Unde putem schia în weekend în România

DAÎn mai multe staţiuni montane din ţară se poate schia fără probleme în urma ninsorilor care au căzut în această săptămână. (weekend-ul 31 ianuarie – 2 februarie)

În Poiana Brașov se schiază în condiţii foarte bune pe toate pârtiile din staţiune, transmite corespondentul RRA, Mădălin Iacob.

Stratul de zăpadă măsoară aproximativ 60 – 70 de cm pe pârtiile din masivul Postăvarul şi 50 de cm pe pârtiile din staţiune (Bradului, Stadion).

Următoarele instalaţii pe cablu sunt funcţionale: telecabina Capra Neagră, telecabina Kanzel, telegondola, Telescaunul Ruia, Teleschi Bradul şi banda snowpark Bradul.

Instalaţiile de producere a zăpezii funcţionează de aproximativ 3 zile pentru producerea unei rezerve de zăpadă în zonele de risc și pentru a asigura prelungirea sezonului de schi.

Preţul unei cartele pentru mijloacele de transport pe cablu este între 40 de lei cartela de 10 puncte și 530 de lei cartela de 240 de puncte.

O urcare cu telegondola sau telecabina capra Neagră este 6 puncte, cu telecabina Kanzel 5 puncte, cu telescaunul Ruia 4 puncte, cu telescaunul Lupului 3 puncte, cu teleschiul Bradului 2 puncte, iar cu teleschiul Stadion 1 punct.

Pentru schiorii avansaţi o variantă mai convenabilă sunt abonamentele. De la ora 11 (până la ultima urcare, la ora 16.45), preţul unui abonament este de 100 de lei, de la ora 13 – 80 de lei, iar de la ora 14 – 60 de lei.

Există și abonamente pe o anumită perioadă de timp. Preţul lor este între 140 de lei/zi și 1000 de lei/10 zile.

Copiii sub 6 ani au transport gratuit, dar numai însoţiţi de părinţi, iar cei între 6 și 12 ani au reduceri între 35 – 50 %.

Un echipament complet de schi, clăpari-beţe-schiuri, se poate închiria cu 35 – 45 de lei/zi, pentru adulţi, 25 – 35 de lei/zi pentru copii. Centrele de închiriere se află în apropiere de pârtii.

 

Tariful pentru un instructor de ski este între 80 – 100 lei/oră pentru un instructor individual, iar pentru învăţarea schiului în grup preţul este între 25 – 50 de lei/ oră, în funcţie de numărul de persoane din grup și de numărul de ore.

Sibiu

În judeţul Sibiu se schiază în condiţii excelente pe cele 5 pârtii ale Complexului Arena Platoş, de lângă staţiunea Păltiniş, dotate şi cu nocturnă, transmite corespondentul RRA Carmen Vulcan.

În Funpark-ul Arena Platoş va avea loc, sâmbătă, 1 februarie, prima etapă a Campionatului Naţional de Freestyle, competiţie pentru care au fost amenajate şase platforme diferite, pe o lungime de mai bine de 500 de metri.

Competiţia este una de tip slopestyle, în care juriul va aprecia corectitudinea liniei, spectaculozitatea trick-urilor şi siguranţa aterizărilor.

În judeţul Sibiu se schiază bine şi pe pârtia Trecătoarea Lupilor de la Gura Râului, şi acceptabil pe vechea pârtie Onceşti din staţiunea Păltiniş. La staţia meteo de la Păltiniş se înregistra vineri dimineaţa, la ora 8, 27 cm de zăpadă.

Cel mai mare strat de zăpadă din judeţul Sibiu dar şi din ţară este la Bâlea Lac, la 2000 metri altitudine în Munţii Făgăraş, care măsura vineri dimineaţa 153 de cm.

Meterologii de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania Sud din Sibiu avertizează că în Munţii Făgăraş, la altitudini mai mari de 1500 de metri, inclusiv zona Bâlea, este risc însemnat de producere de avalanşe, de gradul 3 pe o scară de la 1 la 5.

Salvamontiştii sibieni le recomandă turiştilor să nu efectueze ascensiuni pe traseele superioare cabanelor.

De asemenea cei care urcă la Bâlea Lac, unde se află singurul Hotel de Gheaţă din România, să folosească telecabina, iar odată ajunşi sus să îşi limiteze plimbările la căldarea Lacului Bâlea şi să nu urce pe versanţii din jur

La Bâlea Lac se finalizează vineri şi lucrările de construcţie a celor 3 igluuri de gheaţă, în care se vor caza astăzi primii turişti, este vorba de 6 englezi.

De astăzi începe şi construcţia Bisericii de Gheaţă de la Bâlea Lac, în care este programată deja prima cununie în data de 17 februarie, un cuplu din Anglia.

Valea Jiului

În cele trei staţiuni montane din Valea Jiului se schiază pe toate pârtiile, stratul de zăpadă pe domeniile schiabile măsurând între 40 și 60 de centimetri, transmite corespondentul RRA, Ilie Pintea.

Datorită ninsorilor abundente din ultima săptămână, turiștii care ajung în Straja se pot bucura de cea mai lungă pârtie din România, care totalizează nouă kilometri, plecând de pe vârful Mutu și ajungând până în orașul Lupeni.

Tot aici funcţionează, din acest week-end, și o pârtie de snow tubing, asemănătoare uneia de bob, pe care turiștii vor aluneac folosind colaci de cauciuc speciali. Joi se aflau în Straja peste 1000 de turiști, dar cabanierii spun că numărul acestora va crește pentru că începe vacanţa elevilor și foarte multe dintre locurile de cazare sunt deja rezervate.

 

Turiștii au la dispoziţie o pârtie cu instalaţie de noctură, dar și instalaţii de transport pe cablu care fac legătura între pârtii.

Accesul în Straja se face cu telegondola, dar se poate ajunge în staţiune și cu mașina, pe un drum judeţean bine întreţinut.

Și în Parâng se poate schia în condiţii excelente, aici fiind disponibile două pârtii, dintre care una cu o lungime de peste doi kilometri. În staţiune se poate ajunge cu telescaunul, care funcţionează normal, iar până la staţia de îmbarcare accesul se face pe un drum judeţean care pleacă din Petroșani.

În Pasul Vâlcan, cea mai nouă staţiune din Valea Jiului, există o singură pârtie, pe care se schiază în condiţii optime, iar telegondola care leagă municipiul Vulcan de staţiune funcţionează fără probleme.

Gorj

Potrivit corespondentului RRA, Tius Stoichiţoiu, toate cele cinci pârtii din staţiunea montană Rânca, arhicunoscute de turiştii din întreaga ţară, sunt practicabile la acest sfârşit de săptămână pentru schi şi săniuş.

Cea de-a şasea pârtie a fost amenajată, de câteva zile, la intrarea în staţiune dinspre oraşul Novaci. Vă mai informăm că iubitorii sporturilor de iarnă pot să schieze şi în comuna gorjeană Leleşti.

De curând, aici s-a deschis o pârtie, aflată la intrarea în localitate iar cei care ajung să schieze sau să se dea cu săniuţa sunt trataţi cu câte un pahar de vin fiert. Mai multe nu, că nu e bine. Pârtia a fost extinsă faţă de iarna precedentă şi este iluminată pe timpul nopţii.

Prahova

În acest weekend se schiază pe toate pârtiile din judeţul Prahova.

Pentru prima data in acest sezon se schiaza la Cota 2000 in Sinaia, unde stratul de zapada pe Partiile din Valea Soarelui si Valea Dorului este de 50 cm, Partia Drumul de Vara ( de la cota 2000 la cota1400) 40 cm., Partia Noua ( pe sub telegondola de la cota 1400 la cota900) statul de zapada este de 40 cm.

Se schiaza in conditii foarte bune si pe Partiile Carp si varinte cu mentiunea ca acstea sunt partii cu grad mare de dificultate pentru sportivi avansati. Toate instalatiile pe cablu finctioneaza .

Cel mai ieftin skipass pentru domeniul schiabil din Sinaia este cel de 24 de puncte care costa 70 lei pentru adulti si 50 lei pentru copii, skipass- ul de o zi costa 135 lei pentru adulti si 95 lei pentru copii.

Cel mai scump este skipassul de 300 puncte in valoare de 600 lei sau cel de 5 zile , in valoare de 535 lei.

În statiunea Busteni pe Partia Kalinderu stratul de zapada batatorita este de 50 cm, pe tot domeniul schiabil din Azuga ( Cazacu si Sorica) stratul de zapada este de 60 cm, transmite corespondentul RRA, Simona Uţă.

Suceava

Starea pârtiilor din judeţul Suceava este foarte bună, transmite corespondentul RRA Mihaela Buculei.

Se schiază pe cele trei pârtii din Vatra Dornei, (Parc, Veveriţa şi Dealul Negru), se schiază şi pe pârtia Pojorâta de la Mălini, iar vineri, 31 ianuarie se deschide sezonul de schi la Gura Humorului, pe pârtiile Şoimul şi Şoimuleţul.

Caraş-Severin

Stratul generos de zapada asternut in Muntii Banatului zilele acestea ofera conditii excelente pentru amatorii de schi.

Pe partia de pe Semenic stratul de zapada este de 35 de cm iar pe cea de la Valiuc care masoara 6 Km stratul de zapada de 30 de cm. este mentinut si de instalatiile speciale.

Pe partia de pe Muntele Mic grosimea statului de zapada masoara intre 24 si 40 de cm, transmite corespondentul RRA Mario Balint.

Vâlcea

Pârtia de ski de la Vidra îi aşteapta pe iubitorii sportului si in acest week-end cu preturi reduse. 60 de lei este ziua de skiat pentru adulti si 30 de lei pentru copii.

Cei care doresc sa ajunga la Transalpina Ski Resort o pot face fie dinspre Brezoi-Voineasa, fie dinspre Petrosani pana la Obarsia Lotrului folosind DN 7A, traficul desfasurandu-se in conditii de iarna.

In zona stratul de zapada depaseste si 70 de centimetri.

Salvamontistii valceni recomandă evitarea în totalitate a traseelor turistice montane din judetul Valcea.

Acestea sunt în totalitate închise deoarece există posibilitatea producerii unor avalanşe, riscul fiind de grad III pe o scară de I la V, transmite corespondentul RRA, Ana Maria Cîrstea.

Adauga un comentariu

Nume*

Adresa de email* [Nu va fi publicata]

Comentariu*