Viti-vinicultura Europeana are in Romania o capitala a vinurilor nobile

 vie Prin bilanțul viticulturii  pe 2013 , industria vinului   nostru tinde sa redevina o forta .Romania este o importanta tara europeana producatoare de vin, dispunand de o traditie si de un   trecut  care o rcomanda si printre tarile competitoare ale lumii . Si bilantul de anul trecut la nivel global arata  o creştere a producţie cu putin peste  5% faţă de anul trecut – desigur de la o mare regiune la alta şi chiar de la o ţară la alta, în interiorul marilor regiuni, cifrele difera  destul de mult.

Europa de Vest, cea mai importantă regiune – unde regăsim Franţa, Italia, Spania, Germania – are  o creştere a producţiei de maximum 10%. Aceasta înseamnă o întoarcere la nivelul mediu al ultimilor cinci ani.  In Zona Bordeaux – scădere a fost  cu 20% a producției d struguri

În Franţa, cel mai mare producător din lume, s-a consemnat o creştere a producţiei de 11%, 44,5 milioane de hectolitri – echivaletul a 6 miliarde de sticle (750 ml). Hexagonul prezintă evoluţii foarte diferite de la o regiune la alta. In Bordeaux, de altfel, a fost cea mai slabă recoltă din 1991 şi până acum, nici măcar 2012 nefind pentru bordelezi atât de negru. Totuşi, per ansamblu, producţia de vinuri a crescut  datorită evoluţiilor mai bune din celelalte regiuni viticole importante ale Franţei. Creşteri se vor înregistra şi în ce priveşte producţia de distilate de vin, inclusiv Cognac şi Armagnac, unde recolta de struguri este aşteptată să fie mai mare cu 18% faţă de anul trecut. De asemenea, anul acesta se aşteaptă o producţie mai mare cu 30-50% de şampanie (champagne), volumele superioare fiind, totodată, de o calitate mai bună decât cele de anul trecut.

Italia, al doilea mare producăor mondial de vinuri, a recoltat  o producţie cu 8,4% mai mare decit cea de anul trecut, aproape egală cu cea a Franţei, 44,5 milioane hectolitri. În Veneto, cea mai importantă regiune italiană, a crescut  producţia cu  4% (regiunea este cunoscută pentru vinurile roşii Valpolicella); în Piemont (vinurile Barolo şi Barbaresco) şi Toscana (Sangiovese şi Vernacia) fiind creşteri mai mari, de 8 şi 5% faţă de anul trecut.

În Europa Centrală , Austria unul dintre cei mai apreciaţi producători din această regiune a inregistrat o  scădere cu 10% faţă de cel trecut – de vină a fost o serie de “calamităţi” care au venit în lanţ – primăvara friguroasă, inundaţii, furtuni, grindină, ploi venite în contratimp cu perioadele de dezvoltare ale viei.

Situaţii similare s-au înregistrat şi în alte ţări central-europene de pe Valea Dunării, cu podgorii şi soiuri de vin cu bun renume pe piaţa.Bulgaria a recoltat  anul acesta mai multi struguri de vin cu 45% comparativ cu cea de anul trecut, la 200 hectolitri.Bulgaria prezintă cele mai interesante evoluţii din sector, lăsând într-un con de umbă chiar şi cel mai mare producător din regiune în termeni de volume, România. Bulgaria plusează atât la capitolul consumului intern, unde creşterea numărului de turişti străini care vin an de an să viziteze staţiunile de pe litoral şi pe cele de la munte, asigură un surplus de cerere semnificativ, cât şi la cel al exporturilor – cu un succes din ce în ce mai mare pe piaţele din China (1 milion de litri) şi Vietnam (7 sute de mii de litri).În California, cel mai mare producător de vin non-europen al emisferei nordice, siutaţia nu este schimbată foarte mult faţă de anul trecut – 25 milioane hectolitri – unul foarte bun pentru vin – Dacă în Europa ravagiile lui 2012 au dus la cea mai scăzută producţie de struguri şi de vin din ultimii 37 de ani, în California (care asigură 90% di producţia de struguri şi vin a SUA) a fost cel mai bun am din ultimii 18.În emisfera sudică per ansamblu situaţia a fost foarte bună, aproape toate ţările mari producătoare înregistrând producţii peste medie.Australia a înregistrat o creştere de 10% faţă de anul trecut – 51 milioane de hectolitri, cu o calitate foarte bună pentru soiuri precum Shiraz, Grenache, Cabernet Sauvignon sau Riesling. În America de Sud, Argentina a realizat o creştere de 23% a producţiei, la 15 milioanre de hectolitri, practic o revenire la nivelul anului 2011, după căderea din 2012.La nivel global situaţia de pe piaţă nu se îmbunătăţeţte cu mult faţă de 2012. Continuă să existe o “penurie” de vin. Potrivit estimărilor International Organization of Vine and Vine (Organizaţia Internaţională a Viei şi Vinului) pentru echilibrarea pieţei ar ma fi nevoie de o suplimentare cu 10 milioane de hectolitri (1, 3 miliarde de sticle) a ofertei – lucru imposibil, din pricina pierderilor din recolta de struguri.

Surse:   Istituto di Servizi per il Mercato Agricolo e Alimentara, FranceAgrimer.

Adauga un comentariu

Nume*

Adresa de email* [Nu va fi publicata]

Comentariu*