorului la arat si semanat în sud-estul Statelor Unite ale Americii la începutul acestei veri.
Momentan este vorba despre un prototip, asadar nu există date cu privire la prețul unui tractor autonom sau în ce motorizări și cu ce putere va fi disponibil pe piață. De fapt, nu se cunoaște nici când el va putea fi comandat de către fermieri, toate informațiile de acest tip urmând să fie anunțate la momentul potrivit.
Vizionați următorul material video complet.
Vizionare placută!
Cum va arăta tractorul viitorului?
Cum va arăta tractorul viitorului a fost una dintre dezbaterile importante ce au avut loc la expoziția internațională Agritechnica 2015, eveniment ce s-a desfășurat la Hanovra în perioada 10-14 noiembrie. În viziunea lui Roger Stirnimann, profesor de inginerie la Universitatea Bern din Elveția și membru al Asociației de Inginerie Agricolă din Elveția, piața mașinilor agricole încercă să răspundă și să se adapteze provocărilor agricole vehiculate deja pentru anii următori.
Principala grijă a constructorilor de mașini agricole este de a răspunde cererilor venite din partea celor care lucrează în agricultură, consideră inginerul elvețian, care a făcut o evaluare și privind modul în care se va dezvolta industria pentru a face față tendințelor politicilor agricole implementate de marile economice ale lumii.
Tractoarele mici, ușor de manevrat, vor câștiga teren în China și India
În noile state industrializate, așa cum sunt China și India, micile ferme de familie încep și ele să folosească tractoare. Aici se pretează mai ales tehnologiile simple, ușor de operat și de întreținut. Pe de altă parte, nu vor fi deloc de neglijat durata de viață a tractoarelor și prețul care se impune a fi unul accesibil.
Pe de altă parte, fermierii din vestul Eruopei au un alt set de nevoi, similare cu cele ale agricultorilor americani. Se pune accept pe anduranță, pe eficiență, pe raport preț-calitate și pe confort. Acești producători agricoli caută o îmbunătățire în tracțiune, o reducere a tasării solului și sisteme de comunicații între tractoarele din flota cu care lucrează, sisteme care să poată fi folosite indiferent de diferențele de brand pentru care optează. Totodată, deloc de neglijat, se pune accept pe vizibilitatea mașinilor în câmp, pe scaunele cât mai comode, pe climatizare și pe aplicații ce permit operarea complexă din cabina tractorului.
Și, totuși, ce vor face constructorii în raport cu aceste solicitări din partea clienților? Se încearcă mai ales simplificarea procesului de construcție, cu reducerea costurilor și posibilitatea de a se investi mai mult pe partea de optimizare și personalizare a dotărilor.
Pe de altă parte, cu un alt ochi, marile branduri sunt preocupate de legislația pe care tehnica agricolă o are de respectat, în special cea referitoare la normele de protecție a mediului. În afară de emisia de noxe, se lucrează mult la limitele de greutate, restricțiile de lățime sau îmbunătățirea sistemului de frânare.
Soluții inovatoare deja disponibile
În termeni de soluții imediate pe piața tractoarelor, constructorii au venit la ediția din acest an a Agritechnica cu o serie de inovații menite să crească eficiența mașinilor agricole și care reduc efectele nocive asupra solului. Astfel, este de amintit sistemul propus de Fendt pentru a schimba presiunea din anvelopele tractoarelor în timpul mersului, ceea ce ajută tractoarele dotate cu VarioGrip și GripAssist să facă o trecere rapidă între munca din câmp și circulația pe șosea, dar și pe diferite parcele ale fermei, unde solul poate varia. O altă soluție ar fi folosirea anvelopelor VF care au nevoie de o presiune cu 40% mai mică pentru a oferi aceleași rezultate la muncile agricole.
Pull harder. Pull smarter. Pull SAFER!
SAFE-T-PULL™ is a hydraulically operated towing system that makes pulling stuck vehicles and equipment through tough conditions easy and safe! Improve your operations efficiency, maximize your harvest, and never get out to hook up in the mud again!
It has been tested up to 160,000 lb loads and it is adaptable to most tractors, forage harvesters, trucks and other equipment. Eliminate those dangerous ropes, chains, and cables!
-
Improve your efficiency and boost your production, all while pulling safer
-
Tested successfully on loads over 80 tons
-
Cam design eliminates springs and cables for centering
-
Pulling arm can be folded vertical for storage and ease of maneuvering
-
Unique shock-absorbing design cushions pull unlike dangerous ropes & chains
-
Lift cylinder is specially designed to restrict the flow of fluid, giving you a smooth and steady lift making hook-up a breeze
-
Lift cylinder also features a nitrogen powered accumulator that automatically engages to protect your cylinder when operating on uneven ground and over rough terrain
-
Prevent damage to your transmission, clutch, drive-shaft, & differential
All of our Safe-T-Pull products are able to unhook on the go, allowing your vehicle to keep it’s momentum and getting you back to work faster!
SAFE – T – PULL PRO
SAFE – T – PULL COMPACT
-
Keep a constant and safe distance between the truck and the forage harvester while opening fields
-
Reduce Spillage By Never Letting The Truck Drift Back In Slippery Conditions
-
Improve your efficiency and boost your production, all while pulling safer
-
Tested successfully on loads over 80 tons
-
Cam design eliminates springs and cables for centering
-
Pulling arm can be folded vertical for storage and ease of maneuvering
-
Unique shock-absorbing design cushions pull unlike dangerous ropes & chains
-
Lift cylinder is specially designed to restrict the flow of fluid, giving you a smooth and steady lift making hook-up a breeze
-
Lift cylinder also features a nitrogen powered accumulator that automatically engages to protect your cylinder when operating on uneven ground and over rough terrain
-
Prevent damage to your transmission, clutch, drive-shaft, & differential
Due to the limited supply of 24-volt self-contained hydraulic units, we will be offering a limited supply of the Safe-T-Pull Compact units for this upcoming 2014 harvest season.
Call for more information and reserve yours today!
Truck Hitches
It’s Easy To Get Connected
-
Easy-mount hitch mechanism makes any truck ready to be pulled safely.
-
Fastens into existing tow hook mounts.
-
Easily accessible pulling point centered between both frame rails.
-
Model-specific: Simply call in the model of your truck to one of our local dealers.
-
Reduces the risk of twisting your frame and damage to your truck.
-
All hitches are powder-coated to protect the life of your investment.
-
Over 80 different models designed and custom solutions are also available.
-
Over 20 years of proven performance!
SAFE T Pull Original
Tow securely with the one that started it all.
-
Operated with existing hydraulics from the comfort of your tractor cab
-
Springs & cables center the pulling arm making hook-up simple
-
Unique shock-absorbing design cushions pull unlike dangerous ropes & chains
-
Prevent damage to your transmission, clutch, drive-shaft, & differential
-
Improve your efficiency and boost your production, all while pulling safer!
-
Great for sugar beets, potatoes, onions, carrots, silage, rye, or corn!
Standen Pearson
Quality Master 2-Row
Highly manoeuvrable with terrific handling, especially in smaller fields and on narrow lanes, QM is the potato harvester that’s a pleasure to operate.
Easy to pull, the short, lightweight design means that only a low hp tractor is needed to operate the harvester with ease.
QM offers many advantages over heavier more comlicated harvesters, yet offers a more than respectable output. GALAXY star separation endows QM with very effective soil, clod and haulm removing abilities that belie the size of the machine.
The simple crop path with low drops throughout means that QM really is an exceptionally gentle harvester for all types of crop.
STANDEN-PEARSON SP Series potato planters provide accurate planting; seed spacing, planting depth and soil covering are all carefully controlled for optimum results.
Gentle seed handling is ensured by a controlled seed flow to the cups; the moving floor belt is activated when seed is required. STANDEN-PEARSON planters are renowned for their rugged reliability; these planters are designed to give many years trouble free service.
Strong chassis designs allow class leading hopper capacities, so you spend less time filling, more time planting!
All our planters feature latest STANDEN-PEARSON potato planting technology with advanced depth control, soil flow management, and highly effective optional bed forming hood systems.
Standen Pearson
Cup Planters
Standen Pearson
Quad Planting
Technologies
Standen Pearson
FM-2 Topper
Unique QUAD planting options enable growers to produce high quality uniform specification salad potatoes; please email us or talk to our sales people for details of suitable soil types etc.
Call today to see if you to can see the benefits of higher yields, more uniform crop, increased marketable sizing from Quad Planting.
Standen Pearson is the industry leader in quad planting, sales can provideyou with the many studies available on Quad Planting
4-ROW QUAD PLANTED POTATOES
Ideal for salad or seed potato planting
More regular sized tubers
More target sized tubers
Greater yield potential
Less greening
Improved moisture retention
HIGH CAPACITY, POWERFUL POTATO TOPPER
IT’S THE ONE PROFESSIONALS CHOOSE!
Front or rear mounted, this topper is versatile and hard working
* High capacity cross conveyor, effectively clears tops and weeds
* Dynamically balanced flail rotor shaft for smooth running, long life
* 74 flail blades create powerful updraught for maximum suction
* Heavy-duty height control wheels with easy adjustment
* Equipped for front or rear tractor mounting as standard
* Adjustable for clockwise/anti-clockwise P.T.O inputs
* Robust construction throughout
Click On Image For Brouchures
DISCOVER A BETTER HARVESTER
THE HIGH PERFORMANCE 2-ROW POTATO HARVESTER
T2 is a 2-row, and the T3 is a 3-row tractor trailed potato harvester developed by engineers at Standen Engineering for high output and efficiency with low crop damage.
The Standen T2/T3 offers significantly more output. An additional front digger web and a longer sieving web provide a dramatic increase in total web area. VariSep adjustable web step separation, between the digging and sieving webs provides another major boost to output, and on-the-move adjustability.
OMEGA – ADVANCED SEPARATION TECHNOLOGY
Developed by Standen for the T2/T3, OMEGA is a fluted roller separating system, featuring soft deformable fluted rollers and the choice of Ebonite or steel clod rollers. OMEGA is designed to make the most of T2/T3’s high output potential. Neat, flush sides mean T2 is only 2.9m wide for transport; the wheel track is adjusted from the cab’; T2/T3 is ready for work, or ready for the road in seconds
TOUCH SCREEN CONTROLS
Touch Screen technology offers a user-friendly, easy to operate driver interface. Touch Screen is programmable; profiles can be created offering fast selection of a range of settings to suit different crops and conditions.
A series of functions can also be programmed to operate in sequence; at the start or at the end of the rows to be lifted for instance. Hydraulic circuit pressures and shaft speeds are also monitored, and the system features full diagnostics.
JOYSTICK CONTROLS
Joysticks activate major functions providing responsive and progressive control at the operator’s fingertips. Joysticks can be programmed so their functionality suits the operator’s preferences.
STANDEN PEARSON T2 & T3
VariSep – ADJUSTABLE STEP BETWEEN DIGGING AND SIEVING WEBS
VariSep enables the operator to easily raise or lower the sieving web (20cm) so adjusting the degree of separation at this point.
Separation can be set for maximum separation (high step), or minimum separation, level webs (no step).
This helps the operator minimise potential crop damage, or maximize separation when required.
ALL HYDRAULIC, VARIABLE SPEED DRIVES
OPEN PLAN CHASSIS – GREAT DRIVER VISIBILITY
The Standen T2 is built on a heavy-duty tubular chassis designed to provide strength, superb driver visibility, and easy maintenance access. The drive-line is simple and robust, requiring minimal attention with long life components for maximum reliability.
All hydraulic, variable speed drives are featured throughout the harvester; speeds are adjustable from the driver’s cab. CAN-Bus electronics make harvester functions fast to respond and expand the range of adjustments available. Gentle harvesting really is at the operator fingertips.
OMEGA – Separation Technology
OMEGA; gentle, effective, high capacity clod, stone, haulm and weed separation is at the heart of T2, providing efficient crop cleaning and removal of unwanted material.
T2 features two OMEGA separating units, one behind the other. Each OMEGA unit comprises 3 x soft fluted rollers (plastic covered, foam filled), and 3 x clod rollers; Ebonite or steel. Both OMEGA units are angle adjustable from the cab’ to provide varying degrees of separation.
Fluted roller speed is adjusted from the driver’s cab. Clod roller speeds are also adjusted from the cab, along with clod roller height. Clod rollers can easily be reversed.
Importantly, during its adjustment, each clod roller rotates around the circumference of their adjacent fluted roller. This unique ‘constant geometry’ design ensures the gap doesn’t change with up/down adjustment.
The driver’s Control Console has clear indicators showing clod roller height.
OMEGA’s wide range of adjustment enables it to be used effectively in many different soil types and conditions. Also on salad and main crop potatoes, carrots, onions, parsnips, turnips, celeriac, etc.
Standen T2 2-ROW Harvester
Standen T2 Onion Harvester
Standen T3 3-ROW Harvester
Standen TSP1900
SWEET POTATO HARVESTER
-
High capacity, high quality harvesting
-
Latest technology, engineered to perform
-
Advanced OMEGA separation system
-
Stainless steel adjustable crop sizing
-
Left and right discharge booms (elevators)
-
Purpose built for sweet potatoes
-
Developed by STANDEN, in the USA
Designed with a purpose to increase capacity and provide a gentle handling mechanical harvesting solution for sweet potato growers.
Offering the most gentle handling sweet potato equipment available insures minimal mechanical damage, while increase infield capacity. With its dual boom design, OMEGA separation and SS sizer this innovative harvester is the number 1 choice of growers.
WATCH IT IN ACTION TODAY
Ferrari FX-MULTIPLA Transplanter
The FX-MULTIPLA transplanter is a machine equipped with a double rotary carousel (1 person = 2 lines) suitable for planting vegetables in cylindrical, conical and pyramidal plugs. One of the most interesting features of this transplanter is the minimum row distance achievable: 23 cm (9″) which allows the user to plant high density vegetables like lettuce and radicchio, broccoli, celery, fennel, onions and many others.
Every FX-MULTIPLA planting unit is equipped with two independent parallel linkage that float on the ground, in order to grant perfect planting quality even when ground conditions are very difficult. This transplanter can work both on flat ground and raised beds.
FX-MULTIPLA is equipped with a double-row carousel to be fed on two rows at the same time by one single operator. The machine yield is extremely high (up to 5,000 plants/hour/row).
The transplanter carousel is turning in clockmotion (STOP&GO). This specific feature is extremely important to guarantee a constant drop of the plants from the carousel to the shoe. The clockmotion allows to increase the performance per hour, the precision of planting depth and distance in the row.
FX MULTIPLA is equipped with a self-cleaning kicker in the ploughshare. This device is extremely important to prevent the accumulation of dirt in the shoe.
These features are essential to guarantee a more uniform crop that means quality and competitiveness.
FX MULTIPLA is available both in tractor pulled and self-propelled version. The self-propelled version can guarantee: easy manoeuvrability, reduction of dead times, no need for tractor driver.
Optionals:
– Rubber roller with adjustable pressure
– PSC (plant spacing control – hydraulic drive)
– Granular applicator
– Fertilizer applicator
– Water applicator
– Tank
– Front hydraulic or electronic steering arms
– Memoplant (data memory on SD card)
– Pack wheel pressure: hydraulic adjustment
– Planting depth: electric adjustment
– Front disc to open the ground
– Back forks for loading a complete pallet
ADAMS 870 CUBIC FT., 304 STAINLESS STEEL HOPPERS, POWDERCOAT PAINT FRAME, 3-8TON MODUAL COMPARTMENT DESIGN, LARGE EASY SLIDE HYDRAULIC HOPPER DOORS (GATES), 60 HP AIR COOLED DEUTZ DIESEL ENGINE, EASY ACCESS MOUNTED SEALD ELECTRIC CONTROL PANEL WITH PUSH BUTTON START, EASY READ GAUGES WITH SAFETY SHUT DOWN SWITCH, HAND CONTROL VALVES WITH IMPORVED FLUID FLOW FOR MAXIMUM EFFICIENCY, OPEN SPACE HOPPER DESIGN, SIDE DISCHARGE WITH WITH SEQUENCE VALVE DESIGN, SPECIAL DISPLACEMENT GEAR HYDRAULIC PUMP, 32’ MAGNOLIA TRAILER SANDBLASTED , PRIMED, PAINTED BLACK, TANDEM AXLE, TANDEM DOLLY JACKS WITH HEAVYDUTY CROSSBEAM, ABS BRAKES, DOT LIGHT PACKAGE, 304 STAINLESS STEEL FUEL TANK, LARGE 80 GALLON HEAVY WALL HYDRAULIC TANK, RETURN FILTER WITH STATUS GAUGE, FLUID LEVEL AND TEMPERATURE GAUGE, HYDRAULIC CLEANOUT GATES, MANUAL SRT II ROLL TARP.
ADAMS 515T-WLA TRUCK MOUNTED TENDER, 409 STAINLESS STEEL (304 optional), 515 CU. FT., 4-COMPARTMENT, 19’ SIDE DISCHARGE AUGER, MILD STEEL AUGER IN STAINLESS STEEL PIPE, ADJUSTABLE HEIGHT WITH HYDRAULIC RAISE, LOWER, AND FOLD, MANUAL RACK & PINION FEED GATE AND CLEAN OUT DOORS, FOLD DOWN FULL LENGTH WALKWAY, FULL LENGTH FENDERS WITH MUD FLAPS AND TAIL LIGHTS, TANDEM HYDRAULIC PUMP, CONTROL VALVE AND ROLL OVER TARP
ADAMS FAMOUS A-81 SERIES PTO FRIVEN FERTILIZER SPREADERS 4/5/6 & 8 TON CAPACITIES
Available in 304 stainless steel. PTO driven fertilizer spreader, bolt on hopper, ground driven floor chain, 2 speed spread rate, rope trip engagement (hydraulic optional), 540/1000 rpm capable, single or tandem axle with 16.5 L – 16.1 10 ply tires., 2” x 6” x 3/16” tubular frame, removable spreader fans, 4 x 4 tongue jack, safety chains, tarp, powder coat black painted chassis.
ADAMS 1200 CU. FT. SUPER TENDER, 304 STAINLESS STEEL, 40 TRAILER WITH 34 FT ADAMS HOPPER MOUNTED WITH HYDRAULIC FOLD SIDE DISCHARGE AUGER, 4-COMPARTMENT, HYDRAULIC HOPPER GATES, HYDRAULIC BOTTOM DUMP GATES, (2) STAINLESS STEEL MID BEARINGS WITH SLIDE INSPECTION DOOR, 60 HP DEUTZ ENGINE WITH 2-SECTION HYDRAULIC PUMP, 7 SPOOL HAND CONTROL VALVE WITH FLOW CONTROL AND PRESSURE GAGES, LANDING GEAR WITH FLOAT, REMOTE GREASE ZERTS, FLUID LEVEL GAUGE IN DIESEL AND HYDRAULIC TANK, CABLE ANCHORED ROLL TARP
Adams Fertilizer Rear Discharge Tend
Adams Fertilizer Equipment Rear Discharge
Northern Equipment Solutions
Ontario, Canada
Portable Conveyors
FL-24
Field Loader
18″ & 24″ Portable Conveyors from 24′ to 66′. Made from 304 Stainless Steel , TOP drives for up to 40′ and CENTER drive for 42′-66′ Material- 120# pvc belting, 3-roller troughing idlers on 4′ spacing, M/S square tubing frame under carriage (Powder Coated) with Stainless Steel cable lift & winch, 11L – 15 tires & wheels, 10-15 hp TEFC motor (depends on length), tow hitch, unload rate approximately 2-3 tons/min.
Adams standard field loader conveyors is made of 304 stainless steel trough frame, mild steel powder coated under carriage, standard unit is 24” wide, 10 ft flat intake section, 26 ft incline section with 12’ 6” dump height. The Adams field loader comes with 20 hp air cooled kohler engine with electric start. Hydraulic drive with variable speed control, 11.5 x 15 transport tires, tow hitch, special redesigned transition section to eliminate product interference to reach maximum unload rate of 4 tons per minute based on product weight.
240T Pull Seed & Fertilizer Tender
L-95 & L-94
Liquid Applicator
240 CF TRUCK CAPACITY, 304 STAINLESS STEEL WITH MILD STEEL SUPPORT SKIDS FOR EASE OF MOUNTING, HYDRAULIC FOLD 8” DISCHARGE AUGER, 9’ OF UPPER TUBE LENGTH, STAINLESS STEEL AUGERS, HYDRAULIC DRIVE, MANUAL DOOR OPENING, 20 HP KOHLER ENGINE, ROLL TARP
Is similar in style to the L-95, only with a double folding wing tool bar. Comes standard with 710 gallon center drain tank, LM-4455 john blue single piston pump, 12 outlet stainless steel flow divider, press wheel drive assembly, hydraulic lift cylinder with hydraulic folding wings, heavy duty 6” x 4” rectangular tube toolbar, adjustable wheel struts with 16.5 x 16.1 10 ply tires. Adjustable Row spacing from 30” to 40” on 12 row setup or up to 17 row on 30” narrow, adjustable pin hitch, 4 x 4 tongue jack, safety chains, powder coated black frame, the l-96 is also available in 3 shank styles, back swept knives with ½” tube, 20” coulter with stainless steel injection spray, or 20” coulter with front swept knives, other feature options are available.
HLS 8-4W
Lime & Fertilizer Spreader
Hydraulic or PTO Driven Litter Spreaders
304 stainless steel Lime/Fertilizer Spreader, 16” mesh chain, twin 24” fan assembly, ground drive floor chain with self-contained hydraulic or tractor package drive fans, manual/hydraulic engaging lever, adjustable hitch, tandem axles: (1) rigid, (1) torsion, 4-Wheel 16.5-16.1 tires on 8 bolt hubs, 4 x 4 jack, tarp, width 96”, height 91”, with 25’’ ground clearance.
Optional Variable Rate Valving For Trimble, Greenstar & AgLeader
3,4 & 6 Ton Capacities Available
Adams Pull type, hydraulic driven or PTO 20-24’ ft
Litter Spreader
540/1000 rpm driven, 6:1 twin pinion gear reduction drive box, 2” rear drag chain shaft, 32” wide D-667X heavy duty pintle chain with 3/8 x 1 ¼ HR flat bars every 4th link (optional every 2nd link), twin 24” fan assemblies with (4) 9” blades on each disc, tandem rubber torsion axles with 19.5L x 16.1 -8ply on 10,000# axles.
Adams Fertilizer Equipment Tenders
True 304 Stainless Steel Construction, is much more corrosion resisitant then our competitors 409 SS units
Standard 60 HP Duetz Engine – Most Competitors Include A 40 HP Power Pack
High Quality Magnolia Trailer Included – Most It Is An Option
SRT-2 Tarp Included – Most It Is An Option
Hydraulic Slide Gates Standard – Most It Is An option
Adams M3-870-SA
the Adams Advantage
Adams 515T Tender
Adams 530T Tender
ADAMS 530T-WLA TRUCK MOUNTED TENDER, 304 Stainless Steel 530 CU. FT., 4-COMPARTMENT, STAINLESS STEEL ADAMS SIDE OR REAR DISCHARGE AUGER TENDER WITH HYDRAULIC DRIVE, 2-SPOOL CONTROL VALVE, HYDRAULIC CYLINDER ON AUGER, SLIDE GATE CLEANOUT, (2) COMPARTMENT, ROLL TARP
Industry Leading 24, and 16 TON Tenders
Adams SA1200 Super Tender
A Whooping 39 Ton Capacity
Adams Famous PTO – Hydraulic – Ground Driven Spreaders
Shown with Optional Equipment
Available in Rear Or Side Discharge
ADAMS HYDRAULIC SPREADERS 3 – 4 – 5- 6 and 8 TON UNITS AVAILABLE, 304 STAINLESS STEEL LIME/FERTILIZER SPREADER, 16” MESH CHAIN, TWIN 24” FAN ASSEMBLY, GROUND DRIVE FLOOR CHAIN , PTO DRIVEN PUMP HYDRAULIC FANS, MANUAL OR HYDRAULIC ENGAGING LEVER, ADJUSTABLE HITCH, TANDEM AXLES: (1) RIGID, (1) TORSION, 4-WHEEL 16.5 – 16.1 TIRES ON 8-BOLT HUBS, 4 X 4 JACK, AND TARP
PTO Driven Spreaders
Hydraulic Spreaders
Ground Driven Spreaders Available
ADAMS 8 AND 10 TON TRUCK MOUNT TENDERS304 or 409 STAINLESS STEEL ADAMS REAR OR SIDE DISCHARGE AUGER TENDER WITH HYDRAULIC DRIVE, 2-SPOOL CONTROL VALVE, HYDRAULIC CYLINDER ON AUGER, SLIDE GATE CLEANOUT, (2) COMPARTMENT, ROLL TARP
8 AND 10 TON TENDERS
Map soil texture using soil electrical conductivity and produce precise maps of the soil variability in your fields.
Map organic matter with an optical sensor operating underneath crop residue and the soil surface.
On-the-go pH mapping uses pH electrodes to measure 5-10 pH samples per an acre.Collecting a few lab samples calibrates the MSP3.
The Results: Precise, detailed maps of organic matter, CEC, and pH. This information accurately delineates soil zones, making ideal maps for varying seed population rates, nitrogen, lime, gypsum, and other inputs. Because the soil sensor readings can be calibrated to actual OM, CEC, and pH levels, the maps can be used to manage inputs across a farm or even across a region. Topography measurements can be acquired simultaneously and co-located with MSP-3 soil sensor readings.
Soil MSP3 EC/OM & pH
EC maps relate to soil texture and salinity—a fact that has been verified by extensive scientific research. Where the soil EC map shows the soil changes—you will find a change at that location.
And the mapping only needs to be done once, unless you do significant soil moving. EC maps made a decade apart show the same soil management zones.
The Veris 3100 generates two sets of maps, a topsoil map from 0-12″ (30 cm) and one of the soil profile 0-36” (91 cm). While uses vary, the top layer is often used for soil sample site selection, and the deeper map for variable rate populations and nitrogen management.
Planter – Drill – Seeder Scale Kits
Do you know the seed inventory in your planter?
Ensures even seed distribution during hopper filling
You’re able to fill enough seed to plant a field or farm
It helps for refilling, and knowing the amount of seed used on a single field or farm
Knowledge of seed inventory is important in many ways
Ensure even seed distribution between hopper filling
Load required amount to ensure enough seed for planting and reduce clean-out time for changing varieties
Compare pounds planted with acres planted for accurate population
Measure seed used between farms and partnershipsperform quick and easy installation of scale system
Scale Kits Available for:JD 1720, JD 1770, JD 1790, Deere Bauer Planters & Refuge units, Case 1250 & 1260 White 8816, White 8824 & White 8500. Kinze 3600 Series, Monosem NG, Great Plains and Many More
JD 455, JD 750, JD 1520, JD 1530, JD 1560, JD 1590, Case Grain Drills, Great Plains 3020, Landoll, Sunflower and many more grain drills
Call 705-817-8238 for additional package options.
Air seeder weighing systems help operators to:
Ensure even seed distribution during hopper filling
Calculate remaining acreage to plant by knowing the accurate seed weight
Compare pounds planted with acres planted
Measure seed used between farms and partnerships
John Deere 1690/1890 & 1990 CCS Air Drills Are Scale Ready – Simple No Modification Install
Kinze 3600 Series CCS Air Drills Are Scale Ready – Simple No Modification Installation
John Deere 455 – 750 – 1520 – 1530 – 1560 – 1590 Drills Are Scale Ready
Contact Us Today – Many Kits For Landoll, Great Plains, Sunflower, and Many More Brands Available
Custom Designed Track Systems For Planters and Seeders
Soucy Tracks John Deere 1790 CCS
We can offer you custom designed track systems for your John Deere, Case IH, White and Kinze Planters. We have exculsive access to custom designed track systems, that can be adapted to fit your planter.
Contact US Today for more details
Standen TSP1900
SWEET POTATO HARVESTER
-
High capacity, high quality harvesting
-
Latest technology, engineered to perform
-
Advanced OMEGA separation system
-
Stainless steel adjustable crop sizing
-
Left and right discharge booms (elevators)
-
Purpose built for sweet potatoes
-
Developed by STANDEN, in the USA
Designed with a purpose to increase capacity and provide a gentle handling mechanical harvesting solution for sweet potato growers.
Offering the most gentle handling sweet potato equipment available insures minimal mechanical damage, while increase infield capacity. With its dual boom design, OMEGA separation and SS sizer this innovative harvester is the number 1 choice of growers.
WATCH IT IN ACTION TODAY
Tractoarele europene reprezentate de MACOS & HALL pe piața noastră sunt oferite la un preț fără egal, cu aproximativ 20% mai mic decât tractoarele din aceeași clasă de la alți producători
AVANTAJE
Avantajul oferit de noua gama de tractoare comercializate de MACOS & HALL îl constituie oferta foarte bogată de echipamente de bază: greutăți frontale, fereastră în acoperiș, proiectoare de lucru pe acoperișul cabinei -față și spate-, instalație dublă pneumatică, girofar și altele. Totodată aceste tractoare pot fi dotate și cu o multitudine de echipamente opționale: aer condiționat, încărcător frontal, priză de putere, alte anvelope, contra-greutăți, sistem de prindere frontal, cuple rapide și altele.
CONSULTANȚĂ GRATUITĂ
Împreună cu partenerii noștri avem o vastă experiență în producția și distribuția de tractoare. Siguranța serviciilor post-vânzare de service si revizii la un nivel înalt și furnizarea de piese de schimb originale vă oferă siguranța unui produs de bună calitate. Prin utilizarea de soluții inovatoare de design, selectarea motorului ideal și a trenului de rulare, se obțin performanțe excelente cu orice agregat din oferta noastră. Vă stăm la dispoziție cu consultanță GRATUITĂ pentru a vă ajuta să personalizați utilajele agricole astfel încât să obțineți cel mai bun randament în producție.
DESTINAȚII
Tractoarele oferite de MACOS & HALL sunt concepute pentru a lucra în:
- LIVEZI
- VIȚĂ DE VIE
- FERME cu orice profil de producție
- SECTORUL MUNICIPAL ȘI COMUNAL (transport, întreținere spații verzi, întreținere drumuri, lucrări de construcție, ș.a.m.d.)
- TRANSPORT (în echipă cu remorca)
- EXPLOATAȚII FORESTIERE
- CONSTRUCȚII (excavare, debarasare, transport și altele)
Tractoare compacte Shibaura în România
“Kubota tractoare”
-
KUBOTA L 3200,WIE NEU
Tractoare
2010 70 h
Germania, –90.780 RON -
KUBOTA KLEINTRAKTOR B 6200D ALLRAD
Tractoare
1991 4097 h
Germania, Oelsnitz / Vogtland19.518 RON -
KUBOTA B6000 SCHMALSPUR KLEINTRAKTOR SCHLEPPER
Tractoare
2000
Germania, Winsen/ Luhe12.777 RON