Un mare secret al conservelor reusite consta in sterilizare (2)

dddSterilizarea se poate face in cuptor   Aleg o cratita/ oala ,mai larga si inalta in functie de ceea ce am de sterilizat. Asez pe funt un ziar impaturit, apoi invelesc fiecare sticla sau borcan in ziare, pun apa calduta pana aproape de gura borcanelor cu un deget, dar sa nu le acopere si apoi dau drumul la aragaz. Cand apa incepe sa fiarba, reduc focul si las sa fiarba la foc mic.

Dupa ce fierbe atat cat consider, opresc focul, acopar totul cu prosoape si las asa pana a doua zi, sa se raceasca in voie.

Sterilizate in felul acesta, conservele se pastreaza foarte bine si 3 ani, fara probleme   Timpul de sterilizare difera de la o reteta la alta, de exemplu:

-la compot, dulceata, gem, suc de rosii, bulion… 30 de minute din momentul in care a dat in clocot

-la branza- 1 ora

-la sarmale, fasole, mancaruri gatite 45 de minute -o ora….

 

Nu folosesc nici un fel de conservanti, gelatina, amidon, gel-fix ( eu ii spun gel-pix) sau alte chimicale, pentru ca nu-si au rostul.   Nu folosesc nici sare de lamaie, ci doar lamaie

Pentru un plus de savoare se mai pot adauga diferite arome, in functie de fructele folosite, ca sa potenteze aroma: vanilia merge la orice, se mai pot adauga batoane de scortisoara sau seminte de anason la fiert( intregi, nu macinate, pentru ca schimba culoarea) , diversi samburi : caise, migdale, nuci. Samburii se oparesc inainte si se curata de pielita, apoi se adauga in dulceata sau se pot lasa cu totul. Mai elegant arata curatati, dar necesita mult timp si rabdare

Un alt secret: ca sa nu mai folositi apa la dulceata sau ca sa nu mai asteptati ca fructele sa-si lase sirop( daca nu au sirop suficient, nu va iesi bine) puteti folosi miez de pepene rosu sau galben, in functie de culoarea fructelor folosite. In loc sa folositi 150 ml de apa la sirop, folositi 200-250  g de pepene foarte copt , il sfaramati bine cu mana sau il taiati cubulete si apoi il sfaramati cu o furculita sau bagati blenderul si il puneti ca zaharul pe foc. Culoarea va fi mai vie si va avea o aroma fenomenala

Ca indulcitor se mai pot folosi zahar brun sau zahar din trestie de zahar, fructoza, stevia, sirop de agave sau artar… etc, dar vor fi schimbate culoarea si gustul.

 

Adauga un comentariu

Nume*

Adresa de email* [Nu va fi publicata]

Comentariu*