Cercetătorii au constatat că toti copii care s-au supărat des la vârsta de pina la şapte ani au manifestat un risc semnificativ crescut de a avea un atac de cord sau accident vascular cerebral la vârsta de 40 de ani, fapt mai pronunţat la persoanele de sex feminin.
Un nivel de stres ridicat la 7 ani a fost asociat cu un 31 la sută risc crescut de boli de inimă la femei şi 17 la sută la bărbaţi la vârsta matură.
Pentru femeile de 40 de ani, şansele de a avea un atac de cord sau accident vascular în următorii 10 ani a crescut de la 3,2 la sută la 4,2 la sută, în cazul celor cu o copilărie nefericită. Pentru bărbaţi, creşterea a fost de la 7,3 la sută la doar 8,5 la sută.
Experienţele negative de la începutul vieţii sunt responsabile pentru efectele pe termen lung ale sănătăţii.
Anul trecut, cercetătorii de la Harvard au arătat că adversitatea la o vârstă fragedă poate declanşa eliberarea de toxine în organismele şi creierele copiilor, aducând probleme în procesul de învăţare, în comportament şi sănătate pe tot parcursul vieţii.
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Plymouth au arătat că părinţii care şi-au lovit copiii, le-au sporit acestora riscul de a dezvolta cancer, boli de inimă şi de astm. S-a mai dovedit că abuzurile grave şi traumele au deasemenea implicaţii pe termen lung asupra sănătăţii copiilor.
Utilizarea pedepsei corporale contribuie la stres în copilărie, care odată instalat duce imbolnaviri pentru viitorul individ cât şi pentru societate”.