”Transhumanta 2013”-fara frontiere: S-a lansat proiectul comun romano-polonez

Comisarul Dacian Cilos, prezent la evenimentul de lansare, a apreciat proiectul comun romano-polonez ”Transhumanta 2013”, care vizeaza reinvierea unei traditii uitate, aratand ca initiatorii ”au simtit ca nu exista bariere, nu exista frontiere si nu-i nevoie de integrarea in spatiul Schengen ca sa iei şi să duci oile dintr-o parte în alta”.

”In toata reformarea aceasta pe care-o traim acum, in urma crizei, cu siguranta va trebui sa integram anumite transformari si in modul nostru de a fi, modul nostru de a trai, individual si impreuna. (…) Traditiile, fermele mici, biodiversitatea, toate acestea cred ca in viitor, intr-un viitor apropiat, se vor integra, daca nu suntem noi capabili sa le integram, in paradigma de baza. Acum sunt undeva izolate in comportamentul nostru si vedem ca paradigma de baza a constructiei alimentare agricole si agroalimentare din ultimele decenii sau chiar ultimele secole incepe sa scartaie si sa aiba probleme. Vedeti crize alimentare in unele locuri unde sunt resurse naturale si nu se produce de cat e nevoie, vedeti crizele de mediu, crizele de siguranta alimentare si de incredere a consumatorilor in calitatea produselor”, a sustinut comisarul european pentru agricultura. 

Ciolos a spus ca nu vede nicio contradictie intre anumite tehnologii moderne, capabile sa respecte valorile acestea si echilibrul natural, si traditii.

Acesta si-a exprimat satisfactia ca initiatorii au curajul de a promova traditiile si i-a asigurat de intregul sau sprijin.
George Catean, membru al Asociatiei Transhumanta Romania, a precizat ca toate cele 300 de oi insotite de sase pastori, doi romani, doi ucraineni si doi polonezi, vor parcurge in aproximativ 100 de zile un traseu de 1.400 de kilometri de-a lungul Arcului Carpatic, incepand din Romania, continuand cu Ucraina, Slovacia, Polonia si ajungand in Republica Ceha.

In Romania se trece prin judetele Brasov, Mures, Cluj, Salaj si Satu Mare, traseu pe care poverile vor fi purtate de magari, apoi in Ucraina, unde vor fi folositi caii din rasa Hutul, potrivit traditiei ucrainene.

Turma a plecat in transhumanta in data de 11 mai, din Rotbav, judetul Brasov, urmand ca la data de 1 iunie sa ajunga la granita cu Ucraina, fiind un proiect de reinviere a traditiilor din Romania si Polonia

 

1 Comentariu adauga un comentariu

  1. terente geo says:

    Dar stiti ce se ascunde sub acea aratasta transhumanta?Cit dati sa va arat lupariile ascunse in dantura mioarelor ?

Adauga un comentariu

Nume*

Adresa de email* [Nu va fi publicata]

Comentariu*