Spre deosebire de traiul altor popoare,la noi,puterea de cumpărare în România se situa, în 2013, în medie, la 3.491 de euro/cap de locuitor, echivalentul a 27,1% din media europeană, relevă datele studiului GfK ‘Climatul de consum Europa’, efectuat în 14 țări europene.
În ciuda creșterii continue din ultimii câțiva ani, România rămâne una dintre cele mai sărace națiuni din Europa, cu toate că nivelul începe să crească treptat. Acest lucru reiese, de exemplu, și din datele privind puterea de cumpărare (…) în 2013, puterea de cumpărare per capita era în medie de 3.491 euro. Această cifră reprezintă numai 27,1 procente din media europeană. Având în vedere redresarea treptată înregistrată în UE, speranța consumatorilor români de a avea mai mulți bani pentru cumpărături majore în lunile care urmează este și ea în creștere (…)’, potrivit GfK.Colac peste pupaza,avem parte de redresarea economică mai lentă în 2014 decât se estima inițial- reprezintă principalul risc pentru consolidarea fiscală din România, pentru că, într-o astfel de situație, veniturile din colectarea de taxe și TVA vor fi mai mici, rezultă din studiul ‘O nouă viziune a creșterii’ realizat de Ernst&Young România.
‘Nu singurul risc, dar poate principalul pentru consolidarea fiscală din România este o redresare economică mai lentă în 2014, față de cea estimată, situație în care veniturile realizate din colectarea de taxe și TVA vor fi mai mici. Experții UE consideră că România trebuie să întărească disciplina fiscală și să crească nivelul de colectare care, în prezent, reprezintă 31-32% din PIB, față de media de 40% din UE’, se arată în studiul menționat.