Un cutremurător proiect ministerial tulbură vinul, mintea, afacerile şi inimile viticultorilor dinspre vulcanica Vrâncioaie

Asta pentru că specialiştii ministeriali au propus noi condiţii pentru producerea vinurilor, care îi afectează în mod deosebit pe viticultorii din Vrancea. Denumirea de vinuri de masă a fost eliminată din viitoarea Lege a Viei şi Vinului. Pentru a le putea produce este nevoie de o licenţă de la Ministerul Agriculturii. Adică, fiecare amărăştean mai are de luptat cu încă o povară în plus, astfel încât marile firme producătoare de vinuri să nu mai aibă adversari.
După ce a fost născut după chipul şi asemănarea ministerului, actul normativ a ajuns la Camera Deputaţilor şi va fi luat în discuţie de membrii Comisiei de Agricultură, condusă de deputatul de Vrancea Nini Săpunaru. Acum se va vedea cum va reuşi alesul vrâncenilor să tulbure drojdia, ori să limpezească turburelul obţinut de pe 25.000 de hectare de viţă de vie. Prin noul proiect Ministerul Agriculturii vrea impunerea unor taxe şi proceduri suplimentare, care vor face aproape imposibilă comercializarea în condiţii legale a vinului de către micii viticultori din Vrancea.
Federaţia Viticultorilor, care reprezintă interesele micilor producători din Vrancea, dar şi din Galaţi, Iaşi, Alba sau Constanţa vrea ca Ministerul Agriculturii să nu-şi mai delege competențele în domeniul politicii viticole pe termen mediu şi lung unei organizaţii care reprezintă interesele unor producători ce fac concurenţă neloială viticultorilor care reprezintă 85% din piaţă”, a declarat Toader Manole, preşedintele Federaţiei Viticultorilor. Acesta spune că în lege a fost trecută ca organizaţie reprezentativă Organizatia Naţională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV), în spatele căreia se află firme “globaliste”, nu mărunţi si mulţi viticultori.

Nu numai peştele mare înghite peşte mic, ci şi redenumirea…

Ce interes are Ministerul Agriculturii de a redenumi vinurile de masă în noua lege şi cere pentru acestea o licenţiere făcută de minister, ceea ce îi afectează cel mai mult chiar pe micii producători. În schimb, pentru vinurile cu denumire de origine controlată (DOC) sau cu indicaţie geografică (IG) nu se impune această autorizare.
“În proiectul de lege vinurile de masă sunt denumite vinuri fără DOC şi IG soi. S-a dat această denumire pentru ca să se poată pune o taxă şi să se obstrucţioneze vânzarea. În lege se spune că vinurile fără DOC şi IG pot fi vândute doar cu licenţă care se dă de către ministrul Agriculturii. Preşedintele Federaţiei Viticultorilor susţine că în Regulamentul 491/2009 al Comisiei Europene sunt prevăzute condiţiile care trebuie îndeplinite, însă autorităţile române nu vor să-l adopte decât cu schimbări favorabile marilor jucători de pe piaţa vinurilor, cum ar fi dispariţia denumirii de vin de masă. Federaţia Viticultorilor solicită ca în viitoarea Lege a Viei şi Vinului să se menţioneze că sunt vinuri de masă soi şi vinuri de masă amestec, halal leguitori!
În timp ce Ministerul Agriculturii dă în proiectul Legii Viei şi Vinului posibilitatea persoanelor fizice să se licenţieze pentru a produce vinuri de masă, Codul Fiscal le interzice să vândă vinul!

1 Comentariu adauga un comentariu

  1. Carcalet says:

    la ce sa te astepti bun de la un minister care se lafaie pe banii contribuabilior care prin parghiile sale de directii agricole toaca frunze la caini in valoare de milioane de euro. in loc sa puna in practica o noua revolutie agrara si sa infiinteze culturi agricole, stimuleaza imburuienarea tarii si tulbura si ultima bruma de speranta.

Adauga un comentariu

Nume*

Adresa de email* [Nu va fi publicata]

Comentariu*