Şi tinerii nevoiaşi, dar şi micii fermieri pot …

Câteva milioane de agricultori, fermieri mici şi independenţi din România cumpără cu “ţârâita”, cu amănuntul şi vând adesea pe marginea străzii la preţuri de nimic, sau le dau samsarilor produsele la preţuri derizorii. Ei operează cu un volum mic de produse, au o putere mică de negociere, fapt pentru care cad pe locul doi cam mereu, fiind foarte expuşi presiunilor şi schimbărilor din piaţă. Soluţia acestora constă în organizarea împreună, în diverse forme, pentru a putea deveni entităţi cu profituri rezonabile. Modelul organizatoric din lume îl reprezintă cooperativele sau asociaţiile, la care se adaugă şi integrarea de către o companie cu putere financiară, cu management performant, profesionist, în care tranzacţiile cu partenerii fermei mici se fac transparent. Să nu se confunde cu absorbţia integrarea comercială a acestora, care presupune un contract ferm între mai mulţi fermieri mici şi o companie comercială numită integrator, care le poate pune la dispoziţie toată gama de inputuri necesară pentru procesul de producţie şi care este capabilă să le preia toate outputurile.Sub umbrela integratorilor le permite fermierilor să negocieze atât cu furnizorii cât şi cu potenţialii cumpărători condiţii şi termene mai avantajoase.
Micii fermierii pot dezvolta parteneriate pe termen lung cu firmele care au o situaţie financiară solidă, cu o reţea de distribuţie şi de achiziţie suficient de densă şi de mare în zona în care operează fermierul. În baza unui contract lucrează cu un integrator pe toate planurile de inputuri şi de output şi astfel fermierii vor reuşi să obţină preţuri mai bune, condiţii mai bune, siguranţă mai mare.

Câteva avantaje ale integrării

Garantează succesul afacerii; Conferă independenţă juridică.
Obţine siguranţa că este tratat într-un mod transparent, echilibrat şi avantajos.
Obţine un schimb continuu de informaţii cu integratorul şi cu partenerii membri.
Are asigurată siguranţa tranzacţiilor din punct de vedere cantitativ, calitativ, ca termen de plată şi preţ. Creşte şi se diversifică permanent capacitatea de a desface produse agricole pe mai multe pieţe şi la alte distanţe decât zona de acţiune a fermierului.
Integratorul oferă acces la multiple pieţe de desfacere, reducând riscul ca marfa să nu fie vândută în timp util, motiv pentru care fermierul nu trebuie să investească în stocarea produselor sume mai mari decât o poate face un integrator etc.

1 Comentariu adauga un comentariu

  1. Dragomir says:

    este salutara sansa puzderiei de fermieri pentru a se integra in firme sau companii care sa le valorifice la vedere munca. poate va reusi CATAR-ul sa le arate directia

Adauga un comentariu

Nume*

Adresa de email* [Nu va fi publicata]

Comentariu*