- Revista Informatii Agrorurale va ofera ,fara bani,spatiul pentru publicat orice text si oferte sau cereri la Anunturi Gratuite pe www.informatii-agrorurale.roAmplasati gradina pe terenuri cu expozitie sudica, bine luminate, fara pomi prin preajma (care sa umbreasca), nu pe langa casa.
- Lumina este foarte importanta pentru dezvoltarea armonioasa a unei plante, mai ales tomata mare iubitoare de lumina.
- Terenul trebuie sa fie ferit de vanturi puternice, curenti de aer care pot provoca turbulente iar apa provenita din precipitatii nu trebuie sa balteasca in acea zona.
- Pentru a avea rosii ceva mai devreme decat ceilalti, modelati terenul. Este dovedit stiintific ca plantele cresc si se dezvolta mai bine pe teren modelat.
- Aveti grija la distantele de plantare functie de soi/ hibrid. Exista soiuri si hibrizi mai vigurosi si atunci distantele de plantare vor fi mai mari pentru a evita autoumbrirea plantelor.
- Irigarea nu trebuie sa lipseasca din nici o gradina, mai ales una de legume, indiferent de modul cum se face.Cea mai eficienta metoda si mai putin costisitoare este udarea prin picurare.
Atentie! Daca utilizati apa din puturi sau fantani pentru udat, e bine ca ea sa fie scoasa din vreme si lasata sa ajunga la temperature de 18 – 20º C. Nu udati cu apa rece, astfel creati stres plantelor si intarziati dezvoltarea ca sa nu zic ca in perioada infloritului, apa rece poate duce la caderea florilor.
Un punct critic din punct de vedere al umiditatii este perioada infloritului si legarea fructelor cand plantele au nevoie suficienta de apa, cam 1l/zi/planta. Daca se anunta ploi nu mai irigati, excesul de umiditate duce la craparea fructelor si implicit la boli criptogamice.
- Bine ar fi daca intr-o cultura de tomate ati avea si un stup, doi, nu ati mai avea probleme cu polenizarea.
- Tomatele sunt mari consumatoare de nutrienti iar daca solul este sarac in azot, fosfor si potasiu atunci veti avea plante debile si creste incidenta atacului de daunatori si boli.
Nu uitati sa administrati fertilizati in perioada de vegetatie, de preferinta ingrasaminte foliare care dau rezultate excelente fiindca se absorb foarte repede in plante.
Prima fertilizare se face atunci cand fructele sunt de marimea unei monede de 50 bani si apoi a doua fertilizare se face la doua saptamani de la prima.
- Nu uitati sa indepartati copilii cand acestia au 3-4 cm, altfel acestia se vor hrani cu substantele nutritive destinate fructelor si in loc sa aveti rosii mari si frumoase veti avea unele mici si fara gust.Copitii se taie ori se rup la o distanta de 0,5 mm de la baza,pentru a nu mat crste iarasi .
Frunzele de la baza plantelei, mai ales cele care atarna pe sol se indeparteaza.
- Aveti grija sa legati bine planta de tutore sau de sistemul de sustinere astfel incat fructele sa nu atarne pe sol (risc de boli).
Utilizati agrotextilul pentru a mentine umiditatea in sol si a evita plivitul buruienilor si a prasilelor de spargere a crustei
2- Data limită până la care se pot depune cererile pentru subvenţia la APIA, fără a se calcula penalizări, s-ar putea prelungi cu minim două săptămâni
„În contextul în care reforma s-a adoptat destul de târziu, am cerut să se prelungească termenul de depunere a cererilor de plată. În mod normal, depunerea se face între 1 martie şi 15 mai fără penalizări, după care încă o lună cu penalizări de 1% pe zi. După data respectivă nu mai poţi să depui cererea. Am propus prelungirea fără penalizări până pe 9 iunie. Alte state membre, precum Italia şi Marea Britanie, au şi ele probleme, aşa că s-a propus prelungirea cu o lună, până pe 15 iunie.
Noi avem în România 1.050.000 de aplicanţi, aşa că va fi o mare problemă dacă nu le dai dreptul oamenilor să-şi depună cererile. Comisia Europeană a zis că termenul se va prelungi cel puţin două săptămâni. Rămâne de văzut ce se va întâmpla”, ne-a declarat Achim Irimescu, de la Reprezentanţa Permanentă a României la Bruxelles.
George Turtoi, secretar de stat în cadrul MADR, a anunţat că APIA va începe să primească cereri unice de plată pe suprafaţă începând cu 25 martie.
3 – Termenul înaintat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) pentru începerea campaniei de primire de cereri pe suprafaţă este 25 martie
În aceeași zi vor fi deschise şi primele două măsuri de finanţare pe noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR).
„Ne aflăm în prag de a lansa atât campania de primire de cereri pentru plata pe suprafaţă pe pilonul I, dar şi pentru a lansa primele două măsuri de finanţare pe Dezvoltare Rurală pentru investiţii. Avem toată încrederea să le lansăm săptămâna viitoare, pe data de 25 martie. Deschidem sesiunile pentru investiţii în active fizice, adică investiţii în ferme, cât şi pentru tinerii fermieri, dar şi campania de primire de cereri unice de plată pe suprafaţă”, a confirmat George Turtoi, secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Mihai Puţintei, director general APIA, a precizat că termenul până la care pot fi primite cererile este 15 mai, chiar dacă există posibilitatea prelungirii acestuia până pe 9 iunie.
„În acest moment, odată cu elaborarea metodologiei pentru depunerea cererilor de plată pentru verificarea eligibilităţii suntem în plin proces de evaluare a formularului de cerere unică de plată. O noutate a anului acesta va fi faptul că cererea de plată, atât pentru măsurile de plăţi directe, cât şi pentru măsurile delegate, se va cuprinde într-o singură perioadă de plată. (…) Tocmai datorită acestor elemente de noutate suntem atât noi cât şi alte state membre într-o oarecare întârziere de demarare a procedurii de primire a cererilor. (…) Termenul limită de depunere a cererilor, specificat de altfel în Regulamentul 1307, este 15 mai. Am făcut demersuri în solicitarea prelungirii acestui termen. Nu este o măsură foarte benefică nouă ca stat membru, dar va trebui să o aplicăm în cazul în care nu ne vom descurca. Stipularea acestei perioade în regulamentul european a luat în calcul o perioadă de controale care trebuie efectuate în acel interval. De altfel, peste data de 15 mai există posibilitatea depunerii cu întârziere cu încă 21 de zile, cu o penalizare de 1% pe fiecare zi de întârziere, până pe data de aproximativ 9 iunie”