Viziunea RO PAC 2014 – 2020

Acordul organizaţiilor reprezentative la nivel naţional

Liderii organizaţiilor reprezentative la nivel naţional din agricultură au decis că este necesar ca România să comunice o poziţie unitară cu privire la Politica Agricolă Comună ce se negociază în această perioadă între Comisia Europeană, Parlamentul European prin DG Agri şi Consiliul Europei. După un proces de consultare ce a avut loc între organizaţiile noastre, cu sprijinul câtorva colegi din mediul academic şi universitar, pe structura formată din principiile fundamentale stabilite, am construit o serie de indicatori de referinţă ce trebuie urmăriţi cu limite minime şi maxime, astfel încât România să absoarbă cu eficienţă resursele financiare interne şi externe la care va avea acces în perioada următoare de programare.
Deşi există organizaţii ce sunt interesate mai degrabă de subvenţiile pe suprafaţă, (indicatorul principal urmărit fiind profitul), în antiteză cu celelalte organizaţii pentru care obiectivul principal este dezvoltarea rurală în vederea creşterii bunăstării sociale şi economice la nivel local, regional şi naţional, (prin crearea premiselor necesare capacităţii administrative de atragere şi cheltuire corectă şi eficientă a fondurilor), am semnat toţi acest acord comun şi l-am comunicat Ministerului Agriculturii şi Guvernului României dar şi Comisiei Europene.
Transmitem astfel un mesaj de solidaritate şi susţinere reciprocă în eforturile noastre de a ne atinge dezideratele şi creăm un climat de cooperare atât de necesar unui proces de transformare profundă a agriculturii româneşti.
“Politica Agricolă Comună trebuie să fie verde” am decis cu toţii cu ocazia zilei mondiale a mediului din data de 5 iunie, aniversată în aula Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice. Miniştri Rovana Plumb şi Daniel Constantin au asumat valorile prezentate de agricultori. Contăm pe sprijinul lor. Europarlamentarul Daciana Sârbu susţine valorile unei alimentaţii sănătoase şi declară că acest deziderat trebuie să fie o prioritate pentru întreaga Europă.
Organizaţiile semnatare sunt:
Federaţia Crescătorilor de Bovine din România; Federaţia Naţională de Agricultură Ecologică; Bio România; LAPAR; Federaţia Agricultorilor de Munte “Dorna”; Federaţia Naţională de Produse Tradiţionale; Federaţia, Romovis 10 mai 2006”; Sindicatul crescătorilor de ovine din România
Legumicultorii
CATAR; Forumul Montan din România; ADEPT; Asociaţia Naţională pentru Dezvoltare Rurală-Montana, “Romontana”

Adauga un comentariu

Nume*

Adresa de email* [Nu va fi publicata]

Comentariu*