Domnilor “mironosiţi”-îndrăgostiţi de Dumnezeu, cum vă împărţiţi voi inima şi iubiţi cu un ochi pe amanta lume, dar cu alt ochi iubiţi pe Iisus care Sângeră şi acum din cauza voastră ! Aşa credeţi voi că traversaţi, pe valuri, Marea-spre Cananul Ceresc-cu fundul inimii…în două luntrii? De aceea poporul îşi votează hoţi, tâlhari, mincinoşi, curvari, vrăjitori- proprii kalai, gropari, potopisti, anticrişti! Totuşi Iisus, care este Pâinea vieţii, plămădită din blândeţe, suferinţă, milă, iubirie, bunătate, dragoste, iertare şi din alte sfinţenii, ne cheamă să ne hrănim din Bunătăţile şi Frumuseţile Dumnezeieşti, nu din gogoşi socialiste,feseniste, sataniste-globaliste…

zmin
B (2)  Domnilor Primari,votati de oameni,dar rânduiţi de Dumnezeu , fiţi preoţi ai “turmei”, pentru care a sangarat Isus; ajutaţi oamenii să scape de datini, idolatrii, formalisme, praznice, şi să nu mai pupe oase, picturi aurite, dar mute şi surde! Popor Roman, ai fost scos din pustia komunismului, dar te inneci, precum ţiganul la mal, dacă prin lacrima amară nu-i dai Lui Isus -pietre de moară precum  -vrajba, hoţia, curvia, şi celelalte idolatrii din Gal. 5/20; Singur îţi sapi groapa, dacă iarăşi clădeşti pe nedreptăţi mişcătoare, formalisme, dezbinări, mânii, viclenii, căci” Domnul nu întârzie în împlinirea făgăduinţei Lui, cum cred unii; ci are o îndelungă răbdare pentru voi şi doreşte ca niciunul să nu piară, ci toţi să vină la pocăinţă..” (2 Petru 3/9)

 

Domnilor  “mironosiţi”-îndrăgostiţi de Dumnezeu, cum vă împărţiţi voi inima şi iubiţi cu un ochi pe amanta lume, dar cu alt ochi iubiţi pe Iisus care  Sângeră  şi acum din cauza voastră ! Aşa credeţi voi că traversaţi, pe valuri, Marea-spre Cananul Ceresc-cu fundul inimii…în două luntrii? De aceea poporul îşi votează hoţi, tâlhari, mincinoşi, curvari, vrăjitori- proprii kalai, gropari, potopisti, anticrişti! Totuşi Iisus, care este Pâinea vieţii, plămădită din blândeţe, suferinţă, milă, iubirie, bunătate, dragoste, iertare şi din alte sfinţenii, ne cheamă să ne hrănim din Bunătăţile şi Frumuseţile Dumnezeieşti, nu din gogoşi  socialiste,feseniste, sataniste-globaliste…

 

“Fiule, păzeşte sfaturile tatălui tău şi nu lepăda învăţătura mamei tale: leagă-le necurmat la inimă, atârnă-le de gât. Ele te vor însoţi în mersul tău, te vor păzi în pat şi îţi vor vorbi la deşteptare! Căci sfatul este o candelă, învăţătură este o lumină, iar îndemnul şi mustrarea sunt calea vieţii. Ele te vor feri de femeia stricată, de limba ademenitoare a celei străine. N-o pofti în inima ta pentru frumuseţea ei şi nu te lasa ademenit de pleoapele ei. Căci pentru o femeie curvă, omul ajunge de nu mai rămâne decât cu o bucată de pâine, şi femeia măritată întinde o cursă unui suflet scump. Poate cineva să ia foc în sân, fără să i se aprindă hainele? Sau poate merge cineva pe cărbuni aprinşi, fără să-i ardă picioarele? Tot aşa este şi cu cel ce se duce la nevasta aproapelui său: oricine se atinge de ea nu va rămâne nepedepsit. Hoţul nu este urgisit când fură ca să-şi potolească foamea, căci îi este foame; şi dacă este prins, trebuie să dea înapoi înşeptit, să dea chiar tot ce are în casă. Dar cel ce preacurveşte cu o femeie este un om fără minte, singur îşi pierde viaţa cine face aşa. Nu va avea decât rana şi ruşine, şi ocara nu i se va şterge. Căci gelozia înfurie pe un bărbat, şi n-are milă în ziua răzbunării; nu se uită la niciun preţ de răscumpărare şi nu se lăsă înduplecat nici chiar de cel mai mare dar.” (Prov.6/1-35)

 

 

Cum obtin PROFESIONISTII „INSULARI”(din I .M. a Brailei) cea mai mare producție la soiul ROMANESC de grâu- Glosa

 qqqqA) Specialistul Constantin Dulute, administrator al Agricost Insula Mare a Brailei, ne prezinta: Citeva tendinte in mecanizarea agriculturii; Agricultura inteligenta; Un om poate, simultan- conduce două tractoare sau- Sistem de conducere in conexiune Guide Connect “Electronic Drawbar”; Pregatirea patului germinativ ; Arat sau nu ; Controlul semanaturilor de toamna in anotimpul rece etc B) (1) Preoţi, guvernanţi,capete “luminate” şi căpetenii– aţi întronat pentru voi “noua religie”, în loc să vă pocăiţi, ca să ridice Domnul – blestemul de peste Popor! Nu “vedeţi starea nenorocită în care suntem? “(Neemia 2/17) Pentru orice om şi ţara- “Vin zilele pedepsei, vin zilele răsplătirii… Şi aceasta din pricina mărimii nelegiuirilor şi răzvrătirilor tale” (Osea 9/7). Voi care vă omorâţi conducători, care prigoniţi semenii printre spini şi mărăcini şi, chiar pe timp de pace avortaţi încă un popor, CHEMAŢI pe toţi la un post Duhovnicesc; Nu va mai hrăniţi cu atâta babilonie, prostie, iconarie, şi cu alte urâciuni,otrăvuri şi răutăţi, scrise în Romani, 1/28-32

Cum obtin PROFESIONISTII „INSULARI”(din I .M. a Brailei) cea mai mare producție la soiul ROMANESC de grâu- Glosa

10.400 de kilograme de grâu a fost ”vârful” de producție în Insula Mare a Brăilei (IMB) anul trecut. Recolta a fost obținută printr-o practică pe care mulți ar pune-o la îndoială: reducerea densității la însămânțare și a distanței dintre rânduri.

 

 

Grâul îl cultivăm pe 18.000 de hectare folosind aceeași tehnologie pe care fermierii au putut-o vedea și anul trecut, cu o singură remarcă: densitatea la grâu este scăzută, mergem pe densități reduse la semănat comparativ cu curentul care știți că există în țară. Deja se vorbește că ar fi un curent de Dunăre și un curent de Ardeal privind densitățile la grâu. În ce ne privește, noi am scăzut densitățile și le vom scădea și mai mult. Anul aceasta am semănat cu 380 de boabe germinabile la grâu, etapa următoare este de 300. La orz am semănat cu 250, iar la etapa următoare este de 200 de boabe”,  a exemplificat ing. Constantin Dulute -fermierilor prezenți anul aceasta la Ziua Câmpului în Insula Mare a Brăilei.

 

Specialistul ce nu mai are nevoie de nici o prezentare a explicat de ce a optat pentru o densitate mai mică și care sunt avantajele acestei tehnici. ”Lucrurile sunt simple. La grâu, 300 de boabe germinabile, fiecare bob să facă un singur frate, deci avem 600 de spice, 40 de boabe în spic cu masa 1.000 de boabe 40 și producția obținută este de 8.400 de kilograme. Obiectivul nostru este de 8.000 de kilograme la hectar și vă asigur că anul aceasta vom realiza în Insula Mare a Brăilei, pe cele 18.000 de hectare de grâu, această producție-țintă”, a spus domnia sa .

Acesta a demontat totodată mitul densităților uriașe ca fiind o tehnică mai eficientă întrucât, spune maestrul Buzdugan, recoltele obținute sunt similare, dar costurile diferă.

”Cei care merg pe 700-800 de boabe germinabile la metrul pătrat realizează aceeași producție pentru că pe fiecare spic, la asemenea densitate nu poți face decât un gram și atunci avea tot 7-8 tone pe hectar, numai că vei avea minim 700 de frați care nu vor fi fertili dar care vor mânca din mâncarea producției pe care tu o realizezi. Deci ai cost mai mare cu sămânța, sămânță dublă, chiar triplă și, de ce nu, la consum mai mare cu îngrășămintele. Cum e mai bine, cum nu, dumneavoastră judecați”, a arătat specialistul Agricost.

Un pic mai târziu în cadrul evenimentului, ing. Lucian Buzdugan a arătat celor din sală și concret un caz în care o densitate mică a adus producție mai mare folosind tehnologie identică.

Uitați  – la grâu avem caz cu 178 de plante pe metrul pătrat și producție de 9.610 de kilograme pentru că avem 495 de spice în timp ce la 350 de plante am realizat o producție de doar 8.035 kg. (…) Condiția să obții însă producții mai mari rămâne aceea să realizezi toate verigile tehnologice la nivel de 100%”, a explicat Buzdugan.

Un alt secret este că în Insula Mare a Brăilei se merge pe o distanță de 25 de centimetri la semănat. ”Experiența noastră a arătat că această distanță între rândurile de păioase ne dă garanția unei rezistențe la cădere și a unei înfrățiri foarte productive și puternice

Cu tehnologie de vârf, dar folosind doar soiuri românești, în Insula Mare a Brăilei s-au obținut anul trecut producții de vârf în condiții de teren irigat.

Soiurile de grâu cultivate de noi sunt numai soiuri românești, ne mândrim cu acest fapt. Vârfurile de producție realizate, la Glosa 10.400 de kilograme, la Mirada 10.200, la Otilia 9.950 și ca o surpriză deosebită pentru conținutul de gluten și de proteină este Pitarul pe care îl avem în studiu anul acesta și despre care vă vom spune când vom recolta”, a mai spus Buzdugan despre recoltele de grâu de anul trecut din Insula Mare a Brăilei.


Iata citeva teme de capatii pentru  obtinerea profitului:

Toate firmele producătoare de mașini agricole investesc azi foarte mult in cercetare si dezvoltare de noi produse care sa atinga aceste obiective si care sa fie in acelasi timp viabile din punct de vedere economic.

Daca in urma cu 20 de ani cercetarile în domeniul tractoarelor și mașinilor agricole erau axate exclusiv pe dezvoltarea de solutii constructive mecanice si eventual electrice, azi totul se invarte in jurul elementelor hidraulice, electrotehnice, electronice si mai nou a in domeniul computerelor și a softurilor de proces.

Nu întamplator se vorbeste azi de „Agricultura de Precizie’ (Precision Farming) și mai nou de Agricultura Inteligenta (Smart Farming).

Odata cu dezvoltarea sistemelor informatice, a tehnologiilor de comunicatii si a extinderii lor pentru utilizare pe scara larga, era computerelor și a informatizarii în agricultura are toate drumurile deschise.

Nu mai exista nici un proces agricol mecanizat care sa nu beneficieze de asistenţa computerizată prin care se optimizeaza parametrii de lucru si se obtin indici calitativi de lucru ridicati, comfort și siguranţa în procesul de lucru marită pentru utilizator, consumuri minine de combustibil și forţa de muncă și nu în ultimul rând impact negativ redus asupra mediului.

Avantajele sunt imense din toate punctele de vedere. Utilizatorul introduce in computer parametrii de lucru iar acesta  monitorizeaza procesele si prin intermediul actuatorilor executa reglările necesare. Se primesc în timp real sau centralizat informaţii complete și corecte privind suprafata prelucrata, consumurile de combustibil, sămânţă, fertilizati, pesticide, etc, sau cantitatile recoltate la mașinile de recoltat produse agricole..

Un pas important în dezvoltarea tehnologiilor de mecanizare a constituit utilizarea comunicatiilor prin sateliti în aplicatii agricole cu ajutorul GIS ( Geographic Information System ) si GPS (Global Positioning System). Corelarea pozitiei mașinilor si a tractoarelor cu reglarile instatanee existente in computerele de proces a dezvoltat intr-un ritm accelerat precizia de lucru și calitatea lucrarilor executate. Cu aceste sisteme, azi stim exact cat este necesarul de macroelemente de ex. și cât s-a fertilizat pe un metru patrat, cât s-a erbicidat iar mai târziu cât s-a recoltat exact in aceeasi pozitie.

Conceptul de „agricultura de precizie presupune reglarea intrarilor în sistemul agricol (seminţe, îngrășaminte, pesticide)  în asa fel incât sa se distribuie unde e nevoie exact cat e nevoie atunci cand e nevoie.

Măsurarea diferiţilor parametrii de lucru prin senzori și traductori, analiza informaţiilor primite prin intermediul sistemelor informatice și softurilor specifice și trimiterea comenzilor pentru modificarea altor parametrii pe tractoare și mașini agricole au creat sistemul de „Smart farming”.

Exemplele sunt extrem de numeroase, toate marile firme constructoare de tractoare și mașini agricole aducând un aport propriu la dezvoltare acestor sisteme. Din dezvoltarea tractoarelor și a mașinilor inteligente au apărut însă si incompatibilitaţi la formarea agregatelor în sensul ca un anumit tractor de la firma X nu poate sa lucreze din punct de vedere al softului de operare cu o mașină construită de firma Y. Pentru a elimina acest neajuns a fost dezvoltat sistemul ISOBUS prin care tractoarele și mașinile agricole indiferent de producător sunt compatibile între ele si pot fi controlate si comandate de pe un singur terminal situat în cabina de conducere. Sistemul ISOBUS (ISO=International Organization for Standardization) se bazează pe comunicarea dintre elemente în modul CANBUS (CAN = Controller Area Network).  Datele obţinute sunt stocate și se pot descărca pe computerul de la birou, fiind ușurată foarte mult actvitatea de conducere a fermei.

2- Agricultura inteligenta

Conceptul de Agricultura Inteligenta (Smart Farming) nu este nou, el reprezinta doar o extensie si o mai buna materializare si integrare in practica a conceptului de Agricultura de Precizie (Precision Farming).

Agricultura de precizie presupune reglarea foarte exactă a intrarilor în sistemul agricol (seminţe, îngrășaminte, pesticide)  în asa fel incât sa se distribuie unde e nevoie exact cat e nevoie atunci cand e nevoie.

Măsurarea diferiţilor parametrii de lucru prin senzori și traductori, analiza informaţiilor primite prin intermediul sistemelor informatice și softurilor specifice și trimiterea comenzilor pentru modificarea altor parametrii pe tractoare și mașini agricole au creat sistemul de Agricultura inteligenta se bazează pe utilizarea unor scheme logice si a unor programe de proces foarte bine definite, prin care se urmareste cresterea indicilor de calitate ai lucrarilor efectuate concomitent cu reducerea erorilor induse de factorul uman. Majoritatea agegatelor sunt conduse cu ajutorul sistemelor GPS, iar pentru fiecare operaţie în parte se pot efectua cartări prin metoda GIS.

Cateva dintre avantajele obţinute prin dezvoltarea Agriculturii inteligente sunt:

-autoconducere a agregatelor sau a masinilor autopropulsate prin GPS;

-mentinerea automata a unei forţe de aderenţa prestabilită;

-modificarea adancimii de lucru în timp real la lucrările solului în functie de cantitatea de resturi vegetale existentă la suprafată ;

– modificarea adancimii de lucru în timp real la semănat si plasarea semintelor în zona cu umiditatea optimă;

-detectarea plantelor și a buruienilor și distingerea lor;

-corelarea automata a vitezei de deplasare in functie de necesitati (debit de material, grad de coacere, desimea plantelor, etc) ;

-monitorizare și controlul pentru fiecare duză în parte la tratamente fitosanitare;

– optimizarea umplerilor si managementul resturilor de solutie la tratamente fitosanitare;

Pentru exemplificarea aplicaţiilor trecute în revistă au fost selectate doar câteva noutăţi prezentate la expozitia AGRITECHNIKA de la HANOVRA din noiembrie 2011.

3-Un om cu două tractoare sau -Sistem de conducere in conexiune Guide Connect “Electronic Drawbar”

Reprezintă un sistem în care un tractor  în camp urmează în mod automat un alt tractor de conducere ce se deplaseaza în faţa. Cele două vehicule comunică prin radio şi sunt coordonate de către un sistem de înaltă precizie de conducere prin GPS. Mecanizatorul de pe tractorul de conducere  monitorizează ambele vehicule şi are acces deplin la controlul si  funcţionarea tractorului urmator. Deplasarea a două tractoare în acelaşi timp măreşte foarte mult productivitatea.

Presa NON-STOP combinata pentru baloti rotunzi și infoliat cu control ISOBUS

Maşinile moderne de balotat realizeaza productivităţi mari dar procesul este întrerupt pentru legarea şi golirea balotului. Dezvoltarea unei prese Non-Stop permite deplasarea continuă a agregatului de balotat care leaga și descarca balotul format fără a fi necesară oprirea tractorului. Controlul inteligent camerei de presare preliminară  permite operarea automată. Viteza de deplasare a tractorului este adaptată prin sistemul ISOBUS, la debitul de material care intra în presă. Prin utilizarea automatizarii se reduce considerabil efortul mecanizatorului si se diminuează eroarea umană.

Cheie electonică inteligentă  -Smart Key

Aceasta nouă cheie universala utilizabilă la flote de tractoare sau mașini, care permite mecanizatorilor să lucreze numai cu utilajele deblocate pentru el.Astfel se poate urmări exact unde, cât și cu ce utilaj a lucrat fiecare mecanizator.

Sistem de reglare antialunecare on-line– pentru tavalugi

Tavalugii cu diametre mari pot sa adune in fata lor sol ridicat ceea ce inrautaeste procesul de lucru si conduce la impiedicarea rotirii. Viteza de rotatie a rotii de pe masina de semanat este comparata cu viteza de rotatie a tavalugului. Prin integrarea sistemului ASR al tavalugului într-un sistem TIM (punerea în aplicare a controlului echipamentelor de pe tractor), măsurarea alunecarii  poate fi folosita pentru  reglarea ridicatorului hidraulic al tractorului. Greutatea este mutata de la tavalug la roţile din spate ale tractorului pana cand este eliminata alunecarea.

Mașina de fertilizat cu compensarea vântului

“WindControl” a fost dezvoltat pentru a compensa influenţa vântului la distributia îngrășamintelor chimice solide prin centrifugare. Obiectivul este acela de a fertiliza uniform , chiar şi în condiţii de vânt. Masina de fertilizat este echipata  cu o staţie meteo care masoara parametrii vântului dominant si directia acestuia în zona discului de distributie . Un mecanism de reglare, combinat cu un software de control schimbă viteza de rotaţie si unghiul de imprastiere la discurile de distributie.  Se tine cont de asemenea de proprietatile fizico-mecanice ale materialelor distribuite si de viteza lor de plutire. Aceste date sunt stocate în calculatorul de proces , astfel încât este posibil să se utilizeze  aceste proprietăţi pentru elaborarea unui model de calcul corespunzătoar. Datele preluate de către staţia meteo montata pe masina sunt utilizate pentru a calcula corecţiile necesare în computerul de proces şi unitatea  de distribuitie iar prcesul de imprsatiere este reglat corespunzator. Rezultatul este un model de distribuţie transversală ce ramane stabil  chiar şi sub influenţa vântului. Acest lucru optimizează procesul de fertilizare si ajuta la prevenirea poluarii. Se extinde, de asemenea, perioada posibila de aplicare.

Monitorizarea funcţionării duzelor cu senzori

Debitul de lichid print fiecare duza este înregistrat de senzori montati la fiecare corp de duză  Acest tip de monitorizare senzoriala are avantaje distincte in comparatie cu cea convenţionala de monitorizare prin verificări vizuale. Orice duza deteriorata sau colmatata poate fi rapid identificata.   Defecţiunile sunt afisate automat şi fără nici o întârziere pe ecran.

Sincronizarea mașinilor de transport cu combinele de recoltat

La recoltarea cerealelor cu combinele, descarcarea  în mijloacele de transport este o problema prin prisma faptului ca conducatorul de pe sistemul de transport nu cunoaste pozitia combinelor, directia lor de deplasare si nici gradul de umplere a buncarelor.  Sistemul  de optimizare a logisticii constă într-un sistem de emisie-recepţie între combine şi tractoarele de transport. Conducătorul de pe  tractor vede poziţia prin GPS, direcţia de deplasare şi nivelul de umplere a buncarului la combina pe un monitor iar combina cea mai plina este preluată prima.

Analizând noutăţile prezentate se poate constata  tendinţa tot mai pronunţată de automatizare computerizată a proceselor și tehnologiilor din agricultură. Acest fapt aduce foarte multe avantaje, dar personalul care trebuie sa deservească aceste sisteme trebuie sa fie bine instruit și calificat.

4- Pregatirea patului germinativ

 

 

Pat germinativ reprezinta stratul de sol de la suprafata terenului care este prelucrat si in care urmeaza sa fie asezata samanta.

Lucrarile de realizare a unui pat germinativ sunt foarte importante constituind primii pasi pentru obtinerea unei culturi care sa rasara uniform si care ulterior sa asigure premisele obtinerii unei recolte bogate. Obiectivele acestor lucrari sunt de a crea un pat germinativ bine afanat si maruntit pe adancimea de semanat, care sa ofere semintelor conditii identic egale pentru germinare si rasarire.

 

Un pat germinativ de calitate trebuie sa indeplineasca cateva cerinte calitative: afanarea solului sa fie realizata numai pana la adancimea de semanat, solul sa fie asezat in continuare pe adancime, samanta sa fie pusa in contact cat mai strans cu solul pentru o buna absorbtie a apei, iar embrionul tinerei plante aflata in crestere sa poata strabate cat mai rapid solul afanat de deasupra astfel incat rasarirea sa fie uniforma.

 

In practica se intalnesc situatii foarte diferite in pregatirea patului germinativ, in functie de:

- umiditatea solului (atat la suprafata cat si in adancime);

- tipul de sol lucrat (argilos, nisipos, etc);

- sistemul de lucrari a solului  utilizat (daca se poate executa sau nu o lucrare de arat de calitate);

-  gama de masini agricole existenta in ferma;

- cantitatea de resturi vegetale  ramase de la cultura precedenta;

- adancimea de semanat si marimea semintelor care se seamana (in cazul semintelor mici patul germinativ trebuie foarte bine maruntit).

 

A.     In cadrul sistemului cel mai raspandit de lucrare conventionala a solului, patul germinativ se pregateste initial prin lucrarea de arat, urmata de lucrarile solului cu diferite tipuri de masini:  grapa, tavalug, nivelator, combinator, cultivator.

 

1.      Graparea – se realizeaza cu grapa cu discuri in scopul maruntirii bulgarilor de pamant si afanarii terenurilor arate si are eficienta maxima atunci cand solul este reavan. Ideal se realizeaza imediat dupa arat.

Avantajele lucrarii: afaneaza stratul de sol la suprafata impiedicand pierderea apei din straturile mai adanci ale solului si faciliteaza crearea unui pat germinativ favorabil.

 

2.      Tavalugirea – se realizeaza cu tavalugi netezi sau inelari si prin lucrare se efectueaza atat tasarea, cat si nivelarea solului, precum si maruntirea bulgarilor de pamant.

Avantajele lucrarii: taseaza stratul de sol la suprafata cand este foarte afanat, sfarama bulgarii de pamant si usureaza in continuare lucrarea cu grapa cu discuri, faciliteaza punerea in contact a semintelor cu solul. Tavalugirea este eficienta in cazul in care aratura s-a efectuat in conditii de seceta si au rezultat bolovani, precum si inainte de semanatul plantelor cu seminte mici.

 

3.      Nivelarea – se realizeaza cu nivelatorul sau lame nivelatoare si inlatura denivelarile existente pe unele terenuri plane.

Lucrarea prezinta cateva avantaje, cum ar fi: impiedica pierderea apei din sol, rasarirea semintelor este uniforma pe terenurile nivelate, se impiedica stagnarea apei din precipitatii.

 

4.      Lucrarea cu combinatorul – se realizeaza cu combinatoare alcatuite din cultivator si diferite tipuri de grape (cu colti rigizi, elicoidale, etc.) cateodata succedate in agregat de diverse tipuri de tavalugi. Lucrarea  care are rolul de a marunti bulgarii de pamant, nivela solul si de a realiza un pat germinativ de buna calitate.

Avantaje: afaneaza si taseaza un strat subtire de sol si creeaza conditii optime pentru semanat si rasarirea uniforma a plantelor.

 

5.      Cultivatia totala – se realizeaza cu cultivatoare echipate cu diverse tipuri de organe active (cutite de tip sageata, unilaterale, etc) si are rolul de a pregati solul in scopul insamantarii

Avantajele lucrarii: In zone cu umiditate mai mare, prima lucrare se face initial la suprafata, si apoi se repeta lucrarea la adancimi de lucru mai mari pe masura ce solul isi mai pierde din umiditate. In zone mai secetoase se poate utiliza cultivatorul in agregat cu grapa usoara sau elicoidala, iar prima lucrare se face initial la adancime mai mare si se repeta lucrarea la adancimi de lucru mai mici pentru a se preveni pierderea apei din sol.

 

In ultima vreme si in tara noastra au inceput sa fie utilizate sisteme de lucrari ale solului de tip conservativ care folosesc si se bazeaza pe o gama noua de masini agricole.

 

B.     Lucrarile de tip conservativ – se realizeaza cu agregate formate din diverse tipuri de utilaje si echipamente care efectueaza concomitent mai multe tipuri de lucrari la o singura trecere pe suprafata terenului. Utilajele folosite  (combinatoare care au in componenta cultivatoare si grape cu discuri si grape rotative, etc.) efectueaza atat afanarea si lucrarea solului fara intoarcerea brazdei, terenul fiind astfel pregatit pentru semanatul clasic, cat si semanatul direct. Lucrarile de semanat direct se realizeaza cu semanatori speciale care pot include in fata organelor active ale semanatorii si echipamente de prelucrare a solului specifice cultivatorului sau combinatorului insotite si de echipamente de fertilizat.

Avantajele lucrarii: conserva umiditatea solului, reduce tasarea terenurilor, afaneaza solul in adancime distrugand hardpanul (urma lasata in sol de talpa plugului), maresc capacitatea solului de inmagazinare a apei, iar costurile sunt mai reduse decat in sistemul conventional.

 

Asadar implementarea unor sistemele de lucrari ale solului de tip conservativ, pe langa principalul avantaj legat de reducerea costurilor pot aduce pe termen lung beneficii in privinta mentinerii si sporirii fertilitatii solurilor.

 

Totusi indiferent de sistemul utilizat, realizarea lucrarilor solului la umiditatea optima in vederea pregatirii unui pat germinativ de calitate constituie una din primele conditii tehnologice importante pentru obtinerea unei productii agricole ridicate.

 

5-Arat sau nu

Aratura reprezinta una dintre verigile cele mai importante in tehnologia clasica de pregatire a solului pentru semanat. Avantajele acestei lucrari sunt :

 • Imbogatirea solului in humus, prin incorporarea uniforma a resturilor vegetale si a gunoiului de grajd;
 • Crearea conditiilor optime pentru plante prin afanarea solului pe adancimea de arat, aerarea solului si in acelasi timp cresterea permeabilitatii pentru apa
 • Distrugerea buruienilor, bolilor si daunatorilor
 • Uscarea solului inainte de semanat.

 

Desi aratura este cu atat mai folositoare cu cat se executa imediat dupa recoltat, in conditiile acestui an, fermierii ar trebui sa incerce utilizarea unor tehnologii neconventionale. Dupa culturile de grau, orz, rapita, etc. lucrarea care urmeaza trebuie sa fie discuirea la o adancime superficiala (5-10 cm) cu grapa cu discuri pentru a se rupe capilaritatea (proprietate fizica a solurilor ca apa din straturile inferioare sa se ridice, prin capilare, spre stratul superior) si a se mentine apa (si asa putina) in sol. In acelasi timp se pun in contact semintele de buruieni cu solul, fiind cunoscut faptul ca buruienile au o rezistenta mai mare la seceta iar samanta nu are nevoie de cantitati foarte mari de apa pentru a germina, buruienile astfel rasarite fiind distruse in momentul in care se efectueaza aratura. Aratura va urma acestei discuiri in momentul in care conditiile meteo sunt mai propice. In functie de asolamentul urmarit si unde baza materiala o permite o alta varianta ar fi reprezentata de sistemul strip-tillage(lucrarea solului in benzi cu latimea de aproximativ 10 cm)  sau no-tillage(semanatul direct fara o alta lucrare efectuata dupa recoltarea culturii anterioare).

 

Daca conditiile meteorologice permit efectuarea araturii trebuie tinut cont de urmatoarele:

 • Adancimea araturii trebuie sa fie diferita de la un an la altul pentru a preveni formarea hardpanului (talpa plugului-strat tasat care impiedica patrunderea apei si radacinilor in adancime);
 • Pe terenuri in panta se executa aratura de-a lungul curbelor de nivel pentru a preveni eroziunea solului
 • Directia araturii si modul de executie este bine sa fie schimbate in fiecare an pentru ca suprafetele de teren lucrate sa fie uniform nivelate si fara gresuri.

6-Controlul semanaturilor de toamna in anotimpul rece

Iarna – este considerata ca fiind cel mai capricios si hotarator anotimp pentru culturile agricole infiintate toamna.

Eticheta de “capricios” atribuita este sustinuta de cele mai multe ori de conditiile nefavorabile si imprevizibile din zilele de iarna, in special in ceea ce priveste posibilitatea aparitiei alternantei dintre perioadele cu temperaturi scazute pozitive si perioadele geroase, care pot fi acompaniate de ninsori, ploi, topiri ale stratului de zapada, depuneri de strat de gheata, polei, etc.

Pentru fermieri modul de manifestare al caracterului climatic firesc sau total nefavorabil al acestui sezon are o importanta deosebita intrucat culturile acestora de grau, secara, orz si rapita se afla in mod nemijlocit la discretia si sub influenta fenomenelor petrecute in acest anotimp.

Supravietuirea plantelor peste sezonul rece este astfel conditionata de aparitia sau nu, in cursul iernii a unor fenomene care pot avea un impact negativ sau chiar devastator pentru culturi.

Totusi este bine ca atentia agricultorilor, pe parcursul acestei perioade, sa se indrepte spre controlul suprafetelor de teren semanate in toamna atat la intrarea in iarna, pe parcursul iernii si la iesirea din iarna.

 

Obiectivele acestei actiuni sunt:

 • vizualizarea starii terenurilor in ceea ce priveste gradul de acoperire cu zapada, aprecierea grosimii stratului de zapada si a gradul de afanare al acesteia;
 • identificarea portiunilor de teren neacoperite cu strat de zapada, acoperite cu gheata, a portiunilor cu zapada topita sau a celor in care balteste apa.
 • testarea rezistentei plantelor la ger prin metoda “monolitilor” ce consta in recoltarea unor probe de sol care contin mostre de plante de cultura aflate in repaus vegetative in scopul evaluarii rezistentei culturilor peste iarna;
 • verificarea aparitiei atacurilor de daunatori (rozatoare, etc.).

 

Metoda monolitilor de testare a rezistentei plantelor la ger presupune o serie de lucrari in camp si o alta parte de lucrari ce se desfasoara in spatii incalzite:

Dintre aceste obiective cel mai laborious este cel de ridicare a mostrelor de plante si are ca scop determinarea viabilitatii culturilor in anotimpul rece.   Practic, in camp lucrarea presupune:

 • alegerea aleatorie a unei suprafete de proba din care se vor ridica mostrele;
 • se delimiteaza o suprafata de 1 m2 sau mai mica de pe care se indeparteaza stratul de zapada cu ajutorul unei lopeti;
 • cu ajutorul unei cazmale se extrage stratul de sol de la suprafata cu tot cu plante (de grau, orz, etc.) incercandu-se pe cat posibil sa nu fie deranjat pamantul in care sunt fixate radacinile plantelor.

Intr-un spatiu incalzit se desfasoara urmatoarele operatiuni:

 • se introduc mostrele de sol intr-un spatiu incalzit la temperaturi pozitive mici de pana la 50C, dar intunecos;
 • dupa cateva zile se mareste treptat temperatura pana in jurul valorii de 180C, se iriga cu apa la temperatura spatiului incalzit si se asigura lumina suficienta.
 • se determina numarul de plante care repornesc in vegetatie, numarul de frati, etc.

Importanta acestei lucrari este covarsitoare pentru agricultori. Prin determinarea viabilitatii culturilor fermierii capata in acel moment cheie premizele obtinerii viitoare a unor recolte statornice.

In cazul producerii unor evenimente nefavorabile ce apar de regula in lipsa stratului de zapada, inspectarea terenurilor poate preveni si limita producerea pagubelor.

Atunci cand se produc fenomene meteo extreme de scurta durata care influenteaza negativ starea de vegetatie a culturilor, fermierii au de cele mai multe ori posibilitatea, in functie de situatia aparuta, sa intervina aplicand una dintre urmatoarele solutii:

In cazul in care:

 • se produc ingheturi sau dezgheturi repetate – fermierii pot efectua lucrarea de tavalugire cu un tavalug usor, atunci cand se produce “descaltarea” plantelor de grau (scoaterea nodului de infratire la suprafata solului);
 • se produc ingheturi la sol – fermierii pot efectua lucrarea de tavalugire cu tavalugul stelat sau dintat, in scopul spargerii crustei de gheata ce poate sufoca plantele;
 • prin topirea zapezii se formeaza zone in care balteste apa – fermierii vor incerca pe cat posibil sa elimine excesul de apa stagnanta prin crearea de canale de scurgere a apei catre zonele mai joase sau sa intervina cu ajutorul motopompelor.

Prin urmare, controlul culturilor semanate in iarna este recomandat sa se faca de cel putin trei ori, data fiind importanta acestei actiunii ce ofera fermierilor informatii pretioase asupra starii de vegetatie a culturilor.

 

Formele de conditionare ale erbicidelor

Produsele comerciale din gama erbicidelor se gasesc pe piata sub diferite forme de conditionare. Forma de conditionare este indicata de cele mai multe ori de catre initialele care se gasesc in denumirea comerciala a erbicidului.

Aplicarea erbicidelor pe teren se face in principal folosind ca agent de dispersie apa, dar sunt cazuri in care se folosesc granule sau pastile uscate. Solubilitatea erbicidelor in apa sau alti solventi este diferita si de aceea erbicidele au diferite forme de conditionare si tehnici de preparare a amestecului care va fi aplicat.

Dupa forma de conditionare exista pe piata forme principale de utilizare si forme utilizate mai putin frecvente.

Formele principale de conditionare a erbicidelor sunt:

 • Solutie concentrata (SC; WS) – un amestec de doua sau mai multe substante in stare lichida, care nu pot fi separate prin mijloace mecanice (ex. prin centrifugare). Aceste erbicide se dizolva in apa si foarte rar in ulei sau petrol.

Avantaje:

–           se amesteca usor cu apa,

–           echipamentul se curata cu usurinta,

–           sunt in esenta nevolatile,

–           nu sunt abrazive cu echipamentele,

–           nu infunda sitele,

Dezavantaje:

–           unele saruri produc iritatii ale ochilor,

–           unele produse sunt reactive cu rezervoare de otel,

–           amestecate impreuna cu alte produse ar putea prezenta probleme de compatibilitate.

 

 • Concentrat emulsionabil (CE; EC) – aceste erbicide sunt dizolvate de obicei in ulei. In prepararea amestecului cu apa, solutia de aplicat este o emulsie.

Avantaje:

–           nu este necesara o agitare puternica a amestecului in timpul aplicarii,

–           reziduuri putin vizibil pe suprafetele aplicate.

Dezavantaje:

–           pericol de fitotoxicitate,

–           sunt usor de absorbit prin piele de oameni sau animale,

–           solventii pot provoca deteriorari la furtunurile de cauciuc sau de plastic, garnituri si piese de pompare,

–           sunt potential volatile,

–           echipamentele sunt mai dificil de curatat.

 

 • Pulbere umectabila, muiabila sau dispersabila (PU; WP) – acestea reprezinta amestecuri sub forma de pulbere dintre erbicid si anumite solutii ajutatoare. Aceste erbicide formeaza o suspensie in solutia de aplicat, fiind greu solubile. Din aceasta cauza amestecul trebuie amestecat continuu.

Avantaje:

–                usor de depozitat, transportat si manevrat

–                produse relativ ieftine.

Dezavantaje:

–          pericol de inhalarea in timp ce se toarna pulberea,

–          necesita agitarea amestecului in timpul aplicarii,

–          abraziv pentru  utilaje,

–          reziduurile pot fi vizibile pe suprafetele aplicate,

 

 • Granule dispersabile (DF; GD; WG) – erbicide astfel conditionate sunt usor de folosit. Introduse in apa disperseaza imediat si se pot introduce direct in rezervorul masinii de erbicidat.

Avantaje:

–        usor de depozitat, de transportat  si utilizat,

–        expunere redusa a utilizatorului in momentul utilizarii.

Dezavantaje:

–        reziduurile pot fi vizibile pe suprafetele aplicate,

–        abraziv pentru  utilaje,

–        poate fi putin mai scump decat alte forme uscate,

–        turnarea rapida dintr-un  container mare poate cauza probleme de amestecare cand masa de   produs se depune in partea de jos a rezervorului.

 

 • Pasta (PA; CS; FW) – aceste erbicide sunt erbicide solide diluate de regula in apa si cu aspectul unui lichid vascos. Inainte de folosire amestecul trebuie agitat puternic.

Avantaje:

–             poate fi amestecat cu apa,

–             pericol de inhalare redus.

Dezavantaje:

–        inainte si dupa amestecare cu apa este necesara o agitare puternica a amestecului,

–        poate lasa un reziduu vizibil pe suprafetele aplicate.

 

 • Granule sau pastile (G; TCA) – acestea se aplica direct, fiind uscate. Erbicidul se elibereaza treptat pe o perioada mai lunga de timp.

Avantaje:

–        gata de utilizare,

–        usor de aplicat,

–        pericol redus de intoxicare prin inhalare sau cutanat,

–        echipament de aplicare simplu.

Dezavantaje:

–        pretul mare pentru  ingredientul  activ dina cauza cantitatii necesare pentru aplicare,

–        are nevoie de umiditate pentru activarea actiunii erbicidului,

–        pot fi atractive pentru pasari,

–        dificil de aplicat in jurul obstacolelor.

Pe langa aceste forme principale exista pe piata diferite forme mai putin utilizate, acestea fiind variatii de la formele principale de conditionare. Variatiile sunt date de dezvoltarea continua a domeniului de combatere a buruienilor si gasirea unor noi molecule de erbicid, care impun diferite moduri de conditionare. Dintre formele putin utilizate in tara noastra acestea sunt cateva exemple:

 • erbicide usor dizolvabile: concentrate solubile în apă (SL), granule solubile în apă (GS) si pulberi solubile în apă (PS, SP);
 • erbicide cu continut de uleiuri: emulsii în ulei (EO), suspoemulsii (SE),
 • erbicide cu aplicare in volume mici de apa: suspensii pentru aplicare în volum redus (SVR) si suspensie pentru aplicare în volum ultraredus (SVUR, ULV), lichide pentru aplicare cu volum redus (VR) si lichide pentru aplicare cu volum ultraredus (VUR)

 

Indiferent de forma de conditionare a erbicidului, la folosire trebuie avut in vedere respectarea cantitatilor indicate de catre producator pentru evitarea unui efect fitotoxic care poate aparea in cazul utilizarii unei concentratii prea mari de substanta. De asemenea respectarea normelor de siguranta a muncii este la fel de importanta.

Alegerea soiurilor si hibrizilor la prasitoare

In conditiile unor ani agricoli dificili din punct de vedere al precipitatiilor cazute se impune din ce in ce mai mult valorificarea oportunitatii conferite de alegerea corecta a soiurilor si hibrizilor de plante ce se vor cultiva in campania de semanat din primavara.

De modul in care cultivatorii utilizeaza acesta oportunitate depinde stabilitatea si marimea recoltelor viitoare.

Alegerea hibrizilor poate constitui o provocare deosebita in unii ani, iar acesta optiune este legata de modul in care cultivatorul isi determina si prioritizeaza criteriile de selectare a hibrizilor pe care ii va utiliza.

 

De cele mai multe ori criteriile alese se bazeaza pe caracteristici ale hibrizilor, cum ar fi:

- productivitatea: capacitatea soiului (hibridului) de productie;

- precocitatea: extratimpurii,  timpurii, semitimpurii, medii, semi tardive si tardive;

- destinatia: boabe, hrana animalelor, biocombustibili, etc.; 

- rezistenta la boli si daunatori specifici: putregaiuri, boli foliare, insecte;

- rezistenta la cadere si frangere: provocate de furtuni, exces de umiditate, boli, etc.

 

In ultima vreme pentru unii hibrizi au aparut noutati privind unele elemente tehnologice:

- toleranta la temperaturi mai scazute in primavara (avantaj: semanatul mai timpuriu);

- toleranta buna la seceta si arsita, etc.

- capacitatea “stay-green” mentinerea verde mai mult timp,

- pierderea mai rapida a umiditatii la recoltare.

 

 1. Alegerea hibridului trebuie sa fie corelata cu zona de cultivare, dar si cu tehnologia aplicata si cu sistemul

de cultura recomandat de furnizor

Pentru fiecare zona de cultura este bine sa se cunoasca cateva informatii privind caracteristicile zonei, cum ar fi suma medie a temperaturilor utile pe un numar cat mai mare de ani, precum si unele informatii multianuale legate de: media precipitatiilor anuale, data medie de aparitie a ultimului inghet de primavara si a primului inghet de toamna, cantitatile de precipitatii cazute in sezonul de vegetatie in luna cea mai ploioasa/ secetoasa.

Pentru porumb si floarea-soarelui este important sa parcurga in intregime perioada de vegetatie si sa ajunga la maturitate fiziologica cu cel putin una-doua saptamani inainte de aparitia primului inghet din toamna.

Alegerea soiurilor/hibrizilor trebuie sa tina cont de:

– perioada de vegetatie a soiului/hibridului (de la semanat pana la recoltarea la maturitate). Plantele parcurg diferit perioada de vegetatie intr-un an normal sau nefavorabil si de aceea este foarte importanta cunosterea numarului de zile specific soiului/hibridului.

– de suma gradelor utile (unitatilor termice utile mai mari de 100C  necesare soiului/hibridului pentru ajungere la maturitate) care trebuie sa fie mai mica decat suma gradelor utile tipica zonei geografice respective. Astfel se elimina riscul ca  soiul/hibridul sa nu ajunga la maturitate in anii cu toamne reci si ploioase.

Fermierii este bine sa cultive mai multi hibrizi cu date de maturitate diferite pentru a-si asigura baza unei productii constante, dar si pentru a realiza dispersia riscurilor si pentru a mari intervalul de recoltare.

 

 1. Pentru sudul tarii in alegerea soiurilor/hibrizilor este important criteriul de selectie: toleranta la seceta si arsita

 

Datorita temperaturilor ridicate inregistrate in anii anteriori multi fermieri vor avea in atentie aprecierea tolerantei la seceta a soiurilor/hibrizilor.

In conditii de stres cauzat de seceta, soiul/hibrizul se poate comporta bine in ceea ce priveste randamentul deoarece poseda o toleranta buna la seceta sau pentru ca a evitat impactul temperaturilor ridicate inflorind inainte sau dupa cea mai nefasta perioada de stres termic?

Daca s-a comportat bine evitand impactul temperaturilor scazute, atunci performanta superioara a soiului/hibridului poate  fi varibila  in viitor in conditii de seceta diferite. In ultimii ani, s-a observat ca daca seceta se produce spre sfarsitul sezonului, atunci hibrizi de porumb cu maturare timpurie ar putea avea un avantaj fata de hibrizii cu maturare tardiva. In cazul in care seceta se produce mai devreme, dar este intrerupta de ploi mai tarziu in sezon, atunci ar putea fi avantajati hibrizii mai tardivi.

La evaluarea rezultatele studiilor de performanta a soiurilor/hibrizilor in conditii de seceta, trebuie privit cu atentie semnificatia rezultatelor.

Hibrizii care au inregistrat productivitati bune in mod constant in diferite conditii de mediu, inclusiv de sol si in conditii meteorologice diferite pot avea o probabilitate mai mare de a performa bine si in viitor, fata de hibrizii ce inregisteaza diferente semnificative pe diverse tipuri de sol.

 

In ultima vreme, mai multi producatori de seminte au introdus hibrizi cu toleranta la seceta imbunatatita care merita atentie.

 

 

 1. Alegeti soiurile/hibrizii de plante cu buna rezistenta la cadere  – pentru a minimiza caderea tulpinilor (in

verde) care poate conduce la pierderi de randament semnificative

 

Acest lucru este deosebit de important in zonele in care sunt probleme legate de putregaiul tulpinii. Intrucat uscarea boabelor poate fi un cost major in productia de porumb este important daca un cultivator are instalatii de uscare si este pregatit pentru a recolta la un nivel de umiditate relativ mai ridicat (> 25%). In acest caz criteriile – rezistenta la cadere si uscarea rapida a boabelor – pot fi mai putin importante ca si criterii de selectie.

 

Cultivatorii ar trebui sa se consulte cu furnizorul samantei lor asupra sensibilitatii hibridului la caderea anticipata in verde.

 

 1. Alegeti soiuri/hibrizi cu rezistenta si / sau toleranta la boli si daunatori

Mai multe tipuri de boli si daunatori pot afectat in mod negativ culturile de floarea-soarelui si porumb:  incepand cu putregaiuri, boli foliare, etc. si continuand cu daunatori, unii dintre ei foarte periculosi.

Cultivatorii trebuie sa obtina informatii de la furnizorul de seminte cu privire la reactiile la anumiti agenti patogeni specifici care ar putea cauza probleme sau care si-au manifestat prezenta la nivel local.

 

La alegerea hibridului consultati datele de productivitate si comparati-le cu datele disponibile ale altor cultivatori la nivel judetean, national, etc. Intrucat conditiile meteorologice sunt imprevizibile, cea mai de incredere cale pentru a selecta hibrizii potriviti este de a avea in vedere productivitatile din cursul anilor precedenti pe cat posibil pe o arie mai larga de locatii.

 

Inmagazinarea in sol a apei din precipitatiile de iarna

Apa reprezinta unul dintre cei mai importanti factori de productie, dar in acelasi timp este factorul care prezinta cea mai mare inconstanta in ceea ce priveste prezenta si repartizarea lunara a precipitatiilor atat in cursul anului, cat si de la an la an. Seceta din anul 2012 ne-a demonstrat inca o data pe langa necesitatea construirii sistemelor de irigatii si nevoia aplicarii unui complex de masuri menit sa ajute la inmagazinarea unei cantitati cat mai mare de apa provenita din precipitatii. In literatura de specialitate se apreciaza ca precipitatiile cazute in lunile de iarna reprezinta 15-20 % din cantitatea totala de apa cazuta intr-un an.

Masurile agrotehnice de inmagazinare a apei in sol sunt folosite de fermieri in masura posibilitatilor. Acestea sunt: irigatiile, lucrarile solului, folosirea ingrasamintelor organice, distrugerea buruienilor, rotatia culturilor, cultivarea de plante rezistente la seceta, lucrarile de afanare adanca a solului, semanatul in epoca optima si la desimea optima, mulcirea solului, perdele forestiere de protectie si amenajari antierozionale pentru terenurile in panta.

Combaterea viscolirii zapezii de pe terenurile agricole ar trebui sa reprezinte una dintre prioritatile fermierilor. Aceasta se poate realiza prin folosirea para-zapezilor sau prin implementarea unui program de plantare a perdelelor forestiere de protectie. Zapada ramasa pe teren, pe langa aportul de apa adus la venirea primaverii ajuta si la protejarea de inghet a culturilor semanate in toamna.

Para-zapezile sunt eficiente dar trebuie montate inainte de ninsori si ridicate primavara devreme, lucru care prezinta un dezavantaj. In plus avand inaltimea redusa gradul de eficienta in cazul unor viscole puternice scade.

Perdelele forestiere pe langa eficienta mai mare in oprirea vanturilor si spulberarea zapezii prezinta si alte avantaje manifestate pe tot parcursul anului, si anume:

 • Reducerea efectelor secetei
 • Reducerea evaporarii si transpiratiei neproductive a plantelor
 • Reducerea eroziunii eoliene a solului
 • Reducerea ruperii plantelor sub actiunea vanturilor
 • Impiedicarea raspandirii prin vant a semintelor de buruieni
 • Sporirea productiei
 • Scaderea temperaturii aerului in verile foarte calde
 • Dezvoltarea entomofaunei si faunei utile
 • Impiedicarea eroziunii apei pe terenurile in panta

Avand in vedere aceste avantaje si faptul ca prin Masura 221din cadrul PNDR se prevad o serie de beneficii pentru cei care implementeaza sisteme de perdele forestiere, acestea ar trebuie sa intre in planul de dezvoltare al oricarei ferme. In cazul in care se inregistreaza in cursul iernii temperaturi scazute pozitive cateva zile consecutiv si se produce fenomenul de topire brusca a zapezii pot aparea situatii in care balteste apa pe terenurile ocupate cu culturi.

Aceasta se datoreaza faptului ca apa nu poate patrunde prin solul inghetat de la suprafata. Baltirea apei trebuie combatuta prin efectuarea de canale care sa conduca apa in afara culturilor sau in cazuri extreme cu ajutorul pompelor. Cu toate acestea aceasta apa evacuata reprezinta apa pierduta pentru acel teren.

In concluzie, adoptarea unor masuri de inmagazinare a apei provenita din precipitatiile de iarna ar trebui sa intre in sfera de interes a fermierilor.

 

Erbicidarea dupa recoltare

In literatura de specialitate se estimeaza ca factorii de stres biologic din cultura (boli, daunatori, buruieni) aduc daune soiurilor si hibrizilor cultivati, in ceea ce priveste potentialul de productie, cu pana la 50 de procente.

Buruienile concureaza plantele de cultura pentru nutrienti, apa si lumina dar pagubele aduse culturii difera in functie de gradul de imburuienare, planta cultivata si stadiul de dezvoltare  al plantei cultivate la care apare concurenta buruienilor. O planta matura, cu sistemul radicular complet dezvoltat va fi mai putin deranjata de concurenta cu buruienile fata de aceeasi planta aflata in stadii incipiente de dezvoltare

Sursele principale de imburuienare a culturilor sunt:

 • Seminte de buruieni din sol – in tara noastra rezerva de seminte din sol este foarte mare si se inmulteste anual daca buruienile ajung la fenofaza producerii de seminte
 • Terenurile necultivate – pe aceste terenuri se regasesc o mare varietate de buruieni a caror seminte infesteaza prin diferite cai terenurile din apropiere
 • Gunoiul de grajd – aplicarea de gunoi de grajd nefermentat poate duce la infestarea terenului cu seminte de buruieni viabile
 • Materialul de semanat – utilizarea materialului de semanat care nu provine dintr-un lot semincer si nu a fost conditionat reprezinta o sursa de imburuienare.

 

Dintre buruienile care se ragasesc pe terenurile din tara noastra, anumite specii (Avena fatua, Phragmites australis, Xanthium sp, Cirsium arvens  etc.) sunt considerate buruieni problema deoarece produc pagube mari productiei prin voracitatea lor si sunt dificil de combatut.

In ultimii ani, cu schimbarile climatice care au condus la toamne lungi, buruienile au avut conditii optime pentru mai multe fructificari, mai ales daca s-a actionat asupra  lor mecanic. Atingerea maturitatii florale la buruienile care se dezvolta dupa recoltarea culturii reprezinta o sursa care mareste cantitatea de seminte prezenta in sol. In conditiile infestarii puternice cu buruieni problema sau in anii secetosi in care lucrarile de pregatire a terenului dupa recoltat se face mai dificil, erbicidarea dupa recoltare poate reprezenta o buna alternativa.

Inainte de efectuarea  lucrarii trebuie analizati cativa factori importanti:

 • Raportul cost versus eficacitate – lucrarea trebuie efectuata pe terenurile puternic inburuienate nu pe terenuri unde buruienile se pot combate cu ocazia lucrarilor mecanice (arat, discuit, etc.)
 • Rotatia culturilor – trebuie avut in vedere remanenta erbicidelor care se vor folosi pentru combaterea buruienilor si efectul lor asupra culturii ce urmeaza. Nu se vor folosi erbicide cu remanenta care afecteaza fitotoxic viitoarea cultura.
 • Momentul efectuarii erbicidarii – se are in vedere ca unele erbicide isi pot pierde din proprietati in momentul in care temperatura ambientala este prea ridicata sau prea joasa, deci se utilizeaza erbicide care isi mentin principiile active.
 • Paleta de buruieni existenta – inainte de efectuarea lucrarii este bine sa se faca o evaluare a starii de imburuienare pentru a se identifica speciile de buruieni care trebuie combatute si astfel alese produsele si strategiile cele mai bune pentru a fi aplicate.

Pe langa acesti factori este importanta si epoca de aplicare in functie de faza de crestere a buruienilor si respectarea cantitatilor recomandate de substanta. De asemenea trebuie avute in vedere substanta aplicata si numarul de aplicari, la o folosire de lunga durata putand aparea fenomenul de rezistenta.

Daca se respecta acesti factori si se opteaza pentru un sistem integrat si rational de lucrari, erbicidarea dupa recoltare poate reprezenta o oportunitate aditionala in combaterea buruienilor problema si duce la diminuarea spectrului de buruieni prezente pe terenurile exploatate.

 

Fertilizarea organica

Se apreciaza ca la nivel general aplicarea de ingrasaminte poate duce la o crestere cu 40-60 % a productiei. Tipul de ingrasamant (organic sau chimic) reglementeaza foarte mult calitatea produsului obtinut. Fermierii din toata lumea folosesc ingrasaminte chimice dar in ultima perioada se observa o revenire la folosirea ingrasamintelor organice datorita beneficiilor de lunga durata obtinute prin aplicarea lor.

Dintre beneficiile aplicarii ingrasamintelor organice amintim:

 • mentinerea fertilitatii solului: Materia organica inmagazineaza macro si microelemente care sunt eliberate treptat in sol sub influenta microorganismelor si a factorilor de mediu. Pe langa aportul de nutrienti prin aplicarea de ingrasaminte organice se imbunatateste structura solului, aerarea, capacitatea de retinere si infiltrare a apei in sol.
 • productie locala: fie in ferma proprie sau la ferme locale. Prin urmare costul cu acestea este mult redus fata de cele chimice;
 • reduce eroziunea solului: prin prezenta unei cantitati mai mari de materie organica in sol, in special la solurile nisipoase se reduce eroziunea cauzata de vant;
 • permite reducerea dozelor de azot mineral: cu 20 – 50%, fara ca sporul de productie sa scada daca se administreaza impreuna cu ingrasaminte minerale, in special cu cele fosfatice
 • mediu sigur: ingrasamintele organice sunt usor bio-degradabile si nu provoaca o poluare a mediului.
 • alimente non-toxice: Utilizarea acestor ingrasaminte creaza premisele ca produsele alimentare obtinute vor avea un continut redus de substante chimice nocive;

Ingrasamintele organice prezinta mai multe avantaje fata de cele chimice dar de asemenea in anumite situatii pot prezenta anumite dezavantaje. Dintre acestea amintim:

 • disponibilitatea limitata a nutrientilor: plantele care au nevoie urgenta de nutrienti ar putea fi afectate de timpul mai indelungat de eliberare a nutrientilor, acesta fiind influentat de temperaturile ambientale si de prezenta microorganismelor in sol;
 • pot prezenta potential de infestare a culturilor: ingrasamintele organice, in special gunoiul de grajd, pot contine seminte de buruieni care nu au fost distruse daca gunoiul nu a fost pregatit anterior prin fermentare. Aceste seminte pot infesta ulterior terenul pe care s-au aplicat ingrasamintele.
 • volumul de munca mai mare: pentru aceeasi cantitate de nutrienti volumul de munca poate fi de cateva ori mai mare la folosirea ingrasamintelor organice fata de cele chimice.
 • cererea in crestere fata de aprovizionare: odata cu cresterea cererii pentru ingrasamintele organice satisfacerea cererii incepe sa fie o problema resursele fiind limitate.

Din categoria ingrasamintelor organice fac parte: gunoiul de grajd, gunoiul de pasari, composturile, resturile vegetale, ingrasamintele verzi, gunoiul artificial, mranita, gülee, urina si mustul de gunoi, etc.

Gunoiul de grajd

Un amestec de asternut si dejectiile solide si lichide ale animalelor. Se foloseste in stare proaspata sau in diferite faze de descompunere si contine in cantitati apreciabile azot, fosfor, potasiu, calciu si diferite microelemente. Pe langa aprovizionare cu substante nutritive, contribuie si la imbunatatirea caracteristicilor solului imbunatatind continutul in humus si structura solului, marind permeabilitatea si capacitatea de retinere a apei si chiar o corectare in o anumita masura a reactiei solului.

Dozele care se aplica se stabilesc in functie de cultura premergatoare si cea la care urmeaza a fi aplicat ingrasamantul, tipul de sol, etc. La  culturile de camp se aplica de obicei doze de 20-30 t/ha dar se poate mari cantitatea pana la 40-50 t/ha.

 

Gunoiul de pasari

Este un ingrasamant cu actiune rapida si cu continut aproape dublu de N, P si K, comparativ cu gunoiul de grajd, Se poate folosi fie in stare uscata, fie sub forma lichida (in amestec cu apa). Are anumite restrictii in ceea ce priveste aplicarea in stare proaspata, avand un efect de crestere al aciditatii solului.

 

Compostul

Este un ingrasamant rezultat prin fermentarea resturilor vegetale cu sau fara resturi organice pana la o consistenta asemanatoare particulelor de sol. In unele tari se utilizeaza acceleratori ai procesului de fermentare (bacterii sau ciuperci). Compostul se foloseste mai mult in legumicultura dar poate fi folosit si la cultura mare, cantitatile care se aplica fiind de 15-20 t/ha.

 

Resturile vegetale

Dupa recoltarea culturii resturile ramase pot fi tocate si ingropate sub aratura, reprezentand un ingrasamant ieftin si valoros.

 

Ingrasamintele verzi

O tehnica tot mai des folosita o reprezinta reinsamantarea terenurilor dupa recoltarea culturii principale cu specii de plante putin pretentioase, cu ritm rapid de dezvoltare si o masa vegetativa mare. De regula plantele folosite sunt din familia leguminoaseleor (mazare, lupin, trifoi) valorificandu-se astfel si capacitatea acestora de fixare a azotului, dar mai pot fi folosite rapita, floarea-soarelui, mustarul, secara etc.  Cand plantele sunt in plina vegetatie, se toaca si se introduc sub brazda, efectul lor benefic fiind pe mai multi ani. Pentru o maximizare a efectului se poate aplica si o cantitate de 10 t/ha gunoi.

 

Gunoiul artificial

Se obtine prin fermentarea resturilor vegetale, de regula paie in combinatie cu ape reziduale, must de grajd sau urina de la animale. Se poate completa cu ingrasaminte chimice in timpul procesului de fermentare iar gunoiul astfel obtinut are valoare calitativa apropiata de a gunoiului de grajd.

 

Mranita

Rezulta din gunoiul de grajd in urma fermentarii avansate. Se foloseste de obicei in legumicultura si se poate aplica impreuna cu ingrasaminte chimice pentru un maxim de eficienta.

 

Gülee

Amestecul cunoscut sub aceasta denumire reprezinta dejectiile lichide si solide, rezultate in urma colectarii acestora pe durata exploatarii animalelor, apa de la igienizarea adaposturilor si apa de ploaie. Acestea se colecteaza in bazine unde fermenteaza, apoi sunt aplicate pe teren.

 

Urina si mustul de gunoi de grajd

Sunt ingrasaminte lichide bogate in  azot si potasiu. Colectarea acestora se face in bazine acoperite. Se folosesc fie ca  ingrasaminte suplimentare fie ca ingrasaminte de baza. Se pot aplica si in timpul vegetatiei, fiind foarte eficace la culturile de legume si in livezi.

La aceste ingrasaminte se recomanda incorporarea in sol imediat dupa aplicare pentru a evita pierderile prin volatilizare.

 

In concluzie, folosirea ingrasamintelor organice este o alternativa demna de luat in considerare de catre toti fermierii. Pe langa avantajele deja enumerate, prin folosirea ingrasamintelor verzi se pot accesa subventii care ajung pana la 130 euro/ha. De asemenea o parcela de teren care a fost fertilizata doar cu ingrasaminte organice, in timp, poate fi certificata eco. Aplicarea tuturor tehnologiilor eco pe suprafetele detinute asigura obtinerea unor produse de o calitate superioara, a caror piata este din ce in ce mai mare.

 

 

S-au prins şi alții vă federația progresistă numită UE e o făcătură NEOMARXISTĂ. Florin Zamfirescu: “UE ne obligă şi ne dirijează spre un materialism cumplit. Soros crede in metisare, intr-un unic popor si unic guvern”

Artistul este de părere că Uniunea Europenă dirijează spre un materialism cumplit, precizând că suntem atacați din toate părțile.

„Suntem atacati din toate partile. UE ne obliga si ne dirijeaza spre un materialism cumplit, incepand cu reclamele de la televizor care ne umplu de pofte. (…) Omenirea e condusa de dementi, de psihopati, este in deriva din cauza asta. Este un lucru cosmic”, a spus Florin Zamfirescu, potrivit Ziare.com.

Despre votul din 2014

“A fost o situatie cum se intampla de obicei: nu votezi cu cineva, ci impotriva celuilalt. M-a speriat asa de mult Ponta, ca i-am gasit calitati lui Iohannis. Nu îi vedeam calitati nici atunci. Am stiut ca e manevrabil, moale. Cine l-a pus sa se inscrie intr-un ONG al lui Soros dupa alegeri?

Probabil ca si americanii gresesc cand spun ca din partea lui Soros sunt demonstratiile anti-Trump, ca el le plateste. Parerea mea e ca Soros exista, actioneaza si e nebun. Soros a castigat niste bani nemeritati, e batran si vrea sa lase ceva in istoria omenirii. Crede in metisare, intr-un unic popor si unic guvern. Nu spun ca vrea sa ne ucida”.

N-avem ce face. Acum s-au focalizat toate vinile pe el. N-are decat sa se retraga, sa isi vada de batranete. Eu nu am nimic cu nimeni din afara, cat timp nu vine sa-mi sparga geamurile”, spune Florin Zamfirescu.

 

Extraordinara marturie a lui Emil Cioran despre apostolul si voievodul Corneliu Zelea Codreanu

Profilul interior al Capitanului, vazut de Emil Cioran in 1940

Inainte de Corneliu Codreanu, Romania era o Sahara populata. Cei aflati intre cer si pamant, n-aveau niciun continut, decat asteptarea. Cineva trebuia sa vina.
Treceam cu totii prin desertul romanesc, incapabili de orice. Pana si dispretul ni se parea un efort.
Tara nu ne putea fi o problema decat negativa. In cele mai necontrolate sperante, ii acordam o justificare de moment, ca unei farse reusite. Si Romania nu era mai mult decat o farsa reusita.
Te invarteai in aer liber, vacant de trecut si de prezent, indraznind dispretul dulce al lipsei de menire.
Biata tara, era o pauza vasta intre un inceput fara maretie si un posibil vag.
In noi, gemea viitorul. In unul, clocotea. Si el a rupt tacerea blanda a existentei noastre si ne-a obligat sa fim. Virtutile unui neam s-au intruchipat in el. Romania din putinta, se indrepta spre putere.

*

Cu Corneliu Codreanu am avut doar cateva convorbiri. Am priceput din prima clipa ca stau de vorba cu un om, intr-o tara de fleacuri umane. Prezenta lui era tulburatoare si n-am plecat niciodata de la el, fara sa simt acel suflu iremediabil, de rascruce, care insoteste existentele marcate de fatalitate. De ce n-as marturisi ca o teama ciudata ma cuprindea si un fel de entuziasm plin de presimtiri? Lumea cartilor mi se descifra inutila, categoriile, inoperante, prestigiile inteligentei, sterse, iar subterfugiile subtilitatii, zadarnice.

Capitanul nu suferea de viciul fundamental al asa-zisului intelectual roman. Capitanul nu era „destept”, Capitanul era profund.

Dezastrul spiritual al tarii deriva din inteligenta fara continut, din desteptaciune. Lipsa de miez a duhului, preschimba problemele in elemente de joc abstract si rapeste spiritului latura destinului. Desteptaciunea degradeaza pana si suferinta, in flecareala.

Dar vorbele Capitanului, grele si rare, rasareau din Soarta. Ele se plamadeau undeva departe. De aici, impresia de univers al inimii, de univers al ochilor si al gandurilor.

Cand, in 1934, ii spuneam ce interesanta ar fi expunerea vietii lui, imi raspundea: „Nu mi-am petrecut viata prin biblioteci. Nu-mi place sa citesc. Eu stau asa si ma gandesc”.

Acele ganduri au urzit rostul nostru. In ele respira natura si cerul. Si cand au pornit spre infaptuire, temelia istorica a tarii s-a zguduit.

Corneliu Codreanu n-a pus problema Romaniei imediate, a Romaniei moderne sau contemporane. Era mult prea putin. Nu s-ar fi potrivit nici dimensiunii viziunii sale si nici asteptarilor noastre. El a pus problema in termeni ultimi, in totalitatea devenirii nationale. El n-a vrut sa indrepte mizeria aproximativa a conditiei noastre, ci sa introduca absolutul in respiratia zilnica a Romaniei. Nu o revolutie a momentului istoric, ci una a istoriei. Legiunea ar trebui astfel, nu numai sa creeze Romania, dar sa-i si rascumpere trecutul, sa insufle absenta seculara, sa salveze, printr-o nebunie, inspirata si unica, imensul timp pierdut.

Patosul legionar este o expresie de reactiune in fata unui trecut de nenoroc. Aceasta natie n-a excelat in lume decat prin consecventa in nefericire. Niciodata nu s-a dezmintit. Substanta noastra este un infinit negativ. De aici pleaca imposibilitatea de a depasi pendularea intre o amaraciune dizolvanta si o furie optimista.

Intr-un moment de descurajare, i-am spus Capitanului:

-„Capitane, eu nu cred ca Romania are vreun sens in lume. Nu e niciun semn in trecutul ei care ar justifica vreo speranta”.
-„Ai dreptate”, mi-a raspuns. „Sunt totusi unele semne”.
-„Miscarea Legionara”, adaug eu.
Si atunci mi-a aratat in ce fel vedea el reinvierea virtutilor dace.

Si-am inteles ca intre daci si legionari se interpune pauza fiintei noastre, ca noi traim al doilea inceput al Romaniei.

Capitanul a dat romanilor un rost. Inainte de el, romanul era numai roman, adica un material uman alcatuit din atipiri si umilinti. Legionarul este un roman cu substanta, un roman primejdios, o fatalitate pentru sine si pentru altii, o vijelie umana infinit amenintatoare. Garda de Fier: o padure fanatica… Legionarul trebuie sa fie un om in care mandria sufera de insomnie.

Eram obisnuiti cu patriotul de ocazie, gelatinos si vid. In locul lui apare insul ce priveste tara si problemele ei cu o crunta inversunare. Este o deosebire de densitate sufleteasca.

Acel ce a dat tarii alta directie si alta structura, unea in sine pasiunea elementara cu detasarea spiritului. Solutiile lui sunt valabile in imediat si in vesnicie. Istoria nu cunoaste un vizionar cu un spirit mai practic si atata pricepere in lume, sprijinita pe un suflet de sfant. Tot asa, ea nu cunoaste o a doua miscare in care problema mantuirii sa mearga mana in mana cu gospodaria.

A face isprava si a te salva, politica si mistica, iata carei ireductibilitati i-a pus el capat. Il interesa, in egala masura, organizarea unei cantine si problema pacatului, comertul si credinta. Nimeni nu trebuia sa uite:

Capitanul a fost un gospodar instalat in absolut.

Fiecare credea a-l intelege. El totusi, scapa fiecaruia. Depasise limitele Romaniei. Insasi Miscarii i-a propus un mod de viata care intrece rezistenta romaneasca. A fost prea mare. Inclini uneori a crede ca el n-a cazut din conflictul cu un besmetic, ci din conflictul marimii lui cu micimea noastra. Nu este totusi mai putin adevarat, ca epoca de prigoana a scos la iveala caractere pe care cea mai increzatoare utopie nu le-ar fi putut banui.

Intr-o natie de slugi, el a introdus onoarea si intr-o turma fara vertebre, orgoliul. Influenta lui n-a articulat numai pe ucenici, ci, intr-un anumit sens, si pe dusmani. Caci acestia, din lichele au devenit monstri. S-a [i-a] obligat la tarie, le-a impus un caracter in rau. Ei n-ajungeau caricaturi infernale, daca maretia Capitanului n-ar fi cerut o echivalenta negativa. Am fi nedrepti cu calaii, daca i-am considera ratati. Toti s-au implinit. Un pas in plus si trezeau gelozia Diavolului.

In preajma Capitanului, nimeni nu ramanea caldut. Peste tara a trecut un fior nou. O regiune umana bantuita de esential. Suferinta devine criteriul vredniciei si moartea, al chemarii. In cativa ani, Romania a cunoscut o palpitatie tragica, a carei intensitate ne consoleaza de lasitatea a o mie de ani de neistorie. Credinta unui om a dat nastere unei lumi, ce lasa-n urma tragedia antica si pe Shakespeare. Si aceasta, in Balcani!

Pe un plan absolut, daca ar fi trebuit sa aleg intre Romania si Capitan, n-as fi ezitat o clipa.

Dupa moartea lui ne-am simtit fiecare mai singuri, dar peste singuratatea noastra, se ridica singuratatea Romaniei.

Niciun toc sa-l infig in cerneala nenorocului n-ar putea descrie nesansa ursirii noastre. Totusi, trebuie sa fim lasi si sa ne mangaiem. Cu exceptia lui Iisus, niciun mort n-a fost mai prezent intre vii. Avut-am careva vreun gand sa-l fi uitat? „De aici incolo, tara va fi condusa de un mort”, imi spunea un prieten pe malurile Senei.

Acest mort a raspandit un parfum de vesnicie peste pleava noastra umana, si-a readus cerul deasupra Romaniei. (Emil Cioran, Conferinta la radio, 27 nov. 1940; „Glasul Stramosesc” (Sibiu), nr. 10, 15 dec. 1940).

Martiri si marturisitori romani din secolul XX.
Inchisorile comuniste din Romania – Fabian Seiche

 

B) 

(1)

Preoţi, guvernanţi,capete “luminate” şi căpetenii – aţi întronat pentru voi “noua religie”, în loc să vă pocăiţi, ca  să ridice Domnul –  blestemul de peste Popor! Nu “vedeţi starea nenorocită în care suntem? “(Neemia 2/17) Pentru orice om şi ţara- “Vin zilele pedepsei, vin zilele răsplătirii… Şi aceasta din pricina mărimii nelegiuirilor şi răzvrătirilor tale” (Osea 9/7). Voi care vă omorâţi conducători, care prigoniţi semenii printre spini şi mărăcini şi, chiar pe timp de pace avortaţi încă un popor, CHEMAŢI  pe toţi la un post Duhovnicesc; Nu va mai hrăniţi cu atâta babilonie, prostie, iconarie,  şi cu alte urâciuni,otrăvuri şi răutăţi, scrise în Romani, 1/28-32

 

“… ascultă rugăciunea pe care Ţi-o face robul Tău acum, zi şi noapte,… mărturisind păcatele… făcute de noi împotriva Ta; căci eu şi casa tatălui meu am păcătuit. Te-am supărat şi n-am păzit poruncile Tale, legile şi orânduirile pe care le-ai dat robului Tău Moise.” (Neemia 1/6,7) Ascultaţi voi toti-gloate şi popoare; Şi tu, Popor Roman: Tata a scris fiecăruia cu vârful inimii sângerânde aceasta Scrisoarea de Dragoste! Înainte de Venirea Lui, încă mai aşteaptă să-i răspundem…” Ascultaţi, ceruri, şi ia aminte, pământule, căci Domnul vorbeşte: “Am hrănit şi am crescut nişte copii, dar ei s-au răsculat împotriva Mea. Boul îşi cunoaşte stăpânul, şi măgarul cunoaşte ieslea stăpânului său, dar Israel nu Mă cunoaşte, poporul Meu nu ia aminte la Mine.”Vai, neam păcătos, popor încărcat de fărădelegi, sămânţa de nelegiuiţi, copii stricaţi! Au părăsit pe Domnul, au dispreţuit pe Sfântul lui Israel. I-au întors spatele… Ce pedepse noi să vă mai dea, când voi vă răzvrătiţi din ce în ce mai rău? Tot capul este bolnav, şi toată inima suferă de moarte!Din tălpi până-n creştet, nimic nu-i sănătos, ci numai răni, vânătăi şi carne vie, nestoarse, nelegate şi nealinate cu untdelemn, ţară vă este pustiita, cetăţile vă sunt arse de foc, străinii vă mănâncă ogoarele sub ochii voştri, pustiesc şi nimicesc ca nişte sălbatici Şi fiica…(Is.1/1-8)

(2)

Domnilor Primari aţi fost rânduiţi de Dumnezeu să fiţi preoţi ai “turmei”, pentru care a sangarat Isus, ca să ajutaţi oamenii să scape de datini, idolatrii, formalisme, praznice, şi să nu mai pupe oase, picturi aurite, dar mute şi surde! Popor Roman, ai fost scos din pustia komunismului, dar te inneci, precum ţiganul la mal, dacă prin lacrima amară nu-i dai Lui Isus -pietrele de moară -vrajba, hoţia, curvia, şi celelalte idolatrii din Gal. 5/20; Singur îţi sapi groapa, dacă iarăşi clădeşti pe nedreptăţi mişcătoare, formalisme, dezbinări, mânii, viclenii, căci” Domnul nu întârzie în împlinirea făgăduinţei Lui, cum cred unii; ci are o îndelungă răbdare pentru voi şi doreşte ca niciunul să nu piară, ci toţi să vină la pocăinţă..” (2 Petru 3/9)

 

Ascultaţi cuvântul Domnului, căpetenii ale Sodomei! Ia aminte la Legea Dumnezeului nostru, popor al Gomorei!”Ce-Mi trebuie Mie mulţimea jertfelor voastre, zice Domnul. Sunt sătul de arderile de tot ale berbecilor şi de grăsimea viţeilor; nu-Mi place sângele taurilor, oilor şi ţapilor. Când veniţi să vă înfăţişaţi înaintea Mea, cine va cere astfel de lucruri, ca să-Mi spurcaţi curţile? Nu mai aduceţi daruri de mâncare nefolositoare, căci Mi-e scârbă de tămâie! Nu vreau luni noi, Sabate şi adunări de sărbătoare, nu pot să văd nelegiuirea unită cu sărbătoarea!

Urăsc lunile voastre cele noi şi praznicele voastre; Mi-au ajuns o povară, nu le mai pot suferi. Când vă întindeţi mâinile, Îmi întorc ochii de la voi; şi oricât de mult v-aţi ruga, n-ascult, căci mâinile vă sunt pline de sânge! Spălaţi-vă deci şi curăţaţi-vă! Luaţi dinaintea ochilor Mei faptele rele pe care le-aţi făcut! Încetaţi să mai faceţi răul!

  Învăţaţi-vă să faceţi binele, căutaţi dreptatea, ocrotiţi pe cel asuprit, faceţi dreptate orfanului, apăraţi pe văduvă! Veniţi totuşi să ne judecăm, zice Domnul. De vor fi păcatele voastre cum e cârmâzul, se vor face albe ca zăpada; de vor fi roşii ca purpura, se vor face ca lana. De veţi voi şi veţi asculta, veţi mânca cele mai bune roade ale ţării; dar de nu veţi voi şi nu veţi asculta, de sabie veţi fi înghiţiţi, căci gura Domnului a vorbit.”Vai, cetatea aceea credincioasă, cum a ajuns o curvă! Era plină de judecată, dreptatea locuia în ea, şi acum e plină de ucigaşi! Argintul tău s-a prefăcut în zgură, şi vinul tău cel ales a fost amestecat cu apă.Mai marii tăi sunt răzvrătiţi şi părtaşi cu hoţii, toţi iubesc mita şi aleargă după plată; orfanului nu-i fac dreptate, şi pricina văduvei n-ajunge până la ei. De aceea, iată ce zice Domnul Dumnezeul oştirilor, Puternicul lui Israel: “Ah! Voi cere socoteală potrivnicilor Mei şi Mă voi răzbuna pe vrăjmaşii Mei….” (Îs 1/8-31)

 

 

Adauga un comentariu

Nume*

Adresa de email* [Nu va fi publicata]

Comentariu*