Fermierii americani sunt ajutaţi de ministeriabilii lor să se capitalizeze, şi iI sprijină pentru a nu-şi vinde producţia imediat. Ei nu depind nici de bănci şi nici de subvenţie, de samsari ori de garanţiile unor spații de depozitare. Ei au învăţat să dicteze piaţă produselor, aşa că așteapta ca prețurile să crească.
“Niciodată în istoria agriculturii, fermierul american nu a fost într-o poziție financiară mai puternică”, a declarat pentru Reuters Tom Grisafi, președintele agenției de consultanță agricolă Trade The Farm LLC. “Fermierul american dispune de o grămadă de bani și de spații de stocare a recoltelor mai mari decât a avut vreodată”, a adăugat analistul.
De ce nu vrem să gândim un pic americăneşte?
Și în acest an, USDA estimează că veniturile fermierilor vor fi în creștere, comparativ cu anul trecut. Fermierii americani vor avea venituri de 120 de miliarde de dolari, cu 6% mai mult decât anul trecut. Acest nivel al profiturilor se situează pe locul al doilea în ultimii 40 de ani. SUA estimează că va exporta produse agricole
la un nivel record de peste 140 miliarde de dolari, a precizat pentru BlackSeaGrains Tom Vilsack, secretarul de stat pentru Agricultură.
“Vom continua să dărâmăm barierele care stau în calea produselor americane și vom încheia noi înțelegeri pentru a obține o expansiune tot mai mare a exporturilor, inclusiv un acord comercial transatlantic și parteneriat de investiții cu Uniunea Europeană”, a mai declarat Tom Vilsack.