Sirop şi dulceaţă de salcâm

dulceata-din-flori-de-salcam-5Ingrediente
Pentru dulceaţa de salcâm:
2,5 kg flori de salcâm
1kg de zahăr
1 lămâie
1 plic sare de lămâie
4 plicuri zahăr vanilat
1 esenţă de vanilie
3 litri apă
1 linguriţă scorţişoară
2 plicuri conservant
Pentru siropul de salcâm:
1,5kg flori de salcâm
1kg zahăr
3 plicuri zahăr vanilat
3l apă
1 plic sare de lămâie
Coaja de la o lămâie
Preparăm siropul de flori de salcâm prima dată, prin spălarea florilor culese, sau le lăsăm în apă cel puţin jumătate de oră după care le clătim. Le punem la fiert ca pentru ceai, şi le lăsăm 20 de minute să fiarbă. Acoperim şi lăsăm ceaiul aşa până a doua zi.
Într-o oală punem zahărul cu 200ml apă şi plicul de sare de lămâie, fierbem 10 minute după care adăugăm ceaiul concentrat, strecurat în prealabil, coaja de lămâie şi lăsăm la foc mare până scade la jumătate. Se îmbuteliază în sticle şi se păstrează pentru zilele în care dorim să ne răcorim cu o băutură aromată.
Pentru dulceaţa din flori de salcâm:
Repetăm procedura de spălare a florilor, doar că de această dată le vom desprinde de pe ciorchine. După ce punem zahărul cu puţină apă şi sarea de lămâie pe foc, adăugăm cei 3 l de apă şi florile de salcâm. După aproximativ o oră de fiert la foc mare, adăugăm scorţişoara, esenţa de vanilie şi conservantul şi mai fierbem 15 minute. Sterilizăm borcanele în cuptor, le umplem cu dulceaţă şi le mai fierbem la cuptor 10 minute la foc mic. Lăsăm să se răcească tot în cuptor.

Adauga un comentariu

Nume*

Adresa de email* [Nu va fi publicata]

Comentariu*