0.A început Campania Promisiunilor Agro-Electorale cu Msura 121
1. Plata unică la bovine nu se mai face dupa ureche…
2.Insămânţările artificiale la bovine se schimba…
3.Crescătorii de bovine care au solicitat CNDP în 2013 vor putea …
4.Una dintre condiţiile noi pentru plata CNDP la bovine în 2013 consta in …
5.Cine-I profesionist si se asociaza,cistiga…
6.Apicultorii români vor beneficia…
7.România va putea exporta în Turcia ovine vii şi carne de ovine provenind din cele 19 judeţe libere de scrapie, numai după …
8.Prinde contur Consorţiul Naţional AgriAliment…
9.Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 va cuprinde 14 măsuri
10.A inceput inscrierea pentru a beneficia de ajutor de minimis din partea statului
11. Ce acte sunt necesare pentru cumpărarea unui teren agricol prin credit ipotecar?
Persoană juridică(si Persoană fizică)
12. GHID – Cum să obţii fonduri europene din 2014
13.Premierul Ponta a anuntat ca “ vom crește subvențiile pentru fermieri. În 2014, dăm cu 14 euro în plus”…
15. PREVIZIUNI-Pe data de 13.02.2014 USDA a emis estimari privind preturile culturilor pe parcursul urmatoarelor zece ani.
16.Ce “pomeni” vor primi fermierii în acest an și care sectoare agricole au prioritate
17. Afla cu se acorda plățile FEGA în perioada 2015-2020<
0. A început Campania Promisiunilor Agro-Electorale cu
Msura 121
Ceea ce NU SE VREA ŞI NU SE ÎNCEPE,constă în faptul că într-un singur an,dacă s-ar fi dorit ,am fi ajutat cel puţin 10.000 de tineri(plecaţi în ultimile 3 luni), cu bani şi legi/taxe/dobânzi domestice şi am fi pus agricultura pe roate.Dar ne este frică de fermieri bogaţi.Nu s-a vrut să avem fermieri tineri într-o agricultură falită… Aşa că ne amăgim pe banii şi pe tinereţea ajunsă pe cale de dispariţie ,amăgindu-ne din campanie în campanie- până ne iau alţii şi pământul de înmormântare de sub picioare.
Aşadar,Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat că România va deschide, în luna mai 2014, Măsura 121 de sprijinire a fermelor de familie. “Imediat ce va fi aprobat proiectul de regulament, noi lansăm ghidul solicitantului şi deschidem măsură, pe răspunderea noastră”, a spus Daniel Constantin.
“Am venit cu un sistem prin care acordăm microcredite în condiţii mai avantajoase: perioada de graţie de 3 ani, o durată a creditului de până la 10 ani, o dobândă sub ce este în acest moment pe piaţă. La toate acestea se adauga faptul că sunt garantate de FGCR în proporţie de 80%. Cu alte cuvinte, oamenii nu mai trebuie să vină cu garanţii suplimentare pentru înfiinţarea unei ferme de familie”, a mai spus Daniel Constantin.
“Zona de procesare s-a dezvoltat bine, dar trebuie să punem accent pe zona de materii prime care să facă faţă capacităţilor de procesare pe care le avem”, a arătat Constantin.Șeful de la Agricultură consideră că fermele de familie nu reprezintă salvarea agriculturii româneşti, însa consolidează această ramură a economiei din punct de vedere al stabilităţii.
P.S.Dacă Aleşii Neamului ar fi aşezat la temelia ţării Ferma de Familie,care în occident a adus prosperitate şi civilizaţie,redeveneam Grânarul Europei.Dar pentru “că fermele de familie nu reprezintă salvarea agriculturii româneşti,”(citatul aparţine ministrului Daniel Constantin),am devenit oaia neagră .
1. Plata unică la bovine nu se mai face dupa ureche
Ministrul Agriculturii a spus ca “din 2014, nu mai acordăm o plată unică pe cap de animal, cum se acorda până acum, în funcție de animalele existente în anul 2008, ci în funcție de cele care erau în ianuarie 2013 .
„Pentru zona de bovine am schimbat forma de sprijin, tocmai pentru a ajuta și categoria lapte care are probleme și în 2014, și în 2015 când se elimină cotele de lapte. Am vrut să-i sprijinim mai mult pe cei care produc, pentru a scoate la suprafață acel lapte (…). Ca atare, nu mai acordăm o plată unică pe cap de animal, cum se acorda până acum, în funcție de animalele existente în anul 2008, ci în funcție de cele care erau în anul 2013, ianuarie 2013”, a spus şeful MADR.
Potrivit acestuia, fermierii vor primi şi o plată separată în funcţie de cantitatea de lapte livrată către unităţile de procesare. „În această lună va avea loc un control la nivelul întregii țări, în funcție de animalele care au fost solicitate și care se regăsesc pe teren vom face plata, o plată unitară pe cap de animal – noi am numit-o aici Pachetul Carne – și o plată în funcție de laptele care se livrează la unitățile de procesare sau direct către piață se evidențiază într-un carnet separat, special, 20 de euro pe tonă .Pentru bovinele de carne din zonele defavorizate sprijinul va fi în jur de 300 de euro pe cap de animal, iar plata va începe probabil la începutul lunii februarie, a mai spus Constantin.
2.Insămânţările artificiale la bovine se schimba…
…Incepind cu acest an,incep sa se limpezeasca apele “zootehnice” ,macar dup a ce a fost casapit septelul …Vânzătorii de material seminal congelat vor transmite asociaţiilor conducătoare de Registru Genealogic informaţii referitoare la toţi taurii care intră în România, iar asociaţiile acrediate pentru comercializarea MSC-ului vor raporta, lunar, conducătorilor de Registru Genealogic date privind însămânţările artificiale realizate, taurii parteneri şi produşii obţinuţi si parametrii acestora . Mult asteptatele măsuri de reglementare a pieţei însămânţărilor artificiale au fost propuse de Asociaţia „Bălţata Românească” Braşov, la o întâlnire cu reprezentanţii MADR, ai ANARZ şi ai distribuitorlor de MSC, la începutul lunii decembrie 2013. La întâlnire au mai participat reprezentanţi ai FCBR, ai Holstein Ro, ai AGCTR, ai Asociaţiei Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România.Propunerea Asociaţiei „Bălţata Românească” a fost susţinută de toate celelalte asociaţii care conduc registre genealogice, iar măsurile vor fi aplicate după modificarea Ordinului 340/2013, prin care s-a legiferat circuitul materialului seminal de la importator până la fermier.„Noi am cerut completarea ordinului prin obligarea tuturor vânzătorilor de MSC de a informa asociaţiile conducătoare de registru genealogic în ceea ce priveşte taurii care intră în România, penru că acei tauri urmează să facă parte din programul de ameliorare şi trebuie să se încadreze în valorile minime de ameliorare pe care asociaţiile conducătoare de RG le au în programele lor.
“Asociaţia Bălţata Românească a mai cerut o completare la ordin prin care asociaţiile judeţene care comercializează acest MSC să raporteze lunar tot ce înseamnă însămânţări artificiale, tauri parteneri, produşii obţinuţi, ca să se aibă o imagine clară în orice moment asupra taurilor folosiţi în România şi asupra produşilor obţinuţi de pe urma însămânţărilor artificiale. raportarea se va face către asociaţiile conducătoare de registru genenealogic cu care asociaţiile judeţene au protocoale de colaborare care au stat la baza acreditării de către ANARZ pentru comercializarea de MSC”, ne-a declarat Zoltan Haller, vicepreşedintele Asociaţiei „Bălţata Românească”, după întâlnirea de la MADR.
Potrivit ANARZ, la 14.11.2013, erau 35 de asociaţii judeţene ale crescătorilor de bovine autorizate pentru achiziţia, depozitarea şi aprovizionarea punctelor de însămânţare artificială cu MSC pentru efectuarea însămânţărilor artificiale la bovine.
FCBR a cerut revenirea la prima variantă a ordinului 340/2013 privind distribuţia şi activitatea de însămânţări artificiale (modificat ulterior de ordinul 605/2013), respectiv desfăşurarea însămânţărilor artificiale doar prin asociaţiile funcţionale reprezentative la nivel naţional. „La nivelul asociaţiilor, prin specialiştii angajaţi, să se stabilească valoarea de ameliorare a taurului care intră în fermă în funcţie de valoarea animalelor din ferma respectivă şi acest lucru să nu îl decidă operatorul cu comerciantul de material seminal. (…) Asta este poziţia corectă şi normală. Operatorul însămânţător, medicul veterinar, inginerul zootehnist, primarul sau cine mai face însămânţări artificale în România trebuie să ia doar acest material, ales de asociaţie, şi nu altul pe care îl comandă ei, cu care să facă însămânţarea. Dacă ministerul vrea să aibă controlul asupra acestui material seminal, să reglementeze piaţa şi s-o transparentizeze, trebuie să facă aceste modificări.Propunerea a fost susţinută de toate organizaţiile crescătorilor de bovine şi inclusiv de distribuitorii de MSC.
3.Crescătorii de bovine care au solicitat CNDP în 2013 vor putea …
…ei vor lua credite pe adeverinţă de maxim 270 lei/cap de animal. Suma înscrisă în adeverinţele eliberate de APIA va fi de 300 lei/cap de animal, potrivit proiectului de ordin publicat de MADR.Băncile care vor încheia convenţii cu APIA pentru creditarea crescătorilor de bovine vor acorda credite de maxim 90% din suma înscrisă în adeverinţe.Potrivit APIA, băncile trebuie să respecte nivelurile costurilor aferente acordării creditelor pentru beneficiarii plăților directe, astfel încât dobânda finală aplicată beneficiarului nu poate depăși ROBOR 6M + 4%, iar comisioanele aferente creditului să fie în limita de 1%.Guvernul a aprobat 585 mil. lei (131 mil. euro) din bugetul de stat pentru plata CNDP la bovine pe 2013: 96,199 mil. lei pentru schema în sectorul lapte şi 488,8 mil. pentru schema în sectorul carne. Crescătorii de bovine ar urma să primească 431 lei/cap de animal, respectiv 89,31 lei/tona de lapte.
4.Una dintre condiţiile noi pentru plata CNDP la bovine în 2013 consta in …
…faptul că toţi crescătorii care deţin minim 20 capete vaci în exploataţie la data depunerii cererii au obligaţia ca, în 3 luni de la data limită de depunere a cererilor, să înscrie întreg efectivul de vaci în Registrul Genealogic al rasei deţinut de o asociaţie/agenţie acreditată pentru înfiinţarea şi menţinerea Registrului Genealogic. Numai că, Deşi FCBR nu a obţinut acreditarea pentru Registrul Genealogic şi COP în 2013, Frânc transmite că Federaţia va fi acreditată în termenul legal până la care fermierii au nevoie să îşi depună adeverinţele pentru CNDP. „Federaţia va depune dosarul complet de acreditare la 1 ianuarie 2014. În 5 ianuarie, conform actelor normative în vigoare, ar trebui să primim acreditarea, în aşa fel ca fermierii să primească adeverinţe şi să îşi completeze dosarele la APIA”, ne-a spus preşedintele FCBR.
Înscrierea în Registrul Genealogic, o condiţie cu multe probleme
Preşedintele FCBR contestă însă introducerea acestei condiţii pentru acordarea subvenţiei. „Eu îmi menţin poziţia Federaţiei, că această prevedere nu trebuia introdusă în ordin. În mod normal, trebuia să ni se ceară, prin ordin, înscrierea în COP şi apoi în Registru, dar s-a pus căruţa înaintea boilor. Ce scriu în Registru, un număr matricol? În cele mai multe din cazuri ştiu mama. Efectivele care au venit din import au documente de origine, dar efectivele din România, din 2010, de când s-a oprit activitatea de reproducţie şi de registru în România, nu am nici o dată despre ele”, ne-a declarat Claudiu Frânc.
Metişii nu pot fi înscrişi în Registrul Genealogic
„Noi avem metişii care nu pot fi înscrişi în Cartea de Rasă. Care funcţionar de la Curtea de Conturi care va veni în control va înţelege că animalele dintr-o fermă cu 20 de capete nu îndeplinesc condiţiile de înscriere în Registru? Ordinul nu prevede rasă pură, doar că cei care au peste 20 de capete sunt obligaţi să le înscrie. Funcţionarul Curţii de Conturi este economist, vine şi întreabă de ce nu sunt înscrise toate efectivele, apoi se cere restituirea sumelor. Şi de ce de la 20 de capete, de ce nu de la 5 sau 200?”, întreabă preşedintele FCBR.
Persoanele fizice, obligate să facă COP pe banii lor
„În plus, dacă se menţine ajutorul de stat, nu ştiu cum va justifica Ministerul Agriculturii faptul că toţi fermierii persoane juridice nu plătesc aceste servicii, iar toţi cei care sunt persoane fizice şi sunt obligaţi să înscrie animalele în COP şi în Registrul Genealogic trebuie să suporte costurile 100%. Oare constituţional este corect?”, avertizează Frânc.
5.Cine-I profesionist si se asociaza,cistiga
Gheorghe Budrală, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Taurine Aberdeen Angus este primul din România care a primit acreditarea pentru efectuarea controlului oficial (COP) în direcţia producţiei de carne la taurine.Dupa ce primise la sfârşitul lunii decembrie 2013-acreditarea, “ de acum încolo vom începe activitatea. Controlul oficial va fi realizat la nivelul membrilor de asociaţie, dar la primirea acreditării, recomandarea ANARZ a fost aceea de a face control şi la animalele crescătorilor care nu sunt membri ai asociaţiei, caz în care bineînţeles ca se va plăti o anumită taxă pentru a acoperi cheltuielile, taxă stabilită în funcţie de mai multe criterii”, a spus Gheorghe Budrală.In luna februarie este demarată activitatea de control oficial. „Controlul se face de două ori pe an: în primul rând cântărirea la fătare şi apoi cântărirea la 200 kg cu estimările de rigoare. În plus, se face o bonitare a animalului ale cărei rezultate se introduc în baza de date şi de acolo în baza de calcul pentru stabilirea valorii de pedigree. Baza de date pe care o utilizăm este sub un contract cu ANARZ, dar suntem în discuţii cu una dintre cele mai mari firme de acest gen din Australia, Breedplan – Angus Society of Australia, care s-ar putea să ne dea acceptul pentru a folosi baza lor de date şi sistemul lor pentru ameliorare”, a subliniat peşedintele asociaţiei.Din asociaţia Aberdeen Angus fac parte la această dată 44 de membri cu un efectiv de 4.500 de capete de animale din rasa pură Aberdeen Angus. „Estimăm ca la finalul anului 2014 să ajungem la 80 de membri cu efective de circa 7.500 de capete. Specific, vorbim doar despre rasă pură, fiindcă metişi sunt mult mai mulţi”, a mentionat presedintele Asociatiei Gheoghe Budrală.
6.Apicultorii români vor beneficia…
… în următorii trei ani de un sprijin financiar de 44,5 milioane de lei , conform Programului Național Apicol (PNA) elaborat de România pentru perioada 2014 – 2016 și aprobat de Guvern la finele anului trecut.
“Valoarea sprijinului financiar este de 44.545.756,82 lei, din care pentru anul 2014, 14.852.830,10 lei, pentru 2015 — 14.855.585,69 lei, iar pentru 2016 — 14.837.341,02 lei. Comisia Europeană participă la finanțarea acțiunilor din Programul apicol cu 50% din cheltuielile efectuate de România pentru fiecare acțiune accesată, excluzând TVA.Sprijinul financiar alocat atât din bugetul de stat, cât și din bugetul UE prin Programul Național Apicol pentru perioada 2014 — 2016 se distribuie pentru cinci măsuri, respectiv pentru realizarea sistemului informatic în vederea identificării stupilor, pentru achiziționarea de medicamente, pentru achiziționarea de mătci, roiuri pe faguri
și/sau familii de albine, achiziționarea de stupi în vederea reformării stupilor uzați în urma deplasării acestora în pastoral și decontarea analizelor fizico-chimice care atestă calitatea mierii.Beneficiarii PNA 2014-2016 sunt apicultori, persoane fizice și juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale constituite potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/ 2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, cu modificările și completările ulterioare, organizate în asociații de crescători de albine, federații, uniuni apicole, cooperative agricole sau grupuri de producători recunoscute, conform legislației în vigoare.
Potrivit MADR, sistemul informatic va avea ca scop evidența numărului de apicultori și a numărului de familii de albine, pe județ, total țară și forme asociative prin îmbunătățirea substanțială a Sistemului unitar de identificare a stupinelor și stupilor.
“Introducerea acestei măsuri se justifică atât prin faptul că alocarea sumelor de către Comisia Europeană se face, în primul rând, în funcție de numărul de familii de albine deținut de fiecare stat membru și ulterior de măsurile propuse a fi finanțate, cât și prin necesitatea existenței unei baze de date fiabile necesare dezvoltării politicilor în domeniu și asigurării unei trasabilități adecvate în ce privește calitatea și siguranța produselor obținute”, precizează Ministerul Agriculturii.
În prezent, în România, situația statistică a numărului familiilor de albine este gestionată de mai multe entități (MADR, INS, APIA, ANARZ, forme asociative) care raportează valori diferite, înregistrându-se diferențe de 40% și chiar de până la 80%, conform ultimelor solicitări depuse la Agenția Națională pentru Ameliorare și Reproducție în Zootehnie (ANARZ).
În vederea realizării sistemului informatic pentru identificarea stupilor, ANARZ achiziționează, în conformitate cu prevederile legale în vigoare referitoare la achizițiile publice, atât hard-ul, cât și soft-ul, părți ce compun acest sistem informatic, în limita sumei de 8 milioane de lei, fără TVA alocată cu această destinație pe perioada 2014 — 2016.
Termenul-limită de depunere a cererii și a documentelor care o însoțesc pentru acțiunile prevăzute în PNA este 1 august a fiecărui an.
În 2013, mai mult de 7.000 de apicultori au beneficiat de Programul Național Apicol, plafonul alocat pentru 2013 fiind de aproape șapte milioane euro, din care 3,4 milioane de euro au fost alocați de CE.
Cei 7.076 de apicultori beneficiari ai sprijinului financiar în 2013 dețin un număr aproximativ de 550.000 de familii de albine și sunt organizați în 147 de forme asociative, la nivel național.
România produce anual, în medie, 20.000 — 22.000 de tone de miere, clasându-se pe locul patru în Europa, anul trecut producția fiind estimată la circa 17.000 de tone. România deține, în prezent, 1,47 milioane de familii de albine și are în jur de 40.000 de apicultori la nivel național, peste 60% dintre aceștea fiind membri ai Asociației Crescătorilor de Albine din România.
*
7.România va putea exporta în Turcia ovine vii şi carne de ovine provenind din cele 19 judeţe libere de scrapie, numai după …
…ce experţii turci vor evalua şi agrea fermele de carantină, a( pre)vestit preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu.
Asta,s-a intimplat dup ace ,pe 31 ianuarie 2014, la Ankara, a avut loc întâlnirea de lucru între delegaţia Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), condusă de preşedintele Vladimir Mănăstireanu, şi Autoritatea Veterinară Centrală din Turcia, în vederea deschiderii exportului de ovine vii şi carne provenită de la acestea, precum şi reluarea tranzitului rutier prin Turcia cu ovine vii şi carne de ovine.
Întâlnirea a avut loc la invitaţia şefului Autorităţii Veterinare Centrale din Turcia, Erol Ifran. „Am agreat şi semnat cele trei tipuri de certificate veterinare de sănătate destinate sacrificării ovinelor, pentru exportul de ovine destinate îngrăşării şi pentru exportul de ovine destinate reproducţiei, iar Autoritatea Veterinară Centrală din Turcia urmează să publice pe site, săptămâna viitoare, ridicarea restricţiilor pentru cele 19 judeţe din România. Dincolo de faptul că Organizaţia Internaţională pentru Sănătatea Animalelor (OIE) a recunoscut statusul celor 19 judeţe din România, ca fiind libere de scrapie, experţii turcii vor să vină să vadă fermele de carantină, să le evalueze şi, ulterior, pot începe exporturile”, a spus Mănăstireanu.
Avem nevoie şi de permisiunea Irakului
Vizita experţilor turci în România, la fermele de carantină, este programată pentru luna martie, însă informarea oficială din partea Turciei referitoare la data reluării exporturilor se va face pe cale diplomatică. „Informarea oficială din partea autorităţilor turce se va face pe cale diplomatică. Va fi informată Ambasada României din Turcia cu privire la data exactă când se poate relua efectiv exportul de animale vii către Turcia. Pentru tranzit, este însă nevoie şi de acceptul autorităţilor irakiene. Va trebui ca autorităţile veterinare irakiene să mai emită un document prin care să permită tranzitul transportului respectiv întrucât au fost cazuri când au întors camioane şi ca să reintre în Turcia trebuiau refăcute analize, fie la produse alimentare, fie carcase de animale care au tranzitat Turcia. Săptămâna viitoare vom lua legătura cu autorităţile irakiene ca să stabilim de comun acord o formulă tip de acceptare a tranzitului prin Irak”, a explicat şeful ANSVSA.
Oficialii turci au precizat că nu au fost impuse bariere artificiale împotriva exporturilor româneşti de carne şi animale vii din speciile bovine şi ovine, urmărind doar respectarea normelor şi reglementărilor OIE şi UE din domeniu, iar evoluţiile recente din România, ţară considerată ca foarte importantă pentru relaţiile bilaterale, îi determină să găsească soluţiile convenabile ambelor părţi pentru liberalizarea treptată a comerţului. Pe măsura schimbării statusului României la OIE faţă de bolile animalelor, se are în vedere stabilirea condiţiilor sanitare veterinare de export şi a procedurilor pentru fiecare specie în parte.
Potrivit ANSVSA, pe exportul de bovine vii şi carne de bovine s-a convenit că discuţiile vor avea loc după publicarea în Jurnalul Oficial al OIE a statusului de ţară pentru România. Delegaţia română a informat că cel mai probabil acest lucru se va întâmpla la sfârşitul lunii mai 2014.
8. Prinde contur Consorţiul Naţional AgriAliment
Prin Ordin al ministrului MADR este gata de stabilire a unui cadru pentru susţinerea dialogului civil şi a reprezentării la nivel european a organizaţiilor naţionale reprezentative din sectorul agroalimentar pe probleme reglementate de politică agricolă comună prin crearea Consorţiului Naţional AgroAliment a fost propus în cadrul ultimei sedinţe de dialog social din cadrul ministerului, desfăşurată joi, 30 ianuarie a.c..
Potrivit MADR, în contextul actual este necesară revizuirea dialogului dintre reprezentanţii ministerului şi ai fermierilor, iar în acest sens este utilă înfiinţarea Consorţiului Naţional AgriAliment. “În vederea creşterii transparenţei şi a asigurării unui echilibru mai bun între interesele reprezentate, este necesar să se reexamineze dialogul în grupurile consultative care se ocupă de probleme legate de sectorul agroalimentar”, se arată în draftul de Ordin.
„Consorţiul ar trebui să ofere asistenţă MADR şi CE şi să ajute la desfăşurarea unui dialog periodic cu privire la toate aspectele referitoare la politica agricolă comună, inclusiv la dezvoltarea rurală şi la punerea sa în aplicare, şi în special cu privire la măsurile pe care MADR şi Comisia este invitată să le ia în acel context, inclusiv referitor la aspectele internaţionale în materie de agricultură, să realizeze un schimb de experienţă şi de bune practici, să ofere consultanţă în materie de strategie, sau din proprie iniţiativă şi să monitorizeze evoluţiile politicii”, mai precizează documentul.
De asemenea, este menţionat faptul că grupurile de dialog civil sunt necesare în fiecare stat european şi că ar trebui să fie formate „cel puţin din organizaţii neguvernamentale de la nivel european, inclusiv asociaţiile reprezentative, grupurile de interese socioeconomice, organizaţiile societăţii civile şi sindicatele care sunt înregistrate în Registrul european comun al transparenţei”.
RO PAC: Totul depinde de modul de realizare/constituire
“Se pare că vizita noastră (Avram Fitiu – Federaţia Naţională de Agricultură Ecologica-FNAE, Claudiu Frânc – Federaţia Crescătorilor de Bovine din Romania-FCBR, Bogdan Buzescu – Confederaţia Asociaţiilor Ţărăneşti din Romania-CATAR), a Alianţei ROPAC la Bruxelles, la DG AGRI, din data de 2 decembrie 2013 a dat roade. Discutând la acea dată de cele 3,5 milioane de euro pe care MADR le-a anunţat că le va cheltui pentru realizarea PNDR-ului şi de organizaţiile selectate pentru acest demers care nu aveau legătură directă cu agriculura, ocazie cu care am prezentat varianta noastră de PNDR pentru 2014-2020, conducerea DG AGRI Unit 4 pentru PNDR România ne-a asigurat că vor urmări îndeaproape procesul de consultare al organizaţiilor din ţară şi că vor analiza şi eventualele diferenţe între cele două programe PNDR 2014-2020, cel al Alianţei ROPAC şi cel al MADR. Noi suntem deschişi şi încrezători faţă de minister. Până ce MADR nu publică spre consultare varianta de PNDR propusă nu avem ce compara. Sperăm să fie mai bun ca cel propus de noi! Argumentat!”, afirmă Alin Bogdan Buzescu, preşedinte la Confederaţia Asociaţiilor Ţărăneşti din România – CATAR şi reprezentant al Alianţei RO PAC.
Acesta susţine că Alianţa RO PAC este de acord propunerile MADR, în linii mari. “În principiu suntem de acord cu cele propuse. Încă nu am primit nici o invitaţie sau înştiinţare. Totul depinde modul de realizare/constituire. Avem nevoie de reprezentanţi la Comisia Europeană. În principiu, noi, agricultorii, avem nevoie de reprezentare şi în Parlamentul României dar şi în Parlamentul European”, adaugă Alin Bogdan Buzescu.
Cine va face parte din Consorţiu?
„Organizaţiile membre sunt desemnate de către Ministru din rândul organizaţiilor care au răspuns invitaţiei de depunere a candidaturilor. Ministrul poate de asemenea desemna o organizaţie membră în cazul în care rămân sau apar locuri vacante”, se arată în draftul Ordinului.
Este foarte important ca reprezentantii din toate sectoarele de producţie şi industrie agricolă să fie invitaţi la consultări şi să se ţină cont de părerile lor.
9.Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 va cuprinde 14 măsuri
Acestea vizează creșterea competitivității agriculturii, gestionarea durabilă a resurselor naturale și schimbările climatice și dezvoltarea rurală echilibrată, reducerea decalajelor economice și sociale dintre diverse zone ale țării
Tara noastra dispune, prin PNDR 2014-2020, de o alocare financiară de 8,0156 mld. euro din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), la care se adaugă contribuția națională.
„În prezent, societatea se confruntă cu provocări foarte mari pe plan economic și social, precum și în ceea ce privește problemele de mediu, schimbările climatice și tehnologia. Politica Agricolă Comună 2014-2020 a UE va trebui să contribuie mai mult la o creștere inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii. România trebuie să elaboreze un program de dezvoltare rurală care să facă față provocărilor cu care se confruntă, printr-un set de măsuri complete și durabile.
În plus, politica de dezvoltare rurală trebuie să colaboreze strâns cu alte politici ale UE și să optimizeze utilizarea fondurilor agricole, rurale, sociale și structurale pentru a completa intervențiile rurale propuse”, a declarat, la Ziua Media pentru Dezvoltare Rurală, fostul comisar european pentru Agricultură Franz Fischler, fin cunoscător al realităților românești, și care este celebru pentru afirmația potrivit căreia „Uniunea Europeană ne dă, dar nu ne bagă în traistă!”.
În același areal al problematicii, ministrul Agriculturii a pus în ecuație necesitatea îmbunătățirii performanței sectorului agro-alimentar în strânsă corelare cu creșterea calității vieții în mediul rural. „Îmbunătățirea performanței sectorului agro-alimentar corelată cu dezvoltarea infrastructurii în mediul rural și creșterea nivelului de trai al populației rurale sunt esențiale pentru România”, a spus Daniel Constantin.
„Dacă ne referim la realitățile socio-economice existente, unul din domeniile principale pentru care PNDR 2014-2020 acordă o atenție deosebită este cel al competitivității sectorului agricol. Totodată, trebuie să avem în vedere că dezvoltarea spațiului rural înseamnă mai mult decât sprijinirea sectorului agricol, importante fiind deopotrivă investițiile în activități non-agricole, reînnoirea generațiilor la sate, accesul populației la serviciile de bază, toate acestea în strânsă legatură cu protecția și conservarea mediului”, a adăugat ministrul Agriculturii.
Obiectivele PNDR 2014-2020 vor răspunde nevoilor identificate pe baza analizei sectoriale, socio-economice și de mediu, dar și a analizei SWOT pentru spațiul rural românesc.
Înzestrarea tehnică în agricultură, creditele bancare acordate în acest sector, dar și productivitatea muncii în agricultură și industria alimentară sunt indicatori care înregistrează rate de zeci de ori mai scăzute în România, comparativ cu media europeană. Țara noastră nu se poziționează confortabil nici în ceea ce privește managementul exploatațiilor agricole sau gradul de sărăcie în rândul populației din zona rurală.
Un alt indicator deficitar este suprafața agricolă exploatată în regim ecologic, care în România este de doar 0,4% față de 3,7% media UE. Doar rata șomajului și ponderea sectorului agricol în valoarea adăugată brută arată o compatibilitate cu media comunitară în analiza comparativă a indicatorilor.
INDICATORI DE BAZĂ PENTRU AGRICULTURĂ, INDUSTRIE ALIMENTARĂ ȘI SECTOR FORESTIER, COMPARATIV CU MEDIA UE 27
* Valoarea adăugată brută
** UAM – unitate anuală de muncă
*** Sub pragul minim
**** Potențialul Dunării nu este luat în calcul
Sursa: MADR
Creșterea competitivității sectorului agricol – unul dintre obiectivele generale ale PNDR 2014-2020 – se impune cu atât mai mult cu cât se constată că valoarea medie a productivității muncii în agricultură este de 4.328 euro/persoană, față de media europeană de 14.967 euro/persoană (în 2012).
În vederea creșterii competitivității, PNDR prevede:
– Investiții necesare îmbunătățirii performanțelor economice și de mediu ale exploatațiilor agricole: 1. Investiții în active fizice – atât investiții noi, cât și modernizări în fermă, precum și sisteme de irigații secundare la nivel de fermă; 2. Infrastructură de adaptare a agriculturii și silviculturii – drumuri de acces la exploatații, instalații/infrastructuri de obținere a energiei din resurse regenerabile, instalațiile de colectare, reciclare și tratament al apei.
– Sprijin pentru înființarea exploatațiilor de către tinerii fermieri;
– Încurajarea transferului de cunoștințe și a inovării în agricultură, silvicultură și în zonele rurale prin sprijin pentru acțiuni de instruire și de informare (plecând de la o realitate curentă care confirmă un procent de 2,5% din populația rurală instruită în domeniu agricol -liceu sau învățământ superior – față de media europeană de 29%);
– Consolidarea legăturilor dintre agricultură, producție alimentară și silvicultură pe de o parte și cercetare și inovare pe de altă parte (cooperare și grupuri operaționale PEI);
– Gestionarea riscurilor în agricultură (fondul mutual).
Al doilea obiectiv general privește gestionarea durabilă a resurselor naturale și combaterea schimbărilor climatice, în cadrul căruia acțiunile de intervenție vor fi direcționate atât către refacerea, conservarea și consolidarea ecosistemelor legate de agricultură ș silvicultură, cât și către promovarea utilizării eficiente a resurselor și sprijinirea tranziției către o economie cu emisii reduse de carbon. Printre măsurile pe care PNDR le propune spre implementare în următorii șapte ani în vederea atingerii acestui obiectiv sunt:
– Măsuri de agromediu și climă ce vizează susținerea practicilor agricole favorabile conservării mediului;
– Măsura de agricultura ecologică ce are în vedere susținerea pierderilor de venit datorate utilizării metodelor și tehnicilor specifice de cultivare în sistem ecologic;
– Susținerea zonelor care se confruntă cu constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice;
– Împădurirea și crearea de suprafețe împădurite.
Având în vedere că România dispune de o mare diversitate biologică (în țara noastră fiind prezente cinci regiuni bio-geografice dintr-un total de unsprezece pe întreg teritoriul european), prin PNDR 2014-2020 se propun atât măsuri privind conservarea biodiversității, cât și măsuri pentru prevenirea eroziunii solului și a ameliorării gestionării apelor.
Cel de al treilea obiectiv, al dezvoltării teritoriale echilibrate trebuie să combată o realitate care arată un procent al populației la nivelul pragului de sărăcie de 40%, urmărind ca priorități dezvoltarea economică în zonele rurale prin reducerea sărăciei și promovarea incluziunii sociale.
Măsurile ce urmează să fie dezvoltate și implementate pe acest domeniu vizează:
– Servicii de bază și reînnoirea satelor ce vizează construcția și reabilitarea drumurilor comunale, a rețelei de alimentare cu apă potabilă și a rețelei de canalizare;
– Sprijin pentru înființarea și dezvoltarea activităților nonagricole în spațiul rural;
– Sprijin pentru investiții în active fizice privind prelucrarea și comercializarea produselor agricole;
– Abordarea LEADER (dezvoltarea și consolidarea comunităților locale).
Sunt bani pentru fermele de semi-subzistență
Pe lângă cele 13 măsuri anunțate deja în PNDR 2014-2020 în decembrie 2013, a fost introdusă și o a-14-a măsură care prevede continuarea plăților în vederea transformării fermelor de semi-subzistență în ferme care produc pentru piață. Sprijinul va fi de 15.000 euro/proiect pentru un număr de 10.000 gospodării țărănești de semi-subzistență, a anunțat
ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la o întâlnire cu producători agricoli, la jumătatea lunii ianuarie 2014.
10.A inceput inscrierea pentru a beneficia de ajutor de minimis din partea statului
Inregistrarea pe site-ul AIPPIMM a cererilor pentru finantare prin schema de minimis a inceput .Aplicatia disponibila pe site-ul AIPPIMM functioneaza in acest moment si va putea fi accesata de catre firme pana pe 24 ianuarie, la ora 20:00. La aproape sase ore de la lansarea schemei, s-au inscris peste 900 de IMM-uri. Toate informatiile privind schema de minimis sunt cuprinse in Ghidul solicitantului, care a fost aprobat printr-un act normativ, recent intrat in vigoare. De asemenea, prin acelasi document au fost aprobate lista codurilor CAEN aferente activitatilor care sunt eligibile in cadrul schemei, precum si acordul de finantare.
Schema de minimis (reglementata prin HG nr. 274/2013 a fost modificata prin HG nr. 848/2013)Cum te inregistrezi on-line?
Fiecare solicitant poate sa se inregistreze cu user si parola, in aplicatia disponibila pe site-ul AIPPIMM, iar dupa inregistrare, solicitantul va completa si transmite on-line formularul de inscriere incepand de astazi de la ora 10:00, timp de zece zile de la demararea inscrierii, adica pana pe 24 ianuarie la ora 20:00 a ultimei zile de inscriere, cu posibilitatea de prelungire a termenului pana la epuizarea bugetului, se precizeaza in reglementarile aflate in vigoare.
Odata cu transmiterea formularului de inregistrare participantilor le va fi acordat un punctaj automat in functie de anumiti indicatori (punctajul minim pentru calificare este de 60 de puncte din 100 posibile).
Dupa expirarea termenului de inscriere si in conformitate cu punctajul obtinut on-line, pe site-ul AIPPIMM se va publica in termen de o zi lucratoare lista cu solicitantii acceptati pentru verificarile administrative de eligibilitate.
Noile reguli stabilesc ca admiterea la finantarea se va realiza in urma verificarilor de eligibilitate, in ordinea descrescatoare a punctajului obtinut la completarea formularului de inregistrare on-line.
Cei care vor avea punctaje egale vor fi departajati in functie de urmatoarele criterii:
- domeniul de activitate din care face parte codul CAEN pe care se solicita finantare;
- numarul locurilor de munca nou-create;
- categoria IMM din care face parte solicitantul;
- locatia implementarii proiectului;
- valoarea profitului obtinut din exploatare la 31 decembrie 2012;
- valoarea profitului net la 31 decembrie 2012.
Dupa aceasta etapa, aplicatia electronica va genera automat un numar de identificare pentru fiecare proiect, denumit numar RUE, adica numar in Registrul unic electronic si va genera si va transmite automat pe adresa de email o scrisoare de instiintare privind inregistrarea in registru, precum si numarul de inregistrare RUE, se precizeaza in dispozitiile aflate in vigoare.
In termen de zece zile lucratoare de la primirea acestei scrisori, solicitantii care au indeplinit punctajul minim de 60 de puncte sunt obligati sa depuna cererile de acord pentru finantare, impreuna cu documentele justificative la Oficiul Teritorial pentru IMM si Cooperatie (OTIMMC) din raza teritoriala in care se afla sediul social al acestora.
Pana in prezent aceste documente se depuneau la registratura generala a MFP, insa avand in vedere ca schema de minimis a trecut in administrarea AIPPIMM, actele se depun la oficiile teritoriale ale departamentului pentru IMM.
Daca nu depun cererea de acord de finantare in intervalul de timp de zece zile lucratoare, atunci solicitantii pierd dreptul de a trece in etapele urmatoare.
Mai departe, cererile de acord pentru finantare vor fi analizate si verificate in limita bugetului alocat schemei, se arata in actul normativ recent publicat in Monitorul Oficial.
In continuare, cererile de acord pentru finantare vor fi verificate de catre unitatea de implementare constituita la nivelul fiecarui OTIMMC, in termen de 60 de zile lucratoare de la data depunerii intregii documentatii, in limita bugetului alocat schemei.
In urma analizei si a verificarilor, OTIMMC va decide sa accepte proiectul, sa il respinga sau sa solicite clarificari.
Conditiile de eligibilitate
Conform reglementarilor in vigoare, pot beneficia de ajutor de minimis intreprinderile care indeplinesc cumulativ, la data solicitarii, urmatoarele conditii:
- sunt inregistrate ca societati comerciale sau societati cooperative, sunt incadrate in categoria IMM-urilor, au sediul si isi desfasoara activitatea in Romania;
- au cel putin un an calendaristic de la infiintare la data completarii on-line a formularului de inscriere si codul CAEN pentru care solicita finantare este autorizat, in conditiile legii, cu cel putin trei luni inaintea datei completarii on-line a formularului de inscriere;
- nu au primit ajutoare de minimis pe o periada de trei ani fiscali consecutivi, anul fiscal in curs si doi ani anteriori, sau, daca au primit ajutoare de minimis in aceasta perioada, acestea cumulate nu depasesc plafonul in lei a 200.000 euro, respectiv a 100.000 euro in cazul intreprinderilor care desfasoara activitate in domeniul transportului rutier, indiferent de sursa de finantare.
- prezinta un plan de investitii pentru care se solicita finantarea, cu evidentierea cheltuielilor eligibile;
- prezinta un angajament ferm privind mentinerea locurilor de munca existente la data inregistrarii Formularului de inscriere online, precum si crearea pana la finalizarea investittiei si mentinerea, pe o perioada de minimum trei ani de la finalizarea investitiei, a locurilor de munca pentru persoane care nu au avut contract individual de munca in ultimele trei luni;
- nu inregistreaza debite restante la bugetele componente ale bugetului general consolidat si ale bugetelor locale;
- nu se afla in stare de dizolvare, reorganizare judiciara, lichidare, executare silita, inchidere operationala, insolventa, faliment sau suspendare temporara a activitatii;
- nu intra in categoria “intreprinderilor in dificultate”;
- nu au fost emise impotriva lor decizii de recuperare a unui ajutor de stat sau, in cazul in care asemenea decizii au fost emise, acestea au fost executate.
Conform listei codurilor CAEN, companiile care desfasoara activitati de comert nu vor obtine punctaj, in acest fel fiind diminuate sansele obtinerii finantarii.
De asemenea, ajutorul de minimis se va acorda intreprinderilor din toate sectoarele de activitate, cu exceptia celor:
- care isi desfasoara activitatea in sectoarele pescuitului si acvaculturii;
- care isi desfasoara activitatea in productia primara de produse agricole;
- care isi desfasoara activitatea in transformarea si comercializarea produselor agricole,
- pentru activitati legate de exportul catre tari terte sau catre state membre ale Uniunii Europene, respectiv nu se acorda ajutoare legate direct de cantitatile exportate, ajutoare destinate infiintarii si functionarii unei retele de distributie sau destinate altor cheltuieli curente legate de activitatea de export;
- pentru folosirea marfurilor autohtone in locul celor importate; intreprinderilor care isi desfasoara activitatea in sectorul carbunelui;
- pentru achizitia de vehicule de transport rutier de marfuri, acordate intreprinderilor care efectueaza transport rutier de marfuri in numele tertilor;
- intreprinderilor aflate in dificultate.
Procedura de acordare a ajutoarelor de minimis
Procedura de acordare a ajutoarelor de minimis presupune, potrivit Ghidului solicitantului schemei de minimis, aprobat prin Ordinul ministrului delegat pentru IMM nr. 376/2013, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 20 din 11 ianuarie 2013, parcurgerea mai multor etape. Acestea sunt:
1. publicarea pe site-ul www.aippimm.ro a duratei sesiunii si a perioadei in care se pot inregistra Formulare de inscriere on line;
2. inregistrarea on-line a Formularului de inscriere;
3. depunerea sau transmiterea prin posta sau alte servicii de curierat, la Oficiul Teritorial pentru IMM si Cooperatie (OTIMMC) din raza teritoriala a sediului social al intreprinderii, a Cererii de acord pentru finantare insotita de documentele justificative;
4. verificarea din punct de vedere administrativ si al eligibilitatii a documentatiei anexate Cererii de acord pentru finantare;
5. verificarea veridicitatii si coerentei informatiilor inscrise in planul de investitii, corelarea situatiilor financiare cu planul de investitii, completarea explicita si cu detalii a tuturor componentelor Planului de investitii, inclusiv a legaturii directe a activelor achizitionate cu activitatile codului CAEN pe care se acceseaza Schema, concordanta intre codul CAEN pe care se acceseaza si activitatile propuse in planul de investitii si a documentelor justificative
6. solutionarea Cererii de acord pentru finantare, dupa caz:
- cu emiterea unui Acord pentru finantare – Unitatile de Implementare vor transmite solicitantilor admisi din punct de vedere administrativ si al eligibilitatii, veridicitatii si conformitatii informatiilor inscrise in planul de investitii, inclusiv a legaturii activelor achizitionate cu activitatile codului CAEN pe care se acceseaza si concordanta cu formularul de inscriere online, o scrisoare de aprobare a proiectului din punct de vedere administrativ si a eligibilitatii, semnata si stampilata de seful OTIMMC.
- cu emiterea unei Scrisori de respingere a Cererii de acord pentru finantare, in cazul in care nu sunt respectate prevederile din HG nr. 274/2013, Ghidul solicitantului – din punct de vedere administrativ si al eligibilitatii, veridicitatii si conformitatii informatiilor inscrise in planul de investitii, inclusiv a legaturii activelor achizitionate cu activitatile codului CAEN pe care se acceseaza si concordanta cu formularul de inscriere online. Unitatile de Implementare vor transmite solicitantilor respinsi o scrisoare de respingere, semnata si stampilata de seful OTIMMC.
- solicitarea de clarificari – aplicantului fiindu-i transmisa Scrisoare de solicitare clarificari, semnata si stampilata de seful OTIMMC. Clarificarile solicitate se emit de catre aplicant si se depun la OTIMMC in 10 zile lucratoare de la transmitere, nefiind permisa atasarea documentelor emise de terti, cu exceptia celor solicitate in mod expres prin scrisoarea de clarificari. Nedepunerea clarificarilor solicitate in termen conduce la respingerea proiectului.
7. primirea Scrisorii pentru semnarea Acordului pentru finant sau a Scrisorii de respingere de catre intreprinderea solicitanta;
8. demararea investitiei, in cazul primirii Acordului pentru finantare;
9. realizarea totala sau partiala a investitiei potrivit Acordului pentru finantare;
10. solicitarea platii ajutorului de minimis aferent cheltuielilor eligibile efectuate, conform prevederilor Acordului pentru finantare;
11. verificarea la fata locului de catre reprezentantii OTIMMC a cheltuielilor eligibile efectuate, pentru care se solicita plata ajutorului de minimis;
12. plata ajutorului de minimis de catre OTIMMC;
13. mentinerea investitiei pe o perioada de 3 ani de la finalizarea acesteia;
14. revocarea Acordului pentru finantare si recuperarea corespunzatoare a ajutorului de minimis platit, in cazul nerespectarii prevederilor HG nr. 274/2013;
Solicitarea acordului pentru finantare
Potrivit HG nr. 274/2013, pentru a beneficia de ajutor de minimis intreprinderea solicitanta trebuie sa obtina un Acord pentru finantare din partea OTIMMC din raza teritoriala in care se afla sediul social al intreprinderii solicitante.
Pentru a obtine acest acord, solicitantul trebuie sa depuna/transmita la OTIMMC, urmatoarele documente:
- Cerere de acord pentru finantare;
- opis cu documentele anexate Cererii de acord pentru finantare;
- certificat constatator, in original;
- declaratie pe propria raspundere privind incadrarea intreprinderii in categoria intreprinderilor mici si mijlocii;
- certificat de atestare fiscala privind indeplinirea obligatiilor de plata catre bugetul general consolidat, in original sau in copie legalizata;
- certificat de atestare fiscala privind indeplinirea obligatiilor de plata catre bugetul local, in original sau in copie legalizata, inclusiv pentru punctele de lucru;
- situatiile financiare corespunzatoare ultimului exercitiu financiar incheiat, depuse si aprobate conform prevederilor legale in vigoare, in copie certificata;
- plan de investitii;
- oferta de pret pentru toate echipamentele din planul de investitii, respectiv deviz general pe obiective si devizul obiectului, in cazul realizarii de constructii, in copie;
- angajament ferm privind mentinerea locurilor de munca existente la data inregistrarii Cererii de acord pentru finantare, precum si crearea de locuri de munca pana la finalizarea investitiei si mentinerea acestora, pe o perioada de minimum 3 ani de la finalizarea investitiei;
- in cazul achizitionarii de constructii, raport de evaluare intocmit de un expert evaluator autorizat de Asociatia Nationala a Evaluatorilor Autorizati din Romania, in copie;
- imputernicire prin act notarial, in original, in cazul in care o alta persoana decat reprezentantul legal al intreprinderii solicitante semneaza Cererea de acord pentru finantare si documentatia aferenta;
- actul de identitate al persoanei autorizate sa reprezinte legal intreprinderea, in copie certificata.
Bugetul maxim alocat schemei de minimis este de 500 de milioane de lei, din 250 de milioane de lei aferente anului fiscal 2014 si 250 de milioane de lei pentru anul fiscal 2015. Acesti bani se vor acorda sub forma de ajutoare de stat nerambursabile in procent de 90% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile, in limita echivalentului in lei a valorii maxime de 100.000 euro, pe o perioada de doi ani fiscali consecutivi.
Important! Cursul de schimb care este luat in calcul pentru plata ajutorului de minimis este cel stabilit de Banca Nationala a Romaniei (BNR), valabil pentru ziua de 11 noiembrie 2013 (data la care HG nr. 848/2013 care modifica si completeaza HG nr. 274/2013 privind acordarea ajutoarelor de minimis pentru investitiile realizate de intreprinderile mici si mijlocii a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I nr. 689), adica valoarea licitata in sedinta bancara din ziua lucratoare precedenta si anume 4,4424 lei/euro.
Potrivit Ghidului solicitantului, nu este specificata data de incepere a platii ajutoarelor de minimis, insa aceasta urmeaza sa se realizeze pana la 31 decembrie 2015, in limita bugetului anual alocat schemei.
De asemenea, emiterea acordurilor pentru finantare se va realiza de la data deschiderii sesiunii pana la 30 iunie 2014, cu posibilitatea prelungirii, in limita bugetului alocat schemei.
Puteti consulta in documentul atasat Ghidului solicitantului schemei de minimis si lista codurilor CAEN, ambele in varianta de proiect, dar care corespund versiunilor publicate in Monitorul Oficial.
11. Ce acte sunt necesare pentru cumpărarea unui teren agricol prin credit ipotecar?
Persoană juridică(si Persoană fizică)
– Act de identitate
– Decizie a Asociatului Unic/Decizie a Adunării Generale a Acționarilor sau a Asociaților pentru semnarea contractului de credit și a documentelor de garanție;
– Cel mai recent Bilanț contabil anual ștampilat de Administrația Financiară (complet) – copie, precum și balanța aferentă – semnate și ștampilate;
– Cea mai recentă balanța lunară de verificare, semnată și ștampilată – copie (nu mai veche de 3 luni);
– Cererea de credit
– Copii ale contractelor de credit pentru cardurile de credit/descoperit de cont/linii de credit/alte tipuri de de carduri, în cazul clienţilor care beneficiază de aceste produse oferite de alte bănci
– Acordul de consultare a bazei de date a Centralei Riscurilor de Credit
Documente care atestă obiectul creditului și valoarea investiției:
– Precontract vânzare/cumpărare pentru terenul cumpărat, care să cuprindă valoarea de vânzare, modalitatea de plată și valoarea avansului achitat (după caz)
– Raportul de evaluare pentru terenul adus în garanție
– Dovada constituirii avansului, dacă este cazul
– Copii ale actelor de identitate ale vânzătorilor
– Titlul de proprietate (ex:contract de vânzare-cumpărare, certificat de moștenitor, contract de donație, autorizație construire + proces verbal de recepție, etc)
– Încheierea de intabulare a titlului de proprietate în Cartea Funciară a Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliara
– Certificatul fiscal eliberat de către Direcția Taxe și Impozite de la Primaria localității/sectorului
– Extrasul de Carte Funciară (valabil 5 zile de la depunerea cererii) care dovedește că proprietatea e liberă de sarcini
Acte necesare pentru cumpărarea unui teren agricol prin credit ipotecar:
Persoană fizică
– Act de identitate
– Vechime la actualul angajator: – 6 luni vechime, dar min. 2 ani vechime totală în muncă
– Copie carte de muncă / contract de muncă
– Documente care atestă alte venituri realizate de solicitant din închirieri, dividende, venituri realizate în străinatate etc. și care pot fi luate în calcul la determinarea capacității de rambursare
– Talon de pensie (original sau copie) și decizia de pensionare (original sau copie)
– Fișa fiscală aferentă anului precedent (original sau copie) cu ștampila oficială a angajatorului
– Adeverință de salariu care să conțină obligatoriu informațiile solicitate de bancă pentru solicitant și dacă este cazul, coplatitor
– Certificat de casatorie sau hotarare de divort, dacă este cazul (copie)
– Factură utilități (ultima)
– Cererea de credit
– Copii ale contractelor de credit pentru cardurile de credit/descoperit de cont/linii de credit/alte tipuri de de carduri, în cazul clienţilor care beneficiază de aceste produse oferite de alte bănci
– Acordul de consultare a bazei de date a Centralei Riscurilor de Credit
Documente care atestă obiectul creditului și valoarea investiției:
– Precontract vânzare/cumpărare pentru terenul cumpărat, care să cuprindă valoarea de vânzare, modalitatea de plată și valoarea avansului achitat (după caz)
– Raportul de evaluare pentru terenul adus în garanție
– Dovada constituirii avansului, dacă este cazul
– Copii ale actelor de identitate ale vânzătorilor
– Titlul de proprietate (ex:contract de vânzare-cumpărare, certificat de moștenitor, contract de donație, autorizație construire + proces verbal de recepție, etc)
– Încheierea de intabulare a titlului de proprietate în Cartea Funciară a Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliara
– Certificatul fiscal eliberat de către Direcția Taxe și Impozite de la Primaria localității/sectorului
– Extrasul de Carte Funciară (valabil 5 zile de la depunerea cererii) care dovedește că proprietatea e liberă de sarcini
Acte necesare pentru cumpărarea unui teren agricol prin credit imobiliar:
Persoană juridică
– Act de identitate
– Decizie a Asociatului Unic/Decizie a Adunării Generale a Acționarilor sau a Asociaților pentru semnarea contractului de credit și a documentelor de garanție;
– Cel mai recent Bilanț contabil anual ștampilat de Administrația Financiară (complet) – copie, precum și balanța aferentă – semnate și ștampilate;
– Cea mai recentă balanța lunară de verificare, semnată și ștampilată – copie (nu mai veche de 3 luni);
– Factură utilități (ultima)
– Cererea de credit
– Copii ale contractelor de credit pentru cardurile de credit/descoperit de cont/linii de credit/alte tipuri de de carduri, în cazul clienţilor care beneficiază de aceste produse oferite de alte bănci
– Expertiza tehnică în orginal, pentru bunurile și imobilele aduse în garanție
– Actele de proprietate ale bunurilor asupra cărora va fi constituită garanția în favoarea băncii
– Documentația cadastrală a imobilului
– Extras de Carte Funciară
– Incheierea de intabulare
– Certificat de urbanism, PUD (dacă este cazul)
– Copii după asigurările deținute de solicitant (Casco, Viață, Locuință) (necesare pentru credit scoring)
– Raportul de evaluare pentru bunul adus în garanție
– Acord de consultare Biroul de Credit
Acte necesare pentru cumpărarea unui teren agricol prin credit imobiliar:
Persoană fizică
– Act de identitate
– Copie carte de muncă / contract de muncă (dacă este cazul)
– Documente care atestă alte venituri realizate de solicitant din închirieri, dividende, venituri realizate în străinatate etc. și care pot fi luate în calcul la determinarea capacității de rambursare. (dacă este cazul)
– Factură utilități (ultima)
– Cererea de credit
– Copii ale contractelor de credit pentru cardurile de credit/descoperit de cont/linii de credit/alte tipuri de de carduri, în cazul clienţilor care beneficiază de aceste produse oferite de alte bănci
– Expertiza tehnică în orginal, pentru bunurile și imobilele aduse în garanție
– Actele de proprietate ale bunurilor asupra cărora va fi constituită garanția în favoarea băncii
– Documentația cadastrală a imobilului
– Extras de Carte Funciară
– Incheierea de intabulare
– Certificat de urbanism, PUD (dacă este cazul)
– Copii după asigurările deținute de solicitant (Casco, Viață, Locuință) (necesare pentru credit scoring)
– Raportul de evaluare pentru bunul adus în garanție
– Acord de consultare Biroul de Credit
Acte necesare pentru cumpărarea unui teren agricol prin credite oferite de Instituțiile Financiare Nebancare:
Persoane juridice
– Certificatul de Înregistrare la Registrul Comerțului (CUI) – copie; Extras de grefa eliberat de Judecatorie și certificat de înregistrare fiscală – copie, pentru societățile agricole.
– Statut actualizat societate – copie
– Decizie a Asociatului Unic/Decizie a Adunarii Generale a Acționarilor sau a Asociaților pentru semnarea contractului de credit și a documentelor de garanție
– CI / BI / pașaportul și legitimația de ședere în România cu fotografie al /a /ale persoanei autorizate să reprezinte societatea – copie
– Cel mai recent Bilanț contabil anual ștampilat de Administrația Financiară (complet) – copie, precum și balanța aferentă –
semnate și ștampilate;
– Cea mai recentă balanță lunară de verificare, semnată și ștampilată – copie (nu mai veche de 3 luni)
– Balanța analitică clienți-furnizori, semnată și ștampilată (la aceeași dată cu balanța)
– Situația creditelor și a altor angajamente financiare, semnata și ștampilat (la aceeași dată cu balanța)
– Situația principalelor mijloace fixe, semnată și ștampilată (la aceeași dată cu bilanțul)
– Adeverință emisă de APIA privind suprafețele lucrate / efectivul de animale; structura culturilor pe anul agricol în curs / structura efectivului de animale pe ciclu
– Acord consultare CRC
– Declarație privind beneficiarul real al creditului acordat și expunerea politica
– Declarație apartenență grupuri
– Declarație privind politica de protecție a mediului (SEMS)
– Raport evaluare garanții (întocmit de un evaluator autorizat ANEVAR, poze ale bunurilor evaluate – cu excepția terenurilor)
– Alte documente referitoare la garanții, conform fișa produs
– Copie extras de cont recent (pentru contul din care se emite BO)
Acte necesare pentru cumpărarea unui teren agricol prin credite oferite de Instituțiile Financiare Nebancare:
Persoane Fizice Autorizate
– Certificatul de Înmatriculare la Registrul Comerțului – copie
– Act constituitiv (dacă există)
– Decizie asociatului/asociaților pentru semnarea contractului de credit și a documentelor de garanție; (dacă e cazul)
– CI / BI / pașaportul și legitimația de ședere în România cu fotografie al /a /ale persoanei autorizate să reprezinte PFA-ul, II-ul etc – copie
– Ultimele 2 declarații anuale privind veniturile realizate, depuse la ANAF
– Copie registru jurnal de încasări și plăți (cu totaluri lunare și total cumulativ de la începutul anului până la ultima lună prezentată)
– Situația datoriilor furnizori și a creanțelor furnizori la ultima lună
– Situația creditelor și leasing-urilor la ultima lună
– Situația mijloacelor fixe la ultima declarație anuală
– Adeverința APIA privind suprafețele lucrate / adeverința privind efectivul de animale; structura culturilor pe anul agricol în curs / structura efectivului de animale pe ciclu
– Acord consultare CRC pentru PFA și pentru PF
– Declarație privind beneficiarul real al creditului acordat și expunerea politica
– CI / BI / pașaportul și legitimația de ședere în România cu fotografie a beneficiarilor reali
– Declarație apartenența grupuri
– Declaratie privind politica de protecție a mediului (SEMS)
– Raport evaluare garanții (întocmit de un evaluator autorizat ANEVAR; poze ale bunurilor evaluate – cu excepția terenurilor)
– Alte documente referitoare la garanții, conform fișa produs
– Copie extras de cont recent (pentru contul din care se emite BO)
12.GHID – Cum să obţii fonduri europene din 2014
Cine vrea san u imbatrineasca degeaba,si sarac,le daruim gratis (de lucru)cu prilejul Anului Nou un “GHID AL IMBOGATIRII”.Din 2014, România are la dispoziție fonduri europene în valoare de aproximativ 40 de miliarde de euro, bani pe care cetățenii români și instituțiile statului pot să îi obțină prin proiecte bine gândite. Cele 40 de miliarde de euro trebuie absorbite în viitorii șapte ani, deci până în 2020.
Autoritățile de management ale fondurilor europene au promis că vor simplifica procedurile de accesare a banilor. Prin urmare, cei care vor să pornească o afacere cu fonduri UE ar urma să obțină mai ușor o finanțare decât în perioada 2007 – 2013.
Săptămâna trecută, Yahoo News România a invitat-o pe Otilia Manta, președintele Grupului Român pentru Investiții și Consultanță (RGIC), să discute cu cititorii despre fondurile europene pe care românii le pot accesa în perioada 2014 – 2020: cum pot fi obținute aceste fonduri, cum se alcătuiește un proiect bun, cine are dreptul să beneficieze de aceste fonduri, în ce domenii sunt disponibile fondurile europene, ce este cofinanțarea etc.
Datorită interesului foarte mare pentru această temă de discuție, cititorii publicației noastre au trimis foarte multe întrebări, iar unele dintre ele nu au putut fi abordate în intervalul de două ore al chat-ului. Din acest motiv, după încheierea chat-ului, Yahoo News România a trimis președintelui RGIC o parte din aceste întrebări.
În continuare, puteți citi întrebările cititorilor și răspunsurile Otiliei Manta, CEO al Grupului Român pentru Investiții și Consultanță:
Sorin Radu: Buna ziua. Exista un ghid cu masurile aferente pentru P.A.C. 2014? Daca da, unde se poate consulta?
Otilia Manta: Exista un GHID 2014 privind Politica Agricola Comuna si Dezvoltare Rurala, aferent anului 2014. Masurile din acest ghid sunt detaliate la nivelul intregului spatiu european si sunt transpuse si armonizate prin programele de dezvoltare rurala aferente fiecarui stat membru UE. Masurile care se vor implementa pe teritoriul Romaniei se vor regasi in Programul National de Dezvoltare Rurala PNDR 2014-2020, program si masuri care se afla in curs de elaborare la nivelul Ministerului Agriculturii si care speram sa fie aprobat la Bruxelles pana la 1 iulie 2014. Din surse MADR exista informatii ca ar putea incepe fostele masuri 121 si 123 din sursele statului membru.
Himera: Buna ziua. Se pot accesa fonduri europene si daca ai un SRL-D deschis?
Otilia Manta: Exista Programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor aparţinând întreprinzătorilor tineri (S.R.L.-D), care s-a desfasurat si in anul 2013 si este un Program de finantare de la bugetul de stat. Probabil ca acest program se va extinde si in anul 2014 avand in vedere cererea foarte mare de aplicanti si dorinta IMM-urilor de a se sustine in continuare acest program. In schimb, un SRL-D poate accesa fonduri europene prin PNDR 2014-2020 prin Masura destinata Start-up-urilor si dezvoltarii microintreprinderilor, ce va avea la dispozitie aproximativ 412,8 milioane euro alocati pentru activitati economice non-agricole in mediul rural. Pentru accesarea fondurilor europene prin PNDR 2014-2020 ar fi indicat sa treceti sediul social al SRL-D dvs. in mediul rural (achizitie de minim 1000 mp).
Radu: Buna ziua. As dori sa deschid o microintreprindere in domeniul constructiilor si finisajelor, am 28 de ani. As putea obtine sau accesa vreun fond pentru achizitionarea unor scule sau masina de materiale pentru inceput?
Otilia Manta: In primul rand trebuie definit unde doriti sa deschideti microintreprinderea: in mediul urban sau in mediul rural. Daca deschideti microintreprinderea in mediul urban se pot accesa fondurile europene prin Instrumentele Structurale: Programul Operational Regional – POR (masuri specifice microintreprinderilor) sau Programul Operational pentru Cresterea Competitivitatii – POS CCE (masuri specifice microintreprinderilor).
Daca deschideti microintreprinderea in mediul rural se pot accesa fonduri europene prin PNDR 2014-2020 prin Masura destinata Start-up-urilor si dezvoltarii microintreprinderilor, ce va avea la dispozitie aproximativ 412,8 milioane euro alocati pentru activitati economice non-agricole in mediul rural. Pentru accesarea fondurilor europene prin PNDR 2014-2020 ar fi indicat sa treceti sediul social al microintreprinderii in mediul rural (achizitie de minim 1000 mp).
Mierlusca: Suntem o asociatie a arbitrilor de ski din Sibiu şi dorim să obţinem fonduri pentru procurarea anumitor echipamente strict necesare pentru desfăşurarea competiţiilor în bune condiţii. Se stie că de aici de la Sibiu au plecat majoritatea campionilor naţionali. Dorim să ne ajutati.
Otilia Manta: Pentru asociatia dvs. s-ar putea accesa un proiect de grant (pana la 500.000 euro) prin Programul de Dezvoltare a Resurselor Umane POS DRU prin care toti membrii asociatiei sa participe la cursuri de perfectionare in domeniul sportiv, recalificari de arbitri sau antrenori pe diferite specializari sportive si schimb de experienta cu tarile care au dezvoltate aceste activitati sportive. De asemenea, prin acest proiect se pot achizitiona echipamente strict necesare pentru desfasurarea competitiilor cu conditia ca valoarea acestora sa nu depaseasca 10% din valoarea eligibila (FEDR) a proiectului.
Artur: Probabil ca aceasta intrebare sta pe limba fiecarui intreprinzator dar o voi repeta in speranta ca poate ne apropiem de un raspuns plauzibil si practic. Care sunt domeniile vizate spre care fondurile ar avea calea cea mai usoara?
Otilia Manta: Pentru obtinerea de fonduri europene trebuie parcurs un drum nu foarte usor cu perseverenta si implicare dedicata atat din partea dumneavoastra, cat si a consultantului dumneavoastra. Singurele fonduri mai accesibile ar fi subventiile europene care se acorda pe suprafata si/sau numarul de animale detinute in acte de un fermier existent pe piata agricola.
Roz: Buna ziua. Dorim sa construim o casa independenta energetic, cu panouri solare. Se pot obtine fonduri europene pentru asta? In ce conditii si in ce procent? Va multumesc.
Otilia Manta: A fost Programul Casa Verde lansat de Ministerul Mediului in care un aplicant putea sa-si deconteze investitia propusa printr-un ajutor financiar de 50% (maxim 6000 lei) din valoarea maxima eligibila de 12.000 lei. Pentru panourile solare s-a emis recent o Directiva UE pentru sustinerea pietei europene iar acum se asteapta normele cum se va aplica aceasta directiva. De asemenea, la orice investitie facuta prin PNDR 2014-2020 se pot face si investitii in surse regenerabile dar ponderea acestor investitii nu poate fi mai mare de 10% din totalul investitiei eligibile.
Nicolae: Care este suprafata minima – pentru a primi fonduri nerambursabile – la infiintarea unei culturi de arbusti (fructe de padure) si daca e nevoie de fonduri proprii (am varsta 56 ani)?
Otilia Manta: Suprafata minima eligibila ar fi de 0,3 ha adica 3000 mp. Aceasta suprafata minima a fost stabilita prin PNDR 2007-2013. Daca investitia o veti realiza din surse atrase (credit bancar) ar trebui sa aveti si fonduri proprii prin care sa sustineti activitatea culturii fructelor de padure in primii 1-2 ani de activitate dupa realizarea investitiei si pana cand veti putea obtine un profit intre 3500-5000 euro/an. Apoi puteti sa va extindeti afacerea avand in vedere cererea foarte mare si in continua crestere de produse naturiste si ecologice.
Ciprian A: Buna ziua, As dori sa stiu daca se pot primi fonduri nerambursabile pe:
1. reconversie pomicultura. vreau sa scot o cultura veche de prun si sa pun alun sau nuc,
2. ecoturism. Doresc sa construiesc o cabana, alimentata in totalitate cu energie regenerabila iar activitatile ce se pot desfasura acolo sa fie ecologice. Multumesc.
Otilia Manta: 1. Programul va continua si dupa 1 ianuarie 2014. Mai mult, prin noua PAC, vom avea un proiect similar de reconversie-replantare si pe pomicultura. In noul PNDR 2014-2020 la Capitolul Masuri de inovare in favoarea mediului se va elabora o masura noua destinata pomiculturii unde se estimeaza a fi alocate 198 de milioane de euro. Prin aceasta noua masura veti putea aplica si la programul de reconversie in pomicultura.
2. Ideea de ecoturism este buna dar pentru acest lucru firma dvs. sau noua firma va trebui sa achizitioneze minim 3000 mp intr-o comuna destinata a fi finantata din fonduri europene.
In vechiul PNDR 2007-2013 a existat masura 313 Incurajarea activitatilor turistice prin care ideea dvs. putea fi transpusa la nivel de proiect. Puteti consulta Anexa 10 a masurii 313 – Lista comunelor cu potential turistic ridicat pentru a sti exact unde trebuie achizitionat terenul.
In noul PNDR 2014-2020 se va elabora o masura noua destinata Sprijinirii agriculturii ecologice unde se estimeaza a fi alocate 100 milioane de euro. Trebuie sa asteptati aprobarea noului PNDR 2014-2020 pentru a vedea unde se poate integra ideea dvs. de proiect.
Ene: Sunt administrator la un bloc si ne intereseaza daca putem accesa fonduri pentru constuctia unei centrale de bloc care sa ne dea independenta fata de Radet.
Otilia Manta: Sistemul centralizat de alimentare cu energie termica prin Radet sau CET-uri a fost construit de Ceausescu tocmai in ideea ca aceste costuri cu incalzirea sa fie mai mici pentru populatie. Preturile la gaze si pentru producerea energiei termice au crescut constant in ultimii 24 de ani, determinand oamenii sa gaseasca solutii alternative de incalzire a condominiilor in care locuiesc. Solutia privind centralele de apartament reprezinta o bomba cu ceas pentru blocuri cu nivele intrucat acestea sunt destinate exclusiv spatiilor special amenajate din case sau vile.
Solutia dvs. cu centrala de bloc poate fi viabila daca aveti spatiul necesar langa bloc pentru construirea acesteia si daca un proiectant autorizat de ANRE poate sustine ideea dvs.
Exista Programul de reabilitare termica al blocurilor care este finantat prin fonduri europene alocate prin POR – Domeniul de interventie 1.2 – Sprijinirea investitiilor in eficienta energetica a blocurilor de locuinte. In acest sens, Asociatia dvs. de locatari ar putea depune un proiect pentru reabilitarea termica a blocului in care locuiti.
Tudor T: As vrea sa stiu daca pentru masura 121 trebuie sa ai pamant si animale pe tine cu cel mult 12 luni inainte de inceperea proiectului? Daca le trec acuma, nu pot sa incep proiectul de la inceputul lui 2014?
Otilia Manta: Anul agricol in Romania incepe la data de 1 septembrie a fiecarui an. La depunerea proiectului trebuie sa faceti dovada prin acte ca detineti o exploatatie agricola (teren si/sau animale) sau ca veti infiinta o exploatatie agricola pe terenul din acte. Orice proiect depus are minim trei faze :
1. depunerea proiectului si evaluarea acestuia (intre 3 – 12 luni), 2. procedura de achizitie a investitiei (intre 3 – 9 luni in functie de complexitatea proiectului), 3. procedura de autorizare a platilor adica plata efectiva a ajutorului financiar nerambursabil (intre 3 – 6 luni).
Orice teren sau animal declarat prin acte in proiectul depus de dvs. trebuie mentinut timp de 5 ani – compus din 3 ani de implementare a proiectului si 2 ani de monitorizare a proiectului dupa data ultimei plati a ajutorului financiar. Inceperea unui proiect se face numai dupa perioada de evaluare a acestuia si dupa ce solicitantul semneaza contractul de finantare cu autoritatea contractanta.
Maria: Datorita experientei accumulate pe parcursul celor 7 ani cu autoritatile locale si institutiile deconcentrate am reusit sa identific care sunt nevoile comunitatilor de romi defavorizate. De aceea ma intereseaza sa construiesc un Complex rezidential care sa cuprinda crearea de locuri de munca, locuinte, scoli, gradinite, cabinet medicale, drumuri etc, folosindu-ma de mana de lucru a persoanelor ce vor beneficia de aceste conditii adica in speta a romilor. Care considerati ca ar fi programul si axa? Ce sanse de castig ar avea? Cine ar avea castig de cauza: ONG , Grupul de initiativa al comunitatii cu personalitate juridica?
Otilia Manta: Exista masuri speciale alocate prin Programul Operational Dezvoltarea Resurselor Umane – POS DRU prin care se pot accesa fonduri pentru instruirea si reintegrarea romilor in societate.
Mini-oraselul descris de dvs. compus din „locuri de munca, locuinte, scoli, gradinite, cabinet medicale, drumuri, etc.” se numeste Ţarc si ideea a fost inovata de autoritatile franceze pentru africanii care invadau teritoriul francez. Mai tarziu, acest tip de investitie denumit Ţarc a fost extins si pentru comunitatile de romi care au invadat teritoriul francez dupa extinderea UE.
Ideea dvs. este buna in sensul ca pare a fi singura solutie de integrare a romilor in societate dar trebuie avut in vedere ca acest tip de investitie trebuie facut numai la periferia oraselor intrucat nu veti primi niciodata finantare nerambursabila pentru un Ţarc in mijlocul oraselor.
Din cauza trend-ului european, comunitatile de romi au simtit izolarea la care ar fi expusi printr-o investitie de tip Ţarc la periferia oraselor si atunci aceste etnii rome cauta sa cumpere diverse imobile din ansambluri rezidentiale sau din centrele oraselor.
Un ONG ar avea sansa cu un proiect, prin Programul Operational Dezvoltarea Resurselor Umane – POS DRU prin care se pot accesa fonduri pentru instruirea si reintegrarea romilor in societate. Pentru depunerea acestui proiect va trebui sa faceti un acord de parteneriat si cu alte societati sau ONG-uri pentru sustinerea financiara a lui.
Manuela: As dori sa stiu daca se aloca fonduri si pentru deschiderea unei societati de transport marfa si logistica.
Otilia Manta: Transporturile sunt un sector privilegiat in domeniul fondurilor europene, de aceea ajutorul financiar este reglementat la maxim 100.000 euro/proiect. Se poate depune proiect pentru infiintarea unei societati de transport marfa si logistica, dar valoarea totala a proiectului nu poate depasi 200.000 euro intrucat ajutorul financiar este reglementat la maxim 100.000 euro/proiect (50% din valoarea eligibila a proiectului).
Trebuie mai intai sa studiati piata pe care doriti ulterior sa va dezvoltati intrucat in acest domeniu de activitate (transport-logistica) exista o piata destul de dezvoltata si concurentiala.
Sergiu: Pentru infiintarea unei plantatii de pomi in vederea dezvoltarii unei culturi de trufe se acorda fonduri? Unde s-ar incadra aceasta activitate: la impaduriri sau la microferme? Am 41 de ani si vreau sa stiu daca pot fi sprijinit. Nu detin nici teren, nici fonduri. Multumesc!
Otilia Manta: In noul PNDR 2014-2020 la Capitolul Masuri de inovare in favoarea mediului se va elabora o masura noua destimata pomiculturii unde se estimeaza a fi alocate 198 de milioane de euro.
Prin aceasta noua masura veti putea aplica si la programul de reconversie in pomicultura si la infiintarea de plantatii noi. De asemenea, in noul PNDR 2014-2020 se va elabora o masura noua destinata Sprijinirii agriculturii ecologice unde se estimeaza a fi alocate 100 de milioane de euro. Pana la depunerea unui proiect va trebui sa achizitionati terenul unde veti dori infiintarea culturii de trufe. Orice proiect se poate realiza atat din fonduri proprii, cat si din fonduri atrase special pentru investitie (credit bancar).
Ciurila: La 61 ani as putea beneficia de fonduri europene in domeniul impaduririi?
Otilia Manta: In noul PNDR 2014-2020 la Capitolul Masuri de inovare in favoarea mediului se va elabora o masura noua destinata pomiculturii unde se estimeaza a fi alocate 198 de milioane de euro. Prin aceasta noua masura veti putea aplica si la programul de reconversie in pomicultura si la infiintarea de plantatii noi.
De asemenea, in noul PNDR 2014-2020 se va elabora o masura noua destinata Sprijinirii agriculturii ecologice unde se estimeaza a fi alocate 100 de milioane de euro.
Pana la depunerea unui proiect va trebui sa achizitionati terenul unde veti dori infiintarea unei culturi prin impadurire. Daca detineti deja o padure si doriti s-o reimpaduriti se va putea accesa Capitolul Masuri de inovare in favoarea mediului din noul PNDR 2014-2020. Orice proiect se poate realiza atat din fonduri proprii cat si din fonduri atrase special pentru investitie (credit bancar).
Alina: Tocmai am accesat niste fonduri europene pe masura 112 in anul 2013 si as avea extrem de multe intrebari. Tocmai pentru ca m-am lovit de o gramada de probleme in demersul meu, tind sa cred ca procesul are o gramada de “scurtcircuite” si nu este chiar functional. Dar ca sa ma rezum totusi la o intrebare, as vrea sa stiu daca autoritățile de management ale fondurilor europene au in vedere responsabilizarea tuturor celor implicati in proces? (in cazul masurii 112, de la functionarii de la APIA si pana la functionarii de la finante publice sectorul 3 Bucuresti, de exemplu, care te intampina in stare de ebrietate si te mai dau si afara din birou daca ii superi).
Otilia Manta: Intrebarea dvs. se rezuma la mentalitatea, pregatirea profesionala si caracterul oamenilor intalniti de dvs. Trebuie sa asteptam exercitiul financiar 2014-2020 ca sa vedem daca ce s-a spus se va si intampla in Romania, iar acest lucru nu depinde direct de noi sau de dvs, poate prin politica de flexibilizare si responsabilizare anuntata, lucrurile vor fi mai bune.
Nenea: As vrea sa stiu daca se are in vedere si finantarea entitatilor economice organizate ca „intreprindere individuala” sau doar SRL-uri.
Otilia Manta: Atat SRL-urile, cat si intreprinderile individuale pot accesa fonduri nerambursabile. Categoriile de beneficiari eligibili in cadrul fiecarei masuri de finantare (M)/fiecarui domeniu major de interventie (DMI) sunt mentionate in Ghidul solicitantului aferent acesteia/acestuia la sectiunea „Categorii de beneficiari eligibili”. Trebuie sa va orientati catre masurile de finantare destinate beneficiarilor privati, nu publici.
Asteptam ca aceste informatii sa fie publicate pe site-urile autoritatilor de management. Alte site-uri cu informatii relevante referitoare la posibilitatile de accesare a fondurilor europene sunt: www.fonduri-structurale.ro; www.fonduri-ue.ro; www.finantare.ro; www.apdrp.ro; www.fseromania.ro; www.amposcce.minind.ro; www.mmediu.ro; www.posmediu.ro; www.europa.eu; s.a.
Vasile: M-ar interesa proiecte accesibile pentru PFA-uri cu profil expertiza si consultanta contabila.
Otilia Manta: In perioada 2007-2013 in cadrul PNDR, microintreprinderile (inclusiv PFA) din mediul rural puteau depune proiect in cadrul masurii 312 “Sprijin pentru microintreprinderi din mediul rural” pentru activitati aferente codului CAEN 6920 – Activităţi de contabilitate şi audit financiar; consultanţă în domeniul fiscal.
Pentru urmatoarea programare financiara 2014-2020, fondurile alocate unei masuri similare depasesc 400 de milioane de euro.
Prin Programul BAS Romania, companiile romanesti eligibile au posibilitatea de a obtine subventii reprezentand pana la 75% din costul net al unui proiect de consultanta, dar nu mai mult de 10.000 euro. Sunt eligibile proiecte cum ar fi: restructurare/reorganizare, studii de fezabilitate, identificarea de parteneri comerciali si strategic, consultanta in dezvoltarea planului de afaceri, implementarea si perfectionarea sistemelor de management informational; consultanta in marketing; consultanta tehnica; audituri si bilanturi energetice; bilanturi de mediu; proiectarea si modernizarea liniilor de productie; alte servicii de consultanta.
Alinap: Care sunt site-urile unde se gasesc toate informatiile referitoare la modul de accesare a fondurilor europene?
Otilia Manta: Site-uri cu informatii relevante referitoare la posibilitatile de accesare a fondurilor europene sunt: www.fonduri-structurale.ro; www.fonduri-ue.ro; www.finantare.ro; www.apdrp.ro; www.fseromania.ro; www.amposcce.minind.ro; www.mmediu.ro / www.posmediu.ro; www.europa.eu; s.a.
Elena Rogoz: Dna Manta ce recomandati unui tanar cu varsta intre 20 – 30 ani si o proprietate la tara?
Otilia Manta: Accesarea masurii de sprijin a tinerilor fermieri cu interventii financiare de tip nerambursabil de 60.000 euro.
Gutan: Pentru infiintarea unei afaceri cu ajutorul fondurilor UE, un roman fara relatii este din fasa eliminat. Nicaieri nu exista un indrumar, ci doar persoane “binevoitoare” carora trebuie sa le platesti cat nu face. Doamna Otilia Manta este dispusa sa ne informeze unde putem obtine informatii corecte pentru a putea accesa, cu succes, aceste fonduri si cat ar costa intregul proces de obtinere a fondurilor? Se cunoaste ca in Romania se fac “afaceri” cu CD-uri si ilustrate pentru a pacali fraierii ce sunt de buna credinta ce vor sa acceseze fondurile europene.
Otilia Manta: Site-uri cu informatii relevante referitoare la posibilitatile de accesare a fondurilor europene sunt: www.fonduri-structurale.ro; www.fonduri-ue.ro; www.finantare.ro; www.apdrp.ro; www.fseromania.ro; www.amposcce.minind.ro; www.mmediu.ro / www.posmediu.ro; www.europa.eu; s.a.
Pentru atragera oricaror tipuri de fonduri este nevoie de intocmirea unei documentatii specifice. In functie de sursele de finantare, dosarul de aplicatie este mai mult sau mai putin complex.
Documentatia poate fi intocmita de catre solicitanti, firme de consultanta, experti, etc. Solicitantul stabileste daca apeleaza sau nu la un elaborator extern expert sau nu. Pentru atragerea fondurilor nerambursabile europene si nationale se parcurg in general urmatoarele etape:
– stabilirea nevoii de finantare, a ideii de proiect, a incadrarii proiectului dorit si a solicitantului in criteriile de eligibilitate specifice fiecarei masuri de finantare
– intocmirea listei tururor documentelor si informatiilor necesare elaborarii si depunerii proiectului
– obtinera tururor avizelor si certificatelor necesare
– elaborarea documentatiei de finantare specifice (cerere de finantare, plan de afaceri/memoriu justificativ/studiu de fezabiliate, prognoza economico-financiara, analiza cost-beneficiu, etc)
-depunerea proiectului si furnizarea raspunsului la fisele de clarificari a informatiilor suplimentare
– intocmirea si depunerea dosarelor de achiziii si plati, a rapoartelor de progres, memorii justificative, etc ulterior semnarii contractelor de finantare.
O firma de consultanta specializata pe atragera fondurilor pentru proiecte de investitii poate acorda suport solicitantilor interesati in cadrul tuturor etapelor mentionate.
Ma numesc Oiste Mihail Florin, am 27 de ani, 55 de familii de albine, sunt inscris intr-o asociatie de aproximativ 2 ani, am cursul de apicultura absolvit in 2008 si am infiintat o intreprindere individuala in septembrie 2012 si as dori sa accesez si eu fonduri europene la urmatoarea sesiune. As vrea sa stiu cand va avea loc urmatoarea sesiune si ce trebuie sa indeplinesc pentru a putea accesa fonduri? Multumesc anticipat.
Otilia Manta: In noul PNDR 2014-2020 veti putea accesa masura Sprijinirea tinerilor fermieri care are o alocare estimata de 619 milioane de euro. Urmatoarea sesiune se va putea organiza cel mai devreme in toamna anului 2014, daca ministerul va obtine aprobarea PNDR-ului 2014-2020 pana la 1 iulie 2014. Din experienta noastra si intr-un cadru optimist, credem ca aceasta masura va incepe la finele anului 2014 si inceputul lui 2015.
Varvari Aurel: Buna seara. As dori sa stiu de cat teren ai nevoie pentru a obtine fonduri europene si de cate animale ai nevoie pentru aprobarea proiectului. Va multumesc anticipat.
Otilia Manta: Intrucat faceti referire la o exploatatie agrozootehnica, mentionam ca acestea se finanteaza in cadrul PNDR – Programul National de Dezvoltare Rurala. In functie de forma de organizare (PF, PJ), tipul exploatatiei (agricol, zootehnic), dimensiunea acesteia, tipul de investitie dorit, etc se stabileste incadrarea in criteriile de eligibilitate ale solicitantului si ale proiectului in cadrul masurii de finantare optime.
Popa: Am 56 de ani, am achizitionat in 1995 o cresa de la fostele uzine textile. Arata foarte bine. In ea functioneaza acum un modul de joaca pentru copii. In rest, adica suprafata de 2000 mp, este libera si doresc sa accesez fonduri europene pentru construirea unui camin de batrani pentru 50-80 de locuri. Pana acum nu au fost niciun fel de fonduri europene, ce sanse sunt pentru perioada 2014-2020 ? Multumesc.
Otilia Manta: In perioada 2007-2013 in cadrul PNDR, microintreprinderile din mediul rural puteau depune proiect in cadrul masurii 312 “Sprijin pentru microintreprinderi din mediul rural” pentru activitati aferente codurilor CAEN 8621, 8622, 8623 (Activităţi de asistenţă medicală ambulatorie şi stomatologica). Pentru urmatoarea programare financiara 2014-2020, fondurile alocate unei masuri similare depasesc 400 de milioane de euro.
Tot PNDR, masura 322 “Renovarea, dezvoltarea satelor, imbunatatirea serviciilor de baza pentru economia si populatia rurala si punerea in valoare a mostenirii rurale” – finanteaza Prima infiintare si dotarea infrastructurii aferenta serviciilor sociale precum centrele de îngrijire copii (crese) si alte centre de asigurare a serviciilor sociale, pentru batrâni si persoane cu nevoi speciale (conform OG 68/2003 privind serviciile sociale), dar ar trebui un parteneriat ONG – Autoritati locale si obiectivul sa fie inclus intr-un proiect integrat al acesteia.
POR DMI (masura) 4.3 – “Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor” – in mediul urban, finanteaza nerambursabil activitati cu cod CAEN: Secţiunea Q – Sanatate si asistenta sociala
86XX Activităţi referitoare la sanatatea umana
87XX Servicii combinate de ingrijire medicală si asistenta sociala, cu cazare
88XX Activitati de asistenta sociala, fara cazare
Pentru toate masurile mentionate a existat un grad foarte mare de interes din partea solicitantilor de fonduri nerambursabile, aceasta reprezentand premisa unei continuari a acestor tipuri de masuri si in exercitiul financiar urmator 2014-2020.
Cele mai interesante întrebări şi răspunsuri din timpul chat-ului:
Carina si alti utilizati interesati de fermele de animale: Buna, as dori daca este posibil informatii cu pasii care trebuie facuti pentru a accesa fonduri, am fost in Spania mai multi ani, acum as vrea sa pornesc in tara cu o crescatorie de porci, am un grajd destul de modern construit din fonduri proprii si acum am in jur de 30 de capete si as vrea sa maresc efectivul de porci.
Otilia Manta: Finantarea infiintarii fermelor de animale (porci, oi, capre, vaci pentru lapte, vaci pentru carne, pasari etc) este facuta prin intermediul masurii modernizarea fermelor (fosta Masura 121 – PNDR), care va avea un sprijin financiar de 1,025 mld euro, in perioada 2014-2020, conditiile fiind similare cu vechiul PNDR. Pasii care trebuie facuti:
1. evaluarea situatiei juridice a terenului pe care urmeaza sa fie amplasata investitia
2. contactarea atat a unui consultant, cat si a unui proiectant cu experienta in accesarea si implementarea de proiecte pe fonduri europene in vederea definirii structurii de investitie din punct de vedere financiar si tehnic. Ca un sfat, in momentul cand negociati contractul de proiectare, acesta sa includa toti pasii aferenti dosarului tehnic (studiu de fezabilitate, proiect tehnic, detalii de executie, caiete de sarcini, avize si autorizatii etc.), iar pentru contractul cu prestari servicii consultanta, acesta sa includa intocmirea documentatiei de finantare, sprijin prin serviciile de consultanta in implementarea proiectului, intocmirea dosarelor de achizitii, intocmirea dosarelor pentru obtinerea de credite – cofinantare si intocmirea dosarelor de plati – decontare APDRP, rapoarte de monitorizare. Totodata, pentru proiectele cu finantare europeana, trebuie sa luati in calcul si serviciile auditorului financiar, care va auditeaza proiectul. Toate costurile aferente serviciilor raman inscrise in acelasi maxim procent ca si programele derulate in intervalul 2007-2013, respectiv maxim 10% din valoarea eligibila a proiectului. Daca investitia este simpla, directa, trebuie sa se inscrie in procentul de maxim 5%. Din practica noastra, pentru achizitia unui tractor, procentul este intre 1,5 si 2,5%.
3. Implementarea propriu-zisa a investitiei de la scrierea documentatiei de finantare din punct de vedere tehnic si financiar pana la finalizarea acesteia si inceperea productiei in cadrul fermei.
Sorin: In domeniul floricultura/plante sunt cuprinse fonduri?
Otilia Manta: In sprijinul financiar aferent culturilor cu plante tehnice (in, canepa, bumbac), medicinale (lavanda, menta), cereale (grau, porumb, floarea soarelui, rapita, soia, ovaz, orz, orzoaica), viticultura, pomicultura (pomi si arbusti – catina, zmeura, mure, goji, coacaz) etc. avem doua interventii financiare, in perioada 2014-2020:
1. platile directe, ceea ce inseamna finantare pe hectar de cultura/pomicultura, valoarea totala a subventiilor fiind de peste 10 mld euro
2. finantarea prin investitii, unde avem 7,1 mld euro
Astfel, cei interesati pot primi cele doua tipuri de finantari mai sus mentionate, pe tip de cultura/pomicultura si prin investitii.
Colceriu: As vrea sa stiu daca la 46 de ani mai beneficiez de fonduri europene?
Otilia Manta: Sunt masuri de interventie pentru tineri cu varsta pana in 40 de ani (masura in cadrul PNDR-ului – sprijinirea tinerilor fermieri, care primesc 60.000 de euro, 100% fond nerambursabil, iar daca se va mentine in continuare conditia de punctaj in cadrul unui proiect, lucru neconfirmat pana in prezent, proiectele initiate si sustinute de tinerii cu varsta pana in 40 de ani vor avea prioritate). Asta nu inseama ca, daca ai peste aceasta varsta, nu poti sa accesezi fonduri. Poti foarte bine sa accesezi mai ales daca in spatele varstei se afla experiente pe domeniul pe care se doreste a fi implementat proiectul.
Tuca: Anul acesta am primit in dar 2 stupi, am prins drag de albine. Am 39 de ani, locuiesc in mediul rural, detin o suprafata de 2900 mp intravilan si 2,5 ha extravilan, vreau sa stiu ce trebuie sa fac si de ce suma am nevoie pentru achizitionarea a 100-150 de stupi cu fonduri nerambusabile. Multumesc!
Otilia Manta: Pentru ca afacerea cu albine sa fie viabila, vatra este eficienta de la un numar minim de 100 de stupi. Interventia financiara crede pe noua programare 2014-2020 daca beneficiarul aplica pe masura destinata tinerilor fermieri (varsta max 40 de ani), in valoarea de 60.000 de euro, iar daca aplica pe masura destinata fermelor de semi-subzistenta, 15.000 de euro. Acestea sunt masura FARA contributia financiara a beneficiarului. Puteti sa aplicati pe fosta masura 121, cu 50% contributie proprie si fara a avea limita de varsta, asa cum este in cadrul masurii destinate tinerilor fermieri. Daca nu puteti contribui financiar si dimensiunea fermei apicole este de 6 UDE (o UDE=1.200 euro), puteti sa accesati masura destinata sprijinirii fermelor de semi-subzistenta.
Puica: Vrem sa ne asociem mai multi sa facem o ferma de animale. Avem pamint, utilaje mai putine, dar vrem sa realizam ceva. Avem sanse sa luam fonduri europene?
Otilia Manta: Exista posibilitatea ca toti sa va asociati intr-un SRL iar acesta sa acceseze pe Masura “Start-up si Dezvoltarea Microintreprinderilor” (fosta Masura 312), cu valoarea pe perioada 2014-2020 de 412,8 mil euro, sau varianta sa aplicati fiecare dintre dumneavoastra fiecare pe cate un proiect (unul sa cultive cereale si sa acceseze achizitia de utilaje agricole, unul sa achizitioneze animale si sa isi dezvolte investitii pentru adaposturi aferente acestora, unul sa faca spatiul de depozitare/siloz, unul sa faca procesare) si sa se uneasca toti intr-o asociatie, care, la randul ei, sa poata sa fie aplicant pentru fonduri europene.
Rahela: As dori sa stiu daca in 2014 este stric necesar sa ai liceul. Ma refer la faptul ca poate sunt multi care au 8 clase absolvite si nu au putut merge mai departe sau ciobani care au pamant, animalele necesare si au doar 4, 5 clase absolvite.
Otilia Manta: Pentru proiectele de sprijinire a fermelor de semi-subzistenta, o conditie a beneficiarului de fonduri UE este ca, la finalizarea proiectului, sa fie absolvent al unui curs de specialitate sustinut, in prealabil, tot din fonduri europene. Altfel spus, puteti sa accesati masura destinata sprijinirii fermelor de semi-subzistenta (fosta 141) cu studii minime (nu neaparat 8 clase), insa cu conditia de a face acel curs de specialitate pana la finalizare proiectului. Pentru proiecte cu surse de finantare de valori mai mari, beneficiarul trebuie sa aiba studii de specialitate si experienta similara in domeniu.
Copariu: As dori sa fac o pensiune, dispun de 4500mp teren. As vrea sa nu mai fim la mana primariilor
Otilia Manta: Ca si in vechiul PNDR, si in perioada 2014-2020 vor fi alocate surse de finantare pentru infiintarea/modernizarea pensiunilor turistice si agroturistice. Pentru a evita disensiunile cu echipele locale, ca si sugestie, o documentatie bine intocmita si cu o sustinere perseverenta din parte beneficiarului si a consultantului, succesul proiectului dvs poate fi o realitate. Rolul primordial al controlului autoritatilor implicate in verificarea proiectelor finantate prin fonduri europene este, in primul rand, preventiv si abia ulterior coercitiv.
Eszter Lina Marina: Pentru sera de legume se acorda ajutor? Avem 400 de m2 de sera … Am vrea sa stim mai multe
Otilia Manta: Serele sunt finantate in cadrul masurii modernizarea fermelor (fosta Masura 121), cu valoarea minima 5.000 de euro, maxima un milion, in functie de dimesiunea serei. Daca, in trecut, proiectele integrate de sere nu intrau la finantare, fiind declarate neeligibile, in prezent, pentru perioada 2014/2020, discutam de o prioritizare a proiectelor integrate, ceea ce inseamna sprijinirea acestora de la idee de proiect pana la desfacerea legumelor/florilor.
Maria: As dori sa stiu daca pentru reabilitarea termica a blocurilor se vor aloca fonduri europene.
Otilia Manta: Reabilitarea blocurilor, ca si investitie, poate sa fie inclusa in planul integral de dezvoltare urbana (PIDU), finantat prin Programul Operational Regional, asa cum a fost finantat si in perioada 2007-2013.
Cristi: As vrea sa imi fac o ciupercarie si vreau sa stiu cum sa procedez sa accesez fonduri europene. Mentionez ca nu dispun de fonduri deloc, dar dispun de un teren de 5000 mp … Astept raspunsul dumneavoastra.
Otilia Manta: In situatia in care nu dispuneti de disponibilitati banesti, dar aveti teren si locuinta care pot intra in garantia aferenta proiectului si daca aveti si varsta pana in 40 de ani, puteti sa accesati masura tinerilor pana in aceasta varsta, cu valoarea nerambursabila a proiectului de 60.000 de euro. Pentru orice alta optiune de finantare, trebuie sa aveti alocat un minim fond de contributie proprie pentru obtinerea avizelor necesare proiectului, precum si pentru contributia proprie la cofinantarea proiectului. Toate bancile care sprijina in cofinantare proiectele cu fonduri europene au cerinta minima de 10-20% din valoarea cofinantarii sa fie din surse proprii.
Costache Georgeta: În domeniul confectii sunt şanse?
Otilia Manta: Daca firma dumneavoastra este amplasata in mediul rural (sau daca doriti sa o deschideti in mediul rural) puteti accesa masura “Start-up si Dezvoltarea Microintreprinderilor” (fosta 312), care in perioada 2014-2020 are alocata suma de 412,8 mil euro, iar daca functionati in mediul urban puteti sa accesati finantari prin intermediul Programului Operational Regional.
Racovita: Doresc sa deschid o sala pentru practicarea celui mai nobil sport, boxul.
Otilia Manta: In cadrul Programului Operational Regional, asa cum a fost finantat in per 2007/2013, si in noul POR (2014-2020) sunt prevazute fonduri alocate pentru investitii destinate desfasurarii activitatilor cu caracter sportiv, recreativ, educativ etc. In judetul Arges, de exemplu, in perioada 2007-2013, a fost finantat un proiect destinat pistei pentru sporturi auto.
Morozan: Vreau să fac o fabrică de borș. Am 62 ani. Pot accesa fonduri europene?
Otilia Manta: In Anexa 1 la tratatul UE, asa cum au fost prevazute si in vechiul PNDR, nu sunt interziceri cu privire la obtinerea produselor invocate de dvs. Prin urmare, tot ce nu este interzis in aceasta anexa, poate fi sprijinit financiar prin masurile PNDR pentru intervalul 2014-2020.
Ari: Am 5000 de metri si as dori sa infiintez o cultura de trandafiri de dulceta. As putea sa primesc finantare si indrumare?
Otilia Manta: Da, pe masura de modernizare a fermelor (fosta masura 121) puteti sa infiintati cultura de trandafiri (floricultura), urmand ca pentru componenta de procesare sa aplicati pe masura dezvoltarea unitatilor de procesare (fosta masura 123), cu o valoare financiare de 329 mil euro pe perioada 2014-2020. Se va mentine conditia ca fiecare beneficiar sa poata sa acceseze simultan maximum doua masuri de finantare.
Cristi_sal: Buna seara! M-ar interesa pentru perioada imediat urmatoare 2014-2020, chiar de la inceputul anului, ce sanse as avea sa obtin fonduri europene pentru dezvoltarea afacerii in domeniul serviciilor, anume service auto multimarca mecanica si electric. Mentionez ca imi desfasor activitatea de doi ani in spatiu inchiriat, hala de 230m.p. plus birou si teren parcari cu mare potential in domeniu, clienti persoane fizice, firme si firme cu contract. Mentionez ca prin optimizarea si cresterea randamentului mijloacelor de productie, firma ar putea angaja, asta depinde de fonduri, cel putin 4-5 electomecanici si personal auxiliar. As putea cumpara spatiul mai sus amintit cu un astfel de fond sau l-as putea doar utila?
Otilia Manta: Pentru perioada imediat urmatoare, respectiv inceputul anului 2014, puteti accesa pentru service-ul dvs sursele derulate prin intermediul Min de Finante, pe schema de ajutor de stat (mfinante.ro), iar, daca serviceul se afla in mediul rural, puteti accesa fonduri pe viitorul PNDR – sprijinirea activitatilor non-agricola, sau, daca sunteti in mediul urban, pe programul operational regional, pe masura de sprijin al microintreprinderilor.
Mariana: Pot construi o clinica medicala cu fonduri europene?
Otilia Manta: Ca si in programarea 2007-2013, si in noua programare 2014-2020 pot fi finantate proiecte de infiintare a clinicilor private/cabinete stomatologice, iar, ca idee de proiect, in mediul rural, centre de recuperare pentru persoanele dezvantajate, integrate cu ferme ce deservesc hrana pacientilor.
Marinescu: Care este masura pentru achizitionarea de echipament de calcul si software-uri in cadrul unei societati de proiectare?
Otilia Manta: Sprijinul financiar pentru echipamente si software in cadrul unei firme prestatoare de servicii este acordat prin intermediul POSCCE – TIC, beneficiarul contribuind cu 50% in finantarea proiectului si putand sa isi achizitioneze calculatoare, servere, licente, softuri etc. Serviciul de audit este eligibil, precum si cheltuielile cu publicitatea proiectului.
Simion: Din cauza unei prostii pe care am facut-o am ajuns la puscarie de unde am iesit anul trecut in luna octombrie, de atunci in fiecare zi mi-am cautat de munca si toate usile la care am batut mi s-au inchis in nas, motivul fiind puscaria. Desi am si calificare si experienta, nimeni nu mi-a acordat nici macar o sansa, nu au fost de acord nici macar sa dau o proba de lucru sa le pot arata ce stiu,in aceste conditii cum pot eu oare accesa fonduri europene?
Otilia Manta: Pentru persoanele vulnerabile, nu exista restrictii, ba, dimpotriva, exista suport, a se vedea programele prin intermediul Fondului Social European in penitenciarele din Romania, care sustin integrarea sociala a persoanelor care au fost sau sunt in detentie. Trebuie sa mentionam ca, la momentul depunerii unui proiect de investitii, unul dintre documentele solicitate ca anexa la dosarul dumneavoastra este cazierul judiciar. Din punct de vedere juridic, ar trebui sa nu mai aveti probleme ulterioare ispasirii pedepsei.
Curca: Credeţi că vor fi finanţări şi pentru o grădiniţă sau un after.school pentru că în perioada precedentă de finanţare, mai precis în 2011 am depus un astfel de dosar dar mi-a fost respins pentru că tocmai atunci a anunţat d-na Andronescu că vor funcţiona after-school-uri la fiecare şcoală. Eu sper să pot rezolva că între timp sunt pe finalizarea lucrărilor la construcţie, măcar pentru dotări să pot primi finanţare!
Otilia Manta: Atat in mediul rural, cat si in mediul urban, in cadrul proiectelor administrate de catre autoritatile publice locale cat si de ONG-uri, acest gen de activitati pot fi finantate prin noile programe, in perioada 2014-2020. Daca aplicantul este autoritatea publica locala, investitia trebuie sa fie prinsa in planul integrat de dezvoltare locale sau in strategia locala de dezvoltare. Daca aplicantul este ONG, depinde doar de capacitatea acestuia de cofinantare din fonduri proprii sau de atragere de credite pentru cofinantarea/implementarea proiectelor.
Tatiana: Eu sunt interesata de energia verde. Am mai spus pe aici ca am o cabana in Fagaras, iar de jur-imprejur, inconjurata de vreo 2 ha de pamant. As fi interesata daca pentru incalzirea cabanei (sau cladirii, daca vreti, ca poate va ganditi ca ea e construita din lemn si ar fi pacat de o asemenea confuzie), dar si a unor solarii de legume pe care intentionez sa le construiesc, se acorda din fonduri UE? La cine ar trebui sa ma adresez si cum?
Otilia Manta: Pentru toate investitiile care prevad echipamente prietenoase cu mediul, sprijinul financiar nerambursabil este chiar mai mare cu 10-15%, modernizarea cabanei care sa prevada si sisteme de alimentare cu energie electrica se poate dezvolta ca proiect in cadrul masurii de modernizare sau infiintare cabane/pensiuni turistice. Totodata, proiectul cu solarii il puteti promova in cadrul masurii modernizarea fermelor (infiintarea culturii protejate), sprijinul financiar in procent de 50%. In situatia in care prevede si panouri solare pentru eficienta energetica, este posibil ca in noul ghid de finantare sa fie prevazut un procent mai mare.
Conform surselor oficiale de la Min Agriculturii, 2 masuri vor fi lansate la inceputul anului, respectiv fosta Masura 121 si fosta Masura 123, din bugetul national, urmand ca dupa aprobarea PNDR-ul depus, probabil, la finele lunii februarie, la Bruxelles, aceste masuri sa fie finantate prin intermediul acestui plan national.
Pentru a demara procedura de intocmire a documentatiei de finantare, va sugeram ca, daca doriti sa incepeti afacerea pe o firma nou-infiintata, aceasta procedura sa fie derulata in ianuarie, iar, daca societatea deja functioneaza, bilantul la 31 decembrie 2013 sa aiba inregistrat profit din exploatare. Pentru obtinerea de avize necesare proiectului, va sugeram sa asteptati lansarea oficiala a ghidului solicitantului, pentru a evita anumite disfunctionalitati in acordarea acestora de catre institutiilor statului. Din sursele MADR, putem estima ca ghidul pentru fostele masuri 121 si 123 va fi publicat la finele lunii ianuarie 2014.
Ecaterina: Urmaresc acest subiect de mult timp. Intrebarea principala este: pentru ce domenii se acorda si cine are dreptul să beneficieze de aceste fonduri? Va multumesc anticipat!
Otilia Manta: In perioada 2014-2020, se continua politica de acordare, ca si in perioada precedenta. cu cateva noutati – cheie: pe planul national de dezvoltare rurala (PNDR) noutatile apar pe: masura de sprijinire a agriculturii ecologice (100 mil euro), pomicultura (198 mil euro), impaduriri (76 mil euro), pentru tinerii fermieri creste valoarea sprijinului financiar la 60.000 euro (100% fond nerambursabil), o masura noua destinata sprijinirii sistemelor de irigatii (371 mil euro) si o alta noutate este data de masura de sprijin pentru gestionarea riscurilor (despagubiri pentru membrii viitorului fond mutual – 397 mil euro). Conform surselor MADR, acest fond mutual pentru gestionarea riscurilor urmeaza sa fie infiintat si acreditat de MADR, conform OG 64/2013.
Pe programele structurale (programul operational regional – POR, programul de crestere a competitivitatii economice POSCCE, fondul social european – FSE, precum si celelalte progroame) se va continua politica de acordare a fondurilor nerambursabile cu interventii financiare de pana la 98%.
13.Premierul Ponta a anuntat ca “ vom crește subvențiile pentru fermieri. În 2014, dăm cu 14 euro în plus”…
Premierul Victor Ponta a anunțat ca nivelul subvențiilor este mult mai mic decât al celor din țările cu vechime mai mare ca membre ale UE. În acest context, premierul Victor Ponta a anunțat creșterea subvențiilor cu 14 euro la hectar în 2014, comparativ cu 2013.Șeful guvernului a mai adăugat că atenția Executivului se va concentra pe agricultură și pe viitor.„În 2015 va continua această tendinţă de creştere reală a subvenţiilor la agricultură…Totodată, premierul s-a arătat încrezător în ceea ce privește evoluția agriculturii ecologice.„România şi-a construit deja în aceşti doi – trei – patru ani, un brand internaţional în ceea ce priveşte agricultura ecologica şi că, în aceste zile, la Nürnberg, la cel mai mare târg mondial de produse bio, România este una din ţările cu cea mai importantă participare şi cu cel mai important potenţial”, a precizat Victor Ponta.Trebuie precizat că anul acesta numărul producătorilor români prezenți la cel mai mare târg dedicat producției ecologice a fost mai mic, deoarece bugetul alocat de Ministerul Agriculturii pentru promovarea fermierilor eco în străinătate a intrat la apă în 2014, față de 2013.
Si Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege privind vânzarea terenurilor agricole situate în extravilan către străini.Asta,dupa ce , Senatul a reexaminat, în calitate de primă Cameră sesizată, Legea privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan și de modificare a Legii nr.268/2001 privind privatizarea societăților comerciale care dețin în administrare terenuri proprietate public a statului cu destinație agricolă și înființarea Agenției Domeniilor Statului, ca urmare a solicităroo președintelui României. În urma reexaminării, Senatul a admis totul…,inclusive cererea formulată de președinte.
După ce comisiile de la Cameră au dat aviz pozitiv proiectului, cu o serie de amendamente, plenul a adoptat, cu 256 de voturi pentru, 20 de abţineri şi 51 de voturi împotrivă, cererea de reexaminare a preşedintelui României cu privire la legea privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan.
Conform proiectului, în forma adoptată de Cameră, cetăţenii şi persoanele juridice aparţinând unui stat membru al Uniunii Europene sau statelor care sunt parte la Acordul privind Spaţiul Economic European sau Confederaţiei Elveţiene pot achiziţiona teren agricol în România în condiţii de reciprocitate.
Cetăţeanul unui stat terţ şi apatridul poate orice
Cetăţeanul unui stat terţ şi apatridul cu domiciliul într-un stat terţ, precum şi persoanele juridice având naţionalitatea unui stat terţ pot dobândi dreptul de proprietate asupra terenurilor agricole situate în extravilan în condiţiile reglementate prin tratate internaţionale, pe bază de reciprocitate, în condiţiile acestei legi.
În noul proiect se menține dreptul de preempțiune al coproprietarilor, arendaşilor, proprietarilor vecini, precum şi al statului român, prin Agenţia Domeniilor Statului, în această ordine, la preţ şi în condiţii egale.
Terenurile agricole situate în extravilan pe o adâncime de 30 km faţă de frontiera de stat şi ţărmul Mării Negre, către interior, precum şi cele situate în extravilan la o distanţă de până la 2.400 m faţă de obiectivele speciale pot fi înstrăinate prin vânzare-cumpărare doar cu avizul specific al Ministerului Apărării Naţionale. Avizul trebuie dat în termen de 20 de zile lucrătoare de la înregistrarea cererii de către vânzător.
Acesta trebuie să înregistreze o cerere la primăria pe raza căreia se află terenul prin care solicit afișarea ofertei de vânzare a terenului agricol situate în extravilan, în vederea aducerii acesteia la cunoștinta preemptorilor. Cererea va fi însoțită de oferta de vânzare a terenului agricol și de lista preemptorilor, întocmite conform modelului stabilit prin normele metodologice ale acestei legi. Informațiile cuprinse în lista preemptorilor se confruntă cu datele înregistrate în Registrul Agricol deținut de primăria pe raza căreia se află terenul.
În termen de o zi lucrătoare de la data înregistrării cererii, primăria are obligația de a afișa timp de 30 de zile oferta de vânzare la sediul său și pe site-ul propriu, dacă are pagină proprie de internet.
Primăria are obligația
Primăria are obligația de a transmite structurii din cadrul aparatului central al MADR și structurilor teritoriale ale acestuia, după caz, un dosar care să cuprindă lista preemptorilor, copii după cererea de afișare, oferta de vânzare și după documentele prin care vânzătorul face dovada proprietății asupra terenului, în termen de 3 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii.
MADR și structurile sale din teritoriu au obligația ca, în termen de 3 zile lucrătoare de la înregistrarea dosarului să afișeze pe site-urile proprii oferta de vânzare timp de 15 zile.
Beneficiarii dreptului de preempțiune trebuie să își manifeste în scris intenția de cumpărare în termen de 30 de zile de la data publicării anunțului la primărie. Instituția va trebui să anunțe MADR și structurile teritoriale cu privire la acceptarea ofertei. Dacă mai mulți preemptori de rang diferit își manifestă în scris intenția de cumpărare și niciun preemptor de rang superior nu a acceptat oferta, la același preț și în aceleași condiții, vânzătorul va alege dintre aceștia și va comunica numele cumpărătorului primăriei.
În cazul în care, în termenul de 30 de zile, un preemptor de rang inferior oferă un preț mai mai mare celui din oferta de vânzare, vânzătorul poate relua procedura, cu înregistrarea ofertei de vânzare cu acest preț, cu preemptorii de rang superior. Această procedură se poate derula o songură dată.
Dacă niciun preemptor nu își manifestă intenția de a cumpăra în termenul de 30 de zile, vânzarea terenului este liberă.
Avizul final necesar încheierii contractului de vânzare cumpărare se emite de către structurile teritoriale pentru terenurile cu suprafața de până la 30 de hectare inclusiv, iar pentru terenurile cu suprafață de peste 30 de hectare avizul trebui eliberat de structura central.
Baza de date privind vânzările de terenuri agricole situate în extravilan între persoane fizice va fi gestionată de Ministerul Agriculturii. De asemenea, în termen de 7 zile de la data intrării în vigoare a legii, instituția trebuie să elaboreze normele metodologice de aplicare, care vor fi aprobate prin ordin comun al ministrului Agriculturii, al Dezvoltării regionale, Apărării și Culturii.
Camera Deputaţilor este decisivă pentru acest proiect de lege, aprobat şi de Senat.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, susţine că legea este buna… (dar nu pentru toti s n )
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, susţine că legea adoptată de plenul Camerei Deputaţilor privind liberalizarea pieţei funciare simplifică foarte mult procesul de vânzare a terenurilor aflate în extravilan.
„Mă bucur că s-a votat legea privind liberalizarea pieţei funciare. Cred că este o lege foarte bună. A profitat de cererea de reexaminare a preşedintelui pentru a simplifica şi mai mult procesul de vânzare a terenurilor aflate în extravilan în localităţile din România. Cu alte cuvinte, cetăţeanul care doreşte să vândă nu trebuie să facă decât un singur drum la primărie, unde trebuie să meargă cu oferta pe care o are pentru vânzarea terenului respectiv, după care aşteaptă acasă iar primăria îi va transmite pe cale poştală avizul pentru vânzare sau îi spune dacă sunt alte probleme cu vânzarea acelui teren”, a declarat Daniel Constantin la Palatul Parlamentului.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a precizat că vânzătorul nu plăteşte niciun fel de taxă.
„Totul revine în sarcina primăriilor. Aici este un alt aspect pe care trebuie să-l judecăm în perioada imediat următoare, pentru că este o încărcătură deja foarte mare pe primării şi acolo va trebui să vedem dacă nu cumva ar trebui să sprijinim cotele defalcate de la taxe şi impozite către primării. Astăzi, cetăţeanul român, cel care trăieşte în mediul rural, cel care arendează sau nu arendează, care este vecin este protejat, în sensul în care are primul drept de a cumpăra terenurile agricole în condiţii egale de preţ. De asemenea, statul devine preemptor. Această prevedere o avem în lege pentru a interveni atunci când situaţia o va cere”, a subliniat Daniel Constantin.
Rămâne de văzut dacă primăriile locale, care oricum au probleme cu finanțarea activităților curente, vor avea bani și pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin de pe urma intrării în vigoare a legii privind vânzarea terenurilor agricole situate în extravilan către străini.
15. PREVIZIUNI-Pe data de 13.02.2014 USDA a emis estimari privind preturile culturilor pe parcursul urmatoarelor zece ani.
Pretul mediu al porumbului pentru perioada 2014-2025 va fi sub 4 USD/busel (157 USD/tona). In perioada anului agricol 2014-2015, pretul va fi de 3,65 USD/busel (144 USD/tona), 3,30 USD/busel (130 USD/tona) pentru anul agricol 2015-2016 si intre 3,35 – 3,95 USD/busel (132 – 156 USD/tona) pentru anii 2016 – 2021. Dupa anul 2022, pretul ar putea creste pana la 4,1 – 4,2 USD/busel (161 – 165 USD/tona).
Pentru pretul soiei, estimarile sunt urmatoarele: 12,15 USD/busel (447 USD/tona) pentru anul agricol 2013 – 2014, 9,75 USD/busel (358 USD/tona) pentru anul agricol 2014 – 2015, 8,85 USD/busel (325 USD/tona) pentru anul agricol 2015 – 2016 si 8,90 USD/busel (327 USD/tona) pentru anul agricol 2016 – 2017. In perioada anilo 2022-2023, pretul va fi intre 9,05 – 9,95 USD/busel (333 – 366 USD/tona). La sfarsitul perioadei pretul va creste peste 10,15 USD/busel (373 USD/tona).
USDA se asteapta si la o scadere a pretului graului pana la 4,9 USD/busel (180 USD/tona) pentru anul agricol 2014 – 2015, 4,35 USD/busel (160 USD/tona) pentru anul agricol 2015 – 2016 si 4,3 USD/busel (158 USD/tona) pentru anul agricol 2016 – 2017. Pentru perioada 2017-2024, pretul va fi de 4,45 – 5,35 USD/busel (164 – 197 USD/tona).
Randamentele medii de porumb in SUA cresc treptat de la 165,6 busei/acru in anul 2014-2015 pana la peste 4,2 USD/busel ( peste 161 – 165 USD/tona).
busei/acru in anul agricol 2023 – 2024. Randamentele de soia vor creste in diapazonul 45,6-49,2 busei/acru, iar cele de grau – 45,8 – 49,3 busei/acru. Ritmul cresterii randamentelor, care scade pe parcursul ultimelor douazeci de ani, va continua si in urmatoarele zece ani.
Preturile vor cauza modificari si in structura suprafetelor insamantate in SUA. Soia se va mentine in jur de 7.831 mil. ha. Porumbul va scade de la 37.8 mil. ha in anul 2014 la 35.6 mil. ha in anul 2017. Graul va scade si el de la 23.1 mil. ha la 21 mil. ha in anul 2024.
Importul-Exportul
Importul de porumb in China va creste treptat pana la 22 mil. tone in anul 2024, cresterea in aceasta tara este aproape la jumatate din cresterea mondiala a comertului cu porumb. Exportul de porumb din SUA va creste pana la 57 mil. tone (40%), aceasta cifra fiind mult sub 71% din exportul mondial in perioada 1970-2000. Vom observa concurenta puternica din partea Argentinei, Braziliei, Ucrainei si Rusiei, precum si a consumului puternic de porumb pentru productia de etanol.
Exportul de porumb din Ucraina va creste cu 38% pana la 26 mil. tone. Prin imbunatatirea infrastructurii in Brazilia se asteapta cresterea exportului si din tara respectiva. Exportul de grau din SUA se asteapta sa fie 28-30 mil. tone. Exportul din Rusia, Ucraina, Kazahstan va creste cu 50%. Cota parte a Braziliei in exportul de soia va creste cu peste 36%, pe cand cota parte SUA va scade de la 29% la 25%.
Suprafetele insamantate cu cereale si oleaginoase, si bumbac vor creste cu 0,5% pe baza anuala.
CONCURENTA
In urma estimarilor USDA, singura posibila sinteza ar fi – CONCURENTA. In ciuda faptului ca exportul din SUA va creste, cota de piata scade in cazul soiei si graului, observam o crestere minima a porumbului. Productia de culturi agricole va creste mai rapid fata de cresterea populatiei Terrei, si in ciuda puterii de cumparare.
Care ar fi consecintele acestei estimari??? In cazul in care ea se va adeveri chiar si la 50% – 60%, va modifica productia de cereale . Castigurile mici ii vor obliga pe fermieri sa-si reduca cheltuielile, si pe primul loc ar fi cheltuiala pentru inchirierea terenurilor agricole. Pretul terenurilor va scade.
Presupun, ca preturile joase vor reduce si mai mult suprafetele cu unele culturi diferite fata de estimari. Acest fapt va limita oferta, mentinand preturile mai mari. Preturile reduse ale productiei vor reduce semnificativ posibilitatile de investitii in sector. Pe plan de medie durata acest fapt va duce la oprirea randamentelor, productivitatii, va inrautati conditia parcului auto si posibilitatilor tehnologice. Preturile mici vor fi un obstacol pentru asimilarea noilor terenuri pentru productia alimentara. Chiar in cazul in care aceasta prognoza nu se va adeveri in intregime, dispozitiile ce indica preturi foarte mici sunt puternice si fermierii va trebui sa le respecte pe plan mediu si de lunga durata.
Pe parcursul săptămânii trecute, preţul graului în Chicago a crescut brusc
Soia a crescut şi ea, dar mult mai puţin decât grâul, iar porumbul şi-a menţinut valorile. În Paris, grâul şi răpită au crescut semnificativ, iar porumbul şi orzul au scăzut puţin.
CBOT Chicago / preţuri USD/ tonă la închiderea din 14.02.2014 |
||||
martie 2014 |
mai 2014 |
iulie 2014 |
septembrie 2014 |
|
grâu |
220 |
219 |
221 |
224 |
porumb |
175 |
177 |
179 |
180 |
soia |
491 |
487 |
480 |
433 |
În Paris contractul din martie al graului a crescut cu 3,75 EUR/tonă până la 198,50 EUR/tonă. Contractul din martie al porumbului a scăzut cu 2,00 EUR/tonă până la 172,25 EUR/tonă. Contractul din martie al orzului a căzut cu 1,00 EUR/tonă până la 200,00 EUR/tonă. Contractul din februarie al rapitei a crescut cu 6,75 EUR/tonă până la 383,00 EUR/tonă.
Perechea valutară EUR/USD a crescut pe parcursul săptămânii cu 0,0326 puncte, comerţul s-a încheiat la nivel de 1,3690. Petrolul uşor a crescut cu 0,28 USD/baril şi a încheiat săptămână la preţ de 100,33 USD/baril.
FED SUA va termina programul de stimulare până în decembrie şi va începe să majoreze dobânzile pe parcursul anului viitor, după ce perspectivă în fata economiei SUA rămâne pozitivă, indiferent de începutul slab al anului 2014. Acest fapt îl indică rezultatele studiului, desfăşurat de Reuters. Vremea neobişnuit de rece în SUA şi acumularea mai lentă a rezervelor, cel mai probabil vor limita creşterea pe parcursul trimestrului viitor. Însă, cel mai probabil acest lucru nu va continua foarte mult, fiindcă analiştii estimează că acum FED va majoră ritmul reducerii stimulentelor financiare, fără a face o pauză. “Aşteptările privind modificarea ritmului reducerii achiziţiilor de obligaţiuni sunt mari. Ultimele date economice şi turbulenţele pe pieţele în dezvoltare nu sunt de ajuns pentru a devia FED de la intenţiile lor”, a comentat economistul şef Raymond James din Florida. Producţia industrială, care măsoară producţia producătorilor americani, sectorul serviciilor comunale şi industria minieră au scăzut cu 0,3% în ianuarie faţă de lună anterioară. Aceasta este prima scădere a indicelui din luna iulie încoace. Rata de utilizare a capacităţii de producţie, care indică încărcarea capacităţilor de producţie în industria în totalitate, a scăzut cu 0,4% până la 78,5%. Ambele rezultate fiind sub aşteptări. Analiştii au estimat că producţia va creşte cu 0,2%, iar rata utilizării capacităţii va fi de 79,3%.
Economia mondială continua să se dezvolte încet şi nu în conformitate cu aşteptările şi dorinţele. Revocarea stimulentelor FED va avea un oarecare efect, dar el a fost depăşit şi raportat. Petrolul şi el ezită în limite destul de înguste şi perspectivele sunt ca el să fie în supra-oferta pe parcursul anilor viitori. Nu există o modalitate de a începe din nou achiziţia de cantităţi mari de cereale cu scop aşteptarea preţurilor mai mari, fiindcă în momentul de faţă nu există condiţii că ele să fie atinse.
Contracte futures ale graului în Chicago au crescut cu 1 – 4 cenţi/buşel în cadrul comerţului de vineri. Japonia a achiziţionat pe parcursul săptămânii 286.000 tone de grâu, iar Irak cauta să achiziţioneze 42.000 tone de grâu din Canada. Contractele futures ale porumbului au finalizat comerţul de vineri din Chicago cu creştere de 4 cenţi/buşel. Bursa de cereale din Buenos Ayres estimează o recoltă de porumb în Argentina, care va atinge 23,5 mil. tone. Contractele futures ale soiei au finalizat comerţul de vineri din Chicago cu scădere de 4 – 6 cenţi/buşel. China Naţional Grain & Oil Center şi-a redus estimările privind recolta de soia în China cu 0,2 mil. tone până la 12 mil. tone.
Pe parcursul săptămânii trecute, temperaturile din SUA au fost destul de schimbătoare. La sfârşitul perioadei se observă o scădere a temperaturilor în statele centrale până la -20 grade. În Brazilia vremea se menţine destul de caldă şi uscată. În restul părţilor pe plan mondial, condiţiile sunt destul de favorabile. Pe parcursul următoarelor zece zile, temperaturile din Westul mijlociu SUA, vor fi de -10+14 grade, cu precipitaţii până la 10 l/mp. În Kansas şi Oklahoma temperaturile vor fi de -1+18 aproape fără precipitaţii. În Europa Occidentală temperaturile vor fi de +5+16 cu precipitaţii minime. În Ucraina temperaturile vor fi 0+9 grade, fără preciptiatii. În partea europeană a Rusiei, temperaturile vor fi de -8+6 cu precipitaţii minime. În India temperaturile vor fi +18+32 grade cu precipitaţii de până la 10 l/mp. În regiunea capitalei chineze Beijing, temperaturile vor fi +2+10 grade cu precipitaţii până la 10 l/mp. În Australia temperaturile vor fi +17+35 grade cu precipitaţii de până la 20 l/mp. În statul brazilian Mato Grosso temperaturile vor fi +25+32 grade cu precipitaţii până la 15 l/mp. În Argentina temperaturile vor fi +21+24 grade cu precipitaţii de până la 10 -20 l/mp.
Pe parcursul săptămânii, forţele principale ce au influenţat pieţele au fost condiţiile meteo din America de Sud, exportul în creştere din aceste ţări, cererea stabilă de producţie pe plan mondial, vânzările bune de export din SUA. Una peste alta, piaţă a fost destul de calmă, chiar şi după raportul USDA din februarie.
Grâu
Cererea de grâu pe plan mondial s-a întârziat pe parcursul săptămânilor trecute, dar nivelele rămân înalte. Pentru momentul de faţă, nu există licitaţii mari de achiziţie din statele din Africa de Nord, se aşteaptă ca ele vor fi reluate după câteva săptămâni. India continua să exporte din cantitatea de 2 mil. tone, permisă de guvern, dar ritmurile nu se par destul de mari. Având în vedere că se aşteaptă o creştere a exportului permis, se poate spune că rămânem în spatele estimărilor de vânzare. În această regiune, cu excepţia Indiei, şi Australia a confirmat faptul că va avea o recoltă de grâu record, intrând pe locul trei din istoria ţării. Doi exportatori mari de grâu din Asia este un semnal sigur pentru cerere redusă a graului din Ucraina şi Rusia. Iran şi Irak sunt pe piaţă şi ei achiziţionează de regulă cantităţi mai mari. Japonia s-a deosebit ca un cumpărător destul de mare pe parcursul săptămânii cu achiziţii destul de mari în volum de 283.000 tone. Pentru momentul de faţă se pare că piaţa este echilibrată. În ciuda acestui fapt, grâul din Chicago a crescut sub influenţa cererii de export echilibrate şi destul de mari, simultan şi din cauza temerilor privind condiţia însămânţărilor de grâu în ţară. Se pare că pieţele au ignorat recolta excelentă de grâu în Canada, din cauza problemelor logistice. În momentul de faţă, exportul de grâu din Canada este îngreunat, dar odată cu primăvara, problemele vor dispare parţial şi exportul va creşte, chiar dacă piaţa este relativ de slabă. Creşterea prezenţa a preţului graului este mai degrabă un ecou de la imposibilitatea că preţurile să scadă trainic sub 5,5 USD/buşel. Pe parcursul săptămânii, temperaturile au scăzut din nou pe-a locuri în Vestul Mijlociu, până la -20-15 grade, de data asta stratul de zăpadă lipseşte. Mă aştept în continuare la o recoltă mai mică de grâu în SUA – mai puţină faţă de estimările ce se ridicau la 59-61 mil. tone. Este foarte probabil că în cazul anumitor probleme pe parcursul verii recolta să atingă 5455 mil. tone.
Diferenţa între preţurile graului şi porumbului a crescut din nou până la 4245 USD / tonă în favoare graului. Viitoarea mare recolta de grâu în India şi rezervele mari din prezent în ţară nu sunt un semnal pozitiv pentru preţuri. Condiţia culturilor de toamnă în Rusia şi Ucraina este bună, condiţiile de dezvoltare sunt excelente. Nu avem motive să ne aşteptăm la probleme în această regiune – cel puţin în momentul de faţă.
Exportul de grâu din Bulgaria este aproape zero, dar şi ţară nu dispune de cantităţi de export, mai degrabă ar avea loturi mici. Exportul din Rusia este şi el aproape la limită, în ianuarie fiind exportate numai 1,15 mil. tone de cereale fiind de 2,43 mil. tone în decembrie.
Porumb
Continuă cererea puternică – fără ezitări în volumele livrate din SUA. Simultan, Ucraina exporta cantităţi bune de porumb până la sfârşitul anului 2013, chiar şi dacă volumele în decembrie au doborât recorduri – 3,9 mil. tone. Pe parcursul lunii februarie, exportul de porumb din Ucraina va fi de cca. 2,4 mil. tone. Rezervele de porumb în Ucraina la data de 01.02.2014 depăşeau cu puţin 11 mil. tone. Încă, ţară are potenţial semnificativ de export, care va fi realizat în primăvară, cererea fiind una destul de bună. În această parte a anului SUA sunt nr. 1 pe piaţa de porumb pe plan mondial, dar ca să fim la curent cu evenimentele, trebuie să urmărim dezvoltarea situaţiei meteo în America de Sud. Până în momentul de faţă, evenimentele acolo sunt ezitante, dar condiţiile de dezvoltare a seminţelor rămân destul de bune. Recoltele aşteptate mai mici în Brazilia şi Argentina vor fi de folos pentru SUA şi Ucraina, adică un moment de respiro în oceanul de porumb.
În anul 2014, USDA se aşteaptă că suprafeţele de porumb în SUA vor fi de 37.84 mil. ha, rezervele finale pentru sezonul următor fiind de 66,04 mil. tone şi 37,5 mil. tone în sezonul de faţă. Aceste rezerve imense vor împinge preţurile culturii sub 3,5 USD/buşel. USDA estimează randament mediu de porumb în SUA pentru anul 2014 în limita 165,5 buşei/acru şi de soia – 45,2 buşei/acru Că de fiecare dată (fiecare an), începem cu randamentele mari. Ele sunt atât de mari, încât pentru atingerea lor sunt necesare condiţii meteo excelente pe tot teritoriul SUA în întreaga perioadă vegetativă. Acest lucru este, în mod cert, foarte greu de îndeplinit. Pentru noi este, în fapt, important că recolta de porumb în UE şi în Regiunea Marii Negre să fie slabă. Cheltuielile de transport de aici până în America de Sud sau de Nord vor fi o primă pentru producătorii noştri. Se pare că este mai probabil că, clima continentală proeminenta în Regiunea Marii Negre, să influenţeze recolta mai mult, dăcât un asemenea lucru să se întâmple într-o măsură atât de mare în SUA, Argentina ori Brazilia. În acest caz, nu este bine că randamentele în Bulgaria vor fi mici.
Pentru că piaţa de cereale să fie cât de cât echilibrată şi în următorul an agricol, avem nevoie de o recoltă mult mai mică de porumb. Se pare, că în Ucraina problema va fi soluţionată cu suprafeţe însămânţate mai puţine şi aşteptări pentru o recoltă de cca. 20 mil. tone (-11 mil. tone faţă de anul acesta). Rusia, România şi Bulgaria nu dictează condiţiile pe piaţă, ci doar li se conformează.
Soia
Piaţa de soia a rămas cumva surprinsă de raportul neutru USDA în februarie. Soia din SUA continua să fie în vizorul cumpărătorilor, ca fiind un furnizor principal de soia în momentul de faţă. Oferta în creştere din partea Americii de Sud, se susţine în acest moment numai de către Brazilia. În Argentina fermierii nu vând cantităţi mari din cauza crizei valutare în ţară. Producţia de soia în America de Sud nu va fi atât de mare, precum indicau aşteptările iniţiale şi va scade cu 3-5 mil. tone. Totuşi, recolta se menţine foarte mare şi acest fapt nu poate să nu reflecte asupra pieţelor de oleaginoase pe plan mondial. Încă un semnal precar pentru oleaginoasele este creşterea aşteptată a suprafeţelor cu soia în SUA pentru anul 2014. În diferitele estimări, volumele arată discrepanţe semnificative – cca. 15 mil. tone până la 31.5-33 mil. ha, adică cu 0.6 – 2.1 mil. ha mai mult faţă de anul 013. Estimările privind ultimele randamente arata o creştere de peste 45 buşei/acru, iar recolta este preconizata în limitele a 92-98 mil. tone, ceea ce este foarte MULT.
Exportul de soia din America de Sud în ianuarie este de cca. 551 mii tone, pentru februarie aşteptările indică, că Brazilia va exporta 2,7 mil. tone, fiind de 1,0 mil. tone în luna februarie anul 2013. În Argentina fermierii au vândut numai 3,1 mil. tone de soia din nouă recoltă, cele mai mici vânzări din ultimii zece ani. Încă există o cantitate de 8 mil. tone de soia nevândută din recolta veche, care se afla în fermele şi vor ieşi cândva pe piaţă. Lipsa unei presiuni mari de vânzări din partea Argentinei şi rezervele de soia din SUA ce scad în ritmuri rapide, vor menţine preţurile soiei pe plan mediu. Cu majorarea exportului de soia din America de Sud, cererea va depăşi treptat ofertă şi în aşa fel se vor recupera rezervele ţărilor importatoare.Soia continua să primească suport de la cererea puternică în momentul de faţă. Vânzările de export de soia în SUA pentru săptămâna trecută, au fost mici dar acest lucru se întâmplă când aşteptările indicau că ele vor fi aproape zero când soia braziliană va ieşi pe pieţe. Nu au fost anunţate nici refuzuri de la cantităţile de soia deja achiziţionate din SUA, în fapt ele nu au fost în dimensiunile imense din anul trecut. Conform prognozei USDA, exportul de soia din SUA pentru acest sezon va fi de 41,2 mil. tone, până în momentul de faţă, vânzările de export sunt în volum de 43,2 mil. tone. Exportul de soia din Brazilia prinde forţa şi pe parcursul săptămânilor viitoare se aşteaptă cele mai mari anulari de comenzi de soia cu direcţia SUA-China. După cum reiese din vânzări, există posibilităţi că acest lucru să se întâmple fără a se modifica semnificativ echilibrul în SUA. Şi mai mult, sezonul este deja în curs şi chiar dacă exportul este deocamdată slab, se va majora în viitor.
Ploile, aşteptate în Brazilia pe parcursul următoarelor zece zile vor îmbunătăţi condiţia însămânţărilor şi cel mai probabil vor opri scăderea recoltelor din ultimele estimări.
Rezervele din toate culturile pe plan mondial rămân mari fără o anume perspectivă pentru reducerea lor în anul 2014. De la începutul sezonului însă, cererea este surprinzător de bună şi acest lucru a susţinut preţurile de la scăderea lor în toamnă. Estimările iniţiale pentru anul 2014 nu indică nimic bun – numai randamente mari şi recolte bune pentru toate culturile. Ne rămâne să sperăm că problemele în producţie le vom resimţi încă din primăvară timpurie a anului 2014, pentru a scade puternic randamentele culturilor ulterior.
preţuri FOB la exportatorii majori în USD/tonă |
||||||||||||
destinaţie |
SUA |
Argentina |
Ucraina |
Franţa |
||||||||
perioadă |
13/02 |
06/02 |
diferenţă |
13/02 |
06/02 |
diferenţă |
14/02 |
06/02 |
diferenţă |
14/02 |
07/02 |
diferenţă |
grâu moale |
276 |
263 |
13 |
331 |
332 |
-1 |
270 |
272 |
-2 |
260 |
255 |
5 |
porumb |
221 |
222 |
-1 |
217 |
222 |
-5 |
223 |
224 |
-1 |
234 |
228 |
6 |
floarea soarelui |
434 |
433 |
1 |
445 |
436 |
9 |
445 |
436 |
9 |
Cea mai mare creştere a preţurilor de export o observăm în Franţa. În Argentina, din cauza intrării noii recolte de porumb şi soia, preţurile sunt încă în scădere. Din cauza cererii slabe de cereale în Regiunea Marii Negre, preţurile scad şi ele. Aici, floarea soarelui creşte din cauza scăderii puternice din ultimele două luni.
Fiind date condiţiile prezente, prognoza mea pentru preţurile cerealelor de la producător în iarna anului 2013 şi primăvara anului 2014 pentru Bulgaria şi România este următoarea:
– Grâu – În urma ultimelor modificări din sectorul graului, mă aştept ca preţul să crească faţă de diapazonul estimat, atingând 270 – 300 USD/tonă FOB Marea Neagră în următoarele luni până la primăvară. De la producător în Bulgaria şi România preţul va fi de 230 – 265 USD/tonă. Din cauza rezervelor extrem de puţine de grâu în Bulgaria se pot obţine preţuri interne extrem de mari. Creşterile vor fi legate de porumb.
– Porumb – La producător preţul va fi de 175 – 225 USD/tonă până la sfârşitul iernii. Este posibilă o scădere temporară a porumbului în vara anului 2014, când se vor mişca şi rezervele în SUA, începe bine şi nouă recoltă, şi când pe piaţa va ieşi recolta din America de Sud – până la 150 USD/tonă. Suprafeţele mai puţine (în America de Sud şi SUA), greutăţile în creşterea culturii (care vor fi minime), sunt primele semnale pentru creşterea preţului până la nivelele menţionate.
– Floarea soarelui – Piaţa de floarea soarelui este foarte slabă în săptămânile trecute. Problemele în Turcia au redus cererea culturii din Bulgaria. Piaţa de oleaginoase tot mai slabă pe plan mondial este şi ea un semn negativ pe preţ. Piaţa de floarea soarelui nu poate începe în ianuarie, îngreunată din toate părţile. Nu mă aştept la mişcări rapide ale preţurilor în ambele direcţii. S-a dovedit că preţul echilibrat a florii soarelui este în jur de 307 EUR/tonă. Urmează o creştere uşoară din cauza cererii în creştere. Această creştere ar trebui folosită pentru vânzarea disponibilităţilor, fiindcă factorii necunoscuţi în fata preţurilor mari devin mult prea mulţi.
ESTIMARI
În condiţiile de faţă, estimez următoarele preţuri de la producător în perioada octombrie – noiembrie anul 2014:
– Grâu – 159 – 184 EUR/tonă.
– Porumb – 143 – 169 EUR/tonă.
– Floarea soarelui – 317 – 348 EUR /tonă, aici prognoza fiind şi mai instabilă în urmare a recoltei mari de soia din America de Sud şi suprafeţelor mai mari cu soia în SUA în anul 2014. Presupun că acest preţ va fi atins din cauza randamentelor mai mici aşteptate de floarea soarelui din Regiunea Marii Negre.Mă aştept la secetă puternică în Bulgaria şi România în vara anului 2014, fapt care va reduce randamentele şi va corecta preţurile în creştere.
16.Ce “pomeni” vor primi fermierii în acest an și care sectoare agricole au prioritate
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a explicat care sunt subvențiile pe care le vor lua fermierii în 2014 dar și ce sectoare vor beneficia de mai mult sprijin. Potrivit ministrului Agriculturii, 2014 este un moment de răscruce, un moment în care trebuie să se interveniă mai mult pentru zona de zootehnie.
“Producția vegetală s-a dezvoltat foarte mult și cred că suntem astăzi în postura, pe acea zonă, să putem să oferim o producție constantă în România dacă rezolvăm problema irigațiilor. Cred că cei care au afaceri în această zonă au văzut acest trend. Însă pe zona de zootehnie, acolo lucrurile nu stau foarte bine, de aceea vrem să orientăm o parte importantă a sprijinului și către zona respectivă. Este important să avem rase care sunt certificate și aclimatizate la condițiile din România. Am introdus, începând din acest an, un ajutor de minimis pentru conservarea raselor de animale. Cuantumul sprijinului aici este 650 de lei pe cap pentru zona de bovine, 650 lei pentru ecvidee, 100 de lei pe cap pentru ovine și caprine, 325 de lei pentru porcine, 6 lei pentru păsări și 10 lei pentru familiile de viermi de mătase. Este o măsură prin care încercăm să dezvoltăm capitalul genetic pe care îl are România, să conservăm rasele care s-au consacrat în România”, a spus ministrul Agriculturii.
Daniel Constantin a mai susținut că pe de alta parte, se vor continua plățile pe zona de ovine. Dacă pentru toate ovinele este o plată unitară pe cap de animal, pentru cele peste 9 milioane de capete, 1,6 milioane de capete care sunt în zonele defavorizate vor primi, în acest an, o plată suplimentară de 6,5 euro pe cap. Plata pentru toate ovinele se va face chiar de săptămâna viitoare, deja APIA a solicitat 345 milioane de lei pentru aceste subvenții.
“De asemenea, este pentru prima dată când venim cu plata pentru crescătorii de animale mult mai devreme. În ceea ce privește plata pentru ovinele din zonele defavorizate, ea se va face în luna martie, pentru că avem nevoie, cum spune regulamentul european, de 90 de zile de control, iar acestea expiră undeva la 15-20 martie 2014. Pentru bovine, plata se va face în continuare pe cap de animal, dar am introdus în acest an o schemă diferențiată în care plătim, pe de o parte, pentru toate bovinele din România o plată unitară pe cap, dar în egală măsură, pentru a ajuta laptele, venim cu 20 de euro pe tona de lapte livrat la unitățile de procesare sau către zona de vânzări directe. Sunt două forme de sprijin pentru zona de lapte, odată pe laptele livrat și venim și cu acel ajutor de minimis pentru tancurile de răcire.”, a subliniat Constantin.
Ministrul a mai adăugat că sprijinul pentru motorină a fost reintrodus în trimestrul IV din anul 2013 și va fi acordat în continuare în primele trei trimestre din 2014 și pe urmă printr-o nouă Hotărâre de Guvern programul va continua. “Am făcut o modificare, pentru că inițial erau, din suma totală, 25% pe fiecare dintre cele patru trimestre, dar pentru că solicitările mari au fost în decembrie, am mărit plafonul la 40% din plafonul total și dăm posibilitatea să acordăm de la un trimestru la altul, dacă sunt solicitări mai mari într-un trimestru sau altul”, a mai spus ministrul Agriculturii.
17.Afla cu se acorda plățile FEGA în perioada 2015-2020
Din 2015, MADR schimba sistemul de acordare a plăţilor directe pe suprafaţă,banii fiind acordaţi în funcţie de mărimea exploataţiei agricole, pentru a încuraja asocierea producătorilor, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
„Astăzi avem în România peste 860 de mii de fermieri care încă se zbat în zona de subzistenţă, în zona de 1-5 hectare şi avem datoria să îi stimulăm să se asocieze. Nu vor fi excluşi de la plată, ci vor avea o plată mai mică pe hectar. (…) Avem datoria, împreună cu Agenţia de Plăţi, să venim cu acel sistem simplificat permis de Comisia Europeană. Nu va mai fi o cerere de plată atât de stufoasă, cea care se depune anual în perioada martie – mai, ci va fi o cerere de plată mult mai simplă, dar condiţionată de această plată mai mică pentru cei care au sub 5 hectare”, declara Daniel Constantin, la Indagra 2013.
România poate acorda până în 2020 plăţi naţionale directe complementare. Acestea se vor numi TNA – Ajutoare Naţionale de Tranziţie (Transitional National Aid).
Potrivit estimărilor MADR pentru anul 2015, un fermier care deţine o suprafaţă de până la 5 ha ar trebui să primească o subvenţie totală de 173 euro/ha, din care 130 euro sunt bani europeni (80 euro SAPS şi 50 euro pentru înverzire) la care se adaugă 23 euro pentru tinerii fermieri şi alţi 20 euro vin de la bugetul de stat sub forma TNA. Fermierii care lucrează o suprafaţă între 5 şi 30 ha vor primi, în 2015, pe lângă această sumă o plată redistributivă în valoare de 47 euro/ha, plată ce ar trebui să crească anual.
Exemplu de calcul pentru 2015
Un exemplu dat de MADR arată că pentru o suprafaţă de 6 ha se acordă 173 euro/ha pentru primele 5 ha şi 220 euro/ha pentru 1 ha. Astfel, plata medie va fi de 180,83 euro/ha.
După aceeaşi formulă de calcul, fermierul care lucrează o suprafaţă de 30 ha, va primi câte 173 euro/ha pentru primele 5 ha, şi câte 220 euro/ha pentru restu de 25 ha, plata medie în acest caz fiind de 212,16 euro/ha, în 2015.
Agricultorii care deţin ferme cu suprafeţe cuprinse între 30 şi 60 ha ar putea primi în 2015 o subvenţie de 173 euro/ha, iar fermierii cu peste 60 ha ar primi 150 euro/ha.
Estimare nivel Plăţi 2015-2020 din FEGA
2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019/2020 | ||||||
1-5 ha | 173 130 | 80 – SAPS | 187 145 | 89 | 188 147 | 90 | 188 149 | 92 | 190 152 | 93 |
50 – Înverzire | 56 | 57 | 58 | 59 | ||||||
0 – Redistributivă | 0 | 0 | 0 | 0 | ||||||
23 – Tânăr ferm. | 23 | 23 | 23 | 23 | ||||||
20 – TNA veg. | 19 | 18 | 16 | 15 | ||||||
5-30 ha | 220 157 | 80 – SAPS | 240 198 | 89 | 242 201 | 90 | 244 203 | 92 | 245 207 | 93 |
50 – Înverzire | 56 | 57 | 58 | 59 | ||||||
47 – Redistributivă | 53 | 54 | 55 | 55 | ||||||
23 – Tânăr ferm. | 23 | 23 | 23 | 23 | ||||||
20 – TNA veg. | 19 | 18 | 18 | 15 | ||||||
30-60 ha | 173 130 | 80 – SAPS | 187 145 | 89 | 188 147 | 90 | 188 150 | 92 | 190 152 | 93 |
50 – Înverzire | 56 | 57 | 58 | 59 | ||||||
0 – Redistributivă | 0 | 0 | 0 | 0 | ||||||
23 – Tânăr ferm. | 23 | 23 | 23 | 23 | ||||||
20 – TNA veg. | 19 | 18 | 16 | 15 | ||||||
> 60 ha | 150 130 | 80 – SAPS | 164 145 | 89 | 165 147 | 90 | 165 147 | 92 | 167 152 | 93 |
50 – Înverzire | 56 | 57 | 58 | 59 | ||||||
0 – Redistributivă | 0 | 0 | 0 | 0 | ||||||
0 – Tânăr ferm. | 0 | 0 | 0 | 0 | ||||||
20 – TNA veg. | 19 | 18 | 16 | 15 |
Exemple
Dimensiune fermă |
Plata pt primele 5 ha
|
Plata pt restul ha |
Plata medie/ha |
Total finanţare/fermă euro |
6 ha |
5 ha x 173 euro/ha = 865 euro |
1 ha x 220 euro/ha = 220 euro |
1085 euro : 6 ha = 180,83 euro/ha |
1085 |
10 ha |
5 ha x 173 euro/ha = 865 euro |
5 ha x 220 euro/ha = 1100 euro |
1965 euro : 10 ha = 196,50 euro/ha |
1965 |
15 ha |
5 ha x 173 euro/ha = 865 euro |
10 ha x 220 euro/ha = 2200 euro |
3065 euro : 15 ha = 204,33 euro/ha |
3065 |
20 ha |
5 ha x 173 euro/ha = 865 euro |
15 ha x 220 euro/ha = 3300 euro |
4165 euro : 20 ha = 208,25 euro/ha |
4165 |
25 ha |
5 ha x 173 euro/ha = 865 euro |
20 ha x 220 euro/ha = 4400 euro |
5265 euro : 25 ha = 210,60 euro/ha |
5265 |
30 ha |
5 ha x 173 euro/ha = 865 euro |
25 ha x 220 euro/ha = 5500 euro |
6365 euro : 30 ha = 212,16 euro/ha |
6365 |
Pentru calcul nivel SAPS s-a utilizat suprafaţa de 9.720.864 ha ; pentru calcul nivel TNA vegetal s-a utilizat suprafaţa de 6.200.000 ha ; pentru calcul nivel plată redistributivă s-a utilizat suprafaţa de 2.500.000 ha ; plata pt. tineri fermieri s-a calculat utilizând un plafon de 115.360 fermieri şi o suprafaţă de cca. 1.900.000 ha
30% Înverzire ; 2% Tineri fermieri ; 13% sprijin cuplat ; 7,5% plata redistributivă
6 Comentarii adauga un comentariu
-
lucian says:
Locuiesc in zona agricola a municipiului Brasov,unde detin o livada de 1,50Ha.Intrebarea este daca pot obtine fonduri europene in vederea imrejmuirii acesteia si pentru un depozit de pastrare a fructelor
-
Arhire Viorel says:
Noi avem postat pe website un text referitor la subiectul solicitat de dumneavoastra. Va mai propunem sa apelati la colegii de la Camera Agricola Brasov care va asteapta cu nerabdare pentru rezolvarea tuturor problemelor. Da ca doriti, va putem oferi datele lor de contact.
Multumim.
-
-
Ioana Tudor says:
Specialist ofer consultanta pentru infiintare ciupercarie clasica-gospodareasca sau intensiv-industriala, cu sau fara proiect, pentru Agaricus=champignon, Pleurotus=pastrav de fag, TRUFE, Lentinus edodes=shiitake, Ganoderma lucidum- lingurita zanei, si alte specii, in toata tara. Ofer consultanta tehnologica ciupercariilor deja infiintate de Agaricus si Pleurotus, privind microclimatul, lucrari de ingrijire, prevenirea bolilor si daunatorilor, igiena, recoltare, ciupercarie biologica, etc.www. totuldespreciuperci.blogspot.ro, tel. 0745420536
-
Ioana Tudor says:
Specialist certificat de catre CNFPA ca FORMATOR primim inscrieri pentru desfasurare CURS de CIUPERCAR , teoretic si practic, acreditat, din toata tara. Detinem suport de curs, carti tehnologie. Cursul se desfasoara la Bucuresti pe perioada a 2-3 luni 700 ron, in 2 rate. Dupa examen se elibereaza Atestat recunoscut in tara si UE. www. totuldespreciuperci.blogspot.ro, tel. 0745420536
-
sergiu says:
buna seara
ma intereseaza daca am achizitionat o locuinta prin prima casa, daca pot accesa fonduri europene ptr a o transforma in pensiune agroturistica
multumesc-
Arhire Viorel says:
Daca cei de sus fac tot ce vor,noi,cei de jos putem face tot ce e bine Noi am postat si raspuns la ac intrebare.O sa aducem pt reactualizarea temeu la cele 10 solutii ,teme postate deja
-