Dezbateri,analize,hotariri in slujba fermierilor si a agriculturii
Reprezentantii PRO AGRO au dezbatut alaturi de invitatii romani si straini subiecte precum rolul asociatiilor si federatiilor in sustinerea sectorului agricol in Romania, modelul francez si polonez fiind exemple demne de urmat.
Congresul a beneficiat de prezenta dlui. Xavier Beulin – Vicepresedintele COPA COGECA, dlui. Marian Sikora – Presedintele Federatiei Uniunilor Producatorilor Agricoli din Polonia, dnei. Ruta Biciuviene –Directorul de Relatii Internationale al Camerei Agricole Lituaniene, dlui. Zoltan Lazar – Directorul de Cabinet al Presedintelui Camerei Agricole din Ungaria, si a dlui. Sebastian Filipek-Kazmierczak, Federatia Nationala a Producatorilor de Bovine pentru Carne din Polonia.
“Ce au facut colegii francezi si cei polonezi reprezinta pentru noi un model”
Noi trebuie sa ne creem structurile organizatorice (camere, asociatii, federatii), dar cateodata trebuie sa o mai luam si pe scurtaturi, fie ca vrem sau nu, daca dorim sa fim intr-un corp agricol organizat,” a declarat a declarat Alexandru Jurconi, Presedinte, Federatia Nationala PRO AGRO.
Dezbateriile de dupa amiaza au vizat fondurile mutuale din agricultura, functionalitatea acestora, precum si expuneri ale experientelor altor tari. Fondul Mutual PRO AGRO (FMPA) va fi primul fond mutual agricol din Romania şi urmează sa fie acreditat de ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale la sfarsitul acestui an.“Este important pentru fermieri sa fie uniti, protejati. Fondul Mutual PRO AGRO nu este numai fondul acelora cu bani. Fondul Mutual PRO AGRO (FMPA) va acorda compensatii membrilor sai pentru pierderile economice cauzate de boli ale animalelor, ale plantelor, de un incident de mediu sau evenimente climatice adverse,” a declarat Alexandru Jurconi. “Discutiile pe care le-am avut astazi cu organizatorii principalelor fonduri mutuale agricole din Europa, au oferit raspunsuri multor intrebari pe care fermierii romani le aveau in legatura cu infiintarea unui fond mutual agricol in Romania. Noi, reprezentantii Federatiei Nationale PRO AGRO, consideram ca in acest moment avem toate informatiile necesare pentru a intra in linie dreapta cu procedurile de autorizare a fondului nostru mutual. In urma discutiilor dintre colegii europeni si fermierii romani, am ajuns la concluzia ca vom putea profita de experienta deja acumulata a tarilor europene care au constituit fonduri mutuale si in acest fel, foaia noastra de parcus va fi mai scurta,” a adaugat Alexandru Jurconi.
La dezbaterile privind fondurile mutuale in agricultura, alaturi de Alexandru Jurconi, Presedintele PRO AGRO, au participat si dl. Nini Sapunaru, Presedinte Comisia pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice, dl. Joel Limouzin, Presedinte, Fonds National Agricole de Mutualisation Sanitaire et Environnementale (FMSE), dl. Felix Daniliuc, Director General, Raiffeisen Leasing, dl. Bogdan Pirvu, Director General, FATA Asigurari, dna. Veronica Toncea, Presedinte, Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) si dl. Viorel Marin, Presedinte Asociatia Nationala a Industriilor de Morarit si Panificatie din Romania (ANAMOB).
Despre PRO AGRO
Federatia Nationala PRO AGRO are in prezent 14 asociatii membre, din care 6 sunt fondatori. Cele 14 entitati profesionale reprezinta organizatii interprofesionale pe filiera de produs, asociatii, uniuni, patronate reprezentative la nivel national pe filiera producerii, prelucrarii, depozitarii, distributiei si comercializarii produselor agricole. In total, PRO AGRO include peste 1300 persoane juridice şi alte câteva mii de producători agricoli care exploatează cel puțin 30% din suprafața arabilă a țării sau echivalentul UVM și care reprezintă toate sectoarele agricole din Romania.