(Revista Informatii Agrorurale va ofera ,fara bani,spatiul pentru publicat orice text si oferte sau cereri la Anunturi Gratuite pe www.informatii-agrorurale.ro)
1. Minciuna are picioare scurte pentru Pravda (Adevarul),care a ameninţat că va publica fotografii din satelit care arată implicarea administraţiei americane în aşa zisele atacuri teroriste din 11 septembrie 2001<
2. Publicaţia „Jurnalul Românesc” de la Viena a demascat afacerile companiei Schweighofer în legătură cu lemnul prelucrat şi vândut ca material bio în Obi Baumarkt
3. Companiile austriece de prelucrare a lemnuluiSchweighofer, Kronospan şi Eggerau avut anul trecut o cifră de afaceri cumulată de1 mld. euro, dublă comparativ cu 2009
4.Un ţăran român are dreptul să defrişeze maxim 0.5 ha pe an, pentru nevoile personale şi asta numai după umblătură, hârtii, cereri…Firmele austriace Holzindustrie Schweighofer şi Kronspoan defrişează 3000 ha pe zi în Munţii Apuseni.
5.Noi exportăm buşteni si importăm mobilă ieftină şi proastă,desi cândva, exportam mobilă de calitate. TOT Noi exportăm cantităţi tot mai mari de produse agricole primare,dar importăm mâncare procesată
6 .In Germania,daca se vinde unui strain o palma de pamint,se face un scandal national,caci vânzarea terenurilor la străini este o problemă natională
7 .Fiecare stat trebuie sa-si protejeze siguranta alimentara a cetatenilor, iar singura tara din lume care nu a facut nimic pentru ingradirea dreptului de proprietate a strainilor este Romania , tara care nu a facut nicio notificare la UE
8 . Vanzarea unui singur hectar de teren in Germania, ar fi declansat isterie natională
9 .Cu noua lege, strainii vor detine pamant in arenda,mai mult decit majoritar si le pune bete-n roate chiar fermierilor romani.
-
Legea pune, de fapt, bete-n roate ,pune mai multe restrictii romanilor decat strainilor ,facind concurenta neloaila intre români si straini
-
Fermierii români ramin unicii din lume care sunt jumuliti de dobinzi astronomice,de pretul imputurilor,de subventiile cele mai mici si,dup ace au fost puternic decapitalizati, comparativ cu “fratii” din restul Europei,sunt “invitati” sa cumpere pamint!
- (ZERO) Daca Chevron pleaca din Romania,de ce nu ii ia si pe lingaii si tradatorii care au semnat,judecat ,aprobat si mijlocit pentru insingerarea pamintului si neamului romanesc?
Dupa ce a facut atita zgomot ,dupa ce a revoltat o tara,exceptind burghezia fesenista,Chevron nu mai vrea gazele de şist din România. Anunţul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al gigantului american, la doar o lună de la abandonarea unui alt proiect pe care Chevron îl desfăşura în Europa. Chevron a finalizat, în 2014, activităţile de explorare la prima sondă din România, în localitatea Siliştea-Pungeşti. Compania deţine alte trei acorduri de mediu în judeţul Vaslui pentru explorarea gazelor de şist în Păltiniş – Băceşti, Popeni – Găgeşti şi Puieşti. Anul trecut, americanii au obţinut şi cea de-a doua autorizaţie de construire pentru amplasarea unei noi sonde la Puieşti. Gigantul energetic s-a arătat interesat şi de trei perimetre din Dobrogea, la Vama Veche, Costineşti şi Adamclisi.
Americanii de la Chevron anunţă că vor renunţa la proiectului din România de explorare şi posibilă exploatare a gazelor de şist. Acesta era al doilea cel mai mare proiect al grupului gigant în Europa . Anunţul vine la scurt timp după ce americanii au renunţat la activităţile de explorare a gazelor de şist din Polonia, iar anul trecut au încheiat acordurile pe care le aveau cu Lituania şi Ucraina tot în privinţa gazele de şist.
“Rămâne România, unde ne aflăm în proces de a renunţa la interesele noastre de concesiune”, a spus purtătorul de cuvânt al Chevron. El nu a dat însă nicio lămurire cu privire la elementele care au determinat compania să ia această hotărâre
Reprezentanţii Chevron România confirmă anunţul făcut de purtătorul de cuvânt al grupului american. “Chevron România confirmă intenţia de a renunţa la planurile sale pentru aceste concesiuni în 2015. Aceasta este o decizie de afaceri luată în urma evaluărilor proiectului dinRomânia, care nu poate concura în acest moment într-un mod favorabil cu alte oportunităţi din portofoliul global al Chevron
“Rezultatele lucrărilor din România vor fi predate ANRM şi vor rămâne în custodia statului. Confidenţialitatea informaţiilor de acest gen este menţinută în conformitate cu legislaţia din România “, au mai adăugat ei.
Anul trecut, Chevron România a finalizat activităţile de explorare pe care pe avea pe perimetrele de la Bârlad. Tot în 2014, a fost finalizat şi studiul geofizic 2-D pentru două dintre cele trei perimetre concesionate în Dobrogea.
Chiar luna aceasta, premierul Victor Ponta a mers în Statele Unite şi cu scopul de a atrage investitori şi a participat la o masă rotundă la care au venit reprezentanţi ai mai multor firme americane, inclusiv Chevron.
Pentru unele guverne europene, retragerea Chevron va reprezenta o dezamăgire, având în vedere că o serie de state erau nerăbdătoare să se bucure un boom al gazelor de şist asemănător celui de care au avut parte americanii. Exploatarea gazelor de şist le-ar fi ajutat, totodată, să reducă dependenţa de gazele de import, provenite, în special, din Rusia.
Dezvoltarea sectorului gazelor de şist a înaintat însă greoi în Europa. În Polonia, rezultatele operaţiunilor de explorare au fost dezamăgitoare, iar în alte colţuri ale Europei opoziţia locală întâmpinată împotriva fracturării hidraulice, tehnică utilizată pentru eliberarea gazelor de şist din rocă, au reprezentat un obstacol pentru americani.
Numeroase proteste împotriva exploatării gazelor de şist au fost organizate şi în România. Manifestaţii masive au apărut, în special, în urma operaţiunilor desfăşurate pe perimetrele de la Pungeşti, din judeţul Vaslui. În cadrul acestora se realiza doar explorarea prin metode de foraj convenţionale, nu prin fracturare hidraulică.
Recursul procesului dintre Prefectura Vaslui şi CL Pungeşti privind gazele de şist, mutat la Bacău
Ce crede preşedintele Klaus Iohannis despre exploatarea gazelor de şist în România
În timpul campaniei electorale, Klaus Iohannis a declarat că nu va accepta proiecte care nu sunt bine verificate şi care pot pune în pericol atât comunitatea din zona vizată, dar şi mediul înconjurător. “Ca să fiu mai specific, nu voi accepta să fie promovate proiecte tip Roşia Montană”, a subliniat el.
Cele trei angajamente ale lui Iohannis privind corupţia, Parlamentul şi exploatarea gazelor de şist
“Dacă tehnologia garantează aceste lucruri este foarte bine şi se poate face următorul pas, dacă nu, nu”, a spus preşedintele în vremea în care era candidat la Cotroceni.
Iohannis nu a precizat dacă tehnologia prin fracturare hidraulică i se pare una sigură sau nu, dar a menţionat că între specialişti nu există o poziţie clară în această chestiune.
Americanii urmau să investească 384,6 milioane de dolari în perimetrele din Dobrogea
Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) a publicat în aprilie 2012 contractele semnate cu un an înainte de Chevron, după ce gigantul american şi-a dat acordul pentru desecretizarea lor. Calculele de la acea dată arătau că Chevron, al doilea cel mai mare grup energetic din SUA, se angaja să investească în România până la 384,6 milioane de dolari în cele trei perimetre din Dobrogea, respectiv cele de la Vama Veche, Costineşti şi Adamclisi.
Cea mai mare sumă de bani, respectiv 142 milioane de dolari, urma să fie alocată lucrărilor de la Vama Veche. Din suma totală, 63,4 milioane de dolari erau investiţiile pe care compania urma să le facă pe parcursul următorilor doi ani.
Cifra secretă din contractele cu Chevron. Americanii se angajează să investească până la 384,6 milioane de dolari în România
În funcţie de rezultatele operaţiunilor de explorare, Chevron putea adăuga la această sumă 321,6 milioane de dolari, bani necesari pentru activităţi suplimentare de explorare.
Polonia, pionierul gazelor de şist în Europa abandonat de Chevron
Polonia a fost primul stat european care a pornit, printr-o legislaţie proactivă, exploatarea gazelor de şist. În ciuda acestei deschideri, menită în principal să asigure Poloniei o sursă alternativă de energie faţă de importurile de gaz din Rusia, exploatarea gazelor de şist nu a dat rezultate până acum.
În iunie 2014, Varşovia a adoptat un nou set de legi privind gazele de şist, menite să încurajeze companiile din domeniu, iar birocraţia privind obţinerea licenţelor a fost redusă. S-au aprobat, de asemenea, facilităţi fiscale pentru exploatările de gaze de şist. Redevenţele datorate statului au fost reduse la jumătate faţă de exploatările de gaze convenţionale, urmând să fie colectate începând cu 2020 – 1,5% din valoarea gazului de şist extras, respectiv 3% din valoarea petrolului de şist extras.
Scandalul “PUNGILOR DE BOGĂŢIE” de sub unul dintre cele mai sărace judeţe din ţară: ce caută americanii la Bârlad
De asemenea, redevenţele au fost stabilite în sistem progresiv. Dacă o companie nu face profit din această activitate sau acest profit este nesemnificativ (nu este mai mare de 1,5 ori decât costurile), compania nu plăteşte redevenţa. Redevenţa poate ajunge însă la 25% din valoarea gazului de şist extras, dacă compania face un profit mai mare de două ori decât costurile operaţiunii.
Operaţiunile Chevron în Polonia au fost însă încheiate în 2015, aşa cum s-a întâmplat pe parcursul anilor trecuţi şi cu activităţilor altor companii, Exxon Mobil, Total şi Marathon Oil renunţând la rândul lor să mai caute gaze de şist în Polonia.
Chevron renunţă la gazele de şist din Polonia
Iniţial, aceste grupuri, precum şi alte companii din sectorul energiei, au fost atrase în Polonia de estimări privind existenţa unor rezerve masive de gaze de şist în această ţară.
De la lansarea activităţilor de exploare, estimările au fost reduse, condiţiile geologice de efectuare a forajelor s-au dovedit dificile, iar liderii de companii s-au plâns de incertitudinile legate de cadrul legislativ.
Chevron vrea să se retragă din proiectul ucrainean de 10 miliarde de dolari din domeniul gazelor de şist
Profitul Chevron la final de 2014, cel mai redus din ultimii cinci ani
În ultimul trimestru al anului trecut, profitul Chevron a înregistrat o scădere de 30% şi a ajuns la 3,47 miliarde de dolari, acesta fiind cel mai redus nivel înregistrat în ultimii cinci ani. Prăbuşirea cotaţiilor petrolului a fost considerată cauza acestei scăderi masive.
Profitul net obţinut, anul trecut, de gigantul energetic a fost şi el cu 10,3% mai mic decât în anul anterior, depăşind totuşi 19 miliarde de dolari.
La nivelul anului 2014, Chevron a obţinut un profit net de 19,2 miliarde de dolari, în scădere cu 10,3% faţă de 21,4 miliarde de dolari în 2013. Pentru 2015, Chevron a anunţat investiţii mai mici decât în 2014. Acestea se vor ridica doar la 35 de miliarde de dolari.
Ponta: “Se pare că nu avem gaze de şist, ne-am bătut foarte tare pe ceva ce nu avem”
Reacţia Chevron după ce Victor Ponta a spus că, de fapt, România nu are gaze de şist. UPDATE
Chevron a extins investiţiile în proiecte marine de mare adâncime, în condiţiile în care preţurile ţiţeiului au scăzut cu aproape 60% din iunie 2014. În decembrie, Chevron a inaugurat producţia la exploatarea Jack/St. Malo din Golful Mexic, proiect de 7,5 miliarde de dolari care, potrivit estimărilor, va produce petrol şi gaze timp de patru decenii. La începutul anului 2015, Chevron a convenit, totodată, să cumpere participaţii la două perimetre din Golful Mexic, de la grupul BP.
Bulgaria şi Franţa au interzis exploatarea gazelor de şist
Primul stat care a interzis tehnica fracturării hidraulice, folosită în explorarea şi în exploatarea petrolului şi gazelor de şist, a fost Franţa. Membrii Parlamentului au luat această decizie la finalul lunii iunie 2011.
Hotărârea a venit pe fondul unei puternice mobilizări a populaţiei împotriva acestei tehnici folosite şi de către reprezentanţii Chevron, ea fiind considerată de francezi a fi periculoasă pentru mediul înconjurător, poluând excesiv.
Guvernul Bulgariei a anulat, pe data de 17 ianuarie 2012, licenţa de exploatare a gazelor de şist acordată, în luna iunie 2011, companiei Chevron. Prin ea gigantul american putea să realizeze activităţi de prospectare a gazelor de şist, pe o perioadă de cinci ani, pentru o suprafaţă de 4.400 de kilometri pătraţi.
Hotărârea a fost luată după numeroase apeluri venite din partea populaţiei pe fondul temerilor conform cărora tehnica fracturării hidraulice, folosită de către compania americană, ar fi putut duce la otrăvirea pânzelor freatice şi chiar la provocarea de cutremure. La o zi după anularea licenţei de prospectare a gazelor de şist a celor de la Chevron, oficialii de la Sofia au dezbătut în Parlament interzicerea totală a folosirii tehnicii fracturării hidraulice atât pe teritoriul statului, cât şi în apele teritoriale bulgare din Marea Neagră.
Ce susţin reprezentanţii Chevron despre tehnicile pe care le utilizează
Reprezentanţii Chevron susţin că metodele folosite de ei în cadrul proceselor de explorare şi de exploatare sunt unele sigure pentru mediul înconjurător.
“Chevron protejează acviferele subterane de fluidele de fracturare şi de gaze prin căptuşirea sau <<cămăşuirea>> sondelor cu straturi multiple de oţel şi ciment”, se arată în raportul gigantului american ce vizează activităţile desfăşurate în Europa.
După spusele lor, fluidele folosite în cadrul procedeului de fracturare hidraulică sunt utilizate la adâncimi chiar de peste 2 – 3 kilometri faţă de nivelul acviferului, fapt ce îl separă de el prin intermediul mai multor straturi de rocă impermeabilă.
Revoluţia gazelor de şist din Marea Britanie înaintează cu paşi timizi. Câte sonde de exploatare vor fi inaugurate în acest an
“După fracturare, sondele care produc gaze de şist debitează şi cantităţi reduse de ape de zăcământ cu mineralizaţie crescută, care fie sunt deversate la staţii autorizate de tratare, conform reglementările legale, fie sunt tratate şi reutilizate sau reinjectate în straturile de rocă mai adânci, în sonde de injecţie”, se mai arată în cadrul documentelor companiei.
1. Minciuna are picioare scurte pentru Pravda (Adevarul),care a ameninţat că va publica fotografii din satelit care arată implicarea administraţiei americane în aşa zisele atacuri teroriste din 11 septembrie 2001
Anunţul survine după ce un oficial al Kremlinului a avertizat SUA să nu înarmeze Ucraina pentru a o ajuta să lupte împotriva paramilitarilor ruşi din Est.
Pravda (Adevărul), care în timpul regimului comunist era oficiosul Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, anunţă că “Putin va lovi odată, însă va lovi dur”, întărind imaginea de “dur” al fostului agent KGB. După puciul din 1991, Pravda a păstrat stilul editorial naţionalist şi anti-occidental, cu precădere anti-american, titrând deseori articole inflamatorii “SUA creează cel de-al Patrulea Reich”, etc.
Ştirea publicată de Pravda survine cu o zi înaintea summitului de la München, liderii occidentali încercând să găsească o soluţie pentru a opri agresiunea paramilitarilor din estul Ucrainei, care duc de mai multe luni un război de gherilă cu guvernul Ucrainei.
Conform articolului, unele fotografii pe care le va publica Pravda aparţin sitului secretsofthefed.com.
Incidentele de la 11 septembrie 2001 au ridicat o serie de întrebări mari, care au rămas până acum neexplicate. Acest lucru, ca şi eşecul Comisiei 9/11 de a produce un raport cât de cât credibil, au generat o întreagă cultură a conspiraţiei, în SUA şi nu numai. Întregul incident 9/11 este acum pus la îndoială de organizaţii mari de foşti militari, CIA, ba chiar arhitecţi şi ingineri constructori, care afirmă că versiunea oficială asupra evenimentelor este neplauzibilă.
Putin, a cam negat în trecut
Ameninţarea publicată de Pravda nu este nouă, o asemenea ştire a mai apărut pe siturile internaţionale în mai 2014, fiindu-i atribuită lui Putin, fără însă a fi citată vreo declaraţie a acestuia.
Cu toate acestea Vladimir Putin a declarat în 2011, că atacurile din 9/11 nu puteau fi orhestrate de SUA, afirmând că ideea că agenţiile de informaţii ale SUA ar fi putut face aşa ceva este “o prostie”, conform unui material publicat de televiziunea “pentru export” a Rusiei, RT.
“A-ţi imagina că spionajul american a făcut-o deliberat cu mâna lor este o aiureală totală. Numai cei care nu înţeleg mecanismele interne ale agenţiilor de securitate pot afirma aşa ceva. Ar fi imposibil de ascuns o asemenea operaţiune”.
Pe de altă parte Rusia are propria ei istorie de incidente suspecte, care au făcut victime în rândul ruşilor. În septembrie 1999 o serie de explozii a zguduit Rusia, şi în special Moscova. făcând sute de victime. Incidentele au fost puse – fără absolut nicio dovadă – pe seama cecenilor. Putin, fost şef al FSB, proaspăt ajuns prim ministru a promis pedepsirea criminalilor declanşând cel de-al doilea război cu cecenii. Cu toate acestea în incidentul de la Riazan, o patrulă de noapte a surprins agenţi FSB plantând explozibili în subsolul unui bloc. Incidentul a creat un scandal în presă, fiind muşamalizat de FSB – agenţia învinuită a fost şi cea care ar fi trebuit să-l cerceteze. Popularitatea lui Putin a crescut de la 5% la peste 80%, iar după Riazan, exploziile au încetat la fel de brusc, cum au şi apărut.
Război total
Articolul Pravda afirmă, însă: “Rusia se pregăteşte să publice dovezi ale implicării administraţiei americane şi agenţiilor de spionaj în atacurile din 11 septembrie. Lista dovezilor include imagini din satelit. Motivul a fost de a înşela proprii cetăţeni şi a-i omorâ”.
Luni, după întâlnirea cu Angela Merkel, care se opune înarmării Ucrainei, preşedintele american Barack Obama a declarat că va mai analiza posibilitatea înarmării guvernului de la Kiev.
“Posibilitatea armelor defensive letale este una dintre opţiunile examinate” a declarat Obama citat de ABC News. “Aş vrea să subliniez că acea decizie încă nu a fost luată”.
“În secolul al XXI-lea nu putem sta pur şi simplu şi permite ca graniţele Europei să fie retrasate cu ajutorul ţevii de puşcă” a declarat Obama.
Domnilor Fermieri, Arendasi, Proprietari, LAPAR-isti, TREZITI-Va !!! Indiferenta voastra de azi se va razbuna miine! Iata , mafiotii nostri impreuna cu “sefii” Companiilor austriece măcelăresc pădurile româneşti, in timp ce poliţia arestează doar “gainari”care scurma printre vreascuri…
Dupa modelul jafului intronat de Burghezia Fesenista in toate domeniile de pe orizontala ,iata ca baronii au escaladat si muntii.Dar ca sa se piarda prin negura muntilor piesele de teatru cu inscenari, judecari ,arestari si eliberari,ai nostri au batut palma cu strainii ,De aceea nici in problema tăierilor ilegale şi a jafului organizat din pădurile României organele statului nu fac nimic. DNA şi Poliţia Română se bat în comunicate când arestează un ţăran cu o căruţă de lemn furat sau un Aro vechi cu o remorcă de buşteni de pe marginea drumurilor forestiere, dar bravii noştri anchetatori nu mişcă un deget când e vorba de companiile austriece care rad pădurile Ţării Româneşti în valoare de un miliard de euro pe an. Lăcomia patronilor austrieci nu mai are limite. Schweighofer, Kronospan şi Egger, companii austriece de prelucrare a lemnului, au avut anul trecut o cifră de afaceri cumulată de 1 mld. euro, dublă comparativ cu 2009. Schweighofer, Kronospan şi Egger, companii austriece care controlează prelucrarea lemnului din România, au ajuns în 2014 la afaceri cumulate de 1 mld. euro din vânzarea de cherestea şi alte produse din lemn, din care mai bine de jumătate merge la export. Producţia de cherestea în 2014 a fost de circa 5 milioane de metri cubi, faţă de 1,4 mil. metri cubi în 2000. Schweighofer a avut o cifră de afaceri de 470 mil. euro şi un profit de aproape 100 mil. euro anul trecut, rulajul Kronospan Sebeş este de aproximativ un sfert de miliard de euro cu pierderi de 0,3 mil. euro (în 2012), iar Egger a făcut anul trecut afaceri de 209 mil. euro cu un profit de 14 mil. euro (în 2013).
Companiile austriece au început asaltul asupra Parcului Naţional Retezat, singura zonă cu pădure virgină din Europa.
- Publicaţia „Jurnalul Românesc” de la Viena a demascat afacerile companiei Schweighofer în legătură cu lemnul prelucrat şi vândut ca material bio în Obi Baumarkt
Nu înţeleg de ce autorităţile statului român nu intervin pentru stoparea „măcelăririi” fondului forestier românesc de către companiile austrice. Din informaţiile noastre vă dezvăluim că lunar lideri politici din preajma UDMR vin la Viena şi ridică valize cu banii cash pentru favorizarea exploatării lemnului din Harghita şi Covasna. De astfel de acte de corupţie ce se ridică la miliarde de euro DNA şi Parchetul, care se comportă slugarnic intereselor SUA şi Bruxellului în România, nu mişcă un deget să aplice legea. Pentru ofiţerii DNA e importantă numai arestarea plevuştii sau a oamenilor de afaceri români, Doamne Fereşte să supere „Marele Licurici” şi să aresteze un mahăr al unei mari companii străine care ne fură din 1990 încoace.
Sper că ultima petiţie către premierul Victor Ponta va sensibiliza autorităţile române, care închid opchii la defrişarea pădurilor din Parcul Naţional Retezat. “Am aflat că lemul din Retezat a ajuns la fabrica Schweighofer unde a devenit un banal material pentru șeminee; brichete și peleți care se vând prin supermarketuri, benzinarii și magazine de bricolaj din Europa de Vest. Vă rog să vă amintiți că în anul 2011 s-a tăiat illegal în acea parte din Retzat și la intervenția ministrului mediului cu susținerea Academiei Române și a Consiliului Ștințific al Parcului s-a decis stoparea tăierilor și ridicarea zonei la rang de protecție integrală. Inainte de a-și termina mandatul, în februarie 2014, dooamna ministru Lucia Varga a semnat o derogare care a permis reînceperea tăierilor în Retezat. Trebuie decis o dată și pentru totdeauna ca Retezatul, simbolul naturii sălbatice din Europa, să fie protejat integral și strict, iar zona tampon să fie instaurată în jurul acestuia în afara limitelor parcului”.
E vremea ca românii să nu se mai lase păcăliţi de propaganda „justiţiei independente”, care se aplică doar „hoţilor” români, ci să se organizeze şi să facă presiune asupra DNA şi Parchetul General pentru a se ocupa de marea corupţie internaţională, adică ilegalităţile şi tunurile date de şefii marilor companii străine care au pus la propriu pădurile din România pe… butuci.
- Companiile austriece de prelucrare a lemnuluiSchweighofer, Kronospan şi Eggerau avut anul trecut o cifră de afaceri cumulată de1 mld. euro, dublă comparativ cu 2009
Schweighofer, Kronospan şi Egger, companii austriece care cotrolează prelucrarea lemnului din România, au ajuns în 2013 la afaceri cumulate de 1 mld. euro din vânzarea de cherestea şi alte produse din lemn, din care mai bine de jumătate merge la export.Producţia de cherestea în 2013 a fost de circa 5 milioane de metri cubi, faţă de 1,4 mil. metri cubi în 2000.Schweighofer a avut o cifră de afaceri de 470 mil. euro şi un profit de aproape 100 mil. euro anul trecut, rulajul Kronospan Sebeş este de aproximativ un sfert de miliard de euro cu pierderi de 0,3 mil. euro (în 2012), iar Egger a făcut anul trecut afaceri de 209 mil. euro cu un profit de 14 mil. euro (în 2013).Cele trei companii cumpără lemn de la Romsilva şi alţi proprietari de păduri şi fabrică cherestea, PAL (plăci aglomerate din lemn) sau alte plăci pe care le vând către producătorii de mobilă sau la export. Puterea lor este atât de mare încât au fost acuzaţi şi de controlul preţurilor în 2005.
- Un ţăran român are dreptul să defrişeze maxim 0.5 ha pe an, pentru nevoile personale şi asta numai după umblătură, hârtii, cereri…Firmele austriace Holzindustrie Schweighofer şi Kronspoan defrişează 3000 ha pe zi în Munţii Apuseni.
În acest ritm, în maxim 10 ani pădurile în Apuseni vor deveni o amintire. La fel toate pădurile din Munţii Carpaţi. La fel cum apa potabilă va deveni o amintire în România, contaminate cu gaze de şist şi cianuri. Pe scară largă. Maximă.
În Austria exploatările forestiere sunt interzise. Au grijă de ţara lor. În Austria s-a interzis exploatarea gazelor de şist, dar OMV va începe forările pentru gaze de şist în România. Sau în Congo-Bongo, pentru ei oricum sunt sinonime.
În maxim 10-15 ani, pământul arabil va fi în posesia străinilor, iar ţăranii români vor mai fi doar în muzee. În timp, vor dispărea şi acestea. Liviu Rebreanu şi al său “Ion”, Creangă şi amintirile sale, Eminescu şi dorul său sunt impinşi încet către index. Curând nu vor mai fi găsiţi nici acolo.
Tot ce înseamnă resursă în această ţară este concesionată altora, fluturându-ni-se pe sub nasuri iluzore slujbe prost plătite şi care ţin de munca necalificată. Sau minim calificată. Ca în fotografia de mai jos. Munca calificată se face la ei, la “prietenii noştri”. Care, întâmplător, ne insultă după cum au chef. Asta în timp ce stau tolăniţi pe resursele noastre.
- Noi exportăm buşteni si importăm mobilă ieftină şi proastă,desi cândva, exportam mobilă de calitate. TOT Noi exportăm cantităţi tot mai mari de produse agricole primare,dar importăm mâncare procesată
Calitatea a 3-a. Sau expirată. Oricum, plină de “e”-uri. Cândva, eram “grânarul Europei” şi nu numai. Curând vom exporta gaze de şist. Şi vom importa gaze, apă şi mâncare. Curând vom exporta minereuri. De aur, de argint şi de cupru oficial. Şi altele, dar neoficial. Le vom da pe gratis. Şi vom importa produse finite, cianuri, chimicale şi apă îmbuteliată.Dacă va fi nevoie, mii, zeci de mii de tineri vor merge să piară pe front pentru alţii. Vrând-nevrând, obligatoriu. Şi ne vom da cuminţi de-o parte, lăsând locul altora. Pentru că în cel mult 15 ani lumea va fi lovită de cele mai cumplite crize: a apei dulci şi a alimentelor. Toate datele o arată. Iar încălzirea globală, explozia demografică, epuizarea resurselor, polarizarea lumii tot mai acut în săraci şi o mână de bogaţi, vor amplifica criza. Iar noi, aici, deranjăm. Eşaloanele inferioare din Securitate şi din PCR, care de 24 de ani conduc România, au grijă să execute exemplar ordinele. Ba mai şi plusează, aşa, ca să iasă în evidenţă în ochii stăpânilor. De fapt, ei sunt principalii vinovaţi.
6 .In Germania,daca se vinde unui strain o palma de pamint,se face un scandal national,caci vânzarea terenurilor la străini este o problemă natională
Desi Daniel Constantin, Ministerul Agriculturii,sustine ca problema vanzarii terenurilor catre straini sau rezidenti este o problema comunitara Reamintim ca fermierii din alte tari iau atitudine fata de instrainarea pamantului si nu o lasa la latitudinea HOTILOR. Asa se face ca multe tari din UE au impus interdictii clare strainilor la achizitionarea de terenuri arabile, in timp ce guvernul Romaniei impune restrictii chiar propriilor cetateni.“Situatia terenurilor agricole este o situatie nationala, nu comunitara. Ne-a spus-o chiar UE. (…) Fiecare tara are interesele ei, fiecare guvern isi apara foarte bine interesul national. (…) Apropos de scuza guvernului cum ca ne oblige UE sa liberalizam piata funciara. Nu ne obliga UE, nu ne obliga nimeni! Nu are nimeni grija noastra. Nu are nicio treaba UE. Este doar problema guvernului(…) La articolul 65 din tratatul de aderare se spune clar ca fiecare tara isi protejeaza siguranta alimentara cum stie mai bine, si isi gestioneaza si protejeaza terenul cum stie mai bine. Mai exista si partea de integritate teritoriala a tarii cu trimitere la Constitutie
7 .Fiecare stat trebuie sa-si protejeze siguranta alimentara a cetatenilor, iar singura tara din lume care nu a facut nimic pentru ingradirea dreptului de proprietate a strainilor este Romania , tara care nu a facut nicio notificare la UE
Romania este singura tara din Uniunea Europeana care nu a facut nicio notificare cu privire la vanzarea terenurilor catre straini, in vreme ce toate celelalte tari au notificat UE cu privire la interdictiile aplicate.
“Noi nu am facut nicio notificare. Estonia a facut notificare, iar acum a scos un draft de lege care prevede ca nu poti cumpara teren decat daca esti cetatean estonian. In Polonia trebuie sa faci dovada ca ai rezidenta timp de 12 ani in tara. In Germania, nu poti cumpara decat daca faci parte din economia Germaniei, adica, daca platesti taxe acolo
Confederația Asociațiilor Țărănești din România (CATAR) a criticat dur noile modificări aduse de Ministerul Agriculturii la legea vânzării terenurilor agricole, pe care le califică drept „un act de trădare naţională”.
“Legea care reglementează tranzacţionarea terenurilor agricole româneşti trebuie să faciliteze accesul fermierilor români (persoane fizice, juridice, asociații, cooperative agricole) şi tinerilor fermieri români la resursa principală – pământul – cu scopul de a asigura suveranitatea alimentară a României, ocuparea forței de muncă, distribuția judicioasă a resurselor naturale ale ţării către cetăţenii ei cu precădere, pentru a reduce decalajele între România şi celelalte ţări ale Uniunii Europene la nivel social, economic și ecologic. Aceste trei criterii stau la baza asigurării sustenabilităţii dezvoltării, subiect atât de dezbătut la nivelul întregii Europe” – a aratat CATAR, intr-un comunicat.
Ministrul agriculturii, Daniel Constantin, declarase, in luna octombrie, că, o dată cu noua reformă a Politicii Agricole Comune (PAC), România va fi nevoită să accepte ca și perosanele străine să poată cumpăra terenuri arabile.
”Din 2014, piaţa terenurilor agricole se va liberaliza, conform tratatului de aderare la Uniunea Europeană pe care îl avem semnat şi pe care nu putem face modificări, pentru ca asta ar însemna ratificarea eventualelor amendamente de toate cele 26 de state membre şi nu avem garanţia că se poate face acest lucru”, a spus Daniel Constantin.
8 . Vanzarea unui singur hectar de teren in Germania, ar fi declansat isterie natională
In Germania, unde, chiar si vanzarea unui singur hectar de teren, declanseaza un scandal national.
“Cand este deja prea mult? Trebuia sa ne sesizam de la primul hectar cumparat de straini. Daca se intampla asta in Germania, luau foc aia, era caz national. (…). Tara va fi saraca pentru ca firmele straine exporta profitul. Sa va uitati in bilantul acelor societati cu proprietari straini. Mai in fiecare an sunt pe pierdere, sau aproape de zero. Au suprafete de 20-30.000 de hectare, dar abia isi duc zilele. Toata lumea stie asta. Cu siguranta, si “serviciile”. Dar nu sunt interesate… O sa platim cu varf si indesat ca acum suntem pasnici. O sa zicem si atunci: stiti, s-a negociat prost in tratatul de aderare”, a punctat seful LAPAR. Pozitia LAPAR coincide cu cea formulate de Asociaţiei Importatorilor şi Exportatorilor din România (ANEIR) care a aratat recent ca exporturile Romaniei sunt realizate, de fapt, aproape exclusiv de firmele cu actionarita strain. Cea mai mare parte a exporturilor României, respectiv 82,2% , sunt realizate de firmele cu capital străin din România pentru că acestea, spre deosebire de companiile cu capital românesc, au un acces mult mai facil la finanţare.“Firmele cu capital străin din România au acces mult mai uşor la finanţare decât cele cu capital românesc. România nu se află într-o criză de comenzi ca în Europa Occidentală, unde sunt zone întregi zone industriale închise. La noi nu există o criză de comenzi. La noi e o criză de finanţare”, a declarat Mihai Ionescu, secretar general al Asociaţiei Importatorilor şi Exportatorilor din România(ANEIR) într-o conferinţă de presă la Banca Naţională a României.
9 .Cu noua lege, strainii vor detine pamant in arenda,mai mult decit majoritar si le pune bete-n roate chiar fermierilor romani
“Foarte multe firme straine care au pamant in arenda – nemti, austrieci, danezi, vor avea drept de preemptiune la cumparare. Cred ca vorbim despre circa un milion de hectare de teren aflat in aceasta situatie. Daca adaugam si milionul pe care-l detin deja, ajungem la 2 milioane, poate si mai mult, un sfert din suprafata arabila a tarii in proprietatea strainilor. (…) Legea (vanzarii terenurilor catre straini n.r.) a ajuns intr-o formula in care cu mare lucru nu ne ajuta nici pe noi. Mai mult ne incurca pentru ca impune restrictii care, cu siguranta, vor creea mari probleme atat celor care vor sa vanda, cat si celor care vor sa cumpere”, a mai aratat presedintele LAPAR.
Pozitia LAPAR este sustinuta si de Alianta ROPAC, care sustine ca situatia este de-a dreptul dezastruoasa.
“Acel milion de hectare sunt cumparate pe acte, dar oare cate milioane de hectare sunt cumparate fara acte, doar cu contracte de mana pe terenuri neintabulate. Ministerul, in toate raportarile sale, vorbeste despre detinerea in Romania de catre straini a unui milion, un milion doua sute de mii de hectare de teren la aceasta data. Dar asta inseamna statistica pe acte notariale. Foarte multe terenuri, in special in partea de sud si Moldova, unde n-a existat cadastru, acesti oameni detin suprafete enorme de pamant fara documente, si acum, cum ii prind pe romani la inghesuiala, cum ii duc sa semneze actele. Adevarata suprafata detinuta de straini in Romania se va vedea imediat ce se va pune in functiune legea prin care ei au dreptul sa cumpere terenuri. Atunci se va vedea adevaratul dezastru care exista in piata funciara din Romania”, a declarat intr-o conferinta de presa, Claudiu Franc, presedintele ROPAC.In mare parte, potrivit ROPAC, terenurile nu sunt inregistrate in sistemul notarial, fiind cumparate pe baza de titlu si nu de carte funciara, pentru a se masca situatia reala a cumpararilor si pentru a se proteja de fiscul din tara de origine.Mai mult, presedintele ROPAC sustine ca strainii cumpara demult terenuri pe persoana fizica in toata tara, desi legea interzice in prezent acest lucru.Nu suntem de-acord cu infiintarea acelei agentii nationale pentru ca nu va face altceva decat sa vanda ponturi (…). A gestionat prost si terenurile pe care le-a avut pana acum (…). Notarii au obligatia ca lunar, daca nu saptamanal, sa dea la statistica suprafetele de terenuri tranzactionate. Deci, nu este nevoie de o institutie care sa gestioneze o activitate private.
N-am inteles, de asemenea, de ce suntem conditionati de varsta. Legat de dreptul de preemptiune, care vecin are drept de preemptiune cand ai doi, trei sau chiar cinci vecini, in functie de forma terenului? Cred ca primaria se va transforma intr-un fel de Andreea Marin sa caute toti mostenitorii din lumea asta
- Legea pune, de fapt, bete-n roate ,pune mai multe restrictii romanilor decat strainilor ,facind concurenta neloaila intre români si straini
Majoritatea terenurilor se vand cand iti crapa maseaua. Vine omul si zice: dati-mi repede ca am un necaz. De obicei, vine cel mai nevoias. Ala vine. Esti nevoit sa-i suporti tu si cadastrul, care, de multe ori, costa mai mult decat valoarea terenului. Tu trebuie sa-i suporti cheltuielile la notar. El, ca sa-l poata declara, trebuie sa depuna documentele cu tot cu cartea funciara. Aceste cheltuieli le suporta cumparatorul. Dar, cine-i cumparatorul? Sa vedeti la ce rezultate va conduce aceasta lege. Incurca-i drace! Intentia a fost sa ingreuneze accesul strainilor, dar acum ne-am ingreunat noi situatia” .Românii se afla intr-o situatie de concurenta neloiala cu strainii la achizitia de terenuri arabile pentru ca beneficiaza de credite cu dobanda subventionate sau fara dobanda, in vreme ce fermierii romani nu au acces nici la credite bancare, nici la fonduri europene. In plus, potrivit lui Baciu, un hectar de teren in Europa de Vest “a ajuns la pretul unui autoturism de lux de firma sau la pretul unui apartament de lux din Bruxelles”.
- Fermierii români ramin unicii din lume care sunt jumuliti de dobinzi astronomice,de pretul imputurilor,de subventiile cele mai mici si,dup ace au fost puternic decapitalizati, comparativ cu “fratii” din restul Europei,sunt “invitati” sa cumpere pamint!
CATAR considera ca legislatia, limitarea accesului la creditare si imposibilitatea accesarii de fonduri europene de catre majoritatea fermierilor romani, ii pun pe acestia intr-o situatia grava de concurenta neloiala fata de straini, care au, astfel, acces neingradit la piata funciara din România, unde sunt practicate inca preturi foarte mici la achizitia de terenuri, comparativ cu preturile din restul Europei.
“Se pare ca piata comuna este doar la facere, nu si la desfacere. Accesul la fonduri europene este infinit mai greu in România, comparativ cu restul Europei, subventia pe suprafata este de cateva ori mai mica, iar fermierii români nu au acces la credite, comparativ cu cei straini care au acces usor la credite cu dobanzi foarte mici”, a declarat Bogdan Buzescu, presedintele CATAR, federatie membra ROPAC.
Preţurile medii ale terenurilor agricole din România se menţin de 2 până la 8 ori sub cele din majoritatea statelor europene. Preţurile terenurilor agricole diferă în România foarte puternic între regiuni, astfel că în Nord-Est şi Sud-Est terenurile agricole se vând în medie cu 2.600-2.900 de euro pe hectar, în timp ce în Muntenia şi Banat preţurile sunt mai mari, ajungând la 3.500-3.600 de euro pe hectar, potrivit unui studiu al companiei.
12. Guvernantii unguri isi ajuta antreprenorii din agricultură sa primeasca bani cu dobinda domestica,pentru investitii si pentru a cumpara pamint
Guvernantii unguri ,prin președintele Camerei Agricole Naționale, Balázs Gyorffy ajuta fermierii cu soluții concrete pentru problemele din sector.Totodata si TakarékBank –similara (poreclitei) CEC Bank în România ,despre care fermierii unguri afirma că este cea mai serioasa,profesionista si mai mare cooperativă bancară din Ungaria, a încheiat un parteneriat cu fermierii maghiari si cu reprezentații de la Camera Agricolă Națională,respectiv de la camerele agricole la nivel județean. În acest fel,bancherii ofera o serie de produse de creditare corespunzatoare nevoilor tuturor celor din industria agro-rurala.Impreuna au elaborat o structură de finanțare pentru a facilita accesarea și utilizarea fondurilor UE , se arată într-un comunicat de presă citat de Budapest Business Journal.Printre alte avantaje,enumar doar citeva .
Administrare gratuită a contului, card și online banking fără costuri pe primul an inclusiv servicii bancare reduse
Pentru primul an, fermierii beneficiază de administrare gratuită a contului, acces gratuit pentru serviciul de online banking și pentru cel de plată cu cardul, beneficii de care clienții din sectorul agricol se bucură de la începutul acestei luni. Oferta băncii este nelimitată și disponibilă fermierilor la toate cele 1.600 de sucursale din Ungaria.Totodata,TakarékBank a anunțat că va susține si alte obiective de dezvolatre a politicii agricole comune și va elabora structuri care să faciliteze pre-finanțarea subvențiilor anunțate pentru perioada 2014-2020. TakarékBank a decis să încheie acest protocol cu Camera Agricolă Națională din Ungaria pentru a deveni principalul finanțator al agricultorilor, pe termen mediu și lungIn acest fel va ajuta instituția să își asigure mai mulți clienți fideli și, implicit profit stabil pe principiul ”mai puțin de la mai mulți”.