Singele financiar pulseaza la cota de avarie prin inimile amarastenilor…

Potrivit datelor BNR, la inceputul toamnei  restanţele s-au cifrat  la 33,35 miliarde lei (7,5 miliarde euro), atingind cel mai ridicat nivel din toate timpurile.

images (3)Faţă de sfârşitul anului trecut, nivelul restanţelor a urcat cu 4,31 miliarde lei, iar totalul ceditelor a scăzut cu 4,66 miliarde lei, ceea ce a făcut ca ponderea restanţelor să avanseze destul de rapid, de la Restanţele nu au cum să se oprească .Trebuie să ai creştere economică mai solidă sau băncile să apeleze la restructurări. Dacă ponderea medie pe ţară a restanţelor totale (lei și valută) este de circa 15%, în Vâlcea este de peste două ori mai mare, de 30,2%, inflamată de intrarea în insolvenţă a Oltchim. Un nivel periculos al restanţelor totale întâlnim şi în Sălaj, unde ponderea este de 27,1%. În alte patru judeţe, restanţele au ajuns să reprezinte mai mult de o cincime din totalul creditelor – Suceava, Bistriţa-Năsăud, Sibiu şi Galaţi. Chiar dacă au cea mai mare valoare a restanţelor, de 12,67 miliarde lei, bucureştenii îşi plătesc mai bine creditele decât media, ponderea restanţelor fiind de 14%. Cel mai bine îşi plătesc creditele cei din Gorj şi Dâmboviţa, unde restanţele au o pondere de 6,3%, respectiv 8,1%.

Locomotiva restantelor deraiaza daca “Olchim” paralizeaza…

Privind defalcat, cele mai mari restanțe, ca pondere la creditele în lei, se înregistrează în Sălaj și Sibiu, cu 29,5%, respectiv 27,8%. Ponderi ridicate ale restanțelor la lei sunt și în Mehedinți (25,5%), Suceava (24,5%), Bistrița-Năsăud și Vâlcea (24,2% ambele). Cel mai bine își plătesc creditele în lei cei din Gorj și Vaslui, unde restanțele au o pondere de doar 5,9%, respectiv 9,7%.
În privința creditelor în valută, Vâlcea are de departe cea mai mare pondere a restanțelor, de peste 36%, urmată de Sălaj (cu 25,1%), Galați (21,2%), Suceava (18,4%), Alba (18,1%) și Bistrița-Năsăud (17,9%). Un serviciu de plată de excepție se înregistrează în Dâmbovița, unde ponderea restanțelor e de doar 3,9%, precum și în Olt (5,3%) și Tulcea (5,9%).Bucureștenii sunt responsabili pentru 38% din restanțele totale, cu 12,67 miliarde lei, din care 3,37 miliarde lei (pondere de 13,07%) pe segmentul creditelor în lei și 9,3 miliarde lei (pondere de 14,3%) pe segmentul împrumuturilor în valută.De retinut ca nu numai oamenii cu imprumuturi,ci si firmele,companiile merg din rau in mai rau!

Adauga un comentariu

Nume*

Adresa de email* [Nu va fi publicata]

Comentariu*