Piramida trofică se zguduie din temelii. Printre efectele încălzirii globale se numără şi “emanciparea” dăunătorilor din culturile agricole spre regiunile de la poli, cu viteza de 3 km pe an, arată rezultatele unui studiu al cercetărilor de la Universitățile din Exeter și Oxford. Studiul, apărut în publicația Nature Climate Change indică legătura puternică existentă între creșterea temperaturilor medii globale în ultimii 50 de ani și extinderea arealului de răspândire al dăunătorilor care atacă culturile agricole. Acum, aproximativ 10 – 16% din recolte sunt distruse de diverși dăunători, printre care se numără nu numai viermi, insecte sau animale, dar și ciuperci, bacterii, viruși care provoacă o mulțime de boli ale plantelor. Diversitatea dăunătorilor culturilor continuă să se extindă, în timp ce aceștia evoluează permanent, au demonstrat cercetătorii. Pierderile cauzate de ciuperci și microorganisme asemănătoare acestei clase ar putea hrăni aproximativ 9% din populația globului. Studiul arată că acest procent va crește, în cazul în care încălzirea globală va evolua în ritmul prognozat, mai ales ca şi bolile şi dăunătorii atacă şi ce nu te aştepţi. De exemplu, o ciupercă despre care se credea că atacă doar orezul și care afectează economiile și ecosistemele din aproximativ 80 de țări acum a fost descoperită în culturile de grâu.