Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi celelalte instituţii financiare mondiale fac aceleaşi greşeli ca în timpul crizei asiatice din 1997, a avertizat economistul american Joseph Eugene Stiglitz, laureat al Premiului Nobel pentru Economie în 2001. La originea problemelor stă impunerea unor condiţii prea dure ţărilor afectate de criză, care solicită ajutorul financiar al Fondului.
“Când FMI împrumută bani Pakistanului, Islandei şi Ucrainei, cum se întâmplă acum, le impune dobânzi ridicate şi o politică monetară restrictivă. (…) Rezultatul este că banii împrumutaţi în asemenea condiţii vor duce la slăbirea economiei acestor ţări care vor putea înapoia tot mai greu aceste fonduri “, a explicat Stiglitz, citat de AFP.
Joseph Stiglitz, actualmente consilier economic al preşedintelui Obama – după ce a fost şi şeful consilierilor economici ai preşedintelui Clinton – este profesor în cadrul Columbia University. El a ocupat fotoliul de vicepreşedinte al Băncii Mondiale, instituţie la care a deţinut şi funcţia de economist-şef, până în noiembrie 1999.
Să nu surprindă că “Fundamentul întregului sistem financiar global va fi zdruncinat”, declară recent Geithner, fapt pentru care Şi Barack Obama a făcut apel la Congres să pună capăt tăierilor bugetare “idioate”.
Avertismentul FMI
FMI a înrăutăţit estimarea privind creşterea SUA în acest an de la 2% la 1,7%, iar pe cea pentru economia mondială de la 3,5% la 3,4%, în timp ce pentru zona euro a menţinut prognoza din ianuarie, privind o contracţie de 0,2%, arată versiunea preliminară a unui raport al Fondului, scrie Bloomberg. Potrivit lui Olivier Blanchard, economist-şef la FMI, şi Daniel Leigh, economist la FMI, utilizarea unui coeficient eronat de calcul a dus la subestimarea efectelor negative ale crizei, scrie presa franceză.
Argument ACADEMIC
Societatea Academică Română susține, în Raportul România 2013, că Guvernul nu trebuie să încheie un nou acord cu FMI, ci să accelereze procesul de aderare la zona euro.